Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Προβλήματα ύπνου; Βγάλτε την... τεχνολογία από την πρίζα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η εξάρτηση έχει κόστος

Σε ώρες ύπνου κοστίζει στους Αμερικανούς η εξάρτησή τους από τηλεοράσεις, κινητά τηλέφωνα και laptops. Η μανία τους να παρακολουθούν τηλεόραση κάθε βράδυ πριν κοιμηθούν, να παίζουν βίντεο γκέιμς μέχρι αργά την νύχτα ή να ελέγχουν τα μηνύματα στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο ή στο κινητό τους τηλέφωνο ενδέχεται να επηρεάζει τις συνήθειες τους στον ύπνο, σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Ύπνου (NSF). 

«Δυστυχώς, μπορεί να γίνει κακή χρήση των κινητών τηλεφώνων και των υπολογιστών, που κάνουν τη ζωή μας πιο παραγωγική και ευχάριστη, σε τέτοιο βαθμό ώστε να στερούν ώρες ύπνου από εκατομμύρια Αμερικανούς, οι οποίοι την επόμενη ημέρα θα έχουν κακές επιδόσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρός της Ράσελ Ρόζενμπεργκ. 

Σχεδόν το 95% των ερωτηθέντων σε έρευνα της NSF απάντησαν ότι χρησιμοποιούν κάποιο είδος ηλεκτρονικής συσκευής μία ώρα πριν κοιμηθούν και περίπου τα δύο τρίτα απάντησαν ότι δεν κοιμούνται αρκετά στη διάρκεια της εβδομάδας.

«Η τεχνολογία εισέβαλε στην κρεβατοκάμαρα», σχολιάζει ο Τσαρλς Τσάισλερ της Ιατρικής Σχολής του Harvard και του Brigham & Women's Hospital στη Βοστόνη, εξηγώντας πως  έκθεση σε τεχνητό φωτισμό πριν από τον ύπνο μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της εγρήγορσης και να επηρεάσει αρνητικά την έκκριση της μελατονίνης, της ορμόνης που διευκολύνει τον ύπνο. 

Η ηλικιακή ομάδα 46 με 64 ετών είναι εκείνη που παρακολουθεί περισσότερο τηλεόραση πριν πάει για ύπνο, ενώ περισσότεροι από ένα τρίτο από την ομάδα 13 με 18 ετών και 28% της ομάδας 19 με 29 ετών παίζουν βίντεο γκέιμς πριν πάνε για ύπνο.

Το 61% απάντησαν ότι χρησιμοποιούν τον υπολογιστή τους τουλάχιστον μερικές νύχτες την εβδομάδα.

Τα παιδιά σήμερα κοιμούνται μιάμιση με δύο ώρες λιγότερο τη νύχτα σε σχέση με το τι έκαναν έναν αιώνα πριν. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν περίπου 50 ώρες ύπνο τον μήνα, επισημαίνουν οι ειδικοί. 

Η έλλειψη ύπνου των Αμερικανών επηρεάζει αρνητικά τη δουλειά τους, τη διάθεσή τους, την οικογένειά τους, τον τρόπο που οδηγούν, τη σεξουαλική τους ζωή και την υγεία τους, σύμφωνα με την NSF.

Όλες οι ηλικιακές ομάδες αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης ύπνου καταναλώνοντας ροφήματα που περιέχουν καφεϊνη- περίπου 354 ml ανά άτομο- καθημερινά και με σύντομους ύπνους στη διάρκεια της ημέρας, συχνά περισσότερες από μία φορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.