Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Η αισιοδοξία μάς οδηγεί στη… μακροζωία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν από προσωπική εμπειρία: όσο πιο ξέγνοιαστος και χαρούμενος είναι κανείς, τόσο πιο υγιής είναι και τόσο περισσότερο ζει. Αντίθετα, οι μόνιμα αγχωμένοι και απαισιόδοξοι κινδυνεύουν με πρόωρο θάνατο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Εντ Ντίνερ του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη -τη μεγαλύτερη μέχρι τώρα του είδους της- στο περιοδικό της Διεθνούς Ένωσης Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας (ΙΑΑΡ) «Applied Psychology: Health and Well-Being», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, έκαναν μια εξονυχιστική ανάλυση και συγκριτική αξιολόγηση περισσότερων από 160 επιστημονικών ερευνών, που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα διεθνώς, αναφορικά με τη σχέση της αισιοδοξίας/απαισιοδοξίας με την υγεία και τη μακροζωία.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση ανάμεσα στη θετική και αισιόδοξη νοητική στάση και οπτική «γωνία» για τη ζωή, από τη μια, και στην υγεία και το προσδόκιμο ζωής, από την άλλη. Όπως είπαν, οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι ζουν περισσότερα χρόνια και με καλύτερη υγεία, σε σχέση με όσους συστηματικά «βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο». Η σχέση αυτή είναι πιο στενή και από τη σχέση ανάμεσα στην παχυσαρκία και στη μείωση της διάρκειας της ζωής.

«Σχεδόν σοκαρισμένος και σίγουρα έκπληκτος από το πόσο ξεκάθαρα είναι τα στοιχεία» δήλωσε ο Ντίνερ. Αν και, όπως είπε, λίγες μελέτες κατέληξαν σε αντίθετα συμπεράσματα, «η συντριπτική πλειονότητα των μέχρι τώρα ερευνών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η ευτυχία συνδέεται με την υγεία και τη μακροζωία». Ενδεικτικά, ανέφερε μια μελέτη μεταξύ 5.000 φοιτητών, διάρκειας πάνω από 40 χρόνια, που διαπίστωσε ότι οι πιο πεσιμιστές έτειναν να πεθαίνουν πιο νωρίς.

Παράλληλα, εργαστηριακά πειράματα, με ζώα και ανθρώπους, έχουν δείξει αναμφίβολα ότι όσοι βιώνουν συνθήκες στρες απελευθερώνουν στον οργανισμό τους περισσότερες επιβλαβείς ορμόνες, με συνέπεια να εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

 Όπως είπε ο Ντίνερ, είναι καιρός πια η ευτυχία και η αποφυγή του χρόνιου άγχους και της κατάθλιψης να προστεθούν στον κατάλογο των παραγόντων εκείνων που προάγουν την υγεία και τη μακροζωία, μαζί με την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, το κόψιμο του τσιγάρου, τη σωστή διατροφή, τη σωματική άσκηση κ.ά..
Αντιθέτως, το μόνιμο άγχος, η έλλειψη ευχαρίστησης στις καθημερινές δραστηριότητες και η συστηματική απαισιοδοξία επιδεινώνουν την υγεία και αφαιρούν χρόνια ζωής. «Η ευτυχία δεν μπορεί να κάνει μαγικά, όμως τα στοιχεία δείχνουν πια ξεκάθαρα ότι μειώνει τις πιθανότητες να αρρωστήσει κανείς και να πεθάνει νέος» υπογράμμισε ο Αμερικανός ψυχολόγος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.