Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Ενδομητρίωση η αινιγματική νόσος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ενδομητρίωση παραμένει μια αινιγματική νόσος με πολυπαραγοντικό χαρακτήρα, που σχετίζεται με υπογονιμότητα και διαταραχές στο γενετικό υπόβαθρο.
Θεωρείται πάθηση της αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς η πλειονότητα των ασθενών ανήκει στην ομάδα των 19-45 ετών. Εμφανίζεται κατά προσέγγιση στο 8-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, στο 30-40% των υπογόνιμων γυναικών, στο 2-5% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών και στο 10-70% των γυναικών με κύριο σύμπτωμα το χρόνιο πυελικό άλγος.
Η τελευταία εξέλιξη στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης αφορά τη διενογέστη, ένα προγεσταγόνο του οποίου οι ειδικές φαρμακολογικές ιδιότητες το καθιστούν ιδανικό για χορήγηση σε περιπτώσεις μακροχρόνιας αγωγής, κατά την οποία είναι επιβεβλημένος ο συνδυασμός των παραμέτρων ασφάλειας, ανοχής και συμμόρφωσης των ασθενών στη λήψη του. Η μελέτη της αποτελεσματικότητας της διενογέστης σε μονοθεραπεία 2 mg ημερησίως κατέδειξε ανακούφιση από τα συμπτώματα (δυσμηνόρροια, δυσπαρευνία, διάχυτο άλγος υπογαστρίου και προεμμηνορρυσιακό άλγος).
Τα παραπάνω τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Β' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου Γεώργιος Κρεατσάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, αναπλ. καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Αθανάσιος Χρυσικόπουλος και ο αναπλ. καθηγητής Μαιευτικής - Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας Ευθύμιος Δεληγεώρογλου. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή τη διεξαγωγή του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας (ΕΕΓΕ), που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.
Ορμονική αντισύλληψη
Η ορμονική αντισύλληψη στη νέα εποχή δεν θεωρείται πλέον ταμπού, καθώς σήμερα, 50 χρόνια μετά την κυκλοφορία του πρώτου «χαπιού», περισσότερες από 80 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά, ενώ υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη 66% του συνόλου των γυναικών ηλικίας 15-49 ετών έχουν κάνει κάποια στιγμή στη ζωή τους χρήση. Με αυτό το δεδομένο, και έπειτα από δεκαετίες εφαρμογής της αιθινυλοιστραδιόλης, μεγάλη καινοτομία αποτελεί η πρόσφατη κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού (βαλεριανή οιστραδιόλη και διενογέστη) με βάση το φυσικό οιστρογόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.