Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Εντοπίστηκε πρωτεΐνη-«κλειδί» για τις μεταστάσεις του καρκίνου του μαστού στα οστά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

ΛΟΝΔΙΝΟ Ερευνητές του Πανεπιστημίου Πρίνστον στις ΗΠΑ «ξεκλείδωσαν» τα μυστικά των εν δυνάμει φονικών μεταστάσεων του καρκίνου του μαστού στα οστά. Συγκεκριμένα, εντόπισαν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Jagged1 και η οποία, όπως είδαν, εντοπίζεται σε μεγάλες ποσότητες σε δείγματα όγκων του μαστού τα οποία έχουν εξαπλωθεί στα οστά. Η νέα ανακάλυψη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς στον προχωρημένο καρκίνο του μαστού η νόσος κάνει μετάσταση στα οστά στο 80% των περιπτώσεων. Σήμερα οι θεραπείες για τη μεταστατική μορφή του καρκίνου του μαστού περιορίζονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και σε μια μικρή μόνο επιμήκυνση της επιβίωσης των ασθενών.

Οι ερευνητές είδαν ότι η πρωτεΐνη Jagged1 πυροδοτεί μια... αλυσίδα αντιδράσεων που ονομάζονται μονοπάτι Νotch και προσφέρουν στον καρκίνο σημαντικό «πάτημα» ώστε να εξαπλωθεί στα οστά.

Από τη μελέτη προέκυψε ότι μόλις η πρωτεΐνη Jagged1 ανοίξει τον «διακόπτη», η φυσιολογική διαδικασία αποσύνθεσης των οστών επιταχύνεται και έτσι ανοίγει ο δρόμος ώστε τα καρκινικά κύτταρα να... πάρουν το επάνω χέρι. Παράλληλα η πρωτεΐνη οδηγεί στην έκλυση χημικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του καρκίνου σε μια διαδικασία η οποία μοιάζει με «φαύλο κύκλο» αφού οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη παραγωγή της Jagged1.

Τα νέα αποτελέσματα δείχνουν έναν καινούργιο δρόμο για τη θεραπεία αυτών των ασθενών. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Μerck έχει αναπτύξει ένα φάρμακο το οποίο μπλοκάρει ένα σημαντικό βήμα στην αλυσίδα των αντιδράσεων που πυροδοτεί η Jagged1. Το πειραματικό φάρμακο έχει ήδη δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε πειράματα σε ζώα και η ομάδα από το Πρίνστον ελπίζει ότι θα το δοκιμάσει σύντομα σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού που έχει «πλήξει» τα οστά. Αν οι δοκιμές δώσουν θετικά αποτελέσματα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα φαρμακευτική προσέγγιση θα μπορεί να έχει ευρεία χρήση σε τουλάχιστον πέντε χρόνια. Μάλιστα, όπως λένε οι ερευνητές, ίσως τέτοιου είδους φάρμακα αποδειχθούν χρήσιμα και σε άλλους καρκίνους με μεταστάσεις στα οστά, όπως του προστάτη, του πνεύμονα και του δέρματος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.