Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Γυμναστική για ηλικιωμένους με νέες τεχνολογίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με τη χρήση νέων τεχνολογιών ασκούνται 60 ηλικιωμένοι, οι οποίοι μετέχουν στο πρόγραμμα Fit for All, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ιατρικής Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών. Ανεβαίνοντας σε μία πλατφόρμα εκγύμνασης και ακολουθώντας τις οδηγίες που του δίνει ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσω οθόνης αφής, ο εκγυμναζόμενος εκτελεί ασκήσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής αλλά και της νοητικής του λειτουργίας.

Το πρόγραμμα είχε αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά τον περασμένο Νοέμβριο, στο Κέντρο Ημέρας «Αγία Ελένη», με τη συμμετοχή 15 ατόμων και η πρώτη φάση του ολοκληρώθηκε στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ σήμερα ξεκινά η δεύτερη φάση που θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο. Στη δεύτερη φάση του προγράμματος, που θα πραγματοποιείται καθημερινά, μετέχουν 60 άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών (άτομα φυσιολογικά, με ήπια νοητική διαταραχή και με πρώιμη άνοια) που θα γυμνάζονται σε ομάδες των 6-8.

«Το Fit for All είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που συνδυάζει την εφαρμογή νέων τεχνολογιών με την οργανωμένη φυσική άσκηση. Η διαφοροποίησή του από παρόμοια προγράμματα έγκειται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα εστιάζεται στη βελτίωση της φυσικής ικανότητας των ηλικιωμένων, φυσιολογικών και με ήπια νοητική διαταραχή. Στην πρώτη φάση της εφαρμογής του διαπιστώσαμε ότι οι ηλικιωμένοι προσαρμόστηκαν εύκολα, δεν δυσκολεύτηκαν στη χρήση της τεχνολογίας και τα πρώτα αποτελέσματα σχετικά με τη φυσική και νοητική τους κατάσταση ήταν ικανοποιητικά» επισημαίνει ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής φυσικής αγωγής, Χρήστος Μουζακίδης.

Σημαντική καινοτομία του προγράμματος, είναι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών και αισθητήρων χαμηλού κόστους (επιταχυνσιόμετρα, αισθητήρες πίεσης), όπως είναι το Wii Remote και το Wii Balance Board, για την αλληλεπίδραση των ηλικιωμένων με το ηλεκτρονικό περιεχόμενο. Το πρόγραμμα αυτό δίνει στους ηλικιωμένους κίνητρο να ασκηθούν, ενώ παράλληλα προσφέρει την δυνατότητα στους ειδικούς να συλλέγουν σε ηλεκτρονική μορφή και να αξιολογούν τα δεδομένα της φυσικής δραστηριότητας ενώ ταυτόχρονα να μπορούν να προσαρμόσουν το πρόγραμμα εκγύμνασης ανάλογα με την κατάσταση και τις ανάγκες των χρηστών.

Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρει ο κ. Μουζακίδης, είναι να μπορέσουν στο μέλλον οι ηλικιωμένοι να προμηθευτούν την πλατφόρμα εκγύμνασης και να γυμνάζονται στο σπίτι τους, υπό την παρακολούθηση του θεραπευτή μέσω ενός κεντρικού υπολογιστή με τον οποίο θα είναι συνδεμένος ο υπολογιστής του εργαλείου εκγύμνασης. Ο θεραπευτής μέσω του υπολογιστή θα έχει τη δυνατότητα να έχει γνώση των ασκήσεων που κάνει ο ηλικιωμένος και να τις τροποποιεί ανάλογα με τις ανάγκες του γυμναζόμενου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συνδυασμό αερόβιας άσκησης με ασκήσεις δύναμης, ισορροπίας και ευλυγισίας καθώς και παιχνίδια ισορροπίας που στοχεύουν στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης ατόμων άνω των 60 ετών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.