Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

Ανεπαρκείς οι γνώσεις τους για τον ιό που προκαλεί καρκίνο του τραχήλου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Ανεπαρκείς φαίνεται ότι είναι οι γνώσεις των φοιτητών και φοιτητριών του Α.Π.Θ. σχετικά με τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μόνο τρεις από τους 20 φοιτητές που ρωτήθηκαν γνώριζαν για τον ιό, ενώ αντίθετα από τις 20 φοιτήτριες που ρωτήθηκαν μόνο οι τρεις δεν ήξεραν τι είναι ο HPV. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που παρουσίασε η φοιτήτρια ψυχολογίας στο Α.Π.Θ., Ολυμπία Καλαμπαλίκη, στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «HPV-λοίμωξη, testing, εμβολιασμός» που διοργάνωσε η Δ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Α.Π.Θ. στη Θεσσαλονίκη.

«Στο πλαίσιο της έρευνας ρωτήθηκαν 20 φοιτητές και 20 φοιτήτριες διαφόρων σχολών του Α.Π.Θ., εκτός των σχολών επιστημών υγείας. Δυστυχώς, οι φοιτητές δεν έχουν γνώση. Από τους 20 μόνο οι 3 ήξεραν τι είναι ο HPV, οι υπόλοιποι δεν γνωρίζανε καν τον HPV. Βέβαια, εάν τους έλεγες ότι έχει σχέση με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας λέγανε "ναι το έχω ακούσει", αλλά δεν είχαν άλλες γνώσεις.

Οι φοιτήτριες είχαν μια κάποια γνώση. Ωστόσο, όσες δεν είχαν κάνει το τεστ Παπανικολάου δεν γνωρίζανε τον ιό HPV, είχαν ακούσει ότι υπάρχουν τα κονδυλώματα και ο καρκίνος, αλλά δεν ξέρανε ακριβώς τι είναι ο ιός. Από τις 20 κοπέλες οι τρεις ήταν αυτές, που δεν ήξεραν καθόλου τι είναι ο HPV, ενώ οι έξι ήταν φορείς του ιού και το είχαν μάθει μέσα από το τεστ Παπανικολάου και κάποιες άλλες εξετάσεις» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Ολυμπία Καλαμπαλίκη.

Ο καθηγητής μαιευτικής και γυναικολογίας, Θεόδωρος Αγοραστός, επεσήμανε ότι καταβάλλεται προσπάθεια για την ενημέρωση των φοιτητών, στο πλαίσιο των μαθημάτων γυναικολογίας, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν επαρκεί. «Οι φοιτητές των ιατρικών σχολών έχουν θεωρητικές γνώσεις, αλλά αυτό δεν επαρκεί.

Χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια, για να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο, διότι μια απλή ξερή γνώση, στο πλαίσιο ενός μαθήματος, δεν επαρκεί πάντα. Επίσης, δεν είναι επαρκής η λήψη προληπτικών μέτρων, ούτε οι φοιτητές εμβολιάζονται επαρκώς κατά του HPV. Δυστυχώς, στην πράξη δεν διαφέρει πάρα πολύ η στάση των φοιτητών ιατρικής στα θέματα αυτά, από τη στάση των φοιτητών άλλων σχολών και των μη φοιτητών» ανέφερε ο κ. Αγοραστός.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν μέσα στην ιατρική και στα προκλινικά έτη και στα κλινικά, ώστε να μας βοηθήσουν να είμαστε πιο ενημερωμένοι, πιο καταρτισμένοι και να μπορούμε να ενημερώσουμε και έναν φίλο μας, γιατί πιστεύω ότι σε αυτό το επίπεδο που είμαστε τώρα δεν μπορούμε να τον ενημερώσουμε πλήρως» δήλωσε η τριτοετής φοιτήτρια ιατρικής στο Α.Π.Θ., Άννα Παπακωνσταντίνου

«Ο Έλληνας φοιτητής ιατρικής έχει πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση, όσον αφορά την παθογένεια και τη λοίμωξη που προκαλεί ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Εκεί που κωλύεται το ελληνικό σύστημα υγείας είναι στην πρόληψη λόγω των ταμπού που υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία και λόγω της ανεπαρκούς συνεργασίας του Έλληνα με τον προσωπικό του γιατρό.

Υπάρχει μια ανασφάλεια στις Ελληνίδες, όσον αφορά στο εμβόλιο κατά του ιού HPV, και μια κακή ενημέρωση στους νέους και στις νέες για το τι μπορεί να προκαλέσει ο ιός, το πώς μπορεί να προληφθεί η κατάσταση» ανέφερε ο φοιτητής έκτου έτους της ιατρικής σχολής του Α.Π.Θ., Νικόλαος Λιάκος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.