Αγώνα να «κρατηθούν» στην αγορά εργασίας κάνουν οι μηχανικοί, αλλά η ανεργία έχει πλήξει και τον κλάδο τους, με αποτέλεσμα οι νέοι πτυχιούχοι να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο εξωτερικό.
Η κρίση έχει πλήξει τους πολιτικούς μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, χημικούς κ.ά., με αποτέλεσμα αρκετοί να δυσκολεύονται να πληρώσουν τις εισφορές στο Ταμείο τους (ΤΣΜΕΔΕ) και να ζητούν τη συνδρομή της οικογένειάς τους.
Σήμερα, οι φοιτητές των πολυτεχνικών σχολών κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να τελειώσουν τις σπουδές στην ώρα τους και τα καταφέρνουν (53,2%) σε σύγκριση με παλιότερα χρόνια και πάντως προ κρίσης που το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 35%.
Η ανεργία των μηχανικών κυμαίνεται μεταξύ 7,4%-12%, ποσοστά σημαντικά αν συγκριθούν με το παρελθόν όπου η ανεργία τους ήταν μηδενική. Οσο για τους νέους μηχανικούς «κυνηγούν» μετά μανίας να κάνουν ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό, έχοντας την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μείνουν και να εργαστούν σε κάποια ξένη χώρα με καλύτερες συνθήκες και μισθούς.
(Πατήστε επάνω στη φωτογραφία για μεγαλύτερη ανάλυση):
Γραφείο Διασύνδεσης
'Ολα τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από έρευνα που έκανε το Γραφείο Διασύνδεσης και Εξυπηρέτησης Φοιτητών και Νέων Αποφοίτων του ΕΜΠ και αφορά την ένταξη των αποφοίτων του Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην αγορά εργασίας. Το δείγμα των ερωτηθέντων αφορά πτυχιούχους των ετών από το 2002 έως το 2010, ενώ η έρευνα πραγματοποιήθηκε φέτος και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες.
Ενα εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι πάντως ότι τα πτυχία που προσφέρει το ΕΜΠ έχουν τεράστιο κύρος στην αγορά εργασίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αφού, όπως τόνισε κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έρευνας και ο πρύτανης κ. Ι. Γκόλιας, «το πρώτο Τεχνολογικό Ιδρυμα της χώρας έχει καταξιωθεί στην ελληνική κοινωνία αλλά και στη διεθνή κοινότητα για το επίπεδο των σπουδών που παρέχει στους σπουδαστές του. Οι γνώσεις και οι δεξιότητες των αποφοίτων μας αναγνωρίζονται από τους παραγωγικούς φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, αλλά τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό όπου, λόγω της κρίσης, οι Ελληνες μηχανικοί και βρίσκουν εύκολα εργασία με καλύτερες απολαβές και συνθήκες».
Όπως τόνισε στο «Έθνος» η κυρία Ελένη Πασπαλιάρη, υπεύθυνη του Γραφείου Διασύνδεσης στο ΕΜΠ, τα πτυχία των μηχανικών «αντέχουν» και στην εποχή της κρίσης, ενώ, όπως προέκυψε από την έρευνα, οι απόφοιτοι αξιολογούν εξαιρετικά θετικά το επιστημονικό υπόβαθρο που τους παρείχε το Μετσόβιο. Η ίδια υπογράμμισε ότι από το δείγμα των ερωτώμενων το 8% εργάζεται στο εξωτερικό, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης έχουν οι μηχανολόγοι μηχανικοί και οι ναυπηγοί, οι οποίοι είναι και οι καλύτερα αμειβόμενοι.
Από την έρευνα προκύπτουν και τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία:
• Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας τα έχουν οι χημικοί (10,9%) και οι μεταλλειολόγοι (10,8%) και τα μικρότερα οι ναυπηγοί (3,4%) και οι τοπογράφοι (4,7). Ανησυχητική είναι η διάρκεια της ανεργίας των νέων μηχανικών, αφού το 55,7% των ανέργων δεν εργάζεται για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους.
• Η ανεργία μεταξύ των νέων διπλωματούχων του ΕΜΠ παραμένει υποπολλαπλάσια συγκριτικά με τη συνολική ανεργία των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η δυνατότητα των μηχανικών να δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες μειώνει το ονομαστικό ποσοστό ανεργίας και επομένως οδηγεί σε μια στρέβλωση της πραγματικής κατάστασης απασχόλησης του κλάδου των μηχανικών.
• Η αυξανόμενη αδυναμία των νέων μηχανικών να αντιμετωπίσουν αυτοδύναμα τις ασφαλιστικές εισφορές τους αποδίδεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Στην κρίση της ελληνικής οικονομίας, που αναμφίβολα επηρεάζει την επαγγελματική αποκατάσταση και τις αμοιβές των εργαζομένων. Στην καθυστέρηση της ενσωμάτωσης αρκετών αποφοίτων στον παραγωγικό ιστό λόγω μεταπτυχιακών σπουδών.
• Όσον αφορά την αντιμετώπιση των οικογενειακών υποχρεώσεων, ένα ποσοστό που φτάνει στο 22,2% (αφορά μηχανικούς που εργάζονται στην επαρχία) δήλωσε ότι τα καταφέρνει δύσκολα ή πολύ δύσκολα. Κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει ποσοστό που φτάνει το 15,3% και κυρίως όσοι έχουν γονείς που επίσης είναι μηχανικοί.
• Οι μηχανικοί όλων των ειδικοτήτων κατά κύριο λόγο εργάζονται στις κατασκευές και ακολουθούν η εκπαίδευση και η έρευνα, ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι επικοινωνίες και πληροφορική.
• Μεταξύ των διπλωματούχων με καταγωγή από την επαρχία, στην Αθήνα παραμένουν κυρίως όσοι βρίσκουν μισθωτή απασχόληση (60,4%) και πολύ λιγότερο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι κατά 78,2% εγκαταλείπουν την Αθήνα μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.