Μικρό και ευεργετικό!Το βερίκοκο είναι ένα από τα φρούτα που είναι πλούσιο σε β- καροτένιο, μια ουσία που προστατεύει από τον καρκίνο, βοηθάει στην πρόληψη των καρδιακών νοσημάτων και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Επίσης περιέχει και το πολύ χρήσιμο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο.
Να ξέρουμε, κάπως απλουστευμένα βέβαια πως κάθε φορά που το φώς περνάει μέσα από τα μάτια μας δημιουργεί και ελεύθερες ρίζες και αυτές προσβάλλουν τους ιστούς στο φακό των ματιών αλλά και τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή.
Λίγο προτού αρχίσουν να μαλακώνουν τα βερίκοκα είναι η καλύτερη στιγμή να καταναλωθούν γιατί τότε περιέχουν το μέγιστο των ωφέλιμων συστατικών. Πάντως και τα αποξηραμένα διατηρούν κάποια από τα καλά συστατικά τους και η Ελλάδα θα μπορούσε να ωφεληθεί αν το αξιοποιούσε στο έπακρο.
Mε την βοήθεια της βιταμίνης C το β- καροτένιο γίνεται μέσα στο σώμα βιταμίνη Α, πορτοκάλια και αποξηραμένα βερίκοκα θα ήταν ό,τι πρέπει για τα σχολεία το πρωί. Τέλος το αλκοόλ, τα αντισυλληπτικά και το κάπνισμα ελαττώνουν το β- καροτένιο.
Διαβάστε περισσότερα...
Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Οι οξείες γαστρεντερίτιδες, που συνήθως εμφανίζονται στα παιδιά, αλλά μπορεί να ταλαιπωρήσουν αρκετά και τους ενήλικες, μπορεί να χαλάσουν τις διακοπές σας, καθώς τα συμπτώματά τους-κυρίως εμετοί και διάρροιες- είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά, ακόμη και επικίνδυνα.
Ελαφρά μορφή γαστρεντερίτιδας θεωρείται αυτή που εμφανίζεται με 1-5 εμετούς και 3-6 διαρροϊκές κενώσεις, που μπορεί να συνοδεύονται κατά διαστήματα από ήπιους πόνους στην κοιλιά και χαμηλό έως καθόλου πυρετό.
Βαριά γαστρεντερίτιδα, που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι εκείνη που εμφανίζεται με ακατάσχετους εμετούς και απανωτές διάρροιες, που ενδέχεται να περιέχουν αίμα, και πολλές φορές υψηλό πυρετό.
Το σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί είναι η αφυδάτωση, που προέρχεται από την αυξημένη απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών. Το πρόβλημα μπορεί να γίνει ακόμα σοβαρότερο αν συνυπάρχει και υψηλός πυρετός.
Τα παιδιά παρουσιάζουν, σε σχέση με τους ενήλικες, αυξημένο κίνδυνο σοβαρής αφυδάτωσης. Όσο μικρότερη η ηλικία τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.
Περισσότερο κινδυνεύουν τα νεογέννητα και τα βρέφη, γι' αυτό στην περίπτωση που παρουσιάσουν γαστρεντερίτιδα, πρέπει οι γονείς να απευθύνονται αμέσως σε παιδίατρο ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Επίσης άμεση επικοινωνία με νοσοκομείο ή παιδίατρο πρέπει να γίνει στην περίπτωση που τα συμπτώματα είναι βαριά (πολλοί εμετοί, διάρροιες και υψηλός πυρετός) και το παιδί εμφανίζεται τοξικό.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να δοθεί στο παιδί που κάνει εμετούς τίποτε από το στόμα, για τουλάχιστον 3-4 ώρες από τον τελευταίο εμετό, ούτε και νερό.
Μετά την πάροδο των 3-4 ωρών από τον τελευταίο εμετό και εφόσον δεν έχει κάνει άλλους, μπορείτε να αρχίσετε να του δίνετε σταδιακά με το κουταλάκι, όχι με το φλιτζάνι ή το μπιμπερό, ένα κουταλάκι κάθε πέντε λεπτά, μετρημένα με το ρολόι, νερό ή πιο καλά ηλεκτρολυτικό διάλυμα, αν βέβαια έχετε, μέχρις ότου βρείτε τον παιδίατρό σας στο τηλέφωνο. Η επικοινωνία με τον παιδίατρο σας είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας.
Αν πάντως σκοπεύετε να πάτε διακοπές σε απομονωμένες περιοχές, μακριά από γιατρούς και νοσοκομεία εφοδιαστείτε, πριν φύγετε, από το φαρμακείο της γειτονιάς σας με ηλεκτρολυτικό διάλυμα για να το έχετε μαζί σας. Για εσάς που έχετε μωρό κάτω του ενός έτους, καλό θα ήταν να επιλέξετε για τις διακοπές σας περιοχή που να έχει κοντά νοσοκομείο.
Ακόμα καλύτερα μην απομακρυνθείτε ιδιαίτερα από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Στο μέρος των διακοπών σας μάθετε και σημειώστε το όνομα και το τηλέφωνο του παιδιάτρου της περιοχής και επικοινωνήστε μαζί του έτσι ώστε να ξέρετε τι θα κάνετε, που και πότε θα τον βρείτε.
Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε απομακρυσμένο μέρος, συνεχίστε να δίνετε σταδιακά, κάθε πέντε λεπτά το ηλεκτρολυτικό διάλυμα, στο παιδί που δεν παρουσιάζει βαριά συμπτωματολογία και δεν είναι βρέφος, αυξάνοντας σταδιακά την ποσότητα εφόσον δεν κάνει άλλους εμετούς.
Όσο υπάρχει αφυδάτωση, το παιδί διψάει και διαμαρτύρεται συνεχώς για να πιει νερό. Εσείς πρέπει να ξεπεράσετε την ευαισθησία σας και να μην υποκύψετε στα παρακάλια του παιδιού για νερό τις πρώτες 3-4 ώρες, αλλά ούτε και αργότερα για μεγαλύτερες από ένα κουταλάκι κάθε πέντε λεπτά ποσότητες.
Μην σας ξεγελά η καλή κατάσταση του παιδιού, καθώς και ότι έχει μία ή δύο ώρες να κάνει εμετό και του δώσετε. Η γαστρεντερίτιδα πολλές φορές μοιάζει με μπιλιάρδο: Αν ξεκινήσει καραμπόλα με εμετούς δεν σταματάει εύκολα.
Το 80% των παιδιών που θα τους δοθεί ενυδάτωση από το στόμα με τον τρόπο αυτό θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους. Όταν το παιδί σταματήσει να νιώθει δίψα το πρόβλημα της αφυδάτωσης κατά το μεγαλύτερο μέρος του έχει περάσει.
Όμως, το ηλεκτρολυτικό διάλυμα δεν πρέπει να χορηγείται ως αποκλειστική διατροφή για περισσότερο από ένα 24ωρο.
Μετά από 12-24 ώρες χορήγησης του ηλεκτρολυτικού διαλύματος πρέπει να επιχειρείται σίτιση και με άλλες τροφές. Φαγητά που το παιδί δεν δείχνει επιθυμία για να φάει δεν πρέπει να δίνονται, επειδή έχει βρεθεί ότι έχουν αρνητική επίδραση στην λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος.
Οι τροφές πρέπει να προσφέρονται στο πεινασμένο παιδί παρά τη συνέχιση της διάρροιας, εφόσον οι «υδαρείς» κενώσεις δεν χειροτερεύουν.
Βέβαια, το είδος και η ποσότητα των τροφών εξαρτάται από τις διαιτητικές συνήθειες του κάθε παιδιού, καθώς και από την σοβαρότητα της νόσου. Για το παιδί που οι διαρροϊκές κενώσεις δεν είναι περισσότερες από μία έως τρεις μέσα στο πρώτο 24ωρο, μετά τις 12 πρώτες ώρες από την έναρξη της νόσου, η επανασίτηση μπορεί να επιταχυνθεί στην συνηθισμένη του διατροφή μετά από 24 ώρες.
Αντίθετα ένα παιδί με διάρροια για 2-5 ημέρες και μέτρια αφυδάτωση, θα μπει στην κανονική του διατροφή μετά από 2 έως 3 ημέρες.
Τέλος τα αντιβιοτικά και άλλα «αντιδιαρροϊκά» φάρμακα ως θεραπευτικό μέσο δεν επηρεάζουν την πορεία των εμετών ή της διάρροιας στις περισσότερες περιπτώσεις της οξείας γαστρεντερίτιδας και για το λόγο αυτό δεν συνιστώνται.
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι οδηγίες είναι συμβουλευτικές, και έχουν σκοπό να σας ενημερώσουν για τα πρώτα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να λάβετε, για να μην δώσετε την ευκαιρία στους εμετούς να συνεχισθούν. Δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τον παιδίατρο σας, με το οποίο πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως. Εξ άλλου ο παιδίατρος είναι ο μόνος για να σας συμβουλεύσει τι θα κάνετε παρακάτω.
Στην περίπτωση που η γαστρεντερίτιδα εμφανίζεται με βαριά συμπτώματα μην δώσετε τίποτε από το στόμα και αναζητείστε ιατρική βοήθεια μέσα στις πρώτες ώρες από την έναρξη των συμπτωμάτων, ακολουθώντας μόνο τις συμβουλές για την ενυδάτωση, και σε περίπτωση υψηλού πυρετού βάλτε αντιπυρετικό υπόθετο.
Διαβάστε περισσότερα...
Ποιους τομείς της υγείας επηρεάζει το ύψος.
Ποιοι είναι οι τομείς της υγείας που μπορεί να επηρεαστούν από το ύψος ενός ατόμου;
Θρόμβοι στο αίμα
Οι ψηλοί και παχύσαρκοι άνδρες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν απειλητικούς για τη ζωή τους θρόμβους, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Tromso της Νορβηγίας.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι η εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής - ενός δυνητικά θανατηφόρου θρόμβου στον πνεύμονα που συχνά προκαλείται από έναν θρόμβο στο πόδι - ήταν 2,57 φορές υψηλότερη στους άνδρες από 1,80μ. και πάνω.
Μία θεωρία λέει ότι το αίμα πρέπει να αντλείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, προκαλώντας μειωμένη ροή στα πόδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.
Μία άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι ψηλότεροι συνήθως ζυγίζουν και περισσότερο. Και, το αυξημένο σωματικό βάρος, ασκεί έξτρα πίεση στα πόδια και μειώνει την πίεση της ροής του αίματος.
Πόνοι χαμηλά στη μέση
Όσο πιο ψηλός είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να υποφέρει από τη μέση του. Κι αυτό γιατί οι ψηλοί συνήθως δεν έχουν σωστή στάση σώματος.
«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι σύνδεσμοι και έτσι προκαλούνται οι πόνοι» αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρουργός Suhail Chughtai.
Καρκίνος του μαστού
Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το επιστημονικό κέντρο Cancer Research, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονται κατά 16% για κάθε 10 εκατοστά ύψους.
Η καθηγήτρια, Karol Sikora, διευθύντρια του Cancer Partners στη Μεγάλη Βρετανία, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ορμονών στις ψηλές γυναίκες.
Μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι οι γυναίκες που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα ορμονών που συνδέονται με τη σωματική ανάπτυξη είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Μελάνωμα
Οι ψηλές γυναίκες έχουν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Cancer Research, για κάθε 10 εκατοστά ύψους πάνω από το 1,50μ.
Τα καλά νέα…
Καρδιακές παθήσεις
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοντοί έχουν μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάζονται περισσότερο από τα προβλήματα στη ροή του αίματος.
Μακροβιότητα
Ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Bristol, αφού εξέτασαν σκελετούς, ανακάλυψαν ότι τα μακριά πόδια συνδέονται με τη μακροβιότητα
Σύμφωνα με τη θεωρία τους το μεγάλο ύψος μπορεί να αποτελεί δείκτη καλύτερης διατροφής όσο το έμβρυο βρισκόταν στη μήτρα της μητέρας του, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και αναπνευστικών ασθενειών.
Διαβάστε περισσότερα...
Συνολικά έχασαν τη ζωή του 126 άτομα.
Με σημερινή ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο υγειονομικού ελέγχου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) αναφέρει ότι η επιδημία που προκλήθηκε από το βακτήριο Eceh, που ευθύνεται για το θάνατο 126 ατόμων στην Ευρώπη και τη Γερμανία και χιλιάδες κρούσματα λοιμώξεων, θεωρείται ότι έχει τερματιστεί.
«Μόνο μερικές σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων, που προκαλούνται από το άκρως παθογόνο στέλεχος του Eceh έχουν αναφερθεί τις τελευταίες εβδομάδες», τονίζει το Ινστιτούτο, που υπενθυμίζει ότι το τελευταίο περιστατικό είχε καταγραφεί στις 4 Ιουλίου, δηλαδή πριν από τρεις εβδομάδες.
«Μην έχοντας εντοπίσει άλλα κρούσματα έκτοτε, το RKI θεωρεί ότι η επιδημία έχει τελειώσει. Είναι το τέλος της μεγαλύτερης επιδημίας του E.Coli στη Γερμανία», δήλωσε ο πρόεδρος του ινστιτούτου, Ράινχαρντ Μπέργκερ.
Η επιδημία εξακολουθεί παρόλα αυτά να βρίσκεται υπό «εντατική επίβλεψη», τονίζει η υγειονομική υπηρεσία. Το RKI προβλέπει επίσης ότι ένας αριθμός κρουσμάτων, μεγαλύτερος από το κανονικό, αναμένεται να καταγραφεί κατά τους προσεχείς μήνες.
Κατά τον τελικό απολογισμό του RKI, η επιδημία στοίχισε τη ζωή σε 76 ανθρώπους στην Ευρώπη επί συνόλου 4.321 καταγεγραμμένων κρουσμάτων. Στη Γερμανία, το βακτήριο σκότωσε 50 άτομα επί συνόλου 3.469 καταγεγραμμένων κρουσμάτων.
Εξ αυτών, 852 άνθρωποι είχαν εμφανίσει σοβαρές επιπλοκές που προκάλεσαν νεφρική ανεπάρκεια και νευρολογικές διαταραχές όπως το αιμολυτικό και ουραιμικό σύνδρομο.
Διαβάστε περισσότερα...
Θα δώσουν μια άλλη όψη στα πιάτα σας.
Τα εξωτικά ροζ και κίτρινα μανιτάρια αναμένεται να δώσουν μια νέα διάσταση στον «κόσμο των λαχανικών» όταν αρχίσουν να πωλούνται.
Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με τα… περίεργα, εξωτικά τρόφιμα, αυτά τα μανιτάρια δε φυτρώνουν σε απομακρυσμένες περιοχές του πλανήτη, αλλά σε ένα μικρό χωριό στο Lancashire της Μεγάλης Βρετανίας.
Το σούπερ-μάρκετ της περιοχής απ’ όπου θα πωλούνται τα χρωματιστά μανιτάρια, ελπίζει το «μοδάτο» αυτό υλικό να δώσει μια περαιτέρω ώθηση στις πωλήσεις και να αυξήσει τη ζήτηση σε έναν ανερχόμενο τομέα της παραγωγής.
Τις τελευταίες 12 εβδομάδες, η ζήτηση για τα εξωτικά μανιτάρια, που έχουν μια ήπια κρεμώδη γεύση και βελούδινη υφή, έχει ανέβει κατά 55%.
Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Food Chemistry», περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου, σιδήρου, καλίου, ασβεστίου, φωσφόρου, βιταμίνης C, φολικού οξέος, νιασίνης και βιταμινών του συμπλέγματος Β-1 και Β-2.
Διαβάστε περισσότερα...
Ο Μανώλης Γλέζος και ο Στέφανος Ληναίος, Πρόεδρος και Υπεύθυνος, αντίστοιχα, της Γραμματείας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, εκλήθησαν, και κατέθεσαν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, παρόντος και του Υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, ενημερώνοντας όλα τα μέλη της Επιτροπής, με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία, για ολόκληρο το μέγιστο πρόβλημα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Ιδιαίτερα ο Πρόεδρος Μανώλης Γλέζος ανέλυσε διεξοδικά τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα:
Α) Προς το Δημόσιο: Τους αρχαιολογικούς θησαυρούς, τις επανορθώσεις για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας, ύψους 7.100 δις δολαρίων και το αναγκαστικό δάνειο ύψους 3.500 δις δολαρίων αγοραστικής αξίας 1938 και για τα 2 ποσά.
Συγκεκριμένα:
1. Η επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών και των έργων Τέχνης, καταγεγραμμένα από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων και Ιστορικών Μνημείων και από το Τμήμα Αρχαιολογίας Παν/μίου Αθηνών.
2. Η Διασυμμαχική Επιτροπή 19 χωρών της Ευρώπης, στο Παρίσι,το 1946 που καταλόγισε να πληρώσει η Γερμανία στην Ελλάδα,για τις καταστροφές στην οικονομία της, το ποσό των 7.100 δις δολ., αγοραστικής αξίας 1938, αντί του ποσού των 14.500 δις δολ. που ζήτησε η Ελλάδα, σημερινή αξία σε ευρώ 108 δις χωρίς τους τόκους.
3. Το αναγκαστικό δάνειο: Το υπόλοιπο (πλήρωσαν στο τέλος της κατοχής 2 δόσεις), ύψους 3.500 δις δολ., σημερινής αξίας 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.
Β) Η καταστροφή της οικονομίας της Ελλάδας: Η πραγμάτωσή της επήλθε:
1. Με την αρπαγή του 51% των μετοχών των ΔΕΚΟ και όλων των μεγάλων ιδιωτικών επιχειρήσεων. 2.
Με τη διατροφή των στρατευμάτων κατοχής, σύνολο 670.000 στρατός ( Γερμανικός, Ιταλικός, Βουλγαρικός). Ακόμη και με τη διατροφή της στρατιάς του Ρόμελ, του AFRICA CORPS, (κατ’ εξαίρεση, μόνο η Ελλάδα!!!). Η διατροφή ανήλθε σε 8 δις δρχ., το μήνα.
3.Με το πλαστό χαρτονόμισμα Reichs Kredit Kassenschine είχαμε άμεση λεηλασία επιχειρηματιών, άμεση λεηλασία ελληνικού χρήματος. Έγινε εξαγορά του με 530.894 χρυσές λίρες Αγγλίας,τον Αύγουστο του 1941.
4. Με τη ληστεία νομισμάτων: Δεκάρικα, εικοσάρικα, τάλιρα, 37.77 τόνοι = πλήρωσαν μόνο 104 χρυσές λίρες (!!!) και πήραν ασήμι 18μιση τόνους. Από τα 2δραχμα, 1δραχμα, 20λεπτα, 10λεπτα πήραν 64.50 τόνους, πλήρωσαν μόνο 5μιση χρυσές λίρες (!!!) και πήραν συνολικά 73 τόνους χαλκού.
5. Με το αναγκαστικό δάνειο, με ρηματική διακοίνωση στις 23.3.1942, που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και είχε αναδρομική ισχύ από 1.1.1942. Υπόλοιπο, 3.5 δις δολ. αγοραστικής αξίας του 1938.
6. Με τις δημεύσεις: Το 10% της αγροτικής παραγωγής. - Επιτάξεις: Σχολεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, οικήματα. - Κατασχέσεις: Μέσα συγκοινωνίας και μεταφοράς = Σιδηρόδρομοι, πλοία, αυτοκίνητα, ποδήλατα, ακόμη και ζώα, άλογα, μουλάρια, γαϊδουριά.
7. Με τις αμέτρητες αρπαγές και ληστείες οικιών, καταστημάτων, σε όλη την Ελλάδα.
Σημειώνουμε ότι με τους πρόχειρους υπολογισμούς των οικονομολόγων-μελών του Εθνικού μας Συμβουλίου, το σύνολο των γερμανικών οφειλών, προς το Δημόσιο, ανέρχεται περίπου στο ιλιγγιώδες ποσό των 1 τρις και 200 δις ευρώ!
Γ) Προς τα θύματα: 89 αναγνωρισμένα ολοκαυτώματα. - Ολόκληρη η Ελλάδα είναι ένα ολοκαύτωμα-νεκροταφείο αμέτρητων μαρτυρικών πόλεων, 13.1/2 % του ελληνικού πληθυσμού.
Στη συνέχεια, ο Στέφανος Ληναίος παρέδωσε όλο το απαραίτητο, αναλυτικό, ενημερωτικό υλικό στον Πρόεδρο της Επιτροπής και ευχαρίστησε τα μέλη της, εκ μέρους του Εθνικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που επιτέλους η Ελληνική Βουλή, μας κάλεσε για να πληροφορηθεί υπεύθυνα και αναλυτικά για το μέγιστο αυτό πρόβλημα που έπρεπε να έχει ήδη αντιμετωπισθεί και λυθεί εδώ και πολλά χρόνια όχι μόνο για την οικονομική, αλλά και για την ηθική αποκατάσταση της τιμής της πατρίδας μας και των αμέτρητων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας».
Έπειτα, ο Πρόεδρος και όλοι οι Βουλευτές της Επιτροπής, ευχαρίστησαν τον Μανώλη Γλέζο για την ολοκληρωμένη και αποκαλυπτική ενημέρωση και ομόφωνα αποφάσισαν, τον προσεχή Σεπτέμβριο, να αφιερώσουν, αποκλειστικά, μια ολόκληρη συνεδρίαση της Επιτροπής για μια πλήρη και αναλυτική συζήτηση των Βουλευτών της και των εκπροσώπων του Εθνικού Συμβουλίου, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών.
Διαβάστε περισσότερα...
Αντιδράσεις για την εμπλοκή της ΕΣΑμεΑ στην Κυπριακή «Κάρτα Αναπηρίας»
Ζητείται η αποχώρηση της ΕΣΑμεΑ από το «Εργο» ώστε η σχέση να αποκατασταθεί
Η εμπλοκή της Ελληνικής Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ στο εφαρμοζόμενο στην Κύπρο έργο “Εισαγωγή νέου συστήματος αξιολόγησης της αναπηρίας και της λειτουργικότητας” μοιάζει να σκιάζει βαθιά τη σχέση της ΕΣΑμεΑ με την “αδελφή” Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ), στελέχη της οποίας δεν διστάζουν να ομιλούν δημόσια ακόμα και για “προσπάθεια χαλιναγώγησης του κυπριακού αναπηρικού κινήματος”.
Στο επίκεντρο των αντιδράσεων βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γ. Βαρδακαστάνης. Εγκαλείται για το ότι – αντιγράφουμε την σχετική τοποθέτηση του μέλους του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της ΚΥΣΟΑ Χ. Νικολαίδη σε συνεδρίαση της κυπριακής συνομοσπονδίας – “προχώρησε σε συμφωνία για να συμμετάσχει στο έργο ως εταίρος συνεργαζόμενος με την εταιρεία European Profiles Α.Ε. και άλλες ιδιωτικές εταιρείες, ενεργώντας εν κρυπτώ και χωρίς εκ των προτέρων διαβούλευση με την ΚΥΣΟΑ”. Σύμφωνα δε με το ηγετικό μέλος της ΚΥΣΟΑ “το έργο που υλοποιείται σήμερα στην Κύπρο, είναι ακριβώς το ίδιο έργο που μόλις πριν λίγα χρόνια αποδοκιμάστηκε και απερρίφθηκε στην Ελλάδα από την ΕΣΑμεΑ και σύσσωμο το Ελλαδικό κίνημα των ατόμων με αναπηρίες, επειδή στις δράσεις του περιλαμβανόταν η διερεύνηση της ασαφούς και επικίνδυνης έννοιας της λειτουργικότητας, το οποίον σημαίνει ότι η ελληνική συνομοσπονδία τηρεί σε Ελλάδα και Κύπρο δύο μέτρα και δύο σταθμά”.
Το καταληκτικό συμπέρασμα του Χ. Νικολαίδη ανήκει αν μη τι άλλο σε αυτά που δεν μπορούν να προσπερνώνται. Επιγραμματικά : “Η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο έργο δίνει άλλοθι στην έναρξη της επικίνδυνη για τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών με αναπηρία συζήτηση, η οποία κινειται στην λογική ότι υπάρχουν υπερκαλύψεις αναφορικά με τα επιδόματα και τις παροχές που καταβάλλονται. Συμβάλλει επιπρόσθετα στην υλοποίηση πολιτικών που αποσκοπούν στον περιορισμό αριθμητικά των δικαιούχων ατόμων με αναπηρία. Ακρως υπονομευτική συμβολή, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που έχει σοβαρές επιπτώσεις πρώτιστα και κύρια στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες”.
Eπί των παραπάνω αιχμηρών εγκλίσεων ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ είχε κληθεί να απαντήσει δίνοντας το “παρών” σε συνεδρίαση της ΚΥΣΟΑ τον περασμένο Μάιο. Στην τότε απάντησή του (καταγράφεται στα πρακτικά της συνεδρίασης) είχε εκφράσει τη έντονη δυσαρέσκειά του για την αμφισβήτηση του ιδίου και των προθέσεών του, είχε εξηγήσει ότι “η συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου είναι περιορισμένη”, ενώ επικουρικά είχε αποσαφηνίσει ότι “το οικονομικό όφελος που θα έχει η ΕΣΑμεΑ από τη συμμετοχή της στην υλοποίηση θα χρησιμοποιηθεί για κοινές δράσεις ΚΥΣΟΑ-ΕΣΑμεΑ”. Εν κατακλείδι ο κ. Βαρδακαστάνης ενώπιον της πιθανότητας έστω αμφισβήτησης του ιδίου και των προθέσεών του είχε βεβαιώσει ότι “αν τίθεται τέτοιο ζήτημα προτίθεμαι να αποχωρήσω από το έργο και από τα θέματα αναπηρίας της Κύπρου και μόνο αν μου ζητηθεί γραπτώς πρόκειται να αναμειχθώ ξανά”.
Με δεδομένη την κατά δήλωση του προέδρου της περιορισμένη συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο έργο – “συμμετέχει μόνο σε επίπεδο σχολιασμού” είχε χαρακτηριστικά επισημάνει ο Γ. Βαρδακαστάνης στη μαγιάτικη συνεδρίαση της ΚΥΣΟΑ – η επανακαταγραφή και σήμερα κλίματος αμφισβήτησης μοιάζει να καθιστά την αποχώρηση της ΕΣΑμεΑ από το έργο μονόδρομο. Είναι ο μόνος τρόπος για να διαλυθούν οι σκιές ανάμεσα στις δύο “αδελφές” συνομοσπονδίες πριν πυκνώσουν για τα καλά και θολώσουν ανεπιστρεπτί το επί χρόνια αδελφικό κλίμα.
Διαβάστε περισσότερα...
«Δεν πρέπει να αποτελέσει εργαλείο μείωσης των κοινωνικών παροχών» τονίζει η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ
Την ενδελεχή εξέταση των παθήσεων όπως είναι ταξινομημένες στον ισχύοντα Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (ΚΕΒΑ), με τη συμμετοχή κάθε φορά σχετικών έγκριτων εξειδικευμένων επιστημόνων της ιατρικής και φορέων μελών που εκπροσωπούν τα ίδια τα άτομα με την υπό εξέταση αναπηρία ή χρόνια πάθηση, εισηγείται η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ προς την ειδική επιστημονική επιτροπή του υπουργείου εργασίας που μελετά την έκδοση νέου Κανονισμού
Όπως επισημαίνεται σε σχετική παρέμβαση – κατάθεση θέσεων της συνομοσπονδίας “ευνόητο είναι ότι η εξέταση παραδείγματος χάρη παθήσεων του ενδοκρινικού συστήματος (ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτης) ή αιματολογικών παθήσεων (ομόζυγος β΄ μεσογειακή, δρεπανοκυτταρική) και ο καθορισμός της εκατοστιαίας αναλογίας ποσοστού αναπηρίας απαιτεί την συμμετοχή εξειδικευμένων επιστημόνων, όπως είναι ενδοκρινολόγοι/παθολόγοι εξειδικευμένοι στο διαβήτη ή αιματολόγοι στο παράδειγμά μας. Μόνο κατά αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει σωστά ο νέος Κανονισμός, όπως και το σύστημα της κλήρωσης των συμμετεχόντων ιατρών στις Υγειονομικές Επιτροπές που καθορίζεται με το άρθρο 6 του ν. 3863/2010. Είναι αντιληπτό ότι η επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ είναι εργασία μεθοδική που απαιτεί χρόνο και διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς πριν την οριστικοποίησή του. Εν τέλει ο επικαιροποιημένος ΚΕΒΑ πρέπει να θεραπεύσει τις παθογένειες του προηγούμενου αναχρονιστικού συστήματος”.
Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ “η επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ από μόνη της χωρίς να συνοδευτεί από την εισαγωγή ενός νέου συστήματος (που είτε θα λαμβάνει υπόψη του τα χαρακτηριστικά δοκιμασμένων συστημάτων ανεπτυγμένων χωρών, είτε το Διεθνές σύσημα ICF του Π.Ο.Υ., είτε το συνδυασμό τους) αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ούτε από τον επιστημονικό και πολιτικό κόσμο, ούτε από τα άτομα με αναπηρία”. Επιχειρηματολογώντας υπέρ της παραπάνω θέση της η συνομοσπονδία τονίζει ότι “ενισχύεται από τις σοβαρές ελλείψεις που χαρακτηρίζουν το ισχύον σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας”. Προσδιορίζοντας δε τις ελλείψεις αναφέρει: “ έλλειψη προσβάσιμων κτιρίων στέγασης των Υγειονομικών Επιτροπών - ασαφές θεσμικό πλαίσιο της κατ’ οίκον εξέτασης ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες με κύριο επακόλουθο την εξέταση των ατόμων με βαριές αναπηρίες κυριολεκτικά επί των πεζοδρομίων - διοικητικό προσωπικό χωρίς καμία γνώση επί των θεμάτων αναπηρίας - έλλειψη στελέχωσης των υγειονομικών επιτροπών από κοινωνικούς επιστήμονες που έχουν γνώση σε θέματα αναπηρίας”.
Το “δια ταύτα” παρέμβασης της ΕΣΑμεΑ έχει ως εξής: “Το βέβαιο είναι ότι η αναπηρία δεν μπορεί και δεν πρέπει να εξετάζεται ως μέγεθος δημοσιονομικό ούτε τα άτομα με αναπηρία να θεωρούν ότι το νέο σύστημα αξιολόγησης και πιστοποίησης της αναπηρίας μπορεί να αποτελέσει τον προσκρούστη της αναπηρίας και των κοινωνικών παροχών που δικαιούνται. Τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους πρέπει να απαλλαγούν από το διάχυτο φόβο ότι η επικαιροποίηση του ΚΕΒΑ μπορεί να καταστεί εργαλείο μείωσης κοινωνικών παροχών. Και αυτό θα γίνει μόνο εάν η διαδικασία αυτή αποτελέσει πόνημα επιστημονικής εγκυρότητας στην οποία θα συμμετέχουν και οι φορείς της κοινωνίας που σχετίζονται με αυτήν”.
Διαβάστε περισσότερα...
20 Σεπτεμβρίου 2011 η καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το βραβείο Ευρωπαίκής προσβάσιμης πόλης, προηγούμενη (και πρώτη) νικήτρια η ισπανική Αβιλα
Με ανακοίνωσή της στις 26 Ιουλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων για τη δεύτερη απονομή του βραβείου Access City Award, δηλαδή του ετήσιου ευρωπαϊκού βραβείου για την πλέον προσβάσιμη ευρωπαϊκή πόλη.
Το βραβείο εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της Ε.Ε. για τη δημιουργία μιας Ευρώπης χωρίς φραγμούς. Όπως επισημαίνεται από την Ε.Ε. “η βελτιωμένη προσβασιμότητα προσδίδει διαρκή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στις πόλεις, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της πληθυσμιακής γήρανσης”. Δικαίωμα υποβολής υποψηφιότητας έχουν οι πόλεις με πληθυσμό τουλάχιστον 50.000 κατοίκους, καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή είναι η 20η Σεπτεμβρίου 2011. Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι οι υποψήφιες πόλεις θα πρέπει να έχουν υλοποιήσει πρωτοβουλίες και σχέδια για την βελτίωση της προσβασιμότητας κατά την τελευταία πενταετία.
“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι πόρτες των πόλεων μας είναι ανοικτές σε όλους” δήλωσε η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Viviane Reding νοηματοδοτώντας το βραβείο και συμπλήρωσε : “Οι επιτυχίες ορισμένων πόλεων στον τομέα της προσβασιμότητας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για άλλες πόλεις σε όλη την Ευρώπη”.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...
Έντονη διαμαρτυρία της συνομοσπονδίας για την πλήρη απουσία μέτρων στήριξης των ΑμεΑ στο ν/σ για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
Λάμπουν δια της απουσίας τους τα συγκεκριμένα μέτρα στήριξης. Αντ' αυτών ανούσιες γενικότητες και ευχολόγια... “Προκλητική και αδιανόητη” χαρακτηρίζει η εθνική συνομοσπονδία ατόμων με αναπηρία την αγνόηση των φοιτητών με αναπηρία από το νέο νομοσχέδιο που αλλάζει ριζικά το σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας.
“Ούτε καν τα στοιχειώδη για τα άτομα με αναπηρία;” αναρωτιέται και ρωτά η ΕΣΑμεΑ, προσθέτοντας με νόημα ότι “η έλλειψη αυτή είναι εμφανής στο υπό συζήτηση ν/σ, παρ’ όλο που η συνομοσπονδία έχει καταθέσει επανειλημμένως τις θέσεις της σε όλες τις φάσεις διαβούλευσης. Εντύπωση προκαλεί η απουσία έστω και ολίγων λέξεων ακόμα και στο κείμενο Έκθεσης Δημόσιας Διαβούλευσης, το οποίο έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική σελίδα της Βουλής”.
Οι μόνες αναφορές του ν/σ στη διάσταση της αναπηρίας είναι μη δεσμευτικές και άρα άνευ σημασίας. Το άρθρο 3 περιέχει γενικές ανούσιες αναφορές περί κοινωνικής συνοχής ή περί σεβασμού κάθε διαφορετικότητας. Επίσης, στο άρθρο 52 που αφορά τις “Λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης” αναφέρεται επιγραμματικά η υποστήριξη φοιτητών με αναπηρία, χωρίς όμως η φράση αυτή να συνοδεύεται από οποιοδήποτε συγκεκριμένο και διακριτό μέτρο υποστήριξής τους.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...
ΕΣΑμεΑ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25.07.11
Από το Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) δημοσιεύθηκαν ο τρόπος αίτησης και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για κάθε φοιτητή/ καθηγητή / υπάλληλο ΑΕΙ με αναπηρία για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, καθώς και το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές ή για καθηγητές/προσωπικό ανά μήνα ή ημέρα/εβδομάδα αντίστοιχα ανάλογα με τη χώρα προορισμού, όπως ορίζεται στα παραρτήματα της Σύμβασης Επιχορήγησης για κινητικότητα Erasmus 2011/12.
Η χορήγηση του ποσού αυτού γίνεται κατά την κρίση του Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης, πρέπει, όμως, να βασίζεται σε ιατρικό πιστοποιητικό από δημόσιο φορέα (Νοσοκομείο, Ι.Κ.Α., κ.λ.π.), το οποίο πρέπει να φυλάσσεται για την περίπτωση ελέγχου από την ΕΜ/Ι.Κ.Υ.
Από το ΙΚΥ επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων, για εξασφάλιση τόσο του Ιδρύματος αποστολής όσο και της υγείας των μετακινούμενων φοιτητών, είναι σκόπιμο να υπάρχει επιπλέον και πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ERASMUS.
Πέραν αυτού του γενικού μέτρου, που αφορά όλους τους αναπήρους ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ, μπορεί να χορηγηθεί ειδική οικονομική ενίσχυση σε άτομα με σοβαρή αναπηρία που:
i ) η μετακίνησή τους συνεπάγεται ιδιαιτέρως υψηλό κόστος κινητικότητας και
ii) το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές, όπως εθνική χρηματοδότηση.
Η απόφαση για τη συμπληρωματική αυτή χρηματοδότηση λαμβάνεται από την ΕΜ/ΙΚΥ ύστερα από εξέταση όλων των αιτήσεων που θα κατατεθούν σε συνάρτηση με τα διαθέσιμα για το σκοπό αυτό κεφάλαια. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων από τα Ιδρύματα προς την ΕΜ είναι η 7η Οκτωβρίου 2011.
Οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των Ιδρυμάτων και δεν γίνονται δεκτές μεμονωμένες αιτήσεις ενδιαφερομένων. Πρέπει, κατά συνέπεια, να ενημερωθείτε για την ημερομηνία υποβολής που, ενδεχομένως, θέτει το Ίδρυμα σας.
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής: Ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος του Ιδρύματος πρέπει, καταρχήν, να έχει επίσημα αναγνωρισμένη αναπηρία. Θα συμπληρώσει την επισυναπτόμενη αίτηση περιγράφοντας την αναπηρία του. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ιατρικό πιστοποιητικό (πρωτότυπο και όχι παλαιότερο των 3 μηνών) και κάθε άλλη απαραίτητη αντικειμενική απόδειξη από τα οποία πρέπει να προκύπτει: α) ο βαθμός αναπηρίας και β) η δυσκολία που αυτή προκαλεί στην κινητικότητα του φοιτητή/καθηγητή/υπαλλήλου και τις συγκεκριμένες συμπληρωματικές απαιτήσεις που προκαλεί.
Για το λόγο αυτό, επίσης, η αίτηση πρέπει να περιγράφει αναλυτικά την κάθε ατομική περίπτωση και να περιλαμβάνει λεπτομερή οικονομική ανάλυση των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται ως επιπλέον ανάγκες:
Συνοδός για το ταξίδι (προς τη χώρα υποδοχής και επιστροφή)
Ειδική μεταφορά από το Ίδρυμα Προέλευσης στο Ίδρυμα Υποδοχής ή την επιχείρηση και τοπικά κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό
Στέγαση (σε περίπτωση που η φοιτητική εστία δεν διαθέτει κατάλληλο δωμάτιο)
Βοηθό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας
Φροντιστή ασθενούς
Βοήθεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (για να κρατάει σημειώσεις, κ.λ.π.)
Ιατρική παρακολούθηση (φυσικοθεραπείες, τακτικό ιατρικό έλεγχο στη χώρα υποδοχής)
Ειδικό διδακτικό υλικό (μπράιγ, φωτοτυπίες σε μεγέθυνση, μαγνητοφώνηση διαλέξεων κ.λ.π.)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στο παρελθόν παρατηρήθηκε ότι οι ενδιαφερόμενοι προσκόμιζαν πιστοποιητικά περί του βαθμού και της σοβαρότητας της αναπηρίας τους, χωρίς να υπάρχει ανάλυση της δυσκολίας που προκαλείται στην κινητικότητα του αιτούντος και στις προκύπτουσες ειδικές απαιτήσεις, με συνέπεια καθυστερήσεις και ψυχολογική επιβάρυνση των αιτούντων. Τα Ιδρύματα αποστολής πρέπει να μεριμνούν ώστε οι αιτήσεις να φθάνουν στην ΕΜ πλήρεις. Με άλλα λόγια, το ιατρικό πιστοποιητικό δεν αρκεί να πιστοποιεί ότι ο φοιτητής πάσχει π.χ. από σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και τη δυσκολία που αυτό δημιουργεί για τη μετακίνηση ERASMUS (π.χ. ανάγκη συνοδού, ειδικής ιατρικής παρακολούθησης, κ.λ.π.).
Οι αιτούντες πρέπει να δώσουν πλήρεις λεπτομέρειες κάθε άλλης οικονομικής ενίσχυσης ή ενίσχυσης σε είδος που λαμβάνουν εκτός από την ενίσχυση ERASMUS (π.χ. φροντιστής ασθενούς) και να εξηγήσουν γιατί δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες της συγκεκριμένης περιόδου σπουδών.
Όπως προκύπτει και από την επισυναπτόμενη φόρμα οικονομικής ανάλυσης των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων, πρέπει να γίνει εκτίμηση του συμπληρωματικού ποσού που απαιτείται.
Τα Ιδρύματα πρέπει, επίσης, να επισυνάψουν βεβαίωση ότι το Ίδρυμα Υποδοχής γνωρίζει ότι ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος είναι ανάπηρος και ότι έχει πιστοποιήσει ότι μπορεί να παράσχει όλες τις αναγκαίες διευκολύνσεις και υποστήριξη καθώς και ότι τα κτίρια, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες ή τα γραφεία της επιχείρησης είναι προσβάσιμα από το φοιτητή/καθηγητή/υπάλληλο με αναπηρία.
Η ικανοποίηση κάθε αίτησης δεν είναι αυτόματη, αλλά θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα δεχθεί η ΕΜ, σε συνάρτηση με το προοριζόμενο για τον σκοπό αυτό κεφάλαιο, το οποίο είναι περιορισμένο. Εφιστούμε στην προσοχή σας στο γεγονός ότι, ακόμη και εάν μία αίτηση γίνει δεκτή, ενδέχεται η χρηματοδότηση που θα εγκριθεί να είναι πολύ μικρότερη από την αιτηθείσα, διότι το διαθέσιμο κεφάλαιο είναι συγκεκριμένο και ο αριθμός των αιτήσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Σε περίπτωση που εγκριθεί μία αίτηση, ο δικαιούχος θα υπογράψει ειδική σύμβαση με το Ίδρυμά προέλευσης, πλέον αυτής που θα υπογραφεί για τη μετακίνηση ERASMUS και κατά την επιστροφή, θα πρέπει να υποβάλει οικονομικό απολογισμό για την εγκριθείσα επιπλέον χρηματοδότηση. Όλες οι δαπάνες πρέπει να καλύπτονται από παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Σε περίπτωση που οι πραγματικές επιλέξιμες δαπάνες είναι λιγότερες από την εγκριθείσα χρηματοδότηση, θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς.
Επισυνάπτεται η αίτηση, οι βασικές πληροφορίες και η χρηματοδότηση ανά χώρα.
Μεταβιβάσιμα αρχεία:
Δ/Τ σε ηλεκτρονική μορφή (application/msword, 96 KB)
πληροφορίες σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 324 KB)
επιχορήγηση σε ηλεκτρονική μορφή (application/pdf, 72 KB)
ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 714 KB)
ΑΙΤΗΣΗ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ (application/msword, 724 KB)
Πηγή: http://www.esaea.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Ποιοι, πως και γιατί δικαιούνται να διεκδικήσουν ειδική χρηματοδότηση
Δυνατότητα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης προβλέπεται για τα άτομα με σοβαρή αναπηρία (φοιτητές, καθηγητές, υπάλληλους ΑΕΙ) που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα προγράμματα σπουδών ERASMUS.
Ο τρόπος αίτησης και τα δικαιολογητικά που είναι απαραίτητα για κάθε φοιτητή/ καθηγητή / υπάλληλο ΑΕΙ με αναπηρία για περίοδο σπουδών ERASMUS ή περίοδο πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό, δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Δημοσιοποιήθηκε επίσης το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης για φοιτητές ή για καθηγητές/προσωπικό ανά μήνα ή ημέρα/εβδομάδα αντίστοιχα ανάλογα με τη χώρα προορισμού, όπως ορίζεται στα παραρτήματα της Σύμβασης Επιχορήγησης για κινητικότητα Erasmus 2011/12. Η χορήγηση γίνεται κατά την κρίση του Ιδρύματος Ανώτατης Εκπαίδευσης. Υποχρεωτικά βασίζεται σε ιατρικό πιστοποιητικό από δημόσιο φορέα (Νοσοκομείο, Ι.Κ.Α., κ.λ.π.), το οποίο πρέπει να φυλάσσεται για την περίπτωση ελέγχου από την ΕΜ/Ι.Κ.Υ.
Από το ΙΚΥ επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των ψυχικών παθήσεων, είναι σκόπιμο να υπάρχει επιπλέον και πρόσφατη ιατρική βεβαίωση που να πιστοποιεί τη δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα ERASMUS.
Το παραπάνω γενικό μέτρο αφορά όλους τους αναπήρους και δεν έχει καταληκτική ημερομηνία. Πέραν αυτού προβλέπεται με καταληκτική ημερομηνία υποβολής των σχετικών αιτήσεων την 7η Οκτωβρίου 2011 η δυνατότητα ειδικής οικονομικής ενίσχυσης σε άτομα με αναπηρία με βάση τα ακόλουθα κριτήρια :
1) η μετακίνησή τους συνεπάγεται ιδιαιτέρως υψηλό κόστος κινητικότητας και
2) το κόστος αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από άλλες πηγές, όπως εθνική χρηματοδότηση.
Προς άρση παρεξηγήσεων επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί ότι οι αιτήσεις υποβάλλονται μέσω των Ιδρυμάτων, δεν γίνονται δεκτές μεμονωμένες αιτήσεις ενδιαφερομένων.
Η προβλεπόμενη διαδικασία είναι η εξής: Ο φοιτητής/καθηγητής/υπάλληλος του Ιδρύματος πρέπει, καταρχήν, να έχει επίσημα αναγνωρισμένη αναπηρία. Να συμπληρώσει την επισυναπτόμενη αίτηση περιγράφοντας την αναπηρία του. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ιατρικό πιστοποιητικό (πρωτότυπο και όχι παλαιότερο των 3 μηνών) και κάθε άλλη απαραίτητη αντικειμενική απόδειξη από τα οποία πρέπει να προκύπτει: α) ο βαθμός αναπηρίας και β) η δυσκολία που αυτή προκαλεί στην κινητικότητα του φοιτητή/καθηγητή/υπαλλήλου και τις συγκεκριμένες συμπληρωματικές απαιτήσεις που προκαλεί.
Η αίτηση πρέπει να περιγράφει αναλυτικά την κάθε ατομική περίπτωση και να περιλαμβάνει λεπτομερή οικονομική ανάλυση των συγκεκριμένων ειδικών απαιτήσεων.
Ενδεικτικά αναφέρονται ως επιπλέον ανάγκες:
Συνοδός για το ταξίδι (προς τη χώρα υποδοχής και επιστροφή)
Ειδική μεταφορά από το Ίδρυμα Προέλευσης στο Ίδρυμα Υποδοχής ή την επιχείρηση και τοπικά κατά την περίοδο παραμονής στο εξωτερικό
Στέγαση (σε περίπτωση που η φοιτητική εστία δεν διαθέτει κατάλληλο δωμάτιο)
Βοηθό κατά τη διάρκεια της ημέρας ή/και της νύχτας
Φροντιστή ασθενούς
Βοήθεια κατά τη διάρκεια των μαθημάτων (για να κρατάει σημειώσεις, κ.λ.π.)
Ιατρική παρακολούθηση (φυσικοθεραπείες, τακτικό ιατρικό έλεγχο στη χώρα υποδοχής)
Ειδικό διδακτικό υλικό (μπράιγ, φωτοτυπίες σε μεγέθυνση, μαγνητοφώνηση διαλέξεων κ.λ.π.)
είναι προσβάσιμα από το φοιτητή/καθηγητή/υπάλληλο με αναπηρία.
Οι ενδιαφερόμενοι να μετάσχουν οφείλουν να γνωρίζουν ότι η ικανοποίηση της κάθε αίτησης δεν είναι αυτόματη. Θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των αιτήσεων που θα δεχθεί η ΕΜ, σε συνάρτηση με το προοριζόμενο για τον σκοπό αυτό κεφάλαιο, το οποίο είναι περιορισμένο. Ακόμη και εάν μία αίτηση γίνει δεκτή, ενδέχεται η χρηματοδότηση που θα εγκριθεί να είναι πολύ μικρότερη από την αιτηθείσα, διότι το διαθέσιμο κεφάλαιο είναι συγκεκριμένο και ο αριθμός των αιτήσεων δεν μπορεί να προβλεφθεί.
Σε περίπτωση , τέλος, έγκρισης της αίτησης, ο δικαιούχος θα κληθεί να υπογράψει ειδική σύμβαση με το Ίδρυμά προέλευσης, πλέον αυτής που θα υπογραφεί για τη μετακίνηση ERASMUS. Κατά την επιστροφή, θα πρέπει να υποβάλει οικονομικό απολογισμό για την εγκριθείσα επιπλέον χρηματοδότηση. Όλες οι δαπάνες θα πρέπει να καλύπτονται από παραστατικά (τιμολόγια, αποδείξεις). Σε περίπτωση που οι πραγματικές επιλέξιμες δαπάνες είναι λιγότερες από την εγκριθείσα χρηματοδότηση, θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"
Διαβάστε περισσότερα...