Πώς μας επηρεάζουν στο να επιλέξουμε καριέρα.
Δασκάλα, πιλότος, νοσηλεύτρια ή μηχανικός; Οι σεξουαλικές ορμόνες επιδρούν σημαντικά στα ενδιαφέροντα των ανθρώπων, επηρεάζοντας το επάγγελμα που διαλέγουν, σύμφωνα με ψυχολόγους.
Η ερευνήτρια Adriene M. Beltz, που συνεργάζεται με την Sheri A. Berenbaum, στην Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι τα ευρήματα αποτελούν ισχυρές ενδείξεις για ορμονικές επιδράσεις στο ενδιαφέρον για τα επαγγέλματα, που χαρακτηρίζονται από εργασία με αντικείμενα έναντι εργασίας με ανθρώπους.
Η Berenbaum εστίασε στα ενδιαφέροντα ανθρώπων σε επαγγέλματα που εμφανίζουν διαφορές στα φύλα, στο γενικό πληθυσμό, και είναι σχετικά με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανολογία και τα μαθηματικά.
Οι ερευνήτριες μελέτησαν εφήβους και νέους ενήλικες με συγγενική αδενική υπερπλασία και τα αδέρφια τους που δεν έπασχαν από τη νόσο.
Άνθρωποι με την πάθηση είναι εκτεθειμένοι σε περισσότερα ανδρογόνα σε σχέση με το φυσιολογικό, ως έμβρυα. Γυναίκες με τη νόσο είναι γενετικά γυναίκες και αντιμετωπίζονται ως τέτοιες, αλλά τα ενδιαφέροντά τους τείνουν να μοιάζουν περισσότερο με τα αντρικά.
Όπως αναφέρουν οι ερευνήτριες στο περιοδικό «Hormones and Behavior», γυναίκες με την πάθηση είχαν σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σε σχέση με γυναίκες χωρίς την πάθηση, για καριέρες που σχετίζονταν με αντικείμενα, σε σύγκριση με επαγγέλματα που συνδέονταν με ανθρώπους.
Ανακάλυψαν επίσης ότι τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα ανταποκρίνονταν άμεσα στην ποσότητα έκθεσης σε ανδρογόνα με την ύπαρξη της πάθησης - όσες εκτέθηκαν σε περισσότερα ανδρογόνα ως έμβρυα επέδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αντικείμενα έναντι ανθρώπων.
Η Berenbaum υποδεικνύει ότι τα συγκεκριμένα ενδιαφέροντα εμφανίζονται πολύ νωρίς.
Γυναίκες χωρίς συγγενική αδενική υπερπλασία επέδειξαν λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με τους άντρες για επαγγέλματα όπως μηχανικοί ή χειρούργοι και περισσότερο για επαγγέλματα που σχετίζονταν με διαπροσωπικές σχέσεις όπως κοινωνική λειτουργός ή δασκάλα. Δεν αναφέρθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ αντρών με την πάθηση και ανδρών χωρίς.
Η Beltz δήλωσε ότι ανακάλυψε πως υπάρχει βιολογική επίδραση στο ενδιαφέρον προς τα αντικείμενα, επομένως οι γυναίκες μπορεί να μην επιλέγουν καριέρες όπως μηχανικοί ή χειρουργοί, επειδή αυτό που τις ενδιαφέρει, ο άνθρωπος, δεν είναι συμβατό με ενδιαφέρον για τέτοιου είδους επαγγέλματα.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν κάθε αντικείμενο σε κατάλογο 64 επαγγελμάτων, σύμφωνα με το αν θα τους άρεσε μια δουλειά ή αν θα τους ήταν αντιπαθητική ή ουδέτερη.
Τα επαγγέλματα ομαδοποιήθηκαν σε 6 κατηγορίες -ρεαλιστικά, εξερευνητικά, καλλιτεχνικά, κοινωνικά, επιχειρηματικά και συμβατικά.
Η ρεαλιστική και η εξερευνητική κατηγορία αντικατοπτρίζουν καριέρες με προσανατολισμό αντικείμενα, όπως γεωργός και επιστήμονας, η κοινωνική και καλλιτεχνική αντικατοπτρίζουν επαγγέλματα με προσανατολισμό τον άνθρωπο, όπως δάσκαλος και καλλιτέχνης και η κατηγορία της επιχειρηματικότητας βρίσκονταν στη μέση με επαγγέλματα όπως διευθυντής ξενοδοχείου.
Διαβάστε περισσότερα...
Ανοίγονται δρόμοι για νέες πειραματικές διαδικασίες.
Οι επιστήμονες αναζητούν συνεχώς ολοένα και περισσότερους τρόπους για να μπορέσουν να δουν μέσα από βιολογικούς ιστούς, ώστε να μπορούν να εντοπίσουν διάφορα κύτταρα που έχουν σημανθεί με χρωστικά, πρωτεΐνες ή άλλες ουσίες.
Μολονότι σε πρόσφατες έρευνες για την σήμανση έχουν χρησιμοποιηθεί υλικά όπως νανοσωλήνες άνθρακα, και firefly πρωτεΐνες, επιστήμονες του Ιαπωνικού Ινστιτούτου Εγκεφάλου, επέλεξαν μία διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα αναπτύσσοντας μία «χημική ουσία» που καθιστά τους ιστούς γύρω από τα κύτταρα που θέλουμε να παρατηρήσουμε διαφανείς.
Την χημική ουσία, που έχουν ονομάσει ως Κλίμακα, έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για να καταστήσουν τον εγκεφαλικό ιστό ενός ποντικού διαφανή, ώστε να παρατηρήσουν τον εγκεφαλικό φλοιό, τον ιππόκαμπο και την φαιά ουσία. Ήταν σε θέση να μάλιστα να μπορέσουν να δουν σε αρκετά χιλιοστά μέσα στον ιστό και να μελετήσουν λεπτομερώς τις συνδεσμολογίες των αιμοφόρων αγγείων.
Αν και στα πειράματα μέχρι τώρα έχουν χρησιμοποιηθεί δείγματα εγκεφαλικού ιστού, οι επιστήμονες, φαίνονται αισιόδοξοι ότι θα λειτουργήσει εξίσου καλά και σε άλλους ιστούς και όργανα, με απώτερο στόχο την χρήση του σε ζωντανούς οργανισμούς. Εάν αυτό επιτευχθεί θα ανοίξει ο δρόμος για νέα πειράματα τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τα διαφανή έμβρυα ποντικού, οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του εγκεφαλικού ιππόκαμπου και των αγγειακών διακλαδώσεων.
Διαβάστε περισσότερα...
Τι κάνουμε σε περίπτωση ίωσης.
Όταν περνάμε μία ίωση, το σώμα μας βρίσκεται σε αναβολική κατάσταση, δηλαδή όχι μόνο θέλει να προστατέψει τους ιστούς του αλλά και να τους δυναμώσει. Από την άλλη, όταν ακολουθούμε μία υποθερμιδική δίαιτα βρισκόμαστε σε μια καταβολική κατάσταση, κατάσταση δηλαδή κατά την οποία το σώμα μας μειώνει τους ιστούς και τις αποθήκες ενέργειάς του.
Είναι λοιπόν λογικό ότι το να εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους κατά τη διάρκειας μίας ίωσης θα παρατείνει τον χρόνο που απαιτείται για να γίνουμε καλά.
Όμως αυτό μας επιτρέπει να τρώμε ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες των αγαπημένων μας τροφών με άλλοθι την ίωση; Στο προφανές «όχι» της απάντησης θα προσθέσουμε και μία άλλη σημαντική παράμετρο: στις ιώσεις η όρεξη μας μειώνεται. Αυτό αποτελεί μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας με σκοπό να επιλέξει πιο προσεκτικά τι θα καταναλώσει κατά την ευαίσθητη αυτή περίοδο.
Εάν δοκιμάσετε να φάτε την αγαπημένη σας πίτσα όταν είστε στο κρεβάτι με 39 πυρετό θα δείτε ότι σας είναι σχεδόν αδύνατο. Ο οργανισμός απορρίπτει έτσι τις θερμιδογόνες και λιπαρές επιλογές και προτιμά τροφές εύπεπτες και θρεπτικές, πλούσιες σε βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και αντιοξειδωτικά συστατικά που τονώνουν τη φυσική μας άμυνα.
Εάν λοιπόν αφουγκραστούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας, οι τροφές που θα καταναλώσουμε κατά τη διάρκεια μιας ίωσης είναι ολιγοθερμιδικές και δε θα επιβαρύνουν ούτε την υγεία μας ούτε τη ζυγαριά μας. Μπορεί το πρόγραμμα που μας έδωσε ο διαιτολόγος μας να μη μπορεί να εφαρμοστεί με ακρίβεια, μπορούμε ωστόσο να εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε σε ρυθμούς απώλειας βάρους.
Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είμαστε και μετά την ίωση, καθώς η όρεξή μας επανέρχεται δριμύτερη! Με το πρόσχημα της αδυναμίας και της ανάγκης για ενδυνάμωση, κανακεύουμε τον εαυτό μας υπερκαταναλώνοντας τις αγαπημένες μας τροφές και κατ’ επέκταση φορτώνοντας το σώμα μας με επιπλέον θερμίδες. Ναι μεν ο οργανισμός μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια στη φάση της ανάρρωσης, αυτή όμως πρέπει να παρέχεται από πιο υγιεινές επιλογές, όπως ημιαποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κόκκινο κρέας ή πουλερικά, ξηρούς καρπούς, φρούτα, όσπρια και δημητριακά.
Σοκολάτες, σουβλάκια και διαφόρων ειδών γλυκίσματα απλά εξυπηρετούν τη γεύση μας, αναπληρώνουν το αίσθημα της στέρησης που είχαμε βιώσει όσο ήμασταν άρρωστοι και αποτελούν ένα είδος επιβράβευσης για την δύσκολη κατάσταση που ξεπεράσαμε.
Διαβάστε περισσότερα...
Βρείτε που οφείλεται.
Το άγχος δεν αποτελεί απλά ένα συναίσθημα. Στην πραγματικότητα είναι ένα πολύπλοκο φαινόμενο. Όταν αισθανόμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας μας προειδοποιεί ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μια δύσκολη κατάσταση.
Το άγχος βέβαια δεν είναι απαραίτητα αποτέλεσμα κάποιου αρνητικού συμβάντος. Μπορεί να πηγάζει κι από ένα ευχάριστο γεγονός όπως η προετοιμασία του γάμου μας ή ο ερχομός ενός παιδιού.
Το εντός φυσιολογικών ορίων άγχος είναι φυσιολογικό ακόμα και παραγωγικό. Το υπερβολικό όμως άγχος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως υψηλή πίεση και καρδιακές παθήσεις. Το χρόνιο στρες προκαλεί επίσης προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε κατάθλιψη και αγχώδεις διαταραχές.
Διαβάστε περισσότερα...
Οι καλύτερες επιλογές για την υγεία και διατροφή σας.
Το ρόφημα της επιλογής σας πρέπει να είναι το νερό. Είναι το καλύτερο για την ενυδάτωσή σας και την καταστολή της δίψας σας. Οι συστάσεις είναι 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως. Σας συμβουλεύουμε να περιορίσετε τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη σε 1-2 ποτήρια ημερησίως.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε 2-3 ποτήρια νερό με κάποιο από τα παρακάτω:
-Νερό (με προσθήκη μερικών σταγόνων από φρέσκο λεμόνι για γεύση)
-Αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη (light)
-Τσάι με βότανα ή πράσινο τσάι
-Καφέ χωρίς καφεΐνη (decaffeinated).
Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Μετριασμένη κατανάλωση προσδιορίζεται ως 2-3 φορές την εβδομάδα για τον άντρα και 1-2 φορές την εβδομάδα για τη γυναίκα.
Μην χαραμίζετε τη σωστή-ποιοτική-υγιεινή διατροφή για το αλκοόλ. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να συμβάλει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Διαβάστε περισσότερα...
Πώς θα την αντιμετωπίσετε.
Ιγμορίτιδα, η γνωστή μας άγνωστη! Παρουσιάζεται έπειτα από ένα βαρύ κρυολόγημα ή μια βουτιά στη θάλασσα. Γι' αυτό μάθετε να την αναγνωρίζετε, διαβάστε για τα αίτια που την προκαλούν και για τους τρόπους θεραπείας της.
Περάσατε ένα βαρύ κρυολόγημα και τώρα υποφέρετε από πονοκέφαλο, ενώ νιώθετε κι ένα βάρος στο πρόσωπο; Αναζητήστε την αιτία σε μια πιθανή ιγμορίτιδα.
Μια συχνή, δηλαδή, φλεγμονή του βλεννογόνου των παραρρινίων κόλπων (των κοιλοτήτων που περιβάλλουν τη μύτη) που προκαλείται από μικρόβια, ιούς αλλά και αλλεργικούς παράγοντες και οδοντικά προβλήματα.
Πού εμφανίζεται
Η φλεγμονή ξεκινά από τους παραρρίνιους κόλπους και προσβάλλει:
• τους μετωπιαίους κόλπους (ακριβώς στο μέτωπο, πάνω από τα μάτια), οπότε η νόσος ονομάζεται μετωπιαία κολπίτιδα, ή
• τα ιγμόρεια (στα μάγουλα), οπότε η νόσος ονομάζεται ιγμορίτιδα.
Κινδυνεύετε περισσότερο όσοι:
• πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα.
• έχετε ανατομικές ανωμαλίες, όπως σκολίωση του ρινικού διαφράγματος, πολύποδες κ.ά.
• εκτίθεστε συχνά σε λοιμώξεις, π.χ. δάσκαλοι, ιατρικό προσωπικό.
• καπνίζετε.
Θεραπεία
• Η οξεία ιγμορίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με φαρμακευτική αγωγή (αντιβίωση και αποσυμφορητικά).
• Η χρόνια μορφή της αντιμετωπίζεται με φάρμακα ή με χειρουργική επέμβαση ή με συνδυασμό και των δύο.
• Αν οφείλεται σε αλλεργίες ή ανατομικές ανωμαλίες της μύτης τότε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρωταρχικό αίτιο.
Μορφές
Η ιγμορίτιδα διακρίνεται σε:
• Οξεία: Συνήθως συνοδεύει κάποια από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.
• Χρόνια: Πρόκειται για την εξέλιξη μιας οξείας ιγμορίτιδας αν δεν αντιμετωπιστεί καθόλου ή αν αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο.
Προσοχή!
Όποιον τύπο ιγμορίτιδας κι αν αντιμετωπίζετε, μην αμελήσετε να τη θεραπεύσετε γιατί αν η φλεγμονή παραμείνει μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα μάπα, τους βρόγχους και τους πνεύμονες.
Διαβάστε περισσότερα...
Επηρεάζει η ημερομηνία γέννησης την… καριέρα;Αν έχετε γεννηθεί Ιανουάριο έχετε αυξημένες πιθανότητες να γίνετε γιατρός, αλλά αν έχετε γεννηθεί Δεκέμβριο, μάλλον προς Οδοντιατρική κατευθύνεστε. Εκτός πια κι αν έχετε καλλιτεχνικές τάσεις, οπότε η περίπτωσή σας «μυρίζει» Φεβρουάριο...
Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από την Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών (ONS) της Βρετανίας, που αντιστοίχισε τους μήνες γεννήσεως χιλιάδων πολιτών με 19 διαφορετικά επαγγέλματα.
Αποτέλεσμα: ο μήνας γεννήσεως μπορεί να σημαίνει αυξημένες στατιστικές πιθανότητες να διαλέξει κανείς συγκεκριμένα επαγγέλματα – από ποδοσφαιριστής έως οικοδόμος.
Κάθε μήνας και το επάγγελμά του
Αναλυτικότερα, η ανάλυση έδειξε πως:
- Τον Ιανουάριο γεννιούνται αναλογικά περισσότεροι γιατροί και εισπράκτορες, αλλά λιγότεροι μεσίτες.
- Τον Φεβρουάριο γεννιούνται πολλοί καλλιτέχνες και τροχονόμοι, αλλά λιγοστοί φυσικοί.
- Τον Μάρτιο καταγράφονται περισσότερες γεννήσεις πιλότων και μουσικών.
- Τον Απρίλιο και τον Μάιο τα επαγγέλματα είναι εν πολλοίς μοιρασμένα, με μια προτίμηση τον Μάιο στην γέννηση πολιτικών.
- Τον Ιούνιο γεννιούνται πολλά στελέχη επιχειρήσεων – και επίσης έχουν γεννηθεί πέντε από τους 22 νομπελίστες Ειρήνης…
- Τον Ιούλιο γεννιούνται πολλοί οικοδόμοι, οδηγοί τραίνων αλλά και αρκετοί συγγραφείς και καλλιτέχνες.
- Τον Αύγουστο επίσης καταγράφονται περισσότερες γεννήσεις οικοδόμων.
- Τον Σεπτέμβριο τα δύο επαγγέλματα με τα υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων είναι αυτά των φυσικών και των αθλητών. Λιγότερο πιθανό, εξάλλου, είναι να γίνει κανείς οικοδόμος και κομμωτής.
- Τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο τα επαγγέλματα επίσης είναι μοιρασμένα. Ωστόσο, όσοι γεννιούνται αυτούς τους δύο μήνες φαίνεται πως έχουν πλεονέκτημα στην επιβίωση.
- Τον Δεκέμβριο, τέλος, οι οδοντίατροι είναι το επάγγελμα που εμφανίζεται συχνότερα από τον μέσο όρο.
…και η υγεία
Αν και οι τάσεις αυτές δύσκολα ερμηνεύονται, είναι πιο εύκολο να ερμηνευτούν ανάλογες συσχετίσεις που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ μήνα γεννήσεως και υγείας. Στην πραγματικότητα, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πως ο μήνας γεννήσεως επηρεάζει τα πάντα – από την ευφυΐα έως το προσδόκιμο επιβίωσης.
Προγενέστερες μελέτες, λ.χ., έχουν συσχετίσει τη γέννηση κατά τους ανοιξιάτικους μήνες με πιο ευπαθή υγεία – με νοσήματα όπως το άσθμα, ο αυτισμός, η σχιζοφρένεια και το Άλτσχαϊμερ να συσχετίζονται με αυτούς. Επιπλέον, τα «παιδιά της άνοιξης» ενδέχεται να έχουν και χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι συνομήλικοί τους που έχουν γεννηθεί άλλες εποχές.
Οι έως τώρα μελέτες υποδηλώνουν πως οι παρατηρούμενες διαφορές σχετίζονται με την έκθεση της μητέρας στον ήλιο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ήλιος διεγείρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον οργανισμό της μητέρας – και η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να έχει μόνιμες συνέπειες για το αγέννητο παιδί της.
Νωρίτερα εφέτος, ο δρ Ράσελ Φόστερ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε δηλώσει: «Οι διαφορές που βλέπουμε είναι μικρές, αλλά πολύ, πολύ ξεκάθαρες. Τα ευρήματά μας δεν δίνουν βάση στην αστρολογία – αυτά είναι ανοησίες – αλλά επιβεβαιώνουν πως δεν έχουν ανοσία στις επιρροές των εποχών».
Και συνέχισε: «Μοιάζει παράλογο να επηρεάζει ο μήνας της γέννησης όλη σου τη ζωή, αλλά η αλήθεια είναι πως σε κάποιο βαθμό συσχετίζονται με αυτόν το προσδόκιμο επιβίωσης, το ύψος, οι ακαδημαϊκές επιδόσεις, ο δείκτης μάζας σώματος στην ενήλικη ζωή και οι πιθανότητες εκδηλώσεως διαφόρων νοσημάτων».
Διαβάστε περισσότερα...
Κάθε ώρα μπροστά από τη μικρή οθόνη σας στερεί 22 λεπτά ζωής.
Παχυσαρκία, κάπνισμα, αλκοόλ, τηλεόραση: όλοι τους παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και για το μικρό προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με έρευνα.
Για ποιόν λόγο και η τηλεόραση; Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ που δημοσιεύεται στην Βρετανική Επιθεώρηση Αθλητικής Ιατρικής, όσοι παρακολουθούν ημερησίως τηλεόραση πάνω από έξι ώρες, θα χάσουν σχεδόν πέντε χρόνια από τη ζωή τους σε σχέση με όσους δεν παρακολουθούν καθόλου τηλεόραση.
Ο Λένερτ Βίρμαν και η επιστημονική του ομάδα υποστηρίζουν ότι κάθε ώρα που περνάει ένας ενήλικας μπροστά από την τηλεόραση τού στερεί σχεδόν 22 λεπτά από τη ζωή του.
Η επιστημονική ομάδα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα εξετάζοντας τα στοιχεία της Αυστραλιανής Έρευνας για τον Διαβήτη, την Παχυσαρκία και τον Τρόπο Ζωής, στην οποία περισσότεροι από 11.000 πολίτες, ηλικίας άνω των 25 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν για την σχέση τους με την τηλεόραση και στη συνέχεια συνέκρινε τα στοιχεία αυτά με τα ποσοστά θνησιμότητας.
Το 2008 οι αυστραλοί ενήλικες παρακολούθησαν 9.8 δισεκατομμύρια ώρες τηλεόραση.
Διαβάστε περισσότερα...
Χωρίς να πάρετε επιπλέον κιλά.
Οι διακοπές για τους περισσότερους έχουν τελειώσει και μαζί με την επιστροφή στην καθημερινότητα, ο καθένας ψάχνει τρόπους για να παρατείνει τη χαλάρωση και την ξεγνοιασιά των διακοπών, όσο ακόμη ο καιρός θυμίζει καλοκαιράκι. Οι πιο συνηθισμένες αποδράσεις; Τι άλλο από την καθιερωμένη ταβέρνα σε κάποια παραλία το βραδάκι, το Σαββατοκύριακο μετά από ένα γρήγορο μεσημεριανό μπανάκι ή μια έξοδος για ένα ποτό.
Μήπως, όμως, οι καταχρήσεις των διακοπών, σας έχουν προσθέσει μερικά κιλά παραπάνω και νιώθετε ήδη τύψεις; Σκέφτεστε πως τελικά η παράταση χαλάρωσης που δίνετε στον εαυτό σας γίνεται μαρτύριο αφού το επόμενο πρωί το νέο νούμερο στη ζυγαριά σας γεμίζει ενοχές; Τύψεις και ενοχές στοπ! Μπορείτε να απολαύσετε πλέον τις μικρές στιγμές χαλάρωσης αρκεί να ακολουθείτε τους κατάλληλους διατροφικούς κανόνες που θα σας κρατήσουν μακριά από τα περιττά κιλά!
Στην ταβέρνα ή κατά την έξοδό σας… Επιλέξατε το τραπέζι που σας αρέσει να καθήσετε και μετά;…
• Αρχίστε το φαγητό σας πάντα με ένα μεγάλο πιάτο σαλάτας, με λαχανικά, χωρίς sauce, παξιμάδια, κρουτόνς.
• Μην παίρνετε πολλά ορεκτικά και προσπαθήστε να μην είναι όλα τηγανητά. ‘Έτσι δε θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε περισσότερο. Δοκιμάστε άλλη μέρα, κάποια από τα υπόλοιπα ορεκτικά. Προτιμήστε και κάτι αχνιστό, βραστό ή ψητό.
• Ζητήστε να σας σερβίρουν ταυτόχρονα τα ορεκτικά με το κυρίως πιάτο. Σερβίρετε στο πιάτο σας ό,τι πρόκειται να φάτε και μετά καταναλώστε το.
• Επιλέξτε το κυρίως πιάτο σας να είναι κάτι ψητό, π.χ. ψάρι ή θαλασσινό, όπως καλαμάρι, χταπόδι, σουπιά, αλλά και κοτόπουλο ή άπαχη μπριζόλα με σαλάτα ή / και ψητά λαχανικά, χωρίς σάλτσες.
• Σε περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε μεζεδάκια, μην πάρετε κύριο πιάτο, γεμίστε ένα πιάτο ταβέρνας μ’ ένα από κάθε μεζεδάκι (ισχύει κι εδώ να μην είναι όλα τηγανητά) και αρκεστείτε σε αυτό μαζί με τη σαλάτα σας.
• Το ψωμί μπορείτε να το αποφύγετε. Ζητήστε ακόμα και να μη σας το σερβίρουν.
• Προσπαθήστε να ελέγξετε το αλκοόλ στην ταβέρνα, ιδιαίτερα αν πρόκειται να πάτε αργότερα και σε κάποιο μπαρ. Επιλέξτε να πιείτε 1 ποτό στην ταβέρνα, για να πιείτε ακόμα ένα αργότερα ή ακόμα καλύτερα πιείτε ένα αναψυκτικό light, αν δεν σας κάνει το νερό.
• Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση των ποτών, γιατί έχουν μόνο θερμίδες. Προτιμήστε την μπύρα και το κρασί, ενώ αποφύγετε τα κοκτέιλ. Αραιώστε το ποτό σας με σόδα, τόνικ, νερό – πάγο ή αναψυκτικό light. Εάν συνηθίζετε να βγαίνετε συχνά για ποτό, να έχετε τον έλεγχο του τι και πόσο πίνετε! Και μην ξεχνάτε να πίνετε άφθονο νερό μαζί με το ποτό, για να μην αφυδατωθείτε.
• Μην τρώτε ποτέ επιδόρπιο, μετά από ένα πλούσιο γεύμα. Έχετε ήδη φορτώσει το στομάχι σας και τον οργανισμό σας με θερμίδες και το πιο πιθανό είναι ότι θα σας πιάσει δυσπεψία. Επιλέξτε έστω λίγο φρούτο.
• Στο μπαρ αποφύγετε τα πατατάκια και αλατισμένους ξηρούς καρπούς, γιατί και σας διψάνε περισσότερο, άρα θα πιείτε παραπάνω ποτό και σας κάνουν να θέλετε να φάτε περισσότερο. Ιδανικά προτιμήστε να φάτε πιατέλα με λαχανικά, αγγούρι – καρότο ή φρούτα. Ποτέ μην τρώτε στο μπαρ, μετά από ένα καλό γεύμα.
• Μετά το δείπνο κάνετε μία βόλτα ή χορέψτε, για να κάψτε τις παραπανίσιες θερμίδες.
• Καταναλώστε με συνείδηση φαγητό, ποτό και επιδόρπιο!
Διαβάστε περισσότερα...
Ριψοκίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά έχουν οι έλληνες έφηβοι.
Στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου «8th Congress on Women's Health & Disease» που διεξήχθη στην Κω, 1-3 Σεπτεμβρίου 2011, πραγματοποιήθηκε Συμπόσιο για την «Παθολογία Τραχήλου» όπου παρουσιάστηκαν στοιχεία για τη σεξουαλική συμπεριφορά των ελληνίδων εφήβων καθώς και την ανάγκη εμβολιασμού τους έναντι του HPV ως αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης του καρκίνου τραχήλου της μήτρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στοιχεία μελέτης, που διεξήχθη το 2010 σε εφήβους από 20 Γυμνάσια και Λύκεια στην Αθήνα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι οι Ελληνίδες έφηβες παρουσιάζουν ριψοκίνδυνες συμπεριφορές σε ό,τι αφορά στη σεξουαλική τους ζωή, έχουν μικρές σε διάρκεια και πολλές σε αριθμό σχέσεις και δεν είναι ενημερωμένες σωστά για την προστασία τους από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
Ειδικότερα κατά την εισήγησή του ο κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, Αναπληρωτής Καθηγητής της Β’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρθηκε στα επιμέρους αποτελέσματα της μελέτης που δείχνουν ότι:
• Η μέση ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής στις Ελληνίδες έφηβες είναι τα 14.5 έτη,
• Από τους σεξουαλικά δραστήριους εφήβους, μόνο το 50% χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε κάθε σεξουαλική επαφή και
• Μόνο το 30% χρησιμοποιεί προφυλακτικό σε κάθε επαφή και σε όλη τη διάρκεια.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι η έκθεση σε ογκογόνους τύπους του HPV, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, προσεγγίζει το μέγιστο στην εφηβεία, αλλά και ότι ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου τραχήλου αυξάνεται όσο μειώνεται η ηλικία έναρξης σεξουαλικών επαφών, τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν την επιτακτική ανάγκη εμβολιασμού των εφήβων κοριτσιών στην Ελλάδα έναντι του HPV,» τόνισε ο κ. Ευθύμιος Δεληγεώρογλου.
Άλλοι διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο κ. Philippe Simon, Καθηγητής Γυναικολογίας, Universite Libre de Bruxelles, παρουσίασαν τα τελευταία δεδομένα σχετικά με το διδύναμο εμβόλιο έναντι του HPV τονίζοντας «η πρωτογενής πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ήρθε να επισφραγίσει την προστασία από τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, προλαμβάνοντας την εμφάνιση προ καρκινικών αλλοιώσεων στον τραχήλου της μήτρας.
Ειδικότερα, τα τελευταία δεδομένα του διδύναμου εμβολίου δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητά του έναντι του καρκίνου τραχήλου της μήτρας ξεπερνάει συνολικά το 90%, ενώ διατηρεί υψηλά επίπεδα αντισωμάτων για 8,4 έτη. Τα στοιχεία αυτά ενισχύουν το όφελος που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι του καρκίνου τραχήλου της μήτρας στη Δημόσια Υγεία».
Διαβάστε περισσότερα...
Έξυπνες συμβουλές για να μην παχύνετε.
Εσείς πήγατε καλοκαιρινές διακοπές ή ακόμα ετοιμάζετε βαλίτσες; Αν μόλις επιστρέψατε από τις καλοκαιρινές σας διακοπές και δυστυχώς εφαρμόσατε ακριβώς τα αντίθετα από όσα πρόκειται να αναφερθούν παρακάτω μην πανικοβάλεστε....με λίγη παραπάνω προσοχή στη διατροφή σας τα παραπάνω κιλά που φέρατε μαζί με τα souvenir από τις διακοπές σας θα γίνουν και πάλι παρελθόν.
Aν πάλι ακόμα δεν πήγατε διακοπές και τώρα είσαστε στην έξοδο από την πόρτα του σπιτιού σας, πιο κάτω αναφέρονται κάποιες έξυπνες συμβουλές έτσι ώστε να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα, τα υπέροχα νερά και τους καταπληκτικούς μεζέδες στα ουζερί πλάι στο κύμα χωρίς τύψεις και ενοχές για τις θερμίδες που ενδεχομένως καταναλώσατε.
Έχει τύχει να πάτε διακοπές και να μην αράξετε σε κάποιο παραθαλάσσιο ουζερί; Μπορείτε να σκεφτείτε πόσες ερωτικές εξομολογήσεις έχουν γίνει καθώς το ουζάκι ξαναγεμίζει το ποτήρι; Πόσες συζητήσεις πολιτικές, κοινωνικές, προσωπικές έχουν γίνει καθώς δοκιμάζουμε τηγανιτά καλαμαράκια, τηγανιτές πατάτες και ζεστό ολόφρεσκο ψωμί; Ασφαλώς όλα αυτά είναι σε όλους μας γνωστά. Τι θα λέγατε αν φέτος αποφασίζαμε να απολαύσουμε τις μέρες ξεγνοιασιάς μας μακριά από την πόλη με πιο λίγες θερμίδες; Όχι, μην πανικοβάλλεστε, τίποτα δε θα στερηθείτε, απλά θα κάνουμε έξυπνες αλλά εξίσου νόστιμες επιλογές.
Οι πλούσιες ποικιλίες που συνοδεύουν το ουζάκι είναι απειλή για το βάρος μας. Πάντα το ούζο συνοδεύεται από τηγανιτούς μεζέδες ( κροκέτες, κεφτεδάκια, τηγανιά...), οι οποίοι είναι επιβαρυμένοι από επικίνδυνα λιπαρά και πολλές θερμίδες. Επίσης, η πιο χαρακτηριστική επιλογή σε ένα ουζερί είναι τα ψάρια, τα οποία είναι χαμηλά σε λιπαρά, άρα και χαμηλά σε θερμίδες. Καλό θα ήταν να παραγγείλουμε ψητά ψάρια αντί για τηγανιτά.
Αν τώρα κάτι τέτοιο είναι απίστευτα δύσκολο για σας, πάρτε μια μερίδα μπαρμπούνια τηγανιτά, που παρέχουν 251 θερμίδες.
Σε περίπτωση που λατρεύετε τα λιπαρά ψάρια, όπως σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα ψάρια αυτά μπορεί να είναι πλούσια σε θερμίδες αλλά είναι και πλούσια στα τόσο ωφέλιμα για την υγεία μας ω-3 λιπαρά, άρα θα είναι προτιμότερο αντί να τα στερηθείτε, να τα καταναλώσετε ψητά.
Συνοψίζοντας:
ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΜΕΤΡΟ:
Γαύρο τηγανιτό: 310 θερμίδες
Σαρδέλες με σάλτσα ντομάτας: 177 θερμίδες
Γαρίδες τηγανιτές: 218 θερμίδες
Καβουροσαλάτα: 180 θερμίδες
Καραβίδες τηγανιτές: 316 θερμίδες
Ξιφία σουβλάκι: 200 θερμίδες
ΑΠΟΦΕΥΓΟΥΜΕ:
Αθερίνα τηγανιτή: 400 θερμίδες
Σαρδέλα τηγανιτή: 551 θερμίδες
Γαριδοπίλαφο: 590 θερμίδες
Καβουροκεφτέδες: 270 θερμίδες
Στρείδια τηγανιτά: 368 θερμίδες
Ξιφία τηγανιτό: 350 θερμίδες
Τα μύδια και οι γαρίδες είναι μια επίσης συνηθισμένη επιλογή που συνοδεύει ευχάριστα το ουζάκι μας. Μία μερίδα γαρίδες βραστές παρέχει μόνο 100 θερμίδες και η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι λιγότερη από 10%. Αντίθετα, μία μερίδα γαρίδες τηγανιτές παρέχει 240 θερμίδες, με περιεκτικότητά λίπους 45%. Όσον αφορά τα μύδια και τα στρείδια, η περιεκτικότητα τους σε λίπος είναι μεγάλη άρα και σε θερμίδες. Ειδικά όταν συνοδεύονται από ζυμαρικά και λιπαρές σάλτσες.
Μύδια βραστά: 133 θερμίδες.
Μύδια τηγανιτά: 250 θερμίδες.
Μύδια σαγανάκι: 465 θερμίδες.
Είναι δυνατόν να μην αναφερθούμε στα καλαμαράκια; Αν και τηγανιτά, αποτελούν καλύτερη επιλογή από τα γεμιστά καλαμάρια με ρύζι και τυρί, τα οποία λόγω της γέμισης τους αποτελούν θερμιδικές βόμβες.
Καλαμαράκια ψητά: 75 θερμίδες.
Καλαμαράκια τηγανιτά: 198 θερμίδες.
Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι: 390 θερμίδες.
Όμως, τη σημερινή εποχή τα ουζερί εκτός από θαλασσινά εδέσματα, προσφέρουν και κρεατικά. Στην περίπτωση που η όρεξη σας τραβάει κρεατικές απολαύσεις, θα πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε τα αλλαντικά, και κυρίως το λουκάνικο, το οποίο αν και ψητό παρέχει 345 θερμίδες και το σπετζοφάι 596 θερμίδες. Μια πολύ υγιεινή επιλογή είναι το κοτόπουλο, γιατί είναι πολύ χαμηλό σε λιπαρά, έτσι προτιμήστε σουβλάκι κοτόπουλο ή φιλέτο κοτόπουλο ψητό 130 θερμίδες.
Αν πάλι, το κοτόπουλο δεν καλύπτει τον ουρανίσκο σας, μπορείτε να παραγγείλετε μια ψητή μοσχαρίσια ή χοιρινή μπριζόλα – αφαιρώντας το ορατό λίπος. Στην περίπτωση που επιλέξετε χοιρινή μπριζόλα, προτιμήστε ψαρονέφρι φιλέτο ή σουβλάκι.
Μοσχαρίσιο σουβλάκι: 226 θερμίδες
Μοσχαρίσια μπριζόλα ψητή: 230 θερμίδες
Χοιρινή μπριζόλα ψητή: 170 θερμίδες
Προκειμένου να αποφύγουμε τις περιττές θερμίδες, θα ήταν ωφέλιμο να αποφύγουμε τα μπιφτέκια ή τα τηγανιτά κεφτεδάκια και αυτό γιατί ο κιμάς που χρησιμοποιείται στα μπιφτέκια είναι συνήθως πλούσιος σε λιπαρά. Έτσι, ενώ ένα μπιφτέκι με άπαχο κιμά μπορεί να δώσει μόνο 230 θερμίδες, ένα άλλο μπιφτέκι με προσμείξεις και αρκετό λίπος μπορεί να δώσει ακόμα και 350 θερμίδες.
Όσον αφορά τη σαλάτα, αν και η επιλογή της χωριάτικης είναι η πιο κλασική, μια μαρουλοσαλάτα ή μια μερίδα χόρτα ή μια μερίδα κολοκυθάκια βραστά με 1 κουταλιά λάδι και λεμόνι ή βαλσάμικο ξύδι, θα ήταν λιγότερο θερμιδογόνο σε σχέση με μια χωριάτικη ( 2 ντομάτες, αγγούρι, πιπεριά, 2 κουταλιές λάδι, τυρί φέτα, 2-3 ελιές και κρεμμύδι ), η οποία παρέχει 465 θερμίδες και αν συνοδευτεί και με ψωμί μπορεί να φτάσει άνετα στις 600 θερμίδες.
Ένα επίσης λατρεμένο πιάτο για τους περισσότερους από εμάς είναι οι τηγανιτές πατάτες, οι οποίες παρέχουν 236 θερμίδες και οι οποίες είναι εντελώς περιττές σαν ορεκτικό γιατί το κυρίως πιάτο σίγουρα θα συνοδεύεται από αυτές. Γενικά, στην έξοδο μας σε ουζερί θα ήταν απίστευτα ωφέλιμο για τη σιλουέτα μας, να αποφύγουμε το περιττό άμυλο.
Βέβαια, τελευταίο και καλύτερο αφήσαμε το ουζάκι......έξοδος σε ουζερί χωρίς ουζάκι δεν νομίζω ότι αξίζει....Το ούζο το γνωρίσαμε και το αγαπήσαμε χάρη στους Mικρασιάτες πρόσφυγες αποσταγματοποιούς. Ιδιαίτερες πατρίδες του θεωρούνται η Λέσβος και η Χίος, αλλά μακροχρόνια παράδοση έχει η Βόρεια Ελλάδα.
Αν και υπάρχουν πολλές συνταγές – εξού και τα ούζα με διαφορετικό άρωμα και γεύση, τα βασικά συστατικά του είναι δύο, η αλκοόλη και οι αρωματικοί πόροι. Το ουζάκι πίνεται με πάγο ή χωρίς, πριν ή μετά το φαγητό και πάντα συνοδευόμενο από μεζέδες. Ένα ποτηράκι ούζο παρέχει 120 – 150 θερμίδες. Η θερμιδική του διαφορά εξαρτάται από τους αλκοολικούς βαθμούς του αποστάγματος του, όσο υψηλότεροι είναι οι βαθμοί τόσο περισσότερες θερμίδες έχει. Ένα ποτηράκι ούζο στις καλοκαιρινές μας εξόδους μόνο ωφέλιμο θα ήταν για τη σιλουέτα μας.
Μετά από όλα όσα αναφέραμε, πιστεύω πως τελικά συμφωνείτε ότι οι διακοπές, η απόλαυση μιας εξόδου και οι λίγες θερμίδες μπορούν τελικά να συμβαδίσουν... Ας θέσουμε λοιπόν μια πρόκληση φέτος ο καθένας μας ξεχωριστά... Όχι φέτος περιττά κιλά μετά το τέλος των διακοπών μας... αν πάλι δεν τα καταφέρουμε... η προσπάθεια αρκεί... Καλή διασκέδαση!
Διαβάστε περισσότερα...
Ερευνητές αναφέρουν ότι εντόπισαν γονίδιο που ευθύνεται για την νόσο και μπορεί να την προλάβει.
Την γενετική μετάλλαξη του γονιδίου GATA2, που προδιαθέτει τον ανθρώπινο οργανισμό για την εκδήλωση λευχαιμίας, ανακάλυψε ομάδα Αμερικανών, Καναδών και Αυστραλών επιστημόνων. Το συγκεκριμένο γονίδιο παίζει ρυθμιστικό ρόλο στην μετατροπή κυττάρων του αίματος σε λευκά αιμοσφαίρια. Έτσι προδιαθέτει για την εμφάνιση οξείας μυελογενούς λευχαιμίας και μυελοδυσπλασία.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι κάποια φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε άλλες νόσους, όπως στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μπορούν να αντιμετωπίσουν την μετάλλαξη του GATA2, καταστρέφοντας τα κύτταρα που ευθύνονται για αυτή.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», ανοίγει νέους δρόμους για την εφαρμογή τεστ έγκαιρης διάγνωσης αλλά και για νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις της νόσου. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αλλά και στο St.George's του Λονδίνου.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως περίπου 250.000 άνθρωποι νοσούν από λευχαιμία, που αποτελεί ένα είδος καρκίνου του αίματος.
Διαβάστε περισσότερα...
Ήδη λειτουργούν τέσσερα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη.
Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα λειτουργήσει η μονάδα χορήγησης υποκατάστατων για εξαρτημένους από ηρωίνη στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης, και όχι σήμερα όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά.
Η έναρξη λειτουργία ήταν προγραμματισμένη για σήμερα, αλλά η αναβολή αυτή έγινε διότι, όπως είπε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλλιώρη, δεν ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον χώρο.
Να σημειωθεί ότι ήδη από τη 1η Σεπτεμβρίου λειτουργούν σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο, Ειδικών Παθήσεων, Άγιος Παύλος, Παπαγεωργίου) μονάδες χορήγησης υποκατάστατων, τις οποίες εξυπηρετούνται εξαρτημένα από την ηρωίνη άτομα που έχουν υποβάλλει αίτηση στον ΟΚΑΝΑ για την ένταξη στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων.
Το Άγιος Δημήτριος είναι το πέμπτο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου θα λειτουργήσει μονάδα χορήγησης υποκατάστατων ενώ ανάλογες μονάδες θα λειτουργήσουν και στα νοσοκομεία 424, Θεαγένειο και Γεννηματάς.
Διαβάστε περισσότερα...
Μεγάλες οι δυνατότητες εφαρμογής και στην ιατρική.
Το μικρότερο ηλεκτρικό μοτέρ στον κόσμο το οποίο συνίσταται σε ένα και μόνο μόριο, κατασκεύασαν χημικοί του πανεπιστημίου Ταφτς στις ΗΠΑ. Το επίτευγμα -το οποίο θα υποβληθεί για καταχώρηση στο βιβλίο των παγκόσμιων ρεκόρ Γκίνες- μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία μιας νέας γενιάς νανο-μηχανών, που θα μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά σε διάφορες εφαρμογές από την ιατρική ως την μηχανολογία.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή χημείας Τσαρλς Σάικς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology», ανέφεραν ότι ο ηλεκτροκινητήρας τους έχει πλάτος μόλις ένα νανόμετρο (ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου), σπάζοντας για τα καλά το προηγούμενο ρεκόρ που ήταν 200 νανόμετρα (συγκριτικά, μια ανθρώπινη τρίχα έχει πλάτος περίπου 60.000 νανομέτρων).
Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει συνεχείς πρόοδοι στην ανάπτυξη μικροσκοπικών μοριακών μηχανών, που τροφοδοτούνται από το φως ή από χημικές αντιδράσεις, είναι όμως η πρώτη φορά που ένας τέτοιος νανο-κινητήρας κινείται με ηλεκτρική ενέργεια. «Αποδείξαμε ότι είναι δυνατό να παρέχεις ηλεκτρισμό σε ένα μοναδικό μόριο και να το βάλεις να κάνεις κάτι που δεν είναι τυχαίο», δήλωσε ο Σάικς.
Οι ερευνητές κατόρθωσαν να θέσουν υπό έλεγχο το μοριακό μοτέρ τους μέσω ηλεκτρισμού, χρησιμοποιώντας ένα πολύ εξελιγμένο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο χαμηλής θερμοκρασίας, το οποίο χρησιμοποιεί ηλεκτρόνια αντί για φωτόνια για να «δει» τα μόρια. Με την μεταλλική άκρη του μικροσκοπίου, οι επιστήμονες παρείχαν ένα ηλεκτρικό φορτίο σε ένα θειούχο μόριο που είχε τοποθετηθεί πάνω σε μια αγώγιμη επιφάνεια χαλκού.
Το μόριο διέθετε άτομα άνθρακα και υδρογόνου που ξεπηδούσαν από αυτό σαν δύο βραχίονες περιστρεφόμενοι γύρω από το χημικό δεσμό θείου-χαλκού. Οι ερευνητές έδειξαν ότι μέσω του ηλεκτρισμού και της μεγάλης μείωσης της θερμοκρασίας του μορίου (στους μείον 268 βαθμούς Κελσίου), ήσαν σε θέση να επιδρούν άμεσα και να ελέγχουν την περιστροφή του μορίου σαν να ήταν μοτέρ.
Για να υλοποιηθούν όμως οι πιθανές ποικίλες πρακτικές εφαρμογές του νανο-κινητήρα, θα πρέπει να καταστεί εφικτό ένα ανάλογο επίτευγμα σε υψηλότερες θερμοκρασίες, καθώς, προς το παρόν, σε αυτές το μόριο περιστρέφεται υπερβολικά γρήγορα και δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο μέσω του ηλεκτρισμού.
Διαβάστε περισσότερα...
Ένα είδος γυμναστικής για όμορφο σώμα και πνεύμα.
Αν πιστεύατε μέχρι τώρα ότι το tai chi είναι για τους λίγους ή ότι είναι βαρετό ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε.
Η ακρίβεια στην εκτέλεση των ασκήσεων συνοδευόμενη από τη σωστή ροή της κίνησης και τη συντονισμένη αναπνοή, αυξάνουν θεαματικά την αντοχή σας.
Καταρρίψτε τους μύθους και δοκιμάστε μία μέθοδο άσκησης που θα σας βοηθήσει να μειώσετε το άγχος, να αποκτήσετε ευλυγισία και να έρθετε σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό σας.
Οι ήπιες σωματικές, αναπνευστικές και πνευματικές ασκήσεις του tai chi, της διαδεδομένης στη Δύση αρχαίας κινεζικής πρακτικής, βελτιώνουν την ψυχική ευεξία και τη νοητική υγεία, σύμφωνα με κορεατο-βρετανική επιστημονική έρευνα.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως η εφαρμογή της άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα επί τέσσερις μήνες μπορεί να βελτιώσει κατά 45% τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Ακόμη, το Tai Chi βοηθά όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 να ελέγξουν καλύτερα την κατάστασή τους, ενώ φαίνεται ότι βελτιώνει την καρδιαγγειακή και αναπνευστική λειτουργία.
Οι μύθοι γύρω από το tai chi:
«Θα κάψω λίπος»
Το tai chi δεν ανήκει στις αερόβιες μορφές άσκησης και έτσι δεν γίνεται άμεσα καύση λίπους. Οι κινήσεις όμως αυτές βοηθούν το σώμα να κάψει λίπος στις υπόλοιπες καθημερινές λειτουργίες διότι ενεργοποιούν το μυϊκό σύστημα.
«Θα αποκτήσω όγκο»
Το tai chi δεν ανήκει στα προγράμματα γυμναστικής που δίνουν όγκο στους μυς, είναι όμως το κατάλληλο είδος εκγύμνασης για μια καλλίγραμμη και σφριγηλή σιλουέτα.
«Απευθύνεται μόνο σε μεγάλες ηλικίες»
Απευθύνεται σε όλους, ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας. Ανάλογα με την πρόοδο που παρουσιάζει ο κάθε ασκούμενος το ατομικό πρόγραμμα αλλάζει και προσαρμόζεται.
«Θα δω αποτέλεσμα σε μία εβδομάδα»
Για να δείτε τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στον πρώτο κιόλας μήνα θα χρειαστεί να γυμνάζεστε 2 –3 φορές την εβδομάδα ώστε να μάθετε τη σωστή τεχνική για την άρτια εκτέλεση των ασκήσεων και να αποφύγετε τους τραυματισμούς.
Διαβάστε περισσότερα...
Το «πρώτο χτύπημα του κουδουνιού» για τους μαθητές όλων των τάξεων.
Με ένα πολύ απλό τρόπο, οι μαθητές όλων των τάξεων, καθώς και οι γονείς τους μπορούν χωρίς κόπο και, πάνω απ’ όλα, χωρίς να ξοδέψουν καθόλου χρήματα να έχουν στην οθόνη του υπολογιστή τους και να τυπώσουν το σύνολο των σχολικών βιβλίων.
Με ένα απλό κλικ μπαίνουν στην ιστοσελίδα του «Ψηφιακού Σχολείου» του υπουργείου Παιδείας στη διεύθυνση http:digitalschool.minedu.gov.gr.
Ακολουθώντας πολύ απλά βήματα ο μαθητής μπορεί να ξεφυλλίσει τα βιβλία και να ξεκινήσει την προετοιμασία του για τη σχολική χρονιά που ξεκινά τη Δευτέρα.
Διαβάστε περισσότερα...