Τι υποστηρίζει ο κ. Κουτρουμάνης απαντώντας σε παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ.
Να «χρυσώσει το χάπι» επιχειρεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. Ν. Λέγκα για τους λόγους που οδήγησαν στο γεγονός ότι ο Νομός Τρικάλων είναι ο μόνος θεσσαλικός Νομός στον οποίο δεν ιδρύεται Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Συγκεκριμένα, στην απάντησή του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης αναφέρεται στη σχετική διάταξη του Νόμου 3863/10 σύμφωνα με την οποία το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου καθώς και των ανασφάλιστων.
Δηλώνει επίσης ότι αυτή τη στιγμή λειτουργούν συνολικά 45 σημεία παροχής υπηρεσιών ΚΕΠΑ σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το άμεσο μέλλον είναι η δημιουργία και άλλων σημείων ΚΕΠΑ για την κατάθεση αιτήσεων και την πραγματοποίηση συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών, προκειμένου να καλυφθούν και άλλες περιοχές της χώρας.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η λειτουργία των νέων σημείων ΚΕΠΑ θα αποφασισθεί αφού εκτιμηθεί ο όγκος των αιτήσεων ανά περιοχή, μετά τους πρώτους μήνες λειτουργίας.
Με αφορμή την ανωτέρω απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου ο κ. Λέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είχα θέσει το θέμα των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας από τον Ιούλιο του 2010, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση του Νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό του Δημοσίου.
Από τότε είχα τονίσει ότι θα δημιουργείτο πρόβλημα στη μετακίνηση και στην πρόσβαση κυρίως των ατόμων με αναπηρία αλλά και των ηλικιωμένων στα εν λόγω κέντρα και καλούσα τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πώς σκέφτεται να επιλύσει το πρόβλημα.Σήμερα, από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού σαφέστατα προκύπτει ότι η κυβέρνηση, με φθηνές δικαιολογίες, προσπαθεί «να χρυσώσει το χάπι» αποφεύγοντας επιπλέον να απαντήσει γιατί ο Νομός Τρικάλων είναι ο μόνος Νομός της Θεσσαλίας στον οποίο δεν ιδρύθηκε Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Υπουργός με την απάντηση επιχειρεί να υπονοήσει ότι το θέμα της λειτουργίας Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας στο Νομό είναι ανοιχτό και ότι θα εξεταστεί στο μέλλον, το ζητούμενο είναι ότι σήμερα ο Νομός Τρικάλων, σε αντίθεση με άλλους Νομούς, θα υποβάλλει τους ασφαλισμένους και τα ΑΜΕΑ στην πρόσθετη ταλαιπωρία της μετακίνησης σε γειτονικούς Νομούς.
Η πολιτική αυτή απόφαση θα πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα από τον αρμόδιο Υπουργό αφού είναι και προκλητική για το Νομό αλλά και για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Διαβάστε περισσότερα...
Στο μουσείο πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο.
Η έκθεση υπό τον τίτλο “Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν” που θα φιλοξενηθεί από αύριο στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα στον Βόλο, είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να είναι προσβάσιμη στους επισκέπτες με απώλεια όρασης ή ακοής.
Μύρτις: πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν. Τα εγκαίνια της έκθεσης που τελεί υπό την αιγίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου Πειραιώς και του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου γίνονται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου. Σε ό,τι αφορά το “προσβάσιμον” της ειδικά σχεδιασμένης διαδρομής της έκθεσης “μεταφράζεται” σε απτικά θέματα, ακουστική ξενάγηση, περιγραφές στην ελληνική και διεθνή νοηματική γλώσσα και έντυπο υλικό στη γραφή Braille καθώς και σε μεγαλογράμματη γραφή.
Αξίζει να επισημανθεί ότι η έκθεση που φιλοξενείται από αύριο στον Βόλο έχει ήδη παρουσιαστεί σε μεγάλα μουσεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και στο εξωτερικό. Το περασμένο καλοκαίρι φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας της Τήνου, όπου υπολογίζεται ότι την επισκέφτηκαν 15.000 και πλέον άνθρωποι. Σημείο αναφοράς – κεντρικό έκθεμα, είναι η ανάπλαση του προσώπου νεαρής κοπέλας 11 ετών του 5ου π.Χ. αιώνα (αποτέλεσμα πολύρονης διεπιστημονικής έρευνας), το κρανίο της οποίας ανακαλύφθηκε σε ομαδικό τάφο από την αρχαιολόγο Έφη Μπαζιωτοπούλου - Βαλαβάνη στο αρχαίο νεκροταφείο Κεραμεικού.
Σημειώνεται, τέλος, ότι παράλληλα με την “κεντρική” έκθεση, θα φιλοξενηθούν σε αίθουσες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου δύο σχετικές με το θέμα της κεντρικής παράλληλες εκθέσεις. Τα εγκαίνια της πρώτης είναι προγραμματισμένα για το μεθεπόμενο Σάββατο 22 Οκτωβρίου και της δεύτερης για την τελευταία ημέρα του χρόνου.
Διαβάστε περισσότερα...
Τι πρέπει να περιλαμβάνει η διατροφή του μαθητή.
O τρόπος διατροφής των παιδιών μας παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην πνευματική, όσο και στην σωματική του ανάπτυξη. Επομένως θέτει και τις βάσεις για μια μετέπειτα καλή και υγιή ενήλικη ζωή. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη και σωστή διατροφή ειδικά στο σχολείο όπου περνούν τα παιδιά μας μεγάλο κομμάτι της ημέρας. Ένα καλό πρωινό δυναμώνει το μαθητή, του δίνει ενέργεια.
Ένα πλήρες πρωινό βοηθάει το μαθητή να ξυπνήσει καλύτερα. Να αποκτήσει διάθεση και όρεξη αλλά να αυξηθούν επίσης οι επιδόσεις του μέσα στην τάξη. Σύμφωνα με έρευνες, όταν το παιδί τρώει καλό πρωινό, έχει μεγαλύτερη διαύγεια σκέψης και βελτιώνεται η απόδοσή του στο μάθημα και στις εξετάσεις. Συμπέρασμα όλων αυτών, είναι ότι πρέπει να αφιερώνονται 10-15 λεπτά για το πρωινό του.
Είναι σημαντικό να υπάρχουν στο πρωινό μενού του μαθητή γάλα ή γιαούρτι με δημητριακά ή μέλι, ψωμί με μαρμελάδα ή μέλι, τοστ με γαλοπούλα αλλά με χαμηλά λιπαρά. Επίσης ένα φρούτο ή ένας χυμός είναι καλά συνοδευτικά του πρωινού.
Η ισορροπημένη και σωστή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει τα πάντα. Τα βασικά διατροφικά συστατικά που έχει ανάγκη ένας μαθητής τα βρίσκει σε πολλές τροφές. Οι πρωτεΐνες, πρέπει να καλύπτουν το 10-15% της διατροφής του μαθητή. Οι υδατάνθρακες είναι το καύσιμο που δίνει ενέργεια σε κάθε δραστηριότητα του οργανισμού, είτε σωματική είτε πνευματική. Το μεγαλύτερο μέρος τις διατροφής του παιδιού πρέπει να είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες.
Το γιαούρτι είναι η καλύτερη επιλογή για οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας. Προσφέρει ασβέστιο και πρωτεΐνες, βασικά συστατικά στην ανάπτυξη ενός παιδιού.
Συνοπτικά το καθημερινό μενού του μαθητή μας πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:
-Ψωμί
-Δημητριακά
-Ρύζι ή Μακαρόνια
-3-4 φρούτα
-Σαλάτα σε κάθε κυρίως γεύμα
-Γαλακτοκομικά
-Κρέας (λευκό ή κόκκινο)
-Αβγό
Διαβάστε περισσότερα...
Τι δείχνει έρευνα Ιαπώνων επιστημόνων.
Αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν νωρίτερα στο στάδιο της εμμηνόπαυσης έχουν όσες γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο στη σωματική άσκησή τους και, παράλληλα, ακολουθούν υγιεινή διατροφή.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γκίφου στην Ιαπωνία μελέτησαν για περισσότερα από δέκα χρόνια τις περιπτώσεις τουλάχιστον 3.100 γυναικών. Όπως διαπιστώθηκε, όσες ασκούνταν περισσότερο -περίπου οκτώ έως δέκα ώρες την εβδομάδα- ήταν 17% πιο πιθανό να αρχίσουν νωρίτερα την εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες έκαναν πιο καθιστική ζωή.
Εξάλλου οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα πολυακόρεστα λίπη, που συνήθως υπάρχουν στα ψάρια και στα φυτικά έλαια, είχαν κατά μέσο όρο 15% μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση σε σχέση με όσες κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες.
Στη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, που εμφανίζεται σε ηλικία 41 - 55 ετών, οι ωοθήκες μιας γυναίκας σταματούν να παράγουν ωάρια και έτσι δεν μπορεί πια να μείνει έγκυος. Η εμμηνόπαυση συνεπάγεται μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων και επειδή αυτές οι ορμόνες σχετίζονται με την εμφάνιση όγκων στον μαστό, η πρόωρη εμμηνόπαυση σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά, από την άλλη, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για την καρδιά και για οστεοπόρωση.
Όμως οι ωφέλειες της πρόωρης εμμηνόπαυσης, από την άποψη της υγείας, φαίνεται να υπεραντισταθμίζουν τους κινδύνους.
Στο παρελθόν, άλλες μελέτες είχαν δείξει ότι η αυξημένη σωματική δραστηριότητα μιας γυναίκας μπορεί να επιφέρει διαταραχή στον κύκλο της περιόδου της και καθυστέρηση στην εμφάνιση εμμηνόπαυσης.
Διαβάστε περισσότερα...
Τέσσερα βασικά σημεία που πρέπει να τηρηθούν.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί μία αρκετά συχνή πάθηση και μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας. Επομένως, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε τις παραμέτρους που πρέπει να μεταβάλουμε έπειτα από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες επανεμφάνισης της πάθησης.
Αυτή η δευτεροβάθμια πρόληψη ξεκινά από τη γνώση των κυριότερων παραγόντων κινδύνου, τόσο από τους ασθενείς, όσο και από τους επαγγελματίες υγείας.
Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου δεν αλλάζουν, όπως η ηλικία, το φύλο, η ιθαγένεια και κληρονομικοί παράγοντες. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άλλοι, όπως η αρτηριακή πίεση, η προ-υπάρχουσα καρδιακή πάθηση, η στένωση της καρωτιδικής αρτηρίας, η κολπική μαρμαρυγή, η δυσλιπιδαιμία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που επιδέχονται βελτίωσης.
Η αποτελεσματική βελτίωση των παραγόντων κινδύνου είναι μία διαδικασία που πρέπει να περιλαμβάνει την εκπαίδευση του ασθενούς, μέσω μίας ομαδικής προσέγγισης από διάφορους επαγγελματίες υγείας, την ενδυνάμωση της κατανόησης του ασθενούς, την συνεχή παρακολούθηση και τακτική επανεξέταση του ασθενούς, καθώς και την επιβεβαίωση της συμμόρφωσης του ασθενούς με τις θεραπευτικές οδηγίες, συμπεριλαμβανομένου και των φαρμάκων. Η δυσκολία της δευτεροβάθμιας πρόληψης έγκειται στο γεγονός ότι εμπλέκονται πολλοί παράγοντες κινδύνου.
Μετά την εμφάνιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθηθούν τα παρακάτω τέσσερα σημεία:
1.Τρόπος ζωής: Προσοχή στη διατροφή και στην άσκηση.
2.Οι οδηγίες του ιατρού, όσον αφορά στη φαρμακευτική περίθαλψη, αλλά και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποκατάστασης (όπως η φυσιοθεραπεία και η λογοθεραπεία).
3.Διακοπή του καπνίσματος
4.Μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ στο ελάχιστο επιτρεπτό.
Αρκετές αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν συσχετιστεί με μειώσεις στους παράγοντες κινδύνου που ενισχύουν την πρόληψη εγκεφαλικού επεισοδίου σε δεύτερο βαθμό.
Η υγιεινή διατροφή βοηθά στη διατήρηση της καρδιάς και των αγγείων σε καλή κατάσταση. Είναι επίσης σημαντικό, το σωματικό βάρος να διατηρείται μέσα στα όρια του φυσιολογικού Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), 18.5-25 kg/m².
Η συχνή άσκηση μειώνει την αρτηριακή πίεση, βοηθά στην επίτευξη ισορροπίας ανάμεσα στις διαφορετικές μορφές λιπιδίων από τον οργανισμό και βελτιώνει την ικανότητά του στη διαχείριση της ινσουλίνης.
Ο συνδυασμός υγιεινής διατροφής και συχνής άσκησης βοηθά στην επίτευξη απώλειας βάρους, όπου αυτή ενδείκνυται.
Πιο συγκεκριμένες συμβουλές διατροφής για την πρόληψη επανεμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου είναι οι ακόλουθες:
-Μειώστε την ποσότητα αλατιού στην καθημερινή διατροφή, με το να μην προσθέτετε αλάτι στο τραπέζι και αποφύγετε την κατανάλωση επεξεργασμένων έτοιμων τροφών. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε φρέσκες και μη-επεξεργασμένες τροφές όταν μαγειρεύετε (αποφύγετε τα τυριά και τα κασέρια, το μπέικον και τα λουκάνικα, τα καπνιστά προϊόντα και ορισμένες κατηγορίες ψωμιού) και περιορίστε τις εξόδους σας για φαγητό.
Οι αλλαγές αυτές θα έχουν θετική επίδραση κυρίως στην αρτηριακή πίεση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό.
Κατά κανόνα χαμηλή περιεκτικότητα θεωρείται ό,τι είναι λιγότερο από 0,3γρ / 100γρ σε αλάτι ή 0,1γρ / 100γρ σε νάτριο.
-Καταναλώνετε πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών για την περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες και αντι-οξειδωτικές ουσίες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα λαχανικά με σκούρα πράσινα φύλλα, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο καθώς και τα εσπεριδοειδή δρουν προστατευτικά ενάντια στο εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των υψηλότερων επιπέδων αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν.
Η κατανάλωση πρέπει να περιέχει μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών διαφόρων χρωμάτων, ώστε να επιτυγχάνεται η πρόσληψη μίας ευρείας ποικιλίας βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνες Α, C, Ε και βήτα-καροτίνη).
Εάν η φαρμακευτική σας αγωγή περιλαμβάνει στατίνη (που χρησιμοποιείται για τη μείωση της χοληστερίνης) πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ, ενώ αν παίρνετε κουμαρινικά αντιπηκτικά φάρμακα, εκτός από το γκρέιπφρουτ, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση χυμού κράνμπερι, επειδή αυτοί οι χυμοί επηρεάζουν τα επίπεδα των συγκεκριμένων φαρμάκων.
-Αυξήστε την περιεκτικότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας, με τροφές όπως ολικής άλεσης προϊόντα, όσπρια (φασόλια και φακές).
-Μειώστε την περιεκτικότητα της διατροφής σας σε λιπαρά, αποφεύγοντας το τηγάνισμα και χρησιμοποιώντας το γκριλ, το ψήσιμο και το βράσιμο. Καταναλώνετε περισσότερα ψάρια και πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα), διαλέγετε κόκκινο κρέας με λιγότερα λιπαρά (όπως ψαρονέφρι και νουά) και προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (π.χ. μαγιονέζα, γιαούρτι κ.ά.)
-Φροντίστε να καταναλώνετε λιπαρά ψάρια (όπως σαρδέλες, φρέσκος τόνος, σολομός, σκουμπρί, γαύρος) δύο φορές την εβδομάδα. Είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ουσίες που έχουν αποδεδειγμένα καρδιαγγειοπροστατευτικές ιδιότητες.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανακάλυψη της έρευνας που πρόσφατα δημοσιεύτηκε στο Stroke Journal (Oude Griep LM et al., 2011) δείχνει ότι η υψηλή κατανάλωση λευκών φρούτων και λαχανικών, που αποτελείται κυρίως από μήλα και αχλάδια, μπορεί να προστατεύσει από τα εγκεφαλικά επεισόδια. Τα μήλα και τα αχλάδια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ένα φλαβονοειδές, την κερκετίνη, που έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που δημιουργεί προβλήματα κατάποσης στον ασθενή, απαιτεί αξιολόγηση και παρακολούθηση τόσο από διαιτολόγο, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια της καθημερινής του διατροφής σε θρεπτικές ουσίες.
Οι ασθενείς μετά από εγκεφαλικό έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν υποσιτισμό κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο νοσοκομείο, κάτι που εξαρτάται βεβαίως από το βαθμό που ο οργανισμός τους έχει επηρεαστεί από το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η ενεργή διατροφική στήριξη πρέπει να ξεκινήσει από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά από εγκεφαλικό και να συνεχιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της ανάρρωσης.
Σε ορισμένους ασθενείς, η εντερική (σίτιση απευθείας στο στομάχι μέσω ενός σωλήνα από τη μύτη – νασογαστρικός – ή απευθείας στο στομάχι – γαστροστομία) ή η παρεντερική σίτιση (σίτιση απευθείας στη φλεβική κυκλοφορία) απαιτείται όταν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα κατάποσης.
Διαβάστε περισσότερα...
Σταματήστε τις επιδρομές στο ψυγείο!Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την απώλεια βάρους είναι το τσιμπολόγημα. Μερικές φορές όταν αισθάνεστε πεινασμένος, πριν ή μετά τα γεύματα, είναι δύσκολο να αποφευχθεί το τσιμπολόγημα, με αποτέλεσμα να πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει επιδρομές στα ντουλάπια. Μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το σταματήσετε ή να το μειώσετε σημαντικά είναι οι εξής:
Τρώτε πέντε γεύματα την ημέρα. Τρώγοντας τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και δύο σνακ (δεκατιανό, απογευματινό), σε τακτά χρονικά διαστήματα (ανά τρείς ώρες περίπου), είναι λιγότερο πιθανό να πεινάτε και να αναζητάτε κάτι εκτός του προγράμματός σας για να τσιμπολογήσετε.
Καταναλώστε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σας κρατούν πλήρεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και εμποδίζουν το αίσθημα της πείνας μεταξύ των γευμάτων.
Πίνετε άφθονο νερό. Το νερό μπορεί να σας δώσει μια αίσθηση πληρότητας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, οπότε μην ξεχνάτε να πίνετε 1.5-2 λίτρα την ημέρα. Επίσης κάθε φορά που ζητάτε κάτι να δροσιστείτε προτιμήστε ένα ποτήρι νερό από οποιοδήποτε άλλο ρόφημα, έτσι δεν επιβαρύνετε το διαιτολόγιο σας με κενές θερμίδες.
Μην προμηθεύεστε πρόχειρα φαγητά. Αγοράζοντάς τα, θέτετε σε κίνδυνο τον εαυτό σας να το παρακάνετε σε μια στιγμή αδυναμίας. Την επόμενη φορά που θα πάτε για ψώνια, αποφύγετε τον διάδρομο με τα γλυκά και τα τσιπς.
Αντικαταστήστε τα ανθυγιεινά σνακ με υγιεινά. Αυτός είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μην υπάρχει το αίσθημα ενοχής σε περιπτώσεις τσιμπολογήματος. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα ανθυγιεινά σνακ με επιδόρπια γιαουρτιού, φρούτα, λαχανικά και ανάλατους ξηρούς καρπούς. Έτσι, κάνετε υγιεινότερο και τον τρόπο διατροφής σας.
Κρατήστε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρετε να δείτε πόσο τρώτε κάθε μέρα και να εντοπίσετε τις ώρες της ημέρας που αναζητάτε κάτι να τσιμπολογήσετε. Αυτή η προσεκτική ανάλυση θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα πλάνο, ώστε να ρυθμίσετε ή να σταματήσετε το τσιμπολόγημα αυτές τις ώρες.
Μασάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Η τσίχλα μπορεί να σας αποτρέψει από το τσιμπολόγημα. Κάθε φορά που αισθάνεστε πεινασμένος μασάτε ένα κομμάτι τσίχλα. Πρέπει όμως να αναφερθεί ότι αυτό δεν ισχύει για όλους τους ανθρώπους, υπάρχει περίπτωση η τσίχλα να φέρει και το αντίθετο αποτέλεσμα και να σας κάνει να νιώσετε περισσότερο πεινασμένοι. Καλό είναι λοιπόν να μην το παρακάνετε.
Κρατηθείτε απασχολημένοι. Κρατώντας τον εαυτό σας απασχολημένο θα μπορούσατε σε μεγάλο βαθμό να αποφύγετε το τσιμπολόγημα. Αντί λοιπόν να ωθείτε τον εαυτό σας να τσιμπολογήσει από την ανία, μπορείτε να ασκηθείτε, να κάνετε δουλειές στο σπίτι, να πάτε μία βόλτα, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να κάνετε οτιδήποτε άλλο σας ευχαριστεί.
Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα. Αν ακολουθήσετε αυτή την μέθοδο θα διευκολύνετε τον εαυτό σας να μην τσιμπολογήσει. Με το βούρτσισμα των δοντιών μετά από κάθε γεύμα δεν μπαίνετε στον πειρασμό για τρεις λόγους κυρίως:
Τα περισσότερα τρόφιμα δεν έχουν ευχάριστη γεύση μετά το βούρτσισμα,
Θα σκέφτεστε ότι αν καταναλώσετε κάτι θα πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία,
Δεν θα θέλετε να χαλάσετε την αίσθηση φρεσκάδας που έχετε.
Μην χάνετε τον έλεγχο. Πολλές φορές υπαίτιος για το τσιμπολόγημα είναι οι διαφημίσεις. Είναι πολλοί αυτοί που παρασύρονται και κάνουν επιδρομές στα ντουλάπια τους για να απολαύσουν μια «γλυκιά αμαρτία».
Αυτοί είναι δέκα από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το τσιμπολόγημα. Δοκιμάστε μία ή περισσότερες προτάσεις από αυτές και αποφασίστε πoια είναι η ιδανική για εσάς.
Διαβάστε περισσότερα...
Ευεργετική για την υγεία η σοκολάτα.
Η σοκολάτα μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους όχι μόνο τον ουρανίσκο μας αλλά και την υγεία μας.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν Σουηδοί ερευνητές οι οποίοι χρησιμοποιώντας 33.000 εθελοντές διαπίστωσαν πως όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν, τόσο λιγότερα εγκεφαλικά επεισόδια πάθαιναν.
Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας», προστίθενται στην πληθώρα των επιστημονικών στοιχείων που συσχετίζουν την συστηματική κατανάλωση κακάο με την καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως μπορεί κανείς να τρώει ακατάσχετα σοκολάτες, διότι περιέχουν πολλές θερμίδες, λίπη και ζάχαρη. Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση της μαύρης σοκολάτας που περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη απ’ ό,τι η σοκολάτα γάλακτος.
Όπως γράφουν η Δρ. Λάρσον και οι συνεργάτες της στην οι εθελόντριές τους είχαν ηλικία 49 έως 83 ετών, και συμμετείχαν στη μελέτη τους επί μία δεκαετία.
Στη διάρκεια της δεκαετίας, 1.549 από αυτές έπαθαν εγκεφαλικό. Όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγαν οι γυναίκες, τόσο μικρότερος ήταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
Διαβάστε περισσότερα...
Για όλα «φταίει» ο εγκέφαλος.
Νέα μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν την ικανότητα να διατηρούν την αισιοδοξία τους ακόμα και όταν οι συνθήκες δεν βοηθούν.
Επιστήμονες από το University College του Λονδίνου, στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στη επιστημονική επιθεώρηση «Nature Neuroscience» αποκαλύπτουν πως ο εγκέφαλος ορισμένων ανθρώπων έχει την ικανότητα να αγνοεί παντελώς οτιδήποτε αρνητικό, με αποτέλεσμα να τους επιτρέπει να είναι αισιόδοξοι μέχρι… αηδίας.
Για να διερευνήσουν που οφείλεται η άκρατη αισιοδοξία τους, οι επιστήμονες βαθμολόγησαν την αισιοδοξία 14 εθελοντών και στη συνέχεια τους υπέβαλλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Οι ερευνητές ρώτησαν κάθε έναν από τους εθελοντές πόσο πιθανό θεωρεί να συμβούν στη ζωή του 80 διαφορετικά αρνητικά γεγονότα – από το διαζύγιο έως τον καρκίνο. Στη συνέχεια, τους παρουσίασαν τις αληθινές πιθανότητες για όλα αυτά τα προβλήματα και στο τέλος, τους ζήτησαν να ξαναπούν πόσο πιθανό θεωρούν να τους συμβούν όλα αυτά τα δεινά.
Πού κατέληξαν; Οι υπερβολικά αισιόδοξοι εθελοντές τροποποίησαν τις βαθμολογίες τους μόνο αν ήταν καλύτερες από αυτές που οι ίδιοι είχαν αρχικά πει! Δηλαδή, όταν τα νέα ήταν θετικά, όλοι οι εθελοντές παρουσίαζαν αυξημένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου. Όταν όμως τα νέα ήταν αρνητικά, οι πιο αισιόδοξοι εθελοντές παρουσίαζαν ελάχιστη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό. Αντιθέτως, οι πιο απαισιόδοξοι παρουσίαζαν την μεγαλύτερη δραστηριότητα.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως ο εγκέφαλος διαλέγει και αποφασίζει ποια στοιχεία θα ακούσει και ποια θα αγνοήσει.
«Οι αισιόδοξοι άνθρωποι αυτοί απλούστατα πιστεύουν ακράδαντα πως στους ίδιους δεν θα συμβεί. Τα καλά νέα για τους υπεραισιόδοξους είναι πως η αισιοδοξία ωφελεί την υγεία. Τα άσχημα νέα για τους υπεραισιόδοξους είναι πως εθελοτυφλούν. «Δυστυχώς η υπερβολική αισιοδοξία τούς κάνει να υποτιμούν τους κινδύνους, κάτι που είναι πραγματικά επικίνδυνο».
Διαβάστε περισσότερα...
Αρνητικές και επιβλαβής οι συνέπειες.
Άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η διατροφική συμπεριφορά κυρίως των νέων, που περνούν πολλές ώρες σε καθημερινή βάση μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή της τηλεόρασης.
Πέραν των κινδύνων που πολύ εύκολα μπορούν να παρουσιαστούν –ιδιαίτερα όσο δεν υπάρχει έλεγχος- κατά την πλοήγηση και το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, εξίσου σημαντικές διαστάσεις με αρνητικές έως και επιβλαβής συνέπειες, διαπιστώνονται και στις διατροφικές συνήθειες και επιλογές των καταναλωτών.
Η υπερβολική παρακολούθηση τηλεόρασης και η χρήση του υπολογιστή, συνδυάζονται με μια αύξηση του αριθμού των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο.
Οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητας, το επιβαρυμένο πρόγραμμα στο σχολείο, σε συνδυασμό με τις εξωσχολικές δραστηριότητες και ο ελλιπής ελεύθερος χρόνος, μας αναγκάζουν πολλές φορές στην υιοθέτηση λανθασμένων συνηθειών, τείνοντας να ταυτιστούμε με πρότυπα δυτικής νοοτροπίας, όπως π.χ. να καταναλώνουμε τα γεύματα μας μπροστά από μια οθόνη, εγκαταλείποντας αξίες, θεσμούς και παραδόσεις και ιδιαίτερα τη σημασία του να γευματίζει όλη η οικογένεια μαζί.
Μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι έχει αυξηθεί με δραματικούς ρυθμούς το ποσοστό των νέων που καταναλώνουν κάποιο γεύμα μπροστά από τον υπολογιστή ή την τηλεόραση.
Τακτικές τέτοιου είδους, εκτός του ότι δεν ευνοούν την επικοινωνία μεταξύ των μελών της οικογένειας (μέσα από τη συμμετοχή στο οικογενειακό τραπέζι), φέρνουν σιγά σιγά και άλλες επιπτώσεις, όπως λ.χ. αποξένωση, έλλειψη διαλόγου και επικοινωνίας, απραξία οργάνωσης και ιεράρχησης υποχρεώσεων, χαμηλή αυτοσυγκέντρωση, εξασθένιση κινήτρων και στροφή προς την κατανάλωση εύκολων ή πρόχειρων επιλογών φαγητού και κατ’ επέκταση δρομολόγηση προς την τακτική του άκρατου και συνεχούς τσιμπολογήματος.
Το αποτέλεσμα αυτής της νοοτροπίας, είναι να καταναλώνουμε συχνά και πολλές φορές ασυναίσθητα, μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από ό,τι θα καταναλώναμε αν τρώγαμε κανονικά στο τραπέζι, ενώ παράλληλα τσιμπολογάμε αλόγιστα και χωρίς μέτρο, φαγητό ή σνακ που μας προσφέρουν στιγμιαία ευχαρίστηση. Τέτοιες τροφές θα πρέπει να γνωρίζουμε πως είναι πλούσιες σε λιπαρά και με αυξημένα ποσοστά γλυκαντικών και ζάχαρης.
Ο τρόπος διατροφής μας, συνδέεται άμεσα με την ψυχολογία και τα συναισθήματά μας. Ο πιο επιβαρυντικός παράγοντας ως προς τη διατήρηση ενός ιδανικού βάρους και την υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, είναι το άτακτο τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων. Και αυτό, γιατί από την μια αποτελείται από σνακ πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη ή αλάτι και από την άλλη αποσυντονίζει το «μεταβολικό ρολόι» και η ισορροπία μεταξύ σακχάρου και ινσουλίνης, επιτείνοντας την βουλιμική διάθεση του ατόμου.
Έχει υπολογισθεί πως μέχρι και το 30% των ημερήσιων προσλαμβανομένων θερμίδων μπορεί να προέρχεται από τα ενδιάμεσα γεύματα, που καταναλώνονται είτε στο πόδι, είτε απασχολούμενοι με την οθόνη του υπολογιστή ή παρακολουθώντας τηλεόραση.
Μια λογική στάση θα ήταν να μην επιτρέπετε στα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή βίντεο ή να χρησιμοποιούν τον υπολογιστή περισσότερο από 2 ώρες την ημέρα. Για να το καταφέρετε, προσπαθήστε να προγραμματίσετε άλλου τύπου δραστηριότητες για τον ελεύθερο χρόνο τους.
Ας αλλάξουμε λοιπόν στάση ζωής και ας αντιληφθούμε τον σημαντικό ρόλο της διατροφής και της σωματικής δραστηριότητας και ας εκμεταλλευτούμε την εξέλιξη της τεχνολογίας, μόνο στο κομμάτι της γνώσης και της ενημέρωσης.
Τέλος, πριν αρχίσουμε να έχουμε απαιτήσεις από τα παιδιά μας, ας φροντίσουμε εμείς οι ίδιοι να αποτελέσουμε παράδειγμα προς μίμηση.
Διαβάστε περισσότερα...
Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου.
Εθελοντική αιμοδοσία θα διοργανώσει την Παρασκευή (14/10) ο Παναιτωλικός. Η ομάδα του Αγρινίου κάνει έκκληση ζητούν μέσω της ιστοσελίδας του στους οπαδούς και τους κατοίκους της πόλης του Αγρινίου να περάσουν (από τις 08:00 μέχρι τις 14:30) από το Παπαστράτειο Μέγαρο, προσφέροντας ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό τους που το έχει ανάγκη.
Η πλήρης ανακοίνωση
«Ο Γ.Φ.Σ. Παναιτωλικός σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Αγρινίου, διοργανώνει εθελοντική αιμοδοσία την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου (ώρες 8.00 – 14.30) στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου. Καλεί όλα τα μέλη του και τους φιλάθλους να συμμετάσχουν σ’ αυτή».
Διαβάστε περισσότερα...
Μεγάλη επιχείρηση για την καταπολέμησή της.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας(WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC) θα έρθουν στην Ελλάδα για συνεργασία με τις ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγείας, με σκοπό, την καταπολέμηση της ελονοσίας, αναφέρει το εβδομαδιαίο report του ECDC(41, 2-8 October 2011).
Με μεγάλη επιχείρηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι ελληνικές αρχές Δημόσιας Υγείας προσπαθούν να ιχνηλατήσουν τα 36 περιστατικά και να αντιμετωπίσουν την ελονοσία.
Κινητή Μονάδα, ενισχυμένη από ειδικούς επιστήμονες έχει μεταβεί στην Λακωνία από δεκαημέρου και έχει προβεί σε ειδικές αιματολογικές εξετάσεις σε ένα μεγάλο αριθμό ατόμων.
Διαβάστε περισσότερα...
Το απαγόρευσε ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια.
Οι ανήλικοι στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας δεν θα μπορούν πλέον να καταφεύγουν στο σολάριουμ για να αποκτούν μπρούτζινο χρώμα, μετά την υπογραφή νομοσχεδίου από τον κυβερνήτη Τζέρι Μπράουν που απαγορεύει σε οποιονδήποτε είναι κάτω από 18 ετών να χρησιμοποιεί συσκευές μαυρίσματος που εκπέμπουν υπεριώδεις ακτίνες.
Ο νέος νόμος αντικαθιστά προηγούμενη απαγόρευση για τεχνητό μαύρισμα σε άτομα ηλικίας κάτω των 14 ετών.
Η απόφαση αυτή ωστόσο επέτρεπε σε ανήλικους από 14 έως 18 ετών να χρησιμοποιούν συσκευές που εκπέμπουν υπεριώδεις ακτίνες με τη συγκατάθεση των γονέων τους.
Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη Πολιτεία στη χώρα που θεσπίζει αυτή την απαγόρευση.
Ο νομοθέτης, ο γερουσιαστής της Καλιφόρνιας Τεντ Λιου, είπε ότι επιβάλλονται οι περιορισμοί γιατί η έρευνα έδειξε ότι όσο νεότερης ηλικίας είναι το πρόσωπο που εκτίθεται σε κρεβάτια σολάριουμ, τόσο μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει να εμφανίσει καρκίνο του δέρματος.
Η μόδα του μαυρίσματος ήταν κυρίαρχη στις πλουσιότερες περιοχές της Πολιτείας, με την Κομητεία Λος Άντζελες να έχει περισσότερα κέντρα σολάριουμ από καφετέριες Starbucks ή καταστήματα ταχείας εστίασης McDonald's.
Διαβάστε περισσότερα...
Ηλεκτρονικά θα πραγματοποιείται, από 26/09/2011, η διαδικασία υποβολής αίτησης για το φοιτητικό πάσο.Αιτήσεις για νέο δελτίο ειδικού εισιτηρίου δικαιούνται να υποβάλλουν:
κατεβάστε και δείτε την εγκύκλιο πατώντας εδώ
α) Οι φοιτητές πλήρους φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για όσα έτη απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών προσαυξημένα κατά δύο (2) έτη.
β) Οι φοιτητές μερικής φοίτησης του πρώτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι πτυχίου ΑΕΙ για διπλάσια έτη από όσα απαιτούνται για τη λήψη πτυχίου σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.
γ) Οι φοιτητές του δεύτερου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου για όσα έτη διαρκεί η φοίτησή τους σύμφωνα με το εκάστοτε ενδεικτικό πρόγραμμα δεύτερου κύκλου σπουδών.
δ) Οι φοιτητές του τρίτου κύκλου σπουδών που δεν είναι ήδη κάτοχοι διδακτορικού τίτλου για τέσσερα (4) έτη από την ημερομηνία εγγραφής τους.
ε) Οι φοιτητές-πολίτες κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων κρατών, οι οποίοι σπουδάζουν σε ημεδαπό ΑΕΙ στα πλαίσια του προγράμματος κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Erasmus» για όσο χρόνο διαρκεί η φοίτησή τους στο ημεδαπό ΑΕΙ.
Η για οποιοδήποτε λόγο διακοπή της φοιτητικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα παύση του δικαιώματος κατοχής του δελτίου ειδικού εισιτηρίου, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να επιστρέφεται στη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
1. Φοιτητές πρώτου κύκλου σπουδών
Για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης ΠΑΣΟ από έναν φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών απαιτούνται οι κωδικοί πρόσβασης (username - password) που χορηγούνται στους εγγεγραμμένους φοιτητές από το οικείο Τμήμα και χρησιμοποιούνται για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Ιδρύματος στο οποίο ανήκει.
Σε περίπτωση που ο φοιτητής δεν έχει λάβει τους σχετικούς κωδικούς καθώς και για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα πρόσβασης, μπορεί να απευθύνεται στη Γραμματεία του Τμήματός του ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του.
Μετά την επιτυχή είσοδό του στο σύστημα ο φοιτητής θα πρέπει να επιβεβαιώσει την ορθότητα των στοιχείων του. Σε περίπτωση που ο φοιτητής διαπιστώσει οποιοδήποτε λάθος θα πρέπει να απευθυνθεί στη Γραμματεία του Τμήματος ή στο Κέντρο Δικτύων του Ιδρύματος του, προκειμένου να γίνει η σχετική διόρθωση. Ακολούθως, ο φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει τα υπόλοιπα ατομικά στοιχεία που θα του ζητηθούν.
Σημείωση:
Αν είστε φοιτητής του ΤΕΙ Αθήνας και δεν έχετε κωδικό πρόσβασης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, μπορείτε να λάβετε τον κωδικό σας αυτοματοποιημένα εδώ
2. Φοιτητές δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών
Οι φοιτητές του δεύτερου και τρίτου κύκλου σπουδών δε θα συνδέονται στο σύστημα με χρήση των κωδικών τους, αλλά θα συμπληρώνουν οι ίδιοι τα ατομικά στοιχεία που θα τους ζητούνται. Kάθε δήλωση του φοιτητή στο πρόγραμμα επέχει θέση Υπεύθυνης Δήλωσης κατά την έννοια και με τις συνέπειες του ν.1599/1986, συνεπώς οι φοιτητές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε τα στοιχεία που εισάγουν να είναι αληθή και επίκαιρα.
Υποβολή Αίτησης και παραλαβή Δελτίου Ειδικού Εισιτηρίου
Προτού ο φοιτητής προβεί στην υποβολή της αίτησής του θα πρέπει απαραιτήτως να διαβάσει και να αποδεχθεί τους όρους και προϋποθέσεις του προγράμματος.
Μετά την εισαγωγή των ατομικών τους στοιχείων, όλοι οι φοιτητές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα εξής βήματα:
α) Μεταφόρτωση αρχείου με την προσωπική φωτογραφία του φοιτητή στις προβλεπόμενες διαστάσεις και ανάλυση. Η φωτογραφία αυτή θα εκτυπωθεί από τον ανάδοχο του έργου στο δελτίο ειδικού εισιτηρίου του φοιτητή.
β) Επιλογή του σημείου παράδοσης του ΠΑΣΟ. Σημεία παράδοσης θα υπάρχουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας στις οποίες υφίσταται τμήμα Α.Ε.Ι..
γ) Επισκόπηση της αίτησης και οριστική υποβολή της. Μετά την υποβολή της αίτησης ο φοιτητής θα περιμένει το σχετικό έλεγχό της από τη Γραμματεία του Τμήματός του και την τελική έγκριση.
δ) Ειδοποίηση του δικαιούχου φοιτητή με sms ή e-mail ή από τον προσωπικό του λογαριασμό στο πληροφοριακό σύστημα για την άφιξη του ΠΑΣΟ στο σημείο παράδοσης που έχει επιλέξει. Το ΠΑΣΟ θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης το πολύ πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του.
ε) Παραλαβή του ΠΑΣΟ. Ο φοιτητής κατόπιν της σχετικής ειδοποίησης θα μεταβαίνει αυτοπροσώπως στο σημείο παράδοσης και θα παραλαμβάνει το ΠΑΣΟ επιδεικνύοντας την αστυνομική του ταυτότητα και αναφέροντας τον μοναδικό αριθμό του ΠΑΣΟ του, τον οποίο θα έχει λάβει με sms και e-mail. Σε περίπτωση παραλαβής από τρίτο πρόσωπο θα απαιτείται να επιδεικνύεται η σχετική νόμιμη εξουσιοδότηση.
Σημειώνεται ότι σε περίπτωση απώλειας του ΠΑΣΟ από το φοιτητή, η αίτηση επανέκδοσής του θα γίνεται κατόπιν εγκρίσεως από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος. Μετά την ως άνω έγκριση η διαδικασία επαναλαμβάνεται όπως έχει περιγραφεί παραπάνω.
Προθεσμίες
Οι φοιτητές θα μπορούν να υποβάλλουν την ηλεκτρονική αίτηση καθ'όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2011-12. Το ΠΑΣΟ θα βρίσκεται στο σημείο παράδοσης εντός πέντε εργάσιμων ημερών από την έγκριση της αίτησης του φοιτητή από τη Γραμματεία του οικείου Τμήματος.
Το ΠΑΣΟ θα παραμένει στο σημείο παράδοσης για δύο μήνες από την ημέρα της εκτύπωσής του και τη σχετική ειδοποίηση προς το φοιτητή. Σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει για την παραλαβή του ΠΑΣΟ εντός των δύο μηνών, η αίτησή του θα θεωρείται άκυρη. Εάν ο φοιτητής επιθυμεί να παραλάβει το ΠΑΣΟ μετά το πέρας των δύο μηνών, τότε υποβάλλει νέα αίτηση και ακολουθείται η διαδικασία από την αρχή.
Τι ίσχυε μέχρι σήμερα:
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, εκτυπώθηκαν πάνω από 650.000 δελτία ειδικού εισιτηρίου. Στα Ιδρύματα στάλθηκαν περίπου 505.000 πάσο επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς τους με πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ. Είναι προφανές ότι ο αριθμός των δελτίων που διανεμήθηκαν δεν αντιστοιχεί σε καμία περίπτωση στους πραγματικούς δικαιούχους με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους προϋπολογισμούς των Ιδρυμάτων, του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ).
Το σύνολο των φοιτητών πρώτου, δεύτερου και τρίτου κύκλου (προπτυχιακοί ως και τα ν+2 έτη σπουδών, μεταπτυχιακοί και υποψήφιοι διδάκτορες), που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα των Ιδρυμάτων, είναι ενεργοί και δικαιούνται πάσο ανέρχεται σε 364.380. Συνεπώς εκδόθηκαν 140.000 περισσότερα πάσο.
Με βάση τους υπολογισμούς του ΟΑΣΑ, κάθε δελτίο ειδικού εισιτηρίου επιφέρει ένα σημαντικό κόστος.Επομένως, η χορήγηση του πάσο σε χιλιάδες μη δικαιούχους, επιφέρει ζημία στα ΜΜΜ αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.
Το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ που δαπανούσαν τα Ιδρύματα μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των φοιτητών για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων φοιτητικής μέριμνας (σίτιση, στέγαση, ανταποδοτικές υποτροφίες κτλ.).
Τι κερδίζει ο φοιτητής με το νέο πάσο;
Τα οφέλη για το φοιτητή είναι πολλαπλά. Συγκεκριμένα:
- Δεν επιβαρύνεται με τα έξοδα των έντυπων φωτογραφιών. Η φωτογραφία μπορεί να προέλθει από οποιαδήποτε ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ή κινητό τηλέφωνο. Το κόστος παραλαβής για το φοιτητή είναι 2,46 ευρώ.
- Μπορεί να πραγματοποιεί την αίτηση του ηλεκτρονικά, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική του παρουσία στην γραμματεία του τμήματός του.
- Μπορεί να παραλαμβάνει το πάσο σε σημεία διανομής που τον εξυπηρετούν καλύτερα, ακόμα και αν αυτά δεν είναι κοντά στο Ίδρυμα όπου σπουδάζει. Σε κάθε περίπτωση ο φοιτητής ειδοποιείται μέσω email και κινητού τηλεφώνου για την παραλαβή του πάσο.
- Το νέο πάσο έχει τα τελευταία σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας: δεν μπορεί να αντιγραφεί και είναι ανθεκτικό στη χρήση.
- Στο νέο πάσο τα στοιχεία του δικαιούχου αναγράφονται και με λατινικούς χαρακτήρες. Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατή η πρόσβαση σε υπηρεσίες προς φοιτητές άλλων χωρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση νέων καρτών.
- Μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας για τη χορήγηση του πάσο θα είναι δυνατή η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών προς τους φοιτητές τόσο από τα ιδρύματα και την πολιτεία (πρόσβαση σε εστίες, σίτιση, βιβλιοθήκες κτλ.) όσο και από ιδιώτες.
Αναλυτικές οδηγίες, καθώς και βίντεο επίδειξης υπάρχουν στον διαδικτυακό τόπο http://paso.minedu.gov.gr , ενώ οι δικαιούχοι θα μπορούν να επικοινωνήσουν με το ειδικό γραφείο αρωγής στο 801-11-31400 (από σταθερό) ή στο 210-7724375 (από κινητό), από Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 09:00 ως και τις 17:00
Το υπ. Παιδείας
Το υπ. Παιδείας σε ανακοίνωσή του τονίζει: «Σκοπός του ηλεκτρονικού πάσο είναι ο εκσυγχρονισμός του τρόπου διανομής και της μορφής του πάσο, καθώς και ο εξορθολογισμός του συστήματος, ώστε οι δικαιούχοι - και μόνο αυτοί - να λαμβάνουν το δελτίο ειδικού εισιτηρίου.
Παράλληλα, διευκολύνονται οι γραμματείες των τμημάτων από μια χρονοβόρα διαδικασία, η οποία πολλές φορές κατέληγε να «ανατίθεται» στις φοιτητικές παρατάξεις».
Διαβάστε περισσότερα...
Πολύτιμοι σύμμαχοι για την υγεία.
Η σχέση διατροφής και υγείας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης (460 π.Χ.) συνέδεσε τη σωστή διατροφή με την καλή υγεία λέγοντας ότι «Η σωστή διατροφή είναι θεμέλιο υγείας και φάρμακο κάθε ασθένειας». Πώς μπορεί να ταυτιστεί αυτό όμως με τα προϊόντα ολικής άλεσης και τη σχέση τους με την παχυσαρκία αλλά και τους δείκτες φλεγμονής;
Τι είναι ολική άλεση;
Στους περισσότερους σπόρους δημητριακών που υφίστανται μια διαδικασία άλεσης ή γενικότερα επεξεργασίας, αφαιρείται ένα μέρος τους. Ο όρος «ολική άλεση» σημαίνει ότι όλα τα μέρη του σπόρου διατηρούνται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών και φυτο-προστατευτικών ουσιών, οι οποίες βρίσκονται σε περιορισμένη ποσότητα στη δίαιτα των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Με την αύξηση της ποικιλίας και της διαθεσιμότητας των εύγεστων προϊόντων ολικής άλεσης και ενθαρρύνοντας τα άτομα να αυξήσουν τα επίπεδα κατανάλωσης τους, θα μπορούσαμε να έχουμε σημαντικά οφέλη στη δημόσια υγεία. Το σιτάρι, το καλαμπόκι, η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη και το ρύζι είναι καλές πηγές ολικής άλεσης.
Προϊόντα ολικής άλεσης και παχυσαρκία
Υπάρχουν στοιχεία από επιδημιολογικές μελέτες, που υποδεικνύουν αρνητική συσχέτιση μεταξύ πρόσληψης προϊόντων ολικής άλεσης και σωματικού βάρους. Σε πρόσφατη ανασκόπηση προοπτικών επιδημιολογικών μελετών με συνολικό αριθμό συμμετεχόντων 119.829 παρατηρήθηκε ότι, όσο περισσότερη είναι η πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης (περίπου 3 μερίδες την ημέρα), τόσο χαμηλότερος ήταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και η κεντρική παχυσαρκία.
Η σχέση ολικής άλεσης και σωματικού βάρους έχει παρατηρηθεί και σε παιδιά. Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη στη Μινεσότα διερεύνησε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης προϊόντων ολικής άλεσης και του ΔΜΣ, σε 285 εφήβους. Αυτή η μελέτη υπέδειξε ότι οι έφηβοι που κατανάλωναν λιγότερη από ½ μερίδα δημητριακών ολικής άλεσης είχαν μέσο ΔΜΣ 23,6 kg/m2 , ενώ οι έφηβοι που κατανάλωναν 1 ½ μερίδα είχαν μέσο ΔΜΣ 21,9 kg/m2. Επομένως, η αύξηση στην πρόσληψη προϊόντων ολικής άλεσης είναι σημαντικό να αρχίσει από την παιδική ηλικία, ώστε να υπάρχουν ευεργετικά αποτελέσματα και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Το κύριο συστατικό των προϊόντων ολικής άλεσης, που επιδρά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι οι φυτικές ίνες. Τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού, λόγω του όγκου τους και της χαμηλής ενεργειακής τους πυκνότητας, που οδηγούν σε μείωση στην πρόσληψη ενέργειας.
Η θετική δράση των προϊόντων ολικής άλεσης στην μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων.
Συνεπώς, ο εμπλουτισμός του καθημερινού μας διαιτολογίου με προϊόντα ολικής άλεσης μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.
Προϊόντα ολικής άλεσης και δείκτες φλεγμονής
Με τον όρο "φλεγμονή" εννοούμε την σύνθετη βιολογική απόκριση των ιστών σε επιζήμια ερεθίσματα, όπως οι παθογόνοι μικροοργανισμοί, τα κατεστραμμένα κύτταρα και άλλοι διεγερτικοί παράγοντες. Αποτελεί συνεπώς, μια προστατευτική προσπάθεια του οργανισμού, για την απομάκρυνση των ζημιογόνων ερεθισμάτων και την έναρξη της διαδικασίας επούλωσης των ιστών.
Η παρατεταμένη ή αλλιώς χρόνια φλεγμονή, σχετίζεται με την αδυναμία επούλωσης των ιστών και καθίσταται επιζήμια διαδικασία για τον οργανισμό. Σύμφωνα με μελέτες, η χρόνια φλεγμονή, ίσως και να αποτελεί τη ρίζα αρκετών χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, η αρθρίτιδα, η νόσος Alzheimer και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Πολλοί από τους αιματολογικούς δείκτες χρόνιας φλεγμονής, χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια ως προγνωστικά εργαλεία για τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, με ευρύτερα χρησιμοποιούμενη και πλέον κατοχυρωμένη σαν προβλεπτικό δείκτη τη C – αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP).
Έτσι λοιπόν, η σχέση διατροφής και φλεγμονής έχει αποτελέσει τα τελευταία χρόνια αντικείμενο έρευνας πολλών επιστημόνων. Η διατροφή μπορεί να λειτουργήσει ως ασπίδα για τη χρόνια φλεγμονή ή ως παράγοντας επιδείνωσής της, καθώς διάφορα τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά έχουν συσχετιστεί με αύξηση ή μείωση των φλεγμονωδών δεικτών.
Τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι πλούσια σε φυτοθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτική δράση, που παίζουν προστατευτικό ρόλο για τη φλεγμονή.
Επίσης, αποτελούν εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών. Οι μελέτες συμφωνούν, ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες, σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια από τις πρώτες κλινικές μελέτες στην οποία μελετήθηκε η επίδραση μιας υποθερμιδικής δίαιτας εμπλουτισμένης με δημητριακά ολικής άλεσης στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, συγκριτικά με μία άλλη υποθερμιδική μεν, αλλά που οι εθελοντές έπαιρναν συγκεκριμένες οδηγίες, ώστε να μην προσλαμβάνουν δημητριακά ολικής άλεσης.
Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν ότι η δίαιτα που ήταν εμπλουτισμένη με δημητριακά ολικής άλεσης, ήταν πιο αποτελεσματική στη μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, πράγμα που αποδόθηκε στην υψηλή περιεκτικότητα των δημητριακών ολικής άλεσης σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
Συνεπώς, η καλύτερη αντιφλεγμονώδης άμυνα του οργανισμού μας βρίσκεται καθημερινά στο πιάτο μας. Γι΄ αυτό και τα προϊόντα ολικής άλεσης δεν πρέπει να λείπουν από αυτό.
Διαβάστε περισσότερα...
Υποφέρουν πάνω από 100 εκατ. άτομα στην Ευρώπη.
Η 12η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας» το 1996, από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας.
Αρθρίτιδα είναι η φλεγμονή των αρθρώσεων που εκδηλώνεται με πόνο, δυσκαμψία, οίδημα, ερυθρότητα, καθώς και περιορισμό της κινητικότητας σε μια ή περισσότερες αρθρώσεις».
Στατιστικά Στοιχεία:
-103.000.000 άτομα στην Ευρώπη υποφέρουν από αρθρίτιδα και άλλες ρευματικές νόσους.
-Το 14% του ελληνικού πληθυσμού (1.400.000 Έλληνες) επισκέπτονται το γιατρό τους με προβλήματα των αρθρώσεων, μια παθολογική κατάσταση που προκαλεί πόνο, απώλεια εργατοωρών, κακή ποιότητα ζωής, γρήγορη συνταξιοδότηση και εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα σοβαρή αναπηρία στον πάσχοντα.
-H αρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει άτομα κάθε ηλικίας. Eίναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών αν και ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επηρεάσουν και παιδιά.
-Οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από αρθρίτιδα και συχνά παρουσιάζουν πιο σοβαρά συμπτώματα.
Διαβάστε περισσότερα...
…και χωρίς παυσίπονα!
Η γέννηση του Zachary Huxtable έφερε μεγάλη χαρά στους γονείς του… χαρά 6,2 κιλών!
Ο μικρούλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα μωρά που γεννήθηκαν στη Βρετανία, με φυσιολογικό τοκετό, χωρίς η γενναία μητέρα του να πάρει παυσίπονα για τους πόνους του τοκετού!
Ο πέντε ημερών Zachary που ποζάρει στο φακό είναι διπλάσιος σε μέγεθος, συγκριτικά με τα υπόλοιπα νεογέννητα.
Οι γονείς του του φοράνε ρούχα που κανονικά φοράνε μωρά 6-9 μηνών!
Διαβάστε περισσότερα...
Προστατεύει τον εγκέφαλο.
Ο καφές φαίνεται πως λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας του εγκεφάλου από τη βλαβερή επίδραση της χοληστερόλης που προκαλεί τη νόσο Alzheimer, σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική έρευνα.
Οι ειδικοί κατέληξαν πως όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο ενώ εκτιμούν πως η καφεΐνη βοηθάει και στην αντιμετώπιση των νευρολογικών διαταραχών.
Αν λοιπόν μέχρι τώρα πίνατε καφέ για να «ανοίξει» το μάτι σας τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο ώστε να απολαμβάνετε την αγαπημένη σας συνήθεια.
Διαβάστε περισσότερα...
Αντιμετωπίστε το!
Έχει παρατηρηθεί πως οι μητέρες παραπονούνται για προβλήματα στη διατροφή των παιδιών τους σε ποσοστό 25%. Οι διατροφικές αυτές διαταραχές οφείλονται αρκετές φορές στη σχέση μητέρας- παιδιού παρά σε οργανικούς παράγοντες.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του θηλασμού, λειτουργία σίτισης του βρέφους με ψυχολογικές όμως προεκτάσεις. Προβλήματα προκύπτουν στη συμπεριφορά και το χαρακτήρα του παιδιού όταν υπάρχει πρόωρη διακοπή του θηλασμού, ή όταν αυτός δε συνοδεύεται από ήρεμη και στοργική συμπεριφορά της μητέρας. Στην περίπτωση αυτή το παιδί αισθάνεται την απόρριψη.
Οι μητέρες συχνά είναι υπερπροστατευτικές ως προς το πρόγραμμα σίτισης του παιδιού τους, μην αφήνοντας το παιδί να αυτονομηθεί επιλέγοντας το ίδιο το είδος της τροφής του, την ποσότητα και τις ώρες πρόσληψης της τροφής.
Εμπειρικές μελέτες άλλωστε, αποδεικνύουν ότι το παιδί είναι σε θέση να τρέφεται μόνο του καλά. Παρ’ όλα αυτά οι μητέρες παραπονούνται συχνά για το ότι το παιδί τους δεν έχει όρεξη. Όταν το παιδί είναι άρρωστο, το παιδί έχει παροδική ανορεξία που όμως εξασθενεί καθώς αυτό γίνεται καλά.
Αντίθετα, όταν η άρνηση για πρόσληψη τροφής οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια, αυτή συνοδεύεται από διαταραχές στη συμπεριφορά. Συχνά εμφανίζεται μια γενική ατονία που πλησιάζει την κατάθλιψη. Κάποιες φορές το παιδί ονειροπολεί ή προβληματίζεται για κάτι, τόσο ώστε να παραμελεί το φαγητό. Άλλοτε η παιδική ανορεξία μπορεί να εκδηλώνεται ως αντίδραση προς τους γονείς όταν δεν εκπληρώνονται οι επιθυμίες του, ή ως ζήλια απέναντι σε ένα μικρότερο παιδί της οικογένειας.
Διάφορες στάσεις των γονέων μπορεί να ευθύνονται για την άρνηση τροφής από το παιδί. Μια στάση είναι η υπερπροστασία και η υπερβολική προσκόλληση σε κανόνες και τύπους σχετικούς με τις ώρες των γευμάτων και τη διαδικασία του φαγητού.
Μια άλλη στάση είναι η πλήρης ακαταστασία στις ώρες των γευμάτων, η αλλαγή προσώπων που ταΐζουν το παιδί και η δυσάρεστη ατμόσφαιρα που μπορεί να υπάρχει καθώς το παιδί τρώει.
Η μητέρα πρέπει να συνειδητοποιήσει πως είναι σημαντικό να υπάρχει ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια του φαγητού. Κάποιες φορές ίσως είναι απαραίτητο να συμβουλευθεί έναν ειδικό ώστε να αντιμετωπίσει πιθανά δικά της προβλήματα που την εμποδίζουν να είναι ήρεμη απέναντι στο παιδί.
Το παιδί πρέπει να συμμετέχει σε ευχάριστες δραστηριότητες όπως τα ψώνια των τροφίμων και το μαγείρεμα. Μικρές ανταμοιβές προκειμένου να συμπεριληφθούν στο διαιτολόγιο του παιδιού τροφές που δεν του αρέσουν ή να περιοριστούν αυτές που δεν είναι θρεπτικές και του κόβουν την όρεξη, είναι εξίσου σημαντικές αρκεί να μην γίνονται μέσο εκβιασμού προς το γονέα.
Διαβάστε περισσότερα...