Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2012 ο Κανονισμός Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας



Μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2012 θα έχει υπάρξει απόφαση για τον Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας, που θα διορθώνει αδικίες που υπήρξαν κατά την αναμόρφωσή του και «να συνυπολογιστεί η ιατρική με την ασφαλιστική αναπηρία», ανέφερε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Γείτονα.

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Γείτονας επαίνεσε το υπουργείο Εργασίας για την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου Κανονισμού, προκειμένου να μπει και φρένο στο «εκτεταμένο και διαχρονικό φαινόμενο των αναπήρων-μαϊμού, που απολαμβάνουν λαθραίες παροχές, στερώντας τες από άλλους που τις έχουν ανάγκη», διακρίνοντας ωστόσο, πως η προσπάθεια οδηγήθηκε σε ένα «γενικότερο πετσόκομμα», που αγνοούσε τις ειδικές ανάγκες ομάδων, όπως οι μεταμοσχευθέντες ήπατος.

«Μέχρι τέλος του χρόνου θα υπάρξει διορθωτική απόφαση, που θα δώσει την δυνατότητα να μην υπάρξει επίπτωση στην καταβολή των συντάξεων, στους χαρακτηρισμούς των ΑΜΕΑ και στις κοινωνικές και άλλου είδους προνοιακές παροχές», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος. «Σας διαβεβαιώνω ότι μεταμοσχευθέντες, νεφροπαθείς, άτομα με μεσογειακή αναιμία και άλλες ασθένειες, θα αντιμετωπιστούν με τρόπο που να μην υπάρχει καμία επίπτωση» απάντησε ο υφυπουργός Εργασίας.

«Έπρεπε να υπάρξει νοικοκύρεμα, διαφάνεια και αντικειμενικότητα σε όλες τις δράσεις του Δημοσίου. Είναι όμως άλλο πράγμα το νοικοκύρεμα και άλλο να καίγονται τα ξερά μαζί με τα χλωρά», παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουτσούκος.



Το σχόλιό μας: Λίγες ώρες πριν την ημερομηνία που θέτει αυτό το άρθρο (που δημοσιεύτηκε λίγο καιρό πριν) ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα που να διορθώνει τις τόσες αδικίες. Περιμένουμε να δούμε το πότε θα γίνει.
Διαβάστε περισσότερα...

Ποιο ήταν το κορυφαίο ιατρικό επίτευγμα του 2011




Μια διεθνής κλινική δοκιμή, που έδειξε ότι τα φάρμακα κατά του AIDS μπορούν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά με τα προφυλακτικά στην παρεμπόδιση της διάδοσης του ιού HIV, ήταν το σημαντικότερο επιστημονικό επίτευγμα το 2011, σύμφωνα με το κορυφαίο αμερικανικό περιοδικό Science.

Τη λίστα με τo επίτευγμα της χρονιάς και τα εννέα «αναπληρωματικά» επιτεύγματα συντάσσει κάθε χρόνο ο κυριότερος επιστημονικός φορέας των ΗΠΑ, η Αμερικανική Εταιρεία για την Προώθηση της Επιστήμης (AAAS), η οποία εκδίδει και το Science.

Η έρευνα για το AIDS, που άρχισε το 2007 και αφορούσε 1.763 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, στα οποία ο ένας σύντροφος ήταν φορέας του ιού HIV και ο άλλος όχι, έδειξε ότι οι ασθενείς που έγκαιρα λαμβάνουν αντι-ιικά φάρμακα, μειώνουν τον κίνδυνο ετεροφυλόφιλης μετάδοσης του ιού κατά 96%.

Εδώ και χρόνια, οι επιστήμονες είχαν προτείνει ότι τα αντι-ιικά φάρμακα κατά του HIV, που δίνονται σε ασθενείς με AIDS, θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης της νόσου σε σεξουαλικούς συντρόφους που δεν είναι φορείς του ιού. Η νέα έρευνα (με την κωδική ονομασία ΗΡΤΝ 052) αποδείχνει ακριβώς αυτό, ανοίγοντας νέες στρατηγικές πρόληψης.

Η ανακάλυψη, με επικεφαλής τον Μάιρον Κοέν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο New England Journal of Medicine τον περασμένο Αύγουστο, χαρακτηρίστηκε ορόσημο προόδου στην 30χρονη μάχη κατά της νόσου, η οποία έχει μολύνει περίπου 33 εκατ. ανθρώπους διεθνώς και έγινε αιτία θανάτου 1,8 εκατ. ατόμων το 2009.



Διαβάστε περισσότερα...

Θερμίδες στοπ



Τι να πιεις και τι να αποφύγεις στα πάρτι απόψε το βράδυ.


Τι πίνεις και -κυρίως- τι δεν πίνεις στα πάρτι που θα τρέχεις απόψε το βράδυ...

Οι γιορτές είναι ξακουστές για τα περιττά κιλά που σου αφήνουν και τρέχεις μετά να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα! Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά είναι μέρες αφιερωμένες στο τσιμπούσι και την κρασοκατάνυξη, ενώ ο υπόλοιπος Ιανουάριος είναι αφιερωμένος, πού αλλού, στη δίαιτα.

Τα πάρτι δίνουν και παίρνουν και θα ξεθεωθείς στη διασκέδαση. Για να μη «στεγνώσεις» ωστόσο κι αυτή τη χρονιά με εξαντλητική δίαιτα, μάθε τι μπορείς και τι δεν μπορείς να πίνεις, θερμιδικώς μιλώντας! Κάποια κοκτέιλ είναι ok, ενώ κάποια άλλα στη φέρνουν από 'κει που δεν το περιμένεις...

Τι πίνεις:
350 ml Mπίρα - 110 θερμίδες
170 ml Ρούμι Cola (light cola!) - 65 θερμίδες
120 ml Cabernet Sauvignon ή Chardonnay - 90 θερμίδες
120 ml Σαμπάνια - 105 θερμίδες
170 ml Βότκα Σόδα - 65 θερμίδες
220 ml Τζιν Τόνικ - 115 θερμίδες
σφηνάκι Jack Daniels - 55 θερμίδες

Τι δεν βάζεις στο στόμα σου:
260 ml Mai Tai - 620 θερμίδες
300 ml Μαργαρίτα - 550 θερμίδες
300 ml Long Island Ice Tea - 543 θερμίδες
350 ml Piña Colada - 586 θερμίδες

Πώς το παίζεις έξυπνα:


1. Μια ελαφριά μπίρα σου εξασφαλίζει 40 λιγότερες θερμίδες ανά μπουκάλι. Όχι κι άσχημα, μιας και δεν θα μείνεις στο πρώτο.

2. Αν πας για κοκτέιλ, ανακάτεψε το αλκοόλ με σόδα διαίτης ή χυμό φρούτων. Θα γλιτώσεις έτσι κάποιες πολύτιμες θερμίδες...

3. Χαλάρωσε με τα σφηνάκια! Μπορεί καθένα μεμονωμένα να περιέχει λίγες θερμίδες, ωστόσο με τα σφηνάκια αν αρχίσεις, δεν ξεμπερδεύεις εύκολα. Και το ίδιο δύσκολα βέβαια ξεμπερδεύεις με τις θερμίδες...

4. Πιες ένα ποτήρι νερό για κάθε κοκτέιλ που κατεβάζεις. Είναι ένα καλό κόλπο να ξεγελάς τον διψασμένο ουρανίσκο σου χωρίς να ρίχνεις τόνους αλκοόλ μέσα! Το νεράκι επίσης θα σε κρατήσει ενυδατωμένο και θα περιορίσει την επίδραση του hangover...

5. Έχε αυτοσυγκράτηση, αυτοέλεγχο, πες το όπως θες, έχε το όμως! Ξέρεις τον μαγικό αριθμό ποτών που μπορείς να αντέξεις. Μείνε σε αυτόν. Ας ελπίσουμε μόνο να είναι μονοψήφιος...



Διαβάστε περισσότερα...

Η εκκλησία... ρίχνει την πίεση του αίματος



Οφέλη για την υγεία από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Όσο περισσότερη ώρα περνάει ένας άνθρωπος στην εκκλησία και όσο πιο πιστός είναι στο Θεό, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να έχει μειωμένη πίεση αίματος, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε άλλες που επίσης έχουν διαπιστώσει να υπάρχουν οφέλη για την υγεία από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον εκκλησιασμό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας και της Νορβηγικής Σχολής Θεολογίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιοστέιν Χόλμεν και τον Τοργκίρ Σόρενσεν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο διεθνές περιοδικό ψυχιατρικής «International Journal of Psychiatry in Medicine», διαπίστωσαν ότι όσο πιο συχνά -τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες- πάνε στην εκκλησία, τόσο χαμηλότερη είναι κατά μέσο όρο η πίεση του αίματός τους, ακόμα και όταν απομονωθούν άλλοι παράγοντες που μπορεί να παίζουν ρόλο.

Μια προηγούμενη αμερικανική μελέτη είχε δείξει μια πιθανή σχέση ανάμεσα στον χρόνο εκκλησιασμού και στο επίπεδο της πίεσης και η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώνει αυτή τη σχέση, καταλήγοντας ουσιαστικά στο ίδιο συμπέρασμα, παρόλο που μεταξύ ΗΠΑ και Νορβηγίας υπάρχουν αρκετές διαφορές σε θέματα θρησκευτικών αντιλήψεων. Και στις δύο περιπτώσεις, όσοι άνθρωποι είναι θρησκευτικά ενεργοί, φαίνεται να έχουν καλύτερη υγεία σε σχέση με όσους δεν ασχολούνται με την θρησκεία.

Άλλες επιστημονικές νορβηγικές μελέτες, στο πρόσφατο παρελθόν, είχαν δείξει εξάλλου ότι υπάρχει θετική συσχέτιση ανάμεσα στο χιούμορ και στην χαμηλή πίεση, καθώς επίσης ανάμεσα στην συμμετοχή σε ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες και στην καλή υγεία. Με άλλα λόγια, εκτός από την πίστη στο Θεό, υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως τα αστεία και ο πολιτισμός, που βοηθούν τον οργανισμό να διατηρείται σε «φόρμα».


Διαβάστε περισσότερα...

H ειδική αγωγή γίνεται επιτέλους προτεραιότητα





Μέσω του προγράμματος «Εξειδικευμένης Εκπαιδευτικής Υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες», ένα πρόγραμμα συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Παιδείας ΔΒΜΘ προχώρησε τα τρία τελευταία σχολικά έτη σε νέες προσλήψεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού. Ανάμεσα στις γενικότερες δράσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:

* Ειδική επιμόρφωση των στελεχών της Παράλληλης Στήριξης στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την συνεκπαίδευση μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο.
* Προσαρμογή σχολικών εγχειριδίων της Α’ και Β’ τάξης του Δημοτικού για να καταστούν προσβάσιμα από μαθητές με διάφορες αναπηρίες (προβλήματα όρασης, ακοής, αυτισμό, κ.ά.).
* Προσαρμογή των βιβλίων Γενικής Αγωγής στις ανάγκες των αμβλυώπων μαθητών.
* Χορήγηση στους κωφούς και βαρήκοους μαθητές ακουστικών βαρηκοΐας καθώς και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, εκπαιδευτικών βοηθημάτων και τεχνικών οργάνων, που διευκολύνουν την πρόσβαση στο χώρο και στη μαθησιακή διαδικασία.

Παράλληλα στο στάδιο υλοποίησης βρίσκονται τα ακόλουθα:

* Προμήθεια εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών όλων των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής, το οποίο υλοποιείται το 2011 -2012 μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.
* Αξιολόγηση δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και διαμόρφωση ηλεκτρονικής εφαρμογής διαρκούς παρακολούθησης και αξιολόγησής τους, ώστε να εντοπίζονται άμεσα οι όποιες αδυναμίες ως προς την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών των ατόμων με αναπηρία αλλά και των οικογενειών τους.
* Καταγραφή όλων των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με παρακολούθηση της εκπαιδευτικής υποστήριξης τους και ηλεκτρονική υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Το Μητρώο καταγραφής των μαθητών θα λειτουργήσει ως εργαλείο στήριξης του θεσμού της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στα πλαίσια του Νέου Σχολείου.
* Συνεργασία με το Πρόγραμμα των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας για συντονισμό όσον αφορά στους μαθητές με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.
* Επανασχεδιασμός της Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.
* Ανασχεδιασμός και εκσυγχρονισμός των δομών και διαδικασιών υποστήριξης των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών, με βάση τις προτάσεις της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των αναπήρων.
* Αναδιοργάνωση του εκπαιδευτικού συστήματος με βάση την αρχή του ενιαίου σχεδιασμού, με στόχο οι υπηρεσίες Ειδικής Αγωγής να προσφέρονται μαθητοκεντρικά, χωρίς λίστες αναμονής, ενδυναμώνοντας τον εκπαιδευτικό ρόλο του σχολείου, για όλους τους μαθητές χωρίς διακρίσεις.
* Διεθνείς συνεργασίες για καλύτερες πρακτικές και πρότυπα σχολικής ένταξης των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.








Πηγή: http://www.protothema.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Βάζουν λουκέτο 40 ιδρύματα πρόνοιας

ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΜΕΑ ΑΦΗΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ.

 

Σε αναστολή λειτουργίας ή ακόμη και σε «λουκέτο» οδηγούνται περισσότερα από 40 ιδρύματα πρόνοιας και κέντρα ειδικής αγωγής ανά την επικράτεια λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης.

Η απειλή για οριστικό κλείσιμο πολλών απ' αυτά, ως αποτέλεσμα του «τσεκουριού» που έπεσε στον τομέα πρόνοιας, θα έχει ως τραγική κατάληξη να αφεθούν στη μοίρα τους 15 χιλιάδες άτομα με νοητική υστέρηση, αυτισμό, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες τα οποία σήμερα απασχολούνται και εκπαιδεύονται στα κέντρα ημέρας ή διαμένουν στα οικοτροφεία.

Ήδη οι 1.000 εργαζόμενοι στα ιδρύματα αυτά παραμένουν απλήρωτοι για 4 έως 8 μήνες κατά περίπτωση και πλέον αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης, ενώ η απειλή της εργασιακής εφεδρείας στους χώρους αυτούς όπου υπάρχουν τραγικές ελλείψεις αιωρείται πάνω από τα κεφάλια τους.

Οι παραπάνω φορείς που λειτουργούν ως ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα χρηματοδοτούνται κατά 30%-40% από τον κρατικό προϋπολογισμό, ένα 5% καλύπτεται από δωρεές και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και το υπόλοιπο από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το τρέχον έτος έχουν καταβληθεί μόνο 6,5 εκατομμύρια ευρώ, αν και είχαν προϋπολογισθεί 19 εκατ. ευρώ, τα οποία περιορίστηκαν χωρίς καμία εξήγηση στα 14.915.000 ευρώ.

«Με μεγάλη ευκολία το μεσοπρόθεσμο τα έφαγε από τις ευάλωτες ομάδες. Έτσι το 2011 φτάσαμε να πάρουμε 6,5 εκατ. ευρώ» λέει η Αν. Λεβέντη, γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (Π.ΟΜ.Ε.Ε.Α). Το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης που είχε εγκριθεί το 2010 για τους φορείς αυτούς ήταν 25 εκατ. ευρώ. «Αισθανόμαστε όμηροι. Κανείς δεν στέκεται σε αυτούς τους χώρους αν δεν αγαπάει αυτό που κάνει. Ο μόνος λόγος που πηγαίνουμε στη δουλειά ακόμη είναι για να μην βρεθούν τα παιδιά ακάλυπτα. Όμως έχουμε ξεπεράσει τα όριά μας».

Το υπουργείο Υγείας αν και παραδέχεται το πρόβλημα εντούτοις εμφανίζεται με «τα χέρια δεμένα» και παραπέμπει τους συνδικαλιστές της ΠΟΜΕΕΑ στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

Σε σχετικό έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από την προϊσταμένη διεύθυνσης ΑΜΕΑ Π. Μανθοπούλου, αναφέρεται ξεκάθαρα το πρόβλημα:

«Οι ανωτέρω φορείς δεν αντιμετωπίζουν πλέον το πολύ έντονο πρόβλημα υποχρηματοδότησης αλλά και την παντελή ανεπάρκεια πόρων, για να καλύψουν βασικές τους λειτουργικές δαπάνες, σε σημείο αναστολής των εργασιών τους. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται από τα εν λόγω ΝΠΙΔ συμπληρώνουν τις κρατικές υπηρεσίες και το κλείσιμό τους θα φέρει το κράτος αντιμέτωπο με την αδυναμία του ν' αντιμετωπίσει τις ανάγκες ατόμων που μέχρι τώρα εξυπηρετούνται από τους εν λόγω φορείς».

Ήδη τα κέντρα αυτά προχωρούν σε περικοπές παρεχομένων υπηρεσιών αλλά και σε πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών των ΑΜΕΑ που αναγκάζονται να πληρώνουν εισφορές με τη μορφή δωρεάς για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

«Οι γονείς πληρώνουν μηνιαίες εισφορές σε κάποια ιδρύματα. Σε όλα όμως ζητούν κατά καιρούς χρήματα ως εφάπαξ αμοιβή περίπου 250 ευρώ και σε ορισμένα η αμοιβή ανέρχεται σε 3.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι επιχειρείται ιδιωτικοποίηση των προνοιακών δομών. Πραγματικά, δεν γνωρίζουμε τι χρήση των κρατικών κονδυλίων κάνουν οι διοικήσεις των κέντρων. Κατά καιρούς ακούμε για φορείς που παίρνουν χωρίς λόγο μεγαλύτερες επιχορηγήσεις από άλλους. Υποτίθεται ότι υπάρχει σύμβουλος του υπουργείου Υγείας που πρέπει να ελέγχει πώς διατίθεται το κρατικό χρήμα μέσα στο κάθε ίδρυμα. Αυτό όμως γίνεται σπάνια» τονίζει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βέρα Καμπά.

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ιδρυμάτων δεν είναι ξεκάθαρο και το ισχύον νομικό πλαίσιο που αφορά στα φιλανθρωπικά σωματεία χρονολογείται από το 1934. Για το λόγο αυτό από το 2009 η Ομοσπονδία διεκδικεί μετ' επιτάσεως αποσαφήνισή του, ενώ όπως τονίζεται αυτό παραμένει πάγιο αίτημα ήδη από το 1979 οπότε και ιδρύθηκε η ΠΟΜΕΕΑ. «Στέλνουμε ξανά και ξανά το ίδιο έγγραφο εδώ και 32 χρόνια χωρίς κανείς να δίνει απάντηση!» καταγγέλλει η πρόεδρος Βέρα Καμπά.

Οι εργαζόμενοι διαφωνούν τόσο με τον ορισμό «φιλανθρωπικά σωματεία» όσο και με τη δυνατότητα του εκάστοτε διοικητικού συμβουλίου να λειτουργεί ως «ιδιώτης» γιατί στην πράξη δεν λειτούργησαν ποτέ ως ιδιώτες. Διαχρονικά λειτουργούσαν με κρατικά χρήματα, με την έγκριση και επικύρωση του υπουργείου Υγείας.

Ταυτόχρονα η όποια κατεύθυνση προς την επιχειρηματικότητα των φορέων έρχεται σε αντίθεση με τους σκοπούς και τους στόχους τους και δεν συνάδει με το άρθρο 21 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική και πολιτική ζωή της χώρας...».

«Πληρωνόμαστε από τις διοικήσεις -βάσει κρατικού προϋπολογισμού- οι οποίες προσλαμβάνουν, απολύουν κατά το δοκούν. Το ρουσφέτι πάει σύννεφο» λένε οι συνδικαλιστές.

Οι αμιγώς κρατικές προνοιακές δομές για τα ΑΜΕΑ θεωρούνται από τους επαγγελματίες του χώρου ελλιπέστατες. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι 180 χιλιάδες άνθρωποι είναι εκτός ειδικών πλαισίων. Το 25% του πληθυσμού είτε είναι οι ίδιοι ΑΜΕΑ είτε έχουν πρόσωπα με ειδικές ανάγκες στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

«Μέχρι τα 14 χρόνια τα παιδιά πηγαίνουν σε ειδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά, τα οποία πρέπει να υπάρχουν σε κάθε δήμο. Είναι όμως καθαρά μαθησιακά προγράμματα. Δεν υπάρχει ειδικό βοηθητικό προσωπικό παρά μόνο εκπαιδευτές. Μετά τα 14 υπάρχουν τα Ειδικά Επαγγελματικά Εργαστήρια Εκπαίδευσης και Κατάρτισης όπου εκπαιδεύονται σε διάφορες τέχνες όπως η κηποτεχνία. Δεν υπάρχουν δυνατότητες να απορροφηθούν όλοι από τα κρατικά ιδρύματα. Εκεί παρεμβαίνουν τα ΝΠΙΔ» διευκρινίζει η Σοφία Κρητικού, ψυχολόγος και ταμίας της Ομοσπονδίας.

Η δουλειά που γίνεται σε ορισμένα κέντρα ΑΜΕΑ-φιλανθρωπικά σωματεία θεωρείται πρωτοποριακή. Από το 2003 ξεκίνησαν στο «Θεοτόκος», και ακολούθησαν ακόμη 7 δομές, προγράμματα ένταξης-πρώιμης παρέμβασης για παιδιά 3,5 έως 7 ετών. Όπως εξηγεί η Βάια Αρσενοπούλου, λογοθεραπεύτρια, «ο στόχος είναι να ενταχθεί το παιδί σε κανονικό σχολείο, να αυτονομηθεί. Με εξατομικευμένο πρόγραμμα και συνεδρίες προσπαθούμε να καλύψουμε τα κενά σε συνεργασία με τους γονείς. Σε δεύτερη φάση το παιδί μπαίνει σε ομάδα 6 παιδιών και στην τρίτη φάση μαζί με τη συνοδό από το κέντρο πηγαίνει στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς του. Πραγματοποιείται σταδιακή αποχώρηση του συνοδού και το παιδί τελικά εντάσσεται στη σχολική ζωή».

Η εργοθεραπεύτρια



Διαβάστε περισσότερα...

"Τίτλοι τέλους" για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ

 

  • Αναγκαία η υπαγωγή στο νοσοκομείο, λέει ο Μ. Όθωνας
  • Συνεχίζουν να αντιδρούν τα άτομα με αναπηρία για την αλλαγή του σκοπού του κέντρου

Ως κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης, που διοικητικά θα υπάγεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, θα λειτουργεί πλέον από 1η Ιανουαρίου το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Χθες, πραγματοποιήθηκε η τελευταία, η αποχαιρετιστήρια ουσιαστικά εκδήλωση στο κέντρο, παρουσία των τοπικών φορέων, που στο εξής αλλάζει ρόλο, έχοντας προκαλέσει την αγανάκτηση των εκπροσώπων των ΑμεΑ στο νομό Ρεθύμνου.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το «παρών» έδωσε και ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Όθωνας, ο οποίος υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής επιλογής για την υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο νοσοκομείο, λέγοντας πως με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά θα αξιοποιηθεί μία δομή που μέχρι σήμερα είχε μετατραπεί σε «περιστερώνα», όπως είχε χαρακτηριστικά.


«Με την επιλογή αυτή προσδοκούμε και πιστεύουμε ότι μέσα από τη διοικητική στήριξη και την αξιοποίηση της διοικητικής συνέργειας με το νοσοκομείο μας, θα μπορέσει να αξιοποιηθεί επιτέλους με έναν τρόπο ουσιαστικό. Θα είναι μία επιλογή που θα δικαιωθεί από την εξέλιξη των πραγμάτων από τους πρώτους μήνες του 2012 γιατί από ένα κτήριο χιλιάδων τετραγωνικών περιστερώνα, το οποίο βδομάδα με τη βδομάδα, χρόνο με το χρόνο ρήμαζε, θα γίνει ένα κέντρο αλληλεγγύης και παροχής υπηρεσιών άμεσα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Όθωνας.


Απαντώντας, δε, σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι η νέα δομή δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει ουσιαστικά, αφού το νοσοκομείο έχει σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, ο ρεθυμνιώτης βουλευτής τόνισε: «Για όλα τα θέματα όπως κάνουμε αθόρυβα και ουσιαστικά, χωρίς κραυγές και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων, θα είμαστε κοντά με τις διοικήσεις, με τους φορείς, τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουμε και να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να υπάρξει μία καλύτερη λειτουργική κατάσταση σε αυτό το χώρο. Πάντως, υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις χειρότερη κατάσταση από αυτή που επί οκτώ χρόνια ανεχόμαστε προσποιούμενοι ότι κάποια στιγμή αυτή η δομή θα εκπληρώσει τον αρχικό φιλόδοξο σκοπό της, δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε να έχουμε. Είμαστε βέβαιοι ότι η επιλογή σε αυτό το δημοσιονομικό περιβάλλον όχι μόνο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών, είναι μία επιλογή ρεαλιστική και ταυτόχρονα αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών και αυτό θα είναι φανερό σε λίγους μήνες από σήμερα».

Την αισιοδοξία του για την ουσιαστική αξιοποίηση του κτηρίου εξέφρασε ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Γιώργος Μοσχοβάκης, ο οποίος σχολίασε: «Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν σωστά και για τα ΑμεΑ και για το νοσοκομείο, έτσι ώστε μέσω της λογικής της συνεργασίας τελικά θα κερδίσουμε».


Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο διοικητής του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Νίκος Ντακάκης αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που έγιναν το τελευταίο οκτάμηνο που βρισκόταν στα ηνία της διοίκησης του κέντρου, ενώ είπε: «Κάνουμε τα πρώτα βήματα για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία μας από την 1η Ιανουαρίου σαν κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης. Είναι μία μοναδική ευκαιρία για το νομό να αποκτήσει ένα σύγχρονο κέντρο που θα είναι ανοιχτό για όλους και όχι μόνο για τα ΑμεΑ.

Καταφέραμε όλοι μαζί να είναι άρτιο και πεντακάθαρο, συντηρημένο χωρίς κανένα λειτουργικό πρόβλημα. Πριν οκτώ μήνες παρέλαβα ένα κτήριο που ήταν αναξιόπιστο, γιατί δεν πλήρωνε ούτε τους προμηθευτές ούτε τις υποχρεώσεις του. Σήμερα, καταφέραμε να μη χρωστάμε ούτε ένα ευρώ και παράλληλα να έχουμε ένα αξιοσέβαστο ποσό, που μεταφέρεται στο νοσοκομείο, στο οποίο θα ενσωματωθεί».

Οι αντιδράσεις των ΑμεΑ


Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου, Δημήτρης Τσαχάκης. Είναι γνωστό ότι τα ΑμεΑ αντιδρούν με το νέο καθεστώς καθώς θεωρούν ότι υποβαθμίζεται ο ρόλος του και αλλάζουν οι σκοποί του Κέντρου. Επιπλέον θεωρούν αδύνατο να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό που έχει το νοσοκομείο και που δεν θα είναι δυνατόν να ανταποκριθούν και στις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία.

Οι νέες υπηρεσίες


Πρόθεση της διοίκησης του νοσοκομείου είναι στο κτήριο αυτό να μεταφερθεί το φυσικοθεραπευτήριο και να δημιουργηθεί και ένας ξενώνας βραχείας παραμονής για άτομα με ψυχικά προβλήματα, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ταυτοχρόνως και για τα ΑμεΑ.


Διαβάστε περισσότερα...

Ετοιμάζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναπηρία, δηλώνει η Υπ. Εργασίας



Οι εργασίες για την ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία, που θα αποτελέσει το σημαντικότερο εργαλείο υλοποίησης της Σύμβασης, αλλά και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία, ξεκινούν τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

''Το Σχέδιο Δράσης θα περιέχει συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα για την υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων, προγραμμάτων και δράσεων που θα ικανοποιούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες'', είπε η Υπουργός.

Σημείωσε ακόμα ότι στο δημόσιο διάλογο για την ετοιμασία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα ανοίξει μέσω της ιστοσελίδας του Τμήματος Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, θα μπορεί όχι μόνο κάθε οργανωμένος φορέας αλλά και ο κάθε πολίτης με αναπηρίες να συμμετέχει, εκφράζοντας απόψεις, ιδέες και εισηγήσεις.

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση με θέμα «Γνωρίστε τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες», που διοργανώθηκε το Σάββατο με την ευκαιρία της Κύρωσης της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες, η Υπουργός είπε ότι ''σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, ημέρα παγκοσμίως αφιερωμένη στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουμε επιλέξει να ξεκινήσουμε μέσω της εκδήλωσης αυτής μία εκστρατεία ενημέρωσης και γνώσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες''.

Η Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η πρώτη διεθνής σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες που η Κυπριακή Δημοκρατία κύρωσε το Μάρτιο 2011 και τέθηκε σε ισχύ στις 27 Ιουλίου, καθιστά το 2011 ως μια χρονιά ορόσημο για τα άτομα με αναπηρίες της Κύπρου.

Η Σύμβαση είναι αναμφίβολα, σύμφωνα με την κ. Χαραλάμπους, ''ο μεγαλύτερος σταθμός στην ιστορία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρίες. Σκοπό έχει να προάγει, προστατεύει και διασφαλίζει την πλήρη και ίση απόλαυση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών για όλα τα άτομα με αναπηρίες και το σεβασμό προς την αξιοπρέπειά τους''.

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το 18ο από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κύρωσε τη Σύμβαση και το 103ο από τα 153 κράτη παγκοσμίως που την υπέγραψαν και σταδιακά την κυρώνουν, δηλαδή την ενσωματώνουν ως Νόμο στο εθνικό τους δίκαιο, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας.

Στο χαιρετισμό της είπε επίσης ότι ''για την Κυβέρνηση, η Σύμβαση σηματοδοτεί την προώθηση ακόμα περισσοτέρων δράσεων ως συνέχεια του έργου που έχει ήδη υλοποιηθεί, αποδεικνύοντας το πόσο υψηλά στις προτεραιότητές μας ήταν και παραμένουν τα θέματα των ατόμων με αναπηρίες''.

''Οι γερές διοικητικές βάσεις που θέσαμε με τη δημιουργία το 2009 ενός νέου Τμήματος στο Υπουργείο επικεντρωμένο στα άτομα με αναπηρίες, στηρίζουν, συντονίζουν και αποτελούν κεντρικό σημείο αναφοράς των δράσεων για την υλοποίηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες'' τόνισε η Υπουργός Εργασίας.

Αναφέρθηκε ακόμα και στο νέο Σύστημα Αξιολόγησης, ένα έργο, σύμφωνα με την Υπουργό που συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς κρίθηκε ότι θα συμβάλει στη διεύρυνση της κοινωνικής συνοχής.

''Επιζητούμε τον εποικοδομητικό διάλογο με τα άτομα με αναπηρίες και τις αντιπροσωπευτικές τους οργανώσεις'' είπε και καταλήγοντας πρόσθεσε ότι ''περισσότερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τόσο των κρατικών, όσο και των ιδιωτικών φορέων θα διευρύνει και θα ενισχύσει το διάλογο και τη διαβούλευση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα αναλάβει δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση''.


Διαβάστε περισσότερα...

Χυμός κατά της γήρανσης



Καταπολεμά την πρόωρη γήρανση και χαρίζει φρεσκάδα.


Πλένουμε και καθαρίζουμε καλά όλα μας τα φρούτα. Αφαιρούμε τα κουκούτσια σε όσα πρέπει, ενώ στα σταφύλια τα κρατάμε. Κόβουμε σε μικρές φέτες τα φρούτα μας και τα ρίχνουμε όλα μαζί στο μπλέντερ. Τα χτυπάμε καλά, τα σερβίρουμε σε μικρό ποτήρι και το πίνουμε άμεσα.

Το ετοιμάζουμε σε σφηνάκι των 60ml και το πίνουμε αμέσως, όπως και την πορτοκαλάδα για να μην χαθούν τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Υλικά

Για 1 άτομο

2 αποξηραμένα βερίκοκα
3 βύσσινα, χωρίς τα κουκούτσια
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
5 ρώγες σταφυλιού με το κουκούτσι


Διαβάστε περισσότερα...

«Με έβλεπαν να τρώω και ''φτιάχνονταν''»



Η απίστευτη εξομολόγηση μιας παχύσαρκης Αμερικανίδας.

Μία παχύσαρκη γυναίκα από το Οχάιο των ΗΠΑ αποκάλυψε ότι πληρωνόταν από άνδρες που… ικανοποιούνταν σεξουαλικά βλέποντάς την να τρώει!

Η 44χρονη Ντόνα Σίμπσον ήταν παχύσαρκη από μικρή ηλικία. Ήδη από τα σχολικά της χρόνια ζύγιζε περισσότερα από 100 κιλά και πριν από λίγα χρόνια έφθασε τα 300! Το 2007 έγινε η πιο παχύσαρκη γυναίκα που κατάφερε να γεννήσει ένα υγιές μωρό.

Η σχέση της με το φαγητό έγινε αρρωστημένη, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει ένα blog, στο οποίο προσκαλούσε άνδρες να την βλέπουν να τρώει, έναντι συνδρομής 19 δολαρίων το μήνα.

Όπως λέει η ίδια, οι «πελάτες» της ήταν ευυπόληπτοι δικηγόροι, γιατροί, ακόμη και φοιτητές που της έλεγαν ότι την θεωρούσαν ελκυστική και την φαντασιώνονταν. Πολλοί της έστελναν περισσότερα χρήματα για να αγοράζει πίτσες, χάμπουργκερ και παγωτά και να τα τρώει σε «ζωντανή μετάδοση» από το Διαδίκτυο.

Κάποια στιγμή, η Ντόνα κατάλαβε ότι η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Αφού χώρισε από τον επί σειρά ετών σύντροφό της και πατέρα των δύο παιδιών της, αποφάσισε να αλλάξει ρότα. Έκλεισε το «ανώμαλο» σάιτ της, μετακόμισε στο Νιου Τζέρσεϊ και άρχισε να κάνει δίαιτα.

Σήμερα έχει χάσει 40 κιλά και έχει ως στόχο να χάσει ακόμη 150, προκειμένου, όπως λέει, να γίνει μια ακόμη καλύτερη μητέρα για τα παιδιά της και να αποτελέσει πρότυπο και για άλλους παχύσαρκους ανθρώπους.





Διαβάστε περισσότερα...

Λιπαρά φαγητά και τρίτη ηλικία



Πώς επηρεάζει η διατροφή το μυαλό μας.

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε Ω3, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους.

Νέα έρευνα στις ΗΠΑ έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η τροφή επηρεάζει το μυαλό μας. Οι ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου στο Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος νευρολογίας, Τζιν Μπράουν, δημοσίευσαν σχετική μελέτη στο περιοδικό Neurology, της Ακαδημίας Νευρολογίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία, «το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο στην υγεία του μυαλού μας, κυρίως όταν γερνάμε».

Η ίδια ομάδα ερευνητών διαπίστωσε επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία, επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, κάτι που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.

Η ερευνητές μελέτησαν 104 ανθρώπους με μέσο όρο ηλικίας τα 87 χρόνια. Από αυτούς όσοι ακολουθούσαν μια σωστή διατροφή με πολλά φρούτα λαχανικά και ψάρια, είχαν στο αίμα τους περισσότερα Ω3 και βιταμίνες (B, C, D, E). Αυτοί οι ηλικιωμένοι τα κατάφερναν πολύ καλύτερα στα διάφορα νοητικά τεστ, από όσους συνήθιζαν να τρώνε τηγανιτά φαγητά, φαστ φούντ, πολλά γλυκά πίτσες και βούτυρα, που είχαν στο αίμα τους μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών.

Η πρώτη κατηγορία εκτός από το γεγονός ότι τα κατάφερε πολύ καλύτερα στα νοητικά τεστ, είχε κατά μέσο όρο και μεγαλύτερο εγκέφαλο. Ενώ η δεύτερη κατηγορία των ηλικιωμένων, είχε χειρότερες επιδόσεις και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Για τα νοητικά τεστ θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί το εξής απλό: «μήπως το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο έπαιζε κάποιο ρόλο που δεν είχε να κάνει με τις διατροφικές συνήθειες;»

Οι Αμερικάνοι επιστήμονες κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: «το μορφωτικό επίπεδο στα τεστ επηρέαζε σε μικρότερο ποσοστό, ενώ το είδος διατροφής συνεισέφερε κατά 17% μέσο όρο στο “σκορ” και κατά 37% στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου».

Πιο απλά, όσοι έκαναν σωστή διατροφή ανεξάρτητα του μορφωτικού τους επιπέδου, είχαν καλύτερο σκορ. Οι μαγνητικές απεικονίσεις για τη μέτρηση του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας έδειξαν ότι η καλή διατροφή βοηθούσε να διατηρηθεί και να μην συρρικνωθεί ο εγκέφαλος.

Όσοι έτρωγαν πολλά φρούτα και λαχανικά και είχαν περισσότερες βιταμίνες στο αίμα, παρουσίαζαν πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες και καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος χώρου. Όσοι έτρωγαν ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3 (πχ σολομός), εμφάνιζαν καλύτερες εκτελεστικές αλλά και αφαιρετικές ικανότητες. Και οι δυο αυτοί παρατηρήθηκε ότι διατηρούσαν την εγκεφαλική τους ουσία και είχαν λιγότερες απώλειες σε σχέση με εκείνους με την κακή διατροφή.

Πρέπει να πούμε ότι η έρευνα έγινε σε ηλικιωμένους με γενικά καλή υγεία (ασχέτως της διατροφής). Το συμπέρασμα είναι ότι προληπτικά η σωστή διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικότατο ρόλο. Προηγούμενες έρευνες σε ασθενείς με Αλτζχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με Ω3, έδειξαν ότι η κατάσταση τους δε βελτιώθηκε.

Η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ, δήλωσε πως ο καθένας έχει λόγο να τρώει φρούτα και λαχανικά: «δεν συστήνουμε όμως σε κανένα να παίρνει συμπληρώματα και έξτρα βιταμίνες, απλά να προτιμά μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή».


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ανησυχεί ο ΠΟΥ για τις έρευνες με τον Η5Ν1



Φόβοι για μετάδοση μεταλλαγμένου στελέχους του ιού
.
«Μεγάλη ανησυχία» εκφράζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για τις εργαστηριακές έρευνες που γίνονται γύρω από έναν μεταλλαγμένο ιό της γρίπης των πτηνών.

Ολλανδικό εργαστήριο του Ρότερνταμ ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι δημιούργησε, για πρώτη φορά, μια μετάλλαξη του ιού Η5Ν1 η οποία μπορεί να μεταδοθεί εύκολα ανάμεσα στα θηλαστικά και κατά συνέπεια στον άνθρωπο.

Ανάλογη έρευνα πραγματοποίησε για τον συγκεκριμένο ιό και το πανεπιστήμιου του Ουισκόνσιν. Και οι δύο έρευνες χρηματοδοτήθηκαν από τα Εθνικά Κέντρα Υγείας των ΗΠΑ (ΝΙΗ).

«Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι ανακοινώσεις (των εργαστηρίων) προκαλούν ανησυχίες για πιθανούς κινδύνους και κακή χρήση που σχετίζονται με τις συγκεκριμένες έρευνες», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του οργανισμού, ο οποίος φοβάται μήπως ο ιός πέσει σε λάθος χέρια ή μήπως «ξεφύγει» από το εργαστήριο. Σε αυτή την περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι εφιαλτικές.

Επίσης ο ΠΟΥ ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των εργασιών αυτών.

«Σε κάθε περίπτωση, ο ΠΟΥ θεωρεί ότι οι έρευνες υπό κατάλληλες συνθήκες πρέπει να συνεχιστούν ώστε να ενισχυθούν οι απαραίτητες γνώσεις για την μείωση των κινδύνων από τον ιό Η5Ν1», καταλήγει η ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Μικρές συμβουλές για να μην...βαρυστομαχιάσετε



Ανακουφιστείτε από τα δυσάρεστα συμπτώματα.

Οι γιορτές δεν έχουν περάσει ακόμη. Και μπορεί το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι να καταφέραμε να το «αντιμετωπίσουμε» όμως δύο πειρασμοί σε μια εβδομάδα είναι πράγμα σκληρό και δύσκολο.

Ο δεύτερος πειρασμός ακούει στο όνομα Πρωτοχρονιάτικο δείπνο και είναι και ο πιο σκληρός αφού σχεδόν πάντα συνοδεύεται με καθισιό, και κατανάλωση αλκοόλ μέχρι το πρωί, λόγω και της χαρτοπαιξίας... για το καλό του χρόνου.

Ας δούμε λοιπόν μερικές χρήσιμες συμβουλές, κάποια κόλπα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε την βαρυστομαχιά και την δυσπεψία που σχεδόν πάντα ακολουθούν το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

Τα συμπτώματα της βαρυστομαχιάς δεν είναι ευχάριστα. Καούρα, βάρος και φούσκωμα στο στομάχι, άσχημη γεύση, ξινίλες είναι μερικά από τα συμπτώματα.

Το βασικότερο όλων είναι να φάτε με μέτρο. Να τρώτε αργά και να μασάτε καλά την τροφή, και να μην καταναλώσετε άπειρες ποσότητες αλκοόλ. Αν παρόλα αυτά δεν το καταφέρετε τότε διαβάστε παρακάτω:

-Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά και τις σόδες.
Η αίσθηση του “ξαλαφρώματος” που σας δίνουν είναι ψευδαίσθηση. Στην πραγματικότητα δεν ανακουφίζουν. Το αντίθετο μάλιστα, προκαλούν φούσκωμα. Επί τοις ουσίας τα αεριούχα ποτά δεν βοηθούν στη διαδικασία της πέψης

-Τσιγάρο;
Τι το θέλετε μετά την υπερκατανάλωση φαγητού; Κάντε λίγο κράτει. Η νικοτίνη όσο απολαυστικό και να είναι ένα τσιγάρο μετά το φαγητό δεν βοηθάει στην πέψη.

-Περπατήστε.
Έστω και για λίγο. Ντυθείτε καλά και περπατήστε έστω για 10 λεπτά έξω από το σπίτι. Θα νιώσετε καλύτερα αφού η πέψη βοηθιέται πολύ.

- Αφήστε τα γιατροσόφια των συγγενών και μην πιείτε μαγειρική σόδα ανακατεμένη με νερό.
Θα ανακουφιστείτε από τη βαρυστομαχιά αλλά μπορεί να πάθετε γαστρίτιδα!!!

- Μην πέσετε αμέσως για ύπνο.
Περιμένετε να περάσει λίγο η ώρα και να ξεκινήσει η διαδικασία της πέψης. Εάν πέσετε και θα έχετε βαρυστομαχιά και όταν θα ξυπνήσετε θα νιώθετε σαν να έχετε φάει πέτρες...

- Εάν νιώσετε ότι θα κάνετε εμετό μην ανησυχήσετε.
Το στομάχι ανακουφίζεται και η βαρυστομαχιά περνάει πιο γρήγορα.

- Νερό.
Το νερό θα σας ανακουφίσει. Προτιμήστε να είναι ελαφρά ζεστό με λίγο λεμόνι μέσα. Πιείτε το αργά.

-Την επόμενη ημέρα φάτε κάτι ελαφρύ αποφύγετε το ψωμί ή τις πατάτες.
Φρούτα και λαχανικά ενδεικνύονται.

Ακολουθήστε πιστά τις συμβουλές μας και το τραπέζι της πρωτοχρονιάς θα είναι... ελαφρύτερο. Και μην ξεχνάτε η πρόληψη είναι σημαντική για να μην νιώσουμε βαρυστομαχιά.


Πηγή: http://iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Το φυσικό όπλο μας εναντίον του πόνου



Κάντε γυμναστική!
Όταν κάποιος πονά είναι πολύ δύσκολο να τον πείσουμε να ασκηθεί. Αντιθέτως θα κάνει ότι είναι δυνατόν να το αποφύγει. Αποδεδειγμένα όμως, η ελεγχόμενη φυσική δραστηριότητα είναι το όπλο μας κατά του πόνου.

Οι ενδορφίνες (το φυσικό «ναρκωτικό» μας) που παράγονται από τον εγκέφαλο, εμποδίζουν τον πόνο να νευροδιαβιβαστεί προς τον εγκέφαλο. Είναι το φυσικό παυσίπονο που διαθέτει ο οργανισμός μας!

Οι ενδορφίνες θεωρούνται, εκτός των άλλων, οι ορμόνες της χαράς και της ευτυχίας. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι επιδρούν θεραπευτικά στα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.

Η συστηματική άσκηση χαμηλής έντασης βελτιώνει, εκτός των άλλων, τον ύπνο και τροφοδοτεί με περισσότερη ενέργεια τον οργανισμό μας. Τον θωρακίζει από επώδυνες καταστάσεις και βεβαίως συντελεί στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους του καθενός και κατά συνέπεια μειώνει τις υπερφορτίσεις των αρθρώσεων του σώματός μας.

Έχει πλέον τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι, η αυξημένη φυσική δραστηριότητα αυξάνει την πυκνότητα των οστών και μειώνει τα φαινόμενα της οστεοπόρωσης.

Ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης βοηθούν πολύ. Ενισχύοντας τις μυϊκές ομάδες γύρω από τις αρθρώσεις που ασθενούν υποστηρίζουμε εξαιρετικά τη σωστή αποκατάσταση και την ελάττωση των έντονων πόνων.

Για παράδειγμα: όταν ένας αθλητής έχει τραυματιστεί στο γόνατο, μετά από λίγο χρονικό διάστημα ξεκινά την ενδυνάμωση των μυών του ποδιού που είναι γύρω από το γόνατο. Αντίστοιχα προτείνεται σε όσους πάσχουν π.χ. από οστεοαρθρίτιδα κά.

Προσοχή: Να θυμάστε ότι ποτέ δεν γυμναζόμαστε όταν το πρόβλημα βρίσκεται σε οξεία φάση, γι’ αυτό πάντα συμβουλευόμαστε τον θεράποντα γιατρό μας.

Συμπέρασμα: Όσο ενισχύονται οι μύες μας τόσο μειώνονται οι φορτίσεις των αρθρώσεων και των οστών.

Τι πρέπει να κάνετε…


Κινηθείτε – γυμναστείτε. Μη μένετε κλινήρεις, καθηλωμένοι από τους αφόρητους πόνους σας. Το κρεβάτι δεν είναι η θεραπεία σας. Εάν κάνετε το λάθος να παραμένετε συνεχώς αδρανείς, τότε άμεσα το μυϊκό σας σύστημα θα ατροφήσει και σε λίγο καιρό θα χάσετε την ισορροπία σας και την ικανότητά σας να περπατάτε σωστά. Η ήδη προβληματική κατάστασή σας θα επιδεινωθεί. Αναφερόμαστε σε πόνους που δεν προέρχονται από νευρολογικά νοσήματα ή καρκινικούς πόνους.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι ασθενείς με χρόνια οσφυαλγία, έχουν αδύναμους μύες σε σχέση με τους υγιείς. Επίσης, ένας μυϊκός σπασμός ‘μονόπλευρα’ στους ραχιαίους μύες, τοποθετεί σε λάθος θέση π.χ τη λεκάνη και κάποιους σπονδύλους της οσφυϊκής μοίρας, αυξάνοντας έτσι τους έντονους πόνους. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, τότε το πρόβλημα μπορεί να γίνει χρόνιο και υπερβολικά επώδυνο.

Ποια άσκηση είναι η σωστότερη για εμένα;


Πριν ξεκινήσετε είναι απαραίτητη η σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Εάν συμφωνήσει, ίσως είναι απαραίτητη η επικοινωνία του με τον γυμναστή σας ώστε να καθοριστεί ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα για εσάς.

Να θυμάστε: Κάθε άτομο είναι ξεχωριστό, γιατί έχει διαφορετική ηλικία, διαφορετικές συνήθειες, διαφορετικό τρόπο ζωής, διαφορετική φυσική κατάσταση, πιθανόν διαφορετικά προβλήματα υγείας και διαφορετικούς στόχους.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα υγείας και πόνων, ο γιατρός σας, σε συνεργασία με τον γυμναστή σας, θα σας βοηθήσουν και θα σας καθοδηγήσουν για την εισαγωγή σας στη σωστή άσκηση.

Γενικά, ασκήσεις ευλυγισίας (διατατικές), μυϊκής ενδυνάμωσης και αεροβικές είναι ο κορμός όλων των προγραμμάτων.

Όλες τις ασκήσεις μπορείτε να τις κάνετε από μόνοι σας, αρκεί κάποιος ειδικός γυμναστής ή φυσικοθεραπευτής να σας εκπαιδεύσει. Ο απόλυτος έλεγχος της κίνησης και η αποφυγή υπερβολών είναι οι βασικοί κανόνες για να ξεκινήσετε.

Ένα πρόγραμμα yoga σε συνδυασμό με αεροβική άσκηση και κάποιες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, μπορούν να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό και το μυϊκό σας σύστημα. Η καρδιά σας θα αναζωογονηθεί και θα μειωθούν - μετά από ένα χρονικό διάστημα συστηματικής άσκησης - οι πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση, χοληστερίνης και διαβήτη. Η βελτίωση της αντοχής σας θα σας ενθουσιάσει.

Η σωστή ένταση κατά την αεροβική άσκηση


Ανάλογα με τη δραστηριότητα που επιλέξατε, για τη βελτίωση της γενικής φυσικής σας κατάστασης είναι απαραίτητη η αερόβια προπόνηση, όπως: περπάτημα, χαλαρό τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, αθλοπαιδιές ή άλλα σπορ. Αυτή η άσκηση χρειάζεται να επαναλαμβάνεται τουλάχιστο δύο φορές την εβδομάδα ή ιδανικά μέρα παρά μέρα και να έχει διάρκεια από 20λεπτά έως 45λεπτά της ώρας. Η σωστή και ενδεδειγμένη κλίμακα της έντασης είναι: από 65% έως 85% της Μέγιστης Καρδιακής Συχνότητας (ΜΚΣ).

Πώς βρίσκετε τη μέγιστη καρδιακή συχνότητα (ΜΚΣ): ΜΚΣ=220 – ΗΛΙΚΙΑ

Στη συνέχεια την πολλαπλασιάζετε με το 0,65 και 0,85 και βρίσκετε το εύρος που πρέπει να βρίσκονται οι σφυγμοί σας ώστε να κάνετε σωστή και αποτελεσματική άσκηση.

Παράδειγμα:
Μέγιστη Καρδιακή Συχνότητα (ΜΚΣ)= 220 – 40 (ηλικία) = 180.

Κατώτερο όριο: 180 (ΜΚΣ) Χ 0,65 = 117σφυγμοί.
Μεσαίο όριο: 180 (ΜΚΣ) Χ 0,75 = 135σφυγμοί.
Ανώτατο όριο: 180(ΜΚΣ) Χ 0,85 = 153σφυγμοί,.

Σημαντικό: Ένας γυμνασμένος κινείται μεταξύ 75% και 85%, ενώ ένας αγύμναστος από 65% έως 75%. Ποτέ μην υπερεκτιμάτε τις ικανότητές σας ή να δοκιμάζετε τις αντοχές σας σε υψηλές εντάσεις.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ένα δωρέαν φροντιστήριο για μαθητές που το έχουν ανάγκη



Το «tutorpool» φέρνει σε επαφή εθελοντές εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Με στόχο να βοηθήσουν τους μαθητές που έχουν ανάγκη ενισχυτικής διδασκαλίας αλλά δεν έχουν χρήματα για την ιδιωτική εκπαίδευση, άνθρωποι της εκπαιδευτικής κοινότητας οργανώνονται και προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθεια τους σε παιδιά που το έχουν ανάγκη.

Αυτή είναι η βασική ιδέα πίσω από τη δημιουργία του «tutorpool», ενός δικτύου εθελοντισμού που οργανώνεται διαδικτυακά φέρνοντας σε επαφή όσους είναι διατεθειμένους να προσφέρουν εθελοντικά εκπαιδευτικές υπηρεσίες σε μαθητές που έχουν ανάγκη στήριξης.

Στον ιστότοπο του δικτύου, tutorpool.gr εκπαιδευτικοί και φοιτητές που σπουδάζουν σε συναφείς κλάδους μπορούν να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές της προσπάθειας και στη συνέχεια η τοποθεσία που βρίσκονται και θέλουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, θα επισημανθεί σε ένα διαδραστικό χάρτη. Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να βρουν αν στην περιοχή που διαμένουν υπάρχουν εκπαιδευτικοί και να υποβάλλουν αίτημα για μαθήματα.

Σε περίπτωση που ένας μαθητής δεν μπορέσει να βρει κάποιον εθελοντή στην περιοχή του, μπορεί και πάλι να υποβάλει αίτηση καθώς μαθήματα πραγματοποιούνται και με τηλεδιδασκαλία. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι εθελοντές που έχουν δηλώσει την πρόθεση τους να συνεισφέρουν στην προσπάθεια και κατοικούν σε χώρες του εξωτερικού! Φυσικά, μπορεί να υπάρξει συνεννόηση τόσο για ιδιαίτερα όσο και για ομαδικά μαθήματα για τα οποία δεν πρόκειται να ζητηθεί αμοιβή.

Οι διοργανωτές της προσπάθειας, στις πληροφορίες που παρέχουν στην ιστοσελίδα του «tutorpool» ξεκαθαρίζουν ότι δεν έχουν καμία απολύτως πρόθεση να αντικαταστήσουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία που το κράτος οφείλει να παρέχει. Αντίθετα, καυτηριάζεται η κατάργηση σχολικών μονάδων, η έλλειψη εγχειριδίων και η κατάργηση του προγράμματος της ενισχυτικής διδασκαλίας. Όπως σημειώνουν, «το tutorpool στηρίζει τους μαθητές που έρχονται αντιμέτωποι με τις ελλείψεις αυτές».


Διαβάστε περισσότερα...

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο Σόιμπλε η απόπειρα δολοφονίας και η αναπηρία



Είναι ίσως το πιο πολυσυζητημένο πρόσωπο των τελευταίων μηνών στη χώρα μας - και όχι μόνο. Έχει δεχτεί δριμεία κριτική για τη στάση του στη διαχείριση της οικονομικής κρίσης καθώς επιμένει σε μια στρατηγική συνεχούς λιτότητας, όπως προκύπτει και από τη Σύνοδο Κορυφής. Μετακινείται με τη βοήθεια αναπηρικού καροτσιού.

Ωστόσο, είναι από τους πιο δυναμικούς πολιτικούς, παρ’ όλο που δεν μπορεί να λειτουργήσει τα κάτω άκρα του. Ο λόγος για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που πριν από είκοσι ένα χρόνια έπεσε θύμα δολοφονικής απόπειρας. Ο κ. Σόιμπλε είναι επί σειρά ετών πολιτικός της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) και νυν υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Παντρεμένος και πατέρας τεσσάρων παιδιών. Η καριέρα του στην πολιτική ξεκίνησε το 1961. Ήταν 2 Οκτωβρίου του 1990. Ο Σόιμπλε ήταν τότε υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας. Κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας είχε διοργανωθεί μια εκδήλωση στο Οπενάου, με κύριο ομιλητή τον ίδιο. Την ώρα που ανέβαινε στην εξέδρα υπό τις επευφημίες του συγκεντρωμένου πλήθους, έπεσαν τρεις πυροβολισμοί.

Η μία σφαίρα βρήκε και τραυμάτισε ελαφρά τον σωματοφύλακά του, ενώ οι άλλες δύο πέτυχαν τον υπουργό στο πρόσωπο και τη σπονδυλική στήλη. Μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε η ολική παράλυση του σώματός του από τον τρίτο θωρακικό σπόνδυλο και κάτω. Τον είχε συνθλίψει η σφαίρα. Απέκτησε ένα ακόμη τραύμα στο πρόσωπο, το οποίο όμως ήταν ελαφρύ και του άφησε μονάχα μια αμυδρή ουλή στο δεξιό μάγουλο.

Παρά ταύτα, ο Σόιμπλε δεν κατέθεσε τα όπλα και λίγους μήνες μετά, στα μέσα του 1991 επέστρεψε δριμύτερος, ως πρόεδρος -πλέον- του CDU. Η πορεία του είναι λίγο-πολύ γνωστή από τότε έως σήμερα, με σημαντικότερο σταθμό ίσως την οικουμενική κυβέρνηση Μέρκελ το 2005, όπου ο Σόιμ [Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.] μπλε ανέλαβε υπουργός Οικονομικών, όντας ο πλέον κατάλληλος, σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, για τη διαχείριση της εσωτερικής αλλά και εξωτερικής οικονομικής πολιτικής της Γερμανίας.

Ο 37χρονος Ντίετερ Κάουφμαν ήταν ο άνθρωπος που πάτησε τη σκανδάλη. Ψυχικά ασθενής και όχι άγνωστος στον υπουργό και τους συνεργάτες του. Για τουλάχιστον επτά χρόνια το υπουργείο Εσωτερικών λάμβανε επιστολές διαμαρτυρίας, στις οποίες έγραφε ότι τα ραδιοκύματα των κεραιών τον διαπερνούν και του προκαλούν αφόρητους πόνους.

Μάλιστα, δύο φορές προσπάθησε να κινηθεί νομικά εναντίον της κυβέρνησης. Στην απολογία του υποστήριξε πως αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, γιατί το υπουργείο δεν έδωσε σημασία στις εκκλήσεις του για βοήθεια. Οι δικαστές τον ανακήρυξαν ψυχονευρωτικό και έκτοτε είναι έγκλειστος σε ίδρυμα της Δυτικής Γερμανίας.


Διαβάστε περισσότερα...

Κοινωνική προσφορά με εθνική αξία



Βασικός στόχος των προσπαθειών της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποτελεί η επιχειρηματική εξέλιξη να μεταφράζεται σε κοινωνικό έργο. Σε έργο ουσίας με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.

Στο πλαίσιο αυτό τα τυχερά παιχνίδια που διαχειρίζεται η εταιρία δεν προσφέρουν μόνο διασκέδαση. Είναι η πηγή χρηματοδότησης της προσφοράς της ΟΠΑΠ Α.Ε. στην κοινωνία.

Προσφορά που επί 54 χρόνια καταγράφεται εμπράκτως στους τομείς του Αθλητισμού, του Πολιτισμού, της Παιδείας, της Υγείας, της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσω των εσόδων που προκύπτουν από αυτά, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και να συνεισφέρει εκεί όπου υπάρχει ανάγκη, εκεί όπου η περίσταση το απαιτεί, κάνοντας τη διαφορά.

Το 2011 το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΟΠΑΠ επιβεβαίωσε ότι είναι η ελληνική εταιρία µε την μεγαλύτερη, από άποψη ετήσιας δαπάνης και ποικιλίας δράσεων και έργων, κοινωνική προσφορά και παρουσία.

Η ενίσχυση 8 νοσοκομείων σε όλη την Ελλάδα για αγορά υπερσύγχρονου εξοπλισμού, η δημιουργία του πρώτου ακτινοθεραπευτικού κέντρου για παιδιά στο «Π&Α Κυριακού», η οικονομική στήριξη φορέων ΑΜΕΑ για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών μετακίνησης και άσκησης για τα μέλη τους, η συνδρομή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την παροχή συσσιτίων σε άπορους, είναι έργα που επιβεβαιώνουν τη σταθερή προσήλωση της εταιρίας στην προσφορά προς την κοινωνία. Παράλληλα, όμως, το πρόγραμμα ΕΚΕ του 2011 κατέδειξε τους τρόπους με τους οποίους αυτή η κοινωνική προσφορά μπορεί να συνδυαστεί και να υπηρετήσει και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, το 2011 η ΟΠΑΠ ανέλαβε ρόλο και προσέφερε στήριξη σε δράσεις και πρωτοβουλίες που συντείνουν στην προβολή της θετικής εικόνας της χώρας μας και αναδεικνύουν διεθνώς τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, όπως ενδεικτικά:

Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών. Αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή αθλητική αλλά και πολιτιστική αξία του Μαραθωνίου, η ΟΠΑΠ Α.Ε. ανέλαβε τη στήριξή του μέχρι το 2016, ως Μέγας Χορηγός. Με την επιθυμία να φωτίσει ακόμη περισσότερο ένα αθλητικό γεγονός όπου σημασία δεν έχει η τελική κατάταξη, αλλά η συμμετοχή, ευελπιστώντας στην ενίσχυση του μηνύματός του Μαραθώνιου Κινήματος και στην προβολή της χώρας.




Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Μέσω της χορηγίας της ΟΠΑΠ διασφαλίζονται οι απαραίτητοι πόροι για την προετοιμασία των ελλήνων αθλητών και αθλητριών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και ενισχύονται οι πιθανότητες της Ελληνικής Αποστολής για διακρίσεις που τιμούν τη χώρα. Παράλληλα, αναλαμβάνοντας ρόλο κορυφαίου υποστηρικτή της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, η ΟΠΑΠ Α.Ε. συνεισφέρει στη διάδοση των Αρχών του Ολυμπισμού, υπηρετώντας το τρίπτυχο Αθλητισμός, Ολυμπισμός, Ελλάδα.

Special Olympics ΑΘΗΝΑ 2011. Ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός. Ένας φόρος τιμής σε εκείνους τους συνανθρώπους μας που δίνουν έναν ξεχωριστό αγώνα. Μια ξεχωριστή διοργάνωση που έγινε με τη στήριξη της ΟΠΑΠ προβάλλοντας διεθνώς την Ελλάδα.



Αναβάθμιση Υπηρεσιών Αρχαιολογικών Χώρων και Μουσείων. Ξεκινώντας το 2011 και με τριετή χρονικό ορίζοντα, το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην ανάδειξη της ελληνικής ταυτότητας και στην αναβάθμιση και διαφύλαξη των πολιτιστικών μνημείων, κατά τρόπο που να υπηρετεί τη διεθνή τουριστική προβολή της χώρας.

«Θεσσαλονίκη – Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Η ανάδειξη της πολύ-πολιτιστικής προσωπικότητας της πόλης, μέσω ενός πλαισίου παράλληλων δράσεων σε ετήσια βάση, υπήρξε ο στόχος της οικονομικής ενίσχυσης της ΟΠΑΠ. Ξεκινώντας από την Μέση Ανατολή, κάθε έτος ως το 2015 αφιερώνεται σε έναν μεγάλο πολιτισμό, αναζητώντας τους τρόπους που στο πέρας του χρόνου η πόλη επηρεάστηκε και επηρέασε τη διαμόρφωσή του, επιβεβαιώνοντας τη γεωγραφική, ιστορική, εμπορική, πολιτισμική μοναδικότητα της Θεσσαλονίκης.

Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Δάσος του Νέστου. Η χρηματοδότηση της δημιουργίας του Πάρκου, συνολικής έκτασης περίπου 450 στρεμμάτων, δεν έχει μόνο περιβαλλοντική αξία. Φωτίζει έναν ελληνικό θησαυρό, ένα μοναδικής ομορφιάς σημείο της χώρας, συνεισφέροντας στη τόνωση της τουριστικής κίνησης στην ευρύτερη περιοχή.



Διαβάστε περισσότερα...

Δωρεάν δελτία θεάματος για τον χειμώνα





Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας αποφάσισε τη δωρεάν διανομή 120.000 δελτίων θεάματος χειμερινής περιόδου 2012 δαπάνης 1.700.000 ευρώ, στους δικαιούχους των παροχών του νομού Αττικής.


Η δωρεάν χορήγηση των δελτίων θεάματος θα αρχίσει τη Δευτέρα, 2 Ιανουαρίου 2012 και θα πραγματοποιείται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από 8.00-14.30, μέχρις ότου αυτά εξαντληθούν, από τα γραφεία διανομής του ΟΕΕ στην Αττική:

· ΑΘΗΝΑΣ: ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ 11

· >> : ΠΑΤΗΣΙΩΝ 125

· ΠΕΙΡΑΙΑ: ΟΜΗΡΙΔΟΥ ΣΚΥΛΙΤΣΗ 19

· ΤΑΥΡΟΥ: ΤΙΜΟΘΕΟΥ ΕΥΓΕΝΙΚΟΥ 5

· ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ: ΧΑΡΙΛΑΟΥ 30

· ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: 28Ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 42& ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 1

· ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ: ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ 94- 96

· ΧΟΛΑΡΓΟΥ: ΑΓΑΜΕΜΝΟΝΟΣ 22

· ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ: ΗΡΑΣ 2

Το γραφείο διανομής του Οργανισμού που λειτουργούσε στο Περιστέρι στη διεύθυνση Θίσβης 7 και μεταφέρθηκε στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως 127, τηλέφωνο 2105743907, λόγω της μετεγκατάστασης δεν λειτουργεί προσωρινά.

Για τη χορήγηση των δελτίων θεάματος απαραίτητη προϋπόθεση για τον εργαζόμενο αποτελεί η πραγματοποίηση 100 ημερών εργασίας το έτος 2011 και για το συνταξιούχο 4.050 ημέρες εργασίας και να είναι δικαιούχος των παροχών του Οργανισμού. Για τις παιδικές σκηνές τα δελτία θεάματος θα διατεθούν σε προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων παροχών ΟΕΕ ηλικίας από 3-10 ετών.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ: Α) ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΜΕΛΗ)

Β) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Γ) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Α) ΑΡΧΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ

Β) Α) ΑΤΟΜΙΚΟ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)

Γ) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Δ) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2011.

Η καταχώρηση στην υπηρεσία των δικαιούχων και των δελτίων θεάματος που θα παραλάβουν θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μέσω μηχανογραφικού συστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η παροχή των δελτίων θεάματος έχει αποσυνδεθεί από κάθε άλλη και χορηγείται στους δικαιούχους παροχών ΟΕΕ ανεξάρτητα από την χορήγηση οποιασδήποτε άλλης.


Διαβάστε περισσότερα...

Τη ζημιά την έκανε ο Κολόμβος



Έφερε πράγματι τη σύφιλη στην Ευρώπη.

Εδώ και χρόνια συνεχίζεται η διαμάχη αν πράγματι ο Χριστόφορος Κολόμβος είναι υπεύθυνος για την άφιξη της σύφιλης, μιας από τις πρώτες παγκόσμιες ασθένειες, στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Μετά την ανακάλυψη της Αμερικής τον 15ο αιώνα, η φήμη του διάσημου ερευνητή κηλιδώθηκε, επειδή κατηγορήθηκε ότι μετέφερε με τα πλοία του και τους ναυτικούς του την τρομερή αφροδίσια νόσο στην Ευρώπη.

Νεότεροι όμως ερευνητές παρουσίασαν στοιχεία ότι η σύφιλη υπήρχε ήδη στη γηραιά ήπειρο, προτού ο Κολόμβος επιστρέψει στην Ισπανία το 1493. Αλλά μια νέα αμερικανική έρευνα έρχεται να... αποκαταστήσει την τάξη, επαναφέροντας, με νέα στοιχεία, την ορθότητα των παλαιότερων κατηγοριών.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο-αρχαιολόγο Τζορτζ Αρμελάγκος του πανεπιστημίου Έμορι και την Κριστίν Χάρπερ του πανεπιστημίου Κολούμπια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο αμερικανικό περιοδικό ανθρωπολογίας «American Journal of Physical Anthropology», σύμφωνα με τη βρετανική «Daily Mail» και το «Scientific American», θεωρούν ότι οι συνολικά 54 μελέτες που αθωώνουν τον Κολόμβο, είναι λανθασμένες.

«Δεν υπάρχουν πραγματικά καλές ενδείξεις ούτε για ένα περιστατικό σύφιλης στην Ευρώπη πριν το 1492», δήλωσε ο Τζ. Αρμελάγκος.

Η σύφιλη, που σήμερα πια θεραπεύεται με αντιβιοτικά, προκαλείται από το βακτήριο της ωχράς σπειροχαίτης και στα παλιά χρόνια ήταν συχνά θανατηφόρα, πλήττοντας διάφορα μέρη και όργανα του σώματος (κεφάλι, καρδιά, εγκέφαλο, οστά, μάτια κ.α.), σπέρνοντας τον τρόμο στους κατοίκους των ευρωπαϊκών πόλεων.

Τα πρώτα καταγεγραμμένα περιστατικά της σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου, που πήραν μορφή επιδημίας, συνέβησαν το 1495, δηλαδή τρία χρόνια μετά το πρώτο ταξίδι του Κολόμβου στην Αμερική, κι έκτοτε οι ειδικοί ερίζουν για την προέλευσή της.

Αρκετοί ερευνητές υποστήριξαν ότι, λόγω της έλλειψης επαρκών γνώσεων, οι γιατροί του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης αδυνατούσαν να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα της σύφιλης από άλλες σοβαρές μολυσματικές παθήσεις (π.χ. τη λέπρα) και πιστεύουν ότι η νόσος πρέπει να υπήρχε στην Ευρώπη αρκετά χρόνια πριν την φέρει ο Κολόμβος.

Ως επιχείρημα προβάλλουν 50 περίπου σκελετούς από την προ Κολόμβου Ευρώπη, οι οποίοι φαίνονται να φέρουν σημάδια χρόνιων συφιλιδικών αλλοιώσεων.

Όμως η νέα μελέτη δεν θεωρεί κανένα από αυτά τα στοιχεία ως πλήρως αξιόπιστο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μελέτησαν εξονυχιστικά κάθε μία από τις 54 δημοσιευμένες μελέτες που δεν θεωρεί υπεύθυνο τον Κολόμβο και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε αυτές δεν υπάρχει ούτε μια αποδεδειγμένη, πέρα από κάθε αμφιβολία, περίπτωση σύφιλης που να χρονολογείται πριν το επικό ταξίδι του μεγάλου εξερευνητή.

Οι αμερικανοί ανθρωπολόγοι και βιολόγοι διαπιστώνουν διάφορες ελλείψεις στις προηγούμενες «αθωωτικές» έρευνες, όπως ανεπαρκείς διαγνώσεις της νόσου, αναξιόπιστες τεχνικές χρονολόγησης και ανύπαρκτές ή κακής ποιότητας αποδεικτικές φωτογραφήσεις των επίμαχων σκελετών.

Μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι ακόμα και στις περιπτώσεις που κάποιος σκελετός φέρει σίγουρα σημάδια σύφιλης, η χρονολόγησή του με την μέθοδο του ραδιο-άνθρακα πάσχει, επειδή οι σκελετοί βρέθηκαν σε παραθαλάσσιες τοποθεσίες. Αυτό σημαίνει ότι, όσο ζούσαν, τα πιθανά θύματα της νόσου θα είχαν φάει πολλά θαλασσινά, τα οποία όμως περιέχουν ίχνη άνθρακα ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών, με συνέπεια να είναι πολύ πιθανή η παραπλάνηση της χρονολόγησης.


Διαβάστε περισσότερα...

Κάποιοι γεννιούνται παχύσαρκοι



«Ένοχη» η αύξηση βάρους κατά την κύηση.

Γιατί παχαίνουμε; Ολοένα περισσότερα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η παχυσαρκία αρχίζει στη μήτρα. Η περιττή αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, όπως αποκαλύπτουν νέα ευρήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε μωρά με προδιάθεση να γίνουν υπέρβαρα παιδιά.

Το Ιδρυμα Ιατρικής (ΙΟΜ), ο κλάδος Υγείας της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) των ΗΠΑ, ανέφερε πέρυσι ότι περισσότερες από μία στις τρεις φυσιολογικού βάρους γυναίκες και περισσότερες από μία στις δύο υπέρβαρες και παχύσαρκες παίρνουν πιο πολλά κιλά απ’ όσο πρέπει όταν είναι έγκυοι. Συνολικά, λιγότερο από το 40% των γυναικών παίρνει το συνιστώμενο βάρος, οι άλλες το παρακάνουν.

Αν και τα γονίδια παίζουν ρόλο στο σωματικό βάρος μερικών ανθρώπων, πρόσφατες μελέτες υποδηλώνουν ότι η γενετική δεν είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο γεννιούνται ολοένα και περισσότερα μεγαλόσωμα μωρά. Αντιθέτως, ευθύνεται η αύξηση του βάρους της μητέρας κατά την κύηση, αλλά και το γεγονός ότι οι γυναίκες είναι πιο παχιές απ’ ό,τι κατά το παρελθόν, οπότε αρχίζουν την εγκυμοσύνη τους με περισσότερα κιλά.

Η νεότερη από τις σχετικές μελέτες πραγματοποιήθηκε από τη δρα Τζάνετ Κάρεϊ, από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, και τον δρα Ντέιβιντ Σ. Λούντβιχ από το Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης. Οπως έδειξε, υπήρχε ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στο βάρος της μητέρας και το βάρος του μωρού κατά τη γέννα. Οσες πήραν περισσότερα από 24 κιλά κυοφορώντας έως το τέλος ένα μωρό, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν μωρά βάρους 4 ή περισσότερων κιλών, σε σύγκριση με τις εγκύους που είχαν πάρει 8-10 κιλά. Για κάθε 1 κιλό επιπλέον που έπαιρνε η έγκυος, το βάρος του μωρού αυξανόταν κατά 7,35 γραμμάρια.

Επειδή το βάρος γέννησης αποτελεί προάγγελο του βάρους αργότερα στη ζωή, «τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως η περιττή αύξηση βάρους κατά την κύηση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας στους απογόνους της», έγραψαν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «The Lancet».

Σε ένα σχόλιό τους στην ίδια επιθεώρηση, οι δρες Νιλ Χάλφον και Μάικλ Σ. Λιου, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Αντζελες, παραθέτουν στοιχεία από μια άλλη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία. Οπως έδειξε, στην ηλικία των 9 ετών τα παιδιά γυναικών που είχαν παχύνει πολύ κατά την εγκυμοσύνη ζύγιζαν περισσότερο και είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα, να διαθέτουν αρκετούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (λ.χ. αυξημένη πίεση και χαμηλή «καλή» ή HDL χοληστερόλη) και να έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Circulation» τον περασμένο Ιούνιο και έδειξε ακόμη πως το βάρος της μητέρας πριν μείνει έγκυος είναι ισχυρός προάγγελος εμφάνισης προβλημάτων βάρους και μεταβολισμού στο παιδί της.

Οι συστάσεις
Το Ίδρυμα Ιατρικής εξέδωσε πέρυσι αναθεωρημένες συστάσεις για την αύξηση βάρους κατά την κύηση, που εξαρτώνται από το βάρος της γυναίκας πριν από την σύλληψη. Σύμφωνα με αυτές:

Μια πολύ αδύνατη γυναίκα (ΔΜΣ 18,5 ή χαμηλότερος) μπορεί να πάρει 12,6 έως 18 κιλά.
Μια γυναίκα φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18,6 έως 24,9) μπορεί να πάρει 11 έως 15,8 κιλά.
Μια υπέρβαρη γυναίκα (ΔΜΣ 25 έως 29,9) μπορεί να πάρει 7 έως 11 κιλά n Μια παχύσαρκη γυναίκα (ΔΜΣ 30 ή μεγαλύτερο) μπορεί να πάρει 5 έως 9 κιλά.

Οι αυξήσεις αυτές αφορούν κυοφορία ενός εμβρύου, επισημαίνει το Ίδρυμα.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπάρχουν και τα «καλά» μικρόβια



Βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που μπορούν και επιβιώνουν κατά το πέρασμά τους μέσα από την γαστρεντερική οδό και βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού.

Ο συνολικός τους αριθμός είναι αρκετές χιλιάδες δισεκατομμύρια, ίσως πιο πολλά και από τον αριθμό των κυττάρων του σώματός μας. Υπάρχουν δύο κατηγορίες προβιοτικών μικροοργανισμών (μικροβίων), το γένος Bifidobacterium και το γένος Lactobacillus, τα οποία έχουν πολλά υποείδη. Πάνω από 400 είδη μικροοργανισμών βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα του ανθρώπου.

«Καλά» μικρόβια υπάρχουν και σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και το ξινόγαλα. Τα προβιοτικά βακτήρια βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος, τόσο των επιστημονικών μελετών, όσο και των εμπορικών επιχειρήσεων. Και αυτό εξαιτίας ενός μεγάλου αριθμού ευεργετικών επιδράσεων στην υγεία των ανθρώπων.

Αναλυτικότερα, στον ανθρώπινο γαστρεντερικό σωλήνα υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός βακτηριδίων, που συνιστούν την γνωστή μας εντερική χλωρίδα. Η χλωρίδα του παχέος εντέρου παίζει σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της πέψης και την απορρόφηση διαφόρων θρεπτικών ουσιών. Επίσης, εξασφαλίζει προστασία έναντι των λοιμώξεων και της μόλυνσης του πεπτικού συστήματος από παθογόνους οργανισμούς που εισέρχονται στο έντερο μέσω των τροφών. Για να προάγουμε λοιπόν την υγεία του οργανισμού μας, είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα ευεργετικά βακτήρια της χλωρίδας ενεργά και σε υψηλές συγκεντρώσεις.

Η εντερική χλωρίδα επηρεάζεται σημαντικά από τον σύγχρονο τρόπο ζωής με το έντονο στρες και το άγχος της καθημερινότητας, από την κακή διατροφή και ειδικότερα όταν αυτή βασίζεται σε λιπαρές τροφές, αλκοόλ, και πολύ λίγες φυτικές ίνες, τη λήψη φαρμάκων, τα ταξίδια σε μακρινούς τόπους, και τα ακανόνιστα γεύματα. Εδώ λοιπόν έρχονται να παίξουν τον δικό τους ρόλο τα προβιοτικά. Μπορούμε να προστατέψουμε και να αποκαταστήσουμε την εντερική χλωρίδα, μέσω της πρόσληψης των προβιοτικών συστατικών.

Για να μπορεί να χαρακτηριστεί ένα βακτήριο ως προβιοτικό, οι επιστήμονες θέτουν μια σειρά προϋποθέσεων. Το πιο σημαντικό, είναι το βακτήριο αυτό να έχει μια θετική επίδραση στην υγεία του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η λήψη προβιοτικών ρυθμίζει την καλή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας τα άτομα που ταλαιπωρούνται από δυσκοιλιότητα. Μελέτες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η λήψη προβιοτικών συμβάλλει στην αποφυγή ιογενών διαρροιών, κυρίως σε παιδιά μικρής ηλικίας.

Τα προβιοτικά φαίνεται επίσης να αναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, του μικροβίου που ενοχοποιείται για το έλκος.

Επιπρόσθετα, συγκεκριμένα στελέχη προβιοτικών συμβάλλουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα του ευερέθιστου εντέρου, ενώ έχουν ευεργετική δράση και σε φλεγμονώδεις νόσους του παχέος εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

Τα προβιοτικά και το γιαούρτι έδειξα να βελτιώνουν την πέψη των γαλακτοκομικών με λακτόζη, μειώνοντας σημαντικά τα συμπτώματα δυσανεξίας.

Σημαντικά είναι τα αποτελέσματα από έρευνες που δείχνουν ότι η κατανάλωση προβιοτικών συνδέεται με τη μειωμένη δραστικότητα των ενζύμων που μετατρέπουν προκαρκινογόνες ουσίες σε καρκινογόνες.

Χρήσιμα είναι τα προβιοτικά και σε κάθε γυναίκα που παρουσιάζει επαναλαμβανόμενα επεισόδια με γυναικολογικές λοιμώξεις (κολπίτιδα, τραχηλίτιδα), ή ουρολογικές λοιμώξεις (κυστίτιδα).

Τα προβιοτικά πρέπει να συστήνονται σε περιπτώσεις χρήσης αντιβιοτικών, λόγω λοιμώξεων. Εδώ είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται το παραδοσιακό γιαούρτι κατά τη φάση που λαμβάνει κανείς αντιβιοτικά, και τα προβιοτικά να δίνονται μετά το τέλος της θεραπείας και για 15 ημέρες περίπου.

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε μια πληθώρα περιπτώσεων, που εμφανίζονται θα λέγαμε συχνά, τα προβιοτικά έχουν την θέση τους στη θεραπευτική μας προσέγγιση.

Κυριότερα προβιοτικά τρόφιμα αποτελούν τα προβιοτικά γιαούρτια και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν προϊόντα ζύμωσης ή ακόμα και λαχανικά, και πρόσφατα τυριά και παγωτά. Επιπλέον, είναι σήμερα δυνατή η προσθήκη προβιοτικών σε ειδικές τροφές για βρέφη αλλά και η διάθεσή τους σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής.

Τα προβιοτικά με την μορφή τροφίμων μπορούν να καταναλώνονται άφοβα από όλους. Ωστόσο, δεν συνίσταται η χορήγηση τους σε υγιή βρέφη πριν από τον 6ο μήνα της ζωής, λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος.

Δεν χρειάζεται υπερκατανάλωση των προβιοτικών προϊόντων, πιστεύοντας ότι θα μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων, αλλά χρήση τους με σύνεση, χωρίς να υποκατασταθεί ο υγιεινός τρόπος ζωής και η ισορροπημένη διατροφή.

Τα προβιοτικά τρόφιμα για να είναι ασφαλή θα πρέπει να έχουν ετικέτα με τις αναλυτικές πληροφορίες που απαιτούνται από το νόμο, να αναγράφονται τα είδη της καλλιέργειας των βακτηριδίων που περιέχουν και να διατηρούνται σε συγκεκριμένες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Ποικιλοτρόπως ευεργετικό το πράσινο τσάι



Απολαύστε το ζεστό ή κρύο.

Αν και αποτελεί το αγαπημένο ρόφημα των Βρετανών και απολαυστική συνήθεια των Κινέζων, το τσάι, είναι πολύ περισσότερα από ένα δημοφιλές ρόφημα.

Τα κυριότερα είδη τσαγιού είναι τρία: πράσινο, μαύρο και oolong. Η διαφορά τους έγκειται κυρίως στην επεξεργασία τους, με το πράσινο τσάι να είναι αυτό που δεν έχει υποστεί ζύμωση και άρα αυτό με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κατεχίνες.

Το πράσινο τσάι, έχει μελετηθεί κι συσχετιστεί με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αν και οι μηχανισμοί είναι ιδιαιτέρως πολύπλοκοι και δύσκολα κατανοητοί, φαίνεται ότι οι πολυφαινόλες, με πρωταγωνίστριες τις κατεχίνες, είναι η κύρια αιτία των ωφελειών του πράσινου τσαγιού.

Οι ελεύθερες ρίζες -άτομα ή μόρια δηλαδή που έχουν χάσει ένα ηλεκτρόνιο και αποτελούν φυσιολογικά προϊόντα του μεταβολισμού- εμπλέκονται στη διαδικασία της παθογένεσης διάφορων χρόνιων νοσημάτων όπως η αθηροσκλήρυνση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι χρόνιες φλεγμονές, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, ακόμη και κάποιες μορφές καρκίνου.

Τα τελευταία λοιπόν επιστημονικά δεδομένα φανερώνουν˙ πως η κυριότερη κατεχίνη του πράσινου τσαγιού, η EGCG έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, δρα, δηλαδή, ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Υπουργική Απόφαση για τη διάθεση γάλακτος στα σχολεία



Γιατί δεν εφαρμόζεται έως σήμερα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης έχει προωθήσει προς τα συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την εφαρμογή προγράμματος ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία.

Με αφορμή ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Γιώργου Κοντογιάννη για τα κρούσματα ασιτίας στα σχολεία, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αστέριος Ροντούλης απέστειλε στη Βουλή έγγραφο, με το οποίο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαθέτει πρόγραμμα ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, αλλά επειδή το ύψος της κοινοτικής ενίσχυσης είναι χαμηλό και το διοικητικό κόστος μεγάλο, δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ροντούλης «η διάθεση γάλακτος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συνδυάζεται με την οργανωμένη σίτιση, η οποία υπάρχει στα σχολεία και την οποία αναλαμβάνουν οι ίδιες οι διοικήσεις των σχολείων. Στη χώρα μας, η λειτουργία των κυλικείων που είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δεν διευκόλυνε μέχρι σήμερα την υλοποίηση του προγράμματος».

Ο υφυπουργός ενημερώνει ωστόσο ότι «το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει προωθήσει, από τα μέσα Ιουλίου 2011, σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης προς τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Εσωτερικών και Οικονομικών, προκειμένου να ρυθμιστούν οι απαραίτητες και αναγκαίες από τον ευρωπαϊκό Κανονισμό, λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου και στη χώρα μας».

Ο κ. Ροντούλης διευκρινίζει πάντως ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία δεν είναι στο πνεύμα του προγράμματος της δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών» καθώς «με βάση τον Κανονισμό της Επιτροπής, προβλέπεται η δυνατότητα χορήγησης κοινοτικής ενίσχυσης για τη διάθεση γάλακτος στους μαθητές σχολείων, το ύψος της οποίας είναι ενδεικτικά περίπου στα 0,18 ευρώ/kg για 0,25 λίτρα ανά μαθητή και ανά ημέρα (άρα περίπου 0,04 ευρώ ανά μαθητή ανά ημέρα)».

Ο βουλευτής Γιώργος Κοντογιάννης που είχε απευθύνει ερώτηση στα συναρμόδια υπουργεία είχε επισημάνει τα κρούσματα ασιτίας στα σχολεία εκφράζοντας την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η κατάσταση αυτή να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες. Για το λόγο αυτό έχει ζητήσει συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και έχει καλέσει την κυβέρνηση να προτείνει στην ΕΕ την υλοποίηση προγράμματος για δωρεάν διανομή στα σχολεία βασικών τροφίμων όπως το γάλα, κατά το πρότυπο της δωρεάν διανομής φρούτων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.



Διαβάστε περισσότερα...

Τα ωμέγα-3 και οι βιταμίνες διατηρούν νεανικό τον εγκέφαλο των ηλικιωμένων



Πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία παίζει η διατροφή.

Οι ηλικιωμένοι που τρώνε τροφές χαμηλές σε λιπαρά και πλούσιες σε ορισμένες βιταμίνες και σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αποδίδουν καλύτερα στα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους δεν προσέχουν τη διατροφή τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το τι τρώμε παίζει μεγάλο ρόλο για την υγεία του νου μας, ιδίως όσο γερνάμε.

Οι ερευνητές του πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του τμήματος νευρολογίας Τζιν Μπάουμαν, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διαπίστωσαν επίσης ότι η προσεγμένη διατροφή κατά την τρίτη ηλικία επιβραδύνει τη συρρίκνωση του εγκεφάλου, που σχετίζεται με την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και γενικά με την άνοια.

Η μελέτη, που αφορούσε 104 άτομα με μέση ηλικία 87 ετών, έδειξε ότι όσοι ηλικιωμένοι είχαν στο αίμα τους περισσότερα ωμέγα-3 και βιταμίνες (B,C, D,E), επειδή διατρέφονταν με πολλά φρούτα, λαχανικά και ψάρια, τα κατάφερναν σαφώς καλύτερα στα νοητικά τεστ, ενώ είχαν κατά μέσο όρο μεγαλύτερο εγκέφαλο.

Όσοι είχαν μεγαλύτερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, επειδή είχαν συνήθεια να τρώνε τηγανητά φαγητά, «φαστ φουντ» και γενικά ανθυγιεινές τροφές, όπως γλυκά, πίτσες και μαργαρίνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ και αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο για νευροεκφυλιστικές νόσους του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, πέρα από το διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο και την ηλικία, το είδος της διατροφής συνεισέφερε κατά 17% κατά μέσο όρο στο «σκορ» κάθε ηλικιωμένου στα τεστ και πολύ περισσότερο (37%) στις διαφορές του μεγέθους του εγκεφάλου, όπως έδειξαν οι σχετικές μετρήσεις του όγκου της εγκεφαλικής ουσίας με την τεχνική της μαγνητικής απεικόνισης.

Ειδικότερα, οι περισσότερες βιταμίνες στο αίμα φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερη προσοχή, βελτιωμένη οπτική αντίληψη του χώρου, πιο γρήγορες γνωστικές λειτουργίες κ.α., ενώ τα περισσότερα ωμέγα-3 (που είναι άφθονα σε ψάρια όπως ο σολομός) φάνηκαν να συσχετίζονται με καλύτερες εκτελεστικές και αφαιρετικές ικανότητες (σχεδιασμός, επίλυση προβλημάτων, ευελιξία σκέψης κ.α.), καθώς επίσης με λιγότερες απώλειες εγκεφαλικής ουσίας.

Πάντως η έρευνα εστιάσθηκε σε άτομα γενικά καλής υγείας και έδειξε ότι η διατροφή μπορεί να παίξει σημαντικό προληπτικό ρόλο. Από την άλλη, προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι προχωρημένοι ασθενείς με Αλτσχάιμερ που πήραν συμπληρώματα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, δεν βελτίωσαν την κατάστασή τους.

«Αν η εκάστοτε αρχή του Νέου Έτους σηματοδοτεί τη λήψη μιας προσωπικής απόφασης για ένα νέο ξεκίνημα στο ζήτημα της διατροφής, η νέα έρευνα δείχνει ότι ο καθένας έχει κάθε λόγο να τρώει περισσότερα φρούτα και λαχανικά», δήλωσε η ερευνήτρια Μάρετ Τράμπερ.

Πάντως οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι δεν συστήνουν στους ηλικιωμένους να αρχίσουν μόνοι τους να παίρνουν συμπληρώματα με έξτρα βιταμίνες, αντίθετα, όπως είπαν, είναι καλύτερα να προτιμούν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

«Τα κορεσμένα λιπαρά είναι γνωστό ότι κάνουν κακό στην καρδιαγγειακή υγεία, συνεπώς είναι αναμενόμενο ότι δεν είναι καλά ούτε για τον εγκέφαλο», δήλωσε ο Μπάουμαν, ο οποίος προτίθεται να συνεχίσει την έρευνά του, μελετώντας την ίδια ομάδα ηλικιωμένων και στο μέλλον, αναλύοντας άλλες παραμέτρους όπως την κινητική ικανότητα (βάδισμα κλπ) σε σχέση με τη διατροφή.


Διαβάστε περισσότερα...

Ποιες τροφές προστατεύουν από τον καρκίνο



Και ποιες συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Καμία τροφή δεν μπορεί να νικήσει τον καρκίνο. Μπορεί όμως ένας συνδυασμός τροφίμων να γίνει ασπίδα για τον αιώνιο εχθρό του ανθρώπου.

·Φρούτα και λαχανικά. Η συχνή κατανάλωσή τους είναι ιδανική, αφού δεν παίρνετε κιλά. Έτσι μειώνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου στον οισοφάγο και στα νεφρά.

·Όσα τρόφιμα έχουν την βιταμίνη Β, όπως είναι ο χυμός από πορτοκάλι, τα πεπόνια και οι φράουλες. Άλλες πηγές είναι τα σπαράγγια, το συκώτι κοτόπουλου, τα φασόλια, το σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά. Μπορεί να προστατεύσουν από τον καρκίνο του εντέρου και του μαστού.

·Ένα χοτ-ντογκ ή ένα σάντουιτς δεν θα σας βλάψει για μία φορά. Κάποια αλλαντικά επεξεργασμένα κατάλληλα μπορούν να σας προστατέψουν από τον καρκίνο του στομάχου.

·Όσοι καταναλώνετε συχνά ντομάτες κάνετε πολύ καλά, αφού σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει, η κατανάλωσή τους έχει συνδεθεί με την προστασία από τον καρκίνο του προστάτη.

·Το πράσινο τσάι μπορεί να είναι ένας άξιος πολεμιστής κατά του καρκίνου, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει. Προστατεύει από καρκίνο στο στομάχι , στο πάγκρεας, στο συκώτι αλλά και στο στήθος.

·Τα σταφύλια, και ειδικά τα κόκκινα, έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Σε εργαστηριακές μελέτες που έχουν γίνει, φαίνεται ότι αποτελούν ασπίδα για τον καρκίνο στα κύτταρα.

·Ο καρκίνος του στόματος, του οισοφάγου, του συκωτιού αλλά και του μαστού συνδέεται με την συχνή κατανάλωση αλκοόλ. Το οινόπνευμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του εντέρου. Η αμερικανική αντικαρκινική εταιρεία αναφέρει ότι καθημερινά το όριο είναι δύο ποτήρια για τους άντρες και ένα για τις γυναίκες.

·Το νερό δεν σβήνει μόνο την δίψα, αλλά μπορεί να σας προστατεύσει και από τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

·Τα φασόλια επίσης είναι μία από τις τροφές που μπορεί να σας απαλλάξει από τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα κύτταρα του σώματός σας.

·Το μαρούλι, το λάχανο, το ραδίκι , το σπανάκι, περιέχουν θρεπτικές ουσίες που μπορούν να σας προστατεύσουν από τον καρκίνο του στόματος, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του δέρματος αλλά και του στομαχιού.

·Μελέτες που έχουν γίνει έδειξαν ότι τα καρυκεύματα είναι σκληροί μαχητές ενάντια στον καρκίνο.

·Μακριά από τηγανητά και ψητά κρέατα. Αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Το βράσιμο στον ατμό αλλά και στην κατσαρόλα είναι οι πιο σωστοί μέθοδοι μαγειρέματος.

·Οι φράουλες περιέχουν ισχυρό αντιοξειδωτικό που δρα ενάντια στον καρκίνο.

·Το ρόδι δεν σας προστατεύει μόνο από τον αιώνιο αυτόν εχθρό, ενισχύει επίσης και το ανοσοποιητικό σας.


Διαβάστε περισσότερα...

Μουσικοθεραπεία... η θεραπευτική



Σημαντική η επίδραση της μουσικής στην ψυχολογία μας.

Μουσικοθεραπεία ονομάζουμε το υποστηρικτικό εκείνο επάγγελμα υγείας, που κάνει χρήση της μουσικής και του ήχου σε όλες τους τις εκφάνσεις, με στόχο τη διατήρηση ή τη βελτίωση της υγείας του θεραπευόμενου.

Εφαρμογές της μουσικοθεραπείας βρίσκουμε στη ρύθμιση του κυκλοφοριακού μας συστήματος, της αρτηριακής πίεσης, του αναπνευστικού, της γενικότερης σωματικής και ψυχικής υγείας, των ψυχοσωματικών διαταραχών (άγχος, στρές, φοβίες κ.α.), στην καλή εξέλιξη της κυήσεως, στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου, στις μετεγχειρητικές διαταραχές, κ.α.

Η μουσικοθεραπεία στηρίζεται στη διαπροσωπική θεραπευτική σχέση ενός επαγγελματία μουσικοθεραπευτή και του θεραπευόμενου. Οι στόχοι και οι μέθοδοι της θεραπευτικής διαδικασίας είναι εξατομικευμένες και προσαρμοσμένες κάθε φορά στις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του θεραπευόμενου. Η ιδέα ότι η επίδραση της μουσικής θα μπορούσε να είναι θεραπευτική είναι πολύ παλιά.

Η πεποίθηση των πρωτόγονων ότι η ασθένεια οφειλόταν σε ανώτερες μαγικές ή θεϊκές δυνάμεις, ανέπτυξε τον εξορκισμό ως τρόπο εξοστρακισμού των βλαβερών εκείνων οντοτήτων. Οι τελετές αυτές συνδύαζαν ήχους, μουσική, λόγια και κινήσεις, κατάλληλα για την εκάστοτε περίσταση.

Το παλαιότερο τεκμήριο ιατρικής πρακτικής, οι Αιγυπτιακοί πάπυροι Kahun, αναφέρεται στη χρήση ενός μαγικού άσματος (ξόρκι) που συνέβαλε δραματικά στη θεραπεία ασθενειών. Μαρτυρίες για τη χρήση της μουσικής ως θεραπευτικό μέσο συμπεριλαμβάνονται σε πολλές ιστορικές γραφές αρχαίων πολιτισμών, όπως η Αίγυπτος, η Κίνα, η Ινδία, η Ελλάδα και η Ρώμη.

Πολύ αργότερα, ο Πέρσης επιστήμονας, ψυχολόγος και μουσικολόγος Al Farabi (872-950 μ.Χ), στην πραγματεία του «Meanings of the Intellect» (Έννοιες της Διανοίας) έκανε αναφορά στη μουσικοθεραπεία και στη θεραπευτική επίδραση της μουσικής στην ψυχή.

Από το τέλος του 18ου αιώνα, οι επιστήμονες άρχισαν να ερευνούν την επίδραση της μουσικής στο ανθρώπινο σώμα. Τότε ήταν που εδραιώθηκε η αντίληψη ότι η μουσική επηρεάζει τον καρδιακό παλμό, την αναπνευστική λειτουργία, την κυκλοφορία του αίματος, κ.λ.π.

Η καθιέρωση της μουσικοθεραπείας ως κλάδος υγείας ξεκίνησε αμέσως μετά τον πρώτο και δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικοί προσέφεραν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους πηγαίνοντας σε νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν Βετεράνοι στρατιώτες, προσπαθώντας, με την παθητική ή και ενεργητική συμμετοχή των στρατιωτών αυτών σε μουσικά δρώμενα, να απαλύνουν τα σωματικά και ψυχικά τραύματα που άφησε πίσω του ο πόλεμος, αλλά και να ανακουφίσουν τον πόνο.

Η αξιοσημείωτη ανταπόκριση των τραυματιών στη μουσική οδήγησε το ιατρικό προσωπικό να ζητήσει την πρόσληψη των μουσικών από τα νοσοκομεία. Η ανάγκη προηγούμενης εκπαίδευσης των μουσικών αυτών οδήγησε με τη σειρά της στην ίδρυση του πρώτου Πανεπιστημιακής Έδρας Μουσικοθεραπείας, στο Πανεπιστήμιο του Michigan, το 1944.

Καθήκον του μουσικοθεραπευτή είναι να εκτιμά κάθε φορά τη συναισθηματική, πνευματική και φυσική κατάσταση του ασθενούς μέσω των αντιδράσεών του σε διαφορετικά ηχητικά και μουσικά ερεθίσματα. Κατόπιν, να προσαρμόζει τις θεραπευτικές συνεδρίες στις ιδιαίτερες ανάγκες του θεραπευόμενου.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο είδος μουσικής που έχει γενικά κι αόριστα μεγαλύτερη θεραπευτική επίδραση από κάποιο άλλο. Το είδος μουσικής ή τα μουσικά ερεθίσματα που χρησιμοποιεί ο θεραπευτής, προσδιορίζονται από τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του θεραπευόμενου τις ιδιαίτερες συνθήκες θεραπείας, καθώς και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Είναι αλήθεια ότι ο θεραπευόμενος δε χρειάζεται να έχει καμία προηγούμενη γνώση ή επαφή με τη μουσική, εμπειρική ή ακαδημαϊκή για να επωφεληθεί από τη θεραπεία.

Ο θεραπευτής μπορεί να επιλέξει άλλοτε την παθητική ακρόαση επιλεγμένων μουσικών αποσπασμάτων ή ήχων, και άλλοτε την ενεργητική συμμετοχή του θεραπευόμενου στη διαδικασία παρακινώντας τον να συνθέσει μουσική ή στίχους, να αυτοσχεδιάσει, να πλάσει νοερά εικόνες μέσα από τους ήχους και τη μουσική, να αναλύσει στίχους κ.α.

Η μουσικοθεραπεία συνδράμει στη θεραπεία ή/και στη βελτίωση σωματικών, ψυχικών, συναισθηματικών και πνευματικών ασθενειών ή δυσκολιών, όπως είναι ο χειρισμός του καθημερινού συσσωρευμένου άγχους, αναπτυξιακά και μαθησιακά προβλήματα, νόσος Alzheimer, βελτίωση μνήμης, απελευθέρωση και ενίσχυση συναισθηματικής έκφρασης, διευκόλυνση διαπροσωπικής επικοινωνίας κ.α.

Από τη μουσικοθεραπεία ως θεραπευτική μέθοδο επωφελούνται άτομα διαφορετικών ηλικιών (παιδιά, έφηβοι, ενήλικες και ηλικιωμένοι).


Πηγή: http://www.noikokyra.gr
Διαβάστε περισσότερα...