Είναι η αναπηρία και τα θεσμοθετημένα συνεπακόλουθά της (συντάξεις, επιδόματα) μια ιδιότυπη δραστηριότητα που αποφέρει μίζες σε γιατρούς και διοικητικούς υπαλλήλους των Ταμείων και των Περιφερειών, μισθολογικά και συνταξιοδοτικά προνόμια σε υγιείς και επιπλέον πόρους στη φαρμακοβιομηχανία, στερώντας από όλους όσοι χρήζουν πραγματικής στήριξης την αυξημένη προσοχή και φροντίδα που επιδεικνύουν οι προηγμένες ευρωπαϊκές κοινωνίες στους αναξιοπαθούντες;
Το θέμα έχει απασχολήσει πολύ τα πρωτοσέλιδα με τις «συντάξεις - μαϊμούδες» αλλά ολοκληρωμένα στοιχεία ακόμη δεν έχουν τα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, χθες και με αφορμή την ενοποίηση όλων των μηχανισμών και των επιτροπών στο Ενιαίο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που ξεκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου να λειτουργεί στο ΙΚΑ, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας παρουσίασε τα εξής στοιχεία:
- 600.000 έως 700.000 δικαιούχοι επιδομάτων.
- 324.835 δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας.
- ΙΚΑ: 135.702 συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 11,7% στο σύνολο των συνταξιούχων.
- ΟΓΑ: 126.152 με ποσοστό 16,58%.
- ΟΑΕΕ: 32.595 συνταξιούχοι αναπηρίας με ποσοστό 10,06%.
- Αθήνα 8,75%, Θεσσαλονίκη 11,90%, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή: πάνω από 18%.
- 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας φοροαπαλλαγές, ειδικό καθεστώς για πρόσληψη στο Δημόσιο, αφορολόγητο αυτοκίνητο, δωρεάν εισιτήριο.
Υποτίθεται ότι όλα αυτά θα αποσαφηνίσουν σύντομα όταν ολοκληρωθεί η μελέτη που πραγματοποιεί το υπουργείο Υγείας οπότε και θα οριστικοποιηθεί το υφιστάμενο κόστος και η μείωση που θα επέλθει από την εξυγίανση του συστήματος. Επί του παρόντος, θα λειτουργήσει Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία ανεξάρτητα από τον Φορέα και το είδος της παροχής.
Στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2015 στο ΙΚΑ το ποσοστό να μειωθεί στο 9%, στον ΟΓΑ στο 12% και στον ΟΑΕΕ στο 8%.
Ηδη στο ΙΚΑ με τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει στην κατεύθυνση αυτή και στην πορεία μετάβασης προς το ΚΕ.Π.Α το 2011 οι δαπάνες για συντάξεις αναπηρίας παρουσιάζουν μείωση κατά 6,6% με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου.
Με το νέο σύστημα ο μέσος χρόνος αναμονής προβλέπεται να είναι 40 ημέρες περίπου, αντί 5 - 8 μήνες που ισχύει σήμερα ο αριθμός των γιατρών θα διευρυνθεί σε 520. Επίσης καθιερώνονται ιατρικά πιστοποιημένα πρωτόκολλα και θα υπάρχει δυνατότητα συγκρότησης 1.890 υγειονομικών επιτροπών τον μήνα με ικανότητα διεκπεραίωσης 28.360 αιτήσεων τον ίδιο χρόνο.
Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή"