Ο κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για παρέμβαση "εξαιρετικής σημασίας", με στόχο την αντιμετώπιση της ανισότητας, της αδικίας και της αδιαφάνειας στις αναπηρικές συντάξεις, αλλά και τον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων ξεπερνούν τις 600.000, ενώ τα ποσά που δαπανώνται για επιδόματα, συμπεριλαμβανομένων και των φοροαπαλλαγών, ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν υπάρχει καταγραφή των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, ενώ οι υπεύθυνοι του Yπουργείου Εργασίας κατέγραψαν 38 διαφορετικά επιδόματα για 17 κατηγορίες αναπηρίας.
Με το νέο καθεστώς θα δημιουργηθεί και Εθνικό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και Μητρώο Δικαιούχων Eνίσχυσης με στόχο να εξαλειφθούν τα υπέρογκα ποσοστά αναπήρων σε διάφορες περιοχές της χώρας.
Χαρακτηριστικά, το 2010 στο ΙΚΑ υπήρχαν 135.702 συντάξεις αναπηρίας, ποσοστό 11,7%, στον ΟΓΑ 126.152, ποσοστό 16,58% και στον ΟΑΕΕ 32.595, ποσοστό 10,6%.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι έως το 2012 τα ποσοστά αυτά να περιοριστούν στο 9% στο ΙΚΑ, στο 12% στον ΟΓΑ και στο 8% στον ΟΑΕΕ. Oπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κουτρουμάνης η πολιτεία οφείλει ως το 2020 να έχει εναρμονίσει το ποσοστό των αναπηρικών συντάξεων με το αντίστοιχο του μέσου όρου της Ε.Ε., που δεν υπερβαίνει το 7%-8%. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η μείωση των δαπανών για αναπηρικές συντάξεις έφτασε το 6,6%.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο αριθμός των γιατρών στο ΚΕΠΑ θα διπλασιαστεί σε πρώτη φάση από 250 που είναι σήμερα σε 500 και θα τετραπλασιαστεί σε επόμενο στάδιο αγγίζοντας τους 1.000, με στόχο να εξετάζονται οι αιτήσεις για αναπηρία εντός 40 ημερών από 5 έως 8 μήνες σήμερα. Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις σε μηνιαία βάση φτάνουν τις 8.000.
Ο πρόεδρος του ΚΕΠΑ Θανάσης Ξένος δήλωσε ότι το κέντρο θα διαθέτει 45 "σημεία" υποδοχής ασφαλισμένων πανελλαδικά και σύντομα θα είναι ικανό για παρεμβάσεις και επαναξιολογήσεις, π.χ. σε περιοχές όπου παρατηρείται μεγάλη "πυκνότητα" αναπηρικών συντάξεων.
Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος χαρακτήρισε "κρίσιμο σημείο" την πρώτη επαφή κάθε ασφαλισμένου με το Κέντρο, οπότε θα δημιουργείται αυτόματα ηλεκτρονικός φάκελος, ως προϋπόθεση για τον εξορθολογισμό του συστήματος.
Eργο των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕΠΑ είναι:
1. Ο καθορισμός του ποσοστού αναπηρίας για σύνταξη αναπηρίας
2. Ο χαρακτηρισμός ατόμων ως ΑμεΑ.
3. Ο καθορισμός ποσοστού αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις, για τις οποίες απαιτείται γνωμάτευση αναπηρίας και τις οποίες δικαιούνται από την πολιτεία τα άτομα με αναπηρία.
Πηγή: http://www.express.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.