- Παλαιότερα (και αρχικά) είχαμε την ακόλουθη εγκύκλιο:
Εγκύκλιος ΔΙΑΔΠ/Γ2/23585/21-10-1997
Διευκολύνσεις υπαλλήλων με ειδικές ανάγκες
Σας πληροφορούμε ότι στο Ν. 2527/97 "Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν.2190/94 και άλλες διατάξεις" που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. 206/8.10.97, περιέχονται διατάξεις (άρθρο 16 παρ.4 και 5) με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα διευκολύνσεων υπαλλήλων μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή έχουν σύζυγο ή τέκνα με ειδικές ανάγκες.
Ειδικότερα :
1. Οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία άνω του 67%, βεβαιωμένη με γνωμάτευση των κατά το Ν. 1648/1986 υγειονομικών επιτροπών, υπηρετούν με ωράριο εργασίας μειωμένο κατά μία ώρα την ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ., 193/88 ( ΦΕΚ 84 Α`), χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τους υπαλλήλους που έχουν σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο / την οποία συντηρούν.
2. Η ανωτέρω μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα επεκτείνεται στους τυφλούς ή παραπληγικούς - τετραπληγικούς υπαλλήλους του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Ειδικώς για τους τυφλούς τηλεφωνητές η μείωση του ωραρίου εργασίας ορίζεται σε δύο ώρες την ημέρα. Σε καμμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται περικοπή αποδοχών.
Τα υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν.
- Ύστερα όμως και με σχετικό ερώτημα για το ζητήματα του ωραρίου των εκπαιδευτικών έχουμε το ακόλουθο:
Δ2/979/29.1. 98 ΥΠ.Ε.Π.Θ.-
Μείωση ωραρίου εκπαιδευτικών
Ύστερα από ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 4 του Ν. 2527/97 που προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ( 1 ) ώρα την ημέρα και στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική, ή σωματική αναπηρία άνω των 67% ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν, σας γνωρίζουμε τα εξής :
Το ωράριο των εκπαιδευτικών ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ως άνω γενικές διατάξεις που αφορούν στον καθορισμό ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων.
Στα πλαίσια όμως της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής παρακαλούμε να δώσετε σχετικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιφερείας σας ώστε να τους εξασφαλισθεί συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρασχεθεί κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας, εφόσον το μέτρο αυτό δεν παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του Ν. 1648/96 από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που προβλέπονται από το Ν. 2527/97.
- Μειωμένο ωράριο εργασίας υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που είναι΄Ατομα με Aναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία ή σύζυγο με αναπηρία.
Θεσμικό πλαίσιο:
Ν.2527/1997 άρθρο 16 παρ.4 και 5(ΦΕΚ 806Α) ΠΔ/193/1998 άρθρο 5 (ΦΕΚ 84Α), Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26Α΄9/2/07), άρθρο 53 παρ.2.
Οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν δικαιούνται μειωμένο ωράριο εργα-σίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα με αποδοχές, εφόσον η αναπηρία των παιδιών είναι άνω του 67% και βεβαιώνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.
- Οι τυφλοί ή παραπληγικοί – τετραπληγικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, δι-καιούνται μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα με αποδοχές.
- Οι τυφλοί τηλεφωνητές του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά δύο (2) ώρες την ημέρα, με αποδοχές.
- Υπάλληλοι – γονείς που είναι άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι ή έχουν αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο για τέκνα από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών που δικαιούνται το λαμβάνουν προσαυξημένο κατά έξι (6) μήνες ή αν δεν κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου, και χρησιμοποιούν την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τότε η άδεια των εννέα (9) μηνών με αποδοχές που δικαιούνται προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα.
Αν η σύζυγος του υπαλλήλου που έχει αναπηρία 67%, δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των ανωτέρω διευκολύνσεων, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ότι η σύζυγος είναι ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.
- Όλα τα πιο πάνω όμως δίνανε δικαιώματα σε άτομα που είχαν παιδιά με αναπηρία και άφηνε αδιευκρίνηστο τι γίνεται με τα άτομα που έχουν οι ίδιοι αναπηρία. Έτσι τέλος έχουμε ρύθμιση που επεκτείνει το μέτρο σε όλους τους υπαλλήλους με ειδικές ανάγκες είτε είναι γονείς είτε έχουν οι ίδιοι αναπηρία: