Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Το κλειδί της αντιγήρανσης η επιγενετική;



Oι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήδη μελετώνται επιγενετικά φάρμακα.

Οι διαφορές ανάμεσα σε ένα νεογέννητο και έναν αιωνόβιο δεν κρύβονται, αλλά το γιατί αυτές προκύπτουν δεν είναι και τόσο εύκολο να απαντηθεί από τους ερευνητές. Αναζητώντας το μοτίβο της γήρανσης – και συνακόλουθα το κλειδί της αντιγήρανσης - οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Barcelona μελετούν τις επιγενετικές αλλαγές του DNA σε ένα νεογέννητο αγόρι και έναν ηλικιωμένο 103 ετών.

Η επιγενετική είναι η μελέτη του τρόπου με τον οποίο τα γονίδιά μας λειτουργούν και γίνονται πιο δραστήρια ή το αντίστροφο, δηλαδή «σιωπούν». Με ποιο τρόπο δηλαδή, το περιβάλλον των γονιδίων επηρεάζει τη δραστηριότητά τους. Έχει ήδη παρατηρηθεί λόγου χάρη, ότι η διατροφή της εγκύου επηρεάζει τα γονίδια της παχυσαρκίας του αγέννητου μωρού, καθώς και ότι η άσκηση μπορεί να «αποσιωπήσει» τα γονίδια της παχυσαρκίας.

Στα συμπεράσματα της έρευνάς τους που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences αναφέρεται ότι στο ξεκίνημα της ζωής μας υπάρχει πολύ αυστηρός «έλεγχος» στον τρόπο που λειτουργούν τα γονίδιά μας, αλλά σταδιακά καθώς μεγαλώνουμε, τα πράγματα χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται γονίδια που προκαλούν «φθορά» (γήρας, ασθένειες κλπ.)

Στο εύλογο ερώτημα του κατά πόσο μπορούμε να επηρεάσουμε τις επιγενετικές αλλαγές του DNA προς όφελος της νεότητας, αλλά και της υγείας, οι επιστήμονες απαντούν ότι ήδη μελετώνται επιγενετικά φάρμακα, τέσσερα από τα οποία κατά του καρκίνου, ενώ αναζητούνται τρόποι ώστε να «ενθαρρυνθούν» τα γονίδιά μας να παραμείνουν υγιή με σκοπό τη μακροζωία και τη διατήρηση της νεότητας. Οι ερευνητές προσδοκούν ότι «καθοδηγώντας» το DNA μας θα μπορέσουμε, τουλάχιστον εν μέρει, να καθυστερήσουν το γήρας.


Πηγή: http://www.vita.gr

Εστία μικροβίων τα τηλεκοντρόλ...



Καθώς πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές, μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα έρχεται να υπενθυμίσει ότι τα μικρόβια αφθονούν στα δωμάτια πολλών ξενοδοχείων και μάλιστα όχι μόνο σε αναμενόμενα μέρη, όπως οι λεκάνες στις τουαλέτες και οι νιπτήρες.

Σύμφωνα με την μελέτη, εκτός από τα μπάνια, οι πιο μολυσμένες επιφάνειες είναι τα τηλεκοντρόλ και οι διακόπτες του φωτός (πορτατίφ ή άλλοι) δίπλα στα κρεβάτια, ενώ δεν πάνε πίσω και τα πλήκτρα των τηλεφώνων.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίου του Χιούστον, της Ν. Καρολίνα και του Πέρντιου, που παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Μικροβιολογίας, στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το "Science", ερεύνησαν τα αμερικανικά ξενοδοχεία και βρήκαν επίσης υψηλά επίπεδα βακτηριακής μόλυνσης στα σφουγγάρια, τα γάντια, τα σφουγγαρόπανα και στα άλλα είδη που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό για την καθαριότητα των δωματίων, γεγονός που διευκολύνει την μετάδοση των μολύνσεων από το ένα δωμάτιο στο άλλο.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα χαμηλότερα επίπεδα μικροβίων εντοπίσθηκαν στα κεφαλάρια των κρεβατιών, στις κουρτινόβεργες και στα χερούλια στις πόρτες των μπάνιων. Οι ερευνητές δεν προχώρησαν περαιτέρω για να μελετήσουν σε ποιο βαθμό ήσαν παθογόνοι οι μικροοργανισμοί που ανιχνεύθηκαν στα δωμάτια των ξενοδοχείων, αν και, όπως επεσήμαναν, η ποσότητα των μικροβίων είναι ένας αξιόπιστος γενικός δείκτης της καθαριότητας σε ένα χώρο.

Τα μη καθαρά δωμάτια αποτελούν παράγοντα κινδύνου ιδίως για τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, γι’ αυτό, όπως τόνισαν οι ερευνητές, οι ξενοδόχοι οφείλουν να διασφαλίζουν στους πελάτες τους την μεγαλύτερη δυνατή καθαριότητα των χώρων διαμονής στα ξενοδοχεία τους.

Στα αμερικανικά τουλάχιστον ξενοδοχεία, υπολογίζεται ότι σε μία οκτάωρη βάρδια του προσωπικού καθαριότητας, καθαρίζονται 14 έως 16 δωμάτια, δηλαδή σε κάθε δωμάτιο αφιερώνεται για την καθαριότητά του περίπου μισή ώρα.

Η επισήμανση από τη νέα μελέτη των σημείων εκείνων όπου συγκεντρώνονται διαχρονικά περισσότερα μικρόβια, ελπίζεται ότι θα βοηθήσει στον αποτελεσματικότερο καθαρισμό των χώρων.


Δωρεάν έλεγχος ακοής για ηλικιωμένους



Πού και πότε μπορούν να εξεταστούν.

Δωρεάν ακουολογικό έλεγχο από εξειδικευμένο ωτορυνολαρυγγολόγο προσφέρει η 5η Δημοτική Κοινότητα του δήμου Θεσσαλονίκης στα μέλη των πέντε Κ.Α.Π.Η. της ανατολικής περιοχής.

Διαβάστε πού και πότε θα γίνει ο έλεγχος

•Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012, ώρα: 5μ.μ.-7μ.μ.

9ο ΚΑΠΗ: Σπάρτης 16-ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, τηλ. 2310 851131

•Τρίτη 19 Ιουνίου 2012, ώρα: 10π.μ.-12π.μ.

13ο ΚΑΠΗ: Γαμβέττα 56 & Φλέμινγκ 36, τηλ. 2310 838601

•Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, ώρα: 10π.μ.-12π.μ.

6ο ΚΑΠΗ: Στεφάνου Νούκα 10-ΧΑΡΙΛΑΟΥ, τηλ. 2310 314424

• Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012, ώρα: 5μ.μ.-7μ.μ.

5ο ΚΑΠΗ: Αλεξανδρείας 27-ΑΝΑΛΗΨΗ, τηλ. 2310 820110

•Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012, ώρα: 10π.μ.-12π.μ.

12ο ΚΑΠΗ: Καπετάν Βαγγέλη 4 -ΝΤΕΠΩ, τηλ. 2310 416283


Ανακεφαλαίωση οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των Σημείων KE.Π.Α.



Ι.Κ.Α. αρ. πρωτ.: Π51/586 - 30/05/2012 - Ανακεφαλαίωση οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των Σημείων KE.Π.Α.


ΘΕΜΑ: Ανακεφαλαίωση οδηγιών για την εύρυθμη λειτουργία των Σημείων KE.Π.Α.
Με γνώμονα την εφαρμογή από όλα τα Σημεία ΚΕ.Π.Α. ενιαίων κανόνων διοικητικής διαχείρισης των θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητάς τους, παρέχουμε τις ακόλουθες ανακεφαλαιωτικές οδηγίες:

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΩΝ ΚΕ.Π.Α.

Παραλαβή αιτήσεων

Η διαδικασία παραλαβής αιτήσεων διενεργείται κανονικά σε όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας της Γραμματείας ΚΕ.Π.Α, με σειρά προτεραιότητας.

Ο υπάλληλος της Γραμματείας ΚΕ.Π.Α. που παραλαμβάνει τις σχετικές αιτήσεις οφείλει να ενημερώνει με σαφήνεια τους ενδιαφερόμενους για την τηρούμενη διαδικασία και να παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες και διευκρινίσεις που του ζητούνται.

Από την παραλαβή της παρούσας, με ευθύνη των Δ/ντών των Υποκ/των που εδρεύουν Γραμματείες ΚΕ.Π.Α., δεν θα παραπέπονται οι ενδιαφερόμενοι για «ενημέρωση και πληροφορίες» στη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε.

Επισημαίνεται ιδιαίτερα ότι δεν θα παραλαμβάνονται αιτήματα που δεν υπάγονται για την εξέτασή τους στην αρμοδιότητα των Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τις ακόλουθες περιπτώσεις, για τις οποίες, σύμφωνα με τη νομοθεσία του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά και τις διατάξεις του άρθρου 165 του υπαλληλικού κώδικα, δεν απαιτείται πιστοποίηση βαθμού αναπηρίας και επομένως συνεχίζουν να υπάγονται στην αρμοδιότητα των Υ.Ε. των κατά τόπους Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ:

α] άρθρο 165 Υπαλληλικού Κώδικα: χορήγηση ειδικής άδειας έως 22 ημερών εφόσον οι υπάλληλοι ή τα μέλη οικογένειάς τους είναι μεταγγιζόμενοι, χορήγηση αναρρωτικής άδειας πέραν των 10 ημερών, παραπομπή για απόλυση από την υπηρεσία εφόσον πάσχουν από νοσήματα μη δεκτικά ιάσεως κ.λπ.

β] χορήγηση επιδομάτων ασθένειας και λοιπών παροχών που καταβάλλονται από τους λογαριασμούς παροχών σε χρήμα των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μετά τη σύσταση του ΕΟΠΥΥ,

γ] χορήγηση παροχών σε είδος σύμφωνα με τον Κανονισμό του ΕΟΠΥΥ (ορθοπεδικά είδη, λουτροθεραπεία, αναπνευστικές συσκευές κ.λπ.),

δ] θεώρηση βιβλιαρίων ασθενείας τέκνων που είναι ανίκανα για κάθε εργασία (άρθρο 33 παρ.3 του Α.Ν.1846/1951)

ε] συνεχιζόμενη θεραπεία στις περιπτώσεις μη συμπλήρωσης των προϋποθέσεων που απαιτούνται για την κατ΄ έτος ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας (σχετικές οδηγίες για την τηρούμενη διαδικασία έχουν δοθεί με την εγκύκλιο 43/01 της Δ/νσης Παροχών)

στ] υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, για την οποία απαιτείται η μη ύπαρξη αναπηρίας

Επομένως για τις ανωτέρω περιπτώσεις θα πρέπει με ευθύνη των διοικητικών υπαλλήλων ΚΕ.Π.Α. (Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. και γραμματείς των Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α.) να ενημερώνονται αμέσως οι ενδιαφερόμενοι, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στις αρμόδιες Υ.Ε.

Διαδικασία Διοικητικού και Ιατρικού Προελέγχου

Ενέργειες Διοικητικού Προελέγχου – Στάδιο Ι:

1. Ελέγχεται η ορθότητα συμπλήρωσης όλων των πεδίων της αίτησης.

Εφεξής θα συμπληρώνεται υποχρεωτικά στο σώμα της αίτησης και ο αριθμός του κινητού τηλεφώνου του ενδιαφερόμενου.

2. Ελέγχεται προσεκτικά η πληρότητα των προσκομισθέντων από τους αιτούντες στοιχείων (π.χ. παραπεμπτικά φορέων για συνταξιοδότηση αναπηρίας, τελευταίες αποφάσεις χορήγησης για παρατάσεις αναπηρίας κ.λπ., σύμφωνα με όσα αναφέραμε στην προηγούμενη ενότητα, καθώς και της καταβολής παραβόλου 46,14 ευρώ σε όλες τις λοιπές περιπτώσεις)

Στις περιπτώσεις απόρων πολιτών που αιτούνται πιστοποίηση αναπηρίας για την καταβολή προνοιακής παροχής, απαιτείται η προσκόμιση Βιβλιαρίου Απορίας σε ισχύ, αντίγραφο του οποίου αρχειοθετείται στον ιατρικό φάκελο.

3. Ελέγχεται η προσκόμιση πρόσφατης, εκδοθείσας εντός του τελευταίου τετραμήνου, γνωμάτευσης-έκθεσης θεράποντα ιατρού Δημόσιου Νοσοκομείου, ή Υγειονομικού Σχηματισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Ε.Σ.Υ., ή Μονάδας Υγείας του Οργανισμού στον οποίο υπάγεται για υγειονομική περίθαλψη ο αιτών, ή συμβεβλημένης με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικής κλινικής, που θα πρέπει επιπρόσθετα να είναι επικυρωμένη με σφραγίδα και υπογραφή από την αρμόδια υπηρεσία κάθε Μονάδας.

Στην περίπτωση προσκόμισης γνωμάτευσης-έκθεσης συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη ιατρού, αυτή θα επικυρώνεται κατά τον ίδιο τρόπο από την αρμόδια υπηρεσία της Τοπικής Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, στην περιφέρεια της οποίας προσφέρει τις υπηρεσίες του ο ιδιώτης ιατρός.

4. Παραλαμβάνονται όλα τα ιατρικά δικαιολογητικά και στοιχεία (ιατρικές πράξεις, εργαστηριακές εξετάσεις, καθώς και κάθε άλλο ιατρικό στοιχείο) που αφορά στην πάθηση του αιτούντα, π.χ. εισιτήριο-εξιτήριο νοσοκομείου, βιοψίες, αξονικές-μαγνητικές τομογραφίες κ.λπ.

5. Μετά τα παραπάνω αποδίδεται στον αιτούντα αριθμός πρωτοκόλλου παραλαβής της αίτησης από το Γενικό Πρωτόκολλο του Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο υπάγεται η Γραμματεία ΚΕ.Π.Α.

6. Δημιουργείται ιατρικός φάκελος με αναγραφή του ΚΕ.Π.Α. υποβολής της αίτησης και του ονοματεπώνυμου του αιτούντα, που προωθείται για Ιατρικό Προέλεγχο.

Ενέργειες Ιατρικού Προελέγχου

Ο Ιατρικός Προέλεγχος διενεργείται από τον εκάστοτε οριζόμενο για το σκοπό αυτό ιατρό της οικείας Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, συμπληρωματικά προς τα λοιπά ημερήσια καθήκοντά του, χωρίς την παρουσία του αιτούντα (backoffice).

1. Ελέγχεται η πληρότητα και εγκυρότητα των υποβληθέντων ιατρικών δικαιολογητικών και στοιχείων
2. Συμπληρώνεται το έντυπο προελέγχου
3. Χαρακτηρίζεται η πάθηση ή οι παθήσεις
4. Ελέγχεται εάν στοιχειοθετείται βάσει των υποβληθέντων στοιχείων εξέταση του περιστατικού κατ’οίκον
5. Σε περίπτωση που κρίνεται αναγκαία η προσκόμιση πρόσθετων ιατρικών στοιχείων για την ορθή και ολοκληρωμένη εκτίμηση του περιστατικού από ιατρική άποψη, συμπληρώνεται στο σχετικό έντυπο η ένδειξη ‘ελλείποντα δικαιολογητικά’
6. Αναπέμπεται ο σχετικός φάκελος στη Γραμματεία για περαιτέρω ενέργειες

Ενέργειες Διοικητικού Προελέγχου – Στάδιο ΙΙ

1. Καταχωρείται στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η σχετική αίτηση
2. Μετά την απόδοση από το σύστημα του μοναδικού Α.Μ. ΚΕ.Π.Α., αυτός αναγράφεται στο σχετικό ιατρικό φάκελο.
3. Διενεργείται σάρωση όλων των δικαιολογητικών στο σύστημα εντός δύο ημερών από την καταχώρηση.
4. Σε περίπτωση ″ελλειπόντων δικαιολογητικών″, αποστέλλεται συστημένη πρόσκληση, που έχει λάβει αριθμό πρωτοκόλλου, στον αιτούντα για την προσκόμισή τους κατά την ημέρα που θα προσδιοριστεί η εξέτασή του από την Υ.Ε.Α.(τα καρτελάκια της συστημένης αποστολής αρχειοθετούνται στον ιατρικό φάκελο).

Ενέργειες Γραμματειών ΚΕ.Π.Α. μετά την οριστικοποίηση από το σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των Γνωματεύσεων των Υ.Ε.Α.

-Στην περίπτωση που το εξεταζόμενο περιστατικό αφορά παραπομπή από αρμόδιο Φορέα, η πρωτότυπη Γνωμάτευση και τα ακριβή αντίγραφα των λοιπών δικαιολογητικών αποστέλλονται με διαβιβαστικό έγγραφο στον παραπέμποντα φορέα, ενώ στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. αρχειοθετείται ο ιατρικός φάκελος με αντίγραφο της σχετικής Γνωμάτευσης και πρωτότυπα τα λοιπά ιατρικά στοιχεία και δικαιολογητικά.

-Στις περιπτώσεις πολιτών χωρίς παραπεμπτικό, η πρωτότυπη Γνωμάτευση της Υ.Ε. μαζί με τα λοιπά πρωτότυπα δικαιολογητικά τίθενται στον αντίστοιχο ιατρικό φάκελο, που αρχειοθετείται στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. χωρίς να αποστέλλεται στη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε.

Επομένως με την παρούσα ανακαλείται η σχετική οδηγία που σας είχε δοθεί με το αρ.πρωτ. Π51/91/1353/27.9.2011 Γενικό Έγγραφο.

-Παραδίδεται σε κάθε ενδιαφερόμενο η εκτύπωση της οριστικοποιημένης Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας, στην οποία θα τίθεται στρογγυλή σφραγίδα και σφραγίδα με την ένδειξη ″Ακριβές Αντίγραφο″ και υπογραφή του υπεύθυνου ΚΕ.Π.Α.

-Σε κάθε Γραμματεία θα τηρείται Ειδικό Βιβλίο Παράδοσης των Γνωματεύσεων στο οποίο θα υπογράφουν για την παραλαβή οι ενδιαφερόμενοι, συμπληρώνοντας ημερομηνία παραλαβής, το ονοματεπώνυμό τους και τον αριθμό του δελτίου της αστυνομικής τους ταυτότητας, ενώ η ημερομηνία παραλαβής θα σημειώνεται και στο σώμα των Γνωματεύσεων.

Στις περιπτώσεις που έχει επιλεγεί η παράδοση της σχετικής Γνωμάτευσης στους ενδιαφερόμενους ταχυδρομικά, στο Ειδικό Βιβλίο Παράδοσης των Γνωματεύσεων θα καταχωρείται, ως ημερομηνία παραλαβής, η ημερομηνία που θα αναγράφεται στη σφραγίδα του Ταχυδρομικού Γραφείου πάνω στο απόκομμα του συστημένου.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΚΕ.Π.Α.

Ο υπεύθυνος ΚΕ.Π.Α. σε καθημερινή βάση λαμβάνει γνώση μέσω της οθόνης του συστήματος ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του πλήθους των προγραμματισμένων για την επόμενη ημέρα Υγειονομικών Επιτροπών και αναθέτει στις γραμματείς που θα συμμετέχουν ανά Επιτροπή τα σχετικά καθήκοντα.

Ενέργειες γραμματέων πριν από τις συνεδριάσεις των Υ.Ε.:

1.Εκτυπώνονται από το σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ τα ακόλουθα στοιχεία:
_ το Πινάκιο των ανά Υ.Ε. εξεταζόμενων περιστατικών, μία ημέρα πριν από τη σχετική συνεδρίαση
_ τα ημερήσια φύλλα ιατρικών εξετάσεων ανά εξεταζόμενο περιστατικό
_ τα σχετικά αιτήματα
_ τα προεκτυπωμένα ανά περιστατικό έντυπα απόφασης των Υ.Ε.

Επισημαίνεται ότι θα πρέπει να επαληθεύονται τα προεκτυπωμένα στη σχετική απόφαση στοιχεία του εξεταζόμενου προς αποφυγή εκτύπωσης λανθασμένου σχεδίου που αφορά άλλη περίπτωση.

2.Αναζητούνται οι ιατρικοί φάκελοι των αναγραφόμενων στο Πινάκιο εξεταζόμενων περιστατικών.

3.Διενεργείται επιμελής προεργασία των υπό εξέταση αιτημάτων, που αφορούν ειδικότερα:

Α. ΠΡΩΤΟΕΙΣΑΚΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ

α) για συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας, ή γήρατος με ειδικές διατάξεις (π.χ. Ν.612/77) β) για χορήγηση επιδόματος απολύτου αναπηρίας/συμπαράστασης ετέρου προσώπου, γ) για χορήγηση παραπληγικού επιδόματος (εξωϊδρυματικό) και δ) για προσαύξηση σύνταξης λόγω αναπήρου τέκνου.
-Αναζητείται το παραπεμπτικό του φορέα
-Επισημαίνονται τα επιπρόσθετα ερωτήματα που θέτει ο κάθε φορέας βάσει της νομοθεσίας του (πέραν της συμπλήρωσης όλων των παθήσεων, του απαιτούμενου ανά φορέα συντάξιμου ποσοστού αναπηρίας και της διάρκειάς της), που θα πρέπει υποχρεωτικά να τίθενται υπόψη της Υ.Ε. κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ώστε να εξαλειφθεί το φαινόμενο της έκδοσης ελλειπών γνωματεύσεων που έχει σαν αποτέλεσμα την εκ νέου εισαγωγή των εκάστοτε περιπτώσεων σε Υ.Ε. για τις οφειλόμενες σύμφωνα με τα παραπάνω διευκρινίσεις.

Περαιτέρω, εφιστούμε την προσοχή, ώστε στις περιπτώσεις που οι εξεταζόμενοι είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και έχουν επιδοτηθεί για ασθένεια πριν από την αίτηση για χορήγηση σύνταξης αναπηρίας, να συμπληρώνεται υποχρεωτικά το ποσοστό αναπηρίας που έφεραν κατά τη διάρκεια της επιδότησης.

Εάν υπάρχουν επί μέρους ποσοστά που αφορούν π.χ. σε προχρονολόγηση, προϋπάρχουσα, επιγενόμενη, ψυχική πάθηση, ατύχημα εργατικό κ.λπ. θα πρέπει αυτά να συμπληρώνονται υποχρεωτικά στο κείμενο της Γνωμάτευσης.

Επίσης, είναι υποχρεωτική η αναγραφή των περιπτώσεων που εμπίπτουν στις διατάξεις των Ν.1140/81, Ν.3232/2004 και 3518/2006 [συν.Υποδείγματα 1,2].

Όσον αφορά δε στις περιπτώσεις τυφλότητας, θα πρέπει να συμπληρώνεται υποχρεωτικά εάν ο ασφαλισμένος είναι πρακτικά τυφλός, καθώς και η ημερομηνία εμφάνισης της τυφλότητας.

Τέλος, υπενθυμίζουμε τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 16 Ν.3846/2010, που σας έχουν κοινοποιηθεί με την εγκύκλιο 46/10, για τη «διάρκεια αναπηρίας επ’ αόριστον» στις περιπτώσεις των πασχόντων από τις παθήσεις που απαριθμούνται και με τις προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτές.

Από την κοινοποίηση της παρούσας καμία περίπτωση ελλειπούς γνωμάτευσης δεν θα αποστέλλεται στη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε. για διόρθωση ή συμπλήρωση (π.χ. ποσοστά στη ψυχική πάθηση, προχρονολόγηση, προϋπάρχουσα ή επιγενόμενη πάθηση, ατύχημα εργατικό ή εκτός εργασίας, επιδείνωση, επιδότηση ασθενείας, μεταβολή ημερομηνίας έναρξης αναπηρίας κ.λπ.).

Β. ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΜΕ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΦΟΡΕΑ, Ή ΜΕ ΠΡΟΓΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Δ/ΝΤΗ ΙΚΑ- ΕΤΑΜ

Συνταξιούχοι ή επιδοματούχοι ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

Αναζητείται η τελευταία απόφαση Δ/ντή ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από τον ασφαλισμένο προκειμένου να εντοπιστούν:

α) η ημερομηνία λήξης της σχετικής παροχής, ώστε να μην παραμείνει ακάλυπτο το χρονικό διάστημα μέχρι τη νέα κρίση της Υ.Ε.
β) η αιτία της αναπηρίας (κοινή νόσος, εργατικό ατύχημα, ατύχημα εκτός εργασίας, επαγγελματική ασθένεια)
γ) η ημερομηνία ατυχήματος εφόσον η αναπηρία οφείλεται σε ατύχημα ή αποτελεί την κύρια αιτία της αναπηρίας, καθώς και το ποσοστό αυτής που οφείλεται στο ατύχημα
δ) το ποσοστό αναπηρίας στην επαγγελματική νόσο, εφόσον η κύρια αιτία της αναπηρίας είναι η επαγγελματική νόσος
ε) το τυχόν ποσοστό επιδείνωσης της πάθησης, εφόσον αυτό προκύπτει κατά τη νέα κρίση της Υ.Ε.
στ)οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κριθεί απαραίτητο να επισημανθεί για την ορθή κρίση της Υ.Ε.

Συνταξιούχοι ή επιδοματούχοι άλλων φορέων

α) Αναζητείται η τελευταία απόφαση Δ/ντή ή Πράξη χορήγησης, συνοδευόμενη από το παραπεμπτικό του φορέα.
β) Επισημαίνονται τα ειδικότερα ερωτήματα των φορέων που αναγράφονται στο παραπεμπτικό και ενημερώνεται σχετικά ο Πρόεδρος και τα μέλη της Υ.Ε.

Γ. ΠΡΟΝΟΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ & ΛΟΙΠΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Επισημαίνεται το κατά περίπτωση αιτούμενο επίδομα οικονομικής ενίσχυσης ή κοινωνικής παροχής (Προνοιακά επιδόματα), καθώς και κάθε άλλο αίτημα που αφορά π.χ. σε φορολογική απαλλαγή, ατέλεια, κάρτα ΑμεΑ, εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κ.λπ. (συν.Υποδείγματα 3,4,5).

Σε περίπτωση απουσίας ιατρού θα πρέπει αμέσως να λαμβάνει γνώση ο Υπεύθυνος ΚΕ.Π.Α., που θα επικοινωνεί στη συνέχεια με τον Δ/ντή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ, προκειμένου αυτός με τη σειρά του να προβαίνει αρμοδίως σε κάθε δυνατή προσπάθεια έγκαιρης αντικατάστασης του ιατρού που απουσιάζει και να αποφεύγεται με κάθε τρόπο η ακύρωση της προγραμματισμένης συνεδρίασης της Υ.Ε.

Ωστόσο σε περίπτωση ακύρωσης της συνεδρίασης Υ.Ε., θα πρέπει να ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ότι θα τους αποσταλεί από την υπηρεσία νέα πρόσκληση για εξέταση από Υ.Ε.

Κατά την προσέλευση του εξεταζόμενου στη συνεδρίαση της Υ.Ε. θα γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων του προσερχόμενου προσώπου με του αιτούντα, ώστε να επιβεβαιώνεται η ταυτοπροσωπία.

Ενέργειες γραμματέων μετά το πέρας των συνεδριάσεων των Υ.Ε.:

1. Ελέγχεται η Γνωμάτευση ως προς την πληρότητά της σύμφωνα με τα ανωτέρω. Η τελική Γνωμάτευση θα πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των παθήσεων του εξεταζόμενου και τα αντίστοιχα ποσοστά αναπηρίας, εφόσον έχει γίνει αναπομπή από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

2. Υπογράφονται οι Γνωματεύσεις από τον Πρόεδρο, τα μέλη και τη Γραμματέα στις Επιτροπής, καθώς και από τον σύμβουλο ιατρό που τυχόν κλήθηκε να συμμετάσχει στη συγκεκριμένη Επιτροπή.

3. Στις περιπτώσεις αντικατάστασης ιατρού θα διαγράφεται χειρόγραφα το ονοματεπώνυμο του ιατρού που δεν προσήλθε και θα αναγράφονται τα στοιχεία του αντικαταστάτη, ο οποίος και θα υπογράφει τη Γνωμάτευση.

4. Καταγράφεται το αποτέλεσμα στο Πινάκιο και υπογράφεται από τους ιατρούς που συμμετείχαν στην Επιτροπή, από την γραμματέα και από τον εξεταζόμενο, προς άρση κάθε αμφιβολίας για την παρουσία του εξεταζόμενου στην Επιτροπή.

5. Ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για την παραλαβή εκτύπωσης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας από τη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. μετά την οριστικοποίησή της από το σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

6. Παραδίδεται το Πινάκιο στον Πρόεδρο της Υ.Ε., ο οποίος θα το επιδίδει στον Υπεύθυνο ΚΕ.Π.Α. για αρχειοθέτηση.

7. Στις περιπτώσεις αντικατάστασης ιατρών, ο Υπεύθυνος ΚΕ.Π.Α. θα ενημερώνει μέσω fax και όχι τηλεφωνικά τη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε. [210-5215347] με τα στοιχεία του αντικαταστάτη ιατρού.

8. Οι γνωματεύσεις θα πρέπει να καταχωρούνται στο σύστημα ΟΠΣ- ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αυθημερόν και με μεγάλη προσοχή, δεδομένου ότι τυχόν λάθη και παραλήψεις σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας ακυρώνουν το σύνολο των προσπαθειών που έχουν καταβληθεί και αποβαίνουν σε βάρος των εξυπηρετούμενων ασφαλισμένων/πολιτών.

Τονίζεται ότι σε περίπτωση ύπαρξης πλέον της μιας Γνωματεύσεων, μετά από αναπομπή περιστατικού σε Υ.Ε. με ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, στο σύστημα πρέπει να καταχωρείται μόνο η τελική Γνωμάτευση, στο κείμενο της οποίας θα αναγράφεται αναλυτικά το ποσοστό αναπηρίας ανά πάθηση, όπως προκύπτει από την αντίστοιχη Γνωμάτευση, καθώς και το συνολικό ποσοστό αναπηρίας, ώστε να απεικονίζεται ολόκληρη η κλινική εικόνα του ασφαλισμένου.

9. Η σάρωση της Γνωμάτευσης και των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών θα διενεργείται το αργότερο εντός δύο εργάσιμων ημερών μετά το πέρας της συνεδρίασης, προκειμένου να εξαλειφθεί το απαράδεκτο φαινόμενο της επί μακρόν καθυστέρησης οριστικοποίησης της σχετικής γνωμάτευσης, λόγω της μη έγκαιρης απεικόνισης των σχετικών στοιχείων στο σύστημα για τον αναγκαίο έλεγχο.

10. Στις περιπτώσεις που δεν πραγματοποιείται η εξέταση περιστατικού από την Υ.Ε. λόγω:
- μη προσέλευσης του εξεταζόμενου
- αναπομπής σε άλλη ιατρική ειδικότητα
- έλλειψης κρίσιμων ιατρικών στοιχείων
- μη πραγματοποίησης της συνεδρίασης της Υ.Ε. για οποιονδήποτε λόγο καταχωρείται η αιτία μη εξέτασης στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και οι ιατρικοί φάκελοι επιστρέφονται στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. για επαναπρογραμματισμό και προσδιορισμό νέας ημερομηνίας εξέτασης.

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τις γενικές αρχές και τη νομολογία που διέπουν το ασφαλιστικό δίκαιο δε νοείται ανάκληση ή τροποποίηση νόμιμα εκδοθείσας απόφασης.

Παρόλα αυτά, επειδή κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας των νεοσύστατων Σημείων ΚΕ.Π.Α. εντοπίστηκαν περιπτώσεις οριστικοποιημένων στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Γνωματεύσεων με λανθασμένα στοιχεία, ή και παραλείψεις σημαντικών στοιχείων, διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι αυτά οφείλονταν αποκλειστικά και μόνο σε λάθη και παραλείψεις κατά τη μεταφορά των σχετικών στοιχείων από τις χειρόγραφες Γνωματεύσεις των Υ.Ε., που ήταν ορθές, στο σύστημα, έγινε δεκτό, για λόγους χρηστής διοίκησης και προς αποκατάσταση της νομιμότητας, να ακολουθείται στις συγκεκριμένες περιπτώσεις η κατωτέρω διαδικασία:

-Εκδίδεται τροποποιητική απόφαση Δ/ντή του Υποκ/τος που εδρεύει το ΚΕ.Π.Α., στο διατακτικό της οποίας θα αναφέρεται ο λόγος τροποποίησης

-Κοινοποιείται επικυρωμένο αντίγραφο της σχετικής απόφασης στον ενδιαφερόμενο και στη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε. για περαιτέρω ενέργειες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ

1. Διευκρινιστικό ερώτημα Φορέα επί οριστικοποιημένης Γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής

Όταν μετά την οριστική Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας ο φορέας παραπομπής επανέρχεται με διευκρινιστικό ερώτημα επί της ιατρικής κρίσης, το σχετικό έγγραφο/υπηρεσιακό σημείωμα θα μονογράφεται με την ένδειξη «οίκοθεν», θα συσχετίζεται με τον τηρούμενο στο Αρχείο ιατρικό φάκελο και η περίπτωση θα επανεισάγεται στην αρμόδια Υ.Ε. χωρίς τη φυσική παρουσία του ασφαλισμένου.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (οριστικοποίηση), θα κοινοποιείται η εκτύπωση της νέας Γνωμάτευσης, κατά τα γνωστά (επιστροφή της πρωτότυπης Γνωμάτευσης στον παραπέμποντα φορέα, κοινοποίηση στον ασφαλισμένο σχετικής εκτύπωσης της νέας Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας κ.λπ.).

2. Αναπομπή από Β.Υ.Ε. για επανεξέταση περιστατικού από Α.Υ.Ε. άλλης ειδικότητας

Με την ίδια ως άνω διαδικασία και με την ένδειξη «οίκοθεν», θα καταχωρείται από τον υπεύθυνο ΚΕ.Π.Α. στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναπομπή από Β.Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α., μετά από έκδοση σχετικής Γνωμάτευσης, για επανεξέταση περιστατικού από Α.Υ.Ε. άλλης ειδικότητας.

3. Θάνατος αιτούντος πριν από την εξέτασή του από Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α.

Ομοίως, ως «οίκοθεν» περιστατικά θα χαρακτηρίζονται και οι περιπτώσεις που επήλθε στο μεταξύ θάνατος του ασφαλισμένου, με την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου. Το σχετικό δε αίτημα θα καταχωρείται με την ένδειξη «οίκοθεν» στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ στα σχόλια θα αναγράφεται ″ληξιαρχική πράξη θανάτου″. Η αρμόδια Υ.Ε. θα γνωματεύει βάσει των στοιχείων που θα περιλαμβάνονται στο σχετικό ιατρικό φάκελο.

4. Εξέταση από Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α. αιτήσεων σύνταξης αναπηρίας:

(α) από φορείς κρατών-μελών Ε.Ε., ΕΟΧ, ή Ελβετίας, ή κρατών Διμερούς Σύμβασης για ασφ/νους που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και στην Ελλλάδα & (β) κατοίκων Ελλάδας που έχουν πραγματοποιήσει χρόνους ασφάλισης τόσο στην Ελλάδα όσο και σε κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι τα περιστατικά της περ.(α), των ασφαλισμένων δηλαδή που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό, θα αντιμετωπίζονται ως «οίκοθεν».

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά τόσο στην ακολουθούμενη διαδικασία εξέτασης από Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α. των περ.(α & β), όσο και στις ορθές ενέργειες των Γραμματειών ΚΕ.Π.Α., έχουν εφαρμογή οι αναλυτικές οδηγίες της εγκύκλιο 10/12 της Δ/νσης Διεθνών Ασφαλιστικών Σχέσεων.

5. Περιπτώσεις επιστροφής πρωτότυπων δικαιολογητικών

Στις περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι ή νόμιμα εξουσιοδοτούμενα από αυτούς πρόσωπα ζητούν να τους επιστραφούν τα πρωτότυπα δικαιολογητικά που είχαν υποβάλλει για την πιστοποίηση της αναπηρίας τους από τις Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α., αυτά θα επιστρέφονται μόνο μετά το πέρας της σχετικής διαδικασίας και εφόσον η εκδοθείσα Γνωμάτευση έχει καταστεί αμετάκλητη, δηλαδή δεν εκκρεμεί προσφυγή στη Β.Υ.Ε. ή έχει παρέλθει άπρακτη η προθεσμία προσφυγής, ή μετά από προσφυγή στη Β.Υ.Ε. το σχετικό αίτημα έχει κριθεί.

Επίσης, είναι δυνατή η επιστροφή των πρωτότυπων ιατρικών στοιχείων (π.χ.ιατρικές εξετάσεις) στην εξαιρετική περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος παραιτείται της σχετικής αίτησής του πριν από την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής σε Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α., καθώς και η επιστροφή από την Ταμειακή Υπηρεσία του ποσού του παραβόλου που τυχόν προκατέβαλλε, μετά από σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα στο οποίο θα αναφέρονται οι λόγοι της επιστροφής.

Επομένως, στις ανωτέρω και μόνο περιπτώσεις είναι δυνατόν να επιστραφούν πρωτότυπα ιατρικά στοιχεία και δικαιολογητικά, τηρώντας όμως πάντοτε ακριβή αντίγραφα αυτών στους σχετικούς ιατρικούς φακέλους, τα οποία θα φέρουν την ένδειξη «Επεστράφη το πρωτότυπο / Ημερομηνία επιστροφής/ Υπογραφή παραλαβόντος, με αναγραφή του αριθμού δελτίου της αστυνομικής του ταυτότητας».

Τονίζουμε στο σημείο αυτό, ότι σε καμία περίπτωση και για οποιονδήποτε λόγο:

α) δεν επιστρέφεται η πρωτότυπη γνωμάτευση-βεβαίωση παραπομπής παραπομπής σε Υ.Ε. και

β) δεν χορηγείται η πρωτότυπη γνωμάτευση Υ.Ε. αναπηρίας ΚΕΠΑ στον ασφαλισμένο.

6. Αναπομπή σε Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α. μετά από καταγγελία ή έκδοση δικαστικής εντολής

Σε περίπτωση αναπομπής περιστατικού για επανεξέταση από Υ.Ε.-ΚΕ.ΠΑ. (Α.Υ.Ε.-Β.Υ.Ε.), είτε μετά από καταγγελία, είτε κατόπιν δικαστικής εντολής [συν. Υπόδειγμα 6], το σχετικό αίτημα θα πρέπει να συνοδεύεται υποχρεωτικά από παραπεμπτικό του αρμόδιου για την παροχή φορέα και από τον τηρούμενο σε αυτόν σχετικό φάκελο (συνταξιοδοτικό ή μη).

ΚΑΤ’ΟΙΚΟΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ (αδυναμία προσέλευσης)

Κατ’οίκον χαρακτηρίζονται τα περιστατικά για τα οποία υποβάλλεται Γνωμάτευση-Έκθεση θεράποντα ιατρού Δημόσιου Νοσοκομείου, ή Υγειονομικού Σχηματισμού Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Ε.Σ.Υ., ή Μονάδας Υγείας του Οργανισμού στον οποίο υπάγεται για υγειονομική περίθαλψη ο αιτών, ή συμβεβλημένης με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικής κλινικής, ή συμβεβλημένου με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτη ιατρού (σχετ. Ενέργεια 3 –Διοικητικού προελέγχου- Στάδιο Ι), στην οποία θα βεβαιώνεται η αδυναμία προσέλευσης προς εξέταση στην Υ.Ε-ΚΕ.Π.Α.

Μετά τον ιατρικό προέλεγχο, με χαρακτηρισμό του περιστατικού κατ’οίκον- αδυναμία προσέλευσης, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:

1. Καταχωρείται η αίτηση στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με ένδειξη «αδυναμία προσέλευσης».

2. Αναγράφεται η σχετική ένδειξη στον ιατρικό φάκελο εξωτερικά με ευανάγνωστα γράμματα, καθώς και :
_ τα πλήρη στοιχεία του εξεταζόμενου
_ ο Α.Μ. ΚΕ.Π.Α.
_ η διεύθυνση κατοικίας του, ο όροφος που διαμένει, το όνομα που αναγράφεται στο κουδούνι, το τηλέφωνο επικοινωνίας
_ η πάθηση ή οι παθήσεις από τις οποίες πάσχει (π.χ. νευρολογική, παθολογική κ.λπ.)

3. Τοποθετείται ο ιατρικός φάκελος σε Ειδικό Αρχείο «κατ’οίκον περιστατικών», που θα τηρείται ξεχωριστά

4. Ενημερώνεται ο Δ/ντής του Υποκ/τος από τον Υπεύθυνο ΚΕ.Π.Α. για το πλήθος των σχετικών φακέλων που εκκρεμούν

5. Μετά από συνεννόηση του Δ/ντή του Υποκ/τος με το Δ/ντή της Μονάδας Υγείας του ΕΟΠΥΥ ορίζεται ο ιατρός του Ειδικού Σώματος που θα πραγματοποιήσει την κατ’οίκον επίσκεψη των προγραμματισμένων περιστατικών, συνοδευόμενος από διοικητική υπάλληλο που θα εκτελεί χρέη γραμματέα.

6. Συντάσσεται σχετική Εισηγητική Έκθεση (συν.Υπόδειγμα 7) για κάθε περιστατικό, την οποία συνυπογράφουν ο ιατρός του Ειδικού Σώματος και η γραμματέας

(ΣΗΜ: Η συγκεκριμένη διαδικασία εφαρμόζεται από όλα τα Σημεία ΚΕ.Π.Α. ανά την επικράτεια, πλην των ΚΕ.Π.Α. του νομού Αττικής, δεδομένου ότι τη διαχείριση των εν λόγω περιστατικών διενεργεί για λογαριασμό τους αποκλειστικά το ΚΕ.Π.Α. Αθηνών –Πειραιώς 181, στο οποίο αποστέλλονται οι σχετικοί ιατρικοί φάκελοι).

7. Η κατά περίπτωση Εισηγητική Έκθεση αρχειοθετείται στον αντίστοιχο ιατρικό φάκελο, ενώ η σχετική αίτηση αποχαρακτηρίζεται από το σύστημα ως «αδυναμία προσέλευσης».

Η συνέχεια της διαδικασίας που αφορά στον προγραμματισμό εξέτασης από Υ.Ε., στην έκδοση Γνωμάτευσης Πιστοποίησης Αναπηρίας κ.λπ. είναι ακριβώς ίδια με τα υπόλοιπα περιστατικά, με τη διαφορά ότι η αρμόδια Υ.Ε. για να εκφέρει την ιατρική της κρίση λαμβάνει υπόψη της τη σχετική Εισηγητική Έκθεση του ιατρού του Ειδικού Σώματος.

Τονίζεται ότι, τα ψυχιατρικά περιστατικά δεν χαρακτηρίζονται ποτέ κατ’οίκον, παρά μόνον όταν ο αιτών νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική.

<Διευκρινίσεις σχετικά με την προσφυγή σε Β.Υ.Ε.>

Επισημαίνεται ότι η Β.Υ.Ε. είναι το ιεραρχικά ανώτερο (Β’θμιο) Υγειονομικό Όργανο που αποφαίνεται (εκφέρει υγειονομική κρίση) επί οριστικοποιημένης Γνωμάτευσης Α’θμιας Υγειονομικής Επιτροπής, μετά από προσφυγή είτε του ασφαλισμένου/πολίτη, είτε του αρμόδιου διοικητικού οργάνου του παραπέμποντα Φορέα.

Επομένως η κρίση της αφορά αποκλειστικά στην πάθηση ή στις παθήσεις επί των οποίων έχει αποφανθεί η αρμόδια πρωτοβάθμια Υ.Ε. και δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση η αναπομπή περιστατικού από Β.Υ.Ε. σε Β.Υ.Ε. άλλης ειδικότητας για πάθηση για την οποία δεν υπάρχει κρίση Α’θμίου Υγειονομικού Οργάνου.

Για το λόγο αυτό, σε περίπτωση προσκόμισης από τον εξεταζόμενο, πριν ή κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Β.Υ.Ε., πρόσθετων ιατρικών στοιχείων που αφορούν σε άλλη πάθηση, αυτά δεν θα γίνονται δεκτά, αλλά θα ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος για την υποβολή νέου αιτήματος προς εξέταση από Α.Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α.

Πρόσθετα δικαιολογητικά, που δεν περιλαμβάνονται στον συσταθέντα ιατρικό φάκελο, μπορούν να γίνουν δεκτά από την Β.Υ.Ε. μόνο εφόσον στο μεταξύ επήλθε επιδείνωση της νόσου του προσφεύγοντος, για την οποία είχε αποφανθεί αρχικά η Α.Υ.Ε.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ Β.Υ.Ε. ΑΠΟ ΣΗΜΕΙΑ ΚΕ.Π.Α. ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ Β.Υ.Ε.
[συν. Πίνακας 1: Σημεία Β.Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α.]

Ενέργειες υπαλλήλων της Γραμματείας ΚΕ.Π.Α. που δεν λειτουργεί Β.Υ.Ε. αλλά έχουν υποβληθεί σχετικές προσφυγές, είτε από τους ενδιαφερόμενους, είτε από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς:

Στάδιο Ι

1. Καταχωρούνται οι προσφυγές στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

2. Ελέγχεται καθημερινά το σύστημα για τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων Β.Υ.Ε.

3. Εκτυπώνεται Πινάκιο με τα ονόματα των εξεταζόμενων

4. Αποστέλλεται το Πινάκιο και οι σχετικοί ιατρικοί φάκελοι, συμπεριλαμβανομένης της εκτύπωσης των χειρόγραφων Γνωματεύσεων Α.Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α., με διαβιβαστικό έγγραφο στο αρμόδιο Σημείο Β.Υ.Ε.- ΚΕ.Π.Α.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της Β.Υ.Ε., καταχωρείται από την γραμματέα της Επιτροπής το αποτέλεσμα στο σύστημα ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ενώ η πρωτότυπη γνωμάτευση Β.Υ.Ε. και ο σχετικός ιατρικός φάκελος επιστρέφεται, με διαβιβαστικό έγγραφο, στα ΚΕ.Π.Α. υποβολής των σχετικών προσφυγών.

Ενέργειες υπαλλήλων της Γραμματείας ΚΕ.Π.Α. μετά την παραλαβή των ιατρικών φακέλων από το Σημείο Β.Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α.:

Στάδιο ΙΙ

1. Διενεργείται σάρωση της πρωτότυπης Γνωμάτευσης Β.Υ.Ε., καθώς και των τυχόν πρόσθετων ιατρικών δικαιολογητικών που προσκομίσθηκαν από τον εξεταζόμενο κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής.

2. Μετά την οριστικοποίησή της στο σύστημα, αποστέλλεται η σχετική εκτύπωση στον εξεταζόμενο κατά τα γνωστά και επιστρέφεται η πρωτότυπη Γνωμάτευση με διαβιβαστικό έγγραφο στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα

3. Συμπληρώνεται ο σχετικός ιατρικός φάκελος με το ακριβές της αντίγραφο, καθώς και με τα τυχόν πρόσθετα ιατρικά δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής και τίθεται στο αρχείο της Γραμματείας ΚΕ.Π.Α.

ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ Β.Υ.Ε. & ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΕΠΙ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΩΝ Α.Υ.Ε. που υποβλήθηκαν πριν από την έναρξη λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α. [πριν από την 1η/9/2011]

Α. Ενέργειες για τις εκκρεμείς προσφυγές σε Β.Υ.Ε.

1. Το διαβιβαστικό έγγραφο του φορέα παραπομπής που συνοδεύει το συνταξιοδοτικό φάκελο πρωτοκολλείται στο γενικό πρωτόκολλο του Υποκ/τος που εδρεύει το Σημείο ΚΕ.Π.Α. διενέργειας ΒΥΕ.

2. Συντάσσεται χειρόγραφο Πινάκιο (συν. Υπόδειγμα 8)

3. Αποστέλλεται μέσω fax αντίγραφο του Πινακίου στη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε. (αρ.210-5215347), προκειμένου να οριστούν οι ιατροί και η ημερομηνία συνεδρίασης της Β.Υ.Ε.

4. Γνωστοποιείται στον Υπεύθυνο ΚΕ.Π.Α. η ημερομηνία διεξαγωγής της Επιτροπής και ορίζεται γραμματέας.

5. Αποστέλλεται πρόσκληση στον ασφαλισμένο με αποδεικτικό παραλαβής (συν.Υπόδειγμα 9).

6. Κατά τη συνεδρίαση της Β.Υ.Ε. συμπληρώνεται χειρόγραφη Γνωμάτευση, η οποία μετά το πέρας της συνεδρίασης υπογράφεται από τον Πρόεδρο, τα μέλη της Επιτροπής και τη γραμματέα και αρχειοθετείται στον συνταξιοδοτικό φάκελο (συν.Υπόδειγμα 6).

7. Ο συνταξιοδοτικός φάκελος επιστρέφεται στον αρμόδιο φορέα με διαβιβαστικό έγγραφο (ως εξερχόμενο του πρωτοκόλλου που είχε λάβει κατά την παραλαβή), προκειμένου να εκδοθεί σχετική απόφαση.

8. Ακριβές αντίγραφο της πρωτότυπης Γνωμάτευσης αρχειοθετείται σε Ειδικό Φάκελο που πρέπει να τηρείται στη Γραμματεία του αρμόδιου ΚΕ.Π.Α.

Β. Εκκρεμή έγγραφα ή Υπηρεσιακά Σημειώματα με τα οποία ζητούνται διευκρινίσεις επί Γνωματεύσεων Α.Υ.Ε. από τους αρμόδιους ασφαλιστικούς φορείς:

Ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία (περ.Α’), που αφορά όμως στην περίπτωση αυτή εξέταση από Α.Υ.Ε. βάσει των περιλαμβανομένων στο συνταξιοδοτικό φάκελο ιατρικών στοιχείων και της αρχικής Γνωμάτευσης Α.Υ.Ε., χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ασφαλισμένου (εκτός εξαιρέσεων κατά την κρίση της Υ.Ε.).

Εάν εκ παραδρομής για τα εν λόγω περιστατικά (Α’ ή Β’) έχει εκδοθεί Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Α.Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α. επισημαίνεται ότι αυτή δεν έχει καμία απολύτως ισχύ.

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΠΑΡΑΒΟΛΟΥ

Όπως γνωρίζετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθ.6 Ν.3863/2010 και τις οδηγίες που έχουν δοθεί με το αρ. πρωτ. Φ80000/οίκ.20497/1670/31.8.2011 Γενικό Έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για τις παρεχόμενες από τις Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. υπηρεσίες κρίσης του βαθμού αναπηρίας αποδίδεται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ανά εξεταζόμενη περίπτωση το ποσό των 46,14 ευρώ (που καθορίστηκε με την αρ. Φ.40021/26407/2051/2006 (ΦΕΚ 1829 Β’) Υπουργική Απόφαση).

Ειδικότερα, το ως άνω ποσό αποδίδεται για μεν τις συνταξιοδοτικές περιπτώσεις από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα, ή το Δημόσιο, για δε την υπαγωγή στα προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ υποχρέωση καταβολής του παραβόλου έχουν και όλοι όσοι κάνουν ατομικά χρήση των υπηρεσιών ΚΕ.Π.Α., είτε σε πρώτο είτε σε δεύτερο βαθμό (Α.Υ.Ε., Β.Υ.Ε.), πλην των αποδεδειγμένα απόρων που έχουν σε ισχύ Βιβλιάριο Απορίας από την Πρόνοια (μόνο για ΑΥΕ).

Τρόπος καταβολής παραβόλου

Α) Για την εξέταση από τις Υ.Ε.-ΚΕ.Π.Α. των ατομικών αιτημάτων, χωρίς παραπεμπτικό Φορέα, το ως άνω ποσό προκαταβάλλεται στις Ταμειακές Υπηρεσίες των Υποκ/των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Το σχετικό αποδεικτικό πληρωμής, στο οποίο θα πρέπει να αναγράφονται εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του αιτούντα (ονοματεπώνυμο, δ/νση κατοικίας, Α.Φ.Μ., ΑΜΚΑ) και ημερομηνία έκδοσης, αριθμός παραστατικού και αιτία έκδοσης αυτού, θα συνυπογράφεται από τον Ταμία και τον αιτούντα και κατόπιν θα τοποθετείται από τον υπάλληλο της Γραμματείας ΚΕ.Π.Α. στον σχηματισθέντα ιατρικό φάκελο του εξεταζόμενου, μαζί με τη σχετική αίτηση.

Β) Στις περιπτώσεις παραπομπής από οποιονδήποτε Φορέα, θα πρέπει να τηρείται στη Γραμματεία ΚΕ.Π.Α. Ειδικός Φάκελος με αντίγραφα των σχετικών παραπεμπτικών ανά φορέα και των αντίστοιχων αιτημάτων.

Συνεπώς, αμέσως μετά την παραλαβή των πρωτότυπων αιτήσεων και παραπεμπτικών θα πρέπει να εκδίδονται ακριβή τους αντίγραφα και να τοποθετούνται απευθείας στον Ειδικό Φάκελο.

Στο τέλος κάθε μήνα θα γνωστοποιείται σε κάθε Φορέα η σχετική οφειλή του προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με ειδοποιητήριο έγγραφο (συν. Υπόδειγμα 10) που θα συντάσσει ο Υπεύθυνος ΚΕ.Π.Α., στο οποίο θα επισυνάπτεται Κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα και τους σχετικούς Αριθμούς Μητρώου του παραπέμποντα Φορέα των εξεταζόμενων, καθώς και με τους αριθμούς πρωτοκόλλου που θα φέρουν τα αντίστοιχα παραπεμπτικά.

Το σχετικό ειδοποιητήριο θα κοινοποιείται επίσης στην οικονομική υπηρεσία του Υποκ/τος ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στο οποίο υπάγεται το ΚΕ.Π.Α. για την παρακολούθηση των σχετικών πληρωμών, ενώ τα οφειλόμενα ποσά θα κατατίθενται στον τραπεζικό λογαριασμό του Υποκ/τος. Αναλυτικές οδηγίες προς τα Τμήματα Οικονομικού των αρμόδιων Υποκ/των αναφορικά με τη διαδικασία απόδοσης των σχετικών ποσών από τους υπόχρεους Φορείς και την παρακολούθηση των σχετικών λογαριασμών θα δοθούν το συντομότερο από την Δ/νση Οικονομικών Υπηρεσιών.

Γ) Όσον αφορά στις Καταστάσεις απόρων πολιτών που ήδη συντάσσονται μηνιαία από τις Γραμματείες ΚΕ.Π.Α., αυτές θα αρχειοθετούνται εφεξής σε Ειδικό Φάκελο και δεν θα αποστέλλονται στη Δ/νση Αναπηρίας & Ι.Ε.

Επομένως, από τη λήψη της παρούσας παύουν να ισχύουν οι σχετικές οδηγίες του με αρ. Π51/00/1380/29.9.2011 εγγράφου μας.

Τέλος, κρίνουμε σκόπιμο να επαναλάβουμε ακόμη μια φορά ότι, κύριο μέλημα και στόχος του προσωπικού (ιατρικού και διοικητικού) που απασχολείται στις υπηρεσίες του ΚΕ.Π.Α. οφείλει να είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση της ευαίσθητης ομάδας των πολιτών που απευθύνονται σε αυτές για την πιστοποίηση του βαθμού αναπηρίας τους.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί στην παρούσα μεταβατική περίοδο λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α. με δύο τρόπους:

1) με μείωση του χρόνου αναμονής των προς εξέταση από τις Υ.Ε-ΚΕ.Π.Α. περιστατικών και

2) με την ανταπόκριση των υπαλλήλων στην αδιαμφισβήτητη ανάγκη των πολιτών για πλήρη ενημέρωση σχετικά με τις τηρούμενες διαδικασίες διεκπεραίωσης της περίπτωσής τους.

Προτείνεται για την αποσυμφόρηση των Γραμματειών ΚΕ.Π.Α. από την συρροή σε καθημερινή βάση των ενδιαφερόμενων που αναμένουν τον προσδιορισμό της ημερομηνίας εξέτασής τους από την Υ.Ε., αλλά και της αποφυγής του φαινομένου να αναβάλλεται η εξέταση εξαιτίας μη έγκαιρης επίδοσης από τα ΕΛ.ΤΑ. του σχετικού ειδοποιητηρίου για την προσέλευσή τους, να προεκτυπώνονται από το σύστημα κάθε μήνα τα Πινάκια των προγραμματισμένων Υ.Ε. του επόμενου μήνα και συμπληρωματικά προς την αποστολή των σχετικών προσκλήσεων μέσω ΕΛ.ΤΑ., να ενημερώνονται τηλεφωνικά οι εξεταζόμενοι, αρκετά νωρίτερα από την ημερομηνία της προγραμματισμένης εξέτασής τους.

Για την επίτευξη των παραπάνω εύλογων στόχων, έχει δοθεί από τη Διοίκηση απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση και βελτιστοποίηση του λογισμικού ΚΕ.Π.Α. που εξυπηρετείται από το ΟΠΣ-ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με σκοπό την αποτελεσματικότερη οργάνωση, τον έγκαιρο προγραμματισμό των Υ.Ε. και τον εν γένει συντονισμό λειτουργίας των Σημείων ΚΕ.Π.Α., ενώ παράλληλα προετοιμάζονται οι Κανονιστικές διατάξεις που θα οριοθετήσουν πολύ συγκεκριμένα και με σαφήνεια το περιβάλλον στο οποίο θα ενταχθεί το σύνολο των διαδικασιών που αφορούν στη λειτουργία των ΚΕ.Π.Α.

Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε με την παρούσα Εγκύκλιο να συμπληρώνονται επαρκώς τυχόν κενά ενημέρωσης των υπαλλήλων ΚΕ.Π.Α. αναφορικά με τον ορθό χειρισμό και την ενιαία αντιμετώπιση των θεμάτων που επιλαμβάνονται καθημερινά, διευκολύνοντας αποτελεσματικά το επιτελούμενο έργο τους και παρακαλούμε για την πιστή εφαρμογή των σχετικών οδηγιών.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ ΓΔΟΝΤΑΚΗ

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ
ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤ.ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ



Η πιο πάνω εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα ΚΕ.Π.Α.



Διαβάστε τις Γενικές Πληροφορίες και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αναπηρίας & Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Σας συμβουλεύουμε να δώσετε ένα αντίγραφο στον γιατρό που θα σας παραπέμψει στην επιτροπή.

Από 1η Σεπτεμβρίου 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δημιουργήθηκε το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), υπαγόμενο στη Διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας της Διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για την εξασφάλιση της ενιαίας υγειονομικής κρίσης όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων, για τους οποίους απαιτείται η πιστοποίηση της αναπηρίας.
Οι Υγειονομικές Επιτροπές προσδιορίζουν τα ποσοστά με τα οριζόμενα στον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας (Κ.Ε.Β.Α.), όπως ισχύει κάθε φορά (Ν.3863/2010 αρθ.6).

Προκειμένου να κατατεθεί η αίτηση για αξιολόγηση και καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, πρέπει να προσκομισθούν υποχρεωτικά τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

  • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου (επικυρωμένα). Για τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι κατοικούν στην Ελλάδα, διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης ή βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών για έκδοση άδειας παραμονής.
  • Βιβλιάριο ασθενείας του φορέα ασφάλισης (ισχύει μόνο για ασφαλισμένους) ή βιβλιάριο απορίας σε ισχύ.
  • Αριθμό ΑΜΚΑ ή κάρτα ευρωπαίου ασφαλισμένου.
  • Παραπεμπτικό του φορέα ασφάλισης όταν πρόκειται για αίτημα συνταξιοδότησης ή παράτασης σύνταξης ή οποιοδήποτε επίδομα το οποίο χορηγείται από το φορέα.
  • Παράβολο είσπραξης αξίας 46,14 ευρώ από τις Οικονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (στην περίπτωση που δεν υπάρχει παραπεμπτικό από φορέα) ή σε περιπτώσεις προσφυγής ασφαλισμένων σε ΒΥΕ. Άποροι οι οποίοι αιτούνται παροχές από την Πρόνοια δεν προσκομίζουν παράβολο είσπραξης.
  • Εξουσιοδότηση ή πληρεξούσιο (σε περίπτωση κατάθεσης της αίτησης από εκπρόσωπο) ή σε περίπτωση αδυναμίας παροχής εξουσιοδότησης ή πληρεξουσίου, απόφαση ορισμού δικαστικού συμπαραστάτη ή οποιοδήποτε νόμιμο έγγραφο.
ΙΑΤΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ:

  • Γνωμάτευση του θεράποντος-παραπέμποντος ιατρού η οποία θα είναι θεωρημένη με το γνήσιο της υπογραφής του. Αντίγραφο γνωμάτευσης σε καμμία περίπτωση δε θα γίνεται δεκτό. Τα ακριβή στοιχεία του παραπέμποντος ιατρού δηλαδή ονοματεπώνυμο ΑΜ ΤΣΑΥ, Α.Μ.Κ.Α., Ιατρικός Σύλλογος ,Ειδικότητα, Φορέας εργασίας ιατρού (ιδιώτης, Ε.Σ.Υ, ΙΚΑ, ΕΟΠΥΥ), τηλέφωνο, FAX, E-MAIL, θα αναφέρονται αναλυτικά στο τέλος της ιατρικής έκθεσης. Στην ανωτέρω γνωμάτευση θα εμπεριέχονται όλες οι παθήσεις για τις οποίες πρέπει να εξεταστεί ο αιτών από την Υγειονομική Επιτροπή. Επίσης θα πρέπει να αναφέρεται η φαρμακευτική ή άλλη αγωγή στην οποία τυχόν υποβάλλεται ο ασθενής.
  • Οι παθήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και να τεκμηριώνονται από ιατρικές εξετάσεις, ακτινογραφίες με τα πορίσματά τους, αξονικές τομογραφίες, MRI, βιοψίες, ΗΜΓ, triplex, ΗΚΓ,κλπ. Αντίγραφα ιατρικών εξετάσεων ή παλαιότερης χρονολογίας εργαστηριακές εξετάσεις των οποίων τα στοιχεία κρίνεται πως θα συμβάλλουν στην ορθή κρίση της επιτροπής,(π.χ. βιοψίες) γίνονται επίσης δεκτά. 
Αν πρόκειται για ασθενή που έχει νοσηλευθεί, αναγράφεται ο αριθμός του εξιτηρίου Νοσηλείας κλινικής ή νοσοκομείου.

  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής του βεβαιώσαντος ιατρού για τους λόγους που καθιστούν αδύνατη την μετακίνηση του προς εξέταση ασθενούς. Δεν απαιτείται η ΥΔ εάν αναγράφεται η αδυναμία προσέλευσης στη βασική ιατρική γνωμάτευση ή στο πιστοποιητικό νοσηλείας.

Οι ασθενείς που δεν μπορούν να μετακινηθούν εξ αιτίας σοβαρών κινητικών ή άλλων προβλημάτων καταθέτουν με μέριμνα άλλου ατόμου του περιβάλλοντός τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που απαιτούνται και αξιολογούνται από τις Υγειονομικές Επιτροπές του ΚΕ.Π.Α με διαδικασία που θα ορίζεται από τη Διεύθυνση Αναπηρίας και που θα είναι εξατομικευμένη για την κάθε περίπτωση που θα εγγυάται τον σεβασμό στον πολίτη αφ’ ενός και αφ’ ετέρου την αξιοπιστία του αποτελέσματος.
Εφόσον συγκεντρωθούν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά(διοικητικά και ιατρικά) γίνεται ο ιατρικός προέλεγχος και αν τα στοιχεία είναι πλήρη καταχωρείται η αίτηση και χορηγείται βεβαίωση κατάθεσης των δικαιολογητικών. Αν κριθεί όμως ότι απαιτούνται περισσότερα ιατρικά στοιχεία θα ζητηθεί να προσκομιστούν. Επίσης νέα ιατρικά στοιχεία που μπορεί να προκύψουν από την ημερομηνία της αίτησης μέχρι την ημέρα εξέτασης μπορούν να προσκομιστούν κατά την ημέρα της εξέτασης. Μετά την καταχώρηση της αίτησης ηλεκτρονικά, θα αποσταλεί ειδοποιητήριο μέσω ταχυδρομείου σχετικά με την ημερομηνία και την ώρα αλλά και τον τόπο διεξαγωγής της συνεδρίασης της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα γίνει η αξιολόγηση της περίπτωσης.
Το ΚΕ.Π.Α στο οποίο εξετάστηκε η περίπτωση, θα χορηγεί την Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας για κάθε νόμιμη χρήση, όπου θα πιστοποιείται η πάθηση, το ποσοστό αναπηρίας καθώς και η χρονική διάρκεια της αναπηρίας. Για όσο χρόνο διαρκεί η Γνωμάτευση η Γραμματεία του ΚΕ.Π.Α θα χορηγεί αντίγραφά της εφόσον ζητηθούν. Κατά της γνωμάτευσης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΥΕ) δίνεται στον ενδιαφερόμενο το δικαίωμα προσφυγής στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή (ΒΥΕ) καταθέτοντας παράβολο 46.14 ευρώ εντός (10) δέκα ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κοινοποίησης της Γνωμάτευσης Πιστοποίησης της Αναπηρίας.
Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι προκειμένου να εξεταστεί η υποβληθείσα προσφυγή θα πρέπει να συντρέχουν σοβαροί και στοιχειοθετημένοι λόγοι που θα αναφέρονται στο κείμενο της προσφυγής. Συνεπώς η υποβολή προσφυγής κατά της απόφασης της Υγειονομικής Επιτροπής από τον ενδιαφερόμενο θα πρέπει να συνοδεύεται από έκθεση στην οποία θα αναφέρονται με σαφήνεια οι λόγοι για τους οποίους η εκδοθείσα από την Υγειονομική Επιτροπή Γνωμάτευση δεν είναι τεκμηριωμένη ή σύννομη ή άλλο και πρέπει να εξεταστεί εκ νέου στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή. Το έντυπο υποβολής προσφυγής θα χορηγείται στις γραμματείες ΚΕ.Π.Α.
Οι αιτούντες σύνταξης από τον ΟΓΑ δεν έχουν το δικαίωμα προσφυγής στη ΒΥΕ εφόσον κριθούν ανίκανοι με ποσοστό μικρότερο του 41% σύμφωνα με τη νομοθεσία του φορέα.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Τέλος, σας ενημερώνουμε, ότι αν δεν έχουν προσκομιστεί όλα τα υποχρεωτικά δικαιολογητικά με την αίτησή σας, η αίτηση δε θα μπορεί να γίνεται δεκτή από το ΚΕ.Π.Α. Κατά συνέπεια η πιστή τήρηση των παραπάνω οδηγιών θα σας απαλλάξει από ανώφελη ταλαιπωρία.
Με εκτίμηση
Πατεράκης Βασίλειος
Διευθυντής Αναπηρίας & Ι.Ε. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ



Η πιο πάνω εγκύκλιος υπάρχει και εδώ.
Η λίστα των Διευθύνσεων των ΚΕΠΑ υπάρχει και εδώ.

Εθελοντική αιμοδοσία στο δήμο Πεντέλης



«Δώσε αίμα, δώσε ζωή».

Την 4η εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει ο Οργανισμός Κοινωνικής Πρόνοιας και αλληλεγγύης του δήμου Πεντέλης, σε συνεργασία με το Κέντρο Αιμοδοσίας του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμινγκ.

Η αιμοδοσία θα γίνει την Τρίτη 19 Ιουνίου στο δημαρχείο Μελισσίων από τις 9:30-13:00.

Εν τω μεταξύ χθες πραγματοποιήθηκε η δεύτερη διανομή τροφίμων για τον Ιούνιο, στους δικαιούχους της «Εστίας δωρεάν παροχής τροφίμων, ρούχων και οικιακού εξοπλισμού Δήμου Πεντέλης».

Ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου – Καψάλης εξασφάλισε από χορηγίες τρόφιμα και είδη ρουχισμού και το Εθελοντικό Κλιμάκιο του δήμου τα διένειμε στους 300 συμπολίτες μας οι οποίοι δεν συμμετείχαν στη διανομή τροφίμων από το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση στις 7 Ιουνίου 2012.


Η επιδοτούμενη ανεργία προσμετράται για τη θεμελίωση μειωμένης σύνταξης



Τι αναφέρει γνωμοδότηση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Δικαιώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ασφαλισμένη γυναίκα που προσέφυγε στο Συνήγορο του Πολίτη επειδή τοΙΚΑ-ΕΤΑΜ αρνήθηκε να προσμετρήσει τον χρόνοεπιδοτούμενης, από τον ΟΑΕΔ, ανεργίας, για τη συμπλήρωση των ελάχιστων χρονικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση μειωμένης σύνταξης.

Όπως αναφέρει η ανεξάρτητη αρχή, η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκανε δεκτή την πρόταση του Συνηγόρου κι έδωσε νέες οδηγίες προς όλους τους φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης με τις οποίες συνυπολογίζεται πλέον ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας για τη χορήγηση μειωμένης σύνταξης, λόγω γήρατος.

Ειδικότερα, ο Συνήγορος του Πολίτη διαπίστωσε ότι το ΙΚΑ, βασιζόμενο σε εγκύκλιο του 1993, έκρινε ότι οι ημέρες επιδότησης της ανεργίας συνυπολογίζονται στον χρόνο ασφάλισης μόνο για συμπλήρωση των γενικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης, σε περίπτωση χορήγησης πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος.

Αντιθέτως, το ΙΚΑ δεν συνυπολογίζει τον χρόνο αυτόν στην περίπτωση μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, δηλαδή δεν τον συμπεριλαμβάνει στα 100 ημερομίσθια που απαιτούνται να έχουν συμπληρωθεί κάθε χρόνο την τελευταία πενταετία πριν από την υποβολή της αίτησης για σύνταξη.

Η ανεξάρτητη αρχή, απ' την πλευρά της, επισήμανε στη διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία και την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, δεδομένης της μη ύπαρξης αντίθετης διάταξης, ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη θεμελίωση σύνταξης λόγω γήρατος σε κάθε περίπτωση. Και κατά συνέπεια ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας προσμετράται τόσο στον συνολικό χρόνο ασφάλισης όσο και στον χρόνο των 100 ημερών εργασίας ανά έτος κατά την τελευταία πενταετία.



Η τεράστια μπυροκοιλιά του ήταν τελικά όγκος



Πίστευε ότι παρότι έκανε δίαιτα δεν έχανε κιλά λόγω της μπύρα που έπινε.

Ο 53χρονος Jeff Bennett ζούσε επί δέκα χρόνια με έναν τεράστιο καρκινικό όγκο 22 κιλών στην κοιλιακή χώρα που ο ίδιος πίστευε ότι ήταν… μπυροκοιλιά!

«Μου άρεσε πολύ η μπύρα και τόσο καιρό νόμιζα ότι η κοιλιά μου δεν “έπεφτε” εξαιτίας αυτού, παρότι πρόσεχα τη διατροφή μου. Έχανα κιλά και πόντους από άλλα σημεία του σώματός μου εκτός από την κοιλιά» είπε ο ίδιος.

Ο Jeff ανακάλυψε ότι η… κοιλιά του ήταν τελικά όγκος, ύστερα από την επιμονή της συζύγου του να επισκεφτεί ένα γιατρό.

«Είναι σοκαριστικό να βλέπεις τον άντρα σου να “συρρικνώνεται” σε τέτοιο βαθμό» είπε η γυναίκα του.






Η έλλειψη επαφής με τη φύση «φουντώνει» τις αλλεργίες



Η έλλειψη της έκθεσης στο φυσικό περιβάλλον ευθύνεται για την ανάπτυξη αλλεργιών και άσθματος στους κατοίκους των πόλεων, σύμφωνα με Φιλανδούς επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, ορισμένα βακτήρια, ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία στο φυσικό περιβάλλον.

Παράλληλα οι επιστήμονες εξηγούν ότι η μικροχλωρίδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Μικρόβια υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένου του αστικού περιβάλλοντος, όμως η σύνθεση είναι διαφορετική στο φυσικό περιβάλλον και τα αστικά κέντρα», δήλωσε ο ερευνητής Ilkka Hanski από το πανεπιστήμιο του Ελσίνκι.

«Η μικροχλωρίδα που βρίσκεται στο φυσικό περιβάλλον είναι πιο ευεργετική για τον οργανισμό μας», προσέθεσε.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες συνέλεξαν δείγματα από 118 εφήβους στην ανατολική Φινλανδία.

Όπως διαπίστωσαν, οι έφηβοι που ζούσαν σε φάρμες ή κοντά σε δάση είχαν διαφορετικά βακτήρια στο δέρμα τους και μικρότερη ευαισθησία σε αλλεργίες.

Παράλληλα οι επιστήμονες εξέτασαν μια συγκεκριμένη τάξη βακτηρίων, τα γ– πρωτεοβακτήρια και ειδικότερα το βακτήριο Acinetobacter, το οποίο συνδέεται στενά με την ανάπτυξη αντιφλεγμονωδών μορίων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι άνθρωποι που είχαν στο δέρμα τους αυτό το βακτήριο παρουσίαζαν καλύτερη ανοσολογική ανταπόκριση, καταπολεμώντας τις φλεγμονές.


Πηγή: http://www.real.gr

Οι Σουηδέζες κάνουν σεξ την ώρα που κοιμάται δίπλα το μωρό τους!



Τι αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα.

Τα περισσότερα ζευγάρια που έχουν αποκτήσει παιδιά δηλώνουν ότι δεν βρίσκουν εύκολα χρόνο για… σεξ! Και αυτό αποδεικνύεται ακόμη πιο δύσκολο όταν αποφασίζουν να έχουν το κρεβατάκι του μωρού τους στο δωμάτιό τους.

Οι Σουηδοί πάντως βρήκαν τη λύση… αν και ίσως δεν είναι λίγοι αυτοί που θα διαφωνούσαν μαζί τους!

Το ένα τρίτο των Σουηδών κάνουν σεξ την ώρα που το παιδί τους κοιμάται στο ίδιο κρεβάτι μαζί τους, αναφέρει πρόσφατη έρευνα.

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή τρεις στις 10 σουηδέζες μαμάδες δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν σεξ ενώ το μωρό τους κοιμάται δίπλα τους.

Η έρευνα αυτή, που διεξήχθη από το σουηδικό περιοδικό «mama» έδειξε ότι το 48% των μαμάδων κάνει σεξ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ένα πολύ… τυχερό 4% ισχυρίζεται ότι κάνει έρωτα με το σύντροφό του κάθε μέρα!

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής ίσως απογοητεύσουν τους αμερικανούς γονείς, οι οποίοι σύμφωνα με έρευνα που αναφέρει η Huffington Post είναι πολύ απογοητευμένοι από τη σεξουαλική τους ζωή, καθώς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με το εργασιακό στρες και τις οικογενειακές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με μία μελέτη σε 600 οικογένειες στις ΗΠΑ έδειξε ότι έξι στα 10 εργαζόμενα ζευγάρια δεν είχαν αρκετή ενέργεια στο τέλος της ημέρας για να αφιερώσουν στο σύντροφό τους.

Ωστόσο, το 12% των μαμάδων στην Αμερική δήλωσε ότι βρήκε τη λύση στο… τηλεφωνικό σεξ. Το ένα τέταρτο των 663 συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσε ακόμη ότι φαντασιωνόταν ότι απατά το σύντροφό του, ενώ το 10% παραδέχτηκε ότι το είχε κάνει.


Ρύποι ύποπτοι για την υγεία στο μικροσκόπιο της Ε.Ε.



Έρευνες δείχνουν ότι προκαλούν διαταραχές και αλλοιώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα.

Νέοι ρύποι που προέρχονται από την βιομηχανική και ανθρώπινη δραστηριότητα μπαίνουν στο στόχαστρο της επιστημονικής κοινότητας, καθώς θεωρούνται ύποπτοι για επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον.

Ταυτόχρονα, η Ε.Ε. παρακολουθεί με προσοχή τις έρευνες των επιστημόνων και εμφανίζεται αποφασισμένη να τις εντάξει στη λίστα των χημικών ενώσεων - ρύπων προτεραιότητας, προκειμένου να τεθούν συγκεκριμένα όρια στη χρήση τους ή στις συγκεντρώσεις τους στο περιβάλλον.

Οι ρύποι αυτοί, όπως η εννεϊλοφαινόλη και η οκτιλοφαινόλη, εντοπίζονται στα βιομηχανικά λύματα ή προέρχονται από τη χρήση απορρυπαντικών, φαρμακευτικών ουσιών και προϊόντων προσωπικής φροντίδας και σύμφωνα με έρευνες διαπιστώθηκε ότι προκαλούν διαταραχές και αλλοιώσεις στο ενδοκρινικό σύστημα των ανθρώπων.

«Τέτοιες ενώσεις δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστές μέχρι πρόσφατα, αλλά μελετώνται γιατί συναντώνται πλέον συχνά σε υδάτινα περιβάλλοντα, όπως λυματολάσπες, ποτάμια, θάλασσες, ακόμη και στο πόσιμο νερό» αναφέρει στο ΑΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, Δήμητρα Βουτσά.

Σύμφωνα με την ίδια, αν και οι συγκεντρώσεις τους δεν προκαλούν μέχρι στιγμής ανησυχία, ωστόσο, αναμένεται να ενταχθούν στην λίστα των ρύπων που προβλέπει η ευρωπαϊκή οδηγία, προκειμένου να τεθούν τα απαραίτητα όρια για την ασφάλεια της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.

«Ο βιολογικός καθαρισμός, που λειτουργεί σε κάποια αστικά κέντρα, αποικοδομεί κάποιον αριθμό συγκεντρώσεων των ενώσεων αυτών, και έτσι τα επεξεργασμένα λύματα έχουν μικρότερες ποσότητες, αλλά δεν είναι τελείως απαλλαγμένα από αυτές» σχολίασε.

Πάντως, στην κατηγορία των ρύπων προτεραιότητας εντάχθηκε πρόσφατα μία άλλη ουσία, η δισφαινόλη Α, που εντοπίζεται στα πλασικά, και η χρήση της οποίας τελικά απαγορεύτηκε στα θήλαστρα μπιμπερό των βρεφών, με οδηγία της ΕΕ σε όλες τις χώρες μέλη (2011). Η δισφαινόλη Α έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι προκαλεί σοβαρές επιδράσεις στην ανάπτυξη φυτών και ζώων, αλλά και στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς επηρεάζει την κυτταρική διαίρεση ή μεγέθυνση, στην οποία στηρίζεται η ανάπτυξη.

Ωστόσο, επειδή δεν υπάρχει απαγόρευση της ουσίας σε άλλες χρήσεις, πέρα από τα μπιμπερό, (ηλεκτρικά καλώδια, CD και DVD, πλαστικά αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, υλικά οικοδομών, εσωτερικό κάλυμμα σε κονσέρβες κ.α.), οι επιστήμονες συστήνουν στους καταναλωτές να επιλέγουν προϊόντα που η συσκευασία τους είναι απαλλαγμένη από την δισφαινόλη Α (BPA free), να αποφεύγουν τα πολυκαρβουνικά πλαστικά (στο κάτω μέρος των προϊόντων συνήθως αναγράφεται η ένδειξη PC ή ο αριθμός 7), να μην τα τοποθετούν σε φούρνο μικροκυμάτων, να αποφεύγουν να πίνουν τον καφέ τους σε πλαστικά ποτηράκια και να μην επιτρέπουν σε παιδιά και βρέφη να «μασουλούν» πλαστικά αντικείμενα και παιχνίδια, καθώς οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν υποχρεούνται να αναγράφουν στα προϊόντα τους τις σχετικές επισημάνσεις.



Γιατί πρέπει να πίνουν τα παιδιά νερό με το φαγητό




Αν θέλετε να τρώνε τα παιδιά σας λαχανικά, φροντίστε να τους δίνετε νερό μαζί με το φαγητό. Αυτό συνιστούν αμερικανοί επιστήμονες, που υποστηρίζουν ότι η συσχέτιση έχει να κάνει με τους νοερούς συνδυασμούς που κάνουμε στις γεύσεις.

Στη σχετική μελέτη τους συμμετείχαν 75 παιδιά, ηλικίας 3 έως 5 ετών. Όσα από αυτά έπιναν το περισσότερο νερό, είχαν πιο υγιεινές διατροφικές προτιμήσεις απ’ ό,τι εκείνα που έπιναν το λιγότερο.

Όταν, δε, είχαν το μεσημέρι και το βράδυ ένα ποτήρι νερό δίπλα στο πιάτο τους, έτρωγαν περισσότερα ωμά λαχανικά, όπως τα καρότα και οι πιπεριές, απ’ ό,τι όταν είχαν δίπλα τους ένα ποτήρι αναψυκτικό.

Τι σχέση μπορεί να έχουν τα λαχανικά με το νερό; Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Μπετίνα Κόρνγουελ, από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, τα παιδιά μαθαίνουν από πολύ μικρή ηλικία να συσχετίζουν τα γλυκά, πλούσια σε θερμίδες εδέσματα όπως τα αναψυκτικά, με τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη, αλάτι ή/και ζάχαρη όπως τα πατατάκια και τα χάμπουργκερ.

«Οι γευστικές προτιμήσεις μας επηρεάζονται πολύ από την επαναλαμβανόμενη έκθεση σε συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα», είπε. «Η συσχέτιση αυτή αρχίζει πολύ νωρίς στη ζωή, μέσω της έκθεσής μας στα γεύματα στο σπίτι, αλλά και από τους συνδυασμούς των τροφίμων που μας προσφέρονται όταν τρώμε εκτός σπιτιού».

Κατά την δρα Κόρνγουελ, η λύση για τα παιδιά που αποστρέφουν το πρόσωπό τους στη θέα μιας σαλάτας, είναι να φύγουν κατ’ αρχήν τα αναψυκτικά από το οικογενειακό τραπέζι και να αντικατασταθούν με νερό.

Με αυτό τον τρόπο, τονίζει, μπορεί να αναχαιτιστεί και η αύξηση του σωματικού βάρους του παιδιού, η οποία πλέον έχει φτάσει σε ανθυγιεινά επίπεδα για επτά στα δέκα παιδιά.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση «Appetite».


Πηγή: http://www.real.gr

Τους κόβουν το ρεύμα



Τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος αντιμετωπίζουν από την προσεχή Κυριακή, 24 Ιουνίου οι πρώην πελάτες των εταιρειών Hellas Power και Energa που δεν έχουν επιλέξει ακόμα νέο προμηθευτή και συνεχίζουν να προμηθεύονται ενέργεια από τη ΔΕΗ.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας υπενθυμίζει με σημερινή ανακοίνωση σε όσους καταναλωτές δεν έχουν υπογράψει νέο συμβόλαιο με προμηθευτή ρεύματος να το κάνουν αυτήν την εβδομάδα γιατί, όπως αναφέρει, η προθεσμία της 24ης Ιουνίου είναι τελική.

Οι πελάτες των δύο εταιρειών που σταμάτησαν να δραστηριοποιούνται στην αγορά στις 24 Ιανουαρίου μεταφέρθηκαν αυτόματα στη ΔΕΗ η οποία έχει το ρόλο του προμηθευτή τελευταίου καταφυγίου. Όμως η προμήθεια τελευταίου καταφυγίου ισχύει σύμφωνα με το νόμο για δύο μήνες και τον Απρίλιο παρατάθηκε για άλλους δύο. Η δεύτερη παράταση λήγει την προσεχή Κυριακή.

Η προθεσμία αυτή αφορά οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και τις μικρές επιχειρήσεις με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA (κιλοβολταμπέρ). Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι αν παρέλθει άπρακτη αυτή η προθεσμία, ο Διαχειριστής του Δικτύου είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει σε διακοπή χωρίς περαιτέρω ενημέρωση.

Για τους καταναλωτές με μεγαλύτερη ισχύ παροχής οι προθεσμίες έχουν ήδη παρέλθει.



Αναγνωρίστε τις διατροφικές διαταραχές



Οι αιτίες εμφάνισης της ανορεξίας.

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι ένα ψυχογενές πρόβλημα, το οποίο κατά κύριο λόγο εμφανίζεται σε κορίτσια ηλικίας 13-18 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων και στους άντρες νεαρής ηλικίας.

Οι κύριες μορφές διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι: η ψυχογενής ανορεξία, η ψυχογενής βουλιμία και η επεισοδιακή υπερφαγία. Βασικό χαρακτηριστικό και των τριών μορφών διαταραχής πρόσληψης τροφής είναι η έντονη ανησυχία του ατόμου για το βάρος και τη διάπλαση του σώματός του. Οι αιτίες για την εκδήλωση των διαταραχών πρόσληψης τροφής είναι αρκετά σύνθετες και απορρέουν από ένα συνδυασμό μακροχρόνιων συμπεριφορικών συναισθηματικών, ψυχολογικών, διαπροσωπικών και κοινωνικών παραγόντων. Κάποιες από τις αιτίες για την εμφάνισή τους είναι:

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στον εαυτό.
Η αρνητική αξιολόγηση του εαυτού και του σώματος.
Η μίμηση νέων σωματικών προτύπων.
Τα συναισθηματικά συμπλέγματα και οι δυσκολίες κοινωνικοποίησης.
Η ανάγκη για έλεγχο του κοντινού περιβάλλοντος οδηγεί συχνά στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών.

Η ψυχογενής ανορεξία (anorexia nervosa) είναι μια σοβαρή και πολλές φορές επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια. Κύριο χαρακτηριστικό της διαταραχής είναι η μείωση της προσλαμβανόμενης τροφής και η υπερβολική ενασχόληση με το σωματικό βάρος. Οι ασθενείς ασχολούνται υπερβολικά με την τροφή τους, τη μέτρηση των θερμίδων και εκδηλώνουν αποστροφή σε ό,τι παχυντικό.

Η ψυχογενής βουλιμία (bulimia nervosa) είναι μια εξίσου σοβαρή ασθένεια η οποία εκδηλώνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, το άτομο «καταβροχθίζει» σε σύντομο χρόνο μεγάλες ποσότητες φαγητού. Στη δεύτερη, βιώνει αισθήματα ενοχών και δυσφορίας και λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης όπως η εντατική γυμναστική, ο προκλητός εμετός και η χρήση διουρητικών και καθαρτικών.

Η επεισοδιακή υπερφαγία (binge eating) χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης και παρορμητικής υπερφαγίας. Τα επεισόδια αυτά αρκετά συχνά συνοδεύονται από ενοχές και δυσαρέσκεια για το γεγονός, αλλά αντίθετα με τη βουλιμία, δεν οδηγούν σε προκλητούς εμετούς αλλά σε περιόδους επαναλαμβανόμενων διαιτών.

Όπως όλες οι παθήσεις, έτσι και οι διατροφικές διαταραχές δεν εμφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Αντίθετα «επωάζονται» για καιρό στην ψυχή του ατόμου και δημιουργούν κάποια «σημάδια», που αν ένας γονιός ή άτομο του άμεσου περιβάλλοντος έχει τις απαραίτητες γνώσεις-πληροφορίες, μπορεί να τα αναγνωρίσει και να βοηθήσει στην έγκαιρη διάγνωση και επίλυση του προβλήματος. Ας δούμε εδώ τα «σημάδια» που προσδίδουν την κάθε διαταραχή:

Ψυχογενής ανορεξία

Σοβαρή απώλεια βάρους (15% λιγότερο του φυσιολογικού)
Διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος
Αμηνόρροια (πάνω από 3 διαδοχικούς κύκλους)
Τελειομανία
Κρύα άκρα
Χνουδωτή τρίχωση σώματος
Δυσκολία στον ύπνο
Απομάκρυνση από φίλους και κοινωνικό περίγυρο
Υπερβολική γυμναστική (σε ένταση και συχνότητα)
Προκλητοί εμετοί
Χρήση καθαρτικών ή διουρητικών

Ψυχογενής βουλιμία

Επεισόδια υπερφαγίας με γρήγορη κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής.
Προκλητοί εμετοί, χρήση καθαρτικών ή διουρητικών.
Εξαφάνιση στην τουαλέτα μετά από τα γεύματα.
Αίσθημα απώλειας ελέγχου.
Διαταραχές έμμηνου ρύσεως
Αφυδάτωση – λέπτυνση και κακή υγεία δέρματος
Βλάβες στα δάκτυλα και στην αδαμαντίνη των δοντιών
Έντονη μυστικοπάθεια Επεισοδιακή υπερφαγία
Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφής, ακόμη και χωρίς αίσθημα πείνας, μέχρι το άτομο να νιώσει άβολα.
Ταχεία κατανάλωση τροφής
Τα άτομα καταναλώνουν συνήθως την τροφή μόνα τους, για να καλυφθεί το αίσθημα της ντροπής σε σχέση με την ποσότητα.
Ένοχες, ντροπή, τύψεις μετά το επεισόδιο.

Είναι αναγκαίο να υπάρχει υποστηρικτικό πλαίσιο για την θεραπεία των διατροφικών διαταραχών από εξειδικευμένη ομάδα (Ψυχίατρο, Ψυχολόγο, Διαιτολόγο, Παθολόγο, Εργοθεραπευτή), όπως επίσης ενημέρωση και πληροφόρηση από έγκυρες πηγές.


Πηγή: http://www.mednutrition.gr

Υποβολή μηχανογραφικών δελτίων



Aπό σήμερα, Δευτέρα 18 Ιουνίου, και μέχρι τις 5 Ιουλίου θα πρέπει οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ να υποβάλουν τα μηχανογραφικά δελτία, με ηλεκτρονικό τρόπο μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας (exams.minedu.gov.gr).

Η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρ. Κιάου έχει ανακοινώσει ότι οι βαθμολογίες θα γνωστοποιηθούν στο τελευταίο πενθήμερο Ιουνίου, ενώ στο τέλος Αυγούστου, όπως πάντα, θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές βάσεις και τα ονόματα των επιτυχόντων στις εξετάσεις.

Για την εφαρμογή της διαδικασίας οι υποψήφιοι έχουν κληθεί να προσέλθουν μέχρι τις 22 Ιουνίου στα λύκεια για να πάρουν τον κωδικό ασφαλείας (password) για τα μηχανογραφικά τους δελτία, όπως επίσης και τα παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κλπ. που δεν τα προμηθεύτηκαν τον Μάιο.

Με αυτό το password και τον οκταψήφιο κωδικό εξετάσεων οι υποψήφιοι θα μπορούν να επεξεργάζονται και τελικά να υποβάλουν οριστικά το μηχανογραφικό τους μέχρι την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Όσοι από τους υποψήφιους εμπίπτουν σε ειδικές περιπτώσεις (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) πρέπει μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή 22 Ιουνίου να πάνε στο λύκειό τους για να υποβάλουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα δικαιολογητικά.


Πηγή: http://www.enikos.gr

ΑμεΑ και ωράριο εργασίας


Περί μειωμένου ωραρίου εργασίας των ατόμων με αναπηρία ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Παλαιότερα (και αρχικά) είχαμε την ακόλουθη εγκύκλιο:
Εγκύκλιος ΔΙΑΔΠ/Γ2/23585/21-10-1997

Διευκολύνσεις υπαλλήλων με ειδικές ανάγκες

Σας πληροφορούμε ότι στο Ν. 2527/97 "Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων του Ν.2190/94 και άλλες διατάξεις" που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ αρ. 206/8.10.97, περιέχονται διατάξεις (άρθρο 16 παρ.4 και 5) με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα διευκολύνσεων υπαλλήλων μόνιμων και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που είναι άτομα με ειδικές ανάγκες ή έχουν σύζυγο ή τέκνα με ειδικές ανάγκες.

Ειδικότερα :
1. Οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία άνω του 67%, βεβαιωμένη με γνωμάτευση των κατά το Ν. 1648/1986 υγειονομικών επιτροπών, υπηρετούν με ωράριο εργασίας μειωμένο κατά μία ώρα την ημέρα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Π.Δ., 193/88 ( ΦΕΚ 84 Α`), χωρίς ανάλογη μείωση αποδοχών. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για τους υπαλλήλους που έχουν σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο / την οποία συντηρούν.
2. Η ανωτέρω μείωση του ωραρίου κατά μία ώρα την ημέρα επεκτείνεται στους τυφλούς ή παραπληγικούς - τετραπληγικούς υπαλλήλους του δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ. Ειδικώς για τους τυφλούς τηλεφωνητές η μείωση του ωραρίου εργασίας ορίζεται σε δύο ώρες την ημέρα. Σε καμμία από τις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται περικοπή αποδοχών.
Τα υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν.

  • Ύστερα όμως και με σχετικό ερώτημα για το ζητήματα του ωραρίου των εκπαιδευτικών έχουμε το ακόλουθο:
Δ2/979/29.1. 98 ΥΠ.Ε.Π.Θ.-

Μείωση ωραρίου εκπαιδευτικών

Ύστερα από ερωτήματα που τέθηκαν στην Υπηρεσία μας σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 16 παρ. 4 του Ν. 2527/97 που προβλέπει τη μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ( 1 ) ώρα την ημέρα και στους εκπαιδευτικούς που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική, ή σωματική αναπηρία άνω των 67% ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν, σας γνωρίζουμε τα εξής :
Το ωράριο των εκπαιδευτικών ρυθμίζεται από ειδικές διατάξεις και ως εκ τούτου δεν μπορούν να εφαρμοστούν οι ως άνω γενικές διατάξεις που αφορούν στον καθορισμό ωραρίου των δημόσιων υπαλλήλων.
Στα πλαίσια όμως της διευκόλυνσης των εκπαιδευτικών της κατηγορίας αυτής παρακαλούμε να δώσετε σχετικές οδηγίες στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιφερείας σας ώστε να τους εξασφαλισθεί συνεχές ωράριο διδασκαλίας και να τους παρασχεθεί κάθε άλλη διευκόλυνση, όπως απαλλαγή από την υποχρέωσή τους για προσφορά εξωδιδακτικής εργασίας, εφόσον το μέτρο αυτό δεν παρακωλύει την ομαλή λειτουργία του σχολείου.
Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί για να τύχουν των ως άνω διευκολύνσεων θα πρέπει να προσκομίσουν γνωμάτευση της υγειονομικής επιτροπής του Ν. 1648/96 από την οποία να προκύπτει ότι εμπίπτουν στις κατηγορίες που προβλέπονται από το Ν. 2527/97.


  • Μειωμένο ωράριο εργασίας υπαλλήλων του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που είναι΄Ατομα με Aναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία ή σύζυγο με αναπηρία.

Θεσμικό πλαίσιο:
Ν.2527/1997 άρθρο 16 παρ.4 και 5(ΦΕΚ 806Α) ΠΔ/193/1998 άρθρο 5 (ΦΕΚ 84Α), Ν.3528/2007 (ΦΕΚ 26Α΄9/2/07), άρθρο 53 παρ.2.


Οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία ή σύζυγο με αναπηρία 100% τον οποίο συντηρούν δικαιούνται μειωμένο ωράριο εργα-σίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα με αποδοχές, εφόσον η αναπηρία των παιδιών είναι άνω του 67% και βεβαιώνεται από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές.

- Οι τυφλοί ή παραπληγικοί – τετραπληγικοί υπάλληλοι του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, δι-καιούνται μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα με αποδοχές.
- Οι τυφλοί τηλεφωνητές του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δικαιούνται μειωμένο ωράριο κατά δύο (2) ώρες την ημέρα, με αποδοχές.
- Υπάλληλοι – γονείς που είναι άγαμοι ή χήροι ή διαζευγμένοι ή έχουν αναπηρία 67% και άνω, το κατά μία ώρα μειωμένο ωράριο για τέκνα από δύο (2) έως τεσσάρων (4) ετών που δικαιούνται το λαμβάνουν προσαυξημένο κατά έξι (6) μήνες ή αν δεν κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου, και χρησιμοποιούν την εννεάμηνη άδεια ανατροφής τότε η άδεια των εννέα (9) μηνών με αποδοχές που δικαιούνται προσαυξάνεται κατά ένα (1) μήνα.

Αν η σύζυγος του υπαλλήλου που έχει αναπηρία 67%, δεν εργάζεται ή δεν ασκεί οποιοδήποτε επάγγελμα, ο σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση των ανωτέρω διευκολύνσεων, εκτός αν λόγω σοβαρής πάθησης ή βλάβης κριθεί ότι η σύζυγος είναι ανίκανη να αντιμετωπίζει τις ανάγκες ανατροφής του παιδιού, σύμφωνα με βεβαίωση της Δευτεροβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται ο υπάλληλος.

  • Όλα τα πιο πάνω όμως δίνανε δικαιώματα σε άτομα που είχαν παιδιά με αναπηρία και άφηνε αδιευκρίνηστο τι γίνεται με τα άτομα που έχουν οι ίδιοι αναπηρία. Έτσι τέλος έχουμε ρύθμιση που επεκτείνει το μέτρο σε όλους τους υπαλλήλους με ειδικές ανάγκες είτε είναι γονείς είτε έχουν οι ίδιοι αναπηρία: 

Ακολουθεί η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην «Επέκταση μειωμένου ωραρίου εργασίας σε υπαλλήλους του Δημόσιου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία (παρ. 8, άρθρου 30 του Ν. 3731/2008)».

Ελληνική Δημοκρατία - Υπουργείο Εσωτερικών - Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης - Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Οργάνωσης & Διαδικασιών - Διεύθυνση Απλούστευσης Διαδικασιών & Παραγωγικότητας - Τμήμα Συνθηκών Εργασίας & Παραγωγικότητας

ΠΡΟΣ:
1. Υπουργεία-Δ/νσεις Διοικητικού
2. Γενικές & Ειδικές Γραμματείες Υπουργείων – Δ/νσεις Διοικητικού
3. Περιφέρεις – Δ/νσεις Διοίκησης
4. Ανεξάρτητες Διοικητικές Αρχές
5. Noμαρχιακές Αυτοδιοικήσεις - Δ/νσεις Διοικητικού
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1. Δ/νση Οργάνωσης & Λειτουργίας Ο.Τ.Α. Υπουργείου Εσωτερικών
2. Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ)

ΘΕΜΑ: «Επέκταση μειωμένου ωραρίου εργασίας σε υπαλλήλους του Δημόσιου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. (α’ και β’ βαθμού) οι οποίοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία (παρ. 8, άρθρου 30 του Ν. 3731/2008)»

Σας πληροφορούμε ότι με τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 30 του Ν. 3731/2008 (ΦΕΚ 263/Α) «Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών» επέρχονται οι εξής αλλαγές στις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 16 του Ν. 2527/1997 (ΦΕΚ 206/Α) όσον αφορά τη χρήση μειωμένου ωραρίου από υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. που είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία:

α) Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα σε όλους τους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α., οι οποίοι έχουν αναπηρία σε ποσοστό 67 % και άνω.
β) Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα στους τακτικούς και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ο.Τ.Α. που είναι νεφροπαθείς τελικού σταδίου.
γ) Καθορίζεται ως ποσοστό αναπηρίας (πνευματικής, ψυχικής ή σωματικής) των παιδιών των τακτικών υπαλλήλων και υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., το 67% και άνω αντί του προβλεπόμενου μέχρι σήμερα ορίου άνω του 67%, προκειμένου οι υπάλληλοι αυτοί να έχουν μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα.
Κατά τα λοιπά ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 2527/1997.
Τα Υπουργεία παρακαλούνται να κοινοποιήσουν την εγκύκλιο αυτή στα Ν.Π.Δ.Δ που εποπτεύουν και η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών τους Ο.Τ.Α α΄ βαθμού.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Πληροφορίες: Θ. Γκόλφη
Τηλέφωνο: 213-1313130
Fax: 213-1313175
e-mail: fenia.golfi@ypes.gov.gr
Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2009
Α.Π.: ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.3./3569 

  • To 2014 με νόμο έχει η επέκταση του μειωμένου ωραρίου κατά μια ώρα στους υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που έχουν σύζυγο ή παιδιά με αναπηρία.

Μειωμένο κατά μια ώρα θα είναι το ωράριο για υπαλλήλους του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ και, μάλιστα, χωρίς μείωση αποδοχών, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο του ΙΚΑ κατ’ εφαρμογή του άρθρου 27 Ν. 4305/2014 (ΦΕΚ 237/τ. Α 731-10-2014).

Το μέτρο αφορά ειδική κατηγορία υπαλλήλων, των οποίων οι σύζυγοι είναι άτομα με αναπηρία ή έχουν παιδιά με αναπηρία. Πιο συγκεκριμένα,

Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ, που έχουν παιδιά έως 15 ετών τα οποία πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ινσουλινοεξαρτώμενο ή τύπου 1 με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω καθότι τα εν λόγω εξαρτώμενα άτομα χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας σε καθημερινή βάση (ιδίως μέτρηση σακχάρου, χορήγηση ινσουλίνης και ειδική διατροφή) όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση επί του σχεδίου νόμου.

Επεκτείνεται το μειωμένο ωράριο εργασίας κατά μία (1) ώρα την ημέρα χωρίς ανάλογη περικοπή αποδοχών στους τακτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου των Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.ΤΑ που έχουν σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω τον οποίο συντηρούν.

Το νόμο μπορείτε να τον βρείτε κι εδώ.

Νέες προοπτικές στην ελληνική γιδοτροφία



Σε ποιους απευθύνεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SOLID.

Νέους ορίζοντες γνώσης για τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες της ελληνικής αιγοτροφίας, ενός κλάδου που εξελίσσεται με ρυθμούς … χελώνας αποτελώντας τον «ξεχασμένο» και λιγότερο εκσυγχρονισμένο κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας, ανοίγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SOLID (Sustainable Organic and Low Input Dairying), στο οποίο συμμετέχει ομάδα ερευνητών της Κτηνιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Τα παραπάνω υποστηρίζει με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ ο αναπληρωτής καθηγητής στην Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ Γιώργος Αρσένος, ο οποίος μαζί με το μεταδιδακτορικό ερευνητή Αθανάσιο Γελασάκη, τον επίκουρο καθηγητή Γεώργιο Βαλεργάκη και το μεταπτυχιακό φοιτητή Σοφοκλή Πινόπουλο και τη βοήθεια της κτηνιάτρου Ρεβέκκας Γιαννακού δραστηριοποιούνται στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, που χρηματοδοτείται από το 7ο κοινοτικό πλαίσιο και στο πλαίσιό του γίνεται αξιολόγηση των εκτροφών για εντοπισμό των προβλημάτων και των πλεονεκτημάτων τους.

Μάλιστα, στο πλαίσιο του προγράμματος έχει εκπονηθεί εργασία με τίτλο «Προληπτική κτηνιατρική και προβλήματα υγείας σε αιγοτροφικές εκμεταλλεύσεις χαμηλών εισροών», τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν στο Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Συνέδριο, στην Αθήνα, ενώ τον προσεχή Σεπτέμβριο, στην Ισπανία, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα δύο ακόμη ερευνών: «Η γαλακτοπαραγωγός αιγοτροφία στην Ελλάδα» και «Αναπαραγωγική διαχείριση και αποτελεσματικότητα στα ελληνικά ποίμνια αιγών».

Στην πρώτη εργασία χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 46 εκτροφές γιδιών που επιλέχθηκαν τυχαία από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και συμπεριελάμβαναν τις εκτροφές εγχώριων ελληνικών γιδιών με αντιπροσωπευτικές τις εκτροφές των κ. Χατζηπαπαδόπουλου στο Κρυονέρι Θεσσαλονίκης και Παναγιώτη Κεχαγιά στο Καλόκαστρο Σερρών, καθώς και γιδιών της φυλής Δαμασκού, όπου συμπεριλήφθηκαν σημαντικές εκτροφές, όπως το αγρόκτημα Αμάλθεια του Δημήτρη Μηνόπουλου στη Φλώρινα, η εκτροφή της οικογένειας Ναζλόγλου στο Κιλκίς, καθώς και η εκτροφή των αδερφών Τσιότσιου στη Σιάτιστα Κοζάνης και των αδερφών Πάτσιου στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης.

Στις επόμενες δύο χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από 60 εκτροφές γιδιών, όπου ιδιαίτερη σημασία είχε η συμμετοχή εκτροφών καθαρόαιμων γιδιών φυλής Σκοπέλου από το ομώνυμο νησί, καθώς και από την Αλόννησο, με αντιπροσωπευτικότερα τα ποίμνια των Ευάγγελου Παχύ και Γιώργου Αθανασίου.

Το σύνολο των παραπάνω εκτροφών έχουν ενταχθεί στο δίκτυο εκτροφών που συνεργάζονται με το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής.

Επιπλέον, έχουν επιλεγεί συγκεκριμένες εκτροφές, στις οποίες η ερευνητική ομάδα πραγματοποιεί μηνιαίες επισκέψεις για αξιολόγηση της δεικτών ευζωίας του ποιμνίου, καθώς και μεμονωμένων ζώων, τα οποία στη συνέχεια αποτελούν αντικείμενο λεπτομερούς εξέτασης, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και μία σειρά από δειγματοληψίες γάλακτος και κοπράνων για περεταίρω αναλύσεις.

Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δείχνουν μία μεγάλη διακύμανση στο μέγεθος των ποιμνίων (κυμαινόταν από 50 έως 1200 ζώα), αλλά και σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, δεδομένου ότι υπάρχουν ήδη εκτροφές που λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για το μέλλον της γιδοτροφίας.

«Βασικός και διαχρονικός στόχος του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ είναι η ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας» λέει στο ΑΜΠΕ ο κ. Αρσένος, επισημαίνοντας πως μέλη του Εργαστηρίου δραστηριοποιούνται ερευνητικά σε όλους τους κύριους τομείς της κτηνοτροφίας.

«Η ελληνική συμμετοχή σε μία τέτοια έρευνα, όπως η παραπάνω, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι τα γίδια εκτρέφονται κυρίως κατά το ημιεκτατικό σύστημα εκτροφής που είναι συνυφασμένο με το φυσικό περιβάλλον της χώρας μας. Επιπλέον, στον κλάδο αυτό έχουμε την πρωτιά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ η εγχώρια παραγωγή γάλατος και κρέατος δεν έχει να αντιμετωπίσει ανταγωνισμό από ομοειδή εισαγόμενα προϊόντα και υπάρχουν τεράστια περιθώρια για ανάπτυξη με τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων και οργανωμένη εμπορία τους» υπογραμμίζει ο κ. Αρσένος.

Βιώσιμη παραγωγή γάλακτος από οικολογικές και εκτροφές χαμηλών εισροών

Το ερευνητικό πρόγραμμα Sustainable Organic and Low Input Dairying, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2011. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 10 ευρωπαϊκές χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Αυστρία, Ιταλία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Ρουμανία, Γερμανία), με 25 φορείς από τους οποίους 11 είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Οι συμμετέχοντες είναι επιλεγμένοι φορείς από τη γαλακτοβιομηχανία, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις και ομάδες συμβούλων επιχειρήσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Οι δράσεις του προγράμματος εστιάζονται στην εκτροφή μηρυκαστικών, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, τη μεταποίηση των προϊόντων και τη δημιουργία προϋποθέσεων για την μελλοντική εξέλιξη των επιμέρους κλάδων.
Η Ελλάδα επιλέχθηκε ως μέτοχος στο πρόγραμμα αποκλειστικά λόγω της κυρίαρχης θέσης της, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στη γιδοτροφία.

Οι συμμετέχοντες ελληνικοί φορείς είναι το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ο Αγροκτηνοτροφικός συνεταιρισμός Ανωγείων η «Πρόοδος».

Από ελληνικής πλευράς, βασική επιδίωξη είναι η ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής γιδοτροφίας, καθώς και η διερεύνηση των συντελεστών παραγωγής και των προβλημάτων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα εκτροφών ώστε να δοθεί η δυνατότητα εφαρμογής νέας γνώσης και στήριξης καινοτόμων πρακτικών σε επίπεδο παραγωγής.

Η ελληνική ομάδα θα δημιουργήσει ένα δίκτυο παραγωγών ώστε να μελετηθούν και να αναδειχθούν μεμονωμένες εκτροφές με χαρακτηριστικά που θα τις καταστήσουν πρότυπα ανάπτυξης και βιωσιμότητας.

Το SOLID στοχεύει στην εφαρμογή καινοτομιών και στην υποστήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης των βιολογικών εκτροφών και γενικά των εκτροφών χαμηλών εισροών. Ειδικότερα, στόχος είναι η δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων (κτηνοτροφικές και μεταποιητικές, ομάδες παραγωγών, ερευνητικά κέντρα, εμπορικές επιχειρήσεις) στον καθορισμό κοινής στρατηγικής και τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων και η κατάθεση προτάσεων για το μέλλον.

Θα γίνει λεπτομερής διερεύνηση και καταγραφή των χαρακτηριστικών εκείνων που καθιστούν τα ζώα συγκεκριμένων φυλών περισσότερο κατάλληλα για βιολογικά συστήματα εκτροφής και συστήματα χαμηλών εισροών.
Έτσι, θα εξασφαλιστεί η μέγιστη αξιοποίηση του γενετικού δυναμικού των ζώων αυτών για την παραγωγή γάλατος διασφαλίζοντας την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιοποικιλότητα.

Τέλος, η διασφάλιση ενός συστήματος ανταλλαγών μεταξύ ερευνητών και άλλων ενδιαφερομένων θα δώσει τη δυνατότητα για άμεση διάχυση της τεχνογνωσίας που θα αποκτηθεί και εφαρμογής της σε διάφορες εκτροφές σε διακρατικό.