Το Blog των AμεA (Ατόμων με Αναπηρία) - Αναπηρία - Δικαιώματα, Παροχές, Ενημέρωση και Πληροφορίες για τα Άτομα με Αναπηρία... και όχι μόνο. Ανάπηροι αλλά ίσοι - Disabled but Equal
Πόσα και πότε πρέπει να καταναλώνονται;Η κατανάλωση υγρών ή και τροφίμων κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση, επηρεάζοντας κάποιους παράγοντες που θεωρούνται περιοριστικοί για την αθλητική απόδοση. Η παρατεταμένη άσκηση υψηλής έντασης οδηγεί σε αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, μείωση του ολικού σωματικού νερού και μείωση των μυϊκών και ηπατικών αποθεμάτων γλυκογόνου.
Οι παράγοντες αυτοί μειώνουν την ικανότητα παραγωγής έργου και σε κάποιες περιπτώσεις μειώνουν την ικανότητα εκτέλεσης κινήσεων που απαιτούν επιδεξιότητα ή και κρίση. Η επιλογή των υγρών και των τροφίμων που θα καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της άσκησης εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η φύση και η διάρκεια του αγωνίσματος, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, η διατροφική κατάσταση και τα γενικότερα φυσιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά του κάθε αθλητή.
Ο κύριος στόχος της κατανάλωσης υγρών και τροφίμων κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η ενίσχυση των περιορισμένων σωματικών αποθεμάτων υδατανθράκων και η παροχή νερού, και σε κάποιες περιπτώσεις και ηλεκτρολυτών, για την αποκατάσταση των απωλειών μέσω του ιδρώτα. Ο μεταβολισμός των υδατανθράκων είναι βασικής σημασίας για την αθλητική απόδοση.
Ωστόσο, σε ένα θερμό περιβάλλον είναι δυνατό να εμφανιστεί η κόπωση, παρά το γεγονός ότι τα αποθέματα υδατανθράκων δεν έχουν εξαντληθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, η απόδοση περιορίζεται από τη μη επαρκή λειτουργία των μηχανισμών θερμορύθμισης και την εμφάνιση αφυδάτωσης.
Κατανάλωση υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης
Η αφυδάτωση μπορεί να βλάψει την απόδοση, τόσο κατά την άσκηση αντοχής, όσο και κατά την άσκηση υψηλής έντασης. Οι αθλητές θα πρέπει γενικά να περιορίσουν την πιθανότητα αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια των αγώνων, προσπαθώντας να προσλάβουν υγρά με τον ίδιο περίπου ρυθμό που αποβάλλουν ιδρώτα από τον οργανισμό τους, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την απώλεια σωματικού βάρους.
Συνήθως, δεν είναι απαραίτητο να καταναλωθούν μεγάλες ποσότητες υγρών για να αποφευχθεί τελείως η απώλεια σωματικού βάρους. Σε κάθε περίπτωση όμως, το επίπεδο της αφυδάτωσης δεν θα πρέπει να ξεπερνά την απώλεια 2% του σωματικού βάρους (π.χ. 1 Κg για ένα άτομο 50Kg, 1,5 Κg για ένα άτομο 75 Κg και 2Kg για ένα άτομο 100Kg). Σε θερμά κλίματα με υγρασία, πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο το επίπεδο της αφυδάτωσης, καθώς η εντονότερη εφίδρωση και η ένταση της άσκησης συνεπιδρούν και αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης και υπερθερμίας. Μία γενική σύσταση είναι η κατανάλωση 150-250 ml υγρών ανά 15-20 λεπτά κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Όταν δεν είναι δυνατό να καταναλωθούν υγρά κατά τη διάρκεια άσκησης η οποία προκαλεί έντονη εφίδρωση και διαρκεί πάνω από 30 λεπτά, τότε είναι απαραίτητη η κατανάλωση υγρών πριν την έναρξη της άσκησης, πάντα όμως σε σημείο που να νιώθουμε άνετα με τον όγκο του στομάχου όταν ξεκινά ο αγώνας ή η προπόνηση, δηλαδή να μην υπάρχουν στομαχικές ενοχλήσεις που θα μειώσουν τελικά την απόδοσή (για παράδειγμα 300-800ml, ανάλογα με τις αντοχές του κάθε αθλητή).
Κατανάλωση υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της άσκησης
Κανένα άλλο θρεπτικό συστατικό δεν επιδρά σημαντικά στην αθλητική απόδοση όσο το νερό ή/ και οι υδατάνθρακες. Κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης άσκησης, η οποία διαρκεί περισσότερο από 1 ώρα, οι αθλητές συστήνεται να καταναλώσουν 30-60g άμεσα απορροφήσιμων υδατανθράκων/ώρα, ώστε ταχύτατα να αυξήσουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πέρα από την κατανάλωση υγρών.
Η διαδικασία αυτή αυξάνει την απόδοση και επιτρέπει την διατήρηση του ρυθμού της άσκησης, των ικανοτήτων, της ηρεμίας και της συγκέντρωσης, αποτρέποντας την εμφάνιση κόπωσης. Η χρήση των αθλητικών ποτών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και έχουν περιεκτικότητα υδατανθράκων περίπου 4-8% (4-8g υδατανθράκων/ 100g) επιτυγχάνει την κάλυψη των αναγκών σε υγρά και υδατάνθρακες στα περισσότερα αθλήματα. Οι υδατάνθρακες αυτοί μπορούν να προέλθουν από απλά σάκχαρα (πχ. σουκρόζη – κοινή ζάχαρη, σιρόπια φρουκτόζης – γλυκόζης με περιεκτικότητα σε φρουκτόζη ή γλυκόζη έως και 50%), μαλτοδεξτρίνες ή άλλους ταχέως απορροφήσιμους υδατάνθρακες. Η χρήση αυτού του είδους των αθλητικών ποτών αποτρέπει την πιθανότητα εμφάνισης γαστρεντερικών διαταραχών κατά τη διάρκεια της άσκησης.
Αν οι υδατάνθρακες καταναλωθούν αμέσως πριν την άσκηση σε ένα μακράς διαρκείας αγώνα (περισσότερο από 40-60 λεπτά) είναι χρήσιμο να συνεχίζεται η πρόσληψη επιπλέον 30-60g υδατανθράκων/ ώρα κατά την διάρκεια του ίδιου αγωνίσματος. Το νάτριο θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα υγρά που καταναλώνονται όταν η διάρκεια του αγωνίσματος είναι περισσότερο από 1-2 ώρες ή όταν ο αθλητής αποβάλλει μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσω της εφίδρωσης κατά την διάρκεια του αγώνα (πχ. >3-4g νατρίου) σε συγκέντρωση 25 mmol ανά λίτρο ποτού. Το νάτριο είναι επίσης χρήσιμο για την κατακράτηση των υγρών που καταναλώνει ο αθλητής κατά τη διάρκεια της άσκησης καθώς και για τη βελτίωση της γεύσης του αθλητικού ποτού.
Η καφεΐνη, η οποία περιλαμβάνεται στα περισσότερα αθλητικά τρόφιμα και ποτά, μπορεί να αυξήσει την αντοχή του αθλητή, ιδιαίτερα στα τελευταία στάδια της παρατεταμένης άσκησης. Το όφελος αυτό μπορεί να παρατηρηθεί με σχετικά μικρές δόσεις καφεΐνης (περίπου 2mg/Kg ΣΒ πχ. 150ml καφέ ή 750-1000ml αναψυκτικού τύπου cola).
Συνοψίζοντας, η πρόσληψη υγρών και υδατανθράκων παρέχει σημαντικά οφέλη στην απόδοση των περισσότερων αθλημάτων. Οι αρνητικές επιπτώσεις της αφυδάτωσης κατά τη διάρκεια της άσκησης περιλαμβάνουν από μια μικρή, αλλά σημαντική μείωση της αθλητικής απόδοσης, στην περίπτωση που το έλλειμμα σωματικών υγρών είναι μικρού βαθμού, έως και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, όταν οι απώλειες σωματικών υγρών είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες κατά την άσκηση σε θερμό περιβάλλον. Θετικές επιδράσεις από την πρόσληψη υδατανθράκων κατά την άσκηση παρατηρούνται σε διάφορους τύπους άσκησης, που κυμαίνονται από την άσκηση υψηλής έντασης και διάρκειας μίας ώρας και άνω, ως την παρατεταμένη άσκηση μέτριας έντασης, ενώ θετικές επιδράσεις παρατηρούνται και στην περίπτωση διαλειμματικής άσκησης υψηλής έντασης.
Η αντιμετώπιση των διαταραχών μειώνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα. Τα αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν, σε διάστημα μίας 15ετίας στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης σε 5.400 άτομα, έδειξαν ότι με την αντιμετώπιση της υπνικής άπνοιας μειώθηκε το ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά.
Συγκεκριμένα το ποσοστό θανάτων από καρδιαγγειακά στα 5.400 άτομα που είχαν σύνδρομο άπνοιας το οποίο αντιμετωπίστηκε με συσκευή CPAP, ήταν μόνο 0,36/1000 ενώ σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 2,2 /1000.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Έρευνας και Τεχνολογικής Υποστήριξης του Απνοϊκού Συνδρόμου και Συνοδών Νοσημάτων και πρώην συντονιστής-διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Άγιος Παύλου, Μανώλης Βλαχογιάννης, με αφορμή το 1ο Διεθνές Συμπόσιο Διαταραχών Ύπνου και Συνοδών Νοσημάτων, οι εργασίες του οποίου θα πραγματοποιηθούν 22-23 Σεπτεμβρίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.
Όπως επισήμανε ο κ Βλαχογιάννης το σύνδρομο άπνοιας έχει επιπτώσεις στην υπέρταση, την υπερινσουλιναιμία, τη υπερλιπιδαιμία και τη σπλαχνική παχυσαρκία, ενώ μπορεί ακόμη να επηρεάσει τη λειτουργία μια σειράς ενδοκρινών αδένων καθώς και τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Η υπνική άπνοια σε ήπιες περιπτώσεις αντιμετωπίζεται με την ελάττωση βάρους, τη διακοπή καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο ένα ποτήρι την ημέρα. Στις λίγο βαρύτερες περιπτώσεις, δηλαδή όταν εκδηλώνονται 15 άπνοιες διάρκειας μεγαλύτερης των 10 δευτερολέπτων ανά ώρα στους ενήλικες και έως 8 δευτερολέπτων στα παιδιά, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τη χρήση ειδικής μασέλας που πρέπει να φορά ο ασθενής όταν κοιμάται . Στις πιο βαριές περιπτώσεις , όταν δηλαδή ο αριθμός των απνοιών ξεπερνά τις 15 ανά ώρα ,τότε αντιμετωπίζεται με τη χρήση συσκευής μηχανικού αερισμού CPAP.
Σύμφωνα με τον κ Βλαχογιάννη η συχνότητα της άπνοιας κατά τον ύπνο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι 1-3% και κυρίως οφείλεται στην ανατομική κατασκευή όπως πχ σε μικρή στοματική κοιλότητα ή σε μεγάλη γλώσσα σε σχέση με το στόμα.
«Αν κάποιος σηκώνεται πολλές φορές το βράδυ για ούρηση, αν ξυπνά με βαρύ κεφάλι και πονοκέφαλο ή αν ξυπνά με στεγνό στόμα, αν έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση το βράδυ, αν έχει μειωμένη σεξουαλική δραστηριότητα σε σχέση με την ηλικία του θα πρέπει να αποταθεί σε έναν γιατρό οποιασδήποτε ειδικότητας ο οποίος όμως πρέπει είναι εκπαιδευμένος πάνω στις διαταραχές ύπνου και πιστοποιημένος από το ΚΕΣΥ ή στα εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων τα οποία διαθέτουν Κέντρα Μελέτης Ύπνου. Επίσης οι γονείς θα πρέπει να «υποψιαστούν» σύνδρομο άπνοιας αν τα παιδιά τους ροχαλίζουν, διαβάζουν αλλά δεν αποδίδουν, είναι υπερδραστήρια ή έχουν αδικαιολόγητη απώλεια ούρων το βράδυ» απαντά ο κ Βλαχογιάννης.
Στο 1ο Διεθνές Συμπόσιο για τις Διαταραχές του Ύπνου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τις αϋπνίες, το ροχαλητό και τις άπνοιες, τις υπνηλίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, τις κεφαλαλγίες, το αίσθημα κόπωσης, την απώλεια μνήμης και άλλες καταστάσεις που σχετίζονται με τις διαταραχές του ύπνου. Στην διάρκεια του Συμποσίου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των διαταραχών του ύπνου στην παχυσαρκία, στην ποιότητας ζωής, στα ατυχήματα που μπορεί να προκληθούν από την έλλειψη ύπνου και την οικονομία της υγείας.
Τι δείχνει νέα μελέτη του περιοδικού «American Journal of Epidemiology». Tον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αυξάνουν σε ποσοστό 80% οι πολλές ώρες εργασίας, σύμφωνα με νέα μελέτη του περιοδικού «American Journal of Epidemiology», στην οποία διαπιστώνεται πως οι εργαζόμενοι που κάνουν υπερωρίες υπόκεινται συχνά σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, ο συνδυασμός άγχους, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και ανθυγιεινής διατροφής, είναι υπαίτιος για πρόωρα καρδιακά προβλήματα που εμφανίζουν πολλοί εργαζόμενοι.
Στη Βρετανία οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη δουλειά τους κατά μέσο όρο 42,7 ώρες την εβδομάδα, έναν μέσο όρο που ξεπερνούν οι εργαζόμενοι σε Ελλάδα και Αυστρία. Αντιθέτως, οι Γερμανοί εργάζονται κατά μέσο όρο 42 ώρες την εβδομάδα και οι Δανοί κατά 39,1.
Τα δεδομένα προέκυψαν από διάφορες μελέτες κατά τα διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.
Το Ίδρυμα του Ομίλου Vodafone διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά, τα Smart Accessibility Awards, ένα διαγωνισμό για developers από όλη την Ευρώπη. Στόχος του διαγωνισμού αυτού είναι η ανάπτυξη νέων εφαρμογών που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής των ηλικιωμένων, αλλά και των ατόμων με αναπηρία.
Μέσω του διαγωνισμού θα βραβευτούν οι καλύτερες εφαρμογές για smartphones με συνολικό έπαθλο 200.000 €, το οποίο θα μοιραστεί ισομερώς στους τέσσερις νικητές, στις παρακάτω κατηγορίες: κοινωνική συμμετοχή, ανεξάρτητη διαβίωση, κινητικότητα και ευημερία.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη της κοινωνίας, καθώς προωθεί την αξιοποίηση της τεχνολογίας της κινητής επικοινωνίας για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας ανθρώπων που το έχουν ανάγκη.
Η αξιολόγηση της κάθε εφαρμογής θα πραγματοποιηθεί με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, όπως για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα, η ευχρηστία και η διαθεσιμότητα της. Οι developers μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό υποβάλλοντας την υποψηφιότητα τους έως και τις 15 Οκτωβρίου 2012, ενώ η επιλογή των νικητών θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου.
Δείτε ένα βίντεο με τους νικητές του διαγωνισμού το 2011 Κάθε συμμετοχή πρέπει να υποβληθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://developer.vodafone.com/smartaccess2012/ όπου είναι διαθέσιμες και περισσότερες πληροφορίες για τα Βραβεία, αλλά και στο Twitter μέσω του #vsa2012 .Όλες οι συμμετοχές που πληρούν τα κριτήρια του διαγωνισμού, πρόκειται να αξιολογηθούν το Νοέμβριο 2012 από μία Επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για την Τρίτη Ηλικία (AGE Platform Europe), του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum) και του Ιδρύματος του Ομίλου Vodafone. Στην τελική φάση, δώδεκα συμμετέχοντες θα επιλεχθούν και θα κληθούν να παρουσιάσουν «ζωντανά» την εφαρμογή τους, ενώπιον της Επιτροπής στην Ισπανία στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου και θα επιλεγούν οι τέσσερις νικητές του διαγωνισμού.
Ο διαγωνισμός στηρίζεται και συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για την Τρίτη Ηλικία, το Ευρωπαϊκό δίκτυο 165 οργανώσεων από και για άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία, τη ΜΚΟ η οποία εκπροσωπεί 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους με αναπηρία.
Ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο ή αλλιώς ένα «μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο», μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναπηρία. Παρόλα αυτά, η αντιμετώπισή του από τους ιατρούς, γίνεται συχνά με πολύ ήπιες θεραπευτικές μεθόδους, παρατηρείται σε μελέτη που δημοσιεύθηκε από το περιοδικό Stroke.
«Η μελέτη δείχνει πως οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί μικρά και ισχαιμική εγκεφαλικά, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας και χρειάζονται έγκαιρη αξιολόγησή τους και θεραπεία», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Shelagh Coutts.
«Θα πρέπει να εξετάζουμε νωρίτερα τους ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν έχουν θρόμβους, αλλά και να είμαστε πιο επιθετικοί στη θεραπεία εκείνων που παρουσιάζουν προβλήματα, με θρομβόλυση, ακόμα και αν τα συμπτώματα από τους θρόμβους είναι ελάχιστα έως μηδαμινά», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η θρομβόλυση είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διάλυση των επικίνδυνων θρόμβων, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Συνήθως ασθενείς που έχουν υποστεί μικρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους θεραπεία, μια και η κατάστασή τους δεν θεωρείται αρκετά σοβαρή, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Ανάμεσα στους 499 ασθενείς με παρόμοιο επεισόδιο που εξετάσθηκαν, το 15% βρέθηκε να έχει τουλάχιστον μια μικρή αναπηρία, η οποία ορίστηκε ως η αδυναμία πραγματοποίησης προηγούμενων δραστηριοτήτων ή και η ανικανότητα χειρισμού προσωπικών υποθέσεων χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου.
Οι αξονικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς έδειξαν πως, κάποια «μίνι» εγκεφαλικά είχαν στενέψει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να διπλασιάζονται οι πιθανότητες κάποιας αναπηρίας.
«Για κάθε δευτερόλεπτο μετά από ένα μικρό εγκεφαλικό, ο εγκέφαλος του ασθενούς μπορεί να χάνει οξυγόνο, πιθανότητα που ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα σημαντικό γεγονός», είπε ο Coutts.
Επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μεγάλη απειλή για τους ασθενείς, με 53% πιθανότητες αναπηρίας, έναντι 12% σε ασθενείς με μεμονωμένο γεγονός.
Συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού αποτελούν η απότομη έναρξη αδυναμίας της μιας πλευράς του σώματος, μούδιασμα της μιας πλευράς του σώματος, ζαλάδα και δυσκολία στο περπάτημα, τα οποία όμως μπορεί να έρθουν και να εξαφανιστούν γρήγορα.
Ακόμα και στην περίπτωση της σύντομης παύσης τους, το άτομο πρέπει να επισκεφθεί σύντομα ένα νοσοκομείο για να υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις. Σε περίπτωση αγνόησης τέτοιων συμπτωμάτων υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι αναπηρίας ή ακόμη και θανάτου!
Μία συγκινητική ιστορία – δίδαγμα.
Με την πρώτη ματιά το ζευγάρι μοιάζει με όλους τους υπόλοιπους καλεσμένους στο γάμο... Όμως ο Taylor Morris και η αγαπημένη του Danielle Kelly, θα άξιζαν να τραβήξουν πάνω τους περισσότερα βλέμματα ακόμα και από τον γαμπρό και τη νύφη...
Σε ένα συγκινητικό βίντεο ο ειδικός σε θέματα εξουδετέρωσης εκρηκτικών Taylor Morris που έχασε τα πόδια του και τα χέρια του όταν μηχανισμός εξερράγη δίπλα του στο Αφγανιστάν, εμφανίζεται να συνοδεύει στο χορό την αγαπημένη του χάρη στα προσθετικά του άκρα, αποδεικνύοντας ότι όλα είναι δυνατά όταν έχει κανείς δίπλα του ανθρώπους που να τον στηρίζουν ψυχολογικά.
Ο Taylor κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό μόλις τελείωσε το σχολείο και έγινε αμέσως μέλος της EOD, μιας ιδιαίτερης τάξης στρατιωτών που είναι υπεύθυνοι για την εκκαθάριση των εκρηκτικών πριν να εισέλθουν τα στρατεύματα σε έναν χώρο.
Στις 3 Μαΐου του 2012 όμως το ατύχημα που είχε ο Taylor υπέβαλε τον ίδιο και τη σύντροφό του σε μια δοκιμασία που πολλοί δεν θα άντεχαν.
Ωστόσο οι ίδιοι βγήκαν νικητές καθώς παρά τον ακρωτηριασμό που υπέστη στα άνω και κάτω άκρα, ο Taylor δεν το έβαλε κάτω.
Υπεβλήθη σε επέμβαση και με τα νέα προσθετικά του μέλη στα πόδια και τα χέρια ατενίζει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Διαταραχές εμφανίζουν τα νεογέννητα που έχουν εκτεθεί στη νικοτίνη. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι τα νεογνά που έχουν εκτεθεί στη νικοτίνη, κατά την εγκυμοσύνη, από μητέρες, είτε παθητικές, είτε ενεργητικές καπνίστριες, εμφανίζουν διαταραχές στη φυσιολογία, τις αισθήσεις και την κινητικότητά τους.
Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει συνδεθεί, βεβαίως, με πολλά διαφορετικά προβλήματα σε βρέφη, όπως μαθησιακές δυσκολίες, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής, υπερκινητικότητα, ακόμη και παχυσαρκία.
Ωστόσο, αν και οι παιδιατρικές και μαιευτικές διαταραχές που συνδέονται με τον καπνό κατά το στάδιο αυτό είναι καλά καθορισμένες, οι συνέπειες για τη νεογνική συμπεριφορά δεν έχουν ακόμη μελετηθεί σε βάθος.
Μια νέα μελέτη, λοιπόν, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Early Human Development, προχωρά περισσότερο και αναλύει τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για το νεογέννητο.
Οι επιστήμονες αξιολόγησαν την συμπεριφορά 282 υγιών νεογνών, μεταξύ 48 και 72 ωρών μετά τη γέννηση. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα νεογνά που είχαν ενδομήτρια έκθεση σε νικοτίνη, είτε με ενεργό είτε με παθητικό τρόπο, εμφανίζουν σημάδια προβληματικής νευροσυμπεριφορικής ανάπτυξης.
Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν, επίσης, ότι εκείνα είχαν που εκτεθεί, ενεργητικά ή παθητικά, σε νικοτίνη, έχουν χαμηλή ανταπόκριση στα ερεθίσματα που συνδέονται άμεσα με το κεντρικό νευρικό σύστημα και έχουν κακή κινητική ανάπτυξη.
Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη
Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη είναι μια από τις βασικότερες αιτίες ασθενειών και θανάτου για τη μητέρα και το βρέφος.
Παρ' όλα αυτά, επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 11% και 30% των εγκύων γυναικών καπνίζουν ή εκτίθενται παθητικά στον καπνό τσιγάρου.
Όταν μια έγκυος γυναίκα καπνίζει, οι συγκεντρώσεις νικοτίνης στο έμβρυο φθάνουν να είναι έως και 15% μεγαλύτερες από τις συγκεντρώσεις νικοτίνης στην ίδια τη μητέρα!
Οι παράγοντες που αυξάνουν αλλά και περιορίζουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης. Οι διατροφικοί παράγοντες που έχει φανεί ότι παίζουν κάποιο ρόλο στη γυναικεία γονιμότητα είναι οι παρακάτω:
Η υποθρεψία και το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ <20 br="br"> Όταν οι λιπαποθήκες του ατόμου είναι χαμηλές, μειώνεται η γονιμότητα για να αποφευχθεί η πιθανότητα γονιμοποίησης σε ένα σώμα που δεν έχει αρκετή ενέργεια για να μπορέσει να κυοφορήσει και έπειτα να θρέψει το έμβρυο.
Αυτό μπορεί να συμβεί σε γυναίκες με πολύ χαμηλή κατανάλωση τροφής (συνεχείς υποθερμιδικές δίαιτες), σε γυναίκες που χάνουν βάρος λόγω κάποιας ασθένειας, σε γυναίκες με νευρογενή ανορεξία ή βουλιμία αλλά και σε γυναίκες που ασκούνται υπερβολικά (αμηνόροια των αθλητών).
Συνίσταται η διακοπή αυστηρά υποθερμιδικών διαιτών πριν την εγκυμοσύνη
Το υπερβολικό βάρος. Ο Δείκτης Μάζας Σώματος > 25 (σωματικό υπέρβαρο) και ιδιαίτερα >30 (παχυσαρκία) έχει δειχτεί ότι είναι ανασταλτικός παράγοντας στην τεκνοποίηση.
Το αυξημένο βάρος αυξάνει την ινσουλινοαντίσταση και συχνά ευνοεί την εμφάνιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών καθώς και άλλων ενδοκρινικών ανωμαλιών. Η απώλεια ακόμα και 5-10% του βάρους, έχει δείξει ότι βελτιώνει σημαντικά τη γονιμότητα.
Ο ρόλος του υπερβάλλοντος ή του πολύ χαμηλού βάρους είναι τέτοιος, ώστε συνίσταται η επαναφορά του βάρους σε υγιή επίπεδα να γίνεται πριν ή και παράλληλα με την αναζήτηση θεραπείας γονιμότητας
Το κάπνισμα αλλά και το παθητικό κάπνισμα, καθώς και η κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλσε μέτριες δόσεις δείχνουν να επηρεάζουν τη γονιμότητα. Τα παραπάνω ίσως να είναι φρόνιμο να μετριαστούν όταν η γυναίκα προσπαθεί να συλλάβει, καθώς μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο έμβρυο σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης πιθανώς να μειώνει τη γονιμότητα στις γυναίκες, ενώ η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά
Περιβαλλοντικά ρυπογόνα, όπως ο υδράργυρος, τα οποία φαίνεται να διαταράσσουν ενδοκρινικά μονοπάτια. Σε έρευνες φάνηκε ότι τα υπογόνιμα ζευγάρια είχαν μεγαλύτερες συγκεντρώσεις υδραργύρου στο αίμα. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην κατανάλωση ψαρικών από μολυσμένες περιοχές.
Υψηλά ποσοστά υδράργυρου έχουν τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το φαγκρί, η τούνα και ο καρχαρίας και θα πρέπει να αποφεύγονται ολωσδιόλου. Προτιμήστε μικρότερα ψάρια, γαρίδες, σολομό κτλ
Η αύξηση της δραστηριότητας, κυρίως της έντονης δραστηριότητας έχει δειχτεί ότι μειώνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας. Συνίσταται λοιπόν, πρώτα απ’ όλα η επαναφορά του βάρους σε υγιή πλαίσια με τη χρήση κατάλληλων μεθόδων.
Η διατροφή θα πρέπει να έχει ποικιλία, να περιλαμβάνει λαχανικά και όσπρια πλούσια σε σίδηρο και αντιοξειδωτικά, να αποφεύγονται τα κακής ποιότητας λιπαρά και να καταναλώνεται 1 μερίδα πλήρων σε λιπαρά γαλακτοκομικά την ημέρα.
Καλό είναι να μετριαστεί η καφεΐνη και το αλκοόλ, ενώ συνίσταται να υπάρχει τακτική φυσική δραστηριότητα.
Οι πάσχοντες υποφέρουν από τα συμπτώματα όλο το χρόνο. Πόδια πρησμένα με αίσθημα βάρους και πόνο , που είναι τα συνηθισμένα συμπτώματα της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας (ΧΦΑ) ταλαιπωρούν τους πάσχοντες όλο το χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι σύμφωνα με την πανελλήνια επιδημιολογική έρευνα που πραγματοποίησαν η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.
Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 51% του συνόλου των πασχόντων και το 60% όσων υποφέρουν συστηματικά από ΧΦΑ δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά όλο το χρόνο.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος στα πρώτα στάδια δεν πρέπει να ξεκινά και να σταματά μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες, που τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, αλλά να γίνεται συστηματικά, χωρίς διακοπή, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.
Επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα φυσικά φλαβονοειδή, ή bio-φλαβονοειδή, που προέρχονται από το εκχύλισμα των φύλλων της κόκκινης αμπέλου (Vitis vinifera), που στην Ελλάδα κυκλοφορεί με το εμπορικό όνομα Αntistax® , όχι μόνο ανακουφίζουν τα δυσάρεστα συμπτώματα, αλλά και δυναμώνουν τις φλέβες. Αποτελούν δε την ιδανική λύση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ΧΦΑ. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που έδειξε ότι 76% των πασχόντων που είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή, είχε μείνει ικανοποιημένο από την αγωγή.
Τα bio-φλαβονοειδή δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό και μπορούν να ληφθούν μόνο μέσω της διατροφής.
Έχει, επίσης, αποδειχθεί ότι προστατεύουν το αγγειακό επιθήλιο σταθεροποιώντας τις μεμβράνες και αυξάνουν την ελαστικότητα τους (ομαλοποίηση της αγγειακής διαπερατότητας). Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και πόνο.
Το Antistax® είναι το μοναδικό προϊόν που κυκλοφορεί στην Ελλάδα σε αυτή την κατηγορία, το οποίο έχει εξεταστεί και εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ - HMPC / Committee on Herbal Medicinal Products ) – και υπάρχει Community Monograph που τεκμηριώνει τις παραπάνω δράσεις και το καλό προφίλ ασφάλειας.
Είναι επίσης το μοναδικό σκεύασμα που διατίθεται σε δισκία και σε δυο τοπικές μορφές, σε gel και κρέμα. Η συνδυασμένη χρήση των δισκίων με μία τοπική μορφή έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Η αντιμετώπιση της Χρόνιας Φλεβικής Ανεπάρκειας, στα πρώτα στάδια, σύμφωνα με τον κ. Στάθη Σκληρό, Γενικό Ιατρό, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας , έχει μεγάλη σημασία τόσο ιατρικά, όσο και κοινωνικά.
Ο έλεγχος των παραγόντων κινδύνου, η τροποποίηση της καθημερινής ζωής των ασθενών και η χορήγηση αποτελεσματικών σκευασμάτων, όπως το Antistax®, αποτελούν τα βασικά συστατικά της αντιμετώπισής της. Σε προχωρημένα στάδια η ΧΦΑ και όταν δεν έχει αντιμετωπιστικά σωστά εγκαίρως, απαιτεί αντιμετώπιση με περισσότερο επεμβατικές μορφές θεραπείας (σκληροθεραπεία, ραδιοκύματα και χειρουργική παρέμβαση).
Στην ενδοσκοπική γυναικολογία και ουρογυναικολογία. Το νοσοκομείο «Μητέρα» μπαίνει δυναμικά στο χώρο της εκπαίδευσης, με ολοκληρωμένα προγράμματα πρακτικής άσκησης γιατρών.
Στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου που διοργανώθηκε με αφορμή την έναρξη του 1ου Προγράμματος Μετεκπαιδευτικής Πρακτικής Άσκησης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του «Μητέρα», κ. Ανδρέας Καρταπάνης δήλωσε ότι «Είναι η πρώτη φορά που ιδιωτικός φορέας υγείας στο χώρο της γυναικολογίας επεκτείνει την ακαδημαϊκή μόρφωση των ιατρών, με προγράμματα πρακτικής άσκησης.
Το «Μητέρα», το μεγαλύτερο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Ελλάδα με 501 κλίνες, 450.000 τοκετούς και περισσότερα από 500.000 γυναικολογικά χειρουργικά περιστατικά στα 35 και πλέον χρόνια λειτουργίας του, είναι σε θέση, με την ομάδα καταξιωμένων ιατρών και τον τελευταίας γενιάς εξοπλισμό που διαθέτει, να μεταφέρει την εμπειρία και τεχνογνωσία του στη νέα γενιά ιατρών. Η βεβαίωση παρακολούθησης που θα λαμβάνει ο κάθε ιατρός, αποτελεί ένα ουσιαστικό αποδεικτικό συνεχιζόμενης, ιατρικής εκπαίδευσης και σημαντικό εφόδιο στην επαγγελματική του ζωή».
Το 1ο πρόγραμμα με θέμα «Ενδοσκοπική Γυναικολογία και Ουρογυναικολογία» έχει ως στόχο τη μεταφορά κλινικής εμπειρίας και τεχνογνωσίας και την εξοικείωση των νέων ιατρών στις σύγχρονες τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Το πρόγραμμα έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, είναι 4μηνης διάρκειας (έναρξη Νοέμβριος 2012) και αφορά σε πτυχιούχους ιατρούς.
Όπως δήλωσε ο Διευθυντής του Μετεκπαιδευτικού Προγράμματος, Αν. Καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του «Μητέρα» κ. Γεώργιος Καλλιπολίτης «Το πρόγραμμα αυτό φιλοδοξεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ακαδημαϊκό έργο των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας μας, ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική μεγάλων νοσοκομείων στις ΗΠΑ (Johns Hopkins, Mayo Clinic κλπ).
Αποτελεί το 1ο μιας σειράς ολοκληρωμένων προγραμμάτων που συνδυάζουν την εξειδίκευση των νέων ιατρών με τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε προσομοιωτές και παρακολούθηση στα χειρουργεία. Για το λόγο αυτό, έχουμε εξασφαλίσει την αιγίδα της Ένωσης Μαιευτήρων - Γυναικολόγων Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης καθώς και την υποστήριξη του Ερευνητικού- Πειραματικού Κέντρου ELPEN».
Από την πλευρά του, ο Υπεύθυνος του Προγράμματος, μαιευτήρας – ενδοσκοπικός χειρουργός – γυναικολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Ομίλου «Υγεία», κ. Στέφανος Χανδακάς τόνισε ότι «Τα τελευταία 20 χρόνια η χειρουργική λαπαροσκόπηση και υστεροσκόπηση στη γυναικολογία, έχει αλλάξει δραματικά και προχωρά όλο και πιο συχνά προς ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, προς αντιμετώπιση της πλειονότητας των γυναικολογικών παθήσεων, που απαιτούν χειρουργική επέμβαση.
Στην Ελλάδα, δυστυχώς κάτω από το 10% των γυναικολογικών χειρουργείων πραγματοποιούνται ενδοσκοπικά έναντι 35% σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των νέων ιατρών σε αυτό τον τομέα. Το πρόγραμμα αυτό αποφέρει μια σε βάθος εμπειρία στη χρήση νέων τεχνολογιών στον τομέα της λαπαροσκοπικής και υστεροσκοπικής χειρουργικής, η οποία ενισχύεται και από την κλινική διασύνδεση με το Princess Royal University Hospital, London, United Kingdom».
Αιτήσεις γίνονται δεκτές μέχρι 19 Οκτωβρίου. Για πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 210 6869111 (ΜΗΤΕΡΑ). Έναρξη προγράμματος: Νοέμβριος 2012.
Πέντε νεκροί και δεκάδες νοσηλευόμενοι. Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή των Βαλκανίων από τον ιό του Δυτικού Νείλου και πολλές δεκάδες νοσηλεύτηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές της Σερβίας, του Κοσόβου, της ΠΓΔΜ και της Κροατίας.
Την Τετάρτη το Κόσοβο επιβεβαίωσε το πρώτο θύμα του ιού λέγοντας ότι πρόκειται για μια γυναίκα από το κεντρικό Κόσοβο που πέθανε στις 14 Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας ανακοίνωσαν χθες ότι μια γυναίκα πέθανε και δύο άτομα μολύνθηκαν από τον ιό.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας του Κοσόβου είπε χθες στο Reuters ότι δύο άνθρωποι που πέθαναν πρόσφατα ενδεχομένως να είχαν μολυνθεί από τον ίδιο ιό, αλλά αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί εργαστηριακά.
Στη Σερβία τρεις άνθρωποι πέθαναν και 35 νοσηλεύτηκαν από τα μέσα Αυγούστου. «Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο ιός του Δυτικού Νείλου καταγράφεται επισήμως στη Σερβία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας. Στην Κροατία σημειώθηκαν πέντε πιθανά κρούσματα του ιού αλλά κανένας θάνατος και όλοι όσοι μολύνθηκαν είχαν ηλικία μεγαλύτερη των 50 ετών και έπασχαν από χρόνια νοσήματα
Η εμφάνιση της νόσου γίνεται το καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του φθινοπώρου με την ανάπτυξη των κουνουπιών και με την άφιξη των αποδημητικών πουλιών. Ο ιός αναπτύσσεται, όταν υπάρχουν υψηλά ποσοστά υγρασίας και υψηλές θερμοκρασίες, ενώ τον χειμώνα μπορεί να επιβιώσει σε θηλυκά κουνούπια που βρίσκονται σε λήθαργο.
Μετά το τσίμπημα από το θηλυκό κουνούπι, απαιτούνται 1-6 μέρες ως χρόνος επώασης, ενώ το 80% των ατόμων περνάει ασυμπτωματικά την ασθένεια. Στις άλλες περιπτώσεις γύρω στο 20%, που εκδηλώνεται με όχι βαριά μορφή μπορεί να προκαλέσει εμπύρετη κατάσταση , μυαλγίες, κεφαλαλγίες, πόνους στον αυχένα, ρίγη, ενώ μπορεί ακόμη να προκαλέσει και παράλυση ή κώμα.
Στις χειρότερες περιπτώσεις, αλλά σε ποσοστό μικρότερο του 1%, προσβάλλει το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα με εκδήλωση εγκεφαλίτιδας, μηνιγγοεγεφαλίτιδας και μηνιγγίτιδας, ενώ σε ένα 10% παρατηρείται εξάνθημα.
Περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα υγείας προκαλεί η κακή χρήση χημικών. Περιβαλλοντικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, κυρίως στις αναδυόμενες οικονομίες, προκαλεί η κακή χρήση χημικών σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).
Τα περισσότερα χημικά, από πλαστικά μέχρι εντομοκτόνα, παράγονται και χρησιμοποιούνται πλέον στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα πρότυπα ασφαλείας δεν είναι τόσο αυστηρά.
Παράλληλα, η απόρριψη και ανακύκλωση δεν γίνονται με ασφαλείς μεθόδους, κάτι που αυξάνει ακόμα περισσότερο τους κινδύνους από τις χημικές ουσίες.
Η δηλητηρίαση από βιομηχανικά και αγροτικά χημικά συγκαταλέγεται στις πέντε κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως και ενοχοποιείται για πάνω από ένα εκατομμύριο θανάτους ετησίως.
«Η χρήση χημικών δεν θα πρέπει να γίνεται σε βάρος της ανθρώπινης υγείας και του περιβάλλοντος», τόνισε σε δηλώσεις του ο Achim Steiner, επικεφαλής του UNEP.
Στην έκθεσή του σχετικά με το θέμα το UNEP επισημαίνει ότι τα χημικά βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα σύγχρονα προϊόντα, από τα τρόφιμα μέχρι τα κινητά τηλέφωνα, διευκολύνοντας την καθημερινότητα των ανθρώπων.
Οι επιστήμονες έχουν αξιολογήσει τους κινδύνους που απορρέουν από τη χρήση 140.000 χημικών τα οποία βρίσκονται σε πάρα πολλά προϊόντα παγκοσμίως, από πλαστικά μέχρι παρασιτοκτόνα.
Το 2002 οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν μέχρι το 2020 να παράγουν και να χρησιμοποιούν χημικά «με τρόπους που ελαχιστοποιούν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία». Η υπόσχεση αυτή ανανεώθηκε στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Ιούνιο.
Ο ρόλος του θηλασμού. Η φύση έχει δώσει στη μητέρα ένα δώρο, μια δυνατότητα που κανείς άλλος δεν μπορεί να την έχει: το μητρικό θηλασμό. Είναι ό,τι πολυτιμότερο για τη νέα ζωή.
Το βρέφος πέρα από την ανάγκη σίτισης του, «γεύεται» παράλληλα την ασφάλεια και τη στοργή της μητέρας του. Ταυτόχρονα όμως και η μητέρα κερδίζει απ' αυτή τη μοναδική και ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ αυτής και του βρέφους.
Ο όρος «αποκλειστικός μητρικός θηλασμός», καθορίζει ότι η τροφή που αποκλειστικά χορηγείται στο βρέφος, είναι μόνο το γάλα της μητέρας του.
Υπάρχουν και άλλα είδη μητρικού θηλασμού όπως ο «επικρατής μητρικός θηλασμός» που εκτός από τη χορήγηση μητρικού γάλατος παράλληλα χορηγούνται και άλλα υγρά όπως νερό, χαμομήλι κτλ. και ο «μικτός μητρικός θηλασμός» που εκτός από το μητρικό γάλα παρέχεται παράλληλα και υποκατάστατο μητρικού γάλακτος, κυρίως γάλα σε σκόνη.
Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συστήνει σήμερα αποκλειστικό θηλασμό μέχρι και το πρώτο εξάμηνο της ζωής του βρέφους. Μετά από αυτή την ηλικία σιγά-σιγά μπορούμε να προσθέσουμε στερεά τροφή, ενώ ο θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται μέχρι και το 2ο έτος της ζωής του βρέφους.
Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το νεογέννητο. Τα ευεργετήματα που το βρέφος αποκομίζει από το μητρικό θηλασμό πηγάζουν όχι μόνο αποκλειστικά από τη σύσταση του μητρικού γάλακτος, αλλά και από την ίδια τη διαδικασία, από την οποία εξάλλου ωφελείται και η μητέρα.
Τα ευεργετήματα του μητρικού θηλασμού είναι:
Για το βρέφος
-Τα θρεπτικά συστατικά παρέχονται σε ιδανική αναλογία και ισορροπία για την ανάπτυξή του.
-Είναι μεταφορέας πολλών βιοχημικών στοιχείων για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και γενικότερα της ανάπτυξής του ( όπως ορμόνες, αυξητικοί παράγοντες, ανοσοσφαιρίνες κλπ).
-Θωρακίζει από λοιμώξεις του γαστρεντερικού του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, από λοιμώξεις των οστών και των συνδέσμων και από χρόνιο διαρροϊκό σύνδρομο.
-Συμβάλλει στην πρόληψη της παιδικής παχυσαρκίας και άλλων νοσημάτων φθοράς όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
-Συμβάλλει στη σωστή πνευματική ανάπτυξη, στην ωρίμανση του νευρικού συστήματος και επομένως στην αύξηση του δείκτη νοημοσύνης. Σε αυτό καθοριστική είναι και η διάρκεια του θηλασμού.
-Βοηθά το βρέφος να αναπτύξει τις τροφικές του επιλογές δια μέσου της αυξημένης γεύσης και όσφρησης.
-Συμβάλλει στο δέσιμο ψυχής μητέρας – βρέφους και προκαλεί ηρεμία στο βρέφος.
-Παρέχει στο βρέφος έτοιμο γάλα που είναι πάντα φρέσκο αποστειρωμένο και σε ιδανική θερμοκρασία.
Για τη μητέρα
-Συμβάλλει στη γρήγορη επαναφορά της μήτρας στην προ της γέννας κατάσταση και μειώνει την αιμορραγία μετά τον τοκετό.
-Παρέχει μερική αντισύλληψη, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από μια πιθανή νέα εγκυμοσύνη.
-Προστατεύει και συντηρεί τα αποθέματα σιδήρου της μητέρας αφού καθυστερεί την επανεμφάνιση της περιόδου.
-Προστατεύει τη θηλάζουσα μητέρα από οστεοπόρωση.
-Προστατεύει μακροχρόνια τη θηλάζουσα μητέρα από τον καρκίνο του μαστού.
-Επιταχύνει την επαναφορά στο αρχικό σωματικό βάρος αφού υπολογίζεται ότι κάθε μήνας θηλασμού προκαλεί απώλεια σωματικού βάρους περίπου 1 κιλό.
-Συμβάλλει καθοριστικά στη βιολογική και ψυχολογική ολοκλήρωση της γυναίκας στο νέο της ρόλο ως μητέρας.
-Συμβάλλει στη ψυχική ηρεμία της μάνας κατά το χρονικό διάστημα της λοχείας.
-Συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρόνου αφού το γάλα είναι πάντα έτοιμο και διαθέσιμο.
Το πρωτόγαλα
Τις πρώτες μέρες αμέσως μετά τον τοκετό το γάλα μοιάζει να είναι υδαρές και χρώματος υποκίτρινου και ονομάζεται «πύαρ» ή «πρωτόγαλα» και έχει μεγάλη και μοναδική διατροφική αξία γιατί περιέχει και μεταφέρει αντισώματα από το αίμα της μητέρας όπως επίσης περιέχει πολλούς ανοσολογικούς παράγοντες που παρέχουν προστασία στο νεογέννητο από ασθένειες στις οποίες έχει ήδη αναπτύξει ανοσία η μητέρα.
Το πρωτόγαλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία ενώ αντίθετα περιέχει λιγότερα λιπαρά και είναι πολύ εύπεπτο τις 2 με 3 πρώτες ημέρες της ζωής του νεογέννητου.
Το ώριμο γάλα
Την 4η ημέρα περίπου μετά τον τοκετό το «πύαρ» γίνεται «μεταβατικό γάλα» και κατά την 7η ημέρα ζωής γίνεται το «ώριμο γάλα», το οποίο είναι πιο λευκό και πιο ρευστό. Αυτές οι αλλαγές γίνονται για να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες του βρέφους.
Οι βιομηχανίες γάλακτος αποσκοπούν στο να παρασκευάσουν γάλα του οποίου η σύσταση να προσομοιάζει του μητρικού γάλατος.
Παρά τις προσπάθειες όμως το μητρικό είναι αναντικατάστατο. Γι' αυτό και θεωρείται εγκληματική αμέλεια η αποφυγή του μητρικού θηλασμού του βρέφους με διάφορες προφάσεις και δικαιολογίες.
Ο μητρικός θηλασμός είναι «επένδυση» υγείας για τη μητέρα και κυρίως για το παιδί.
Τους λιγότερους θανάτους έχει η Ισλανδία, τους περισσότερους η Λετονία. Υποεκτιμημένα είναι τα δεδομένα σχετικά με τους μετεγχειρητικούς θανάτους παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη του είδους της στην Ευρώπη.
Η έρευνα με την ονομασία «European Surgical Outcomes Study», με επικεφαλής τον Ρούπερτ Πιρς του πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου μελέτησε πάνω από 46.000 θανάτους ασθενών μετά από επεμβάσεις σε 500 νοσοκομεία 28 ευρωπαϊκών χωρών.
Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μετεγχειρητικοί θάνατοι από οποιαδήποτε αιτία διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε ποσοστό 4%, που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.
Η θνησιμότητα διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα, με καλύτερη την Ισλανδία (ποσοστό θανάτων 1,2%) και χειρότερη τη Λετονία (21,5%). Σε χώρες με πολύ ανεπτυγμένο ιατρικό σύστημα όπως η Βρετανία, η θνησιμότητα κινείται στο 3,6%, πολύ πάνω από την προηγούμενη εκτίμηση για 1%.
Εκτός από τη Λετονία, τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μετά από ένα χειρουργείο, έχουν οι ασθενείς στην Πολωνία και τη Ρουμανία, ενώ ειδικότερα στη Δυτική Ευρώπη μεγαλύτερος εμφανίζεται ο κίνδυνος στην Ιρλανδία και την Ιταλία.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η διαθεσιμότητα ελεύθερων κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων παίζει κρίσιμο ρόλο για τη βελτίωση των πιθανοτήτων επιβίωσης του ασθενούς μετά από μία χειρουργική επέμβαση, όπως βεβαίως και οι ικανότητες των χειρούργων.
Η μελέτη (μετα-ανάλυση) αξιολόγησε 87 έρευνες που καλύπτουν χρονικό διάστημα άνω των έξι δεκαετιών και αφορούν πάνω από 21,4 εκατ. επεμβάσεις με γενική αναισθησία σε όλο τον κόσμο. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, παρόλο που σήμερα γίνονται περισσότερες υψηλού κινδύνου και πιο πολύπλοκες επεμβάσεις από ό,τι στο παρελθόν, η πιθανότητα θανάτου του ασθενούς μετά από γενική αναισθησία έχει μειωθεί δραστικά κατά περίπου 90%, από 357 θανάτους ανά εκατομμύριο στη δεκαετία του ’70 σε μόλις 34 ανά εκατομμύριο στη δεκαετία του ’90.
Κατά την ίδια περίοδο, ο κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά το επόμενο 48ωρο μετά το χειρουργείο έχει μειωθεί κατά περίπου 88%, από 10.603 ανά εκατομμύριο στη δεκαετία του ’70 σε 1.176 ανά εκατομμύριο στη δεκαετία του ’90. Η τάση μείωσης ήταν αισθητή τόσο στις ανεπτυγμένες, όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες, κυρίως όμως στις πρώτες. Οι μετεγχειρητικοί θάνατοι στις πιο φτωχές χώρες παραμένουν δύο έως τρεις φορές συχνότεροι σε σχέση με τις πιο πλούσιες.
Διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι πάσχουν στην Ελλάδα. Η άνοια εξελίσσεται σε μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, με πιο συχνή μορφή (60%) τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία ήρθε στο προσκήνιο με την αύξηση του αριθμού των ατόμων της Τρίτης Ηλικίας.Οι επιπτώσεις της, σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τεράστιες.
Οι ειδικοί επιστήμονες, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, εκτιμούν ότι οι ασθενείς με άνοια σε όλο τον κόσμο ανέρχονται σε 36 εκατομμύρια και προειδοποιούν ότι, αν δεν βρεθεί θεραπεία, ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί στην επόμενη εικοσαετία και θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Το κόστος της άνοιας, υπολογίστηκε το 2010 σε 604 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσόν που ισοδυναμεί με το 1% του ΑΕΠ παγκοσμίως.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει μια καινούργια περίπτωση άνοιας κάθε 4 δευτερόλεπτα. Εάν λάβουμε υπόψη μας τη ραγδαία γήρανση του πληθυσμού, τα επόμενα 40 χρόνια θα υπάρξουν 115 εκατ. άτομα με άνοια παγκοσμίως, κάτι που θα επιβαρύνει κατά πολύ τα υγειονομικά συστήματα των χωρών.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Αλτσχάιμερ, καθηγήτρια του ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη, παρατηρείται σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων τα τελευταία χρόνια. Τα νέα περιστατικά κάθε χρόνο είναι περισσότερα από το άθροισμα των νέων αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, των περιστατικών με καρκίνο του μαστού και αυτών με σακχαρώδη διαβήτη. Ο μέσος όρος έναρξης της νόσου είναι τα 75 χρόνια. Σε μικρότερες ηλικίες, κάτω των 65 ετών, το ποσοστό εμφάνισης της νόσου δεν υπερβαίνει το 7%-10%.
Στην Ελλάδα οι ασθενείς με άνοια υπολογίζονται γύρω στις 200.000, και μαζί τους πάσχει όλη η οικογένεια. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συναφών Διαταραχών Αθηνών και της Ελληνικής Εταιρείας Άνοιας, Παρασκευή Σακκά, στην οικογενειοκρατική ελληνική κοινωνία οι ασθενείς με άνοια φροντίζονται κατά 90% στο σπίτι από 400.000 περιθάλποντες, μέλη των οικογενειών τους (συζύγους, παιδιά, αδέλφια). Οι αυξημένες απαιτήσεις φροντίδας των ασθενών με άνοια, επιδρούν στην υγεία των περιθαλπόντων, επηρεάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες, περιορίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους, κλονίζουν την κοινωνική τους θέση και απειλούν την οικονομική τους ασφάλεια.
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εξειδικευμένες δομές φιλοξενίας ασθενών με άνοια, δεν υπάρχουν επιδόματα για περιθάλποντες ακόμη και στα προχωρημένα στάδια της άνοιας, δεν διατίθενται κονδύλια για έρευνα και δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για θέματα που αφορούν ασθενείς με άνοια», αναφέρει η Π. Σακκά.
Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ασθενών με άνοια στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις 25 εταιρείες Αλτσχάιμερ. Τα 11 Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών σε όλη την Ελλάδα είναι Μονάδες Ημερήσιας Θεραπευτικής Φροντίδας των ασθενών και συγχρόνως παρέχουν εκπαίδευση και υποστήριξη στους περιθάλποντες και τις οικογένειες των πασχόντων. Ωστόσο, ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων. «Αντί γι' αυτό», προσθέτει η κ. Σακκά, «οι οικονομικές περικοπές και η μεγάλη καθυστέρηση στη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, έχουν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των λίγων υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών».
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Ένωσης για τη Νόσο Αλτσχάιμερ, Μαρκ Βόρτμαν, αν γίνει σωστή διαχείριση της ασθένειας με έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση, καθώς και παροχή φροντίδας στους ίδιους τους ασθενείς και στους ανθρώπους που τους περιθάλπουν, θα υπάρξουν πολλά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία.
«Οι έρευνες έχουν δείξει ότι, όταν η νόσος αντιμετωπίζεται σωστά εξαρχής, το κόστος περίθαλψης μειώνεται». Ωστόσο, σημειώνει, ακόμη η νόσος δεν αντιμετωπίζεται σωστά στο σύνολό της. Σε όλα τα κράτη -υπογραμμίζει- οι αρμόδιοι δεν είναι ενήμεροι για το πραγματικό κόστος της άνοιας. Επίσης, οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται τη νόσο και δεν ζητούν βοήθεια όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Οι συνθήκες αυτές, δεν επιτρέπουν στους πάσχοντες μία καλύτερη ζωή. Το στίγμα και ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελούν τα κυριότερα εμπόδια για τους ανθρώπους με άνοια και τους περιθάλποντές τους.
Η πρόσφατη παγκόσμια έκθεση για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αποκαλύπτει πως σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους με άνοια (24%) αποκρύπτει ή συγκαλύπτει τη διάγνωση και θεωρεί ότι ο κοινωνικός στιγματισμός είναι ο κυριότερος λόγος γι' αυτό. Επιπλέον, το 40% των ατόμων με άνοια, αναφέρει, δεν ενσωματώνεται στην καθημερινή ζωή. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, είναι ότι σχεδόν 2 στους 3 ανθρώπους με άνοια πιστεύουν ότι δεν υπάρχει κατανόηση για την άνοια στη χώρα τους.
Η έκθεση παρέχει 10 σημεία-συστάσεις, ώστε να διευκολύνει τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες να καταπολεμήσουν το στίγμα. Σ' αυτές συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις για την ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού, καθώς σχεδόν το 50% των ατόμων στην έρευνα ανέδειξαν την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση ως πολύ σημαντικές προτεραιότητες που μπορούν να συνεισφέρουν στον αγώνα για την καταπολέμηση του στίγματος.
Δυστυχώς μόνο 8 κράτη από τα 193 που ανήκουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχουν σε εφαρμογή εθνικά στρατηγικά σχέδια για την άνοια, γεγονός που υποδεικνύει ότι πολύ περισσότερα μπορούν να γίνουν από τις κυβερνήσεις, ώστε να μετριαστούν οι σχετικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Ένας στους δύο Έλληνες θετικός στη χρήση γενοσήμων. Εμπιστοσύνη στα ελληνικά επώνυμα φάρμακα δείχνει η ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που έγινε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, για τα ελληνικά φάρμακα, τα γενόσηµα και τη χρήση τους. Οι Έλληνες εκφράζουν επίσης την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσουν περισσότερο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ένας στους δύο Έλληνες εμφανίζεται πολύ ή αρκετά θετικός στη χρήση γενοσήμων, με τα ελληνικά επώνυμα γενόσηµα να αξιολογούνται θετικότερα στην πρόθεση χρήσης, την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα τόσο από τα επώνυμα γενόσηµα που προέρχονται από το εξωτερικό όσο και από τα «ανώνυμα» γενόσηµα.
«Οι επτά στους 10 γνωρίζουν καλά ή σχετικά καλά τι σημαίνει ο όρος γενόσημα και αποδίδει στον όρο θετικό πρόσημο, ενώ ένα μικρό ποσοστό τα θεωρεί υποδεέστερα των πρωτότυπων. Ωστόσο, μόνο ένας στους 10 από όσους χρησιμοποιούν συστηματικά τουλάχιστον ένα φάρμακο γνωρίζει ότι καταναλώνει γενόσηµα φάρμακα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος.
«Πρόκειται για μια σαφή αναγνώριση τόσο των ποιοτικών προδιαγραφών που έχει το ελληνικό επώνυμο φάρμακο όσο και της διάθεσης της ελληνικής κοινωνίας να υποστηρίξει την εγχώρια παραγωγή», σχολίασε ο κ. Δέμος.
Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Δέμο, είναι στην προβολή από την πλευρά της Πολιτείας, της αξιοπιστίας και αποτελεσματικότητας των επώνυμων γενοσήμων φαρμάκων. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Η προστασία του οργανισμού περνάει... από το πιάτο. Ας ξεκινήσουμε αναφέροντας τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Το ανοσοποιητικό σύστημα μας προστατεύει από την εισβολή βακτηρίων και ιών στο ανθρώπινο σώμα.
Σε περίπτωση που αυτά καταφέρουν να εισβάλουν, το ανοσοποιητικό είναι εκείνο που θα τα εντοπίσει και θα τα καταστρέψει πριν εγκατασταθούν και αναπαραχθούν. Εάν, τώρα, προλάβουν και να αναπαραχθούν, τότε το ανοσοποιητικό μας σύστημα κινητοποιείται για την καταστροφή τους.
Η εισαγωγή αυτή γίνεται για να κατανοήσουμε ότι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα είναι το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων. Πώς διασφαλίζουμε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα; Καθημερινά περνάει από το χέρι και το πιάτο μας! Η σωστή θρέψη του οργανισμού μας αποτελεί το α και το ω της προστασίας από τις ιώσεις. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, επαρκές θερμιδικό περιεχόμενο, χωρίς υπερβολές, με μεγάλη προσοχή στη διασφάλιση της επάρκειας των θρεπτικών συστατικών.
Πρώτα από όλα χρειάζεται έμφαση στην επαρκή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Θα μας δώσουν τις απαραίτητες βιταμίνες για έναν υγιή οργανισμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα για την ορθή λειτουργία του χρειάζεται Βιταμίνη A, C και E, καθώς επίσης μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το σελήνιο. Επίσης αναφέρεται σε έρευνες και η συμβολή του ήλιου στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, λόγω της Βιταμίνης D την οποία βοηθάει το σώμα μας να συνθέσει.
Τρόφιμα τα οποία ενδείκνυνται για την πρόληψη των ιώσεων είναι εκείνα που περιέχουν υψηλά ποσά βιταμινών και μετάλλων. Τα χρησιμότερα από αυτά, λόγω των συστατικών τους, είναι ιδανικό να καταναλώνονται σε αρκετή ποσότητα κατά τις περιόδους που νιώθουμε τον οργανισμό μας εξασθενημένο.
Το σπανάκι, για παράδειγμα, βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, καθώς καλύπτει το 377% της ημερήσιας ανάγκης για βιταμίνη Α, το 30% της βιταμίνης C, το 20% της βιταμίνης E και το 15% του ψευδαργύρου. Προσπαθήστε, λοιπόν, να εμπλουτίσετε τα πιάτα σας με σπανάκι είτε σαν κύριο συστατικό είτε σαν δευτερεύον, καθώς επίσης προσθέστε το στη σαλάτα σας ωμό για να διατηρήσει και ολόκληρο το βιταμινικό του περιεχόμενο.
Οι ηλιόσποροι, από την άλλη πλευρά, καλύπτουν ακόμα μεγαλύτερο μέρος των αναγκών του ανθρώπινου οργανισμού σε βιταμίνη E. Το 90% τους καλύπτεται μόλις με ποσότητα ¼ του φλιτζανιού. Το θετικό του από πρακτικής απόψεως είναι ότι δε χρειάζεται προετοιμασία, μόνο φαντασία. Δημιουργήστε προσθέτοντας τον σε γάλα ή γιαούρτι μαζί με τα δημητριακά σας, σε σαλάτες και όπου αλλού μπορείτε να φανταστείτε.
Το αρνί μπορεί να έχει μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών οξέων, αλλά σε μία μικρή ποσότητα, όση η παλάμη μας, καλύπτει το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε σελήνιο και το 38% σε ψευδάργυρο. Ο καλύτερος τρόπος μαγειρέματος είναι μαζί με καστανό ρύζι ή άλλο δημητριακό ολικής άλεσης και σπανάκι που θα καλύψει το πιάτο με το βιταμινικό περιεχόμενο που επιθυμούμε.
Οι κόκκινες πιπεριές βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των τροφίμων με αντιϊικές ιδιότητες, αφού καλύπτουν το 291% των ημερήσιων απαιτήσεων σε Βιταμίνη C, που είναι περισσότερη και από του πορτοκαλιού, αλλά και το 100% της βιταμίνης A που χρειαζόμαστε. Προσθέστε τη λοιπόν στις σαλάτες, τα σάντουιτς, τις πίτσες, αλλά και τα φαγητά σας.
Τα μανιτάρια πορτομπέλο είναι επίσης πλούσια πηγή σεληνίου και ψευδαργύρου. Μία μόλις μερίδα καλύπτει το 50% των αναγκών μας στο πρώτο και 15% στο δεύτερο. Σε μακαρονάδα, πίτσα, σαλάτα ή μαγειρευτό φαγητό δεν θα μπορείτε να τους αντισταθείτε!
Όποτε έχετε αμφιβολία για το τι χρειάζεται να καταναλώσετε ώστε να καλύψετε τις ανάγκες της άμυνας σας στηριχτείτε στον χρυσό κανόνα της πολυχρωμίας. Διαλέξτε όσα περισσότερα χρώματα μπορείτε για κάθε σας γεύμα! Επίσης δώστε προσοχή στα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνετε. Χρειάζεστε πάνω από έξι μερίδες ημερησίως. Τα μυστικά αυτά δε θα σας κάνουν άτρωτους, αλλά μαζί με σωστή υγιεινή, η πλούσια σε θρέψη διατροφή θα σας βοηθήσει να είστε πολύ πιο ισχυροί ενάντια στους ιούς.
Τι δείχνουν οι έρευνες για τη διατροφή που κάνει θραύση. Τους τελευταίους μήνες, η δίαιτα που κάνει θραύση ιδιαίτερα ανάμεσα στους διάσημους, είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη. Όπως είναι ευρέως γνωστό, η δίαιτα χωρίς γλουτένη, συστήνεται σε ανθρώπους με κοιλιοκάκη. Η κοιλιοκάκη είναι μια ασθένεια ανοσολογικής βάσης που εμφανίζεται σε άτομα με γενετική προδιάθεση (σχετίζεται με την ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού σε συστατικά τροφής όπως η γλουτένη). Ωστόσο σήμερα, μελετάται η ωφέλεια της διατροφής ελεύθερης γλουτένης και σε κάποιες άλλες παθολογικές καταστάσεις όπως αυτισμός, διάφορες νευρολογικές διαταραχές, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ρευματοειδή αρθρίτιδα κ.ά.
Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη, που υπάρχει στο κριθάρι, στο σιτάρι, στη σίκαλη και τη βρώμη. Γι’ αυτό και στην δίαιτα χωρίς γλουτένη απαγορεύονται τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι, όπως το ψωμί, οι φρυγανιές, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού, τα κέικ, τα μπισκότα, κουλούρια. Αντίθετα επιτρέπονται το καλαμπόκι και το ρύζι.
Υπάρχουν πολυάριθμες φυσικές τροφές χωρίς γλουτένη, που μπορούν να καταναλωθούν ανεπιφύλακτα: ρύζι, καλαμπόκι, διάφοροι τύποι αμυλούχων τροφών, όπως πατάτες, κάστανα και ανάλατοι ξηροί καρποί, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας, ψάρι, αυγά, φυτικά έλαια, λαχανικά και φρούτα. Στη θέση του σιταριού, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αλεύρι από καλαμπόκι, ρύζι, πατάτες, σόγια ή σιτάλευρο, η γλουτένη των οποίων έχει αφαιρεθεί. Ελεύθερα από γλουτένη είναι και διάφορα παράγωγά τους, όπως οι ρυζογκοφρέτες και το καλαμποκόψωμο. Από τα ποτά, ελεύθερα γλουτένης είναι το κρασί, ο καφές, το τσάι και όλα τα ποτά από απόσταξη.
Πλέον, αρκετές εταιρίες παρασκευάζουν τρόφιμα χωρίς γλουτένη όπως: μπισκότα ψωμί και ζυμαρικά από αλεύρι καλαμποκιού και άλλα ειδικά άλευρα για μαγειρική χρήση. Αυτά τα προϊόντα αναγράφουν στην συσκευασία τους ότι είναι χωρίς γλουτένη (ΧΓ) και μπορούν να αναγνωριστούν από ένα διαγραμμένο μίσχο δημητριακών στη συσκευασία, ένα σύμβολο που εγγυάται την απουσία γλουτένης. Ενώ πολλοί επώνυμοι χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη δίαιτα για απώλεια βάρους, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως παραλείποντας την γλουτένη, αυξάνουμε την δυνατότητα για μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους. Το να χρησιμοποιήσει κάποιος προϊόντα χωρίς γλουτένη, δεν σημαίνει ότι μειώνει ιδιαίτερα τις θερμίδες που λαμβάνει μέσω του καθημερινού του διαιτολογίου. Αρκετά προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν απλά σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά. Για παράδειγμα ένα brownie χωρίς γλουτένη, παραμένει ένα brownie, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από άποψη θερμίδων, απλών σακχάρων και κορεσμένου λίπους.
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για το μέγεθος των μερίδων. Εάν κάποιος ακολουθήσει μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης και δεν προσέξει το μέγεθος των μερίδων που καταναλώνει, σίγουρα θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην απώλεια σωματικού βάρους. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, η μεγαλύτερη μερίδα, οδηγεί κατά μέσο όρο σε αύξηση 10% στη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, με αποτέλεσμα σήμερα να προσλαμβάνουμε περίπου 200 θερμίδες επιπλέον την ημέρα, που ισοδυναμούν με 10 κιλά παραπάνω σωματικό βάρος το χρόνο.
Σε ερευνητικό επίπεδο, έχουν γίνει διάφορες προσπάθειες να μελετηθεί κατά πόσο επηρεάζει το σωματικό βάρος μια διατροφή χωρίς γλουτένη, πάντα όμως σε ασθενείς με κοιλιοκάκη. Τα αποτέλεσμα ήταν αντικρουόμενα. Σε μια έρευνα φάνηκε μείωση του δείκτη μάζας σώματος ενώ σε μια πιο πρόσφατη, φάνηκε αύξηση του δείκτη μάζας σώματος, ειδικά σε ασθενείς που ήταν ήδη υπέρβαροι και παχύσαρκοι. Το κοινό των δύο μελετών, ήταν η σύσταση των ερευνητών για διαιτολογική παρακολούθηση των ασθενών που είχαν μια διατροφή ελεύθερης γλουτένης.
Έχοντας ή όχι γλουτένη στην διατροφή μας, οι κανόνες μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιούς τρόπου ζωής παραμένουν οι ίδιοι: Μείωση των κορεσμένων λιπαρών και των απλώς σακχάρων, προσοχή στο μέγεθος των μερίδων, υιοθέτηση ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος, καθώς και μικρών και συχνών γευμάτων, αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και οσπρίων με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποικιλία και βέβαια, όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με καθημερινή άσκηση.
Συμπερασματικά, η δίαιτα χωρίς γλουτένη, είναι μια δύσκολη σε εφαρμογή δίαιτα, αρκετά δαπανηρή και δεν εγγυάται μεγαλύτερη απώλεια σωματικού βάρους σε σχέση με μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Συνιστάται μόνο σε ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες με συγκεκριμένες παθολογικές διαταραχές.
Απαγορευτικό το κόστος σπουδών στο εξωτερικό. Η πανεπιστημιακή... Εδέμ του εξωτερικού γίνεται όλο και λιγότερο προσιτή για τους 'Έλληνες. Όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Education at Glance για το 2012, ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών στο εξωτερικό βυθίστηκε, φτάνοντας στους 22.000, πολύ κάτω από τις 33.500 που ήταν η προηγούμενη καταγραφή.
Βέβαια, η Ελλάδα παραμένει στην ομάδα των χωρών με την -ποσοστιαία- μεγαλύτερη φοιτητική μετανάστευση μεταξύ των χωρών της Δύσης. Η χώρα μας κατέχει, επίσης, μία ακόμη υψηλή διεθνή θέση με αρνητικό πρόσημο: Δεν είναι εύκολο για τα ελληνικά πανεπιστήμια να προσελκύσουν φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου, παρά μονάχα από γειτονικές.
Ειδικότερα, η έκθεση του ΟΟΣΑ καταδεικνύει τις πρώτες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη μετανάστευση για σπουδές από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, με βάση την αντίστοιχη έκθεση για το 2011 περίπου 33.500 Έλληνες σπούδαζαν στο εξωτερικό, ενώ ο ίδιος αριθμός στην έκθεση του 2010 ήταν 34.200 φοιτητές.
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η συνεχής μείωση του αριθμού εύλογα αποδίδεται στο κόστος σπουδών, διαβίωσης και μετακίνησης που πρέπει να αντιμετωπίσουν όσοι σκέφτονται να σπουδάσουν στο εξωτερικό έστω κι αν κάποιοι σκέφτονται να παραμείνουν στη χώρα μετά τις σπουδές τους.
Εντούτοις, παρά τη μείωση στους απόλυτους αριθμούς, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των μεγαλύτερων «εξαγωγέων φοιτητών» στον ΟΟΣΑ. Συγκεκριμένα, οι Ελληνες σε ξένα ΑΕΙ αποτελούν το 5,8% του συνόλου των Ελλήνων φοιτητών.
Πρόκειται για το έκτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Βέβαια, μεταξύ των πέντε πρώτων είναι το Λουξεμβούργο (με μικρή ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το 71,6% των φοιτητών σπουδάζουν στο εξωτερικό), η Ισλανδία (19,6%), η Ιρλανδία (13%), η Σλοβακία (12,8%) και η Εσθονία (7,2%), οι φοιτητές των οποίων σπουδάζουν σε γειτονικές χώρες.
Οι Έλληνες σταθερά επιλέγουν τα βρετανικά ΑΕΙ (το 36,1% των Ελλήνων φοιτητών εξωτερικού σπουδάζει στη γηραιά Αλβιώνα) και ακολουθούν η Γερμανία (15,8%), η Ιταλία (9,2%), η Γαλλία (5%) και οι ΗΠΑ (4,8%). Έκτη χώρα προτίμησης είναι η Τουρκία, με το 2,6% των Ελλήνων φοιτητών εξωτερικού να επιλέγουν ΑΕΙ της.
Στον αντίποδα, τα ελληνικά ΑΕΙ προσελκύουν κατά κύριο λόγο φοιτητές από γειτονικές χώρες. Έτσι, το 78,7% των ξένων φοιτητών στην Ελλάδα είναι από γειτονικές χώρες, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στον ΟΟΣΑ, ύστερα από το 79,2% της Κορέας. Ο μέσος όρος των κρατών-μελών του ΟΟΣΑ είναι μόλις 20,7%...
Σε ακόμα πιο σκληρή λιτότητα οδηγούν οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. Επίκειται και νεά φοροεπιδρομή σε ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ δεν θα γλιτώσουν οι φορολογούμενοι με παιδιά καθώς χάνουν τις φοροαπαλλαγές.
Την συγκεκριμένη φωτογραφία μας έστειλε αναγνώστης του enikos.gr. Νομίζουμε ότι τα λόγια είναι περιττά και θα περιοριστούμε στο να παραθέσουμε το σχόλιο του αναγνώστη μας.
"Η αστυνομία επί τω έργω. Όταν η ίδια η εξουσία δεν τηρεί τους νόμους έχουμε μετά την απαίτηση να τον ακολουθούμε πιστά εμείς; Αλήθεια αυτός ο άνθρωπος θα περάσει απο αξιολόγηση;
Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη έξω από καφετέρια στην περιοχή Αγ. Βασίλειος στην Πάτρα σήμερα στις 17:00".
Μειωμένα κατά 38% είναι τα νέα ποσά εφάπαξ για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Το ανώτατο ποσό για δημόσιο υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με 35ετία, διαμορφώνεται πλέον στα 39.926,42 ευρώ και για υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα 29.603,42 ευρώ.
Ειδικά για το δημόσιο, οι μειώσεις θα ισχύσουν για όλες τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα από τον Σεπτέμβριο του 2010 και μετά.
Αυτό σημαίνει ότι οι 56.000 υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια, θα πάρουν εφάπαξ με δύο μειώσεις: μία κατά 20% που ισχύει για τις αιτήσεις από το 2011 και μετά και μία -αυτή που επιβάλλεται τώρα- κατά 22,67%.
Πρόγραμμα Big Brother που θα παρακολουθεί, θα συντονίζει και θα αξιολογεί το κυβερνητικό έργο ετοιμάζεται να στήσει το Μαξίμου.
Στόχος θα είναι να εντοπίζονται έγκαιρα προβλήματα που εμποδίζουν τη γρήγορη εφαρμογή των προγραμματισμένων δράσεων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η τρόικα έχει στο μικροσκόπιό της τα πάντα.
Από την 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «κατ' οίκον φροντίδα συνταξιούχων», σύμφωνα με υπουργική απόφαση που υπεγράφη σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γιάννη Βρούτση, απόφαση με την οποία καθορίζονται οι λεπτομέρειες για την υλοποίησή του.
Το πρόγραμμα αφορά συνταξιούχους λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, ασφαλιστικών ταμείων κύριας ασφάλισης. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των αναπήρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, με ένα ολοκληρωμένο εύρος παροχής υπηρεσιών κοινωνικής εργασίας.
Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν ψυχοκοινωνική στήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, οικιακή βοήθεια καθώς και διευκόλυνση για την συμμετοχή τους σε πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, κοινωνικές και θρησκευτικές δραστηριότητες.
Το βασικό, από τα σενάρια σοκ για τους φορολογούμενους, που έχει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει την καθιέρωση τεσσάρων (αντί για οκτώ σήμερα) κλιμακίων:
* Το αφορολόγητο παραμένει στα 5.000 ευρώ * Τα επόμενα 7.000 ευρώ εισοδήματος (5.000-12.000) φορολογούνται με συντελεστή 10%. * Στο επόμενο κλιμάκιο από τα 12.000 έως τα 16.000 ευρώ εισοδήματος, ο συντελεστής αυξάνεται σε 18%. * Από τα 16.000 ευρώ επιβάλλεται συντελεστής 35%
Πρακτικά, δηλαδή έως τα 16.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία διαφορά σε σχέση με την ισχύουσα κλίμακα, οπότε από τις συγκεκριμένες αλλαγές δεν υπάρχουν επιβαρύνσεις για φυσικά πρόσωπα με εισόδημα έως 16.000 ευρώ.
Στη συνέχεια, όμως, έρχονται τα πάνω κάτω καθώς για εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ, ο ανώτερος συντελεστής είναι στην προτεινόμενη κλίμακα 35% (ο συντελεστής αυτός επιβάλλεται στην ισχύουσα για εισοδήματα πάνω από 40.000 ευρώ).
Τυχόν εφαρμογή μιας τέτοιας κλίμακας θα σήμαινε επιβαρύνσεις για μεσαία εισοδήματα έως και 1.000 ευρώ. Αντίθετα φέρνει μείωση φόρου σε πολύ υψηλά εισοδήματα (ο ανώτατος συντελεστής είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερος).
Το αποτέλεσμα αυτό, είναι αντίθετο από τις διαρροές των προθέσεων του οικονομικού επιτελείου που αφορούν ελαφρύνσεις για μικρομεσαία εισοδήματα.
Στο τραπέζι, υπάρχει και μια δεύτερη πρόταση κλίμακας με μόλις τρία κλιμάκια ( 5.000 αφορολόγητο, για τα επόμενα 17.000 ευρώ συντελεστής 15% και για εισόδημα άνω των 22.000 ευρώ συντελεστής 30%).
Στην αξιολόγηση των τελικών αποφάσεων που θα κρίνουν την ισορροπία επιβαρύνσεων – ελαφρύνσεων θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι τελικές αποφάσεις για το αφορολόγητο των τέκνων, τις φοροαπαλλαγές και κυρίως τις αποδείξεις (εξετάζεται να αυξάνουν το αφορολόγητο αποδείξεις από γιατρούς, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους κ.λπ.).
Όπως έχουμε γράψει, εξετάζεται η κατάργηση του επιπλέον αφορολόγητου μισθωτών και συνταξιούχων που έχουν τέκνα. Το πρόσθετο αφορολόγητο είναι σήμερα 2.000 ευρώ για κάθε ένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 ευρώ για το τρίτο και κάθε επόμενο. «Το μέτρο εντάσσεται στην κατηγορία των μέτρων – καβάτζα και θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε» λέει πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Οσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πλην όσων δουλεύουν ως μισθωτοί αλλά αμείβονται με μπλοκάκι), όπως είναι γνωστό εξετάζεται ένας συντελεστής: 35% για όλο το εισόδημα.
Τι είναι καλό να υπάρχει στο δωμάτιο του. Πολλοί γονείς ρωτούν πού πρέπει να διαβάζει το παιδί, πώς να είναι διαμορφωμένο το δωμάτιό του, τι να υπάρχει και τι όχι.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει καταρχάς να έχουν μία συγκεκριμένη ώρα να διαβάζουν. Σίγουρα, όχι αμέσως μόλις γυρίσουν από το σχολείο, γιατί θα είναι κουρασμένα, ούτε, όμως, και αργά το βράδυ.
Το ιδανικό είναι να φάνε το μεσημεριανό τους, να παίξουν ή να κοιμηθούν λίγο, και το απογευματάκι που θα είναι ξεκούραστα και με καθαρό μυαλό να ξεκινήσουν την μελέτη τους. Έτσι, και λιγότερο χρόνο θα ξοδέψουν αλλά και θα είναι πιο αποδοτικά.
Επιπλέον, σταθερός επιβάλλεται να είναι και ο χώρος. Πολλά παιδιά προτιμούν να διαβάζουν στην κουζίνα για να έχουν κοντά την μαμά, άλλα στο πάτωμα ξαπλωμένα, άλλα στη δουλειά του μπαμπά, στη γιαγιά, στο σαλόνι. Ο ιδανικός χώρος είναι σαφέστατα το δωμάτιο του παιδιού, ή αν δεν έχει δικό του και το μοιράζεται με τα αδέρφια του, τότε κάποιο σημείο του σπιτιού όπου θα υπάρχει το δικό του γραφείο μελέτης.
Τι πρέπει όμως, να υπάρχει στο δωμάτιο του παιδιού;
1. Καταρχάς, ένα γραφείο, πάνω στο οποίο θα υπάρχουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα (π.χ. βιβλία και τετράδια σύμφωνα με το σχολικό πρόγραμμα για την επόμενη μέρα, κασετίνα, ένα ποτήρι νερό για να μην χρειάζεται να κάνει μεγάλα διαλείμματα αν διψάει). Επίσης, ένα φωτιστικό (αριστερά αν πρόκειται για δεξιόχειρα, δεξιά αν πρόκειται για αριστερόχειρα) για να έχει καλύτερη ορατότητα όταν γράφει ή διαβάζει.
2. Ένα ρολόι στον τοίχο με μεγάλους αριθμούς ώστε να μπορεί να οργανώνει τον χρόνο του.
3. Σε ένα ευδιάκριτο σημείο να υπάρχει αναρτημένο το εβδομαδιαίο σχολικό πρόγραμμα του παιδιού.
4. Μπορείτε , επιπλέον, να φτιάξετε ένα «πρόγραμμα διαβάσματος», πχ : ξεκινάω με την αντιγραφή, έπειτα ορθογραφία, διάλειμμα, μαθηματικά κτλ. Χρησιμοποιείστε λίστα και όχι κείμενο, λίγα λόγια, αρκετές εικόνες. Το διάβασμα του παιδιού θα είναι πιο οργανωμένο αν γνωρίζει ακριβώς τι και με ποια σειρά πρέπει να τα κάνει.
5. Συρτάρια όπου εκεί θα βρίσκονται όλα τα σχολικά είδη , π.χ. στο πρώτο συρτάρι τα μολύβια, γόμες, ξύστρες, στο δεύτερο τα μπλοκ ζωγραφικής, μπογιές, στο τρίτο τα τετράδια κτλ.
Η οργάνωση και η έλλειψη πολλών ακουστικών και οπτικών ερεθισμάτων στον χώρο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχετε κατά νου πριν ξεκινήσετε την μελέτη των σχολικών μαθημάτων στο σπίτι.