«Η μελέτη δείχνει πως οι ασθενείς οι οποίοι έχουν υποστεί μικρά και ισχαιμική εγκεφαλικά, διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο αναπηρίας και χρειάζονται έγκαιρη αξιολόγησή τους και θεραπεία», δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Shelagh Coutts.
«Θα πρέπει να εξετάζουμε νωρίτερα τους ανθρώπους για να διαπιστωθεί εάν έχουν θρόμβους, αλλά και να είμαστε πιο επιθετικοί στη θεραπεία εκείνων που παρουσιάζουν προβλήματα, με θρομβόλυση, ακόμα και αν τα συμπτώματα από τους θρόμβους είναι ελάχιστα έως μηδαμινά», συμπληρώνει ο ίδιος.
Η θρομβόλυση είναι μια θεραπεία που χρησιμοποιείται για τη διάλυση των επικίνδυνων θρόμβων, αποκαθιστώντας τη φυσιολογική ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Συνήθως ασθενείς που έχουν υποστεί μικρό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, δεν λαμβάνουν τέτοιου είδους θεραπεία, μια και η κατάστασή τους δεν θεωρείται αρκετά σοβαρή, σημειώνουν οι επιστήμονες.
Ανάμεσα στους 499 ασθενείς με παρόμοιο επεισόδιο που εξετάσθηκαν, το 15% βρέθηκε να έχει τουλάχιστον μια μικρή αναπηρία, η οποία ορίστηκε ως η αδυναμία πραγματοποίησης προηγούμενων δραστηριοτήτων ή και η ανικανότητα χειρισμού προσωπικών υποθέσεων χωρίς βοήθεια άλλου ατόμου.
Οι αξονικές τομογραφίες στις οποίες υποβλήθηκαν οι ασθενείς έδειξαν πως, κάποια «μίνι» εγκεφαλικά είχαν στενέψει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα να διπλασιάζονται οι πιθανότητες κάποιας αναπηρίας.
«Για κάθε δευτερόλεπτο μετά από ένα μικρό εγκεφαλικό, ο εγκέφαλος του ασθενούς μπορεί να χάνει οξυγόνο, πιθανότητα που ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα σημαντικό γεγονός», είπε ο Coutts.
Επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν μεγάλη απειλή για τους ασθενείς, με 53% πιθανότητες αναπηρίας, έναντι 12% σε ασθενείς με μεμονωμένο γεγονός.
Συμπτώματα ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού αποτελούν η απότομη έναρξη αδυναμίας της μιας πλευράς του σώματος, μούδιασμα της μιας πλευράς του σώματος, ζαλάδα και δυσκολία στο περπάτημα, τα οποία όμως μπορεί να έρθουν και να εξαφανιστούν γρήγορα.
Ακόμα και στην περίπτωση της σύντομης παύσης τους, το άτομο πρέπει να επισκεφθεί σύντομα ένα νοσοκομείο για να υποβληθεί στις κατάλληλες εξετάσεις. Σε περίπτωση αγνόησης τέτοιων συμπτωμάτων υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι αναπηρίας ή ακόμη και θανάτου!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.