Η παγωμένη λιχουδιά που θα ανεβάσει τη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα.
Ένα νέο παγωτό υπόσχεται όχι μόνο να… «γαργαλίσει» τον ουρανίσκο σας με την ιδιαίτερη γεύση του χάρη στα μπαχαρικά που περιέχει, αλλά και να ανεβάσει τη θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρά σας!
Το παγωτό με γεύση καρότο και κάρδαμο, που δημιούργησαν οι βραβευμένοι παραγωγοί της Yummy Yorkshire σε συνεργασία με την εταιρεία τροφίμων Puckett’s Pickles, περιέχει αφροδισιακά συστατικά που είναι γνωστά για τις ιδιότητές τους και την ικανότητά τους να… αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία.
Ένα από τα βασικά συστατικά είναι το κάρδαμο, το οποίο σε πολλούς πολιτισμούς θεωρείται ισχυρό αφροδισιακό, ενώ έχει μια σειρά ακόμη από οφέλη για την υγεία.
«Το γευστικό αποτέλεσμα είναι φανταστικό, κι αν λάβει κανείς υπόψη και τα πρόσθετα οφέλη για την υγεία από το κάρδαμο (όπως για παράδειγμα στις αναπνευστικές αλλεργίες, τα πεπτικά προβλήματα και την κατάθλιψη) πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο… “φαρμακευτικές λιχουδιές”» είπε μιλώντας στη Daily Mail η πρόεδρος της Puckett’s Pickles, Sarah Puckett.
«Είμαστε σίγουροι ότι όσοι αγαπούν το παγωτό και… τον έρωτα, θα βρουν αυτό που ψάχνουν σε μία από τις πέντε αφροδισιακές γεύσεις που προτείνουμε. Η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου που πλησιάζει σε λίγο καιρό είναι ιδανική για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά και να μοιραστούν προσωπικές στιγμές… Τι καλύτερο να το κάνουν με τη συνοδεία ενός παγωτού;» πρόσθεσε η Louise Holmes από την εταιρεία Yummy Yorkshire.
Διαβάστε περισσότερα...
‘Κάν' το προληπτικά… Ζήσε φυσιολογικά’ είναι το κεντρικό σύνθημα της τηλεοπτικής εκστρατείας ενημέρωσης του Συλλόγου Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) με στόχο την ενημέρωση κοινού και ατόμων που πάσχουν από αιμορροφιλία.
Για το σκοπό αυτό, από τις 15 Ιανουαρίου είναι ‘στον αέρα’ τηλεοπτικό σποτ του Συλλόγου, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και ιδιαίτερα των ατόμων που πάσχουν από αιμορροφιλία (τη διαταραχή που εμποδίζει την πήξη του αίματος) ότι στη σημερινή εποχή, ακολουθώντας την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, τα άτομα με αιμορροφιλία μπορούν να ζουν μια φυσιολογική ζωή.
Ο Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (ΣΠΕΑ) είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Σύλλογος που στόχο έχει τη με κάθε τρόπο και μέσο προαγωγή και προστασία της ζωής και της υγείας των ατόμων με αιμορροφιλία.
Ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1964 από γιατρούς που ειδικεύονται στην αντιμετώπιση της αιμορροφιλίας και πάσχοντες (άτομα με αιμορροφιλία) και σήμερα αριθμεί 550 μέλη (πάσχοντες και μη) από όλη την Ελλάδα. Ο Σύλλογος διοικείται από επταμελές Δ.Σ. με τριετή θητεία.
Οι στόχοι του Συλλόγου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την προώθηση της καλύτερης δυνατής αντιμετώπισης της αιμορροφιλίας, τη διευκόλυνση των ατόμων με αιμορροφιλία για τη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής και τη διάδοση της εθελοντικής αιμοδοσίας για την επάρκεια αίματος και παράγωγών του.
Ο Σ.Π.Ε.Α. είναι μέλος του World Federation of Haemophilia- WFH, του European Haemophilia Consortium – EHC, ενώ αποτελεί και ιδρυτικό μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).
Δείτε το τηλεοπτικό σποτ εδώ.
Για περισσότερες πληροφορίες
Σύλλογος Προστασίας Ελλήνων Αιμορροφιλικών (Σ.Π.Ε.Α)
Βρίσκεται στη διεύθυνση : Στουρνάρη 51, 104 32 Αθήνα και στον ιστότοπο : http://www.haemophiliasociety.gr/
Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους στο τηλ./ Fax : (0030) 210 52 32 667 και ηλεκτρονικά στο email: info@hemophiliasociety.gr.
Διαβάστε περισσότερα...
Στις 10 Ιουλίου 2013 το Προεδρείο της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών, μετά από αλλεπάλληλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, κατόρθωσε να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Χώρας, με τον οποίο συζήτησε μια σειρά ζωτικής φύσεως θέματα επιβίωσης που αφορούσαν τους εργαζόμενους και συνταξιούχους τυφλούς της Χώρας.
Ο κύριος Σαμαράς βρήκε δίκαιο και πρέπον να στηριχθεί το εισόδημα των τυφλών και δεσμεύτηκε –όπως και ο Υπουργός Οικονομικών κύριος Στουρνάρας, με τον οποίο είχαμε παρόμοια συνάντηση το Σεπτέμβριο- ότι εφόσον υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, από την 1η Ιανουαρίου 2014 α) θα χορηγηθεί στους 150 περίπου εναπομείναντες τυφλούς εργαζόμενους στο δημόσιο, ευρύτερο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επίδομα ειδικών συνθηκών, κίνησης ή όπως ήθελε αυτό ονομαστεί, για την εν μέρει κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματός τους από το 2010 και μετά, δεδομένου ότι οι ως άνω υπέστησαν χωρίς καμία εξαίρεση όλες τις βάρβαρες μνημονιακές περικοπές στο μισθό τους, μισθός που ανήκει στα χαμηλότερα βαθμολογικά κλιμάκια και β) θα επεκταθεί και στους τυφλούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα εξαίρεση των περικοπών στις συντάξεις και στα δώρα Χριστουγέννων-Πάσχα και θερινών διακοπών, εξαίρεση στην οποία είχαν υπαχθεί με τον Ν.4111/2013 άρθρο 1, τόσο οι συνταξιούχοι τυφλοί του δημόσιου τομέα, όσο και οι συνάδελφοι παραπληγικοί με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
Εφόσον όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ο Υφυπουργός Οικονομικών κύριος Σταϊκούρας και άλλοι αξιωματούχοι της Κυβέρνησης σε όλους τους τόνους, υπάρχει τελικά πρωτογενές πλεόνασμα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου (70%) θα διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, θεωρούμε ότι ήγγικεν η ώρα να λάβουν σάρκα και οστά οι δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών. Το κόστος για τη χορήγηση του σχετικού επιδόματος στους εργαζόμενους τυφλούς δεν υπερβαίνει, όπως έχουμε εγγράφως αποδείξει τις 250.000 έως 300.000 ευρώ το χρόνο, οι δε συνταξιούχοι τυφλοί του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι έχουν αδικαιολόγητα διαχωριστεί νομοθετικά και κατά παράβαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας από τους συναδέλφους τους του Δημοσίου, δεν υπερβαίνουν σύμφωνα με επίσημη δήλωση του ΙΚΑ, κατόπιν αιτήματός μας, τους 290, οι δε υπόλοιποι των ΔΕΚΟ και των Τραπεζών είναι περίπου άλλοι τόσοι, μιλάμε δηλαδή για 500 περίπου τυφλούς συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.
Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε, και ορθώς, αντισυνταγματικές και παράνομες τις περικοπές στους μισθούς των ενστόλων, που έγιναν από τον Αύγουστο του 2012 και μετά, θα πρέπει να αναλογιστεί ο καθένας πόσο πιο νόμιμο και ηθικό είναι να δικαιωθούν και οι τυφλοί εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αφενός είναι αριθμητικά αμελητέοι και αφετέρου χρήζουν, λόγω των πρόσθετων αναγκών που δημιουργεί η αναπηρία τους, ιδιαίτερης προστασίας από την Πολιτεία.
Διαβάστε περισσότερα...
Την πρώτη της συνεδρίαση για το 2014 είχε, στις 21 Ιανουαρίου, η Επιτροπή του Δήμου της Ρόδου για τη χορήγηση αδειών στάθμευσης αποκλειστικά σε ΑμεΑ και για φορτοεκφόρτωση.
Σημειώνεται ότι συνεδρίασε με τη νέα της σύνθεση καθώς τα δύο νέα μέλη της είναι ο κ. Βασίλης Καρνάβας που αντικατέστησε τον κ. Μανόλη Σαββή μετά την παραίτησή του και ο κ. Ηλίας Ζωγραφίδης που ορίστηκε από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας μετά την ανεξαρτητοποίηση της κας Μαριάνας Κολώνα.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι το μέλος της πλειοψηφίας κ. Θανάσης Μπαράκας ενώ μετέχουν ακόμη ο Αντιδήμαρχος κ. Στράτος Καρίκης και η κα Χαρούλα Γιασιράνη από τη μείζονα μειοψηφία.
Χθες, η Επιτροπή εξέτασε 19 αιτήματα για χορήγηση άδειας αποκλειστικά σε ΑμΕΑ καθώς και άλλα 11 για φορτοεκφόρτωση και τα έκανε αποδεκτά σχεδόν όλα, πλην ελάχιστων περιπτώσεων που ανέβαλε ζητώντας τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών.
Πηγή: http://www.rodiaki.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Θάνατοι θαλασσαιμικών, κίνδυνοι για ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση
Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδεσμεύει κονδύλι 1,8 εκ. ευρώ για την αγορά φαρμάκων. Τα χρήματα θα δαπανηθούν για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλους των οποίων η ζωή κινδυνεύει
Συμπληρωματικό κονδύλι ύψους 1,8 εκατομμυρίου ευρώ ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο προς τις φαρμακευτικές υπηρεσίες, ούτως ώστε τα χρήματα αυτά να δαπανηθούν για τη χορήγηση φαρμάκων σε ασθενείς με μεσογειακή αναιμία, κατά πλάκας σκλήρυνση και άλλους των οποίων η ζωή είχε κινδυνεύσει, λόγω της μη έγκαιρης λήψης της φαρμακευτικής τους αγωγής. Το θέμα συζητήθηκε χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, μετά τις καταγγελίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για θανάτους ασθενών ή επιβάρυνση της υγείας τους λόγω ελλείψεως φαρμάκων. Στην Επιτροπή διευκρινίστηκε ότι οι θάνατοι θαλασσαιμικών καταγράφηκαν από το 2007 έως το 2012 (δέκα θάνατοι) και ένας θάνατος το 2013, και ότι θα διεξαχθεί έρευνα για τους ακριβείς λόγους. Επίσης λέχθηκε ότι ασθενείς με κατά πλάκας σκλήρυνση έχουν καταλήξει σε τροχοκάθισμα, λόγω επιβάρυνσης της υγείας τους.
Τα στοιχεία
Σε δηλώσεις της, μετά το πέρας της συνεδρίας για το θέμα των ελλείψεων του φαρμάκου Exjade και τον θάνατο ασθενών, η Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Ναταλία Μιχαηλίδου ανέφερε ότι υπήρξε αμφισβήτηση δεδομένων για θάνατο ασθενών από τη μη έγκαιρη χορήγηση του φαρμάκου ή της λήψης σε χαμηλότερες δόσεις. Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, από τους έντεκα ασθενείς που απεβίωσαν, οι τέσσερις υποθεραπεύονταν, ενώ στη λίστα υπάρχουν αυτήν τη στιγμή 12 ασθενείς που αναμένουν αύξηση της δόσης του φαρμάκου και άλλοι 38 που αναμένεται να περάσουν από την Επιτροπή Φαρμάκων για έγκριση.
Κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση Λένια Ττακούσιη Χριστοφόρου εξέφρασε την απογοήτευσή της, για το ότι ένα κράτος στερεί το δικαίωμα της θεραπείας, όπως ανέφερε, επικαλούμενο οικονομικούς λόγους. Για δέκα μήνες, είπε, ασθενείς στερούνται το δικαίωμα της θεραπείας, ενώ κάποιοι άλλοι έρχονται ακόμη πιο κοντά στην αναπηρία και η ποιότητα ζωής τους χειροτερεύει. Η κ. Ττακούσιη σημείωσε ότι υπήρξαν περιπτώσεις που άτομα αναγκάστηκαν να καθίσουν σε τροχοκάθισμα για κάποιους μήνες και τώρα προσπαθούν να περπατήσουν ξανά. Εξέφρασε ακόμη την απογοήτευσή της, γιατί δεν δόθηκε επαρκής χρόνος στους προσκεκλημένους να διατυπώσουν τις απόψεις τους.
Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για θανάτους θαλασσαιμικών πολύ πρόσφατα, λόγω ελλείψεως φαρμάκων, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού, όπως εξήγησε, οι θάνατοι καταγράφηκαν από το 2007 ώς το 2012 και τα αίτια θανάτου δεν έχουν πλήρως ξεκαθαρίσει. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή ζήτησε πλήρη στοιχεία για τους θανάτους αυτούς και πού οφείλονται. Όπως εξήγησε, ζητήθηκε από το Υπουργείο παράταση 15 ημερών, για να ολοκληρωθεί η μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη και μέσα από την οποία θα διαφαίνονται όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις στους τρόπους παροχής των φαρμάκων. Σε παρατήρηση, ότι τα προβλήματα αυτά δημιουργούνται λόγω της περικοπής των επτά εκατομμυρίων στον προϋπολογισμό από τη Βουλή, ανέφερε ότι η Βουλή πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και ότι σημασία έχει πως το θέμα βαίνει προς επίλυση.
Σωστή διαχείριση
Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου ανέφερε ότι στην Επιτροπή τέθηκαν ερωτήματα για το κόστος του φαρμάκου Exjade για τους θαλασσαιμικούς, καθώς υπάρχει πληροφόρηση ότι το 2011 ακυρώθηκε συγκεκριμένη προσφορά για το φάρμακο και ότι το 2013, λόγω αυτής της απόρριψης, όπως είπε, αναγκάστηκε το κράτος να πληρώσει επιπλέον 600.000 ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να είχε δαπανηθεί για την χορήγηση του φαρμάκου σε άλλους ασθενείς. Μίλησε για την ανάγκη να γίνεται σωστή διαχείριση των χρημάτων.
Ανησυχίες για τη συνέχεια από ΑΚΕΛ
Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το «ήθος και τη συμπεριφορά στην Επιτροπή Υγείας», λέγοντας ότι ανεμένετο να δοθεί λόγος στους παρευρισκομένους, αλλά αυτό δεν έγινε. Αναφερόμενη στην έγκριση του 1,8 εκ. προς τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για εξασφάλιση των φαρμάκων, η κ. Μισιαούλη είπε ότι πρόκειται για θετική εξέλιξη, ωστόσο διερωτήθηκε τι θα γίνει στο μέλλον, γιατί αυτοί οι ασθενείς αυξάνονται και το πρόβλημα στην εξασφάλιση των φαρμάκων παραμένει.
Ανεπίλυτα τα προβλήματα
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι οι διαδικασίες σε σχέση με τα φάρμακα κρίνονται ως ανεπαρκείς, αναποτελεσματικές, χρονοβόρες και μη αξιόπιστες. Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, όλα τα κενά και τις αδυναμίες τα πληρώνουν οι ασθενείς, και μάλιστα με τραγικά αποτελέσματα. Ανέφερε ότι τα προβλήματα στην τροφοδοσία της δημόσιας υπηρεσίας με φάρμακα δεν έχουν επιλυθεί, ότι οι περικοπές που γίνονται επιτείνουν το πρόβλημα και είναι κρίμα να οδηγούνται ασθενείς στους δρόμους και να διαμαρτύρονται.
Δεσμεύεται το Υπουργείο Υγείας
Από πλευράς Υπουργείου Υγείας, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Χριστόδουλος Καϊσής δεσμεύτηκε πως θα καταβληθεί προσπάθεια για επίλυση όλων των προβλημάτων και των ελλείψεων. Είπε ότι με την έγκριση του κονδυλίου από το Υπουργικό, θα γίνει η εξασφάλιση των φαρμάκων. Ο κ. Καϊσής ανέφερε, ακόμη, ότι έχει οριστεί επιτροπή για να εξετάσει τις διαδικασίες που ακολουθούνται και αφορούν τις αιτήσεις που κατατίθενται στην Επιτροπή Φαρμάκων, τη λειτουργία της, τους όρους και τα πρωτόκολλα, τις εγκρίσεις κτλ.
Τρέχουν για επίλυση προβλημάτων και στο θέμα του αίματος
ΔΙΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΜΗΝΟΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
ΚΑΤΑ τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τέθηκε εκ νέου και το θέμα της λειτουργίας του Κέντρου Αίματος καθώς και της συμβουλευτικής επιτροπής για το αίμα, με το Υπουργείο Υγείας να δεσμεύεται ότι εντός ενός μηνός θα καταθέσει στη Βουλή προτάσεις για επίλυση των προβλημάτων και διαφόρων κενών. Όπως λέχθηκε, η συμβουλευτική επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει τα τελευταία τουλάχιστον εννέα χρόνια και αναμένεται να συγκληθεί σύσκεψη, για να διαπιστωθούν οι λόγοι. Σε δηλώσεις της, η Πρόεδρος του Αντιαναιμικού Συνδέσμου Ναταλία Μιχαηλίδου ανέφερε, χαρακτηριστικά, ότι οι θαλασσαιμικοί δεν ζουν χωρίς αίμα και από αυτό εξαρτάται η ζωή και η διαβίωσή τους, ενώ διατύπωσε τη δυσαρέσκειά της γιατί δεν δόθηκε, όπως είπε, επαρκής χρόνος για να εκφραστούν οι απόψεις του Συνδέσμου.
Ανησυχούν οι βουλευτές
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, από την πλευρά του, ανέφερε ότι διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τη Συμβουλευτική Επιτροπή για το αίμα (ΣΕΑΔ), προσθέτοντας ότι ζητήθηκε να κατατεθούν από όλους προτάσεις για λήψη αποφάσεων, ώστε να υπάρξει οριστική αντιμετώπιση της κατάστασης και όσον αφορά την ποιότητα του αίματος αλλά και την επάρκεια. Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, αναφερόμενη στο ίδιο θέμα, τόνισε πως εντοπίστηκαν κενά από την ΕΕ στη διαφύλαξη του αίματος, αλλά υπάρχουν, όπως είπε, και κενά διοίκησης, ενώ κατήγγειλε περιπτώσεις λειτουργών που δεν προσέρχονται σωστά στην εργασία τους. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη αναφέρθηκε και αυτή, με τη σειρά της, σε κάποια κενά στη διαφύλαξη του αίματος, αλλά και στο θέμα της δομής του Κέντρου Αίματος και της συνεργασίας με τις τράπεζες αίματος των νοσοκομείων. Εμφανίστηκε, ωστόσο, καθησυχαστική, λέγοντας ότι ο κόσμος δεν πρέπει να πανικοβάλλεται, καθώς η ποιότητα αίματος είναι διασφαλισμένη.
Καθησυχάζει το Υπουργείο
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας Χριστόδουλος Καϊσής διαβεβαίωσε ότι η ασφάλεια του αίματος είναι δεδομένη και ότι απλώς θα ενταχθούν στους κανονισμούς τα δύο σημεία που εντοπίστηκαν από τις Βρυξέλλες για τη διαφύλαξη. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα ετοιμαστεί ειδικό εγχειρίδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθούν τα πρωτόκολλα για διαδικασίες συλλογής και χορήγησης αίματος απ' όλες τις τράπεζες αίματος. Για τις καταγγελίες, ότι η επιτροπή αιμοδοσίας δεν συνεδριάζει τα τελευταία χρόνια, ο κ. Καϊσής είπε ότι θα συγκληθεί σύσκεψη για να εξεταστούν οι λόγοι.
Διαβάστε περισσότερα...
Υπεγράφη την Τρίτη (21/01) από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, και το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας, Ηρακλή Γκότση, η Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Κατασκευή κερκίδων αθλητικού κέντρου και διαμόρφωση αγωνιστικών χώρων και περιβάλλοντος χώρου στο Δημοτικό Στάδιο Νέας Ιωνίας», συνολικού προϋπολογισμού 3,6 εκ. ευρώ, με χρηματοδότηση από πόρους της Περιφέρειας Αττικής.
Το έργο, το οποίο χρηματοδοτεί με δικούς της πόρους η Περιφέρεια Αττικής, αφορά στην κατασκευή κερκίδων στο Δημοτικό στάδιο Νέας Ιωνίας και στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Επίσης, κατασκευάζονται τα αποδυτήρια των ομάδων, γραφεία διαιτητών, χώροι υγιεινής αθλητών και θεατών και γραφεία διοίκησης. Τέλος, θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την ασφαλή και άνετη είσοδο-έξοδο των θεατών, με ιδιαίτερη πρόβλεψη για τα ΑΜΕΑ και θα δημιουργηθούν πρόσθετες θέσεις στάθμευσης.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής δήλωσε: «Ένα σημαντικό αθλητικό έργο για όλη την περιοχή ξεκινά σήμερα. Ένα έργο που το έχει ανάγκη η νεολαία. Ένα έργο που η Τοπική Κοινωνία το χρειάζεται. Και δεν είναι το μόνο, αφού έχουμε χρηματοδοτήσει με αποκλειστικούς πόρους της Περιφέρειας πλήθος αθλητικών έργων. Όταν ο πρώτος και ο δεύτερος Βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης συνεργάζονται, τα αποτελέσματα είναι ορατά. Όταν όλοι σπαταλούν χρήματα, εμείς τα μαζεύουμε, τα κωδικοποιούμε και τα ασφαλίζουμε για να κάνουμε έργα. Η συνεισφορά όλων των δημοτικών αρχών της Νέας Ιωνίας ήταν σημαντική και η συνεργασία άψογη. Η Νέα Ιωνία, ένας προσφυγικός Δήμος που έχει δώσει αγώνες, βελτιώνει ολοένα τις συνθήκες διαβίωσης με έργα υποδομής. Σήμερα είμαστε εδώ για να υλοποιηθεί άλλο ένα έργο. Η κοινωνία έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση».
Ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε τις Υπηρεσίες του Δήμου του και την Περιφέρεια Αττικής, τόνισε: «Σήμερα είναι πολύ σημαντική μέρα για τον Δήμο μας. Οι προσπάθειες που κάνουμε για όφελος της νεολαίας μπαίνουν στην τελική ευθεία. Απομένει η επιτάχυνση των διαδικασιών».
Στην υπογραφή της Σύμβασης παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα, Κώστας Μανιάτης, οι επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Ιωνίας, καθώς και πλήθος Περιφερειακών και Δημοτικών Συμβούλων αλλά και εκπροσώπων Αθλητικών Σωματείων.
Διαβάστε περισσότερα...
Σε ανακοίνωσή του, ο δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού ενημερώνει τους πολίτες για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Σας γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μέσω του οποίου δίνεται η δυνατότητα μειωμένης τιμής ρεύματος, έως και 42%, σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών.
Συγκεκριμένα, το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο απευθύνεται σε άτομα και οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργους, γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και άτομα με αναπηρία.
Tα κριτήρια ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι τα εξής:
Εάν έχετε χαμηλό εισόδημα:
- Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 €. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 € για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
-Μέση τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.
Εάν είστε γονιός με τρία προστατευόμενα τέκνα:
-Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 €.
-Μέση τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh
Εάν είστε μακροχρόνια άνεργος:
-Άνεργος για τουλάχιστον έξι (6) συνεχόμενους μήνες, στο τέλος του προηγούμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η αίτηση.
-Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 12.000 € (δεν συνυπολογίζεται τυχόν εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες του ανέργου που αφορά το διάστημα που προηγήθηκε την περίοδο ανεργίας). Σε περίπτωση ανέργων συζύγων, τα παραπάνω εφαρμόζονται και για τους δυο συζύγους. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 3.000 € για κάθε ένα από τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα.
-Μέση τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.500 kWh.
Εάν είστε Α.Μ.Ε.Α.:
-Άτομα με αναπηρία 67% και άνω ή άτομα με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω
-Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500 €
-Μέση τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας 200 kWh - 1.700 kWh.
Εάν έχετε ανάγκη μηχανικής υποστήριξης:
-Άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του ή άτομα με προστατευόμενα μέλη που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης,
-Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000 €
-Μέση τετραμηνιαία κατανάλωση ημέρας από 200 kWh έως 2.000 kWh (η κατανάλωση πέραν του ορίου αυτού 2.000kWh, θα τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στην συνολική τετραμηνιαία κατανάλωση).
Για την υποβολή της αίτησης απαιτούνται:
Λογαριασμός ρεύματος κύριας κατοικίας, στο όνομα του αιτούντα.
Τα προσωπικά σας στοιχεία (αριθμός ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ και για έγγαμους ΑΦΜ συζύγου).
Για τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, απαιτούνται επιπλέον:
ΑΜΚΑ και ο αριθμός πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης κρατικού ασφαλιστικού φορέας ή - σε περίπτωση ανασφάλιστου - αντίστοιχη βεβαίωση κρατικού νοσοκομείου.
Οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ (www.dei.gr).
Για περισσότερες πληροφορίες για την υποβολή αίτησης ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, μπορείτε να απευθύνεστε στη ΔΕΗ, στο τηλέφωνο 210-9298000, καθημερινές 7.00 - 22.00 και Σάββατο 7.00 - 15.00
Διαβάστε περισσότερα...
Την πιο ανθρώπινη πλευρά του έδειξε ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Moto GP, Μαρκ Μάρκεζ, ο οποίος στάθηκε κοντά σε ανθρώπους με αναπηρία.
Ο Ισπανός αναβάτης της Χόντα ταξίδευσε στην Σαντ Θουγάτ ντελ Βαγιές της Καταλονίας κοντά στη Βαρκελώνη και έκανε μια ιδιαίτερη προπόνηση σε κέντρο για να προωθήσει το σπορ για ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι εδώ. Αυτή είναι η δεύτερη εμπειρία μου με το Isodre Esteve Foundation και ήταν πολύ θετικό και χαρά να προπονούμαι με αυτούς, αφού πέρα από τη δουλειά που κάνουν μπορείς επίσης να κάνεις τις ίδιες ασκήσεις. Αγαπώ να μπορώ να βοηθώ με αυτόν τον τρόπο, αφού είναι πάντα σημαντικό να δίνεις έξτρα κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους», ήταν τα λόγια του Μάρκεζ.
Πηγή: http://www.onsports.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Στο «Δημήτρης Τόφαλος» της Πάτρας θα διεξαχθεί στις 8 Φεβρουαρίου το δεύτερο «Promo Fight» by Paganias & Kariotis. Η διοργάνωση έχει υπότιτλο «Πάτρα vs All», που σημαίνει πως Αχαιοί αθλητές θα τεθούν αντιμέτωποι με πυγμάχους και kickboxers από άλλες πόλεις της Ελλάδας. Ο Δημήτρης Πριόβολος του Α.Σ. Ανδρεία θα συμμετάσχει στο «Promo Fight 2», αντιμετωπίζοντας στα pre games τον Γιάννη Ψειμάδα (Fight Club Kakarelis).
Προπονητής του αθλητή της Ανδρείας είναι ο Γιώργος Ανδριανός, ο οποίος μας μίλησε για τον Δημήτρη Πριόβολο (θα αγωνιστεί στην κατηγορία -68 κιλά Low Kick): «Είμαι περήφανος για τον συγκεκριμένο αθλητή γιατί είναι πραγματικός μαχητής στις πολεμικές τέχνες, μιας και ασχολείται και με το τάε κβον ντο. Το λέω αυτό γιατί είναι ένα παιδί με 67% αναπηρία, λόγω μιας ιδιαιτερότητας που έχει εκ γεννετής στο δεξί του χέρι. Δίχως, όμως, να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα προπονείται κανονικά μαζί μας. Τι να πει κανείς για αυτό το παιδί που στέλνει πολλά μηνύματα αγωνιστικότητας;». Για το επίπεδο του Δ. Πριόβολου στο κικ μπόξινγκ, ο Γιώργος Ανδριανός τόνισε τα εξής: «Είναι καινούργιος στον χώρο του κικ μπόξινγκ και αυτός θα είναι ο πρώτος του αγώνας. Από όσον γνωρίζω, ο αντίπαλός του βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτόν. Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ένας καλός αγώνας και ότι και τα δυο παιδιά θα βγουν νικητές. Αλλωστε, για εμάς αυτοσκοπός δεν είναι τόσο η νίκη, όσο το να ξεπερνάμε τον εαυτό μας σε κάθε προπόνηση και σε κάθε αγώνα. Μόνο έτσι είσαι πραγματικά νικητής. Κάνουμε μια μεγάλη προετοιμασία και θα ήταν παράλειψή μου να μην ευχαριστήσω τον προπονητή, Γιώργο Καριώτη για την πολύτιμη βοήθειά του, καθώς μας δέχεται στα Sparring Time». Ο Γιώργος Ανδριανός αναφέρθηκε και στην διοργάνωση του «Promo Fight 2»: «Πιστεύω ότι είναι αξιόλογο εβέντ, που θα δώσει την ευκαιρία σε νέους αθλητές να αναδειχθούν. Θέλω να πιστεύω πως θα δούμε εξαιρετικές εμφανίσεις και την ανάλογη αγωνιστική συμπεριφορά από όλους τους αθλητές. Οι φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν και μια επίδειξη τάε κβον ντο, με τεχνικές υψηλού επιπέδου, από τον σύλλογό μας. Καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και όπως είναι και το σλόγκαν της διοργάνωσης: Πάτρα εναντίον όλων».
Πηγή: http://www.pelop.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Η δημόσια συζήτηση για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έληξε σήμερα. Τι αναφέρουν οι φορείς που έλαβαν μέρος στη διαβούλευση.
Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατατέθηκε μεν, ωστόσο δεν λείπουν οι αντιδράσεις για τις παραλείψεις και τα κενά που παρατηρούνται σε σχέση με τα όσα προβλέπονται.
Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ), της ΜΚΟ "Praksis", της "Asante" και του "Θεσσαλονίκη Pride" παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την οποία κάλυψε το NEWS 247. Όλοι οι ομιλητές ανέφεραν, ότι το τελικό κείμενο τυπώθηκε πριν καν λήξει η διαβούλευση.
Ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, κατήγγειλε πως ουσιαστικά στο κείμενο περιγράφονται μεν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά απουσιάζει το πώς θα κατοχυρωθούν.
"Η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση είναι λάθος. Δεν υπήρξε σωστή πληροφόρηση για τα κοινωνικά προβλήματα και μελέτη τους. Δεν υπήρξε επίσης ουσιαστική συζήτηση και διαβούλευση με τον κόσμο. Από το κείμενο λείπει η πρόληψη των παραβιάσεων και η πρόβλεψη για την εκπαίδευση για τα δικαιώματα και την καταπάτηση τους. Θυμίζει μια απολογητική απάντηση σε αιτιάσεις που έρχονται από το εξωτερικό", είπε ο ίδιος και πρόσθεσε:
"Δε γίνεται καμία αναφορά σε θρησκευτικές ελευθερίες ενώ το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα εξετάζει επιδερμικά σε μία μόλις σελίδα. Η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν προτείνει, απολογείται στην ουσία για το τι δεν έχει γίνει".
Από τη δική της μεριά, η Μ. Κλώκα από την "Praksis", ανέφερε ότι η διαβούλευση θα έπρεπε να είναι διαρκής και όχι μόνο για λίγο καιρό πριν την κατάθεση της πρότασης. "Πρέπει και εμείς να έχουμε λόγο στην επίβλεψη της εφαρμογής του Σχεδίου, το οποίο συντάχθηκε για να εξυπηρετήσει τους εξωτερικούς παρατηρητές", σημείωσε.
Ο Ν. Μάινα Κινούα από την ΜΚΟ "Asante", δήλωσε πως το Σχέδιο "είναι μια έκθεση ιδεών καλών προθέσεων και τίποτε άλλο. Το περιεχόμενο δεν έχει σχέση με το τι πραγματικά γίνεται στις Υπηρεσίες για τα ζητήματα μετανάστευσης. Οι κοινότητες των μεταναστών στην Ελλάδα έχουν πλέον ωριμάσει και θα έπρεπε να έχουν λάβει πρόσκληση για συμμετοχή στον διάλογο, κάτι που δεν έγινε. Τα Συμβούλια των Μεταναστών πρέπει να καλούνται σε τέτοια θέματα μιας και τα αφορά άμεσα. Ο όρος "λαθρομετανάστες" που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση είναι υποτιμητικός", υπογράμμισε ο ίδιος.
"Η Γ. Γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν επικοινώνησε με την LGB κοινότητα της χώρας", ανέφερε ο Θ. Βλαχογιάννης από το "Θεσσαλονίκη Pride".
"Πρέπει να γίνει επαναδιατύπωση των όρων που χρησιμοποιούνται στο κείμενο. Η επικαιροποίηση τους στα διεθνή πρότυπα είναι αναγκαία. Για παράδειγμα, ο όρος "γενετήσιος προσανατολισμός", πρέπει να αντικατασταθεί με το "σεξουαλικός προσανατολισμός". Τα δικαιώματα της LGB κοινότητας πρέπει να τεθούν πιο ψηλά στην ατζέντα και να ανοίξει ουσιαστικός δίαυλος επικοινωνίας", κατέληξε.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Κωστής Παπαϊωάννου, αναφέρθηκε στην πρόσκληση που έλαβε η Επιτροπή, όπως και ο Συνήγορος του Πολίτη στην ομάδα εργασίας του Σχεδίου Δράσης.
"Αντιμετωπίστηκαν ως απλοί παρατηρητές και δεν τους δόθηκε ουσιαστικά η ευκαιρία να συμμετάσχουν". Ως εκ τούτου, διευκρίνισε ο κ. Παπαϊωάννου, "η Εθνική Επιτροπή με κανέναν τρόπο δεν έλαβε μέρος στον σχεδιασμό και ζητώ την παραίτησή της από την ομάδα εργασίας, αφού δεν τηρούνται τα ελάχιστα εχέγγυα ταυτοποίησης των δικαιωμάτων στη χώρα μας".
Για τους λόγους αυτούς οι εκπρόσωποι επισήμαναν πως η δημόσια διαβούλευση όπου έθεσε η κυβέρνηση το "Σχέδιο Δράσης" πριν από 20 ημέρες (η διαβούλευση λήγει σήμερα, 20 Ιανουαρίου) αποδεικνύεται προσχηματική.
Με παρέμβαση του, ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος, συντονιστής της Ομάδας Εργασίας για την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου, δήλωσε ότι δεν υπήρξε δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την ολοκλήρωση του Σχεδίου πριν την ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την Ελλάδα. "Υπάρχει η πρόθεση μας για παράταση, αν ζητηθεί κάτι τέτοιο και για συνεχή διάλογο", είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι το κείμενο συντάχθηκε στα πρότυπα του αντίστοιχου κειμένου της Φινλανδίας.
Διαβάστε εδώ αναλυτικά ολόκληρο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
Ασκώντας κριτική στο κείμενο που κατατέθηκε, η Ελληνική Ένωσης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αναφέρει:
"Επίσης διαπιστώνει κανείς σημαντικές απουσίες επί μέρους θεματικών. Για παράδειγμα, δεν γίνεται καμία αναφορά:
• Στην ουσιαστική ενίσχυση του ρόλου και την επίλυση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί στη λειτουργία των φορέων προώθησης ισότητας (βλ. και εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ή της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).
• Στην θρησκευτική ελευθερία και όλες τις επί μέρους θεματικές (τζαμί και νεκροταφείο όπου ζουν μουσουλμάνοι, αποτέφρωση νεκρών, σαρία στην Θράκη, βακούφια στην Θράκη και τα Δωδεκάνησα κλπ.)
• Στα ζητήματα ενδο-οικογενειακής βίας.
• Στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια μετά και την έκδοση της πρόσφατης απόφασης του ΕΔΔΑ.
• Στα δικαιωμάτων που συνέχονται με την Ψυχική υγεία και τα οροθετικά άτομα.
• Στο ζήτημα της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων.
• Στην φιλόδοξη "Εθνική Στρατηγική Ένταξης", η οποία φαίνεται να έχει ξεχαστεί.
• Στο εργασιακό trafficking, ύστερα μάλιστα μετά την υπόθεση Μανωλάδας και αλλού.
• Στα ζητήματα επιστροφών-απελάσεων αλλοδαπών και τα σχετιζόμενα προβλήματα.
• Στον ρατσισμό και την ρατσιστική βία.
Θα μπορούσε κανείς να παρατηρήσει πολλές ειδικότερες ελλείψεις ή ανακρίβειες. Σταχυολογούμε ορισμένες από αυτές:
• Σελ. 39: Οι συνθήκες κράτησης, όχι μόνο στα αστυνομικά κρατητήρια αλλά και εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απαγόρευσης της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης.
• Σελ. 41: Δεν γίνεται διάκριση μεταξύ Κέντρων Ταυτοποίησης Υπηκοότητας και Κέντρων Πρώτης Υποδοχής. Ο Γενικός Κανονισμός Λειτουργίας Περιφερειακών Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής αφορά μόνο την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και δεν καλύπτει τους λοιπούς προαναφερόμενους χώρους κράτησης. Σημειώνεται δε ότι δεδομένου της έλλειψης προσωπικού στην Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής οι ανάγκες λειτουργίας των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής και των κινητών της μονάδων καλύπτονται κυρίως από ΜΚΟ και αστυνομικό προσωπικό.
• Σελ. 42: Δεν αναφέρεται πως θα διασφαλιστεί η λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη ως εθνικού μηχανισμού πρόληψης. Οι σχετικές αναφορές στη σελ. 47 δεν κρίνονται επαρκείς.
• Σελ. 42, Γραφείο Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας: Το Γραφείο δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, ενώ και το ίδιο το νομοθετικό του πλαίσιο δεν ακολουθεί τις διεθνείς προδιαγραφές που πλέον ισχύουν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη ως προς την ανεξαρτησία και αμεροληψία τέτοιου ελεγκτικού μηχανισμού.
• Σελ. 50: Αναφορικά με το σωφρονιστικό σύστημα δεν γίνεται καμία αναφορά στο τι βελτιώσεις αναμένεται να επιφέρει ο νέος Σωφρονιστικός Κώδικας. Επιπλέον, δεν γίνεται αναφορά στο ζήτημα των υποδίκων που συμβάλλει στον υπερπληθυσμό και στις κακές συνθήκες κράτησης. Η ανέγερση νέων καταστημάτων κράτησης από μόνη της δεν αρκεί για την επίλυση των προβλημάτων. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα της επανένταξης των αποφυλακισθέντων.
• Σελ. 55: Σχετικά με τη συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις εθνικές δικαστικές αποφάσεις υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα, βλ. τις σχετικές αποφάσεις της Εθνικής Επιτροπής Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
• Σελ. 83: Θα πρέπει να γίνεται χρήση του όρου "σεξουαλικού προσανατολισμού" αντί "γενετήσιου προσανατολισμού".
• Σελ 144 επ.: Άσυλο-πρόσφυγες: Δεν είναι ξεκάθαρη η αναφορά στο μεταβατικό στάδιο της διαδικασίας ασύλου. Δεν υπάρχει αναφορά στην Υπουργική Απόφαση "Πρόγραμμα ιατρικού ελέγχου, ψυχοκοινωνικής διάγνωσης και υποστήριξης και παραπομπής των εισερχομένων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα υπηκόων τρίτων χωρών σε δομές πρώτης υποδοχής" που ενώ θέτει κάποιες σωστές βάσεις σε αυτά τα ζητήματα, το πεδίο εφαρμογής της περιορίζεται στις δομές της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής.
Οι αναφορές στα σχετικά με την Υπηρεσία Ασύλου χρειάζονται επικαιροποίηση. Υπάρχει σύγχυση ως προς τα ζητήματα Πρώτης Υποδοχής, Ασύλου (παλαιά και νέα διαδικασία) και υποδοχή αιτούντων ως προς το τι έχει επιτευχθεί, στα προβλήματα και τις λύσεις.
• Σελ. 155: Ανεπαρκέστατη αναφορά στο νομοθετικό πλαίσιο για τα ζητήματα του ασύλου.
• Σελ. 187: Σύμβαση των Δικαιωμάτων Ατόμων με Αναπηρία: δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς τη λειτουργία εθνικού οργάνου ελέγχου, όπως αυτή επιτάσσει".
Διαβάστε περισσότερα...
Μετά από 10 μέρες ανάβασης ο 15χρονος Eli Reimer από το Ορεγκον έγραψε ιστορία, καθώς ήταν το πρώτο άτομο με σύνδρομο Down, το οποίο έφθασε στο καταφύγιο του ψηλότερου βουνού στον κόσμο του Εβερεστ στο Νεπάλ.
Συνοδευόμενος από τον πατέρα του Justin ο Eli κατάφερε να ανέβει ως εκεί αποδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο ότι η αναπηρία του δεν ήταν σε καμία περίπτωση εμπόδιο για κάτι τέτοιο. Ο Juston Reimer βλέποντας το γιο του να ολοκληρώνει την ανάβαση χαρακτήρισε τη στιγμή “συγκινητική, εκπληκτική και πηγή έμπνευσης”. Οι δυο τους δεν περίμεναν ποτέ ότι θα επιχειρούσαν ένα τέτοιο μεγάλο εγχείρημα, αλλά όταν ο Justin παρακινήθηκε από έναν φίλο του, θεώρησε ως μία καλή ευκαιρία να συγκεντρώσει κάποια χρήματα για τον οργανισμό που έχει ιδρύει για τέτοια θέματα με τίτλο “The Elisha Foundation”.
Σήμερα σημειώνει ότι το ταξίδι ήταν κάτι πολύ περισσότερο από μία καμπάνια συγκέντρωσης χρημάτων.
Τα καταφύγιο του Νεπάλ είναι η μία από τις δύο μεγαλύτερες βάσεις κατασκηνωτών στο Εβερεστ – το άλλο είναι η αντίστοιχη βόρεια βάση στην πλευρά της Κίνας. Το καταφύγιο στα νότια, όπου έφθασε ο Eli με τον πατέρα του βρίσκεται σε ύψος που ξεπερνάει τα 5.300 μέτρα. Το ταξίδι προς τα εκεί ήταν αρκετά απαιτητικό και δεν ήταν λίγοι οι ορειβάτες χρειάστηκε να παραμείνουν 1-2 μέρες στο καταφύγιο για να εγκλιματιστούν στο μεγάλο ύψος.
Μέχρι στιγμής το ταξίδι έδωσε τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν περισσότερα από 85.000 δολάρια για τις ανάγκες το “Εlisha Foundation” και υπάρχουν εκτιμήσεις ότι τελικά από το ταξίδι θα εξασφαλιστούν περισσότερα από 100.000 δολάρια.
Διαβάστε περισσότερα...
Η αποκάλυψη είχε έρθει στο κρεβάτι του ορθοπαιδικού, που κοίταζε με νόημα το βασικό ύποπτο για την ξαφνική αναπηρία μου, το μεγάλο, κρεμαστό κροκό φάκελο που τους τελευταίους μήνες καταπονούσε καθημερινά το χτυπημένο από το στιλ αριστερό μου ώμο.
Ο φάκελος ήταν fashion statement. Επένδυση -για τα κορίτσια στο γραφείο. Υψηλής χωρητικότητας και πασπαρτού του στιλ -για μένα. Λάθος -για το γιατρό, που διέταξε να τον ξεφορτωθώ ως καίριο μέρος της θεραπείας.
Κι αν κρεμούσα την τσάντα από την άλλη πλευρά για ένα διάστημα; Άλλωστε ήδη αυτό έκανα. Ο σατανικός δόκτωρ εξήγησε ότι με τόσο βαριά τσάντα πολύ σύντομα θα είχα παρόμοια προβλήματα και με το δεξί ώμο. Μπρος στη διπλή απειλή η mini bag ήταν μονόδρομος.
Αυτό ήταν! Το καινούργιο μου fashion statement δεν θα χρειαζόταν πια δικό του κάθισμα στο μπαρ, δεν θα σκόνταφτε πάνω του ο κόσμος στο μετρό ούτε θα απειλούσε ό,τι υπήρχε στα ράφια των καταστημάτων. Είχε έρθει επιτέλους η στιγμή να κυκλοφορώ από το πρωί πιο ανάλαφρη. Πιο ελεύθερη. Πιο ανεξάρτητη. Πιο κομψή. Όπως, ας πούμε, η Αλέξα Τσανγκ.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ
Στο δρόμο άρχισα να παρατηρώ τις διαστάσεις που είχαν οι καθημερινές τσάντες που έμπαιναν στο οπτικό μου πεδίο. Οι πιο πολλές ήταν μεγάλες. Και φορτωμένες. «Τουλάχιστον 3 κιλά», είχε ορίσει το μέσο βάρος της δυτικής γυναικείας τσάντας η έρευνα που είχε επικαλεστεί ο γιατρός. Το ίδιο βράδυ, με το περιεχόμενο του κροκό φακέλου απλωμένο στο coffee table και στο μισό τριθέσιο και τη mini bag, που είχα αφήσει όλη τη σεζόν αφόρετη, ακουμπισμένη σε μια γωνίτσα του, αναρωτιόμουν πώς θα χωρούσε η βαλίτσα της Μαίρης Πόπινς στο τσαντάκι του Σπορ Μπίλι.
Η λύση κρυβόταν στα βασικά. Για παράδειγμα, τι παίρνει μαζί του ένας άνδρας βγαίνοντας από το σπίτι; Κλειδιά, κινητό, λεφτά, γυαλιά -άντε και τσιγάρα. Με αυτήν τη σειρά. Τελεία. Ούτε νεσεσέρ τίγκα στις προπέρσινες σκιές και στα μισερά λιπγκλός, έξτρα χαρτάκια-φιλτράκια-αναπτήρες ούτε 6 στιλό και άλλα 6 USB, τσίχλες, πτυσσόμενη ομπρέλα, κασετοφωνάκι. Ούτε ταμπόν, σερβιέτες και τριών ειδών παυσίπονα.
Όσο για τις αδέσποτες αποδείξεις, τους παλιούς λογαριασμούς, τις επαγγελματικές κάρτες, τις καραμέλες μέντας -από το ταξίδι με τη δουλειά στη Σκοτία-, τα ξεχασμένα αποκόμματα, φλάιερ και εισιτήρια -από τον Μόρισεϊ πέρσι το καλοκαίρι στο Λυκαβηττό και τον Τρελαντώνη στο Εθνικό που το χειμώνα είχε ξετρελάνει την 6χρονη τότε κόρη μου-, τις κρέμες σε φακελάκια, τη λευκή ζακέτα μου, τα κοκαλάκια με την Νταίζη Ντακ, τα υγρά μαντιλάκια και τα ψεύτικα τατού, τους ξέμπαρκους μαρκαδόρους, το σπασμένο κολιέ μου -με τις χάντρες χύμα στο τσεπάκι-, τα εφεδρικά κλειδιά από το σπίτι της μαμάς και τα χαπάκια για τις καούρες του πατέρα του παιδιού μου, που φόρτωναν την τσάντα-πολυεργαλείο, τα ερμήνευσα σαν κοινό δείγμα της αναβλητικότητας και της ανοργανωσιάς μου.
Για το βιβλίο μου, την ατζέντα, το φορτιστή, τη θήκη για τους φακούς και τα γυαλιά οράσεως δεν ήξερα πώς να αισθανθώ. Και αν με έστελναν ξαφνικά σε συνέντευξη; Πάθαινα ξηροφθαλμία; Τον έπιανε καούρα; Μου ζητούσε το παιδί τα κοκαλάκια με την Νταίζη;
Τελικά, τι ήταν πιο ανθυγιεινό, το στιλ ή ο τρόπος ζωής μου; Η κοκεταρία ή οι υποχρεώσεις μου; Η φύση και οι ανασφάλειές μου, απάντησε χωρίς περιστροφές η ψυχολόγος. Και ξαφνικά η αλλαγή τσάντας έμοιαζε με αλλαγή DNA και μετάλλαξη προσωπικότητας.
ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟ CONTROL FREAK
«Η τσάντα-οικοσκευή έχει σχέση κατ' αρχήν με τον τρόπο ζωής. Η γυναίκα καλείται να περνάει πάνω από τη μισή της ημέρα έξω. Αυτό σημαίνει πως θέλει να έχει μαζί της τα απαραίτητα για την εκτός σπιτιού επιβίωσή της. Όσα κουβαλάει συνθέτουν ένα μικρό και ασφαλές κινητό σύμπαν, ικανό ανά πάσα στιγμή να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε πρόκληση κληθεί να αντιμετωπίσει», μου είπε η ψυχολόγος Θεανώ Πολυζωγοπούλου. Πολύ περισσότερο όταν είναι εργαζόμενη, μάνα και δεν οδηγεί, συμπληρώνω εγώ.
«Αυτόν το ρόλο της ανέθεσε η ίδια η φύση. Είναι γενετικά προγραμματισμένη να φροντίζει για την επάρκεια, τον εξοπλισμό, τη λειτουργία της εστίας, όπου η ομάδα βρίσκει ασφαλές καταφύγιο για να ανακτά δυνάμεις, να συναναστρέφεται, να επικοινωνεί και να μεγαλώνει τα παιδιά της. Επιπλέον, το γυναικείο DNA προσανατολίζεται στο να συλλέγει την τροφή και όχι να την κυνηγάει. Γι' αυτό ο εγκέφαλός μας είναι δομημένος διαφορετικά, φτιαγμένος να σκανάρει το χώρο, να βρίσκει τρόπους να οργανώνει διάφορες πληροφορίες ώστε να δίνει λύσεις αξιολογώντας πολλά και διαφορετικά δεδομένα. Στην ουσία, με το να γεμίζει μια γυναίκα την τσάντα της με ό,τι κρίνει απαραίτητο για την εκτός εστίας επιβίωση δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ακολουθεί αυτό που η φύση την προγραμμάτισε να κάνει. Να φροντίζει για την ασφάλεια και την όσο πιο εύκολη διαβίωση, τη δική της αλλά και της ομάδας. Πόσες φορές δεν μας έχει "σώσει" η προνοητική φίλη με το δεύτερο καλσόν, τα πρόχειρα ραφτικά, τη λίμα για τα νύχια;» μου πρόσφερε άλλοθι η Θεανώ.
Και κάπως έτσι υποψιάστηκα ότι το βερνίκι που βρισκόταν μέχρι προ ολίγου στα καθημερινά αναγκαία της τσάντας μου δεν ήταν εκεί για να μπαλώσει το ενδεχόμενο του κατεστραμμένου μανικιούρ αλλά ως ένδειξη ελέγχου της κατάστασης. Οποιασδήποτε κατάστασης. Από ξεφτισμένο γαλλικό μέχρι πόντο στο καλσόν. Αυτό πώς το εξηγεί η επιστήμη της ψυχολογίας;
«Τα αντικείμενα-λύση για τα διάφορα έκτακτα και επείγοντα μαρτυρούν πως είμαστε αποφασισμένες να τα βγάλουμε πέρα ό,τι κι αν συμβεί. Επίσης είναι ο δείκτης της ανάγκης για έλεγχο που έχει καθεμία μας. Απλά, κάποιες από εμάς δεν χρειάζονται και πολλά εργαλεία. Οι ανασφαλείς προσωπικότητες έχουν ανάγκη από πολλά αντικείμενα, σε αντίθεση με τις ασφαλείς που εμπιστεύονται την ικανότητά τους να βρουν τη λύση επιτόπου αν συμβεί κάτι», απάντησε ο Φρόιντ διά στόματος Θεανούς. Δηλαδή ήμουν δύο σε ένα, και control freak και ανασφαλής.
LOST AND FOUND
«Οι ανασφαλείς προσωπικότητες τείνουν να γεμίζουν τις τσάντες τους με πράγματα που πιθανώς να χρειαστούν, έτσι ώστε να κατευνάζουν το άγχος τους για το πώς θα ανταποκριθούν σε μια "έκτακτη ανάγκη". Άρα με μια ματιά στα υπάρχοντα της τσάντας μας έχουμε και την εικόνα του βαθμού ασφάλειας που νιώθουμε. Από τον αριθμό των αντικειμένων που έχουμε ανάγκη για να αισθανόμαστε ασφαλείς προκύπτει και ο βαθμός της βεβαιότητάς μας πως μπορούμε να ανταποκριθούμε στις διάφορες καταστάσεις.
Άλλες γυναίκες παίρνουν μαζί τους τα απαραίτητα, έχοντας την πεποίθηση πως "όλα θα πάνε καλά αλλά... κι αν δεν πάνε, δεν πειράζει, θα βρω λύση". Άλλες, πάλι, δεν νιώθουν ασφαλείς αν δεν ξέρουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις πυρηνικού ολέθρου ή εισβολής εξωγήινων. Η συσσώρευση διαφόρων παλιών πραγμάτων -όπως προσκλήσεις, κουπόνια και αποκόμματα- είναι κατά τη γνώμη μου μικρές σταγόνες καθημερινότητας. Γλυκές υπενθυμίσεις από επιθυμίες μας, απ' όσα μας αρέσουν, σκέψεις και ενδιαφέροντα των ημερών που ζούμε -σαν την πλαστική μάρκα για το μπαρ του Rockwave στο τσεπάκι μιας τσάντας», ήταν η ρομαντική ανάλυση της ψυχαναλύτριας για την ανοργανωσιά μου.
Και καθώς οι εξωγήινοι δεν είναι κάτι που με αγχώνει και η Φουκουσίμα βρίσκεται ευτυχώς πολύ μακριά από την Αθήνα, θα αντιμετώπιζα κάθε ξηλωμένο στρίφωμα με τον αέρα της Τζάκι Ο που ο παπαράτσι τη συνέλαβε το 1971 να διασχίζει τη Μάντισον Άβενιου κρατώντας στο χέρι μόνο τα μεγάλα μαύρα γυαλιά της και η φωτογραφία έμεινε στην ιστορία.
Μία εβδομάδα μετά συνειδητοποίησα πως το μικρό τσαντάκι-εξολοθρευτής ανασφαλειών ήταν μέγιστη πηγή άγχους. Εξαιτίας του είχα ξεχάσει σε τρία διαφορετικά σημεία του Λεκανοπεδίου τα γυαλιά ηλίου μου, είχα χάσει -και ξαναβρεί- τουλάχιστον από δέκα φορές τα κλειδιά και το κινητό μου και είχα χάσει οριστικά το μυθιστόρημα που διάβαζα στις διαδρομές με το μετρό.
Επίσης αδειάζοντας τη mini bag βρέθηκα μπροστά σε ένα ακόμα μυστήριο. Πώς σε εφτά μόλις ημέρες είχαν τρυπώσει ξανά εκεί μέσα λαστιχάκια, αυτοκόλλητα, αποδείξεις, αποκόμματα, δεύτερο στιλό και στικάκι, παυσίπονα και χάπια για το στομάχι όταν καλά-καλά δεν χωρούσε ούτε το πορτοφόλι μου; Κάτι πήγαινε λάθος.
Αλλά τώρα πια ήξερα πως τη λύση δεν θα την έδινε ο γιατρός αλλά η τσάντα του. Τόσες ζωές είχαν σώσει οι doctor bags, δεν θα βρισκόταν μία να αντικαταστήσει τη mini και να σώσει τη μέρα μου;
Πηγή: http://woman.in.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Μια εξαιρετική εκδήλωση Γιορτής Ελπίδας και Αλληλεγγύης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2014, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, από το Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία «Η ΕΛΠΙΔΑ», για τα 20 χρόνια Αναπηρικού Κινήματος στην Αιτωλοακαρνανία, σε συνδυασμό με κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας του συλλόγου ΑΜΕΑ και του Γραφείου συντονισμού μελών Αγρινίου και Περιχώρων του Σωματείου της Ελληνικής Ένωσης για την Αντιμετώπιση της Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας Δυτικής Ελλάδας.
Η εκδήλωση τελέστηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Κοινωνικών Φορέων «ΠΥΛΩΝΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ» και την τίμησαν με την παρουσία τους, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, όπως η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Αγρινίου κα Μαργαρίτα Σερπάνου, ο Διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αγρινίου κ. Χριστόφορος Μπόκας, εκπρόσωπος των Πυλώνων Αλληλεγγύης κα Γεωργία Καλαφάτη και πολλοί άλλοι.
Η βραδιά ξεκίνησε με παραδοσιακούς χορούς και μετά την επετειακή ενημέρωση –χαιρετισμό του Προέδρου της ΕΛΠΙΔΑΣ κ. Θεόδωρο Μαδιά, έγινε η κοπή των Πρωτοχρονιάτικων Πιτών της ΕΛΠΙΔΑΣ και της ΕΕΑΣΚΠ. Ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις εκπροσώπων φορέων, όπου μεταξύ άλλων και η Πρόεδρος της ΕΕΑΣΚΠ κα Μαργαρίτα Καραγιώργου η οποία χαιρέτησε τη γιορτή, εξήρε το διαχρονικό έργο του συλλόγου ΕΛΠΙΔΑ, ενημέρωσε για το Σωματείο της ΕΕΑΣΚΠ και έδωσε ευχές για τη νέα χρονιά σε όλους.
Τα δώρα των Πιτών ήταν 4ήμερο ταξίδι στη Βουλγαρία και δόθηκαν επίσης πλήθος δώρων με λαχειοφόρο αγορά.
Η γιορτή συνεχίστηκε με χορευτικά δρώμενα και τελείωσε με μουσικό λαϊκό πρόγραμμα και χορό από τους καλεσμένους.
Το Δ.Σ. της ΕΕΑΣΚΠ ευχαριστεί τα μέλη της ΕΕΑΣΚΠ Αγρινίου και Περιχώρων που παρευρέθηκαν στη γιορτή, ευχαριστεί θερμά το Δ.Σ. του συλλόγου ¨Η ΕΛΠΙΔΑ» για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, για την τιμητική διάκριση της Προέδρου και για την αμέριστη και συνεχή στήριξη στα μέλη του Σωματείου.
Διαβάστε περισσότερα...
Τέσσερα ασιατικά κράτη στην κορυφή.
Τέσσερα ασιατικά κράτη είναι τα πρώτα στον κόσμο σε ταχύτητες σύνδεσης στο διαδίκτυο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Akamai, την οποία δημοσιεύει το mashable.com.
Ως μέτρο σύγκρισης για της ανάγκες της μελέτης, η οποία παρουσιάζει την πρώτη εικοσάδα κρατών παγκοσμίως και στην οποία δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, επιλέχθηκαν οι υψηλότερες κατά μέσο όρο ταχύτητες που μπορεί ένας χρήστης να «απολαύσει» σε κάθε χώρα.
Το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Σιγκαπούρη καταλαμβάνουν τις τέσσερις πρώτες θέσεις στη σχετική κατάταξη. Στο Χονγκ Κονγκ, η μέση ταχύτητα σύνδεσης φτάνει τα 65,4 megabits το δευτερόλεπτο, ενώ στη Νότια Κορέα «αγγίζει» τα 63,6.
Αντίστοιχα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, στην Ιαπωνία η ταχύτητα σύνδεσης είναι 52 megabits το δευτερόλεπτο, ενώ στη Σιγκαπούρη 50,1 megabits το δευτορόλεπτο.
Το Ισραήλ βρίσκεται στην 5η θέση με 47,7 megabits το δευτερόλεπτο ενώ ακολουθούν η Ρουμανία (45,4 megabits/δευτερόλεπτο), η Λετονία (43,1 megabits/δευτερόλεπτο), η Ταϊβάν (42,7 megabits/δευτερόλεπτο, η Ολλανδία (39,6 megabits/δευτερόλεπτο) ενώ τη δεκάδα συμπληρώνει το Βέλγιο (38,5 megabits/δευτερόλεπτο). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 13η θέση με 37 megabits/δευτερόλεπτο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο είναι 16ο με 35,7 megabits/δευτερόλεπτο.
Διαβάστε περισσότερα...
Αιτία το πυρηνικό δυστύχημα της Φουκουσίμα.
Θάλασσα του θανάτου έχει γίνει ο Ειρηνικός ωκεανός εξαιτίας του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα.Το 98% του πυθμένα του ωκεανού καλύπτεται από νεκρή μάζα: από ψάρια και πλανγκτόν μέχρι απόβλητα οργανισμών.
Η ζωή στα νερά του Ειρηνικού εξαφανίζεται με ιδιαίτερα ανησυχητικούς ρυθμούς.
Έρευνα που δημοσιεύματα στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, που περιέχει τα στοιχεία καταγραφών των τελευταίων 24 ετών, δείχνει ότι μόλις τα 2 τελευταία παρατηρείται τόσο υψηλή συγκέντρωση νεκρής μάζας.
Μόλις το Μάρτιο του 2012, το 1% του πυθμένα του ωκεανού ήταν νεκροί οργανισμοί ποσοστό που στις αρχές του 2013 έγινε 98%!
Οι επιστήμονες αποκλείουν μια τόσο ξαφνική αλλαγή να οφείλεται σε κάποιο άλλο φαινόμενο όπως πχ η υπερθέρμανση του πλανήτη.
Διαβάστε περισσότερα...
Σε εμπνέουν να δουλέψεις!
Κούκλες σε μέγεθος… ανθρώπου, εσωτερικές τσουλήθρες και ένα τούνελ «ντίσκο». Μπορεί όλα αυτά να σας ακούγονται σαν τα «συστατικά» ενός περίεργου ονείρου, όμως στην πραγματικότητα αποτελούν… πραγματικούς εργασιακούς χώρους, που ο καθένας θα ονειρευόταν να δουλεύει!
Οι εταιρείες, κυρίως στον τομέα της τεχνολογίας και της διαφήμισης, γνωρίζουν καλά ότι η «δουλειά» βασίζεται στην καλή διάθεση των εργαζομένων τους. Όταν κανείς χαίρεται να πηγαίνει στη δουλειά του, είναι περισσότερο αποδοτικός και παραγωγικός. Ένα από τα στοιχεία που βοηθούν σε αυτήν την κατεύθυνση είναι και ο εργασιακός χώρος στον οποίο ένας εργαζόμενος περνά τουλάχιστον το ένα τρίτο της ημέρας του. Έχοντας αυτό υπόψη, πολλές εταιρείες ξοδεύουν αρκετά χρήματα και ενέργεια, έτσι ώστε να σχεδιάσουν ευχάριστους χώρους, που θυμίζουν «παιδική χαρά ενηλίκων», ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα… εμπνεύσουν περισσότερες δημιουργικές σκέψεις τους υπαλλήλους τους.
Είναι μια τάση που «γεννήθηκε» στις ΗΠΑ και που έχει επεκταθεί σε πολλές χώρες.
Δείτε παρακάτω μερικούς από τους ωραιότερους εργασιακούς χώρους – «παιδικές χαρές» της Μεγάλης Βρετανίας, όπως τους συγκέντρωσε η Kate Magee για το BBC.
Ξύλινο δεντρόσπιτο (Mind Candy)
Η Mind Candy είναι η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το παιδικό παιχνίδι Moshi Monsters. Δεν ακούγεται λοιπόν περίεργο που τα γραφεία των εργαζομένων… θυμίζουν κάτι από… τους πελάτες τους.
Η χαρά του παιδιού!
Τα γραφεία βρίσκονται στην Old Street στο Λονδίνο. Οι πολύχρωμες αίθουσες συνεδριάσεων είναι μέσα σε ένα… ξύλινο δεντρόσπιτο και ένα σπιτάκι gingerbread, ενώ οι πόρτες εισόδου θυμίζουν κάτι από χόμπιτ.
Το να σκέφτεται κανείς όπως ένα παιδί, μπορεί να ενισχύσει τη δημιουργικότητά του, λέει η ιδρυτής του Now Go Create's, Claire Bridges, η οποία συμβουλεύει εταιρείες όπως η Pret A Manger για το πώς να είναι πιο δημιουργικές
«Η δημιουργικότητα έχει να κάνει με την ανάληψη ρίσκο και να σπρώχνεις τα όρια. Ένα παιδί πάντα θα ρωτάει “γιατί” και αυτός ο τρόπος σκέψης είναι πάντα βοηθητικός, όταν πρέπει κανείς να βρίσκει πρωτότυπες ιδέες» λέει η ίδια.
Μια τσουλήθρα (Ticketmaster)
Η αμερικανική εταιρεία Ticketmaster άνοιξε νωρίτερα φέτος τα κεντρικά της γραφεία στην Ευρώπη, στη βρετανική πρωτεύουσα.
Κεντρικό χαρακτηριστικό του κυρίως χώρου είναι μια μεταλλική τσουλήθρα, μέσω της οποίας οι εργαζόμενοι μπορούν να φτάσουν γρήγορα σε ένα χώρο όπου υπάρχει ένα μπαρ, ένα επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, ένα jukebox και μηχανές pinball.
«Το παιχνίδι αποτελεί ζωτικό κομμάτι της δημιουργικότητας» λέει ο Matt Kingdon, συνιδρυτής της εταιρείας συμβούλων «?What If!» και συγγραφέας του βιβλίου «The Science of Serendipity». «Βέβαια, ο καλύτερος τρόπος για να την ερεθίσει κανείς δεν είναι τόσο μια εσωτερική τσουλήθρα, αλλά η δημιουργία ενός ευχάριστου, κοινόχρηστου χώρου όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να συναντηθούν και να συζητήσουν σε χαλαρό περιβάλλον».
Το τούνελ της ντίσκο (Karmarama)
Το να πηγαίνει κανείς στο γραφείο του περνώντας μέσα από ένα… ντίσκο τούνελ, μπορεί να είναι ό,τι χρειάζεται για να διώξει το αίσθημα της βαρεμάρας το πρωί.
Η διαφημιστική εταιρεία Karmarama έχει επιλέξει μια σειρά περίεργων ακόμη αντικειμένων για να διακοσμήσει τους εσωτερικούς της χώρους, όπως για παράδειγμα ένα κόκκινο Βούδα, ένα VW camper βαν και μια πλαστική καμήλα σε… κανονικό μέγεθος.
Γρασίδι στο πάτωμα (Innocent Drinks)
Το πάτωμα στα γραφεία της Innocent είναι καλυμμένο από ψεύτικο γρασίδι. Ο χώρος της κουζίνας φωτίζεται με άπλετο φως, ενώ υπάρχουν παγκάκια για να κάθονται οι εργαζόμενοι μαζί.
Υπάρχει ακόμη μια ήρεμη γωνιά με μια βιβλιοθήκη, όπου κανείς μπορεί να περάσει πιο χαλαρωτικές στιγμές.
Σύμφωνα με τον environment manager της Innocent, Charlie Heavey, υπάρχουν γωνιές όπου μπορεί να φτιάξει κανείς το τσάι του σε κάθε όροφο, όμως υπάρχει μόνο μία κουζίνα, έτσι ώστε όλοι να έχει την ευκαιρία να… αναμειχθούν με εργαζομένους στους άλλους ορόφους και να γνωριστούν μεταξύ τους. Θέλαμε να ενθαρρύνουμε την αλληλεπίδραση».
Πάγκοι για πικ-νικ (Duke Studios)
Τα γραφεία της εταιρείας Duke Studios στο Leeds δίνουν την αίσθηση ότι βρίσκεται κανείς στην εξοχή.
Τον εσωτερικό χώρο επιμελήθηκε ένα φωτογράφος και εσωτερικός διακοσμητής, ο οποίος ήθελε να δώσει μια διαφορετική νότα. Εμπνεύστηκε από τη Google και την Pixar και δημιούργησε έναν ονειρικό χώρο, όπου στεγάζονται 42 μικρές δημιουργικές επιχειρήσεις.
Ένας εσωτερικός, γαλανός ουρανός (Virgin Money)
Το κέντρο επιχειρήσεων της Virgin Money στο Εδιμβούργο έχει τον ουρανό… μέσα, για τον οποίο απέσπασε και ένα βραβείο από το British Council for Offices.
Ένα διαφορετικό «κελί» (Wieden + Kennedy)
Έχετε νιώσει ποτέ τέτοια πίεση στη δουλειά σας, που θα θέλατε να τσιρίξετε; Οι εργαζόμενοι στη διαφημιστική εταιρεία Wieden + Kennedy έχουν στη διάθεσή τους ένα… διαφορετικό «κελί».
Ένα τεράστιο κεντρικό γραφείο (Mother London)
Κάθε εργαζόμενος στην εταιρεία Mother στο Λονδίνο κάθεται στο ίδιο, τεράστιο, τσιμεντένιο γραφείο με τους υπόλοιπους. Αυτό επιτρέπει στο προσωπικό να συνομιλεί μεταξύ του και να μην έχει την αίσθηση της «ιεραρχίας» πάνω από το κεφάλι του.
Καλυβάκια… παραλίας (Man Bites Dog)
Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων Man Bites Dog εμπνεύστηκε από τα γραφεία της στο Brighton. Οι αίθουσες συνεδριάσεων μοιάζουν με σπιτάκια παραλίας, κάθε ένα από τα οποία είναι διακοσμημένο έτσι ώστε να θυμίζει… δάσος.
Τοίχος – μαυροπίνακας (Badoo)
Στα γραφεία του κοινωνικού δικτύου Badoo υπάρχει ένας τεράστιος τοίχος – μαυροπίνακας, όπου ανακοινώνονται διάφορες προσκλήσεις σε πάρτι και παρουσιάσεις νέων προϊόντων. Υπάρχουν ακόμη κούνιες, τραπέζι μπιλιάρδο και μια ταράτσα, όπου κανείς μπορεί να βγει για να πάρει καθαρό αέρα.
Διαβάστε περισσότερα...
Κρίθηκαν αντισυνταγματικές όλες οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Βόμβα για τον προϋπολογισμό είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Μισθοδικείου που έκριναν αντισυνταγματικές όλες τις περικοπές σε εν ενεργεία αλλά και συνταξιούχους που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Το κόστος από την επαναφορά των ειδικών μισθολογίων στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 αλλά και η επιστροφή των αναδρομικών που είναι πλέον απαιτητέα από το κράτος αγγίζει τα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να ακυρώσει όλες τις μειώσεις σε μισθούς αλλά και συντάξεις και έτσι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά όσα είχαν κρατηθεί από τους δικαιούχους αλλά και να βρει νέα ισοδύναμα μέτρα.
Η απόφαση αφορά σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ.
Διαβάστε περισσότερα...
Χρησιμοποιούνται μεσαιωνικές μέθοδοι θεραπείας ψυχικά αρρώστων.
Για πολλούς αιώνες μια μικρή, ήσυχη πόλη του Βελγίου χρησιμοποιεί μερικές πολύ ιδιαίτερες μεθόδους για τη θεραπεία των ψυχικά αρρώστων.
«Για ποιο λόγο άραγε είναι οι… μεσαιωνικές μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι της περιοχής τόσο επιτυχημένες;» αναρωτιέται ο Mike Jay σε κείμενό του στο Aeon Magazine.
Οι κάτοικοι της βελγικής αυτής πόλης φιλοξενούν εδώ και περισσότερα από 700 χρόνια τους ψυχικά αρρώστους και ανάπηρους στα σπίτια τους ως «επισκέπτες», ή αλλιώς «οικότροφους».
Στην περιοχή, μάλιστα, κατέφθαναν άνθρωποι από ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ στις μέρες μας βρίσκονται εκεί μερικές εκατοντάδες, οι οποίοι ζουν μαζί με τις οικογένειες που τους φιλοξενούν επί πολλά χρόνια, δεκαετίες… ακόμη και ολόκληρες ζωές!
Ένας «επισκέπτης» γιόρτασε πρόσφατα 50 χρόνια παραμονής στη φλαμανδική αυτή πόλη. Φίλοι και γείτονες συμμετείχαν στη γιορτή, μαζί και ο δήμαρχος της πόλης.
Οι κάτοικοι του Geel δε χρησιμοποιούν ποτέ τον όρο «ψυχικά άρρωστος», καθώς επίσης και λέξεις όπως «ψυχιατρική» και «ασθενής».
Το «οικογενειακό σύστημα φροντίδας» όπως είναι γνωστό που εφαρμόζεται εκεί είναι αποκλειστικά «μη-ιατρικό».
Όταν οι «επισκέπτες» έρχονται σε επαφή με τις νέες τους οικογένειες, αυτό γίνεται χωρίς να υπάρχει κάποια κλινική διάγνωση ή να γίνεται γνωστό το ιστορικό τους.
Όταν χρησιμοποιείται μια λέξη για να τους περιγράψει συνήθως είναι θετικού περιεχομένου, όπως «ειδικός», ή στη χειρότερη περίπτωση «ιδιαίτερος».
Αυτές, άλλωστε, ενδέχεται να είναι πιο ακριβείς από τον όρο «ψυχικά άρρωστος», καθώς πολλοί από τους «επισκέπτες» είναι άτομα με μαθησιακές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες.
Ο πιο συχνός όρος που χρησιμοποιείται είναι αυτός του «οικοτρόφου», που τους προσδιορίζει σε ρεαλιστικό επίπεδο, βάση της κοινωνικής –και όχι ψυχικής- τους κατάστασης.
Πρόκειται για ανθρώπους, που ανεξάρτητα από τη διάγνωσή τους, έχουν πάει εκεί επειδή δεν είναι σε θέση να φροντίζουν μόνοι τους τον εαυτό τους, και επειδή δεν έχουν οικογένεια ή φίλους για να τους προσέχουν και να τους φροντίζουν.
Η ιστορία της πόλης
Η «ιστορία» της βελγικής αυτής πόλης ξεκινά περίπου γύρω στον 13ο αιώνα, με το μαρτύριο της Saint Dymphna, μιας μυθικής, ιρλανδής πριγκίπισσας του 7ου αιώνα, της οποίας ο παγανιστής πατέρας τρελάθηκε από τη θλίψη που του προκάλεσε ο θάνατος της χριστιανής συζύγου του και απαίτησε από την κόρη του να τον παντρευτεί.
Προκειμένου να ξεφύγει από το αιμομικτικό πάθος του βασιλιά πατέρα της, η Dymphna διέφυγε στην Ευρώπη και κατέληξε στις ελώδεις πεδιάδες της Φλάνδρας.
Ο πατέρας της τελικά την εντόπισε στην Geel. Όταν τον αρνήθηκε για ακόμη μία φορά, εκείνος την αποκεφάλισε.
Με την πάροδο των χρόνων άρχισε να γίνεται σεβαστή ως Αγία, ενώ οι πιστοί θεωρούσαν ότι οι «δυνάμεις» της προστάτευαν και θεράπευαν τους ψυχικά αρρώστους.
Το 1349 χτίστηκε μια εκκλησία στις παρυφές της πόλης, γύρω από το μνημείο της Saint Dymphna, ενώ το 1480 προστέθηκε ένα παράρτημα με κοιτώνες, για να φιλοξενούνται οι ολοένα και αυξανόμενοι προσκυνητές.
Όταν ο αριθμός τους έγινε πολύ μεγάλος και γέμισε ο χώρος, οι κάτοικοι της πόλης άρχισαν να τους φιλοξενούν στα σπίτια και τους στάβλους τους.
Κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης η πόλη Geel έγινε διάσημη ως ένας τόπος-καταφύγιο για τους τρελούς. Ορισμένοι πήγαιναν εκεί, ελπίζοντας ότι θα «θεραπευτούν». Σε άλλες περιπτώσεις, οικογένειες από κοντινά χωριά βρήκαν την ευκαιρία να… εγκαταλείψουν τους «ενοχλητικούς συγγενείς» τους, τους οποίους δε μπορούσαν να φροντίζουν.
Οι κάτοικοι του Geel τους δέχονταν όλους, ως μια πράξη φιλανθρωπίας και χριστιανικής ευσέβειας, αλλά και γιατί λειτουργούσαν ως «δωρεάν εργατικά χέρια» στις καλλιέργειές τους.
Τι συμβαίνει σήμερα
Στις μέρες μας ακολουθείται περίπου το ίδιο σύστημα. Ο «οικότροφος» αντιμετωπίζεται ως μέλος της οικογένειας: συμμετέχει στα πάντα και ενθαρρύνεται να δημιουργήσει στενούς δεσμούς με τα παιδιά της οικογένειας, μια σχέση που θεωρείται επωφελής και για τις δύο πλευρές.
Η συμπεριφορά του «οικότροφου» αναμένεται να πληροί τις ίδιες βασικές προδιαγραφές, όπως και των υπολοίπων, ωστόσο γίνεται κατανοητό ότι μπορεί να μην έχει πάντα τα ίδια μέσα αντιμετώπισης όπως οι άλλοι.
Η περίεργη συμπεριφορά αγνοείται όπου είναι δυνατό και αντιμετωπίζεται με διακριτικότητα όταν χρειάζεται.
Όσοι πληρούν αυτά τα κριτήρια χαρακτηρίζονται ως «καλοί», οι υπόλοιποι ως «δύσκολοι», αλλά ποτέ ως «κακοί», «χαζοί» ή «τρελοί».
Οι «οικότροφοι» που δε μπορούν να συνεργαστούν επί τη βάσει αυτή, επιστρέφουν στο νοσοκομείο: αυτό θεωρείται ως «τιμωρία» και όλοι ελπίζουν ότι η παραμονή «μέσα» (δηλαδή στο νοσοκομείο) θα είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη γίνεται.
Οι κάτοικοι του Geel δε θεωρούν τίποτε από αυτά ως «θεραπεία». Γι’ αυτούς είναι κάτι σαν «οικογενειακή φροντίδα», αναφέρει το δημοσίευμα.
Κατά τη μακρά ιστορία αυτής της πόλης, πολλοί –τόσο εντός, όσο και εκτός του ψυχιατρικού επαγγέλματος- έχουν αναρωτηθεί αν αυτή η μέθοδος αποτελεί μια μορφή θεραπείας, ή αν είναι η καλύτερη μορφή θεραπείας που υπάρχει.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1930 υπήρχαν 4.000 «οικότροφοι» σε έναν πληθυσμό 16.000 κατοίκων.
Σήμερα υπάρχουν περίπου 300 «οικότροφοι» στην πόλη Geel: λιγότερο από το ένα δέκατο της «προπολεμικής αιχμής» της και ο αριθμός ολοένα και μειώνεται.
Παρότι πολλοί ντόπιοι εκτιμούν ότι η «οικογενειακή φροντίδα θα αντέξει», δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η παρούσα γενιά ίσως είναι η τελευταία που θα διατηρήσει το σύστημα αυτό.
Γιατί, όμως, αυτό το καθολικά και βαθιά ριζωμένο σύστημα πλησιάζει ξαφνικά στο σημείο της εξαφάνισης;
Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι ο περιοριστικός παράγοντας δεν είναι η ζήτηση, αλλά η προσφορά.
Πολύ λίγες οικογένειες διατίθενται πια να αναλάβουν τη φροντίδα ενός «οικότροφου».
Πολύ λίγοι εργάζονται πια στα χωράφια και χρειάζονται εργατικά χέρια. Η πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής εργάζεται πια σε πολυεθνικές επιχειρήσεις έξω από τα περίχωρα της πόλης.
Τα σημερινά νοικοκυριά «διπλού εισοδήματος» και η διαμονή στα διαμερίσματα πολυκατοικιών, σημαίνουν ότι οι περισσότερες οικογένειες δε μπορούν να προσφέρουν φροντίδα σε κάποιον τρίτο… όπως τα παλιά τα χρόνια.
Επιπλέον το κράτος πληρώνει περίπου 40 ευρώ την ημέρα για κάθε οικότροφο, αλλά μόλις τα μισά τελικά καταλήγουν στις οικογένειες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε το οικονομικό κίνητρο για τους περισσότερους στις ημέρες μας.
Οι κάτοικοι της περιοχής είναι πολύ περήφανοι για την παράδοσή τους, όμως τελικά η πόλη δεν κατάφερε να αποτελέσει εξαίρεση στην πορεία της νεωτερικότητας και την χαλάρωση των κοινωνικών δεσμών που έρχονται στο πέρασμά της.
Όπως και να έχει, ωστόσο, καταλήγει το άρθρο, η ιστορία της μικρής βελγικής αυτής πόλης αποτελεί έμπνευση ότι αν υπάρχει θέληση μπορεί κανείς να βρει… εναλλακτικές λύσεις!
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Σοκ στην κοινή γνώμη προκαλεί η καταγγελία της θετής κόρης του Γούντι Άλεν ότι ο παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά όταν ήταν παιδί. Η θετή κόρη του Άλεν με επιστολή της στους New York Times κατήγγειλε ότι ο πατέρας της όταν ήταν επτά ετών την οδήγησε στην σοφίτα όπου την κακοποίησε. Δείτε το βίντεο του ALPHA.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Γνωρίζουν πώς να παρακάμψουν το γονικό έλεγχο.
Νομίζετε ότι μπορείτε να έχετε υπό έλεγχο το τι κάνουν τα παιδιά σας όταν είναι συνδεδεμένα διαδίκτυο; Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που επικαλείται η Jenna Kagel σε άρθρο της στο fastcolabs.com, τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα από τους γονείς τους σε ό,τι αφορά τη χρήση του διαδικτύου και σίγουρα γνωρίζουν πολύ καλά πώς να… παρακάμψουν το… γονικό έλεγχο!
Η έκθεση της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ανταγωνισμού στον κλάδο των Επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Ofcom) γύρω από τα μέτρα ασφαλείας στο διαδίκτυο, επικυρώνει το χειρότερο φόβο κάθε γονιού γύρω από τη διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού του: Τα παιδιά γνωρίζουν πολύ περισσότερα για την πλοήγηση στο ίντερνετ σε σχέση με τους γονείς τους.
Αυτό σημαίνει ότι όλα εκείνα τα φίλτρα και συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούν οι γονείς ενδέχεται να είναι… μάταια.
Πράγματι, οι ερευνητές βρήκαν ότι το 18% των παιδιών γνωρίζουν πώς να απενεργοποιήσουν τα φίλτρα προστασίας, ακόμη κι αν μόλις το 6% αυτών παραδέχτηκε ότι το έχει κάνει.
Σχεδόν οι μισοί έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών ξέρουν πώς να διαγράφουν το ιστορικό περιήγησής τους, ενώ το 29% μπορεί να αλλάξει τις ρυθμίσεις για να αποκρύψει τη δραστηριότητά του. Καθώς τα παιδιά έχουν όλο και μεγαλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι οι γονείς τους μπαίνουν στις ιστοσελίδες που έχουν επισκεφθεί νωρίτερα τα ίδια, γίνονται ολοένα και πιο ικανά στο να… κρύβουν τα ίχνη τους.
Φυσικά οι γονείς γνωρίζουν πολύ καλά την… διαδικτυακή κατωτερότητά τους. «Σχεδόν οι μισοί γονείς –ποσοστό 44%- που έχουν παιδιά ηλικίας από 8 έως 11 ετών δηλώνουν ότι γνωρίζουν πως το παιδί τους γνωρίζει πολύ περισσότερα για το διαδίκτυο από τους ίδιους. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 63% για όσους έχουν παιδιά ηλικίας 12-15 ετών» αναφέρει το BBC.
Μια μελέτη που είχε γίνει το 2012 στην Αυστραλία είχε καταλήξει σε παρόμοια συμπεράσματα. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 59% των παιδιών παραδέχεται ότι έχει ανακαλύψει τρόπους για να αποκρύπτει το τι κάνει όταν είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, όπως αναφέρει το News.com.au.
Τα παιδιά άλλωστε λειτουργούν ως «σφουγγάρια» και όπως ακριβώς συμβαίνει με τη γλώσσα, τη χρήση της οποίας μαθαίνουν σε πολύ μικρή ηλικία, δεν είναι απορίας άξιο πώς οι νεότερες γενιές γίνονται ολοένα και πιο… ικανές σε ό,τι αφορά τη χρήση των υπολογιστών.
Διαβάστε περισσότερα...
Γιατί, μπορεί το 365 να μη διαιρείται ακριβώς διά του 12, ωστόσο η αρχική σκέψη των αστρονόμων οι οποίοι δημιούργησαν το Ρωμαϊκό ημερολόγιο ήταν να υπάρχουν επτά μήνες με 30 ημέρες και πέντε με 31. Μόνο που όταν άρχισαν να δίνουν ονόματα στους μήνες το θέμα έγινε περίπλοκο.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν ο Ιούλιος Καίσαρ επέστρεψε θριαμβευτής στη Ρώμη το 46 π.Χ., ανάμεσα στα θέματα τα οποία έπρεπε να ρυθμίσει ήταν και η μέτρηση του χρόνου. Ως τότε οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν ένα ημερολογιακό σύστημα που είχε μεν 12 μήνες, αλλά στο οποίο από καιρού εις καιρόν έπρεπε να προστίθενται ημέρες ή και μήνες έτσι ώστε αυτό να διατηρείται σε συμφωνία με τις εποχές. Την ευθύνη για την παρεμβολή των ημερών είχαν οι ιερείς.
Αλλά ο απολυταρχισμός των ιερέων, οι οποίοι άλλοτε αύξαναν το μήκος του έτους προκειμένου να παραμένουν στην εξουσία οι ευνοούμενοί τους συγκλητικοί και άλλοτε το μείωναν ώστε να τελειώνει γρήγορα η θητεία των αντιπάλων τους, είχαν καταστήσει το υπάρχον ημερολογιακό σύστημα μη λειτουργικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 46 π.Χ. διήρκεσε 445 ημέρες, δεδομένου ότι αναγκάστηκαν να προστεθούν τόσες ημέρες ώστε αυτό να ευθυγραμμιστεί με την εαρινή ισημερία. Ο Καίσαρ ονόμασε αυτό το έτος ultimus annus confusionis (τελευταίο έτος σύγχυσης) και κάλεσε τους καλύτερους φιλοσόφους και μαθηματικούς της εποχής προκειμένου να δημιουργηθεί το νέο ημερολόγιο.
Στο βιβλίο του David Edwin Duncan «Καλαντάρι» (εκδόσεις Ενάλιος) αναφέρεται ότι ανάμεσα στους προσκεκλημένους του αυτοκράτορα ήταν και ο Σωσιγένης, αλεξανδρινός αστρονόμος, τον οποίο ο Καίσαρ είχε γνωρίσει στο παλάτι της Κλεοπάτρας και με τον οποίο είχε συζητήσει τις πιθανές μετατροπές του ημερολογιακού συστήματος. Μετά από εισήγηση του Σωσιγένη αποφασίστηκε να υιοθετηθεί το ημερολόγιο του Πτολεμαίου Γ’, σύμφωνα με το οποίο ένα έτος 365 ημερών ίσχυε για τρία χρόνια και στη συνέχεια υπήρχε ένα έτος με 366 ημέρες.
Και ενώ όλα τα προβλήματα φάνηκαν να λύνονται, δημιουργήθηκαν καινούργια όταν έπρεπε να δοθούν ονόματα στους μήνες. Ο πρώτος μήνας του έτους ήταν ο Μάρτιος, αφιερωμένος στον θεό του πολέμου, ο οποίος όμως συμβόλιζε και τις δυνάμεις της φύσης. Ετσι μια σειρά από γιορτές αφιερωμένες σε αυτόν ήταν προγραμματισμένες για να γιορταστεί ο ερχομός της άνοιξης. Προφανώς ο πρώτος μήνας του έτους δεν μπορούσε παρά να έχει 31 ημέρες.
Ο δεύτερος μήνας ονομάστηκε Απρίλιος από το aperire (ανοίγω) προκειμένου να συμβολίσει την έξοδο των φυτών από τη γη και αφιερώθηκε στην Αφροδίτη. Μετά από πολλές διαφωνίες αποφασίστηκε να αποτελείται από 30 ημέρες. Η εναλλαγή των 31 ημερών με 30 συνεχίστηκε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, οι οποίοι αφιερώθηκαν στις θεές Μαία και Ήρα αντίστοιχα.
Η έμπνευση όμως για την ονοματολογία φαίνεται πως δεν ήταν αρκετή και στους επόμενους μήνες δόθηκαν ονόματα αριθμών. Έτσι αρχικά ο Ιούλιος ήταν ο Quirinalis (πέμπτος μήνας). Αλλά ο Μάρκος Αντώνιος αποφάσισε να του δώσει το όνομα του Ιουλίου, αναμορφωτή του ημερολογίου. Και βεβαίως διατήρησε τις 31 ημέρες του. Ωστόσο δημιούργησε και μια παράδοση. Έτσι, όταν το όνομα του Αυγούστου δόθηκε στον έκτο μήνα, το διαμέτρημα του ανδρός δεν επέτρεπε στον μήνα αυτό να είναι μικρός και ο Αύγουστος απέκτησε επίσης 31 ημέρες.
Και επειδή ο Ιανουάριος έπρεπε να έχει 31 ημέρες δεδομένου ότι ήταν αφιερωμένος στον Ιανό, τον προστάτη της Ετρουρίας, δεν απέμειναν παρά 28 ημέρες για τον Φεβρουάριο, τον τελευταίο μήνα του χρόνου. Το γεγονός ότι αυτός ειδικά ο μήνας δεν θα είχε πολλές ημέρες δεν δυσαρέστησε καθόλου τους Ρωμαίους, δεδομένου ότι όχι μόνο ήταν αφιερωμένος στους νεκρούς αλλά κατά τη διάρκειά του έπρεπε και οι ίδιοι να κάνουν τον ηθικό απολογισμό τους και να αφιερώνονται στη μετάνοια. Ακόμη και το όνομα του μηνός σημαίνει εξιλέωση (Februare).
Τόσο πολύ επιθυμούσαν οι Ρωμαίοι να τελειώσει γρήγορα ο Φεβρουάριος ώστε, προκειμένου να διατηρούν την αίσθηση ότι ο μήνας δεν έχει ποτέ περισσότερες από 28 ημέρες, όταν έπρεπε να έχει 29 δεν προσέθεταν την παραπάνω ημέρα στο τέλος αλλά διπλασίαζαν την έκτη ημέρα του (bi sextus).
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Η κυβέρνηση βάζει πλώρη να τελειώνει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και τις υποχρεώσεις του μνημονίου ως τις 17 Μαρτίου, καθώς το κλείσιμο του προϋπολογισμού του 2013 με πρωτογενές που ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη (πάνω από 1,2 δισ. ευρώ) διασφαλίζει ότι δεν απαιτηθούν άλλα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2014-2015.
Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», οι 12 δράσεις που έχουν κολλήσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο και από την εφαρμογή των οποίων εξαρτάται απολύτως η καταβολή του πακέτου των δόσεων που απομένουν είναι οι εξής:
• Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρευνας για 15 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής. Ο γενικός γραμματέας Χάρης Θεοχάρης ενημέρωσε την τρόικα στις 24 Δεκεμβρίου για τις υποθέσεις και πρέπει ως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα των ελέγχων.
• Η προετοιμασία του επιχειρησιακού σχεδίου δράσης καταπολέμησης της φοροδιαφυγής για τη διετία 2014-2015 που έχει ολοκληρωθεί ως κείμενο από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν έχει αρχίσει η εφαρμογή του, καθώς εκκρεμεί η ποσοστικοποίηση των στόχων έπειτα από διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
• Ο έλεγχος των τελωνείων και στις ηλεκτρονικές εφαρμογές παρακολούθησης της κίνησης και των πληρωμών εκτελωνισμού των εμπορευμάτων, όπου έχει διαπιστωθεί όργιο φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς.
• Η μεταφορά εκατοντάδων αναξιοποίητων ακινήτων των υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ενιαίο Ταμείο Αξιοποίησης Ακινήτων (ΕΤΑΔ) ώστε να προετοιμαστεί η πώλησή τους. Η δράση αυτή θα έπρεπε να ολοκληρωθεί τον περασμένο Νοέμβριο.
• Το χρονοδιάγραμμα αναθεώρησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με στόχο την «πλήρη ευθυγράμμισή» τους με τις τιμές της αγοράς ώστε να αρθούν οι δυσλειτουργίες και τα προβλήματα υπερφορολόγησης που δημιουργούνται στην αγορά, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα απ’ όλα την επιβολή φόρου υπεραξίας. Αξιοσημείωτο είναι ότι επί αυτού του κρίσιμου για την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων και την αναζωογόνηση της οικοδομής ζητήματος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποδεχθεί να «παγώσουν» οι τιμές ως και το 2016, αλλά το ΔΝΤ απαιτεί να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην εξίσωση των τιμών της εφορίας με τις τιμές της αγοράς.
• Η καθιέρωση πιο αυστηρών κυρώσεων, πέραν της μη καταβολής επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε φορείς της γενικής κυβέρνησης οι διοικήσεις των οποίων αγνοούν επιδεικτικά το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Οι κυρώσεις, κατά τις πληροφορίες, θα προβλέπουν την αποπομπή διοικήσεων, ακόμη και το κλείσιμο των φορέων που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Οι κυρώσεις θα προβλέπονται στον νόμο για το δημόσιο λογιστικό το οποίο έχει αποσταλεί στην τρόικα και αναμένονται τα σχόλιά της.
• Η τροποποίηση (με νόμο) των διατάξεων του δημοσιονομικού συμφώνου με σκοπό την καθιέρωση ενός «δομικού κανόνα ισοσκέλισης του προϋπολογισμού με αυτόματο μηχανισμό διόρθωσης». Η θεμελιώδης αυτή αλλαγή, η οποία σημειωτέον φαίνεται να υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στην τροποποίηση του νόμου του δημοσιονομικού λογιστικού. Το νομοσχέδιο έχει ήδη σταλεί στην τρόικα και αναμένονται σχόλια.
• Η δημοσίευση του αριθμού των προσλήψεων ανά τρίμηνο στο Κοινοβούλιο και στη σύσταση Ανεξάρτητου Δημοσιονομικού Συμβουλίου.
• Η αναθεώρηση του νόμου περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών με την τροποποίηση του νόμου για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
• Η σύνταξη μελέτης για την απελευθέρωση και άλλων επαγγελμάτων, στην ολοκλήρωση της απελευθέρωσης των αμοιβών των μηχανικών και στην τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος σε συνεργασία με την τρόικα για τη δήθεν –όπως χαρακτηρίζεται- «απελευθέρωση» των ελεγκτών και αναλογιστών.
• Η αλλαγή του καθεστώτος των επαγγελματικών μισθώσεων, στην κατάργηση της δωδεκαετίας και στην καθιέρωση της τριετίας ως ελάχιστης προστασίας στις νέες μισθώσεις.
• Η απελευθέρωση της αγοράς με την υιοθέτηση του πακέτου των αλλαγών που έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ, το οποίο έχει υιοθετήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκη, αλλά αντιδρούν για την επιμήκυνση ζωής του φρέσκου γάλακτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης και για την πώληση φαρμάκων (μη συνταγογραφούμενων) από τα περίπτερα και τα σούπερ μάρκετ οι φαρμακοποιοί και το ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Διαβάστε περισσότερα...