Κυριότερες αιτίες το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.
Οι άστεγοι άνθρωποι πεθαίνουν τριάντα χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, σύμφωνα με μία νέα, βρετανική έκθεση η οποία αποκαλύπτει πως το προσδόκιμο επιβίωσης των αστέγων είναι τα 47 χρόνια, όταν για τον υπόλοιπο πληθυσμό υπερβαίνει τα 77 χρόνια.
Ειδικά για τις γυναίκες, όμως, οι συνέπειες της ζωής στους δρόμους είναι ακόμα χειρότερες, καθώς αυτές έχουν μέσο προσδόκιμο επιβίωσης τα 43 χρόνια.
Το ένα τρίτο όλων των θανάτων μεταξύ των αστέγων οφείλονται στο αλκοόλ και στα ναρκωτικά, τα οποία συχνά αποτελούν και την αιτία που χάνει κανείς το σπίτι του. Ωστόσο, αν ήδη είναι χρήστης και γίνει και άστεγος, η κατάστασή του επιδεινώνεται ραγδαία, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η έρευνα του Σέφιλντ δεν αφορά μόνον τους αστέγους που κοιμούνται στα παγκάκια, αλλά τον ευρύτερο πληθυσμό των αστέγων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται όσοι κοιμούνται το βράδυ σε ξενώνες, όσους φιλοξενούνται σε ειδικούς χώρους και όσους χρησιμοποιούν κέντρα ημέρας.
Διαβάστε περισσότερα...
Η ειλικρίνεια είναι απαραίτητη στα θέματα υγείας.
Τα Χριστούγεννα μπορεί παραδοσιακά να θεωρούνται η εποχή της... κραιπάλης, καθώς είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί αλλά ειδικοί σε θέματα Υγείας εκτιμούν πως αποτελούν ιδανική εποχή για να πούμε σε όσους αγαπάμε και είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ότι πρέπει να αδυνατίσουν. Η αλήθεια μπορεί να τους πληγώσει αλλά είναι για το καλό τους.
Το βρετανικό Εθνικό Φόρουμ για την Παχυσαρκία και η Διεθνής Ομάδα Καρδιομεταβολικού Κινδύνου λένε πως είναι σημαντικό να είμαστε ειλικρινείς όταν μιλάμε για ζητήματα υγείας. Τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη, καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.
Ο κόσμος, πάντως, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να ακολουθήσει την παρότρυνσή τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν οι δύο οργανισμοί σε περισσότερους από 2.000 εθελοντές.
Όπως έδειξε, το 42% των ατόμων ηλικίας 18-24 ετών δεν σκέφτονται να πουν τη φράση «πρέπει να αδυνατίσεις» σε κάποιον που αγαπούν, επειδή φοβούνται ότι θα τον πληγώσουν. Μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν οι άντρες, οι οποίες δεν ξέρουν πως να πουν κάτι τέτοιο στις συντρόφους τους, ενώ οι γυναίκες ανησυχούν περισσότερο όταν πρέπει να μιλήσουν για το όλο θέμα σε έναν φίλο ή μία φίλη.
Ωστόσο, οι ειδικοί πιστεύουν πως τώρα που θα συγκεντρωθεί όλη η οικογένεια μαζί για τις μέρες των εορτών, είναι μοναδική ευκαιρία να τεθεί αυτό το τόσο δύσκολο και λεπτό θέμα.
Διαβάστε περισσότερα...
Για να δημοσιοποιήσουν στοιχεία για τη γρίπη των πτηνών.
Η αμερικανική επιθεώρηση Science και η βρετανική Nature ανακοίνωσαν ότι αναζητούν τον καταλληλότερο τρόπο για να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα δύο εργασιών επί ενός θανατηφόρου στελέχους του ιού της γρίπης των πτηνών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία ή η έρευνα για την καταπολέμησή του.
Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τις δύο επιστημονικές επιθεωρήσεις να δημοσιεύσουν λογοκριμένα τα στοιχεία δύο εργασιών ερευνητικών ομάδων που δημιούργησαν στο εργαστήριο θανατηφόρα στελέχη του ιού της γρίπης H5N1 τα οποία μπορούν να μεταδοθούν ευκολότερα από άνθρωπο σε άνθρωπο, φοβούμενη ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως όπλο.
«Η διεύθυνση σύνταξης της επιθεώρησης Science λαμβάνει πολύ σοβαρά υπ΄όψιν το αίτημα της Εθνικής Αμερικανικής Επιστημονικής Υπηρεσίας για τη Βιο-ασφάλεια (NSABB) για τη δημοσίευση μίας συνοπτικής εκδοχής της έκθεσης συμπερασμάτων της εργασίας επί ενός στελέχους του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών», αναφέρεται σε ανακοίνωση του περιοδικού.
Πρόκειται για τις ερευνητικές εργασίες ενός ολλανδικού εργαστηρίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Ρον Φουσιέ του κέντρου Erasmus de Rotterdam, ο οποίος ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι δημιούργησε ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού Η5Ν1, το οποίο είναι ικανό για πρώτη φορά να μεταδοθεί εύκολα μεταξύ των θηλαστικών και κατά συνέπεια μεταξύ των ανθρώπων.
Το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν έχει επίσης δημοσιεύσει ανακοίνωση για τον ιό αυτόν. Οι δύο έρευνες έχουν χρηματοδοτηθεί από τα Εθνικά Αμερικανικά Ινστιτούτα Υγείας.
Η Εθνική Αμερικανική Επιστημονική Υπηρεσία για τη Βιο-ασφάλεια, η οποία απαρτίζεται από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου από την επιθεώρηση Science «να διαγράψει τις λεπτομέρειες που αφορούν την επιστημονική μέθοδο και τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις του ιού πριν προχωρήσει στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του Ρον Φουσιέ», διευκρινίζει η αμερικανική επιθεώρηση.
Ο ιός, ο οποίος δημιουργήθηκε δια γενετικού χειρισμού, είναι ευαίσθητος στα αντι-ιϊκά σκευάσματα και σε ορισμένα πειραματικά εμβόλια, με αποτέλεσμα οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα να είναι ουσιαστικές για την επιτάχυνση της ανάπτυξης νέων θεραπειών για την καταπολέμηση αυτής της θανάσιμης μορφής της γρίπης των πτηνών, αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιστημονικής επιθεώρησης.
«Η NSABB επέμεινε στην ανάγκη να ληφθούν μέτρα ώστε οι λεπτομέρειες αυτής της έρευνας να μην πέσουν σε κακά χέρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της επιθεώρησης Science , υποστηρίζοντας τη θέση της αμερικανικής υπηρεσίας, αλλά επισημαίνοντας «την ανησυχία της ως προς τη μη δημοσιοποίηση πληροφοριών εν δυνάμει σημαντικών για τη δημόσια υγεία και τους ερευνητές που εργάζονται με θέμα την γρίπη των πτηνών».
Η σύνταξη της Science θα επιλέξει τον καλύτερο τρόπο χειρισμού του θέματος και αυτός θα διέπεται σε μεγάλο βαθμό από γραπτές και διαφανείς διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζονται οι ομοσπονδιακές αρχές και οι οποίες προορίζονται για τους επιστήμονες που θα επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στις μη δημοσιευμένες πληροφορίες, εξηγεί στην ανακοίνωσή της η επιθεώρηση.
Εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ενωσης για την Προώθηση της Επιστήμης που εκδίδει την επιστημονική επιθεώρηση δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί εντός των επομένων δύο εβδομάδων.
Η βρετανική επιθέωρηση Nature επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή της ότι θα δημοσιεύσει τη μία από τις δύο έρευνες για τον ιό στον οποίο αναφέρεται η Εθνική Αμερικανική Επιστημονική Υπηρεσία για τη Βιο-ασφάλεια.
Επισημαίνοντας «τις άνευ προηγουμένου συστάσεις (των αμερικανικών αρχών) για τον περιορισμό της πρόσβασης σε στοιχεία και επιστημονικές μεθόδους» και αναγνωρίζοντας επίσης ότι κατανοεί τα κίνητρα, η επιθεώρηση Nature θεωρεί ότι είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημόσια υγεία οι επιστήμονες να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές, δηλώνει ο Φίλιπ Κάμπελ, διευθυντής της βρετανικής επιθεώρησης.
Σύμφωνα με τον δρ. Ζαν-Κλοντ Μανουγκέρα του Ινστιτούτου Παστέρ, η δυνατότητα ενός ιδιώτη, με εγκληματικά κίνητρα επί παραδείγματι, να αναπαράξει στο εργαστήριο τον φονικό ιό βασιζόμενος στη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του καθηγητή Φουσιέ είναι περιορισμένες εξαιτίας της εξαιρετικής τεχνικής δυσκολίας και του πολύ μικρού αριθμού των εργαστηρίων ανά τον κόσμο που έχουν τις απαραίτητες γι΄αυτό δυνατότητες.
Ο ιός H5N1 εμφανίζει ποσοστό θνησιμότητας 60% στον άνθρωπο. Μέχρι σήμερα, έχει προκαλέσει τον θάνατο 350 ανθρώπων, κυρίως στην Ασία, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Διαβάστε περισσότερα...
Η βασική αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών.
Αύξηση των οφθαλμολογικών παθήσεων, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, καταγράφουν οι επιστήμονες στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Η αύξηση είναι εμφανής σε «σιωπηλές» παθήσεις, όπως η ωχρά κηλίδα και το γλαύκωμα. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι ηλικιωμένοι ασθενείς, όσο και οι διαβητικοί, παραμελούν τον ετήσιο επανέλεγχο από οφθαλμίατρο, παρόλο που αυτός, στις συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, είναι απαραίτητος. Έτσι, συχνά ζητούν βοήθεια, μόνο όταν η όρασή τους έχει μειωθεί σημαντικά.
Αυτά αναφέρθηκαν σε συνένυτευξη Τύπου, με αφορμή συμπεράσματα ημερίδας, που οργάνωσαν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το Οφθαλμολογικό Ινστιτούτο Αθηνών ΟΜΜΑ με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Οφθαλμολογικής Εταιρίας Διαθλαστικής Χειρουργικής (International Society of Refractive Surgery) ISRS, και την αιγίδα της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Ιατρών Αττικής (ΕΕΛΙΑ).
Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Γιάννης Δατσέρης, επισήμανε ότι με τη θεαματική εξέλιξη της νέας τεχνολογίας γίνεται πιο έγκυρα και έγκαιρα η διάγνωση που συμβάλλει στην πρόληψη των οφθαλμολογικών παθήσεων και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή του συστήματος της Ημερήσιας Νοσηλείας (Day Clinic) στις χειρουργικές επεμβάσεις στον τομέα της οφθαλμολογίας, ρίχνει δραματικά το κόστος προς όφελος των ασφαλιστικών οργανισμών.
Στην ομιλία του, ο κ. Δατσέρης αναφέρθηκε στις παθήσεις της ωχράς κηλίδας και τις νέες μεθόδους διάγνωσης και αντιμετώπισής τους, και προειδοποίησε ότι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η βασική αιτία τύφλωσης ατόμων άνω των 60 ετών.
Επίσης, είπε ότι το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας αποτελεί την κύρια αιτία τύφλωσης ατόμων εργασιακής ηλικίας, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
Για το γλαύκωμα μία ύπουλη πάθηση, καθώς δεν παρουσιάζει συμπτώματα, μίλησε ο χειρουργός οφθαλμίατρος, πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΟΜΜΑ, Στυλιανός Χαϊδούλης.
Το γλαύκωμα μπορεί να οδηγήσει τον πάσχοντα, ο οποίος δεν λαμβάνει θεραπεία, στην τύφλωση. Προκαλείται από την αύξηση της πίεσης του ματιού και τη βαθμιαία φθορά και καταστροφή του οπτικού νεύρου. Όμως, εκείνο που κάνει το γλαύκωμα ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το γεγονός ότι είναι μία «σιωπηλή ασθένεια», δηλαδή μία πάθηση που δεν γίνεται αντιληπτή από τον ασθενή. Ο ασθενής δεν πονά, δεν έχει ενοχλήσεις και η όρασή του μπορεί να είναι εξαιρετική, 20/20, δηλαδή 100%, ακόμη κι όταν το γλαύκωμα έχει ήδη καταστρέψει το οπτικό νεύρο κατά 90%.
Περίπου 250.000 Έλληνες εκτιμάται ότι πάσχουν από γλαύκωμα. Από αυτούς, οι μισοί έχουν διαγνωσθεί και βρίσκονται σε στάδιο θεραπείας. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η έγκαιρη διάγνωση του προβλήματος μπορεί να ανακόψει νωρίς την πορεία της νόσου με τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας.
Σε μία νέα τεχνική, την LASIK Xtra, για τη διόρθωση της μυωπίας, αναφέρθηκε ο καθηγητής και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι επεμβάσεις LASIK για τη διόρθωση της μυωπίας χωρίς νυστέρι, αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία επεμβάσεων παγκοσμίως. Τελευταίως, εφαρμόζεται συμπληρωματικά LASIK Xtra. Πρόκειται για μικροεπέμβαση, η οποία διαρκεί ένα λεπτό-μετά τη συνηθισμένη επέμβαση του LASIK. Σε αυτή γίνεται χρήση ριβοφλαβίνης και υπεριώδους φωτός, παρέχοντας ασφαλιστική δικλείδα για τη σταθεροποίηση του αποτελέσματος. Η συμπληρωματική αυτή νέα μέθοδος εγγυάται λιγότερες επαναληπτικές διορθωτικές επεμβάσεις, ιδίως σε όσους αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μυωπίας και αστιγματισμού.
Διαβάστε περισσότερα...
Ευνοεί όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Στο συμπέρασμα ότι η μεσογειακού τύπου διατροφή, που περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, χαρίζει περισσότερα χρόνια ζωής κατέληξαν τέσσερις σουηδοί ερευνητές.
Οι ερευνητές της ιατρικής σουηδικής Ακαδημίας Σαλγκρένσκα του πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ, με επικεφαλής τον ιταλικής καταγωγής Τζιανλούκα Τονιόν, μελέτησαν τις επιπτώσεις της μεσογειακής διατροφής σε ηλικιωμένους Σουηδούς 70 ετών περίπου και συνέκριναν τα αποτελέσματα με άλλους ομοεθνείς τους που έτρωγαν πιο πολλά κρέατα.
Η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν κατά τις μεσογειακές συνήθειες, είχαν 20% μεγαλύτερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια. «Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι όσοι ηλικιωμένοι ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή, ζουν κατά μέσο όρο 2,3 χρόνια περισσότερα σε σχέση με όσους δεν την ακολουθούν», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.
Τρεις ακόμα έρευνες - προς το παρόν αδημοσίευτες- της ίδιας Ακαδημίας, μία που πραγματοποιήθηκε στη Δανία, μία στη βόρεια Σουηδία και μία τρίτη μόνο μεταξύ παιδιών στη Σκανδιναβία, κατέληξαν επίσης σε ανάλογα συμπεράσματα σχετικά με τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής.
«Το συμπέρασμα από όλες αυτές τις μελέτες είναι ότι χωρίς αμφιβολία η μεσογειακή δίαιτα συνδέεται με καλύτερη υγεία, όχι μόνο για τους μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους, αλλά και για τους νέους», τόνισε ο Τονιόν.
Διαβάστε περισσότερα...
Χρηματοδότηση έως 35.000.000 ευρώ.
Παρατείνεται μέχρι τις 20 Ιουνίου 2012 το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Αυτό έγινε γνωστό από την αναπληρώτρια υπουργό Εσωτερικών Φώφη Γεννηματά, η οποία απάντησε σε ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Χρήστου Ζώη. Παράλληλα, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι στρατηγική της κυβέρνησης είναι το «Βοήθεια στο Σπίτι» να μετεξελιχθεί σταδιακά σε ένα σύγχρονο σύστημα πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας.
Για επίτευξη αυτού του στόχου διασφαλίζεται η χρηματοδότηση του προγράμματος που θα επεκταθεί από ασφαλιστικούς και κρατικούς πόρους.
Με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης έχει θεσμοθετηθεί η χρηματοδότηση ύψους έως και 35.000.000 ευρώ για το πρόγραμμα.
Διαβάστε περισσότερα...
Πώς να το αντιμετωπίσετε.
Το άσθμα είναι η συχνότερη χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας. Σχεδόν ένα στα δέκα παιδιά πάσχει από άσθμα. Το ποσοστό αυτό αλλάζει δραματικά προς το χειρότερο, τα τελευταία χρόνια.
Βασικοί παράγοντες της αλλαγής αυτής, οι οποίοι επιδεινώνουν την κατάσταση είναι η ζωή των παιδιών στις πόλεις - με ότι αυτό συνεπάγεται - και η απομάκρυνση τους από το φυσικό περιβάλλον και τη φύση.
Το άσθμα είναι μια πάθηση που δεν εμφανίσθηκε τώρα. Είναι γνωστή από τα παλιά. Άγνωστοι είναι όμως οι μηχανισμοί που εμπλέκονται μέσα αλλά και έξω από τον ανθρώπινο οργανισμό, και βοηθούν την εμφάνιση αλλά και την εξέλιξη της νόσου. Στο άσθμα οι βρόγχοι στενεύουν με συνέπεια ο αέρας να μην μπορεί εύκολα να περάσει μέσα από αυτούς και να ανασάνουμε.
Η στένωση των βρόγχων οφείλεται κυρίως σε διάφορους αλλεργιογόνους παράγοντες και προκαλείται φλεγμονή. Βροχοσπασμός, οίδημα και βλέννα είναι το αποτέλεσμα αυτής φλεγμονής. Όταν αναφερόμαστε στο άσθμα πρέπει να έχουμε κατά νου, ότι δεν μιλάμε για ένα μεταδοτικό νόσημα. Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι βλάβες που προκαλεί είναι αναστρέψιμες. Το άσθμα έχει να κάνει με δυο βασικούς παράγοντες. Πρώτον την κληρονομικότητα και δεύτερον και πολύ σημαντικό, το περιβάλλον.
Τον χώρο δηλαδή που ζούμε. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες που επηρεάζουν, είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κρύο, το εσωτερικό του σπιτιού (σκόνη, ακάρεα ), η γύρη από τα λουλούδια, η υγρασία ο καπνός του τσιγάρου (ειδικά όταν μιλάμε για παιδικό άσθμα, το παθητικό κάπνισμα συμβάλει σε αυτό), οι ουσίες από προϊόντα καθαρισμού κ.α.
Τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος δεν διαφέρουν από τα συμπτώματα του άσθματος γενικότερα, και γίνονται εύκολα αντιληπτά από τον παιδίατρο:
Η δύσπνοια, το σφίξιμο στο στήθος, ο έντονος βήχας που συνοδεύεται και από φλέματα, και το σφύριγμα κατά τη διάρκεια της αναπνοής είναι τα βασικά στοιχεία που προδιαθέτουν κατά την εξέταση ότι το παιδί έχει άσθμα. Ειδικά δε όταν τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται ύστερα από κάποιο κρυολόγημα, ή μετά από σωματική άσκηση, τείνουν να υποστηρίξουν αυτή τη διάγνωση. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι από παιδί σε παιδί τα συμπτώματα μπορεί και να διαφέρουν τόσο στην ένταση όσο και στη συχνότητα. Ο γιατρός θα κρίνει.
Ο βασικός τρόπος θεραπείας είναι η αποφυγή της έκθεσης του παιδιού σε παράγοντες που το ερεθίζουν. Η φαρμακευτική αγωγή έχει δύο στόχους: Πρώτον να ανακουφίσει από τα συμπτώματα και δεύτερον να μειώσει την ένταση της κρίσης. Τα φάρμακα είναι συνήθως εισπνεόμενα – χτυπούν άμεσα το πρόβλημα και ανακουφίζουν με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες.
Ο γιατρός είναι εκείνος που θα κρίνει πότε πρέπει να γίνει η διακοπή των φαρμάκων και όχι οι γονείς που ενδεχομένως να νομίσουν ότι το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε και να τα σταματήσουν.
Το άσθμα όταν το παιδί μπει στην εφηβεία, συνήθως υποχωρεί χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σε κάποια φάση της ενήλικης ζωής του δεν θα ξαναεμφανιστεί.
Πηγή: http://www.iatropedia.com
Διαβάστε περισσότερα...
Μην αφήσετε να σας πάρει από κάτω!Μπορεί τα Χριστούγεννα οι περισσότεροι από εμάς να διακατέχονται από ένα αίσθημα ευφορίας και χαράς, όμως κάποιοι άλλοι μελαγχολούν αντίθετα στο πνεύμα των ημερών.
Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορεί να νιώθει κάποιος έτσι τις γιορτινές ημέρες;
Η ευτυχία του σύγχρονου ανθρώπου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα υλικά αγαθά. Οι ημέρες αυτές προστάζουν την αγορά δώρων καθώς και ένα μεγάλο αριθμό εξόδων που αρκετοί δεν μπορούν να ανταποκριθούν και έτσι εμφανίζεται μελαγχολική διάθεση.
Ακόμη όμως και οι οικογενειακές συγκεντρώσεις μπορούν να αποτελέσουν αιτία μελαγχολίας. Συγκρούσεις, προσωπικές διαμάχες έρχονται στο προσκήνιο ύστερα από το γιορτινό τραπέζι με αποτέλεσμα το τελευταίο να μας βγαίνει «ξινό». Η μοναξιά είναι ένας ακόμη παράγοντας μελαγχολίας, όπως και η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να περιορίσουμε τη μελαγχολία ή ακόμη και να την εξαφανίσουμε;
Βάζουμε για λίγο στην άκρη το άγχος της καθημερινότητας και χαλαρώνουμε με πράγματα που μας ευχαριστούν. Οι οικογενειακές συγκεντρώσεις δεν αποτελούν αφορμή για να λύσουμε προσωπικές διαμάχες ούτε για να έρθουμε σε σύγκρουση. Ας αφήσουμε για λίγο τα οικογενειακά μας προβλήματα απ’ έξω.
Εάν είμαστε μόνοι και δεν μας έχει καλέσει κάποιος για να περάσουμε μαζί τις ημέρες των εορτών μπορούμε εμείς να προσκαλέσουμε κάποιο συγγενικό ή φιλικό πρόσωπο. Μπορούμε επίσης να παρέχουμε φιλανθρωπικό έργο και μέσα από την προσφορά να νιώσουμε χαρά.
Εάν παρόλα αυτά τίποτα δεν μας βοηθά να ξεπεράσουμε το αίσθημα της μελαγχολίας τότε καλό είναι να ζητήσουμε τη συμβουλή ενός ειδικού.
Διαβάστε περισσότερα...
Στρατηγικές πριν το... μεγάλο τραπέζι.
Φέτος τα Χριστούγεννα έχουν ιδιαίτερη σημασία, καθώς αποτελούν μια ευτυχή κατά γενική ομολογία στιγμή του χρόνου, μέσα στο γκρίζο τοπίο της χώρας μας. Μάλιστα, κάνοντας έξυπνη διατροφή και μη ξεχνώντας την αξία της φυσικής δραστηριότητας τελικά μπορούμε να προσθέσουμε μόνο ένα πράγμα κι αυτό είναι η χαρά (..και όχι τα κιλά!).
Μετρώντας θερμίδες
Στην Ελλάδα έχει διατυπωθεί από πολλές μελέτες η άποψη ότι ο μέσος Έλληνας προσθέτει 2 κιλά περίπου την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Στην Αμερική, που τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, έχει μελετηθεί ότι ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περισσότερες από 4.500 θερμίδες και 229 γραμμάρια λίπους την ημέρα των ευχαριστιών (Caloric Control Council). Μάλιστα, οι περισσότερες από αυτές τις θερμίδες καταναλώνονται «τσιμπολογώντας» μπροστά στην τηλεόραση.
Η αλήθεια για το λίπος
Τι συμβαίνει με όλες εκείνες τις πρόσθετες θερμίδες; Η θερμιδική πρόσληψη πάνω από τις συνολικές καθημερινές ενεργειακές δαπάνες σας μετατρέπεται σε ..λιπώδη ιστό.
Είναι απλά μαθηματικά:
εισερχόμενες θερμίδες > εξερχόμενες θερμίδες, τότε το ισοζύγιο ενέργειας είναι θετικό, άρα παχαίνουμε.
Μισό κιλό είναι ισοδύναμο με πλεόνασμα 3.500 θερμίδων.
Αμερικάνοι ερευνητές (National Institutes of Health) έχουν διαπιστώσει ότι το πρόσθετο βάρος, μετά τις γιορτές, είναι επίμονο και παραμένει τουλάχιστον για ένα έτος στο 85% των συμμετεχόντων σε μια μεγάλη μελέτη τους.
Παίρνουμε βάρος, γινόμαστε και πιο νωθροί
Η γαλοπούλα που συνηθίζουμε να τρώμε τα Χριστούγεννα περιέχει ένα φυσικό ηρεμιστικό-αμινοξύ την τρυπτοφάνη. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι η εν λόγω ουσία δεν έχει μεγάλη επίδραση επειδή έχει αναμιχθεί με όλα τα άλλα που τρώμε. Αυτό το «διατροφικό κώμα» μάλλον είναι αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητας που επιβάλλει στο σώμα η πέψη όλης αυτής της τροφής.
Κάντε το υγιεινά φέτος
Όλοι έχουμε κάποιο μέλος στην οικογένεια ή στο στενό φιλικό μας περιβάλλον που μπορεί να τρώει ακατάπαυστα, αλλά να μην παίρνει κιλά. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πάρουμε κιλό και να απολαύσουμε τις γιορτές χωρίς ενοχές. Το θέμα λοιπόν είναι: «εμείς τι κάνουμε; ..άσε τους άλλους..» (χωρίς ατομικιστική διάθεση όμως)
Προσπαθήστε να προσαρμόσετε μερικές από τις παραδοσιακές συνταγές
Κάθε Έλληνας υπολογίζεται να καταναλώνει πάνω από 10 κιλά ζάχαρης (40.000 θερμίδες!) καθ’ όλη τη διάρκεια ενός έτους.
Πρόταση: μειώστε τη ζάχαρη στα γλυκά φτιάχνετε ή αντικαταστήστε την με γλυκαντικές ουσίες. Η αντικατάσταση μόνο ενός φλιτζανιού της ζάχαρης με ένα υποκατάστατο ζάχαρης στις πίτες σας και άλλα ψημένα «αγαθά» μπορεί να περισώσει την παρουσία 750 θερμίδων!
Χρησιμοποιήστε αλεύρι ολικής αλέσεως αντί του εμπλουτισμένου λευκού αλευριού. Σώζετε 77 θερμίδες και αποτρέπετε την ινσουλίνη να χρησιμοποιηθεί αρκετά από το σώμα σας.
Πρόταση: Εάν δεν θέλετε να αντικαταστήσετε όλο το αλεύρι σας με ολικής, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μισό-μισό (1:1 ολικής: λευκό).
Μειώστε τα λιπαρά με έξυπνο και πρακτικό τρόπο
Πρόταση: Μαγειρέψτε με το αποβουτυρωμένο γάλα αντί του πλήρους ή του γάλακτος 2%. Τα φαγητά σας θα είναι εξίσου κρεμώδη και θα σώσετε μέχρι 70 θερμίδες.
Υπάρχουν κι άλλες γεύσεις, λίγο πιο ξινές, λίγο ανατρεπτικές..
Πρόταση: Αντί της αγοραστής ή παραδοσιακής σάλτσας, δοκιμάστε τη χρήση της μισής ποσότητας από την κανονική μαγιονέζα, ενώ η άλλη μισή να προέρχεται από γλυκόξινη σάλτσα μειωμένων λιπαρών. Ένα φλιτζάνι από αυτή τη σάλτσα θα παράσχει τη γεύση και την υφή της μαγιονέζας με 150 γραμμάρια λίπους λιγότερο.
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΡΙΝ ΤΟ ..ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
1-2 ώρες πριν, αν προηγηθεί η κατανάλωση 2 φρούτων είναι ό,τι πρέπει..
1-2 ποτήρια νερό στην αρχή του γεύματος, για να περιορίσουμε την όρεξη μας.
Αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ πριν ή μετά από ένα μεγάλο γεύμα. Μάς «ανοίγει» την όρεξη, έχουμε και την πρόκληση των ξηρών καρπών
Σε περίπτωση μεγάλου βραδινού γεύματος προτιμάμε την ίδια μέρα το μεσημέρι:
-σαλάτα (άφθονη)
-φιλέτο κοτόπουλο ή ψάρι ή τόνο
χωρίς ψωμί ή άλλα εδέσματα
ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ..ΜΕΓΑΛΟ ΤΡΑΠΕΖΙ
Ξεκινάμε με άφθονη σαλάτα (γεμίζουμε το πιάτο λαχανικά εποχής)
Αν προηγείται σούπα στο πρωτόκολλο να ενδώσουμε, παίρνουμε αρκετά υγρά (κορεσμός), χωρίς να παίρνουμε πολλές θερμίδες
Τρώμε σε μικρό πιάτο (χωράει λιγότερα).
Καταναλώνουμε μόνο ένα είδος κρέατος (πχ πουλερικά)!
Τρώμε με αργό ρυθμό, έτσι το αίσθημα κορεσμού θα έρθει γρηγορότερα.
Προτιμάμε τα εδέσματα να τα καταναλώνουμε ζεστά κι όχι κρύα.
Νοστιμίζουμε το φαγητό μας με πιπέρι, ξύδι, λεμόνι, αποφεύγουμε τις σάλτσες
Πηγή: http://www.iator.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Μπορεί να σκορπίσει τον τρόμο αν βρεθεί σε «ακατάλληλα χέρια».
Κρυφή θέλουν οι ΗΠΑ να παραμείνει η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε στην Ολλανδία για την παρασκευή ενός πολύ επικίνδυνου στελέχους του ιού της γρίπης. Πρόκειται για το στέλεχος Η5Ν1, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει πανδημία με εκατομμύρια νεκρούς αν βρισκόταν σε... «ακατάλληλα χέρια».
Ο λόγος που παρασκευάστηκε ήταν για να γίνει κατανοητός ο τρόπος που λειτουργεί ο ιός έτσι ώστε να βρεθεί και η θεραπεία του. Οι ΗΠΑ λοιπόν, τόνισαν την επικινδυνότητα του εγχειρήματος αυτού, αλλά και απηύθυναν έκκληση να διατηρηθεί κρυφός ο τρόπος παρασκευής του. Η Ολλανδία ακόμη δεν έχει απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα.
Διαβάστε περισσότερα...
Παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας!Οι ιδιότητες του καλίου και η σημασία του για την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι μεγάλη. Είναι το τρίτο πιο βασικό μέταλλο στον οργανισμό μας και παίζει κυρίαρχο ρόλο στην υγεία μας, όπως στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στη λειτουργία των μυών και του νευρικού συστήματος.
Πολλοί έχουν συνδέσει τη διατροφή που είναι υψηλή σε νάτριο (αλάτι) με την υπέρταση, αλλά αυτό που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι και η διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ο ρόλος του καλίου και ο τρόπος που λειτουργεί το συγκεκριμένο μέταλλο έχει να κάνει σε συνδυασμό με το νάτριο στην διατήρηση της ισορροπίας του νερού στον οργανισμό μας. Έτσι, αποβάλλει το επιπλέον νάτριο που μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό και είναι υπεύθυνο για την υπέρταση. Οι νεφροί είναι υπεύθυνοι για την ισορροπία του καλίου στο ανθρώπινο σώμα και μέσω αυτών, αποβάλλεται το επιπλέον κάλιο από τον οργανισμό.
Η εμφάνιση έλλειψης του καλίου είναι σπάνια, γιατί το κάλιο απαντάται σε αρκετές τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά, όπως ο χυμός πορτοκαλιού, οι μπανάνες, οι γλυκοπατάτες, το σπανάκι, τα φασόλια, οι φακές, ο σολομός, το γιαούρτι, το άπαχο γάλα.
Ελλείψεις καλίου οφείλονται σε υπερβολική διάρροια, μη ελεγχόμενο διαβήτη, σε δίαιτα χαμηλή σε θερμίδες (<800 θερμίδες/ημερησίως), σε χρόνιο αλκοολισμό, σε υπερβολική σωματική άσκηση και σε χρόνια χρήση διουρητικών και καθαρτικών. Μερικά από τα συμπτώματα έλλειψης καλίου είναι η αίσθηση κούρασης και ατονίαςστους μυς , η καρδιακή αρρυθμία, οι έντονοι πονοκέφαλοι, η εφίδρωση, οι μυϊκές κράμπες και το τρέμουλο.
Οι αθλητές είναι μια κατηγορία πληθυσμού που έχει αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, ειδικότερα σε περιόδους εντατικής άσκησης, για να αντικαταστήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια καλίου που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της άθλησης.
Σε περιπτώσεις που έχουν μεγάλη απώλεια καλίου, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν μυϊκές κράμπες και αρρυθμίες στην καρδιά. Ένα ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή 1 μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό.
Άλλες σημαντικές ιδιότητες του καλίου είναι η λειτουργία του εγκεφάλου, αφού τα κανάλια καλίου στον εγκέφαλο παίζουν κυρίαρχο ρόλο στη μνήμη και τη μάθηση. Μερικές έρευνες έχουν δείξει μειωμένες πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου στα άτομα που ακολουθούσαν με διατροφή πλούσια σε κάλιο. Σε άτομα με διαβήτη, μια διατροφή χαμηλή σε κάλιο μπορεί να ρίξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, προκαλώντας υπογλυκαιμία.
Μια άλλη, εξίσου σημαντική ιδιότητα του καλίου είναι, ότι βοηθά στα αντανακλαστικά των νεύρων που είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά μηνυμάτων από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο. Επίσης, το κάλιο ευθύνεται για τη σύσπαση των μυών του σώματος.
Κάποιοι θεωρούν το κάλιο αγχολυτικό, αφού τονώνει τον οργανισμό από το άγχος και το στρες. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το κάλιο στον μεταβολισμό των λιπών, της πρωτεΐνης και των υδατανθράκων, αφού λαμβάνει μέρος στη διαδικασία διάσπασης αυτών των θρεπτικών συστατικών.
Η συνιστώμενη ασφαλής ποσότητα πρόσληψης καλίου είναι 4.7γρ ημερησίως. Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά. Το κάλιο εξισορροπεί την υψηλή συγκέντρωση νατρίου και μπορεί να περιορίσει τις επιδράσεις του αλατιού στην αρτηριακή πίεση.
Καταναλώστε ακόμη σκευάσματα που κυκλοφορούν στην αγορά και είναι εμπλουτισμένα σε κάλιο, όπως μαργαρίνες και ροφήματα γιαουρτιού.
Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Εντάξτε τα πιο συχνά στη διατροφή σας.
Τα ψάρια είναι μία τροφή που προτείνεται από τους ειδικούς να καταναλώνεται συχνά, καθώς προσφέρει πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ωμέγα-3).
Λιπαρά ψάρια: Σαρδέλα, Σολομός, Σκουμπρί, Τσιπούρα, Μπαρμπούνι, Ξιφίας, Πέστροφα.
Άπαχα ψάρια: Πέρκα, Γλώσσα, Μπακαλιάρος, Λούτσος, Τόνος, Λαβράκι.
Ω-3 λιπαρά οξέα έχουν τα φρέσκα, τα κατεψυγμένα αλλά και τα κονσερβοποιημένα ψάρια.
Τα «καλύτερα» θρεπτικά συστατικά του ψαριού και οι βασικές λειτουργίες τους:
• ω-3 λιπαρά οξέα: προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, άνοια, ρευματικά, υγιή δόντια.
• πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας (όπως και το κρέας): απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματος μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους.
• βιταμίνη Α: απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας.
• βιταμίνη D: συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.
• βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας.
• βιταμίνες Β1, Β2, που είναι σημαντικές για τον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και για την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
• βιταμίνη Β12, που συμμετέχει επίσης στον μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και στην υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
• φώσφορο και ασβέστιο: βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών.
• Ιώδιο. Είναι απαραίτητο για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, που μεταξύ άλλων ρυθμίζουν το μεταβολισμό, την αναπαραγωγική λειτουργία και την ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος.
• σελήνιο και ψευδάργυρος. Παίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή στους άρρενες και στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η κατανάλωση του ψαριού είναι απαραίτητη και για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών διότι το ψάρι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως και το κρέας. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματός μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους.
Η μεγάλη διαφορά του ψαριού από το κρέας είναι ότι δεν περιέχει μεγάλο ποσοστό κορεσμένου ή «κακού» λίπους, το οποίο σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ είναι πλούσιο σε ακόρεστα ή «καλά» λιπαρά οξέα της οικογένειας των ωμέγα-3. Πιο πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι τα λιπαρά ψάρια. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας λιπαρών οξέων, προστατεύει τον οργανισμό μας από πολλές χρόνιες ασθένειες, όπως τις καρδιαγγειακές, διάφορους τύπους καρκίνου, καθώς και από άνοια και ρευματικά νοσήματα.
Τα ω-3 βοηθούν επίσης στην υγιή εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών, προάγοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη τους. Έτσι, βελτιώνουν τις μαθησιακές τους επιδόσεις. Άλλες έρευνες απέδειξαν ότι τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια, ενισχύουν την όραση, καθώς και τη στοματική υγεία.
Εκτός από την υγεία μας, η κατανάλωση ψαριών κάνει καλό και στην ομορφιά μας, διότι βοηθά να έχουμε υγιή δόντια και, κατ' επέκταση λαμπερό χαμόγελο. Σε μια πρόσφατη έρευνα συγκρίθηκαν συνήθεις διατροφής με το ιστορικό τους για ουλίτιδα και διαπιστώθηκε ότι μετά τη διενέργεια προσαρμογών για την ηλικία και άλλους παράγοντες, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες DHA (ένα είδος ωμέγα-3 λιπαρού οξέως που προέρχεται από λιπαρά ψάρια) στη διατροφή τους είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης νόσου των ούλων από εκείνους που κατανάλωναν λιγότερο DHA.
Οι βασικότερες βιταμίνες που περιέχονται στα ψάρια είναι η βιταμίνη Α, απαραίτητη για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της φυσικής μας άμυνας, η βιταμίνη D, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η βιταμίνη Β6, απαραίτητη για τη σύνθεση αμινοξέων και την παραγωγή ενέργειας, η Β1, Β2 και Β12, που είναι σημαντικές για το μεταβολισμό των βασικών διατροφικών στοιχείων, αλλά και την υγεία των νευρικών ιστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων.
Τα ψάρια είναι πλούσια σε φώσφορο αλλά και σε ασβέστιο, τα οποία λαμβάνουμε κυρίως όταν τρώμε μικρά ψάρια μαζί με τα κόκαλα, όπως ο γαύρος και η μαρίδα. Τα δύο αυτά μέταλλα, μαζί με τη βιταμίνη D, βοηθούν στην καλύτερη δόμηση των δοντιών και οστών. Τα ψάρια περιέχουν επίσης μαγνήσιο, σελήνιο, ιώδιο και ψευδάργυρο.
Για τα παιδιά που δεν προτιμούν τα ψάρια, υπάρχουν λύσεις για να μαγειρεύονται ευχάριστα: π.χ. ψητά, συνοδευόμενα από ρύζι ή ζυμαρικά ή σε ψαροκεφτέδες ή με φρέσκια σάλτσα ντομάτας, στον ατμό/ βραστά, στο αλουμινόχαρτο ή στο τηγάνι με νερό και ελαιόλαδο κ.λπ. Ο συνδυασμός του ψαριού με άλλα τρόφιμα, βοηθά το παιδί σιγά-σιγά να εξοικειωθεί με αυτό.
Πηγή: http://www.mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Πάρτε τα μέτρα σας.
Αν έχετε αναπνευστικά προβλήµατα ίσως οι γιορτές δεν είναι η αγαπηµένη σας εποχή του χρόνου.
Ένοχα τα κεριά
Σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου της Νότιας Καρολίνα, οι καπνοί που απελευθερώνονται στο περιβάλλον από την καύση των κεριών παραφίνης, που οι περισσότεροι ανάβουµε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των γιορτών µε σκοπό να εντείνουµε τη γιορτινή ατµόσφαιρα, µπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν ενοχλητικά συµπτώµατα σε άτοµα µε ευαισθησίες στο αναπνευστικό σύστηµα.
Η υπερβολή βλάπτει
Αν και η περιστασιακή χρήση κεριών συνήθως δεν δηµιουργεί προβλήµατα, το άναµµα πολλών κεριών παραφίνης στο χώρο µας, ειδικά αν αυτός δεν αερίζεται καλά, µπορεί να απελευθερώσει πολλά χηµικά τα οποία είναι ερεθιστικά για τους πνεύµονες, ιδιαίτερα όταν η παραµονή σε αυτούς τους χώρους είναι µεγάλη. Αυτό σε συνδυασµό µε ένα αναµµένο τζάκι και καπνό από τσιγάρα, που είναι γνωστές πηγές εσωτερικής ρύπανσης, µπορεί να φέρει αντιµέτωπα τα άτοµα µε ευαισθησίες στο αναπνευστικό µε συµπτώµατα όπως βήχας, δύσπνοια ή ακόµα και µια κρίση άσθµατος.
Πάρτε τα µέτρα σας
Ακόµα πάντως και αν εσείς οι ίδιοι δεν αντιµετωπίζετε αναπνευστικά προβλήµατα, είναι σηµαντικό να λαµβάνετε υπόψη και εκείνους που πιθανόν αντιµετωπίζουν. Γι’ αυτό για να απολαύσετε εσείς και οι αγαπηµένοι σας γιορτινή αλλά και υγιεινή ατµόσφαιρα:
• Προτιµήστε κεριά από κερί µέλισσας που δεν απελευθερώνουν σηµαντικές ποσότητες τοξικών.
• Μην υπερβάλλετε στον αριθµό των κεριών που ανάβετε στο χώρο.
• Αν δεν έχετε αναµµένο το τζάκι, µπορείτε να βάλετε εκεί τα αναµµένα κεριά µέσα σε ένα δίσκο έτσι ώστε ο καπνός να φεύγει από την καµινάδα.
• Αερίζετε συχνά το χώρο ανοίγοντας τα παράθυρα για να µπει καθαρός αέρας.
• Σε κάθε περίπτωση ενθαρρύνετε τους καπνιστές να καπνίζουν στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού.
Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Τι σας «δίνει» το κάθε ένα.
Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και δίλημµα αποτελεί το πόσα µελοµακάρονα ή κουραµπιέδες µπορούµε να καταναλώσουµε χωρίς να πάρουµε βάρος, καθώς και ποιο από τα δύο είναι προτιµότερο.
Μελοµακάρονα
Σύσταση ανά 100 γρ. (2 κοµµάτια)
Θερµίδες: 365kcal
Πρωτεΐνες: 3,6 γρ.
Ολικό λίπος: 19,1 γρ.
Κορεσµένο λίπος: 2,5 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 11,5 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 4 γρ.
Χοληστερόλη: 0
1. Το «δίδυµο» ελαιόλαδο και καρύδια αποτελεί πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταµινών (κυρίως Ε) και ωφέλιµων λιπαρών (µονοακόρεστα και πολυακόρεστα), τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση.
2. Ο συνδυασµός µέλι και καρύδια προσφέρει στον οργανισµό βιταµίνες του συµπλέγµατος Β µε αποτέλεσµα να ενισχύεται η πνευµατική διαύγεια, η µνήµη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήµατος.
3. Η κανέλα, η οποία προστίθεται στα µελοµακάρονα, περιέχει ποσότητα σιδήρου µε µεγάλη βιοδιαθεσιµότητα, ενώ σε συνδυασµό µε τη βιταµίνη C του ξύσµατος πορτοκαλιού τονώνει την άµυνα του οργανισµού και συµβάλλει στην πρόληψη της αναιµίας.
Κουραµπιέδες
Σύσταση ανά 100 γρ. (2 κοµµάτια)
Θερµίδες: 463kcal
Πρωτεΐνες: 7,8 γρ.
Ολικό λίπος: 26,9 γρ.
Κορεσµένο λίπος: 12,6 γρ.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 9,5 γρ.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9 γρ.
Χοληστερόλη: 80
1. Το βούτυρο που προστίθεται στον κουραµπιέ έχει αυξηµένη περιεκτικότητα σε κορεσµένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής όσο και της κακής χοληστερόλης του αίµατος και σχετίζονται µε πολλά χρόνια νοσήµατα.
2. Είναι πλούσιοι σε ζάχαρη, η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών, ενώ η υπερβολική πρόσληψή της µπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία.
3. Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών ανώτερης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες αποτελούν δοµικό συστατικό του µυϊκού συστήµατος.
Πηγή: http://www.myworld.gr
Διαβάστε περισσότερα...
Εκστρατεία ενημέρωσης ξεκινά ο ΕΦΕΤ.
Λανθασμένη εντύπωση για την ποσότητα αλατιού που συστήνουν οι ειδικοί, άγνοια για τις κρυμμένες πηγές αλατιού, την κακιά συνήθεια να προσθέτουν αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού, αλλά και να μην διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων ως προς την περιεκτικότητα σε νάτριο, έχουν οι Έλληνες, σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Γιάννης Μίχας.
«Η έρευνα αναδεικνύει αρκετές αντιφάσεις που βιώνουν οι πολίτες στην καθημερινή τους διατροφή» είπε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ.
Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι Έλληνες πιστεύουν ότι καταναλώνουν λίγο ή όσο αλάτι πρέπει να καταναλώνουν. Στη συνέχεια, ωστόσο, οι ίδιοι απάντησαν ότι αγνοούν τις κρυμμένες πηγές αλατιού, διότι δεν ξέρουν για παράδειγμα ότι κάτι μπορεί να μην είναι αλμυρό, αλλά να περιέχει αλάτι, όπως το ψωμί.
Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο του ελέγχου της πρόσληψης αλατιού στην καθημερινότητά τους με διάφορους τρόπους, όπως για παράδειγμα με τον περιορισμό κατανάλωσης τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων.
Γνωρίζουν ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά μόνον ένας στους τέσσερις διαβάζει τις ετικέτες.
«Η γνώση και η συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στο αλάτι πρέπει να γίνουν πιο συνειδητές και να διαφοροποιηθούν από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα» επισήμανε ο κ. Μίχας.
Οι Έλληνες γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ υψηλής κατανάλωσης αλατιού και αυξημένης αρτηριακής πίεσης, σύμφωνα με την έρευνα, όχι όμως και τη συσχέτιση μεταξύ άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Κατά τα αποτελέσματα των μελετών, υπάρχει μια σταθερή και άμεση σχέση μεταξύ πρόσληψης αλατιού και αρτηριακής πίεσης, η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου στους ενήλικες παγκοσμίως. Ισχυρή είναι, επίσης, η συσχέτιση μεταξύ αλατιού και καρδιαγγειακής νόσου. Μελέτες έχουν δείξει ότι πρόσληψη αλατιού υψηλότερη κατά 5 γρ. ημερησίως, σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, κατά 17% συνολικά.
Η μείωση κατανάλωσης αλατιού θα επιφέρει και οικονομικά οφέλη, καθώς το συνολικό κόστος των καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ΕΕ ανήλθε σε 192 δισ. ευρώ το 2006, από τα οποία 57% αντιστοιχούν στο κόστος της ιατρικής περίθαλψης, 21% στην απώλεια παραγωγικότητας και 22% στην άτυπη περίθαλψη των πασχόντων από τέτοια νοσήματα.
Έχει εκτιμηθεί ότι μείωση της πρόσληψης αλατιού κατά 3 γρ. ημερησίως θα έχει περίπου τα ίδια αποτελέσματα στα ποσοστά εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, όσο και μια μείωση του καπνίσματος κατά 50%. Άλλωστε, η μείωση της πρόσληψης αλατιού κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη διακοπή του καπνίσματος στη λίστα των πέντε πιο σημαντικών παρεμβάσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς έχει εκτιμηθεί ότι μια μείωση κατά 15% , θα μπορούσε να αποτρέψει τον θάνατο 8,5 εκ. ατόμων σε 10 χρόνια.
Ο στόχος που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι να μειωθεί η πρόσληψη αλατιού σε λιγότερο από 5 γρ. ημερησίως έως το 2025. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλεί τα κράτη μέλη να ενισχύσουν ή, αν δεν διαθέτουν ήδη, να αναπτύξουν συντονισμένες και βιώσιμες εθνικές διατροφικές πολιτικές σχετικά με το αλάτι.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΦΕΤ ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης των καταναλωτών, ώστε να μάθουν ποια είναι η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (οι ειδικοί συστήνουν 5-6 γρ. αλατιού ημερησίως, 1 κουταλάκι του γλυκού ισοδυναμεί με 5 γρ. αλατιού), ποια τρόφιμα περιέχουν «κρυμμένο» αλάτι, τι πληροφορίες για το αλάτι μπορούμε να συλλέξουμε από τη διατροφική επισήμανση (ετικέτες τροφίμων).
Αν και σήμερα η αναγραφή του αλατιού στη συσκευασία δεν είναι υποχρεωτική, σε πέντε χρόνια θα είναι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Η δική μας άποψη και πρόταση είναι να ξεκινήσουν άμεσα οι παρασκευαστές τροφίμων την αναγραφή σε όλα τα συσκευασμένα προϊόντα, της περιεκτικότητάς τους σε αλάτι», υπογράμμισε ο κ. Μίχας.
Τέλος, για την επίτευξη του στόχου μεγάλη σημασία δίνεται στη συνεργασία του δημόσιου τομέα με την ιδιωτική πρωτοβουλία. «Επεκτείνουμε τις δράσεις μας», είπε ο κ. Μίχας, «και συγκροτούμε ομάδα εργασίας που θα ξεκινήσει διάλογο με τους αρτοποιούς με στόχο να μειώσουν την ποσότητα αλατιού στο ψωμί, τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους υπεύθυνους επιχειρήσεων μαζικής εστίασης, ενώ θα διερευνήσουμε την πιθανότητα θεσμοθέτησης ανώτατων ορίων αλατιού σε ορισμένες κατηγορίες τροφίμων».
Διαβάστε περισσότερα...
Ανακοίνωση του ΟΚΑΝΑ με αφορμή την εγκληματική ενέργεια σε βάρος ψυχιάτρου.
«Kανείς δεν νομιμοποιείται να χορηγεί μεθαδόνη και βουπρενορφίνη πλην του ΟΚΑΝΑ», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, με αφορμή την εγκληματική ενέργεια σε βάρος ψυχιάτρου στη Θεσσαλονίκη και την είδηση ότι ο εν λόγω γιατρός είχε την άδεια να χορηγεί μεθαδόνη σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η χορήγηση ουσιών για υποκατάσταση της εξάρτησης απαγορεύεται. Κατ' εξαίρεση επιτρέπεται μόνο από τον ΟΚΑΝΑ και από δημόσιες, ειδικές προς τούτο, υπηρεσίες, στις οποίες έχει χορηγηθεί σχετική άδεια από τον υπουργό Υγείας και από Μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε χώρους νοσοκομείων.
«Ως εκ τούτου, η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη δεν χορηγούνται ούτε συνταγογραφούνται από ιδιώτες γιατρούς, δεν διατίθενται στα φαρμακεία ή οπουδήποτε αλλού, παρά μόνο χορηγούνται από τις ειδικές προς το σκοπό αυτό Μονάδες του ΟΚΑΝΑ».
Διαβάστε περισσότερα...
Συμβουλές που θα σας χαρίσουν ένα λαμπερό χαμόγελο.
Προϋπόθεση ενός λαμπερού χαμόγελου είναι τα υγιή και κατάλευκα δόντια. Υπάρχουν όμως διάφορες τροφές, οι οποίες μάλιστα βρίσκονται σε αφθονία στα τραπέζια των γιορτών, και απειλούν την λάμψη της οδοντοστοιχίας.
Ποίες είναι όμως οι τροφές που καλό θα είναι να αποφεύγουμε καθώς αποτελούν εχθρό της λάμψης των δοντιών; Υπάρχουν τρόποι που επιτρέπουν να διατηρήσουμε τα δόντια αστραφτερά δίχως να απαιτείται η επίσκεψη στον οδοντίατρο;
Το αλκοόλ και τα γλυκίσματα είναι ο νούμερο ένα εχθρός των δοντιών.
Το κόκκινο και το λευκό κρασί εγκυμονούν κινδύνους για την οδοντοστοιχία. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε, είναι να πίνετε και νερό ενδιάμεσα, ώστε να μην καταστραφεί το σμάλτο.
Δεν είναι όμως μόνο το αλκοόλ εχθρός του χαμόγελού σας, είναι και τα σοκολατένια γλυκά που υπάρχουν σε κάθε τραπέζι. Τα βακτηρίδια συγκεντρώνονται μεταξύ των δοντιών και η τερηδόνα καραδοκεί. Έτσι ένα σωστό και σχολαστικό βούρτσισμα θα σας βοηθήσει, όπως επίσης και η χρήση του νήματος.
Ακόμη, κάτι που γενικά πρέπει να αποφεύγετε, είναι να σφίγγετε τα δόντια σας. Αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει εκτός από πονοκεφάλους και καταστροφή του σμάλτου.
Διαβάστε περισσότερα...