Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα στην Ιρλανδία συμμετείχε ο σύλλογος «βηματίΖΩ»



Στο Cork της Ιρλανδίας βρέθηκε από 14 έως 21 Σεπτεμβρίου 2011 ομάδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Ν. Κιλκίς «βηματίΖΩ» στο πλαίσιο σεμιναρίου της δράσης 4.3 του προγράμματος «Νέα Γενιά σε Δράση».

Το σεμινάριο με τίτλο “Creative Tools For Participation” – «Δημιουργικά Εργαλεία για τη συμμετοχή» πραγματοποιήθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο της Κοινότητας του Cork με τη συμμετοχή φορέων από την Ελλάδα, την Εσθονία και τη Ρουμανία.

Θέμα του σεμιναρίου ήταν η βιωματική εκπαίδευση σε τεχνικές και μεθόδους που στόχο έχουν την κοινωνική ενσωμάτωση ατόμων τα οποία βρίσκονται στο περιθώριο. Μουσική, ζωγραφική, πυρογραφία, βιωματικές δραστηριότητες και χορός αποτέλεσαν τα αντικείμενα εργασίας όλων των συμμετεχόντων και παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση – που πραγματοποιήθηκε στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη του Cork - ανοιχτή στο κοινό στις 21 Σεπτεμβρίου 2011. Οι εμπειρίες που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες αποδείχθηκαν σημαντικές και σύντομα πρόκειται να εφαρμοστούν στις διάφορες δραστηριότητες που υλοποιεί ο Σύλλογος.

Την ελληνική αντιπροσωπεία πλαισίωσαν εκπρόσωπος του Δ.Σ., προσωπικό του Συλλόγου και συνοδοί του θερινού κατασκηνωτικού προγράμματος ενώ το Κ.Ε.Κ. «ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ» στήριξε την προετοιμασία και υλοποίηση του σχεδίου.



Διαβάστε περισσότερα...

Χανιά: Διώχνουν τα Ι.Χ. από τα πεζοδρόμια!



Σε καμπάνια με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την κατάληψη των πεζοδρομίων και των πεζόδρομων από οχήματα, προχωρούν οι Ποδηλάτρεις μαζί με την Πρωτοβουλία για τους Πεζούς στα Χανιά.

Ήδη οι δύο συλλογικότητες άρχισαν χθες τις δράσεις τους από την περιοχή της Σπλάντζιας, στην παλιά πόλη, τυπώνοντας και τοποθετώντας φυλλάδια στα οχήματα που καταλαμβάνουν πεζοδρόμια και πεζόδρομους.

Επίσης πραγματοποίησαν αυτοψίες σε ελεύθερους χώρους που συνήθως είναι κατειλημμένοι από αυτοκίνητα, όπως στην πλατεία πίσω από το Ωδείο και σε πεζοδρόμια της περιοχής.

Όπως ανέφερε το μέλος της Ομάδας Ποδηλάτρεις κ. Θεμιστοκλής Πούντζιας, η ιδέα για την καμπάνια ξεκίνησε μετά τις εκδηλώσεις για την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στα Χανιά.

"Όταν είδαμε πώς ήταν η οδός Τζανακάκη χωρίς διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και τα πεζοδρόμια ελεύθερα δίχως να είναι κατειλημμένες οι ράμπες για τα ΑμεΑ.

Όμως, δυστυχώς μέχρι σήμερα, δεν έχουμε δει καμία αποτελεσματική κίνηση από την Δημοτική αρχή. Το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται. Πρέπει τόσο ο κόσμος όσο και οι Αρχές να αλλάξουν νοοτροπία και να μην δείχνει ανοχή σε τέτοια φαινόμενα. Να αρχίσει να σκέφτεται περισσότερο τον συνάνθρωπο του¨ τόνισε ο κ. Πούντζιας.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι Ποδηλάτρεις έχουν προτείνει στον Δήμο να εφαρμοσθεί πιλοτικά, αρχικά σε έναν συγκεκριμένο δρόμο της πόλης, περισσότερη αστυνόμευση, για τα αντικανονικά παρκαρίσματα, τις -κατειλημμένες από οχήματα -ράμπες για ΑμεΑ. Και όχι η αυστηρότητα της Δημοτικής Αστυνομίας να εξαντλείται μόνο σε όσους παρκάρουν δίχως να πληρώνουν σε χώρους ελεγχόμενης στάθμευσης.

Από την πλευρά της το μέλος της Πρωτοβουλίας για τους Πεζούς κ. Μαρία Καμπουράκη υπογράμμισε ότι στα Χανιά ο κόσμος έχει αρχίσει να ευαισθητοποιείται σχετικά με θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.
"Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει υπάρξει βελτίωση, ίσως επειδή οι πολίτες ταξιδεύουν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και βλέπουν τι ισχύει σε αυτές τις περιοχές.Οι δράσεις που γίνονται στα Χανιά σίγουρα βοηθάνε προς αυτή την κατεύθυνση" ανέφερε.

Ωστόσο η ίδια επεσήμανε ότι: "από πλευράς της Δημοτικής αρχής -διαχρονικά- δεν βλέπουμε καμία σοβαρή και συνεχή προσπάθεια, ( εκτός από κάποιες σπασμωδικές κινήσεις) σε αντίθεση με τον κόσμο που βελτιώνεται".

"Αν η Δημοτική αρχή επέμενε σοβαρά και δεν χρησιμοποιούσε την Δημοτική αστυνομία μόνο για τον έλεγχο των παρκόμετρων, αλλά και για έλεγχο όσον αφορά τις ελεύθερες ράμπες των ΑμεΑ, για καλύτερη πρόσβαση στα πεζοδρόμια έτσι ώστε μαμάδες με παιδιά και ηλικιωμένοι που δεν μπορούν να περπατήσουν, να μπορούν να περνούν πιο εύκολα από τους δρόμους και να μην αντιμετωπίζουν αποκλεισμό στην πρόσβασή τους" κατέληξε.

Σε κείμενο που συνυπογράφουν οι Ποδηλάτρεις και η Πρωτοβουλία για τους Πεζούς αναφέρεται: "Τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι και οι πλατείες φτιάχτηκαν με χρήματα όλων μας και προορίζονται για τους πεζούς. Για να περπατάμε με την ησυχία μας, για να παίζουν τα παιδιά χωρίς κίνδυνο.

Η γενική νοοτροπία είναι τέτοια που οι πεζόδρομοι και οι πλατείες έχουν μετατραπεί σε μάντρες για ΙΧ αυτοκίνητα και δίκυκλα. Επίσης για πολλούς μαγαζάτορες, ο δημόσιος χώρος έξω και παραέξω από τις επιχειρήσεις τους έχει μετατραπεί σε μέρος του μαγαζιού τους εις βάρος της κυκλοφορίας των πεζών".

"Επειδή ο δημόσιος χώρος, ακόμα κι έξω από το σπίτι ή το μαγαζί μας, ανήκει σε όλους και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τον ιδιοποιείται εις βάρος των πεζών θα διεκδικήσουμε το δικαίωμά όλων μας για πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες, διαβάσεις και στάσεις λεωφορείων ελεύθερες από οχήματα, τραπεζάκια και άλλα εμπόδια" τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.


Διαβάστε περισσότερα...

Παράθυρο για τακτοποίηση και σε δασικές περιοχές

Δεν θα συμψηφίζονται πρόστιμα ημιυπαίθριων και αυθαιρέτων.

Δημόσια έγγραφα όπως αεροφωτογραφίες, συμβόλαια και τιμολόγια αγοράς υλικών θα πρέπει να προσκομίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πιστοποιήσουν την παλαιότητα του κτιρίου τους και να ενταχθούν στην ρύθμιση αυθαιρέτων, στην περίπτωση που μία οικοδομή ολοκληρώθηκε σε διαφορετικές περιόδους. Δεν θα γίνεται αποδεκτή βεβαίωση δημάρχου.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζει ότι ο νόμος δεν προβλέπει συμψηφισμό προστίμων από ημιυπαίθριους χώρους που θέλουν να ενταχθούν με ευνοϊκότερους όρους στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα ενώ έχουν ξεκινήσει να πληρώνουν δόσεις και ανάβει το πράσινο φως για «νομιμοποίηση» κτισμάτων εφόσον η περιοχή στην οποία βρίσκονται δεν έχει τελεσίδικα χαρακτηριστεί δασική.

Δεν απαιτείται η κατάθεση δήλωσης για τα εκτός σχεδίου που εντάχθηκαν στο νόμο Τρίτση αλλά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η τρίτη φάση (εξαίρεση από την κατεδάφιση) ενώ όσα ακίνητα νομιμοποιηθούν οφείλουν να αναφέρονται στο Ε9 εάν πρόκειται για «νομιμοποιημένο» οικόπεδο ή κτίσμα.

Στις πρόσθετες διευκρινίσεις που αναγκάστηκε να δώσει χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος 20 ημέρες μετά την έναρξη της υποβολής δηλώσεων για τα αυθαίρετα και υπό την πίεση των μηχανικών που μιλούν για εμπορευματοποίηση της διαδικασίας, γκρίζες ζώνες και σοβαρά λάθη, δίνονται απαντήσεις και σε μία σειρά από άλλα ζητήματα:

1) Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συνιδιοκτητών ενός ακινήτου και εφόσον η αυθαίρετη κατασκευή ή χρήση δεν έχει εκτελεστεί σε κοινόχρηστο χώρο, η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε συγκύριο χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.
2) Το ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής αιτήσεων έχει τη δυνατότητα διορθώσεων προκειμένου να διευκολυνθεί η κατάθεση στοιχείων και η εμπρόθεσμη πληρωμή των προστίμων, ακόμη και αν δεν έχει προχωρήσει η ολοκλήρωση των εργασιών αποτύπωσης και η καταμέτρηση των παραβάσεων που προϋποθέτει χρόνο (αυτοψία, ανάλυση αδειών κ.α).
3) Για να υπολογιστεί μείωση κατά 50% του προστίμου σε περιπτώσεις ΑμεΑ απαιτείται ποσοστό αναπηρίας 67% και απαραίτητα εισοδηματικό κριτήριο (έως 8.000€ ατομικό εισόδημα και έως 12.000€ οικογενειακό εισόδημα).
4) Αν σε εκτός σχεδίου οικόπεδο υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες και αντίστοιχα κτίσματα τα οποία έχουν μοιραστεί μεταξύ των ιδιοκτητών χωρίς σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας που απαγορεύεται, τότε η ρύθμιση γίνεται για το καθένα ξεχωριστά.
5) Το πρόστιμο για τις πισίνες ανεξάρτητα από το μέγεθος υπολογίζεται με συντελεστή 0,5.
6) Κτίριο με οικοδομική άδεια λυόμενου που έχει κατασκευαστεί με συμβατική κατασκευή θεωρείται αυθαίρετο και υπάγεται στο ν. 4014/11.
7) Ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (21-9-2011) και όχι με αυτή που αναγράφεται στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
8) Ακίνητο με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που έχει οικοδομική άδεια έτους 2010 υπάγεται κανονικά στο νόμο.
9) Ημιτελές κτίριο που είχε δηλωθεί με το νόμο Τρίτση και έχει εξαιρεθεί από την κατεδάφιση (τρίτη φάση) ενώ ολοκληρώθηκε η κατασκευή του χωρίς σχετική άδεια, μπορεί να υπαχθεί στην ρύθμιση.



Διαβάστε περισσότερα...

Ανάπηροι απειλούνται με διακοπή ρεύματος




Με διακοπή ρεύματος απειλούνται σοβαρά πάσχοντες, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν το τέλος ακινήτων.

Όπως μεταδίδει το www.iatronet.gr, η κυβέρνηση δεν έχει λάβει καμία μέριμνα για την προστασία χρονίως πασχόντων ατόμων, όπως νεφροπαθείς, οι οποίοι εξαρτώνται από ιατρικά μηχανήματα υποστήριξής τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει μεν εξαιρέσει ορισμένες κατηγορίες αναπήρων, οι οποίοι, όμως, πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του τέλους και στη συνέχεια να ζητήσουν ειδική αντιμετώπιση!

Το θέμα αυτό επισημαίνει το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, σε επιστολή που έστειλε στον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και κοινοποίησε στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι μειωμένη καταβολή τέλους ακινήτων δικαιούνται μόνο οι έχοντες ολική τυφλότητα και βαριά κινητική αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 80%.

Η διάταξη αυτή δεν προστατεύει άλλες βαριές κατηγορίες αναπηρίας που έχουν 80% και άνω όπως είναι τα άτομα με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και άλλες αναπηρίες.

Ακόμα και για τους ολικά τυφλούς και βαριά κινητικά αναπήρους η Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν την πρώτη δόση και μετά να προσέλθουν στην εφορία για να καταβάλλουν τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν ότι εντάσσονται στην ευνοϊκή ρύθμιση καταβολής μειωμένου τέλους.



Διαβάστε περισσότερα...

Η βουλευτής Φωκίδος, Αφρ.Παπαθανάση για το Σχέδιο Νόμου του Υπ.Υγείας



Η Βουλευτής Ν. Φωκίδας Αφροδίτη Παπαθανάση, μίλησε την Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, στην Ολομέλεια της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Ανασυγκρότηση Φορέων Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις».

…«Για τα κόμματα εξουσίας αλλά και τα κόμματα της ευρύτερης αντιπολίτευσης υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό σχεδόν για τα πάντα – καθώς υπάρχει η διαφορετικότητα της αντίληψης,

η διαφορετικότητα στην ανάλυση και στην άποψη για τα πράγματα - υπάρχουν βέβαια επίλογοι και αστερίσκοι που μπορεί και μόνο να προστίθενται για να «υπερασπιστούν» και μόνο την ανάγκη της διαφορετικότητας και της αυτοσυντήρησης.

Ειδικά σήμερα, στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας και της πρόνοιας δεν χωρούν αστερίσκοι, γιατί οι ανάγκες είναι πραγματικές και είναι δραματικές, γιατί μιλάμε για την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και μιλάμε για την κατ’ εξοχήν έκφραση της κρίσης. Το παρόν σχέδιο νόμου χτυπά στην καρδιά του κράτους πρόνοιας και φέρνει μαζί του, πέρα από τα ειδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, μεγάλες αλήθειες για τις οποίες πρέπει να απαντήσουμε ειλικρινά» ..

…«Έχοντας ζήσει τον μέγιστο παραλογισμό ενός πλήρους εξοπλισμένου Κέντρου Αποκατάστασης στην Άμφισσα – κέντρο πλήρως εξοπλισμένο από το 2006 – που ακόμη δεν μπορεί να λειτουργήσει – γιατί τίποτε δεν έγινε σύμφωνα με την νομική και διοικητική διαδικασία στην ώρα του και όπως έπρεπε , προσωπικά πιστεύω – και θα το στηρίξω με όλες μου τις δυνάμεις την προσπάθεια αυτή – ότι με το παρόν σχέδιο νόμου δίνονται πλέον οι δυνατότητες να κάνουμε στον χώρο τα πρόνοιας και της αποκατάστασης ατόμων με αναπηρία , σταθερά και ασφαλή βήματα. Δεν χρειαζόμαστε «πυροτεχνήματα» - χρειαζόμαστε σύνεση, σταθερά και ασφαλή βήματα»..

Τίθενται επί της ουσίας ξανά μέσα από αυτό το σχέδιο νόμου ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα:

• Για την διαχρονική στάση και συμπεριφορά της πολιτείας απέναντι στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού,

• Γα την πολιτική συναλλαγή – ακόμη και στο ευαίσθητο πεδίο της πρόνοιας - με την σπάταλη και κοινωνικά άδικη και πολιτικά κολάσιμη συμπεριφορά όσων «διένειμαν» επιδόματα και συντάξεις σε ομάδες ψηφοφόρων και όχι σε αυτούς που πραγματικά τα είχαν ανάγκη,

• Για την αδυναμία της Πολιτείας εδώ και χρόνια να βάλει τάξη και σειρά στις δομές πρόνοιας, με στόχο την παροχή καλύτερων υπηρεσιών

• Για την αδυναμία – την μη συνεργασία των δομών πρόνοιας,
• Για το ότι οι κοινωνικές παροχές στην χώρα ενώ είναι σε ποσοστά από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης – είναι από τις λιγότερο αποτελεσματικές για την καταπολέμηση της φτώχειας και του αποκλεισμού,

• Για τα εκατομμύρια ευρώ που ξοδεύονται σε κέντρα αποθεραπείας ξένων χωρών – με την οικονομική αιμορραγία των παθόντων και των οικογενειών τους και των ασφαλιστικών ταμείων,
Δηλαδή, τελικά και ο τομέας της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης υπήρξε και αυτός καθρέπτης των στρεβλώσεων και της αναποτελεσματικότητας των τελευταίων δεκαετιών.

Το πολιτικά και ηθικά ζητούμενο είναι:


• Να προσφέρουμε ηθική και οικονομική στήριξη στα άτομα με αναπηρία και στις ευπαθείς ομάδες – να προσφέρουμε γαλήνη και προστασία – να συμπεριφερθούμε με την απαιτούμενη αξιοπρέπεια,

• Να κάνουμε τους λίγους πόρους που διαθέτουμε – το μέγιστο δυνατόν αποδοτικούς,

• Να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και έλεγχος, στην διάθεση των δυνάμεων και των πόρων

• Να εξοικονομήσουμε δυνάμεις από εκεί που σπαταλούνται σήμερα ασκόπως, και να τις κατευθύνουμε σε χρήσιμες ανάγκες που έχει η κοινωνία και στις οποίες δεν έχουμε επισέλθει. Όπως για παράδειγμα είναι η άνοια, το αλτσχάϊμερ, ο αυτισμός, οι άστεγοι και που είναι ένα πρόβλημα που εντείνεται και που για τα οποία παρεμβαίνουμε εξοικονομώντας από δυνάμεις και όχι υστερώντας από κάποιον πολίτη που δικαιούται και τις απολαμβάνει μέχρι σήμερα, αλλά εξοικονομώντας δυνάμεις.

Με το υπό συζήτηση σ/ν για την «Ανασυγκρότηση Φορέων κοινωνικής Αλληλεγγύης, Κέντρα Αποκατάστασης, Αναδιάρθρωση Ε.Σ.Υ. και άλλες διατάξεις», συγκροτείται για πρώτη φορά σε ολόκληρη την επικράτεια Εθνικό Σύστημα Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης με την ένταξη Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας στο Ε.Σ.Υ.

Με την ένταξη των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας στα νοσοκομεία θα είναι δυνατή:


• Η παροχή υπηρεσιών αποκατάστασης στον πολίτη,
• Ενώ θα παραμείνει στον σκοπό των Κέντρων και η παροχή υπηρεσιών υγείας – όλων των ηλικιών – με κινητικά ή νοητικά προβλήματα.

• Επίσης σκοπός των Κέντρων θα είναι η πρώιμη διάγνωση, η ψυχολογική , κοινωνική και συμβουλευτική υποστήριξη, η ενημέρωση των Ατόμων με Αναπηρίες και των Οικογενειών τους και η προεπαγγελματική και επαγγελματική τους κατάρτιση.

Τα βασικά σημεία για την λειτουργία των κέντρων όπως εμφανίζονται στο σ/ν είναι τα ακόλουθα:

• Από 01.01.2012 οι υπηρεσίες των Κέντρων Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης (σχεδόν το σύνολο των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ - ΚΣΑΜΕΑ ) θα παρέχονται από τα νοσοκομεία στα οποία εντάσσονται και θα λειτουργούν ως οργανικές μονάδες των νοσοκομείων , με την έκδοση του απαιτούμενου εσωτερικού οργανισμού του Κέντρου.

• Η κάλυψη των αναγκών των Κέντρων Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης θα προγραμματίζεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου των Νοσοκομείου και με απόφαση του Υπουργού Υγείας μετά από γνώμη του ΚΕ.Σ.Υ. μπορεί να ορίζεται η δυνατότητα πρόσληψης ιατρών και άλλων ειδικοτήτων απαραίτητων για την λειτουργία των εν λόγω Κέντρων.

• Ο Διοικητής του Νοσοκομείου – με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου – μπορεί να συνάπτει συμβάσεις με τους ασφαλιστικούς φορείς με βάση τις οποίες θα καλύπτονται από αυτούς υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους τους από τα Κέντρα Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης.

• Διευθυντής στα κέντρα θα είναι φυσίατρος για να μπορεί να γίνει σωστά η δουλειά. Αυτός θα διευθύνει το κέντρο αποκατάστασης σε στήριξη με τους λογοθεραπευτές, με τους φυσιοθεραπευτές. Ποιο είναι το κέρδος από αυτή την κοινή λειτουργία; Το κέρδος είναι ότι το κέντρο αποκατάστασης όπως και το κέντρο υγείας θα είναι κάτω από τη μεγάλη διοικητική και οικονομική φροντίδα του νοσοκομείου. Δηλαδή, κερδίζουμε ανθρώπους, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να στήνει ξεχωριστό μαγειρείο για να ταΐσει, θα είναι παράρτημα του νοσοκομείου και θα στηρίξει τις ίδιες μονάδες που υπάρχουν και μία σειρά από άλλα πλεονεκτήματα.

Πιστεύω , πως σημεία που θα πρέπει να προσέξουμε – αλλά και να δρομολογήσουμε αφορούν τα ακόλουθα:

• Στα Κέντρα Φυσικής & Ιατρικής Αποκατάστασης θα πρέπει με σαφείς όρους να συνυπάρξουν η ιατρική και η κοινωνική παροχή & προστασία

• Υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι δομές πρόνοιας και οι δράσεις πρόνοιας ανά περιφέρεια, ανά νομό να μπορέσουν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό , συντονισμό και συνέργειες.

• Είναι αδιανόητο , σήμερα , σε έναν νομό να υπάρχουν δομές και χώροι που παρέχονται υπηρεσίες πρόληψης και πρόνοιας και οι Δομές αυτές να μην καταφέρει να έχουν μία συντεταγμένη δράση στήριξης του πληθυσμού. Άρα, είναι πολύ μεγάλη ανάγκη για συνέργειες των δράσεων αυτών όπως μεγάλη είναι η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το θεσμικό πλαίσιο και να υπάρχει και δυνατότητα στήριξης Δομών & Δράσεων και μεταξύ των διαφόρων Υπουργείων. Για παράδειγμα, έχουμε τα ειδικά σχολεία. Στα ειδικά σχολεία (Υπ. Παιδείας) χρειάζονται κάποιες δράσεις και κάποιες ειδικότητες ανθρώπων οι οποίοι σήμερα μπορεί να υπάρχουν μόνο σε ένα κέντρο στήριξης (Υπ. Υγείας) . Πρέπει να βρείτε τον τρόπο να μπορεί και να πρέπει να μπορεί, για παράδειγμα, ο παιδοψυχολόγος από τη μία δομή να στηρίζει και την άλλη δομή.

• Σχετικά με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και ειδικά αυτά που έχουν χρηματοδότηση 100% από τον εθνικό προϋπολογισμό. Υπάρχουν οι δομές αυτές όπως είναι η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, με εξαιρετικά καλό επιστημονικό δυναμικό και έμπειρο προσωπικό. Είναι, όμως, για παράδειγμα κρίμα αυτή η μονάδα, να μην μπορεί να έχει κάποια άμεση συνέργεια ή με κάποιο τοπικό νοσοκομείο ή με ένα ειδικό σχολείο ή με ένα κέντρο αποκατάστασης.


Διαβάστε περισσότερα...

Στο μικροσκόπιο 19.000 επιδόματα αναπηρίας!

Άμεσος επανέλεγχος από ΙΚΑ και υπουργείο Υγείας.



«Επιδημία» τυφλών και βαρέως αναπήρων φαίνεται ότι πλήττει τέσσερις περιοχές της χώρας! Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Βοιωτία και Κόρινθος παρουσιάζουν την τελευταία τριετία εντυπωσιακή αύξηση στον αριθμό των ατόμων που δικαιούνται επίδομα λόγω αναπηρίας και τυφλότητας, γεγονός που έχει ήδη κινητοποιήσει τον αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό του ΙΚΑ και του υπουργείου Υγείας.

Όπως μαρτυρά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει το protothema.gr, στις παραπάνω περιοχές περισσότερα από 19.000 άτομα έλαβαν επίδομα λόγω αναπηρίας ή τυφλότητας μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Σε κάποια περίπτωση δε το ποσοστό των δικαιούχων του επιδόματος βαριάς αναπηρίας εκτινάχθηκε κατά 18,1% σε διάστημα ενός έτους ενώ η απογραφή σε άλλη περιοχή έδειξε ότι οι δικαιούχοι αυξάνονται κάθε δίμηνο με γεωμετρική πρόοδο!

Ειδικότερα, στο έγγραφο που εστάλη στο ΙΚΑ πριν από τρεις εβδομάδες, αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των επιδοτούμενων ατόμων με αναπηρίες για τα έτη 2009, 2010, 2011 παρατηρείται στις πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Θεσσαλονίκης, Ζακύνθου, Βοιωτίας και Κορίνθου μη αναμενόμενη αύξηση στις αντίστοιχες πληρωμές». Έτσι, ο υφυπουργός Υγείας κ. Μάρκος Μπόλαρης καλεί τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Ροβέρτο Σπυρόπουλο να διενεργήσει άμεσα με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας «τον επανέλεγχο των περιπτώσεων εκείνων που εισπράττουν την προαναφερόμενη οικονομική ενίσχυση στις εν λόγω περιοχές».

Θεσσαλονίκη: αύξηση κατά 29% στον όγκο των καταβαλλόμενων επιδομάτων αναπηρίας
Περί τα 3,4 εκατ. ευρώ ήταν το μέσο μηνιαίο κόστος των καταβαλλόμενων επιδομάτων βαριάς αναπηρίας στο νομό Θεσσαλονίκης το 2009. Το ποσό αυξήθηκε κατά 16% το επόμενο έτος, με τις πληρωμές για επιδόματα να φτάνουν σε 4,1 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον μήνα, ενώ σε… ανοδική πορεία βρισκόταν και μέχρι τον Αύγουστο του 2011: καταγράφηκε αύξηση κατά 12,7% στα επιδόματα βαριάς αναπηρίας.

Βοιωτία: αύξηση κατά 35% στις πληρωμές για επιδόματα
Κατά την τριετία 2009 -2011 το μέσο μηνιαίο κόστος των επιδομάτων αυξήθηκε κατά 35%. Το 2009 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Βοιωτίας κατέβαλε 396.000 ευρώ το μήνα σε άτομα με αναπηρία και το 2011 η αύξηση των δικαιούχων εκτίναξε και το ποσό των επιδομάτων σε 550.000 ευρώ μηνιαίως.

Κόρινθος: εγκρίθηκαν 91 νέα επιδόματα βαριάς αναπηρίας μέσα σε δύο μήνες
Το μέσο μηνιαίο κόστος επιδομάτων βαριάς αναπηρίας για την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας ανερχόταν το 2009 στο ποσό των 720.000 ευρώ. Δύο χρόνια αργότερα ήταν 810.000 ευρώ (άλλως καταγράφεται αύξηση κατά 12,5%). Τονίζεται δε στο έγγραφο ειδικά για την Κόρινθο η μη αναμενόμενη αύξηση των πληρωμών. Αναφέρεται ενδεικτικά ότι το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου 2011 ο αριθμός των δικαιούχων βαριάς αναπηρίας ήταν 1305 (αύξηση κατά 6% σε σχέση με το προηγούμενο δίμηνο) και το χρονικό διάστημα Μαΐου –Ιουνίου ήταν 1396 άτομα (αύξηση κατά 7% σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα).

Ζάκυνθος: διπλασιάστηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος τυφλότητας σε επτά χρόνια
Ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος τυφλότητας για την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ζακύνθου το 2004 ήταν 367 άτομα. Το 2009 είχαν φτάσει τα 689 άτομα, το επόμενο έτος καταγράφηκαν 662 άτομα και το 2011 -μέχρι και τον Αύγουστο- οι δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας ήταν 639 άτομα. Ο αριθμός σε κάθε περίπτωση κρίνεται πολύ υψηλός σε σχέση με τον πληθυσμό.

Όπως μαρτυρά έγγραφο του υπουργείου Υγείας, που αποκαλύπτει το protothema.gr, στις παραπάνω περιοχές περισσότερα από 19.000 άτομα έλαβαν επίδομα λόγω αναπηρίας ή τυφλότητας μέσα σε τρία μόλις χρόνια.


Διαβάστε περισσότερα...

Με τον Οτο στο πλευρό του



Η ουλή των έξι εκατοστών στο σημείο του δέρματος πάνω απ' την καρδιά και η αναπηρία σε ποσοστό 50% υποχρεώνουν τον Σβεν Φίντεζαϊν να θυμάται πάντα την 25η Σεπτεμβρίου 2010.

Ήταν η μέρα του πανικού στο «Βέζερσταντιον» μετά τη λήξη του ντέρμπι του γερμανικού Βορρά ανάμεσα στη Βέρντερ Βρέμης και στο Αμβούργο.

Η μέρα που ο ψηλόσωμος (2,03 μ. ύψος) υποστηρικτής του Αμβούργου προσπαθεί ακόμα να ανακατασκευάσει στο μυαλό του. Θυμάται μόνο τη στιγμή που μαζί με άλλους τρεις φίλους του ανέβηκε στο τρένο για τη Βρέμη.

Από τους γιατρούς σε νοσοκομείο της Βρέμης ενημερώθηκε πέντε μέρες μετά το παιχνίδι ότι ποδοπατήθηκε από οπαδούς του Αμβούργου που εκνευρίστηκαν απ' την ημίωρη παραμονή τους στην εξέδρα, απ' αυτούς ότι η ομάδα του είχε χάσει με 3-2, απ' αυτούς ότι είχε μπει σε τεχνητό κώμα για εκατόν είκοσι ώρες.

Έλαβε ψυχολογική υποστήριξη προκειμένου να αποδεχτεί τα τραύματα που κουβαλάει για το υπόλοιπο της ζωής του και καθότι μόνος πατέρας δύο παιδιών, είχε την απαραίτητη βοήθεια της κατά τρία χρόνια μεγαλύτερης (47 ετών) αδερφής του προκειμένου να σταθεί ξανά στα πόδια του. Κι ο ίδιος και τα τέκνα.

Η αδερφή του τον βοήθησε στα της ζωής εκτός ποδοσφαίρου. Στο μέρος της ζωής του που έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο τον βοήθησε το ίδρυμα Ζεπ Χέρμπεργκερ και ο Οτο Ρέχαγκελ.

Ήταν πρωτοβουλία του πρώην προπονητή της εθνικής ομάδας μας και μέλους του ιδρύματος όλες οι ενέργειες που έγιναν ώστε ο Σβεν Φίντεζαϊν να αισθάνεται συνέχεια ότι η ποδοσφαιρική οικογένεια δεν τον ξεχνάει. Αυτή είναι και η αποστολή του ιδρύματος, η διατήρηση της στενής σχέσης ανάμεσα στο παιχνίδι (ποδόσφαιρο) και στους υποστηρικτές του (φίλαθλοι).

Στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, με όλα τα έξοδα πληρωμένα απ' το ίδρυμα, ο Σβεν Φίντεζαϊν μπόρεσε για πρώτη φορά μετά το ατύχημά του να πάει διακοπές με τα παιδιά του. Το ευχόταν, ο Ότο Ρέχαγκελ το έμαθε και φρόντισε για την πράξη.

Νωρίτερα, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε λάβει επίσημη πρόσκληση απ' τη Βέρντερ Βρέμης να παρακολουθήσει το αντίστοιχο ντέρμπι (με το Αμβούργο) της τρέχουσας σεζόν. Η ζωή του μπήκε ξανά σε ρυθμό. Όχι με τα ίδια δεδομένα, όχι όπως την είχε συνηθίσει, φυσιολογική, αλλά μπήκε.


Πηγή: http://www.sportdog.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Διατροφή και άσκηση «βελτιώνουν» την υπνική άπνοια



Η διαταραχή κόβει την αναπνοή όταν κοιμόμαστε.

Οι παχύσαρκοι άνθρωποι που ακολουθούν την μεσογειακή διατροφή και, παράλληλα, ασκούνται σωματικά, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένα από τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με μία νέα ελληνική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Τμήματος του πανεπιστημίου της Κρήτης, με επικεφαλής τον Χριστόφορο Παπανδρέου εξέτασαν τις περιπτώσεις 40 παχύσαρκων ασθενών που υπέφεραν από το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, που οδηγεί σε συχνές διακοπές της αναπνοής στη διάρκεια του ύπνου.

Η διαταραχή εκτιμάται ότι αφορά το 2% έως 4% του ενήλικου πληθυσμού με μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σοβαρότητας, ενώ στους παχύσαρκους το ποσοστό της διαταραχής μπορεί να αυξηθεί στο 20-40%.

Από τους 40 ασθενείς που εξετάσθηκαν, οι μισοί ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα και οι άλλοι μισοί άλλου τύπου δίαιτα. Και οι δύο ομάδες κλήθηκαν να αυξήσουν τη σωματική δραστηριότητά τους, κάνοντας τουλάχιστον μισή ώρα περπάτημα την μέρα. Επίσης όλοι οι συμμετέχοντες έκαναν θεραπεία φορώντας ειδική μάσκα στον ύπνο τους, που διοχετεύει σταθερό αέρα στους πνεύμονές τους κατά τη νύχτα.

Οι έλληνες επιστήμονες κατέγραψαν, στη διάρκεια του ύπνου, την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου των ασθενών, τις κινήσεις των ματιών, το ροχαλητό κ.α., Επανέλαβαν τον έλεγχο μετά από ένα εξάμηνο και ενώ είχε μεσολαβήσει η σχετική δίαιτα. Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ασθενείς είχαν ακολουθήσει την μεσογειακή διατροφή, είχαν μειωμένο αριθμό περιστατικών άπνοιας στη διάρκεια της φάσης της ταχείας κίνησης των ματιών τους (REM), όταν κανείς συνήθως ονειρεύεται, μια φάση που κατά μέσο όρο καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής διάρκειας του ύπνου.

Η μελέτη έδειξε ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με τη βελτίωση των συμπτωμάτων της άπνοιας στη διάρκεια μιας φάσης του ύπνου, όχι όμως μια συνολική βελτίωση στη σοβαρότητα της διαταραχής. Οι ερευνητές προτείνουν να γίνουν νέες έρευνες σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών για να κατανοηθούν πλήρως οι ωφέλειες της συγκεκριμένης διατροφής.


Διαβάστε περισσότερα...

Θεραπευτικό το γέλιο!



Νικήστε τις αρρώστιες φυσικά.

Το γέλιο μπορεί να γίνει η ασπίδα του οργανισμού μας στις καθημερινές πιέσεις και να μας βοηθήσει να νικήσουμε τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσουν το άγχος και οι υποχρεώσεις.

Τελευταία γίνεται μεγάλη συζήτηση στον δυτικό κόσμο για τη θεραπεία με το γέλιο και μάλιστα στη Βρετανία ιδρύθηκε η πρώτη κλινική γέλιου, όπου εφαρμόζεται η «γελωτοθεραπεία».

Το γέλιο:
- Διευκολύνει την αναπνοή
- Ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία
- Ελέγχει την πίεση του αίματος
- Ηρεμεί τους μυς
- Ανακουφίζει από τους πόνους

Όταν ένα χαμόγελο μετατρέπεται σε ξεκαρδιστικό γέλιο, οι μύες του προσώπου συσπώνται, με αποτέλεσμα να διεγείρονται τα υποκείμενα αγγεία του αίματος, που οδηγούν στον εγκέφαλο και να αυξάνεται η ροή του αίματος προς αυτόν.

Αυτή η «άσκηση» συμβάλλει στην αύξηση της παροχής αίματος στην περιοχή του εγκεφάλου και την τροφοδότηση αυτού με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η αύξηση της παραγωγής ενδορφινών και άλλων ορμονών προκαλεί ευφορία και ηρεμία.

Το γέλιο καταστέλλει τις ορμόνες κορτιζόνη και αδρεναλίνη, επιτρέποντας στον οργανισμό να ανακτήσει τη φυσιολογική κατάστασή του από τις πιέσεις που του ασκούνται.

Ένα γνήσιο, ξεκαρδιστικό γέλιο από την κοιλιά μπορεί να γυμνάσει τους μύες και τα όργανα του κυρίως κορμού, όπως επίσης και να τονώσει τα νεύρα.

Ένας άνθρωπος που γελάει από την κοιλιά για μια ώρα καταναλώνει 500 θερμίδες. Οι υπάρχουσες ιατρικές μελέτες έχουν δείξει ότι είναι δυνατόν να κινούνται όλοι σχεδόν οι μύες του σώματος την ώρα που γελάει ένας άνθρωπος, και αρκετοί από αυτούς θα οδηγήσουν στην παραγωγή αρκετών ενδορφινών.


Πηγή: http://www.iatropedia.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Κρυολόγημα και εποχιακές ιώσεις



Οι «απειλές» της υγείας το χειμώνα.

Το καλοκαίρι πέρασε και το φθινόπωρο είναι ήδη εδώ, φέρνοντας μαζί του τη γρίπη, το κρυολόγημα και τις εποχιακές ιώσεις που αφορούν κυρίως στο αναπνευστικό σύστημα και ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους.

Οι ιώσεις προκαλούνται από ιούς που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο, κυρίως μέσω του βήχα και του φταρνίσματος. Οι ιοί αυτοί γίνονται επιβλαβείς εάν εισχωρήσουν στον οργανισμό. Προσκολλώνται στο εσωτερικό της μύτης ή του λάρυγγα/λάρυγγα (γι’ αυτό νιώθουμε τις ενοχλήσεις στη μύτη ή το γνωστό γρατσούνισμα στο λαιμό) και εξαπλώνονται στο αναπνευστικό σύστημα και πιο σπάνια στους πνεύμονες.

Ως απάντηση, το ανοσοποιητικό σύστημα κατακλύζει αυτές τις περιοχές με τα λευκά αιμοσφαίρια τα οποία και λειτουργούν ως αντι-μολυσματικοί παράγοντες.

Οι συνεχείς εναλλαγές της θερμοκρασίας, από τις οποίες χαρακτηρίζεται το φθινόπωρο, είναι η κύρια αιτία εμφάνισης μιας ίωσης, ενώ η κακή διατροφή, η κούραση και η αυξημένη υγρασία, αποτελούν επιπλέον παράγοντες για κρούσματα ρινοφαρυγγίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.ά.

Το κοινό κρυολόγημα είναι το συχνότερο μεταδοτικό νόσημα της εποχής, το οποίο συνήθως συνοδεύεται από βήχα, καταρροή και πυρετό. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη σωματικής άσκησης, από την κακή διατροφή και το κάπνισμα, παράγοντες που εξασθενούν τις άμυνες του οργανισμού, ‘συμβάλει’ στην αύξηση των ιώσεων αλλά και των ασθενών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα αποτελέσματα των ερευνών, από επιστήμονες γιατρούς, ένας ενήλικας πέφτει δύο με τέσσερις φορές το χρόνο στο κρεβάτι με κρυολόγημα, ενώ στα παιδιά η συχνότητα εμφάνισης μιας ίωσης είναι διπλάσια.

Οι γιατροί συνιστούν προσοχή σε κλειστούς χώρους, συχνή πλύση των χεριών και καλό καθαρισμό των επιφανειών και αντικειμένων, με τα οποία υπάρχει καθημερινή επαφή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείξουν οι γονείς, καθώς οι παιδικοί σταθμοί και τα νηπιαγωγεία μετατρέπονται σε εστίες ιώσεων.

Ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών, με γρίπη ή κρυολόγημα ή κάποια εποχιακή ίωση, έχει την τάση να προχωρά σε αλόγιστη χρήση φαρμάκων, χωρίς μάλιστα τη συμβουλή ενός γιατρού ή φαρμακοποιού, κάτι το οποίο αντί να βοηθά, επιβαρύνει τον οργανισμό. Οι ειδικοί τονίζουν πως ότι χειρότερο για την αντιμετώπιση των ιώσεων είναι η λήψη αντιβιοτικών.

Άλλωστε, οι ιοί εξελίσσονται συνεχώς και έτσι τα φάρμακα δεν μπορούν να τους καταπολεμήσουν. Αντίθετα, τα βλεννολυτικά αποτελούν βοηθητικό θεραπευτικό μέσο, λόγω των βλεννολυτικών, βλεννοκινητικών και των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους.

Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνω και πάλι ότι δεν είναι αναγκαία η χορήγηση αντιβίωσης παρά μόνο τότε που ο βήχας συνεχίζει για πάνω από 7-10 ημέρες, εμφανισθεί πυρετός, οι εξετάσεις (αντισώματα, γενική αίματος, CRP κλπ) είναι θετικές ή βρεθούν ευρήματα μικροβιακής εστίας στο ανώτερο αναπνευστικό (πχ. ρινοφαρυγγίτιδα).

Τα παιδιά είναι πιο ευπαθή στο συχνό βήχα, στις ιώσεις και τη γρίπη σε σχέση με τους ενήλικες, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως, εκτιμάται ότι θα αρρωστήσουν από οκτώ έως δώδεκα φορές κατά τη διάρκεια του έτους, συνήθως επειδή θα κολλήσουν κάτι από τους φίλους τους στο σχολείο.

Αμβροξόλη, ένα βλεννολυτικό, που αποδεδειγμένα βοηθάει στην καταπολέμηση του παραγωγικού βήχα


Για περισσότερα από 30 χρόνια η δραστική ουσία Αμβροξόλη βοηθά ολόκληρη την οικογένεια να αναπνέει πιο εύκολα σε περιόδους υγρού βήχα. Η δράση της αποκαθιστά τη φυσική άμυνα και τους μηχανισμούς κάθαρσης του σώματος, προφυλάσσει, προστατεύει και ρυθμίζει αποτελεσματικά το έκκριμα που περιβάλλει τη βλεννογόνο μεμβράνη και διατηρεί τους αεραγωγούς μας υγρούς και υγιείς.

Έχει, επίσης, επιπρόσθετα αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μειώνει τη βρογχική υπεραντιδραστικότητα, ,αυξάνει τη διεισδυτικότητα των αντιβιοτικών στους ιστούς και λειτουργεί σαν τοπικό αναισθητικό στο φάρυγγα και επιπλέον ενεργοποιεί την παραγωγή του surfactant.

Από τα λίγα πράγματα που ξέρουμε για το έκκριμα αυτό είναι ότι μέρα-νύχτα κινείται σταθερά κατά μήκος της επιφάνειας της μεμβράνης, σαν κυλιόμενη σκάλα, καταστρέφοντας συστηματικά μικρόβια και μολυσματικούς παράγοντες. Εάν προσβληθείτε από αναπνευστική νόσο, η παραγωγή κολλώδους φλέματος που προκαλείται επηρεάζει αυτό το σύστημα μεταφοράς με αποτέλεσμα υγρό βήχα.

Συμβουλές και οδηγίες για γρήγορη ανάρρωση


-Χρησιμοποιείτε αφυγραντήρα στα υπνοδωμάτια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας
-Αφήστε να τρέξει ζεστό νερό στο ντους ή στο νιπτήρα και αναπνεύστε τον ατμό. Αυτό βοηθά στον καθαρισμό του αναπνευστικού συστήματος
-Βεβαιωθείτε ότι όλοι πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά από κάθε γεύμα και αποφεύγετε να μοιράζεστε ποτά ή φαγητό με άλλα άτομα, εφόσον αυτό είναι δυνατό
-Χρησιμοποιείτε αντιπυρετικά – αναλγητικά για την αντιμετώπιση του πυρετού και των μυαλγιών
-Για το πολύ ενοχλητικό σύμπτωμα της καταρροής, θα βρείτε ανακούφιση από κάποιο ρινικό σπρέι ή σταγόνες φυσιολογικού ορού που θα σας προτείνει ο φαρμακοποιός σας
-Για την αντιμετώπιση του βήχα, αποτελεσματική είναι η χρήση ενός βλεννολυτικού, το οποίο θα βρείτε στο φαρμακείο.

Επωφεληθείτε από τα συμπληρώματα διατροφής!


Δυναμωτικά -μαγειρεμένα στο σπίτι- γεύματα είναι ό,τι χρειάζεται για να πάρετε δυνάμεις. Εάν δεν τρέφεστε σωστά κάθε μέρα (π.χ. 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα), μπορείτε να πάρετε και εσείς αλλά να δώσετε και στο παιδί σας πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία θα αγοράσετε μόνο από το φαρμακείο.

Με τη λήψη συμπληρωμάτων μπορεί να μη νιώσετε αμέσως καλά, αλλά σίγουρα η ανάρρωση θα είναι πολύ πιο σύντομη. Μάλιστα, εάν από τα πρώτα συμπτώματα προβείτε στη χρήση του κατάλληλου συμπληρώματος, τότε είναι πολύ πιθανό να καταφέρετε να αποτρέψετε το κρυολόγημα ή τη γρίπη από το να αναπτυχθούν πλήρως.

Τα κατάλληλα πολυβιταμινούχα είναι αυτά που περιέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και επιπλέον υψηλής περιεκτικότητας εκχύλισμα Ginseng G115, στη σωστή ποσότητα και αναλογία.

Για τα παιδιά επιπλέον, πρέπει να περιέχει Λυσίνη, ένα σημαντικό αμινοξύ, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.


Πηγή: http://www.iatronet.gr
Διαβάστε περισσότερα...

Απαγορευμένο το γενετικά τροποποιημένο ΜΟΝ810 καλαμπόκι



Αποτελεί κίνδυνο κίνδυνο για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία
.
Απαγορεύεται για δύο χρόνια η καλλιέργεια αραβοσίτου που έχει υποστεί τη γενετική τροποποίηση ΜΟΝ810, με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Δριβελέγκα.

Μέχρι σήμερα ίσχυε αντίστοιχη απαγόρευση, που όμως αφορούσε μόνο στις εγγεγραμμένες ποικιλίες υβριδίων του κοινοτικού καταλόγου, γεγονός που οδηγούσε στην αναγκαιότητα της περιοδικής ανανέωσης κάθε νέου υβριδίου που εμφανιζόταν στην αγορά.

Όπως τόνισε ο κ. Δριβελέγκας «με την απόφαση αυτή, συνεχίζουμε αταλάντευτα την πολιτική απαγόρευσης της καλλιέργειας τροποποιημένων φυτών στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι έως τώρα διαδικασίες απλοποιούνται και γίνονται πιο αποτελεσματικές, δεδομένου ότι κάθε νέο υβρίδιο αραβοσίτου με την τροποποίηση ΜΟΝ810, τίθεται αυτόματα εκτός καλλιέργειας στη χώρα μας».

Διευκρίνισε, δε, ότι η εν λόγω απόφαση σύντομα θα κοινοποιηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, συνοδευόμενη από τα νέα επιστημονικά δεδομένα.

Να σημειωθεί, ότι η συνολική απαγόρευση της γενετικής τροποποίησης ΜΟΝ810 στη χώρα μας στηρίχθηκε σε ήδη υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία, αλλά και σε νέα συμπληρωματικά, τα οποία αφορούν πιθανό κίνδυνο για το περιβάλλον, την ανθρώπινη υγεία, καθώς και τη μελισσοκομία.


Διαβάστε περισσότερα...

Τι ισχύει για το ειδικό τέλος ακινήτων για τους ΑμεΑ;





Το ειδικό τέλος ακινήτων ορίζεται βάσει του άρθρου 53 (και πιο συγκεκριμένα την παράγραφο 6β) του νόμου 4021 του 2011. Διατάξεις τους έχουν τροποποιηθεί και συμπληρωθεί από τον νόμο 4047 του 2012.

Άρθρο 53

Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)


1. Για επιτακτικούς λόγους εθνικού συμφέροντος που συνίστανται στην άμεση μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, επιβάλλεται ειδικό τέλος υπέρ του Δημοσίου στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά τη 17η Σεπτεμβρίου κάθε έτους στο τέλος ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α' 62) σύμφωνα με τις επόμενες διατάξεις του παρόντος άρθρου.

2. Για τον υπολογισμό του τέλους της παραγράφου 1 λαμβάνεται υπόψη το εμβαδόν της δομημένης επιφάνειας, το ύψος της τιμής ζώνης και η παλαιότητα του ακινήτου, όπως αυτά αναγράφονται στο λογαριασμό της Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τα οποία λογίστηκε κατά τη 17.9.2011 το τέλος ακίνητης περιουσίας της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, καθώς και συντελεστής προσαύξησης αντιστρόφως ανάλογος προς την παλαιότητα του ακινήτου και συντελεστής προσδιορισμού του τέλους σε ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο σύμφωνα με τους ακόλουθους πίνακες: 


α)
Συντελεστής ειδικού Τιμή ζώνης τέλους (ευρώ/τ.μ.)
0,5
Πολύτεκνοι και ανάπηροι της παρ. 6, με ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0 - 3.000 ευρώ
3
μέχρι 500 ευρώ
4
501 - 1.000 ευρώ
5
1.001 -1.500 ευρώ
6
1.501 -2.000 ευρώ
8
2.001 - 2.500 ευρώ
10
2.501 - 3.000 ευρώ
12
3.001 - 4.000 ευρώ
14
4.001 - 5.000 ευρώ
16
άνω των 5.001 ευρώ

β)
Παλαιότητα                                           
Συντελεστής
μέχρι και 26 έτη
1
25 μέχρι και 20 έτη
1,05
19 μέχρι και 15
1,10
14 μέχρι και 10
1,15
9 μέχρι και 5
1,20
4 έως 0
1,25
Ανεξαρτήτως παλαιότητας προκειμένου για ακίνητα ιδιοκτησίας πολύτεκνων και αναπήρων της παρ. 6, που ιδιοχρησιμοποιούν σε περιοχές με τιμή ζώνης από 0 - 3.000 ευρώ
1


3. Το ποσό του τέλους προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων των ηλεκτροδοτούμε-νων δομημένων επιφανειών για τις οποίες υπολογίστηκε από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος το τέλος της παρ. 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, επί το συντελεστή του ειδικού τέλους που αντιστοιχεί στην τιμή ζώνης του ακινήτου και επί το συντελεστή προσαύξησης που αντιστοιχεί στην παλαιότητα του ακινήτου σύμφωνα με τους πίνακες της προηγούμενης παραγράφου.

Ειδικά για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης και δεν έχει υπολογιστεί το τέλος του άρθρου 24 του ν. 2130/1993, εφόσον δεν υπάρχει απαλλαγή σύμφωνα με την παράγραφο 5 του παρόντος, το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου υπολογίζεται με πολλαπλασιασμό των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου επί συντελεστή τρία (3). Στην περίπτωση που δεν υπάρχει και το εμβαδόν του ακινήτου, το ειδικό τέλος υπολογίζεται, κατά τα οριζόμενα στο προηγούμενο εδάφιο, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα που ελήφθησαν υπόψη για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών.

4. Το τέλος βαρύνει για μεν το 2011 τον κατά τη 17.9.2011 κύριο του ακινήτου της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου και σε περίπτωση επικαρπίας τον επικαρπωτή, για δε το 2012 τον κατά την 28.4.2012 κύριο ή επικαρπωτή αντίστοιχα.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το ποσό του τέλους υπολογίζεται κατά το λόγο της μερίδας κάθε συνιδιοκτήτη.

5. Στο ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου δεν υπόκεινται τα ακίνητα που ανήκουν:

α) στο Ελληνικό Δημόσιο, στα Ν.Π.Δ.Δ., στους Ο.Τ.Α. και τις δημοτικές επιχειρήσεις,

β) στα θρησκευτικά νομικά πρόσωπα της περίπτωσης ιγ' της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 3842/2010 (Α' 58) αποκλειστικά για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για να επιτελούν το λατρευτικό, εκπαιδευτικό, θρησκευτικό και κοινωφελές έργο τους,

γ) στα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης ε' της παρ. 7 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 για τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών, φιλανθρωπικών, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή κοινωφελών σκοπών τους,

δ) στα νομικά πρόσωπα της περίπτωσης στ' της παρ. 7 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως γήπεδα ή χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων για την πραγματοποίηση των αθλητικών τους σκοπών και

ε) τα ακίνητα ξένων κρατών, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για την εγκατάσταση πρεσβειών και προξενείων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας. Επίσης απαλλάσσονται από το έκτακτο ειδικό τέλος:

α) Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, β) Τα ακίνητα που έχουν χαρακτηρισθεί:

- ως διατηρητέα, με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, και δεν ιδιοχρησιμοποιούνται ή δεν αποφέρουν εισόδημα,

- ως χώροι ιστορικών ή αρχαιολογικών μνημείων και γ) Τα ακίνητα που έχουν αποκλειστικά γεωργική ή κτηνοτροφική ή βιοτεχνική ή βιομηχανική χρήση.

6. Κατ' εξαίρεση των παραγραφών 2 και 3, το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:

α) πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/ 1994, Α' 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους

επιβολής του τέλους, μέχρι 30.000 ευρώ, ή

β) σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ, ανάπηρο, κατά την έννοια της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ.

Ομοίως κατ' εξαίρεση των παραγράφων 2 και 3 δεν οφείλεται το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους, όπως αυτή ορίζεται με την κανονιστική απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 13 του παρόντος άρθρου.

Η απαλλαγή του προηγούμενου εδαφίου δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Οι προηγούμενες διατάξεις της παρούσας παραγράφου για το μειωμένο συντελεστή τέλους και την απαλλαγή από αυτό, δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3:

α) αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ή

β) αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και

γ) για το πλέον των 120 τ. μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ..

7. Για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου, ο δικαιούχος του μειωμένου συντελεστή υποβάλλει αίτηση στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών, είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω των Κ.Ε.Π.. Με την απόφαση που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 13, ρυθμίζεται και κάθε αναγκαίο θέμα σχετικό με το χρόνο υποβολής και τον έλεγχο των υποβαλλόμενων αιτήσεων, την επιβεβαίωση της συνδρομής των προϋποθέσεων εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή της προηγούμενης παραγράφου, τον τρόπο ενημέρωσης της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος από τη Γ.Γ.Π.Σ. για τους δικαιούχους του μειωμένου τέλους, οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και το αρμόδιο όργανο επιστροφής του επιπλέον τέλους που τυχόν καταβλήθηκε από τον δικαιούχο και κάθε αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή της προηγούμενης παραγράφου.

8. Η βεβαίωση του ειδικού τέλους συντελείται με την εγγραφή στις 17.9.2011 του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου στις μηχανογραφικές καταστάσεις της Δ.Ε.Η. και των λοιπών εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και ο κατάλογος αυτός αποτελεί τον τίτλο βεβαίωσης για το Ελληνικό Δημόσιο και τον αντίστοιχο χρηματικό κατάλογο των αρμόδιων Δ.Ο.Υ..

Αρμόδιος προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. είναι ο προϊστάμενος της Δ,Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος του κυρίου ή επικαρπωτή του ακινήτου κατά την ημερομηνία αρχικής έκδοσης του λογαριασμού της Δ.Ε.Η. και των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος κατ' έτος.

Η βεβαίωση του τέλους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., αν δεν καταβληθεί το τέλος μέσω του λογαριασμού κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, διενεργείται μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη γνωστοποίηση που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 11, όπως ειδικότερα ορίζεται με την υπουργική απόφαση που εκδίδεται κατ' εξουσιοδότηση της παραγράφου 13 του παρόντος άρθρου.

9. Το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου συνεισπράτ-τεται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για το έτος 2011 σε δύο (2) ισόποσες δόσεις που εκδίδονται από αυτούς από τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους μέχρι τον Ιανουάριο του 2012.

10. Τα ποσά του ειδικού τέλους που εισπράττονται από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος αποδίδονται στο Ελληνικό Δημόσιο μέσα σε διάστημα είκοσι ημερών από τη λήξη του μήνα στον οποίο εισπράχθηκαν οι σχετικοί λογαριασμοί, όπως ειδικότερα καθορίζεται με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος μπορεί να δίνουν στο Ελληνικό Δημόσιο χρηματικές προκαταβολές έναντι των ποσών που πρέπει να αποδοθούν από τις εισπράξεις του τέλους και μέχρι 25% του προς είσπραξη ποσού.

Για την αντιμετώπιση των δαπανών είσπραξης του ανωτέρω τέλους η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος παρακρατούν από τις εισπράξεις ποσοστό 0,25%. Η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος υποχρεούνται να θέτουν στη διάθεση της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) του Υπουργείου Οικονομικών ηλεκτρονικά αρχεία που τηρούν και τους ζητούνται από τη Γ.Γ.Π.Σ. και η Γ.Γ.Π.Σ. δικαιούται να προβαίνει σε περαιτέρω επεξεργασία των αρχείων αυτών για τους σκοπούς των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

11. Αν δεν καταβληθεί το τέλος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν στην έκδοση εντολής διακοπής του ρεύματος του καταναλωτή προς τον Διαχειριστή του Δικτύου, ο οποίος προβαίνει σε διακοπή της σύνδεσης και δεν το επαναχορηγούν μέχρι να εξοφληθεί το οφειλόμενο τέλος, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα με την υπουργική απόφαση της παραγράφου 13. Αν δεν ζητηθεί η επαναχο-ρήγηση του ηλεκτρικού ρεύματος, η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, αφού διαγράψουν τον υπόχρεο καταναλωτή, γνωστοποιούν τη διαγραφή στο Ελληνικό Δημόσιο, ώστε να μεριμνήσει για την είσπραξη του οφειλόμενου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα για την Είσπραξη Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.). Αν δεν εξοφληθεί προηγουμένως το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η αλλαγή προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος. Αν δεν ζητηθεί η διακοπή της σύνδεσης, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών επιβάλλεται σε βάρος της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και υπέρ του Δημοσίου, πρόστιμο ίσο με το τέλος που δεν καταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 25%.

12. Υπόχρεος για την καταβολή του τέλους είναι ο χρήστης του ακινήτου, ο οποίος καταβάλλει το τέλος μαζί με το λογαριασμό κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος. Αν ο χρήστης είναι μισθωτής, με την καταβολή επέρχεται αυτοδικαίως συμψηφισμός με οφειλόμενα ή μελλοντικά μισθώματα. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου κατισχύει κάθε άλλης αντίθετης συμφωνίας των συμβαλλόμενων μερών.

13. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ρυθμίζεται ο ειδικότερος τρόπος και η διαδικασία για: α) την είσπραξη του τέλους μέσω τω^ λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, β) τη βεβαίωση και είσπραξη του τέλους κατά τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε. από τον κύριο ή επικαρπωτή του ακινήτου σε περίπτωση μη καταβολής του μέσω των λογαριασμών κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος, γ) τις προϋποθέσεις επιστροφής του ειδικού τέλους από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εφόσον το ακίνητο υπόκειται στις εξαιρέσεις της παραγράφου 5 ή στο μειωμένο συντελεστή της παραγράφου 6, καθώς και τον τρόπο και τη διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης του ειδικού τέλους στις περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις απαλλαγής ή ότι εφαρμόστηκε εσφαλμένος συντελεστής προσδιορισμού του, δ) τις ειδικότερες προϋποθέσεις και τη διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 6, ε) τα ζητήματα που ορίζονται στην παράγραφο 7 και το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 11 και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.΄


------------------------


Συμπέρασμα, όπως αναφέρεται λοιπόν και πιο πάνω, 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δικαιούνται μόνο οι:
1) πρόσωπο που είναι το ίδιο κατά την έννοια της περίπτωσης θ' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ.
2) πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ΚΦΕ.




Ποιοι είναι όμως αυτοί που δικαιούνται αυτό το 0,5; 
Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι περιπτώσεις αυτές.


Η παράγραφος 5 του Άρθρου 6 του ΚΦΕ αναφέρει τα εξής: 


Άρθρο 6 του ΚΦΕ


5. Από το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες απαλλάσσονται: 
α) Οι συντάξεις και κάθε είδους περιθάλψεις, οι οποίες παρέχονται σε ανάπηρους πολέμου ως και σε ανάπηρους και θύματα ειρηνικής περιόδου, στρατιωτικούς γενικά που έπαθαν κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους προδήλως, αναμφισβήτητα και εξαιτίας αυτής.[β) (Παραλείπεται ως μη ισχύουσα)].[γ) (Παραλείπεται ως μη ισχύουσα)].δ) Η σύνταξη που καταβάλλεται σε ανάπηρους πολέμου με βάση τα έτη υπηρεσίας τους στο Δημόσιο, κατά το ποσό της αναπηρικής σύνταξης, την οποία θα ελάμβανε ο δικαιούχος, αν δεν είχε παραιτηθεί από το δικαίωμα λήψης της. Η διάταξη αυτής της περίπτωσης εφαρμόζεται ανάλογα και στις συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο σε θυματα ή οικογένειες θυμάτων πολέμου.ε) Το εξωιδρυματικό επίδομα, καθώς και το ποσό με το οποίοπροσαυξάνεται η σύνταξη, που καταβάλλεται σε τυφλούς και γενικά σε πρόσωπα, που ευρίσκονται διαρκώς σε κατάσταση που απαιτεί συνεχή επίβλεψη, περιποίηση και συμπαράσταση άλλων προσώπων (απόλυτος αναπηρία), τα οποία καταβάλλονται στους δικαιούχους από το Δημόσιο ή άλλους ασφαλιστικούς φορείς.[στ) (Παραλείπεται ως μη ισχύουσα)].ζ) Η σύνταξη, που καταβάλλεται σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 63 του ν. 1892/1990 (ΦΕΚ Α 101).[η) (Παραλείπεται ως μη ισχύουσα)].θ) Οι μισθοί, συντάξεις και η πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε πρόσωπα που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και σε πρόσωπα που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες, που υπερβαίνουν σε ποσοστό το ογδόντα τοις εκατό (80%)."ι) Οι αποδοχές των αλλοδαπών κατώτερων πληρωμάτων των εμπορικών πλοίων".(ια. Παραλείπεται ως μη ισχύουσα).«ιβ) Τα επιδόματα που καταβάλλονται στους δικαιούχους σύμφωνα με τις παραγράφους 1, 2, 3 και 6 του άρθρου 63 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ 101 Α').» «ιγ. Το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που καταβάλλεται στους δικαιούχους σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με την παράγραφο 2 του άρθρου 1 του ν. 2453/1997.» «ιδ) Από 1.1.2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας και η ειδική αποζημίωση που προβλέπονταν στην παρ. 7 του άρθρου 14, όπως ίσχυε πριν την κατάργησή της με την παρ. 7 του άρθρου 5 του ν.3842/2010 (ΦΕΚ 58/Α').» «ιε) Από 1.1.2010 και κατά ποσοστό 50% των αποδοχών των προσώπων που παρέχουν υπηρεσίες με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου στα ελληνικά σχολεία που λειτουργούν στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και έχουν την ελληνική ιθαγένεια ή την ελληνική και τη γερμανική ιθαγένεια ή μόνο τη γερμανική ή είναι πολίτες τρίτης χώρας και πληρώνονται από το Ελληνικό Δημόσιο ή φορέα που βρίσκεται στην αλλοδαπή και αποτελεί υποδιαίρεση του Ελληνικού Δημοσίου ή υπηρεσία αυτού. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών καθορίζεται η διαδικασία απόδοσης του παρακρατούμενου φόρου επί του υπολοίπου των αποδοχών τους και κάθε άλλο σχετικό θέμα.»


Επίσης το άρθρο 7 του ΚΦΕ αναφέρει τα εξής: 



Άρθρο 7 του ΚΦΕ




1. Θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο: 
α) Ο ή η σύζυγος που δεν έχει φορολογούμενο εισόδημα. 
β) Τα ανήλικα άγαμα τέκνα." 
γ) Τα ενήλικα άγαμα τέκνα τα οποία δεν έχουν υπερβεί το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες σχολές ή σχολεία του εσωτερικού ή εξωτερικού, καθώς και εκείνα τα οποία παρακολουθούν δημόσια ή ιδιωτικά ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης στο εσωτερικό".«Ειδικά, για τα τέκνα του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και για τα τέκνα που δεν σπουδάζουν, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θεωρούνται προστατευόμενα μέλη παρατείνεται μέχρι και δύο έτη, εφόσον κατά τα έτη αυτά είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ.» 
δ) Τα άγαμα τέκνα τα οποία δεν υπάγονται στην προηγούμενη περίπτωση,εφόσον υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. 
ε) Τα τέκνα που είναι άγαμα ή διαζευγμένα ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. 
στ) Οι ανιόντες και των δύο συζύγων. 
ζ) Οι αδελφοί και οι αδελφές και των δύο συζύγων που είναι άγαμοι ή διαζευγμένοι ή τελούν σε κατάσταση χηρείας, εφόσον παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία. 
η) Οι ανήλικοι ορφανοί από πατέρα και μητέρα, συγγενείς μέρι τον τρίτο βαθμό οποιουδήποτε από τους συζύγους." 
2. Τα πρόσωπα, που αναφέρονται στις περιπτώσεις β' έως η' της προηγούμενης παραγράφου, θεωρείται ότι βαρύνουν το φορολογούμενο εφόσον συνοικούν με αυτόν και το ετήσιο φορολογούμενο και απαλλασσόμενο εισόδημα τους δεν υπερβαίνει το ποσό των "χιλίων διακοσίων (1.200) ευρώ" ή το ποσό των "δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) ευρώ" αν αυτά παρουσιάζουν αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή ψυχική πάθηση. Για την εφαρμογή των διατάξεων του πρώτου εδαφίου αυτής της παραγράφου στο όριο του εισοδήματος δεν λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα που αποκτώνεται από το δικαιούχο:  
"α) το τεκμαρτό εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά ή από την παραχώρηση της χρήσης ακινήτου χωρίς αντάλλαγμα σε πρόσωπα που είναι συγγενείς με αυτόν μέχρι το δεύτερο βαθμό εξ αίματος," 
β) τα εισοδήματα των ανηλίκων τέκνων, που κατά τις διατάξεις του άρθρου 5 προστίθενται στο συνολικό εισόδημα του γονέα, (και**) (βλ. σχόλια)  
γ) έσοδα από διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο με δικαστική απόφαση ή ύστερα από συμφωνία που καταρτίστηκε σε συμβολαιογραφικό έγγραφο. Δε θεωρείται ότι βαρύνει το φορολογούμενο αν ο ανήλικος αποκτά εισόδημα από εμπορικές ή ή γεωργικές επιχειρήσεις ή αμοιβές από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος, ανεξάρτητα από το ποσό του εισοδήματος, εκτός αν το σχετικό δικαίωμα περιήλθε στον ανήλικο από κληρονομία".«και δ) το εξωιδρυματικό επίδομα της περίπτωσης ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του Κ.Φ.Ε. και τα προνοιακά επιδόματα που χορηγούνται σε άτομα με διάφορες αναπηρίες.»

Με το νόμο 4024 του 2011 και συγκεκριμένα στο άρθρο 38, είχαμε μια μικρή αλλά και αμελητέα αλλαγή:

5.α.Το πρώτο εδάφιο της υποπερίπτωσης β’ της παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011(Α’218) αντικαθίσταται, από τότε που ίσχυσε, ως εξής:
«β. σε πρόσωπο που είναι το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., ολικώς τυφλό ή παρουσιάζει βαριά κινητική αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.»



Με την αλλαγή αυτή φαίνεται ξεκάθαρα το κόψιμο κάποιων δικαιούχων από τις περιπτώσεις που ήταν πριν. Το ΚΦΕ στο άρθρο 7 ορίζει ποια θεωρούνται προστατευόμενα μέλη. Δεν μιλά πουθενά για άτομα που φορολογούνται αυτούσια. Αυτό το κάνει το άρθρο 6 παράγραφος 5. Σύμφωνα με το άρθρο 7 δεν έχουμε τέτοιες υποπεριπτώσεις (περί 80% αναπηρία), άρα δηλώνεται κάτι μη νόμιμο μέσα στον νόμο. Το δε άρθρο 6 παρ. 5 που δεν το αναφέρει στο κείμενο αντικατάστασης ο συντάκτης του, αναφέρει το κείμενο αυτό που τροποποίησαν αλλά με τέτοιο τρόπο που προκαλεί σύγχυση για το ποιοι είναι δικαιούχοι και ποιοι όχι. Κοινώς; Ένα μπάχαλο.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν (αρκετές) περιπτώσεις λαθών. Καλό είναι όσοι τις παρατηρούν να μεριμνήσουν για να γίνουν οι διορθώσεις.


Με τις τελευταίες αλλαγές όπως φαίνονται στην ακόλουθη πολ (ΠΟΛ.1244/1.12.2011 Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών ) έχουμε την εξής αλλαγή: 


2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
Α. Στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ.
Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 με την προσκόμιση της κατά περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία.
Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές).
και βάσει αυτού είχαμε την διεύρυνση του μειωμένου τέλους σε όλα τα άτομα με 80% αναπηρία και πάνω.


Βάσει της τελευταίας ΠΟΛ (βλέπε ακόλουθο θέμα) (ΠΟΛ.1251/20.12.2011 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 2 της πράξης νομοθετικού περιεχομένου (Α΄ 262) «Κατεπείγοντα μέτρα εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 και του Κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2011», σχετικά με τη συμπλήρωση του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί του έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών και διευκρινίσεις στην περ. ε΄ της παρ. 5 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 ) έγινε προσθήκη δικαιούχων αμεα και με μικρότερο ποσοστό αλλά για συγκεκριμένες παθήσεις και προβλήματα υγείας:


Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 2 της ΠΝΠ, με την οποία αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε η περ. β΄ της παρ. 6 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, ο μειωμένος συντελεστής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εφαρμόζεται σε πρόσωπα που τα ίδια ή πρόσωπα που τα βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., παρουσιάζουν αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, καθώς και σε πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, σε ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.

Σημαντικό είναι να παραθέσουμε και την παράγραφο 6 του αρθρου 53 του νόμου 4021 του 2011, όπως ενημερωθηκε μετά από Πραξη Νομοθετικού Περιεχομένου την 16/12/2011.

Κατ' εξαίρεση των παραγραφών 2 και 3, το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου ισούται με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητα του ακινήτου, για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε:α) πολύτεκνο, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944, εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν. 1910/1944, τον βαρύνουν φορολογικά, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 2238/1994, Α' 151), κατά το οικονομικό έτος 2011, με οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, μέχρι 30.000 ευρώ, ήβ) σε πρόσωπο, που το ίδιο ή πρόσωπο που το βαρύνει φορολογικά σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε., παρουσιάζει αναπηρία σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, και προκειμένου για πρόσωπα που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση, νοητική αναπηρία, αυτισμό ή σύνδρομο DOWN, ποσοστό από εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω.Ο μειωμένος συντελεστής του τέλους που ισχύει κατά τα ανωτέρω για τους ανάπηρους ή πρόσωπα που βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και σε πολύτεκνους, εφαρμόζεται και στην περίπτωση που η κύρια και ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα στον ή στη σύζυγο του ή της δικαιούχου, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων. Τα ανωτέρω ισχύουν υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας και των δύο συζύγων δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται και όταν κύριος ή επικαρπωτής της κύριας και ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατά πλήρη κυριότητα ή κατά συγκυριότητα είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων της, υπό τον όρο ότι πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους και επιπλέον ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του πολύτεκνου και των προστατευόμενων τέκνων δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ, τα οποία προσαυξάνονται κατά δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κ.Φ.Ε.Ομοίως κατ' εξαίρεση των παραγράφων 2 και 3 δεν οφείλεται το ειδικό τέλος του παρόντος άρθρου για ένα ακίνητο που ιδιοκατοικείται και ανήκει κατά κυριότητα ή επικαρπία σε μακροχρόνια άνεργο, εγγεγραμμένο στα μητρώα του ΟΑΕΔ ή στους καταλόγους προσφερομένων προς εργασία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και των παραρτημάτων του ή του λογαριασμού ανεργίας προσωπικού ημερήσιων εφημερίδων Αθηνών και Θεσσαλονίκης ή του λογαριασμού ανεργίας τεχνικών τύπου Αθηνών και Θεσσαλονίκης, καθώς και άνεργο που επιδοτήθηκε λόγω τακτικής επιδότησης από τους ως άνω φορείς και λογαριασμούς κατά τους έξι (6) τουλάχιστον από τους δώδεκα (12) μήνες που προηγούνται κάθε φορά της ημερολογιακής βάσης υπολογισμού του τέλους, όπως αυτή ορίζεται με την κανονιστική απόφαση που προβλέπεται στην παράγραφο 13 του παρόντος άρθρου.Η απαλλαγή του προηγούμενου εδαφίου δεν παρέχεται εφόσον το οικογενειακό εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος, του έτους επιβολής του τέλους, υπερβαίνει το ποσό των 12.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.Οι προηγούμενες διατάξεις της παρούσας παραγράφου για το μειωμένο συντελεστή τέλους και την απαλλαγή από αυτό, δεν ισχύουν και το τέλος υπολογίζεται όπως ορίζεται στις παραγράφους 2 και 3:α) αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου, με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008, υπερβαίνει τις 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ήβ) αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ, καθώς καιγ) για το πλέον των 120 τ. μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ..

(Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης β' της παραγράφου 6, τέθηκε όπως αντικαταστάθηκε και προστέθηκαν τρία νέα εδάφια με την παράγραφο 5 του άρθρου 2 της από 16-12-2011 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και ισχύουν από τότε που ίσχυσε ο ν. 4021/2011, ήτοι 03-10-2011, σύμφωνα με την ίδια παράγραφο.)

Όπως φαίνεται ξεκάθαρα μπαίνει ένα υψος της ακινητης περιουσιας του δικαιούχου ώστε να είναι δικαιούχος, ώστε να υπάγετε στο μειωμενο συντελεστη 0,5.

Ολόκληρος ο νόμος 4021 του 2011 υπάρχει εδώ.
Ολόκληρος ο νόμος 4024 του 2011 υπάρχει εδώ.
Ολόκληρος ο νόμος 4047 του 2012 υπάρχει εδώ.
Ολόκληρος ο ΚΦΕ ή νόμος 2238 του 1994 υπάρχει εδώ.
Ολόκληρη η ΠΟΛ. 1244/2011 υπάρχει εδώ.
Για Υποβολής Αίτησης Ελέγχου για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε πατήστε εδώ.


Επίσης πληροφορίες δίνει επί του θέματος και το site της ΔΕΗ






Πληροφορίες για το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτημένων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ)

Η ΔΕΗ, βάσει του άρθρου 53 του Ν.4021/2011, όπως τροποποιήθηκε με το Νόμο 4047 (άρθρα 1 και 5) , είναι υποχρεωμένη να χρεώνει μέσω των λογαριασμών ρεύματος και να αποδίδει στην Πολιτεία το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) για τα έτη 2011 και 2012, το οποίο επιβάλλεται στα ακίνητα οικιακής ή εμπορικής χρήσης που ήταν ηλεκτροδοτημένα την 17/9/11 και την 31/3/11 αντίστοιχα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ.

Διαβάστε περισσότερα...