Το Blog των AμεA (Ατόμων με Αναπηρία) - Αναπηρία - Δικαιώματα, Παροχές, Ενημέρωση και Πληροφορίες για τα Άτομα με Αναπηρία... και όχι μόνο. Ανάπηροι αλλά ίσοι - Disabled but Equal
Η UNAIDS εκτιμά ότι το τέλος της επιδημίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Πραγματικότητα μπορεί να γίνει το τέλος της επιδημίας του AIDS, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την καταπολέμηση του AIDS (UNAIDS) χάρη στην καλύτερη πρόσβαση στα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την θεραπεία, αλλά και την πρόληψη της προσβολής από τον ιό HIV που προκαλεί τη νόσο του AIDS.
Ο αριθμός των θανάτων στον κόσμο από το AIDS μειώθηκε ελαφρά το 2011, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, σε 1,7 εκατομμύριο (μείωση 5,6%), επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της UNAIDS που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στη Γενεύη.
Επίσης και τα νέα κρούσματα μειώθηκαν πέρυσι, πέφτοντας στα 2,5 εκατομμύρια (έναντι 2,6 εκατομμυρίων το 2010), κυρίως τα κρούσματα μεταξύ των παιδιών (330.000 έναντι 370.000 το 2010). Από το 2001 τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί κατά 20%.
Βάσει των στοιχείων αυτών μια νέα εποχή ελπίδας ξεκινάει για τις χώρες και τις κοινότητες του κόσμου που είχαν πληγεί σφόδρα στο παρελθόν από το AIDS, επισημαίνεται στην έκθεση.
Για τους ειδικούς του ΟΗΕ, το τέλος της επιδημίας του AIDS δεν είναι πλέον απλώς ένα όραμα, μπορεί να πραγματοποιηθεί.
Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό του AIDS σημείωσε μια ελαφρά αύξηση πέρυσι, φτάνοντας τα 34 εκατομμύρια, έναντι των 33,5 εκατομμυρίων που ήταν το 2010.
«Παγκοσμίως υπολογίζουμε ότι το 0,8% των ενηλίκων στον κόσμο, ηλικίας 15 ως 49 ετών, ζει με τον ιό HIV, ενώ εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των χωρών και των περιοχών όσον αφορά το βαθμό που έχουν πληγεί από την επιδημία», επισημαίνεται στην έκθεση της υπηρεσίας του ΟΗΕ.
Η Αφρική παραμένει η ήπειρος που έχει πληγεί περισσότερο από την επιδημία, με σχεδόν έναν ενήλικα στους 20 να ζει με τον ιό HIV. Οι Αφρικανοί που ζουν στην υποσαχάρια Αφρική αντιπροσωπεύουν το 69% των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον ιό στον κόσμο. Επίσης 1,2 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους φέτος από AIDS στην περιοχή αυτή του κόσμου και ποσοστό μεγαλύτερο του 90% των παιδιών που έχουν προσβληθεί από AIDS ζουν στην υποσαχάρια Αφρική.
Η Ασία έχει επίσης πληγεί σοβαρά, με σχεδόν 5 εκατομμύρια φορείς και 309.000 θανάτους.
Στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, 92.000 άνθρωποι πέθαναν από AIDS το 2011 και στην ανατολική και κεντρική Ευρώπη, ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε 7.000.
Οι ειδικοί του ΟΗΕ εξέφρασαν ωστόσο ανησυχία όσον αφορά τα νέα κρούσματα που υπάρχουν σε μερικές περιοχές του κόσμου. Στη Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων ανήλθε σε περισσότερο από 25% από το 2001. Επίσης τα νέα κρούσματα στην ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία άρχισαν επίσης να αυξάνονται στα τέλη της δεκαετίας του 2000, έπειτα από μια σταθεροποίησή τους για πολλά χρόνια.
Με χρονικό ορίζοντα το 2015, η UNAIDS υπολογίζει ότι θα χρειάζονται ετησίως από 22 ως 24 δισεκατομμύρια δολάρια για την χρηματοδότηση του αγώνα κατά του AIDS.
Πιο χαρούμενοι όσοι ζουν μακριά από τις πόλεις. Όσοι ζουν σε απομακρυσμένα μέρη, οι συνταξιούχοι και όσοι είναι γονείς είναι οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Οι πιο χαρούμενοι Βρετανοί ζουν στις περιοχές Outer Hebrides, Orkney και Shetland, ενώ στις δέκα πρώτες θέσεις δεν περιλαμβάνεται καμία μεγάλη πόλη.
Αντίθετα, όσοι ζουν στο Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Luton, το Reading και το Slough συγκαταλέγονται στους ανθρώπους με τη χαμηλότερη ευημερία σε όλη την Αγγλία.
Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το Ίδρυμα New Economics Foundation (NEF) τα λεφτά δε φέρνουν την ευτυχία, καθώς όπως δείχνουν τα αποτελέσματα οι πιο πλούσιες περιοχές της χώρας δεν συμβαδίζουν με την ευημερία και την ευτυχία των κατοίκων που ζουν σε αυτές.
Ο περισσότερος πλούτος της Μεγάλης Βρετανίας είναι συγκεντρωμένος στις περιοχές γύρω από το Λονδίνο και στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το 2010 σε αυτό το τμήμα ζούσε το 46% των εκατομμυριούχων της, όμως έξι από τις 10 περιοχές με τη χαμηλότερη ευημερία βρίσκονται σε αυτό ακριβώς το τμήμα.
Αντίθετα, όσοι ζούσαν σε απομακρυσμένες περιοχές ήταν και πιο χαρούμενοι συγκριτικά με όσους είχαν μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Τι αναφέρουν τα ευρήματα καινούργιας έρευνας. Αλλαγές που αφορούν την ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών και τη γρήγορη επεξεργασία πληροφοριών, παρουσιάζονται στον άνθρωπο μετά την ηλικία των 65-70 ετών, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου για τη γνωστική γήρανση.
Επίσης, επισημαίνεται ότι η μνήμη διατηρείται σε καλά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της ζωής.Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι αλλαγές στην ικανότητα εκμάθησης καινούργιων πληροφοριών προκαλούνται από αλλοιώσεις στην εγκεφαλική μάζα, μείωση της ταχύτητας μεταφοράς μηνυμάτων, λόγω ελάττωσης νευροδιαβιβαστών στις νευρωνικές συνάψεις, μικροσκοπικές αλλοιώσεις, όπως εναπόθεση αμυλώδους πλάκας στο εγκεφαλικό παρέγχυμα, και αλλαγές στη λειτουργία των μετωπιαίων λοβών.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, ερευνήθηκαν οι γνωστικές δεξιότητες, οι δείκτες φυσικής υγείας, οι βιολογικοί παράγοντες και η ποιότητα ζωής σε ένα μεγάλο δείγμα 500 Κυπρίων, 65 ετών και άνω.
Συντονίστρια και υπεύθυνη της έρευνας είναι η καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας, Φώφη Κωνσταντινίδου. Η έρευνα θα συνεχιστεί, στο πλαίσιο των δράσεων του Κέντρου Εφαρμοσμένης Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου και του καινούργιου ερευνητικού προγράμματος ΣΚΕΨΗ (2012-2014), που χρηματοδοτείται από την τρίτη δέσμη προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου.
Στο πρόγραμμα ΣΚΕΨΗ θα συμπεριληφθούν ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση και ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με άνοια τύπου Αλτσχάιμερ.
Σημαντικά ευρήματα για τις θεραπείες σε νεφρολογικές και αυτοάνοσες παθήσεις. Χρησιμοποιώντας πρωτοποριακές τεχνικές απεικόνισης, έλληνες επιστήμονες μπόρεσαν να μελετήσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια το ανθρώπινο αίμα, καταλήγοντας σε σημαντικά συμπεράσματα για τις θεραπείες ασθενών με νεφρολογικές και αυτοάνοσες παθήσεις. Προκειμένου να γίνει χρήση της νανοτεχνολογίας, επιστήμονες της Ιατρικής από διάφορα νοσοκομεία, συνεργάστηκαν με εργαστήριο του «Δημόκριτου», με επικεφαλής το Δημοσθένη Σταμόπουλο .
Αρχικά, οι ερευνητές μελέτησαν τη σύσταση του αίματος ασθενών με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και πάσχουν από χρόνια αναιμία. Αυτό που ενδιέφερε τους ερευνητές, ήταν οι αλλαγές στα ερυθροκύτταρα του αίματός των νεφροπαθών.
Όπως διαπίστωσαν, η μεμβράνη των ερυθροκυττάρων των ασθενών παρουσίαζε ανωμαλίες (εξελκώσεις), κατά 59% περισσότερες σε σχέση με αυτές υγιών ατόμων. Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι ο αριθμός των εξελκώσεων σχετίζεται άμεσα με την υψηλή συγκέντρωση ουρίας στο αίμα.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η υψηλή ουρία μπορεί να προκαλεί ή και να προάγει την καταστροφή της μεμβράνης των ερυθροκυττάρων, μειώνοντας το χρόνο ζωής του και συνεισφέροντας στη χρόνια αναιμία. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nanotechnology».
Ακόμη, οι ερευνητές ενδιαφέρθηκαν να μελετήσουν τις πιθανές παρενέργειες των υποκαταστάτων πλάσματος στα κύτταρα του αίματος και ειδικότερα στα ερυθροκύτταρα.
Τα υποκατάστατα χορηγούνται κατά τη μέθοδο της πλασμαφαίρεσης, σε ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα, νευρολογικές και αιματολογικές παθήσεις, καθώς στο πλάσμα του αίματός τους αναπτύσσονται επιβλαβή συστατικά, τα οποία πρέπει να απομακρυνθούν.
Έτσι, αφαιρείται πλήρως το φυσικό πλάσμα του αίματος και αντικαθίσταται από «τεχνητό πλάσμα» (το λεγόμενο «μέσο υποκατάστασης»). Όμως, η επίδραση του τεχνητού πλάσματος στα κύτταρα και οι πιθανές παρενέργειές του δεν είχαν μελετηθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. Το κενό, κάλυψε η ελληνική έρευνα, καθώς οι επιστήμονες μελέτησαν τις αλλαγές που παρατηρούνται στο αίμα μετά τη χορήγηση του τεχνητού πλάσματος.
Η εισαγωγή του, όπως διαπιστώθηκε, προκαλεί κρυσταλλοποίηση κάποιων συστατικών του στη μεμβράνη των ερυθροκυττάρων, οδηγώντας πιθανώς στην εμφάνιση θρομβώσεων και ασταθούς πίεσης του αίματος.
Με βάση τα παραπάνω, η ερευνητική ομάδα προτείνει να αλλάξει ο τρόπος συνταγογράφησης της πλασμαφαίρεσης, ώστε η σύσταση και η ποσότητα του χορηγούμενου τεχνητού πλάσματος να ορίζεται σύμφωνα με το ιστορικό του ασθενούς και τα σωματομετρικά του χαρακτηριστικά, όπως ύψος και βάρος, ώστε η ουσία να γίνεται όσο το δυνατό πιο ανεκτή από τον ασθενή.
Τα ατυχήματα που παρουσιάζονται συχνά σε αθλητικούς χώρους. Αν και ο πρώτος στόχος της άσκησης είναι η προάσπιση της υγείας μας δεν είναι λίγες οι φορές που όχι μόνο αυτός δεν επιτυγχάνεται αλλά η άσκηση γίνεται αιτία να χαθεί έστω και προσωρινά. Στην πραγματικότητα πριν θέσει κανείς τον οργανισμό του στην δοκιμασία έργου είναι απαραίτητο να λάβει κάποιες προφυλάξεις που όσο και αν φαίνονται απλές και συνηθισμένες είναι απαραίτητες για την αποφυγή τραυματισμών.
- Οπωσδήποτε πρέπει να υπάρχει έλεγχος και έγκριση του ιατρού του πριν την άσκηση.
- Ξεκινώντας είναι απαραίτητο να είναι ντυμένος ανάλογα (παπούτσια και ρούχα για το είδος της άσκησης), να γνωρίζει τον χώρο που θα ασκηθεί (π.χ αν το γήπεδο έχει λακκούβες ,αν το νερό είναι κρύο) και να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό (πετσέτες , μπουκάλι με ισοτονικό ποτό).κ.α
- Στην συνέχεια απαιτείται καλή προθέρμανση , διατάσεις και πάντοτε αποθεραπεία.
Παρόλα αυτά οι σωστές επιλογές σε όλα τα παραπάνω δεν είναι ικανές να αποτρέψουν έναν τραυματισμό είτε γιατί υπερεκτιμούμε τις δυνατότητες μας , είτε γιατί η φύση του σπορ είναι τέτοια , είτε τέλος για κάποιο τυχαίο λόγο.
Ας δούμε τους πιο συχνούς τραυματισμούς που παρουσιάζονται στους αθλητικούς χώρους. Σκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι η «γιατρειά» του προβλήματος αλλά η προσφορά των πρώτων βοηθειών και η μεταφορά του ασθενή σε κάποιον ειδικό.
Συνδεσμικοί τραυματισμοί Είναι συνηθισμένοι τραυματισμοί και πραγματοποιούνται όταν οι σύνδεσμοι δέχονται μεγάλα μηχανικά φορτία ή προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την άρθρωση. Πολλές φορές μπορούν να προκληθούν ακόμη και κατά την διάρκεια του βαδίσματος ενώ στα σπορ συχνά προκαλούνται όταν μετά την προσγείωση από άλμα «γυρίσει» το πόδι του αθλητή. Συνοδεύονται από πόνο, συχνά οίδημα και ίσως δυσκολία στην κίνηση.
Αυτό λοιπόν που κάνουμε αρχικά είναι να μειώσουμε το οίδημα τοποθετώντας πάγο, να επιδέσουμε σφικτά με ελαστικό επίδεσμο και να μην αφήσουμε τον τραυματία να επιβαρύνει ξανά την τραυματισμένη περιοχή.
Η χρήση ψυκτικού δεν ενδείκνυται διότι λειτουργεί ως αναισθητικό με αποτέλεσμα ο αθλητής να μην αντιλαμβάνεται τον πόνο, να επιβαρύνει την περιοχή και στο τέλος και τον τραυματισμό του.
Τα διαστρέμματα χωρίζονται σε πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού. Στα πρώτα αρκεί ο τρόπος αντιμετώπισης που περιγράψαμε, ενώ σε πιο δύσκολες καταστάσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμη και η τοποθέτηση νάρθηκα ή γύψου.
Θλάσεις Πολλοί συχνοί τραυματισμοί που μπορούν να προκληθούν είτε από υπερβολική φόρτιση π.χ στον στίβο είτε από άμεση πλήξη π.χ στο ποδόσφαιρο. Διακρίνονται σε θλάσεις πρώτου, δευτέρου και τρίτου βαθμού και μπορούν αποκατασταθούν μέσα σε λίγες ημέρες ή αρκετές εβδομάδες. Κύρια συμπτώματα είναι ο πόνος και το οίδημα. Αυτά καταπολεμούνται με την τοποθέτηση πάγου στην περιοχή και περίδεση. Ο πάσχων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιεί την τραυματισμένη περιοχή μέχρι την εξέταση από ιατρό.
Κατάγματα Το κάταγμα παρουσιάζεται πιο σπάνια από τους προηγούμενους τραυματισμούς κυρίως σε αγώνες ποδοσφαίρου . Στο σημείο προκαλείται έντονος πόνος, οίδημα, παραμόρφωση, αδυναμία κίνησης ή μερικές φορές μη φυσιολογική κίνηση. Η αντιμετώπιση του κατάγματος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή αφού μια λάθος κίνηση μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να ακινητοποιήσουμε το τραυματισμένο μέλος μαζί με τις αρθρώσεις. Γι’ αυτό τον σκοπό μπορούν να επιστρατευτούν από επίδεσμοι μέχρι ζώνες και ρούχα ή ακόμη και σανίδια . Αν υπάρχει αιμορραγία θα πρέπει να υπάρχει σφικτό δέσιμο το οποίο θα χαλαρώνει και θα επανέρχεται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δεν απαιτείται σφικτή περίδεση καθώς αυτή δημιουργεί προβλήματα στην κυκλοφορία του αίματος.
Δύο σημεία που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα είναι η μη ανάταξη του κατάγματος από μη ειδικό και η προσεκτική μεταφορά ατόμου με κάταγμα στον αυχένα και την σπονδυλική στήλη. Αν κάποιος δεν γνωρίζει είναι προτιμότερο να φροντίζει για την ψυχολογική μόνο υποστήριξη του πάσχοντα περιμένοντας εξειδικευμένο άτομο για την μεταφορά του.
Με πρωτοβουλία των «Πολιτών Εν Γνώσει». Ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κίνητρο αποκτούν οι πολίτες του Βόλου από τα τέλη Ιανουαρίου του 2013, αφού οι «Πολίτες Εν Γνώσει», φορέας υλοποίησης εκπαιδευτικών προγραμμάτων, φέρνουν τη θεματολογία της Ψυχολογίας.
Οι σπουδαστές που ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο τμήμα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν αξιόλογους επιστήμονες – ακαδημαϊκούς από το χώρο της ψυχολογίας, και της ψυχοθεραπείας, οι οποίοι μέσα από 12 διαλέξεις θα αναφερθούν σε ζητήματα της προσωπικής, οικογενειακής και κοινωνικής ζωής. Πιο συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για το ψυχολογικό προφίλ του Έλληνα στην εποχή της κρίσης, τη δομή της οικογένειας και τις επιδράσεις της στο παιδί, τις ενδοοικογενειακές σχέσεις και το γάμο, το μεγάλωμα των παιδιών και τις συνήθεις συγκρούσεις, την απιστία, τα λειτουργικά όρια και τις συνέπειες στη συμπεριφορά των παιδιών, κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί πως μία πρώτη εκπαιδευτική εμπειρία με ελεύθερη είσοδο θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι σήμερα Σάββατο 1η Δεκεμβρίου στις 5 το απόγευμα και έως τις 8 στον «Πολυχώρο Τέχνης» Αντωνοπούλου 17 & Δημητριάδος όπου ο Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ψυχολόγος και μέλος του Δ.Σ. των Πολιτών Εν Γνώσει κ. Γιώργος Γιαννούσης θα μιλήσει και θα συζητήσει με τους παρευρισκομένους για τις νέες μορφές Οικογένειας.
Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν αφού καλυφτούν οι κενές θέσεις οι οποίες είναι ήδη περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Οι μύθοι που μπορεί να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας. Σίγουρα έχετε ακούσει διάφορα για την αποτελεσματικότητα διαφόρων διαιτών. Από τα ιστορικά που παίρνουμε από τους πελάτες μας τις περισσότερες φορές λένε: «την πρώτη φορά που έκανα δίαιτα ήμουν 70 κιλά και νόμιζα ότι ήμουν παραπάνω... μακάρι να μπορούσα να ξαναπάω τόσο...» και πολλές φορές αναπολούν δίαιτες που πήγαν καλά ή που έχασαν γρήγορα ή μιλούν για τη φοβερή δίαιτα της συναδέλφου τους... και πολλά άλλα
Έρευνα του BBC σε 1300 άτομα έδειξε ότι:
Πάνω από το 90% των ατόμων έχει κάνει δίαιτα Περισσότεροι από 1 στους 3 έχουν δοκιμάσει παραπάνω απο 10 δίαιτες 1 στους 10 από τα άτομα έχει αρχίσει δίαιτα μεταξύ 50 και 500 φορές στη ζωή του
Αυτά τα στατιστικά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με τις δίαιτες... Πολλοί είναι αυτοί που τουλάχιστον μια φορά έχουν ακολουθήσει κάποια δίαιτα. Κάποιοι τα κατάφεραν, οι περισσότεροι όμως όχι. Φαίνεται ότι υπάρχει δυσκολία να διατηρηθεί το βάρος που χάνετε με τη δίαιτα.
Βασικοί λόγοι για τους οποίους αποτυγχάνουν οι δίαιτες και οι οποίοι θα περιγραφούν αναλυτικά στη συνέχεια είναι:
Η δίαιτα γίνεται για λάθος λόγους (κίνητρα, ετοιμότητα, δέσμευση) Επιδίωξη είναι το ΕΥΚΟΛΑ- ΓΡΗΓΟΡΑ- ΧΩΡΙΣ ΚΟΠΟ. Γρήγορες χημικές δίαιτες, χρησιμοποίηση τροφών που δεν είναι μέρος της καθημερινότητας έτσι και αλλιώς Νοοτροπία – Στερεότυπα : «Αυτό πρέπει να πονέσει»... «κάνω δίαιτα πρέπει να πεινάσω» , η δίαιτα είναι στέρηση γεύσεων... κτλ Κακός συνδυασμός δίαιτας και ατόμου
Η δίαιτα γίνεται για λάθος λόγους
Τι είναι αυτό που με κινητοποίησε να δω το πρόβλημα του βάρους μου? Ποιο είναι το κίνητρό μου? Το περιβάλλον μου με στηρίζει; Είμαι έτοιμος να κάνω αλλαγές στο τρόπο ζωής μου?
Μερικές φορές μια μικρή συζήτηση μπορεί να είναι ανεκτίμητη στο ξεκίνημα της δίαιτας. Οι άνθρωποι είναι καλύτερα να ξεκινάνε όταν οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μεγαλύτερες. Θα πρέπει το άτομο να έχει ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά των αλλαγών στη συμπεριφορά που πρέπει να γίνουν και να έχει ελένξει τις συνθήκες.
Το άτομο που θέλει να ξεκινήσει να μπει σε ένα πρόγραμμα διατροφής συχνά το παραλληλίζουμε με τον ορειβάτη που θέλει να αναίβει σε ένα βουνό. Ο ορειβάτης λοιπόν πριν ξεκινήσει την ανάβαση θα ελένξει εάν έχει πάρει μαζί του όλα τα απαραίτητα εργαλεία, θα ελέγξει τον καιρό και μόνο τότε θα ξεκινήσει. Δεν ξεκινά την ανάβαση με κακοκαιρία ή καταιγίδα ή χωρίς εφόδια....
Αντί για αυτό πολλές φορές βλέπουμε ανθρώπους στα γραφεία μας που θέλουν να ξεκινήσουν δίαιτα γιατί έχουν ένα γάμο ή γιατί πλησιάζει το καλοκαίρι ή γιατί απολύθηκαν και θέλουν να κάνουν κάτι με τον εαυτό τους. Και αυτό θα μπορούσε να είναι εντάξει αλλά το πιθανότερο είναι να μην δεσμευτούν να κάνουν αλλαγές, η «φούντωση» του ξεκινήματος να ξεφουσκώσει και να τα παρατήσουν πριν καν φτάσουν σε κάποιους στόχους.
Επιδίωξη: Εύκολα - Γρήγορα - Χωρίς κόπο
Αλλά η διατροφή και οι αλλαγές στο τρόπο ζωής μας είναι δύσκολες, χρειάζονται χρόνο και αρκετή θέληση. Η βασική παγίδα είναι οι αυστηρές δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια βάρους. Μπροστά στο «όφελος» της απώλειας, δεν υπολογίζουμε τις αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό. Δεν υπολογίζουμε τον κίνδυνο να ξαναέρθουν τα κιλά, και μάλιστα διπλά, κατάσταση πολύ συνηθισμένη.
Επίσης στο βωμό της γρήγορης απώλειας βάρους πολλές φορές ακολουθούνται ακραίες δίαιτες μονοφαγίας ή άλλα παράδοξα σχήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αφού σταματήσει η υποχρεωτική στέρηση, το άτομο να καταφεύγει με βουλιμικές κρίσεις στις γεύσεις που στερήθηκε.
Αυτό που πρέπει να καταλάβει ο κάθε ενδιαφερόμενος είναι ότι δεν γίνετε να αλλάξουν συνήθειές ζωής σε μια νύχτα, με ένα μαγικό ραβδί. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουν ότι το βάρος τους δεν το απέκτησαν σε μία μέρα. Αντίστοιχα δεν μπορούν και να το χάσουν σε μία νύχτα. Πρέπει να δέχονται το γεγονός ότι μπορεί, για ένα μικρό χρονικό διάστημα, μια δίαιτα να μην αποδώσει το αναμενόμενο επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να απογοητεύονται με την πρώτη μικρή δυσκολία. Η επιμονή και η σωστή προσπάθεια θα τους οδηγήσουν στην προσδοκία τους.
Στερεότυπα
«Αυτό πρέπει να πονέσει»... «κάνω δίαιτα πρέπει να πεινάσω» , η δίαιτα είναι στέρηση γεύσεων
Έτσι λοιπόν ένα συνηθισμένο λάθος που υπόπιπτε κάποιος όταν κάνει δίαιτα είναι να τρώει λιγότερο απ' ότι αναγράφεται στη διατροφή του.
Σκέψεις τέτοιου τύπου είναι:
Θα παραλείψω το πρωινό για να φάω τις θερμίδες το βράδυ που πεινάω Εάν φάω το μισό φαγητό απ' αυτό που μου έγραψε, θα χάσω τα διπλά κιλά. Πως θα χάσω βάρος αφού συνολικά στη διάρκεια της ημέρας τρώω περισσότερα γεύματα απ' ό,τι έτρωγα; Δεν θα πειράξει εάν δεν φάω τα ενδιάμεσα γεύματα, αφού θα πάρω λιγότερες θερμίδες. Πως θα χάσω κιλά εάν τρώω κάθε τρεις ώρες; Έχει πολύ φαγητό η δίατα. Δεν θα χάσω εάν δεν πεινάσω Οι ξηροί καρποί παχαίνουν. Το ταχίνι παχαίνει. Γιατί τα έχω στη δίαιτα; Τα μακαρόνια και οι πατάτες με το κρέας παχαίνουν. Καλύτερα να φάω σκέτο κρέας ή κοτόπουλο και σαλάτα
Όμως το πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί από ειδικό είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να υπάρχει ισορροπία θρεπτικών συστατικών. Το άτομο τρώει λιγότερο απ' ότι αναγράφεται στη δίαιτά του και έτσι είναι σχεδόν σίγουρο το άτομο καταλήγει σε υπερφαγικά επεισόδια για να καλύψει τα θρεπτικά συστατικά.
Το άτομο που ξεκινάει κάποιο πρόγραμμα διατροφή αυτόματα επειδή έτσι νομίζει ότι χρειάζεται να γίνει γιατί έτσι είχε ακούσει ή διαβάσει ή έτσι έκανε ο φίλος του που έκανε δίαιτα ή έτσι του έχουν πει, μπαίνει στην «αποστείρωση». Δηλαδή δεν βγαίνει έξω, τρώει διαφορετικά φαγητά από ότι συνήθως, δεν βάζει στο πρόγραμμα τρόφιμα της αρεσκείας του, αλλάζει το ωράριο του για να έχει προκαθορισμένα γεύματα και γενικότερα μπαίνει στη διαδικασία και κάνει αλλαγές μόνο για το χρονικό διάστημα που κάνει δίαιτα. Έτσι ενώ χάνει βάρος μετά επιστρέφει στις παλιές του συνήθειες και ξαναπαίρνει το βάρος που έχασε και ίσως και λίγο παραπάνω.
Οι υποχρεωτικές αλλαγές έχουν ως συνέπεια την ψυχολογική κούραση. Οι συνήθειες επειδή βολεύουν επιστρέφουν, το ίδιο και τα κιλά. Συν σε όλα αυτά είναι και η ψυχολογική φόρτιση της ματαίωσης της άκαρπης προσπάθειας.
Συμβουλές για ένα καλό ξεκίνημα
Εμπιστευτείτε τον ειδικό που επισκέπτεστε. Όταν εμπιστεύεστε σε κάποιο ειδικό το σώμα σας θα πρέπει να απαιτείται να φτιάξει ένα πρόγραμμα εξατομικευμένο. Δηλαδή με τα δικά σας ωράρια, με φαγητά που σας αρέσουν και να πείτε τι δεν τρώτε και δεν θα θέλατε να δοκιμάσετε. Πάντα ρωτάμε ποιος μαγειρεύει και σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις η οικογένεια μπορεί να τρώει από μια κατσαρόλα ανεξάρτητα με το αν κάποιο μέλος κάνει δίαιτα. Ο ίδιος ρυθμίζει την ποσότητα του φαγητού. Πείτε ποια ώρα της ημέρας πεινάτε περισσότερο και ποια ώρα θα θέλατε να έχει σνακ. Μιλήστε ειλικρινά και αφήστε τον ειδικό να σας βοηθήσει.
Μην χάσετε τις κοινωνικές σας επαφές και μην δίνετε «λογαριασμό» στους άλλους. Όταν κάποιος ανακοινώνει ότι κάνει δίαιτα οι περισσότεροι τον κοιτούν στο στόμα να δουν αν τρώει, τι τρώει, τον ρωτούν συνέχεια πως τα πάει, πόσο χάνει και όλο αυτό αυξάνει το στρες. Επίσης αρχίζουν προτροπές τύπου: «έλα μωρε, δεν βαριέσε φάε σήμερα και το ξεκινάς από αύριο» και άλλα τέτοια. Επίσης το άτομο που κάνει δίαιτα σε ένα τραπέζι γιορτινό ή γάμου ή ταβέρνας μπορεί να νιώσει ότι δεν μπορεί να φάει ότι οι υπόλοιποι και έτσι προτιμά να μη βγει από το σπίτι και να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές. Μη το κάνετε έτσι. Θυμηθείτε :
Διατροφή σημαίνει τρώω φυσιολογικά και στα πλαίσια αυτά μπορεί να επιτρέψω στον εαυτό μου να φάει κάποια φορά περισσότερο ή διαφορετικά από ότι κάθε μέρα. Το σημαντικότερο εκτός από το ότι αλλάζει το σώμα στη διαδικασία της διατροφής είναι να μάθετε να τρέφεστε σωστά, να απολαμβάνετε το φαγητό και να τρώτε χωρίς τύψεις και ενοχές.
Μύθοι που μπορούν να «κολλήσουν» ή να σαμποτάρουν την προσπάθειά σας
Δεν θα ωφεληθώ από την απώλεια βάρους παρά μόνο όταν φτάσω το στόχο μου: έρευνες δείχνουν ότι έτσι και αλλιώς υπάρχει μεγάλη βελτίωση με απώλεια 5-10% του σωματικού βάρους
Θα μπορούσα να φτάσω το στόχο μου εάν είχα περισσότερη θέληση. Δεν έχω πια κίνητρα παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια βάρους δεν είναι πάντα κάτω από τον έλεγχο μας. Μπορείς να ελέγξεις το φαγητό και την άσκηση αλλά όχι το μεταβολισμό ή των αριθμό των λιποκυττάρων. Έαν δεν μπορεί να επιτευχτεί ο στόχος πιθανότερα να φταίει επειδή δεν είναι ρεαλιστικός και όχι η θέληση
Το βάρος είναι αυτό που κάνει τη διαφορά το βάρος είναι ένα νούμερο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η επίδραση που έχει. Εάν νιώθω καλύτερα, η υγεία μου βελτιώνεται και πετυχαίνω στόχους σε άλλους τομείς στη ζωή μου κα γενικότερα εξελίσσομαι. Τότε το νούμερο αυτό είναι λιγότερο σημαντικό.
Δοκιμάστηκε με επιτυχία σε πουλιά. Ένα τεστ αίματος, που αναλύει το DNA, μπορεί να καθορίσει το ρυθμό γήρανσης και συνεπώς το προσδόκιμο ζωής και τον κατά προσέγγιση χρόνο του θανάτου ενός οργανισμού, όπως υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές που έκαναν τη σχετική μελέτη σε άγρια πουλιά. Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιου είδους τεστ δοκιμάστηκε με επιτυχία σε ζώα εκτός εργαστηρίου.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου East Anglia με επικεφαλής τον Ντέηβιντ Ρίτσαρντσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μοριακής οικολογίας «Molecular Ecology», σύμφωνα με τη βρετανική «Ιντιπέντεντ», μέτρησαν το μέσο μήκος των τελομερών που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και μικραίνουν σταδιακά όσες περισσότερες φορές διαιρούνται τα κύτταρα (ο αριθμός αυτός αυξάνει όσο γερνάει ένας οργανισμός).
Τα τελομερή (που συχνά παρομοιάζονται με τις πλαστικές άκρες στα κορδόνια των παπουτσιών) προστατεύουν τα γονίδια των χρωμοσωμάτων και εμποδίζουν να κύτταρα να πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα, δηλαδή να γίνουν καρκινικά. Όμως ενώ προφυλάσσουν τον οργανισμό, από την άλλη έχουν ως συνέπεια τη γήρανση, επειδή όταν φθάνουν σε ένα κρίσιμο μικρό μέγεθος, αναγκάζουν τα κύτταρα να σταματούν να λειτουργούν. Όσο τα γερασμένα κύτταρα αυξάνονται σε ένα οργανισμό, τόσο αυτός γερνάει συνολικά, αναφέρει το ΑΜΠΕ.
Έτσι, τα τελομερή αποτελούν ένα είδος βιολογικού «ρολογιού» που παρέχει μια εκτίμηση για τη βιολογική ηλικία κάποιου ζώου (και του ανθρώπου), σε αντιδιαστολή με τη χρονολογική ηλικία. Γι’ αυτό, εδώ και καιρό, τα τελομερή έχουν προταθεί από επιστήμονες ως ένας τρόπος για να υπολογιστεί πόσο γρήγορα γερνάει ένας οργανισμός και πόσος χρόνος ζωής του απομένει, έως ότου πεθάνει από καθαρά φυσικά αίτια.
Τεστ που αναλύουν τα τελομερή, προϋπήρχαν και είχαν χρησιμοποιηθεί πειραματικά σε εργαστηριακά ζώα, ενώ στο εμπόριο έχουν ήδη κυκλοφορήσει ακόμα και τεστ για ανθρώπους, που θέλουν να μάθουν πόσο γρήγορα γερνάνε.
Αυτή τη φορά, οι βρετανοί επιστήμονες πραγματοποίησαν για πρώτη φορά τεστ τελομερών σε ένα πληθυσμό 320 ωδικών πτηνών που ζουν σε κάποιο απομονωμένο τροπικό νησί των Σεϋχελλών και τα οποία έχουν μελετηθεί εκτενώς από τους ορνιθολόγους εδώ και 20 χρόνια. Όπως διαπίστωσαν, το αιματολογικό τεστ όντως προέβλεψε τη διάρκεια της ζωής των πουλιών.
«Είδαμε ότι το μήκος των τελομερών αποτελεί καλύτερο δείκτη πρόγνωσης σε σχέση με την χρονολογική ηλικία. Έτσι, μετρώντας αυτό το μήκος, έχουμε ένα τρόπο να εκτιμούμε τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου, δηλαδή πόσο μέρος της ζωής του έχει ήδη διανύσει», δήλωσε Ρίτσαρντσον.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η νέα μελέτη αποτελεί την πρώτη αδιαμφισβήτητη απόδειξη για τη σχέση ανάμεσα στο μήκος των τελομερών και στη θνησιμότητα. «Ερευνήσαμε περαιτέρω, σε οποιαδήποτε ηλικία των πουλιών, κατά πόσο το μήκος των τελομερών μπορεί να προβλέψει τον επικείμενο θάνατο και βρήκαμε ότι μικρά σε μήκος τελομερή και όσα μικραίνουν με γοργό ρυθμό, αποτελούν μια καλή ένδειξη ότι ένα πουλί θα πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο», όπως είπε ο βρετανός ερευνητής.
Ακόμα, διαπιστώθηκε ότι όσα πουλιά είχαν μεγαλύτερου μήκους τελομερή, ζούσαν περισσότερο χρόνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο ρυθμός σμίκρυνσης των τελομερών διαφέρει σημαντικά μεταξύ των ατόμων ίδιας ηλικίας, καθώς οι οργανισμοί βιώνουν -από ποσοτική και ποιοτική πλευρά- διαφορετικά το βιολογικό (οξειδωτικό) στρες των προκλήσεων του περιβάλλοντος. Συνεπώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, «το μήκος των τελομερών μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέτρο για το βαθμό της (βιολογικής) ζημιάς που ένα άτομο έχει συσσωρεύσει στη ζωή του» (πράγμα που θα καθορίσει και το πότε θα πεθάνει από φυσικά αίτια).
Όσο πιο υγιής είναι κανείς, τόσο καλύτερα και πιο μεγάλα τελομερή έχει. Αλλά είναι δύσκολο να ξέρει κανείς αν αυτό είναι συνέπεια της υγείας του ή το αντίστροφο. Σε κάθε περίπτωση, οι οξειδωτικές ουσίες καταστρέφουν τα τελομερή. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή και το έντονο σωματικό ή ψυχικό στρες μικραίνουν τα τελομερή (και άρα τη διάρκεια της ζωής).
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου, προκειμένου να αποφύγουν τις νέες μειώσεις στο εφάπαξ και τις συντάξεις.
Καθημερινά μεγάλες ουρές σχηματίζονται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι θέλουν να μάθουν εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να συνταξιοδοτηθούν.
Δείτε το ρεπορτάζ όπως προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:
Τα παιδιά αποτελούν τα πλέον ευάλωτα θύματα της οικονομικής κρίσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πολλά παιδιά υποφέρουν από ελλιπή σίτιση ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν αυξηθεί και τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας στη χώρα μας, για πρώτη φορά από το 1950.
Δείτε το ρεπορτάζ όπως προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha:
Κίνδυνος για τη βιωσιμότητα 100 μονάδων του σε όλη την Ελλάδα. Σήμα κινδύνου για τη βιωσιμότητα των 100 και πλέον μονάδων του σε όλη την Ελλάδα εκπέμπει το ΚΕΘΕΑ μετά την κοινή συνεδρίαση Επιτροπών της Βουλής για τα ναρκωτικά, όπου και συζητήθηκε το θέμα της επιχορήγησης των φορέων θεραπείας.
Όπως αναφέρει το ΚΕΘΕΑ από τη συζήτηση δεν προέκυψαν συγκεκριμένες απαντήσεις, την ώρα που είναι ορατός ο κίνδυνος αναστολής λειτουργίας των μονάδων του, καθώς δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα κάλυψης των δαπανών στέγασης, διατροφής, θέρμανσης και συντήρησης.
Βάσει ανακοίνωσής του, το ΚΕΘΕΑ υφίσταται επιπλέον μείωση, της τάξης του 10%, στην επιχορήγησή του που είχε εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το 2012 και ήταν 18.500.000 ευρώ.
«Για την ομαλή λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης είναι αναγκαίο να καταβληθεί το υπόλοιπο της εγγεγραμμένης επιχορήγησης -όπως έγινε και στα νοσοκομεία- βάσει της οποίας είχε γίνει και ο προγραμματισμός του έτους από το ΚΕΘΕΑ. Από το 2013 η κατάσταση αναμένεται να γίνει δραματική...Οι τυφλές περικοπές, χωρίς αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των φορέων και των κοινωνικών αναγκών, και η αδιαφορία για το μέλλον των προγραμμάτων απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης συνθλίβουν τη γραμμή άμυνας της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στα ναρκωτικά και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Η κρίση και η ανεργία φέρνουν περισσότερα προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας, περισσότερη χρήση, περισσότερη περιθωριοποίηση. H συρρίκνωση των θεραπευτικών υπηρεσιών σημαίνει ότι όσοι σήμερα βρίσκονται ήδη στο περιθώριο και όσοι πλήττονται περισσότερο από την κρίση εγκαταλείπονται στην τύχη τους», τονίζει με ανακοίνωσή του. Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας. Στην αναθεώρηση των προϋποθέσεων για την υπαγωγή στο πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών, προχωρεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Όπως ενημερώνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας πρότασης αναθεώρησης της υπουργικής απόφασης που ισχύει και ορίζει αναλυτικά τους δυνητικούς δικαιούχους των παροχών του προγράμματος, το είδος των παροχών, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις διαδικασίες εξέτασης και χορήγησης.
Το πρόγραμμα δωρεάν νοσοκομειακής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών εφαρμόζεται από τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, μέσω των δήμων.
Όπως, όμως, παραδέχεται ο υπουργός Εργασίας «η εφαρμογή της ισχύουσας Κοινής Υπουργικής Απόφασης στην πράξη παρουσιάζει πολλές δυσκολίες, οι οποίες προκύπτουν τόσο από την αμφισημία των διατάξεων της απόφασης και την πιθανή αναντιστοιχία τους προς διατάξεις υπέρτερης ισχύος, όσο και από τα διαμορφούμενα κοινωνικά δεδομένα».
Την αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου αναφορικά με τον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος, για τη χορήγηση βιβλιαρίου Ανασφάλιστου-Απορίας σε οικονομικά ευπαθείς ομάδες, έχουν ζητήσει ήδη 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τη Μαρία Τριανταφύλλου.
Σε ερώτηση που είχαν απευθύνει στο υπουργείο Εργασίας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επισημάνει ότι «βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας κατά τον υπολογισμό του δηλωθέντος εισοδήματος των αιτούντων παροχής κοινωνικής προστασίας (χορήγηση βιβλιαρίου Ανασφάλιστου-Απορίας) συνυπολογίζονται τα τεκμαρτά εισοδήματα, εξαιρουμένης της ιδιοκατοίκησης της οικογένειας του αιτουμένου».
Όπως, όμως, τονίζουν, παρά την ως άνω εξαίρεση δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για χιλιάδες περιπτώσεις αιτουμένων που -μολονότι το ετήσιο οικογενειακό τους εισόδημα είναι κάτω των 6.000 ευρώ- η κατοχή επιβατικού αυτοκινήτου ακόμη και μικρού κυβισμού αυξάνει το τεκμαρτό εισόδημα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επωφεληθούν από τις παροχές κοινωνικής προστασίας. Το ίδιο πρόβλημα, όπως έχουν επισημάνει, «δημιουργείται και στην περίπτωση των έγγαμων αιτούντων, για τους οποίους το τεκμαρτό εισόδημα προσαυξάνεται στο ποσό των 5.000 ευρώ».
Όπως διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στην αναμορφωμένη υπουργική απόφαση «θα λαμβάνεται μέριμνα -μεταξύ άλλων- και για το ζήτημα των εισοδηματικών κριτηρίων που θα πρέπει να τίθενται», ώστε να εφαρμοστούν ορθά οι διατάξεις του Νομοθετικού Διατάγματος 57/73 (περί λήψεως μέτρων κοινωνικής προστασίας οικονομικά αδύνατων) και των σχετικών αποφάσεων και εγκυκλίων εφαρμογής του, που «προβλέπουν ρητά ότι η καταβολή των δαπανών για ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη δεν θα πρέπει να περιάγει τον αιτούντα και την οικογένεια του σε αδυναμία ανταπόκρισης επί των στοιχειωδών βιοτικών αναγκών του».
Συγκλονιστική μαρτυρία μιας βρετανίδας μητέρας. Οι οικογένειες που αγωνίζονται για να θρέψουν τα παιδιά τους, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Η 31χρονη Βρετανίδα, Βίκυ Ρόμπινς εκμυστηρεύεται στην εφημερίδα Dily Mail, ότι εδώ και λίγους μήνες, έχει κυριολεκτικά κόψει το φαγητό, για να μην πεινάσουν τα παιδιά της.
Η Ρόμπινς τρώει μόνο τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να μπορεί να δίνει στα παιδιά της, 3 και 1,5 έτους, όσα τρόφιμα χρειάζονται.
Η Ρόμπινς έμεινε άνεργη πρόσφατα, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται ως κηπουρός, με μειωμένο ωράριο. Η αμοιβή του πάει ως επί του πλείστον για τις δόσεις του στεγαστικού δανείου τους. Ωστόσο, είναι πολύ πιθανό να χάσουν τελικά το σπίτι τους.
Η οικογένεια ζει χωρίς θέρμανση και για Χριστούγεννα ούτε λόγος.
«Έχω κρύψει μερικά παλιά παιχνίδια των παιδιών και όταν έρθουν τα Χριστούγεννα, θα τα παρουσιάσω για δώρα. Είναι το καλύτερο που μπορώ να κάνω», λέει η Βίκυ.
Διαμαρτύρονται επειδή απαγορεύεται σε φορείς να οδηγούν ταξί. Περισσότεροι από 80.000 Μαδριλένοι υπέγραψαν αίτημα διαμαρτυρίας κατά ενός κανονισμού της ισπανικής πρωτεύουσας που απαγορεύει στους φορείς του ιού του AIDS να οδηγούν ταξί.
«Αυτή η διάταξη αποτελεί πράξη διάκρισης σε βάρος των ατόμων αυτών, που είναι απαράδεκτη σε μια σύγχρονη και ανοιχτή κοινωνία, όπως αυτή της Μαδρίτης», υπογραμμίζει η οργάνωση CESIDA στο αίτημά της αυτό που ανέβασε στο διαδίκτυο.
Η CESIDA τόνισε ότι παρέδωσε το αίτημα αυτό την Παρασκευή στο δημαρχείο της Μαδρίτης, από το οποίο και προήλθε η διάταξη αυτή που απαγορεύει στους ανθρώπους που πάσχουν από «μολυσματικές ή μεταδοτικές ασθένειες» να αποκτούν άδεια οδήγησης ταξί.
«Ο ιός του AIDS δεν είναι μεταδοτικός και δεν μεταδίδεται κατά τύχη, αλλά μέσα από πολύ συγκεκριμένες πρακτικές», τονίζει η CESIDA.
Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του AIDS, ενώσεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών σημειώνουν ότι η μείωση των δημόσιων δαπανών, λόγω της ύφεσης, απειλεί την ιατρική φροντίδα που είναι απαραίτητη για τους φορείς της ασθένειας.
Το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο, το UGT, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι δημόσιες δαπάνες για την καταπολέμηση του AIDS μειώθηκαν κατά 70% από το 2011 έως το 2013, από 10 σε 3 εκατομμύρια ευρώ.
Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν σε ολόκληρο τον κόσμο. 1η Δεκεμβρίου 2012. Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS και 33,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με τον ιό του HIV. Και, βεβαίως, αυτοί οι αριθμοί αντιστοιχούν σε ανθρώπους που γνωρίζουν ότι είναι οροθετικοί ή νοσούν από AIDS.
Από το 1981 οπότε και διαγνώστηκε πρώτη φορά, το AIDS -ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, στα ελληνικά- έχει στοιχίσει τη ζωή σε 30 εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.
Παρ' ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες οι επιστήμονες δίνουν μάχη να βρουν μια θεραπεία για τη θεραπεία της νόσου αλλά και καταπολέμηση του ιού που την προκαλεί, του HIV, το AIDS θεωρείται ακόμη ανίατη ασθένεια. Ωστόσο, έχει καταγραφεί πολύ σημαντική πρόοδος και εκατομμύρια οροθετικοί (φορείς του ιού) ζουν μέχρι τα βαθιά γεράματα.
Τι μάθαμε, λοιπόν, το 2012 για τον ιό του AIDS
1. Oι περισσότεροι φορείς του HIV δεν έχουν θέσει υπό έλεγχο τη λοίμωξη
Μόλις 1,1 εκατομμύριο των φορέων του HIV -δηλαδή το 25% των οροθετικών- έχει θέσει υπό έλεγχο τη λοίμωξη, δηλαδή μέσω της φαρμακευτικής αγωγής έχει “ναρκώσει” τον ιό στον οργανισμό του.
2. Η μεταμόσχευση μυελού των οστών μπορεί να οδηγήσει σε θεραπεία
Δυο εξαιρετικά ελπιδοφόρα επιτεύγματα ανακοίνωσαν οι επιστήμονες: δυο άνδρες, φορείς του ιού αλλά και νοσούντες από καρκίνο έκαναν μεταμόσχευση μυελού των οστών. Λίγους μόλις μήνες μετά, οι γιατροί δεν εντοπίζουν πλέον ενδείξεις του ιού στο αίμα των ανδρών αυτών.
3. Δωρεάν αντιρετροϊκά φάρμακα μειώνουν τα ποσοστά νέων κρουσμάτων
Όπως έδειξε έρευνα Καναδών επιστημόνων, τα κρούσματα νέων επιμολύνσεων με τον HIV μειώθηκαν εντυπωσιακά όταν τα αντιρετροϊκά φάρμακα χορηγούνταν δωρεάν.
4. Άνω του 50% των νεαρών φορέων δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς
Τουλάχιστον 1 στους 2 νέους ηλικίας έως 24 ετών που είναι φορείς του ιού, δεν το γνωρίζουν εκτοξεύοντας τις πιθανότητες να τον μεταδώσουν.
5. Πριν από 10 χρόνια υπήρχαν λιγότεροι φορείς του AIDS
Αύξηση του αριθμού των φορέων καταγράφηκε παγκοσμίως την τελευταία δεκαετία. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 2011 18% περισσότεροι άνθρωποι ήταν φορείς του HIV σε σχέση με το 2001.
6. Μειώνεται το κόστος των φαρμάκων για τον HIV
Το 2000, ένας οροθετικός χρειαζόταν κάθε χρόνο 10.000 δολάρια για τα φάρμακά του. Σήμερα χρειάζεται μόλις 100 δολάρια ετησίως.
7. Το φάρμακο Truvada μπορεί να χρησιμοποιηθεί και προληπτικά
Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε φέτος το φάρμακο Truvada -το οποίο από το 2004 χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του HIV-, για χορήγηση σε ανθρώπους που δεν είναι φορείς αλλά έχουν υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό.
8. Γενετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα πολεμούν τον ιό
Αμερικανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι γεννετικά τροποποιημένα βλαστοκύτταρα κατάφεραν να καταστρέψουν κύτταρα μολυσμένα με τον ιό του AIDS σε ποντίκια.
9. Όλοι θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις
Σύμφωνα με την Αμερικανική Task Force για την Υγειονομική Πρόληψη, όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακόμη και αν δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
10. Η θεραπεία με αντιρετροϊκά θα πρέπει να ξεκινά αμέσως
Οι υγειονομικές αρχές παγκοσμίως συστήνουν σε όποιον διαγιγνώσκεται με τον ιό HIV να ξεκινά τη θεραπεία με αντιρετροϊκά φάρμακα αμέσως μόλις γίνεται η διάγνωση ασχέτως του πόσο πρώιμη είναι η επιμόλυνση. Παλαιότερα, οι γιατροί σύστηναν να ξεκινά η θεραπεία όταν τα λευκά αιμοσφαίρια πέφτουν κάτω από το όριο του 350 λεμφοκύτταρα ανά κυβικό χιλιοστό αίματος.
Για το πως αντιμετώπισε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του θεατρικού «Μόλλυ Σουήνη» στο οποίο συμμετέχει μίλησε η Ευδοκία Ρουμελιώτη.
«Πάντα είχα ευαισθησία απέναντι στους ανθρώπους, δεν τους λυπάμαι. Κι αυτό το οποίο έχει η Μόλλυ Σουήνη αλλά και οι άνθρωποι τους οποίους έχω γνωρίσει με κάποια «αναπηρία», είναι πολύ πιο δυνατοί και αυτάρκεις από ότι είμαστε εμείς, που υποτίθεται ότι είμαστε υγιείς και κάθε τόσο θέλουμε και κάτι άλλο. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν βρει πραγματικά το νόημα της ζωής, επειδή τους λείπει κάτι, κάποιου η ακοή ή η όραση, βλέπουν τη ζωή στην ουσία της. Άλλωστε πάντα ήμουν ευαισθητοποιημένη και περήφανη για τους συγκεκριμένους ανθρώπους» δήλωσε η ηθοποιός στο Hello.
Ο κίνδυνος -που είναι ίδιος σε άνδρες και γυναίκες - αυξάνεται σταδιακά. Αυξημένο κίνδυνο για έμφραγμα μετά τα 50 αντιμετωπίζουν όσοι έχουν μείνει χωρίς δουλειά εξαιτίας της ανεργίας, σύμφωνα με δύο έρευνες, μία στον Καναδά και μία στην Αμερική.
Μάλιστα, αν κανείς έχει χάσει πολλές φορές τη δουλειά του, ο συσσωρευμένος κίνδυνος είναι ανάλογος με το κάπνισμα ως παράγοντας καρδιαγγειακού κινδύνου. Από την άλλη, ορισμένα επαγγέλματα αυξάνουν περισσότερο σε σχέση με άλλα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, σύμφωνα με τις έρευνες.
Η πρώτη έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάθιου Ντιπρέ του πανεπιστημίου Ντιουκ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Archives of Internal Medicine» του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το BBC, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ανεργία, οι απανωτές απώλειες μιας θέσης εργασίας, ακόμα και οι σύντομες περίοδοι χωρίς δουλειά, σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Οι ερευνητές συσχέτισαν τις συνθήκες απασχόλησης και ανεργίας με την υγεία περίπου 13.500 ατόμων ηλικίας 51 έως 75 ετών για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (1992-2010), στη διάρκεια του οποίου υπήρξαν 1.061 εμφράγματα. Η μελέτη έδειξε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για έμφραγμα είναι κατά τον πρώτο χρόνο μετά την απώλεια της θέσης εργασίας (αύξηση περίπου 27%), ενώ ο κίνδυνος -που είναι ίδιος σε άνδρες και γυναίκες- αυξάνεται σταδιακά στην περίπτωση αλλεπάλληλων περιόδων ανεργίας του ίδιου εργαζόμενου.
Ως πιθανότερη αιτία για τον αυξημένο κίνδυνο προβάλλει το άγχος και η ανασφάλεια λόγω της ανεργίας, αν και οι επιστήμονες δεν έχουν σαφή εικόνα με ποιο ακριβώς τρόπο το στρες αυξάνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, κάτι που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο στο μέλλον.
Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι ο κίνδυνος εμφράγματος είναι σημαντικά υψηλότερος μεταξύ των ανέργων σε σχέση με τους εργαζόμενους και αυξάνεται σταδιακά μετά την πρώτη απώλεια θέσης εργασίας και με κάθε πρόσθετη περίοδο ανεργίας (ο κίνδυνος αυξάνεται έως 63% για όσους έχουν χάσει πάνω από τέσσερις θέσεις απασχόλησης). Ο κίνδυνος για την καρδιά από τις πολλαπλές απώλειες θέσης εργασίας, σύμφωνα με τους αμερικανούς ερευνητές, είναι της ίδιας τάξης μεγέθους με τους παραδοσιακούς κινδύνους όπως το κάπνισμα (αύξηση κινδύνου 44%), η υπέρταση, η έλλειψη σωματικής άσκησης κ.α.
Η δεύτερη μελέτη, με επικεφαλής τον Τζέημς Μπρόφι, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό περιβαλλοντικής υγείας «Environmental Health», δείχνει ότι όσοι εργαζόμενοι (κυρίως γυναίκες) εκτίθενται σε χημικές και άλλες ουσίες που είναι ίσως καρκινογόνοι ή διαταράσσουν το ενδοκρινικό-ορμονικό σύστημα, κινδυνεύουν περισσότερο από καρκίνο του μαστού.
Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου μεταξύ των γυναικών στις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες. Η νέα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο Οντάριο του Καναδά και αφορούσε άνω των 1.000 περιστατικών αυτής της μορφής της νόσου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τομείς με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, όσον αφορά τις εργαζόμενες σε αυτούς, είναι η γεωργία, η βιομηχανία πλαστικών για αυτοκίνητα, η συσκευασία τροφίμων, η μεταλλουργία, τα μπαρ κ.α.
Η μελέτη επίσης έδειξε ότι οι γυναίκες με χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο έχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στο ότι αυτές, λόγω επαγγέλματος (αγρότισσες, βιομηχανικές εργάτριες κ.α.), εκτίθενται περισσότερο σε δυνητικά επικίνδυνες ουσίες.
Όταν συνυπάρχει παχυσαρκία. Η διαταραχή της γλυκόζης στην εφηβική ηλικία είναι ένα συχνό και φυσιολογικό φαινόμενο, που όμως μπορεί να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αν συνυπάρχει με παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό. Αν και ο τύπος αυτός του διαβήτη δεν είναι πολύ συχνός, οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου λόγω των υψηλών ποσοστών παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στη χώρα μας.
Ένας σκούρος λεκές σαν κολιέ στο πίσω μέρος του αυχένα, στις μασχάλες, στους αγκώνες ,στα γόνατα ή στις φάλαγγες των δακτύλων και η κοιλιακή παχυσαρκία, αποτελούν κλινικά σημάδια για να υποβληθεί το παιδί σε έλεγχο σακχάρου και γλυκόζης, επισήμανε η επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, Ασημίνα Γαλλή-Τσινοπούλου.
«Η διαταραχή της γλυκόζης συνήθως εμφανίζεται μεταξύ 12-14 ετών. Δηλαδή στην εφηβική ηλικία υπάρχει μια φυσιολογική αντίσταση στην ινσουλίνη και το φαινόμενο αυτό επιτείνεται όταν ένα παιδί είναι παχύσαρκο. Στην ουσία η «καρδιά» αυτής της παθολογικής οντότητας είναι μια αντίσταση στην ινσουλίνη.
Δηλαδή το παιδί τρώει υπερβολικά με συνέπεια την εμφάνιση υπεργλυκαιμίας η οποία δημιουργεί αυξημένα ποσά ινσουλίνης.
Τα αυξημένα ποσά ινσουλίνης προκαλούν αντίσταση στην ινσουλίνη και σιγά-σιγά , το β κύτταρο του παγκρέατος που παράγει την ινσουλίνη εξαντλείται και έτσι δημιουργείται ο διαβήτης τύπου 2.
Η αντίσταση στην ινσουλίνη κατά την εφηβεία είναι παροδική αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχει παχυσαρκία και οικογενειακό ιστορικό» εξηγεί στο ΑΜΠΕ η κ Γαλλή.
Το σύνολο των εφήβων που έχουν σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 είναι παχύσαρκοι ενώ το ποσοστό των ενήλικων παχύσαρκων διαβητικών είναι 70%.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 στα παιδιά εμφανίζεται μεταξύ 12-14 ετών αλλά δεν είναι συχνό φαινόμενο και στη χώρα μας παρατηρείται μόνο στο 2% των εφήβων.
«Αυτό που είναι ανησυχητικό είναι ότι συνδυάζεται με την παχυσαρκία και με το γεγονός ότι αυξάνει η παιδική και η εφηβική παχυσαρκία στην Ελλάδα.
Η παχυσαρκία είναι πολύ συχνή σ΄ αυτή την ηλικία και όπως έχουν αποδείξει μεταναλύσεις που έχουμε κάνει στη χώρα μας ένα στα τρία παιδιά προεφηβικά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Αυτό προδιαθέτει τα άτομα στα οποία υπάρχουν γενετικοί παράγοντες και θετικό οικογενειακό ιστορικό σε συγγενείς α΄ και β΄ βαθμού, να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2. Επομένως είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τη διαταραχή της γλυκόζης σ΄ αυτή την ηλικία» τονίζει η κ. Γαλλή.
Για τις περιπτώσεις όπου η διαταραχή της γλυκόζης συνυπάρχει με την παχυσαρκία και το οικογενειακό ιστορικό , η κ. Γαλλή, συνιστά απώλεια βάρους, υγιεινό τρόπο ζωής , αποφυγή της ζάχαρης , άσκηση και γενικά ένας αδρός έλεγχος έλεγχο ανά 2ετία.
Τα σημάδια που αποτελούν ένδειξη για να υποβληθεί ένα παιδί σε μέτρηση σακχάρου και ινσουλίνης, όπως αναφέρει η κ. Γαλλή, είναι η μελανίζουσα ακάνθωση και η κοιλιακή παχυσαρκία.
«Είναι πολύ σημαντικό να παρατηρούμε αν υπάρχουν κάποια κλινικά σημάδια όπως είναι ο σκούρος λεκές σαν κολιέ πίσω στον αυχένα ή στις μασχάλες, στους αγκώνες , στις φάλαγγες των δαχτύλων ή στα γόνατα.
Δηλαδή ένα σκούρο χρώμα που οι γονείς πολλές φορές δεν του δίνουν σημασία . Αυτό λέγεται μελανίζουσα ακάνθωση και είναι ένα στοιχείο που μας λέει ότι το παιδί πρέπει να ελεγχθεί για το σάκχαρο και την ινσουλίνη του.
Επίσης όταν ένα παιδί έχει κοιλιακή παχυσαρκία, δηλαδή η πολύ αυξημένη η περίμετρο κοιλιάς , να μη περιμένουν οι γονείς ότι η κοιλιά θα γίνει ύψος.
Η μεγάλη κοιλιά στα παιδιά σημαίνει εναπόθεση του λίπους. Το λίπος παράγει τις κυτταροκίνες , δηλαδή όλες αυτές τις ορμόνες οι οποίες έχουν σχέση με φλεγμονή και επιτείνουν αυτήν την αντίσταση στην ινσουλίνη» εξηγεί η κ. Γαλλή.
Η θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στη νανοτεχνολογία. Μια εξελιγμένη θεραπεία που βασίζεται στην νανοτεχνολογία μπορεί να καταστείλει στην εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας, καθώς και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές όπως ο διαβήτης τύπου 1, ορισμένες τροφικές αλλεργίες και το άσθμα.
Χάρη στη συνδυαστική εργασία των ανοσολόγων και των βιοτεχνολόγων κατέστη δυνατό να δοκιμαστεί σε πειραματόζωα μια νέα θεραπευτική προσέγγιση βασισμένη στη νανοτεχνολογία για την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων ασθενειών. Θυμίζουμε ότι στις αυτοάνοσες νόσους ο οργανισμός επιτίθεται σε στοιχεία του ίδιου του οργανισμού αναγνωρίζοντας τα ως εχθρικά. Στην περίπτωση της σκλήρυνσης κατά πλάκας το πράττει κατά της μυελίνης, του προστατευτικού μονωτικού των νευρώνων.
Οι ερευνητές χρησιμοποιούν νανοσωματίδια τα οποία αποτελούν ένα όχημα μη ανιχνεύσιμο από το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο μεταφέρει αντιγόνα που ξεγελούν το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να σταματήσει την επίθεσή του στη μυελίνη (το πείραμα έγινε σε ποντίκια με σκλήρυνση κατά πλάκας). Με τη βοήθεια των νανοσωματιδίων – μεταφορέων αντιγόνων, το ανοσοποιητικό σύστημα σταματά να αναγνωρίζει τη μυελίνη ως εχθρική και δεν της επιτίθεται.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι με αυτό το μηχανισμό μπορεί να ρυθμιστεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να «δουλέψει» φυσιολογικά γεγονός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες νόσους όπως ο διαβήτης τύπου 1, οι τροφικές αλλεργίες και το άσθμα. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα ξεκινήσουν οι δοκιμές φάσης Ι (έλεγχος ασφάλειας) σε ανθρώπους με βάση τη νέα τεχνολογία.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην online έκδοση του Nature Biotechnology και χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο υγείας.
Οι ρευματικές παθήσεις αιτία για το 50% των περιπτώσεων λειτουργικής ανικανότητας. Περίπου 2.500.000 Έλληνες πάσχουν από κάποια ρευματική πάθηση. Οι ρευματικές παθήσεις αποτελούν την πρώτη αιτία για το 50% των περιπτώσεων μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας, το 30% των απουσιών από την εργασία και το 25% της χρήσης φαρμάκων. Επιπλέον, 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζουν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις ενώ μόνο το 23% των ατόμων με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο.
Το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας (Ε.Ι.ΡΕ.), στo πλαίσιο του κοινωνικού του έργου και στην προσπάθεια σωστής και έγκυρης ενημέρωσης του κοινού πανελλαδικά, πραγματοποίησε τη 19η κατά σειρά Ημερίδα Ενημέρωσης του Κοινού για τις Ρευματικές Παθήσεις με θέμα «Ρευματικές παθήσεις: Ένα Μεγάλο Κοινωνικό Πρόβλημα».
Το θέμα της Ημερίδας κάλυψαν με τις εισηγήσεις τους ο κ. Ανδριανάκος, Ρευματολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Ε.Ι.ΡΕ και ο κ. Αθανάσιος Φλώρος Ρευματολόγος. Στην Ημερίδα προήδρευσε από κοινού με τον κ. Ανδριανάκο ο κ. Βασίλειος Χατζηλουλούδης, Ρευματολόγος.
Ο κ. Ανδριανάκος στην εισήγησή του με θέμα «Τι είναι & ποιες είναι οι ρευματικές παθήσεις και ποια είναι τα συμπτώματά τους» τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «α) οι ρευματικές παθήσεις είναι οι παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, δηλαδή των αρθρώσεων, τενόντων, μυών, οστών και σπονδυλικής στήλης, β) είναι πολλές, περίπου 200 και γ) κύριο και κοινό σύμπτωμα των ρευματικών παθήσεων είναι ο πόνος σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα».
Ο κ. Φλώρος αναφερόμενος στις «Επιπτώσεις των ρευματικών παθήσεων στους αρρώστους, στο κοινωνικό σύνολο και στην εθνική οικονομία» τόνισε ότι «σύμφωνα με τα ευρήματα πανελλήνιας επιδημιολογικής έρευνας, που πραγματοποιήθηκε από το Ε.Ι.ΡΕ., οι ρευματικές παθήσεις είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα διότι είναι πολύ συχνές, αφού 2.500.000 Έλληνες υποφέρουν από κάποια ρευματική πάθηση, και σε σύγκριση με όλες τις άλλες ομάδες παθήσεων, τόσο στο σύνολο του γενικού πληθυσμού όσο και στον εργαζόμενο πληθυσμό ηλικίας 19-65 ετών, είναι το πιο συχνό αίτιο και ευθύνονται για το 40% των χρόνιων προβλημάτων υγείας, 50% της μακροχρόνιας λειτουργικής ανικανότητας (αναπηρικές συντάξεις), 30% των απουσιών από την εργασία και 25% της χρήσης υπηρεσιών υγείας (ιατρικές επισκέψεις, χρήση φαρμάκων)».
Ο κ. Ανδριανάκος στη δεύτερη εισήγησή του με θέμα «Πρόληψη και Θεραπεία των ρευματικών παθήσεων» τόνισε ότι: «α) υπάρχουν δυνατότητες πρόληψης για ορισμένες ρευματικές παθήσεις, β) σήμερα είναι εφικτή η αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων, η δραστική μείωση των δυσμενών τους επιπτώσεων και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με δύο προϋποθέσεις, την έγκαιρη διάγνωση και την πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση, που επιτυγχάνονται με την έγκαιρη επίσκεψη σε ρευματολόγο και γ) για την εξασφάλιση των προϋποθέσεων αυτών απαιτείται ενημέρωση του κοινού, έτσι ώστε όσοι παρουσιάζουν πόνο σε αρθρώσεις, τένοντες, μέση ή αυχένα να επισκέπτονται χωρίς καθυστέρηση τον ειδικό γιατρό, δηλαδή το ρευματολόγο». Ο κ. Ανδριανάκος τόνισε ιδιαίτερα ότι, «Η εισαγωγή, τα τελευταία χρόνια, των βιολογικών παραγόντων στη θεραπευτική αντιμετώπιση αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη στη Ρευματολογία και συνέβαλε καθοριστικά στη δυνατότητα επίτευξης ύφεσης αυτών των σοβαρών παθήσεων. Οι βιολογικοί παράγοντες είναι φάρμακα που εξουδετερώνοντας είτε ορισμένα κύτταρα είτε τις λεγόμενες κυτταροκίνες, που παράγονται από κύτταρα και παίζουν κεντρικό ρόλο στην παθογένεια αυτών των παθήσεων, μπορεί να οδηγήσουν στην ύφεση».
Τέλος, ο κ. Ανδριανάκος αναφέρθηκε στα σημαντικά ευρήματα των δύο ερευνών που έχει πραγματοποιήσει το Ε.Ι.ΡΕ. και σημείωσε ότι, «Οι Έλληνες ασθενείς με ρευματικές παθήσεις, στην πλειονότητά τους, δεν είναι χρήστες των σύγχρονων θεραπευτικών δυνατοτήτων που προσφέρει η Ρευματολογία. Μάλιστα, οι περισσότεροι ασθενείς με ρευματικές παθήσεις καθυστερούν πολύ να επισκεφθούν ρευματολόγο καθώς μόνο 19% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και 13% των ασθενών με οροαρνητικές σπονδυλαρθρίτιδες επισκέπτονται ρευματολόγους όταν εμφανίζεται η νόσος. Η καθυστέρηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μη ορθή διάγνωση και τη μη εφαρμογή σωστής θεραπείας και έτσι την πρόκληση μη αναστρέψιμων βλαβών στις αρθρώσεις ή και σε άλλα όργανα καθώς και την πρόκληση σοβαρών λειτουργικών διαταραχών ή αναπηρίας. Το αίτιο αυτής της καθυστέρησης είναι ότι 87% των Ελλήνων δεν γνωρίζει τι είναι οι ρευματικές παθήσεις. Πιο συγκεκριμένα η δεύτερη έρευνα έδειξε ότι μόνο το 5,4% των ατόμων με πόνο στο γόνατο ή στον ώμο, το 3,6% με πόνο στη μέση, το 9,5% με πόνο στον αυχένα και το 23% με πόνο σε 2 ή περισσότερες αρθρώσεις απευθύνονται σε ρευματολόγο».
Μάθετε τι πρέπει να περιλαμβάνει το πρωινό για να είναι πλήρες. Δεν είναι παράξενο που υπάρχουν τόσες παροιμίες που εξυμνούν την αξία του πρωινού γεύματος για μία ισορροπημένη διατροφή και κατ’ επέκταση για την υγεία. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις έρευνες. Μετά από 8-10 ώρες ύπνου χωρίς φαγητό, τα αποθέματα ενέργειας που διαθέτουμε στο σώμα μας είναι ελάχιστα και σίγουρα ο εγκέφαλός μας χρειάζεται «καύσιμα» για να λειτουργήσει. Η σωστή επιλογή του πρωινού γεύματος μπορεί να μας οδηγήσει σε ισορροπημένα γεύματα κατά την υπόλοιπη μέρα, να μας προσφέρει διαύγεια, καλύτερη απόδοση στη δουλειά και περισσότερη ενέργεια.
Πώς μπορούμε λοιπόν, να κάνουμε μία σωστή και ισορροπημένη επιλογή για πρωινό χωρίς να μας στοιχίσει σε διατροφική αξία αλλά και σε χρόνο;
Με τον όρο «πλήρες» γεύμα, αυτό που εννοούν οι διαιτολόγοι είναι ότι πρέπει να περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων που να αποδίδουν τα περισσότερα δυνατά θρεπτικά συστατικά.
Τα αμυλούχα τρόφιμα, θα πρέπει να αποτελούν και το βασικό συστατικό του πρωινού μας γεύματος. Μας προσφέρουν σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο) που μας εξασφαλίζουν ενέργεια για όλη την ημέρα μας, πολύτιμες βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, και φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Πηγή πρωτεΐνης
Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των μυών ενώ παράλληλα αυξάνουν και το βαθμό κορεσμού του γεύματός μας. Ένα καλό παράδειγμα είναι τα γαλακτομικά προϊόντα (τυρί, γιαούρτι, γάλα) που μας παρέχουν ταυτόχρονα, την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου, για τη διατήρηση της ομοιόστασης στα οστά. Βέβαια, ποσότητα πρωτεϊνών καλής βιολογικής αξίας μπορούμε να λάβουμε και από την κατανάλωση αυγών στο πρωινό μας. Σε αντίθεση με την κοινή πεποίθηση ότι τα αυγά περιέχουν χοληστερόλη και συνεπώς δεν πρέπει να καταλαμβάνονται από υπερχοληστερολαιμικούς, ευρωπαικές κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής «επιτρέπουν» την κατανάλωση 5-7 αυγών εβδομαδιαίως!
«Καλά» λιπαρά
Τα «καλά» λιπαρά στη διατροφή μας αφορούν συνήθως τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή τα ω-3. Επειδή με τον δυτικό τρόπο διατροφής που ακολουθούμε πλέον, η δίαιτά μας είναι πλούσια σε ω-6 λιπαρά, αυτό που μας λείπει περισσότερο είναι τα ω-3 λιπαρά. Σε ένα πρωινό γεύμα, μπορούμε να τα λάβουμε από φυτικές soft μαργαρίνες που κυκλοφορούν στο εμπόριο και περιέχουν ω-3, και από ξηρούς καρπούς όπως λιναρόσπορο και καρύδια.
Φρούτα
Τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για να δουλέψουν σωστά τα γρανάζια των μεταβολικών διεργασιών, δηλαδή από την καρδιακή λειτουργία μέχρι τις καύσεις μας! Να επιλέγετε ποικιλία φρούτων με διαφορετικά χρώματα και να προτιμάτε να τα τρώτε με τη φλούδα τους για να λάβετε τις φυτικές ίνες. Οι τελευταίες είναι προστατευτικές έναντι χρόνιων ασθενειών όπως ο διαβήτης και η υπερχολητερολαιμία ενώ βελτιώνουν και την γαστρεντερική λειτουργία. Πρόμοια σύνθεση θρεπτικών συστατικών βρίσκουμε και στα λαχανικά εκτός από τα φρούτα! Μπορείτε λοιπόν, να εμπλουτίσετε το τοστ σας και με αυτά!
Στην Ελλάδα πολλοί από εμάς, δεν καταναλώνουμε πρωινό είτε γιατί ορισμένοι από εμάς το υποτιμάμε ή απλά αγνοούμε την αξία του, είτε γιατί η βιασύνη και το άγχος που μας έχει επιβάλει η καθημερινή ρουτίνα, μας εμποδίζει στο να αφιερώσουμε έστω και 5 λεπτά στη διατροφή μας και κατ' επέκταση στον εαυτό μας. Σχετική έρευνα έχει δείξει πως τουλάχιστον 4 στους 10 Έλληνες δεν ασχολούνται με το πρωινό ή δεν θέλουν να το συμπεριλάβουν στην καθημερινή διατροφή τους, θεωρώντας ότι έτσι θα περιορίσουν τις ημερήσιες θερμίδες τους και θα αδυνατίσουν.
Κι όμως, τα φαινόμενα απατούν! Οι επιστημονικές έρευνες υποστηρίζουν ότι άνθρωποι που τρώνε πρωινό έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν βάρος χωρίς να το ξαναπάρουν. Το πρωινό σταθεροποιεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, το οποίο με τη σειρά του ελέγχει την όρεξη και τα επίπεδα ενέργειας. Τα άτομα που τρώνε πρωινό έχουν λιγότερες πιθανότητες να πεινάσουν αργότερα, με αποτέλεσμα να τρώνε λιγότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, έχει διαπιστωθεί, ότι όσοι δεν λαμβάνουν πρωινό έχουν συνήθως χαμηλότερη πρόσληψη βιταμινών (π.χ. Α, C, E, D, B6, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης, φυλλικού οξέως) και μετάλλων (π.χ. ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, σιδήρου), απ' όσους έτρωγαν πρωινό. Θα πρέπει συνεπώς, να καταλάβουμε ότι, ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό μας προστατεύει, μας δυναμώνει και μας αδυνατίζει!
Είναι καλό να θυμάστε ότι, το πρωινό γεύμα θα πρέπει να καλύπτει το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών του οργανισμού μας. Αξίζει λοιπόν, να αφιερώσουμε στον εαυτό μας λίγο παραπάνω χρόνο το πρωί ώστε να απολαύσει ένα πλήρες πρωινό γεύμα και να εξοπλιστεί με την απαραίτητη ενέργεια και τα θρεπτικά στοιχεία για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ημέρας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μετά την εκταμίευση της δόσης, και πιθανότερο σενάριο καταβολής του εφάπαξ είναι να καταβληθεί κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγηση του…
Τρόποι για την άμεση καταβολή των οφειλόμενων εφάπαξ προς τους ασφαλισμένους του δημοσίου τέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ιωάννη Βρούτση με τον πρόεδρο του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων Μιχάλη Κωνσταντίνου.
Στόχος του κ. Βρούτση είναι υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης για τη σταδιακή εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου μετά την εκταμίευση της δόσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο καταβολής των εφάπαξ είναι κατά σειρά προτεραιότητας ανάλογα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για την χορήγηση του.
Μάλιστα σε περίπτωση που οι δικαιούχοι εφάπαξ οφείλουν στο δημόσιο, το ποσό της οφειλής θα παρακρατείται. Σε αυτούς που θα επικεντρωθεί το υπουργείο Εργασίας είναι αυτοί που υπέβαλλαν αίτηση έως το 2011, 35.037 δικαιούχοι, οι οποίοι διεκδικούν 1,139 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο αριθμός των εφάπαξ έως το Σεπτέμβριο του 2012 ανήλθε σε 40.229 αιτήσεις και το απαιτούμενο ποσό σε 1,384 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι, οι εκκρεμείς αιτήσεις θα αγγίξουν έως το τέλος του τρέχοντος έτους τις 60.000.
Στόχος του οικονομικού επιτελείου να καταφέρει, έστω και με έμμεσο τρόπο, να διοχετεύσει ρευστό στην αγορά επιτυγχάνοντας αύξηση της κατανάλωσης, σε μια προσπάθεια περιορισμού της ύφεσης σε βάθος χρόνου.
«Από την Δευτέρα θα ενισχύσουμε με επιπλέον υπαλλήλους, αυτούς που ήδη εργάζονται στο Ταμείο πάνω στην απονομή των εφάπαξ ενώ οι εργασίες θα συνεχίζονται και το απόγευμα. Στόχος είναι να εξυπηρετούνται περίπου 4.000 δικαιούχοι το μήνα μέχρι την τελική επίτευξη του στόχου και αυτό το στόχο θα τον καταφέρουμε», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
Τα όρια της αστυνομικής δράσης. Η αστυνόμευση και η τήρηση της τάξης είναι υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τον πολίτη. Ωστόσο, είναι σαφή και διακριτά τα όρια για το που τελειώνει η δράση της Αστυνομίας και ξεκινά η αυθαιρεσία.
Ο αστυνομικός έλεγχος με αυτοκίνητο είναι κάτι που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε και ανά πάσα στιγμή. Η τήρηση του ΚΟΚ, της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας δεν μπορεί να γίνει καλή τη πίστει, αλλά κάποιοι πρέπει να μεριμνήσουν γι’ αυτό. Με την αρμόζουσα συμπεριφορά αστυνομικού-οδηγού, αυτή η όχι ιδιαίτερα ευχάριστη διαδικασία καθίσταται μια απλή 5λεπτη υπόθεση ρουτίνας. Γι’ αυτό υπάρχουν κάποιοι βασικοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούνται εκατέρωθεν.
Η εμπειρία έχει δείξει ότι η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων δεν είναι πάντα η πρέπουσα. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου ένας αστυνομικός έλεγχος, λόγω κατάχρησης της εξουσίας κατέληξε στις δικαστικές αίθουσες. Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί επτά φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Είναι αυτονόητο πως κάθε πολίτης, ακόμη κι αν έχει υποπέσει σε παράβαση, δικαιούται υποδειγματικής συμπεριφοράς.
Ποιος ελέγχει τι; Αστυνομικός έλεγχος στο αυτοκίνητο μπορεί να μας γίνει για διάφορους λόγους. Είτε μπορεί να περάσουμε τυχαία από κάποιο σημείο όπου έχει στηθεί μπλόκο, είτε ενώ βρισκόμαστε εν κινήσει να μας προσεγγίσει περιπολικό και να μας ζητήσει να σταματήσουμε. Στην πρώτη περίπτωση συνήθως πρόκειται για τυπικό έλεγχο της Τροχαίας. Αν ο έλεγχος συνδυάζεται με ραντάρ ταχύτητας προφανώς έχει διαπιστωθεί παράβαση.
Στη δεύτερη περίπτωση πιθανότατα κάτι στο αυτοκίνητο, ή στη συμπεριφορά μας κέντρισε το ενδιαφέρον του αστυνομικού. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει όχι μόνο από την Τροχαία αλλά και από κάποια άλλη ομάδα της Αστυνομίας (ομάδα ΔΙΑΣ, ομάδα Ζ κ.λπ.).
Πιο σύνθετη και σπάνια περίπτωση είναι τα λεγόμενα «μικτά κλιμάκια» αποτελούμενα από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μηχανολογικού της εκάστοτε Νομαρχίας, της Τροχαίας και του ΣΔΟΕ. Στην παραμεθόριο, ελέγχους διενεργεί και το σώμα Συνοριοφυλάκων. Πέραν της Αστυνομίας, ανάλογους ελέγχους μπορεί να κάνει το Λιμενικό Σώμα αποκλειστικά σε σημεία της αρμοδιότητάς του.
Είναι η κάμερα απόδειξη; Η βιντεοσκόπηση, ηχογράφηση ή φωτογράφιση περιστατικών και συνομιλιών, δεν αποτελούν αποδεικτικά στοιχεία. Στην περίπτωση που κάποιος οδηγός επιχειρήσει να βιντεοσκοπήσει φανερά ένα στιγμιότυπο ελέγχου, παρότι έχει το δικαίωμα να το κάνει, είναι βέβαιο ότι οι αστυνομικοί θα αντιδράσουν. Σε περίπτωση «κρυφής κάμερας», το υλικό που θα καταγραφεί είναι στη διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε εισαγγελέα να το αξιολογήσει και να κρίνει αν θα το λάβει υπόψη του.
Ποια τύχη έχουν οι ΕΔΕ; Σε περίπτωση μήνυσης – καταγγελίας ενός πολίτη προς αστυνομικό για τη συμπεριφορά του διενεργείται Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.). Στο σημείο αυτό η διαδικασία μπαίνει σε ένα γραφειοκρατικό τούνελ αμφιβόλου αξιοπιστίας. Σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη, υπάρχουν καταγγελίες για στημένες Ε.Δ.Ε. αφού πολλές από αυτές γίνονται κεκλεισμένων των θυρών χωρίς καν να ειδοποιηθεί ο καταγγέλλων ή ο συνήγορός του. Σε κάθε περίπτωση που διενεργείται Ε.Δ.Ε., θα πρέπει να κληθεί και ο ενάγων ενώπιον των προϊσταμένων αστυνομικών οργάνων για να δώσει τη δική του εκδοχή στην υπόθεση.
Τι αναφέρει ο Συνήγορος του Πολίτη Σε οποιοδήποτε κρούσμα αστυνομικής αυθαιρεσίας και εφόσον η επαφή με τη ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος, ο θιγόμενος μπορεί να προσφύγει στο Συνήγορο του Πολίτη όπου κάθε μήνα φθάνουν δεκάδες καταγγελίες πολιτών για παράτυπη συμπεριφορά και κατάχρηση εξουσίας από αστυνομικά όργανα.
Τα αποτελέσματα της υπηρεσιακής επαφής Συνηγόρου του Πολίτη και ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν απογοητευτικά. Όπως αναφέρεται, είναι σχεδόν αμελητέος ο αριθμός των περιπτώσεων όπου καταλογίστηκαν ευθύνες και επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές σε αστυνομικούς. Επιπλέον, όπου καταλογίστηκαν ευθύνες ήταν πολύ μικρότερες σε σχέση με τα καταγγελλόμενα.
Αντίθετα, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η έρευνα δεν οδήγησε καν στην άσκηση πειθαρχικής δίωξης και οι υποθέσεις μπήκαν στο αρχείο με τη αιτιολογία ότι, η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων ήταν άψογη. Μεγάλος αριθμός καταγγελιών που έχουν γίνει στο Συνήγορο του Πολίτη απορρίφθηκαν ως αβάσιμες πριν καν εξεταστούν παρότι ήταν σοβαρές και συνοδεύονταν από τα απαιτούμενα δημόσια έγγραφα.
Εκτός από τις σημαντικές αλλαγές που φέρνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν και τα παράδοξα αλλά και τα παράλογα που παρουσιάζει το Real.grμε την συνδρομή του φοροτεχνικού Νίκου Μανωλίτση.
Διαβάστε ΕΔΩ 7 συγκεκριμένα παραδείγματα που αφορούν μεταξύ άλλων, μισθωτούς με το ίδιο ετήσιο καθαρό εισόδημα, αλλά με τον πρώτο να είναι πατέρας τριών παιδιών και τον δεύτερο δύο παιδιών.
Δείτε πόσα θα κληθεί να πληρώσει στην εφορία μισθωτός χωρίς παιδιά και υψηλό καθαρό εισόδημα. Συγκρίνουμε δύο φορολογούμενους, ο ένας με εισοδήματα από ενοίκια ύψους 30.000 ευρώ και ο άλλος 250.000 ευρώ.
Ηλεκτροσόκ στα νοικοκυριά, φέρνουν οι νέες αυξήσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους» θα είναι 37% και πρόκειται για εισήγηση που κάνει η επιχείρηση ηλεκτρισμού στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και στο υπουργείο ΠΕΚΑ.
Η επιβάρυνση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα των απαιτήσεων της τρόικας για απελευθέρωση των οικιακών τιμολογίων και προβλέπεται και στο προσχέδιο του Μνημονίου το οποίο έχουν συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι δανειστές μας. Οπως προκύπτει από το κείμενο, η αύξηση-σοκ θα πέσει σε τρεις δόσεις. Η πρώτη θα είναι την 1η Ιανουαρίου του 2013, οπότε και το ΥΠΕΚΑ μαζί με το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εκδώσουν τη σχετική απόφαση της αναπροσαρμογής των τιμολογίων, η δεύτερη δόση θα έλθει την 1η Μαρτίου και η τρίτη την 1η Ιουλίου, οπότε και τα τιμολόγια θα έχουν απελευθερωθεί πλήρως.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τη μνημονιακή μας υποχρέωση, θα εξαιρέσει από αυτές τις αυξήσεις τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, με την καθιέρωση ειδικού τιμολογίου ρεύματος. Βέβαια, δεν αποσαφηνίζεται αν σε αυτές τις κατηγορίες οι ανατιμήσεις θα είναι μικρότερες ή μηδενικές.
Μέσα σε δύο χρόνια οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μετρήσει, μαζί με τις τρεις αναμενόμενες δόσεις, συνολικά 15 αυξήσεις στα τιμολόγια. Είτε αυτές είναι ευθέως, δηλαδή στην τιμή της κιλοβατώρας, είτε εμμέσως, όπως φόροι ενέργειας, ΦΠΑ και τέλος υπέρ Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΕΤΜΕΑΡ).
Σε ό,τι αφορά τη νέα μεγάλη ανατίμηση του 37%, αυτή είναι το αποτέλεσμα μιας τελείως στρεβλής κατάστασης που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Το Δημόσιο, αντί μέσω του προϋπολογισμού του να επιδοτεί χαμηλά τιμολόγια για τις ασθενείς κοινωνικά ομάδες, υποχρέωνε τη ΔΕΗ να κάνει κοινωνική πολιτική. Ετσι, έχουν διαμορφωθεί χαμηλές τιμές για τα νοικοκυριά (τη χαμηλή τάση ρεύματος), τις οποίες χρηματοδοτούν άλλες κατηγορίες τιμολογίων.
Οι αυξήσεις της ΔΕΗ μέσα σε δύο χρόνια
1. Αυξήσεις, λόγω ρήτρας καυσίμου, κατά 0,22€/1.000 KWh στην υψηλή τάση, 0,23€/1.000 KWh στη μέση τάση και 0,24€/1.000 KWh στη χαμηλή τάση - Β' τρίμηνο 2010.
2. Αύξηση του ΦΠΑ από 9% στο 10% - Μάρτιος 2010.
3. Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης 5 ευρώ ανά 1.000 KWh για οικιακή και δημόσια χρήση και 2,5 ευρώ ανά 1.000 KWh για επιχειρηματική χρήση - Μάιος 2010.
4. Τέλος ΔΕΤΕ (Δικαιώματα Εκτέλεσης Τελωνειακών Εργασιών) 0,50 ευρώ ανά 1.000 KWh - Μάιος 2010.
5. Αύξηση του τέλους ΑΠΕ από 0,3 σε 5,57 ευρώ η MWh για βιομηχανίες και εμπορικούς πελάτες - Ιούνιος 2010.
6. Αύξηση (νέα) του ΦΠΑ από 10% στο 11% - Ιούλιος 2010.
7. Αύξηση των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής κατά 15% στη μέση και κατά 7% στη χαμηλή τάση -
Ιούλιος 2010.
8. Νέα αύξηση της τάξης του 2,65% στο τέλος ΑΠΕ που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις - Δεκέμβριος 2010.
9. Νέα αύξηση του ΦΠΑ από 11% στο 13% - Ιανουάριος 2011.
10. Αυξήσεις στα τιμολόγια, που για τα οικιακά φτάνουν στο 13,7% - Ιανουάριος 2011.
11. Μεσοσταθμική αύξηση 12,2% - Ιανουάριος 2012.
12. Αύξηση 47% στο τέλος υπέρ ΑΠΕ - Αύγουστος 2012.
13. 3 αυξήσεις το 2013. Συνολικό ύψος 37% σε τρεις δόσεις (Ιανουάριος, Μάρτιος και Ιούλιος).
Εξειδικεύονται στο Μνημόνιο τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να τεθούν σε διαθεσιμότητα 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι εντός του 2013. Επίσης γίνεται αναφορά σε πιθανές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό με την ολοκλήρωση αναλογιστικών μελετών αλλά και στην τιμολόγηση των γενόσημων φαρμάκων.
Στο μνημόνιο επιβεβαιώνεται ο στόχος μείωσης των δημοσίων υπαλλήλων κατά 150.000 έως το 2015, μέσω συνδυασμού των μέτρων κινητικότητας, μείωσης των συμβασιούχων, αποχωρήσεων και απομάκρυνσης των επίορκων. Κάθε τρίμηνο του 2013 θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα πάνω από 6.000 υπάλληλοι.
Μέσα σε δύο χρόνια υπερδιπλασιάστηκαν στην Ελλάδα τα κρούσματα του AIDS, ανέφερε ο Άγγελος Χατζάκης, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Χατζάκης, ανέφερε στην πρωινή εκπομπή του MEGA, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, για την καταπολέμηση της ασθένειας στην Ελλάδα, όπως, μεταξύ άλλων, τη μείωση της αναμονής στα προγράμματα μεθαδόνης .
Προειδοποίηση του υπουργείου Υγείας σε γιατρούς και φαρμακοποιούς. Αυστηρή προειδοποίηση προς γιατρούς και φαρμακοποιούς που διακινούν πλαστές συνταγές απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, επισημαίνοντας ότι θα διακόπτονται οριστικά οι συμβάσεις των παραβατών με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Σε έλεγχο του ΕΟΠΥΥ διαπιστώθηκε η διακίνηση πλαστών συνταγών επιβαρύνοντας τον Οργανισμό αρκετές χιλιάδες ευρώ.
«Η ανοχή στην κλοπή των ασφαλισμένων, μέσω της πλαστής και εικονικής συνταγογράφησης και εκτέλεσης συνταγών από γιατρούς και φαρμακοποιούς, είναι μηδενική. Θα κοπούν οι συμβάσεις των παραβατών με τον ΕΟΠΥΥ για πάντα. Τα βλέπουμε όλα», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.
Η τετράχρονη Lily πρέπει να παίρνει φάρμακα για ασθενείς με καρκίνο. Όταν η Lily Aird από το Heathfield της Μεγάλης Βρετανίας από ένα δραστήριο και γεμάτο ενέργεια κοριτσάκι, άρχισε να περπατά εντελώς ξαφνικά σε ηλικία 2 ετών με δυσκολία, η μητέρα της κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά!
Η Claire πήγε την κόρη της στο γιατρό και μερικούς μήνες μετά από πολλές εξετάσεις και θεραπείες βγήκε η διάγνωση. Η 2χρονη τότε κόρη της έπασχε από αρθρίτιδα.
Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται συνήθως σε ηλικιωμένους. Από εκείνη τη στιγμή η Claire ήξερε ότι η ζωή της Lily θα άλλαζε για πάντα.
Η μητέρα της μπορούσε να καταλάβει ότι το να τρέχει, να παίζει, να χορεύει και να περπατά θα ήταν σχεδόν αδύνατο για τη μικρή, εκτός κι αν οι γιατροί έβρισκαν μια θεραπεία που θα απάλυνε τον αφόρητο πόνο που ένιωθε στα γόνατα και τους γοφούς της.
«Όταν έμαθα ότι είχε αρθρίτιδα έπαθα σοκ. Άρχισα να κλαίω και ανησυχούσα ότι δε θα ήταν σε θέση να κάνει ό,τι και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας της. Σκέφτηκα “γιατί το δικό μου παιδί;”. Η ζωή της θα είναι ένα συνεχές μπες-βγες στα νοσοκομεία» είπε η μητέρα της.
Αρχικά οι γιατροί της έκαναν ενέσεις κορτιζόνης και υγρού ibuprofen στα γόνατα και τους γοφούς της για να «μουδιάζουν». Αυτό όμως της προσέφερε προσωρινή ανακούφιση και οι γιατροί κατάλαβαν ότι η κατάστασή της ήταν πολύ πιο σοβαρή. Κατέληξαν στο ότι η καλύτερη θεραπεία για την περίπτωσή της θα ήταν φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε χημειοθεραπείες για ασθενείς με καρκίνο.
Η χρόνια νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα πλήττει ένα στα 10.000 παιδιά, όμως είναι εξαιρετικά σπάνια σε παιδιά ηλικίας από δύο ετών και κάτω.
Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους. Παύουν από 1η Δεκεμβρίου να εκτελούν παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ οι φυσικοθεραπευτές, οι οποίοι απεργούν σήμερα διεκδικώντας αμοιβές που δεν τους έχουν καταβληθεί από τον περασμένο Μάιο καθώς και τις παλαιότερες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.
Έτσι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν για τις φυσιοθεραπείες και στη συνέχεια να προσκομίζουν στον ΕΟΠΥΥ τις αποδείξεις, μαζί με παραπεμπτικό, για να τους καταβληθεί η δαπάνη.
Οι φυσικοθεραπευτές όλης της Ελλάδας δεν θα εκτελούν τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ μέχρι να τους καταβληθούν οι οφειλές του Οργανισμού για το διάστημα μέχρι τον Ιούνιο»,επισημαίνει στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλονίκης, Κιλκίς και Χαλκιδικής του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Δημήτρης Αυτοσμίδης.
«Η καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών των ταμείων, τα οποία εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, αγγίζει πλέον τα 2 χρόνια με τον κίνδυνο της παραγραφής στο τέλος του τρέχοντος έτους. Γι αυτό και σκοπεύουμε να προσφύγουμε στα δικαστήρια.
Θεωρούμε εξωφρενικό να είμαστε στην ίδια κατηγορία με τους προμηθευτές και να συζητάμε για μειώσεις στις αμοιβές μας για τις υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους και μάλιστα με το εξευτελιστικό κρατικό τιμολόγιο του 1991.
Αυτό που μας εξοργίζει όμως, είναι η στάση του υπουργείου Υγείας, που αντί να βρει την λύση στο πρόβλημα με την επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και την επιστροφή των αποθεματικών στα ασφαλιστικά ταμεία, έτσι ώστε να γίνει η εξόφληση των οφειλομένων, προχωρά σε νέα αλλαγή του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας, την δεύτερη μέσα στο έτος, με μεγάλες οριζόντιες περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους και κατ΄ επέκταση και σε εμάς με αποτέλεσμα τον επαπειλούμενο αφανισμό του Εργαστηρίου Φυσικοθεραπείας» αναφέρει ο κ. Αυτοσμίδης.
Δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει φόρος στην καταβολή. Ότι από την Δευτέρα θα αρχίσει η καταβολή του εφάπαξ στους Δημοσίους Υπαλλήλους και ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται κάθε μήνα σε 4.000 δικαιούχους, δήλωσε ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, ο οποίος μίλησε στην πρωινή εκπομπή του Σκάι, μέχρι το τέλος του 2013 θα πρέπει να έχουν διανεμηθεί σε 40.228 δικαιούχους 1,1 δισ. ευρώ ενώ όπως είπε δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να υπάρξει φόρος στην καταβολή.