Κάθε 33 χρόνια υπάρχει κορύφωση με εκατοντάδες αστέρια την ώρα.
Μία ακόμη βροχή από διάττοντες αστέρες των Λεοντιδών θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 17 προς χαράματα της Τετάρτης 18 Νοεμβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, που περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Το φεγγάρι δεν θα είναι γεμάτο, πράγμα που σημαίνει ότι ο ουρανός θα είναι αρκετά σκοτεινός και, εφόσον δεν υπάρχουν σύννεφα κατά τόπους, οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες για νυχτερινή παρατήρηση.
Οι Λεοντίδες κατά καιρούς εξελίσσονται σε μία από τις πιο εντυπωσιακές βροχές. Συνήθως παράγουν 15 «πεφταστέρια» ανά ώρα, αλλά κάθε περίπου 33 χρόνια εμφανίζουν ένα περιοδικό αποκορύφωμα με εκατοντάδες μετέωρα την ώρα. Οι πιο θεαματικές χρονιές τους ήταν το 1833, το 1966 και το 2001, όταν τα μετέωρα έφθασαν τις πολλές χιλιάδες ανά ώρα.
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων, που διαρκεί από τις 6 έως τις 30 Νοεμβρίου, φαίνεται να προέρχεται από τον αστερισμό του Λέοντα, από όπου πήρε και το όνομά τη. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τα σωματίδια της σκόνης που έχει αφήσει πίσω της η ουρά του κομήτη 55Ρ/Τέμπλ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1865 και κάθε Νοέμβριο τα απομεινάρια του διασταυρώνονται με την τροχιά της Γης. Ο εν λόγω κομήτης θα πλησιάσει ξανά τη Γη το 2031 και το 2064.
Καθώς η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο, τα απομεινάρια του κομήτη, τα οποία συνήθως έχουν βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, συναντούν το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας σε ύψος 80 έως 130 χιλιομέτρων, αναφλέγονται λόγω της τριβής και ιονίζουν τα γύρω στρώματα της ατμόσφαιρας, σχηματίζοντας έτσι φωτεινές σφαίρες μήκους δύο έως τριών μέτρων, τα «πεφταστέρια» ή διάττοντες ή μετέωρα.
Σύμφωνα πάντως με τον επίτιμο διευθυντή του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου Διονύση Σιμόπουλο, ακόμη πιο πλούσια φέτος θα είναι μία άλλη βροχή διαττόντων, οι «Διδυμίδες», που θα εμφανιστεί στον ουρανό κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.