«Πατάει γκάζι» η Κυβέρνηση στην αξιοποίηση των κρατικών ακινήτων που προσφέρονται για την ανάπτυξη τουριστικών εγκαταστάσεων κι εξοχικών κατοικιών, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτά που διαθέτουν υποδομή για τη δημιουργία γκολφ, αεροδρομίου και κάμπινγκ, καθώς και στα Ξενία που θεωρούνται περισσότερο «ώριμα» για την αξιοποίησή τους. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου διαθέτει ένα πλούσιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, που η συνολική τους αξία αποτιμάται στα 2,4 δισ. ευρώ. Ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων της η διοίκηση του Ταμείου βάζει την πώληση εκτάσεων που βρίσκονται σε περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση. Στο πλαίσιο αυτό, τις προσεχείς ημέρες ετοιμάζεται να βγάλει «στο σφυρί» δύο παραθαλάσσιες εκτάσεις στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ πρόσφατα ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση τριών παραθαλάσσιων ακινήτων σε Αργολίδα (Πόρτο Χέλι), Ηλεία (Βαρθολομιό) και Χαλκιδική (Ποσείδι). Πρόσφατα επίσης, η υπηρεσία δόμησης του Δήμου Γλυφάδας έδωσε το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων στα Αστέρια Γλυφάδας.
Οι επενδύσεις στο τουριστικό real estate αποτελούν το μεγαλύτερο ίσως στοίχημα της Κυβέρνησης. Στα γραφεία του ΤΑΙΠΕΔ γίνονται αυτές τις ημέρες όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό, οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των κάμπινγκ σε Αγία Τριάδα και Κρυοπηγή. Η Αγία Τριάδα αποτελεί μία φημισμένη αμμώδη παραλία στην ομώνυμη παραλιακή πόλη της Βόρειας Ελλάδας, με έκταση μεγαλύτερη των 132 χιλ. τ.μ. Το ακίνητο προσφέρεται για την ανάπτυξη συγκροτήματος κατοικιών που περιλαμβάνει κύριες και παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και για τη δημιουργία εμπορικών καταστημάτων, . Χαρακτηριστικό είναι επίσης, ότι η έκταση διαθέτει χώρους κάμπινγκ. Κάμπινγκ, όμως διαθέτει και το άλλο ακίνητο που ετοιμάζεται να βγάλει το ΤΑΙΠΕΔ στο σφυρί τις προσεχείς ημέρες και το οποίο βρίσκεται στην Κρυοπηγή Χαλκιδικής. Η συνολική του έκταση φθάνει τα 120 χιλ. τ.μ και διαθέτει πρόσοψη 750 μέτρων στην παραλία.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση της έκτασης στα Αστέρια Γλυφάδας, όπου προβλέπεται να αναπτυχθεί σύνθετη τουριστική μονάδα με ξενοδοχείο πέντε αστέρων, τουριστικές κατοικίες και γκολφ από την εταιρεία Ναυσικά ΟΕ, του ομίλου εταιρειών Γ. Παπαθεοχάρη. Μεταξύ άλλων, τα επενδυτικά σχέδια προβλέπουν, τη δημιουργία τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, συνεδριακού κέντρου για την εξυπηρέτηση έως και 600 ατόμων, κέντρου αναζωογόνησης και ομορφιάς, αθλητικών γηπέδων, ποδηλατόδρομων και άλλων εγκαταστάσεων. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί σε έκταση περίπου 280 στρεμμάτων με μέτωπο σε παραλία περίπου 600 μέτρων. Να σημειωθεί ότι, η έκταση των Αστεριών Γλυφάδας ανήκει ως κυριότητα στο ελληνικό Δημόσιο και έχει παραχωρηθεί προς χρήση στην Εθνική Τράπεζα. Η τράπεζα έχει συνάψει συμφωνία μακροχρόνιας ενοικίασης της έκτασης με τον όμιλο Παπαθεοχάρη, ο οποίος θα υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα, που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ.
Η «Ριβιέρα» της Αργολίδας
Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει τα επόμενα βήματα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των εκτάσεων σε Πόρτο Χέλι και Βαρθολομιό στον νομό Αργολίδας. Για τα δύο αυτά ακίνητα, το ΤΑΙΠΕΔ έχει μάλιστα προσλάβει αυτές τις ημέρες έναν ανεξάρτητο αποτιμητή.
Ιδιαίτερου κάλλους και σε κομβικό σημείο, στη θέση Βερβερόντα, βρίσκεται το ακίνητο του ΤΑΙΠΕΔ στο Πόρτο Χέλι, με συνολική έκταση 627 χιλ. τ.μ.. Εκτός από την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και τουριστικών καταλυμάτων, το ακίνητο διαθέτει επίσης άδεια για τη δημιουργία ιδιωτικού αεροδρομίου (τύπου Β), καθώς και για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ 9 οπών. Η επικείμενη αξιοποίηση της έκτασης, σε συνδυασμό με τις ξενοδοχειακές επενδύσεις που έχουν ήδη προηγηθεί από τον επιχειρηματία Μίλτο Καμπουρίδη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και με τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία υδατοδρομίου και αεροδρομίου, δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για να μετατραπεί η Πελοπόννησος σε «ριβιέρα της Ανατολικής Ευρώπης», όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς. Η καταληκτική ημερομηνία για να υποβληθούν οι προσφορές στο διαγωνισμό για το ακίνητο στο Πόρτο Χέλι είναι η 1η Απριλίου 2016.
Σε εξέλιξη όμως βρίσκεται και η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση ακινήτου 957 χιλ. τ.μ. στο Βαρθολομιό Ηλείας, στην Πελοπόννησο, το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την παραλία. Μεταξύ άλλων, το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη ξενοδοχείου, τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών, αλλά και γηπέδου γκολφ διεθνών προδιαγραφών, 18 οπών. Η έκταση προβλέπεται να αξιοποιηθεί με την εκπόνηση μελέτης ΕΣΧΑΔΑ. Σε σχέση με τις υπόλοιπες εκτάσεις που διαθέτει το ΤΑΙΠΕΔ, το Βαρθολομιό διαθέτει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, ότι η επιφάνεια που μπορεί να δομηθεί ξεπερνά τα 40 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Πρόκειται για την ίδια έκταση, που κάποτε η τοπική κοινωνία σχεδίαζε να δημιουργήσει το «Ηλειακό Χωριό», για τους ομογενείς με καταγωγή από την Ηλεία.
Αλλά και τις επόμενες ημέρες, συγκεκριμένα, στις 29 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για το διαγωνισμό που αφορά στην αξιοποίηση παραθαλάσσιου ακινήτου στη Χαλκιδική, στη θέση Ποσείδι. Πρόκειται για έκταση 160 περίπου στρεμμάτων στη χερσόνησο Κασσάνδρας και με ιδιαίτερο φυσικό κάλλος, όπως σχολιάζουν από το Ταμείο. Το ακίνητο είναι κατάλληλο για την ανάπτυξη παραθεριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων υψηλού επιπέδου και εγκαταστάσεων αναψυχής.
Άμεσα προς αξιοποίηση, χωρίς ωστόσο να έχει δώσει το ΤΑΙΠΕΔ ακριβή ημερομηνία, πρόκειται επίσης να δοθεί σε ιδιώτη, έκταση 230 χιλιάδων και πλέον τ.μ. στην Ιερισσό της Χαλκιδικής με πρόσοψη στην παραλία 1.700 μέτρων. Το Ταμείο προτείνει μάλιστα την αξιοποίηση της έκτασης με τη δημιουργία ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και τουριστικών κατοικιών.
Αλλά και στη Σάνη του Δήμου Κασσάνδρας, το ΤΑΙΠΕΔ διαθέτει έκταση 735 περίπου στρεμμάτων, την οποία σχεδιάζει να διαθέσει αργότερα προς αξιοποίηση, προτείνοντας μάλιστα την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας και εξοχικών κατοικιών, καθώς και τη δημιουργία γηπέδου γκολφ 18 οπών.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, βρέθηκε, επίσης τις τελευταίες ημέρες, η έκταση στην Επανομή Θεσσαλονίκης. Σύντομα όμως το Ταμείο εξαίρεσε το ακίνητο από τα πλάνα του, επειδή θεώρησε ότι χρειάζεται να ξεπεραστούν αρκετά προβλήματα έως ότου χαρακτηριστεί «ώριμο».
Πηγή: http://www.enikonomia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.