Η ελληνική πρόταση για αύξηση των συντελεστών.
Με μια νέα, «έκτακτη» εισφορά αλληλεγγύης σκέφτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό κενό του 2016, που αποτελεί το νέο μεγάλο «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα κλίμακα έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης με ανώτατο συντελεστή 10% από 8% σήμερα, βρίσκεται ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων, ως ελληνική πρόταση. Τα κυβερνητικά στελέχη άλλωστε, επιμένουν στην παράλληλη αύξηση του ανώτατου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, ακόμα και κατά 60%.
Με δεδομένο όμως ότι μόνη της αυτή η πρόταση δεν φτάνει, στο τραπέζι πέφτει εκ νέου και η αναδρομική φορολόγηση του 2015, παρά την κατηγορηματική - έως πρόσφατα τουλάχιστον - άρνηση ενός τέτοιου ενδεχομένου από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Στόχος είναι να προκύψουν έσοδα όχι μόνο 290 εκατ. ευρώ, όπως προβλεπόταν, αλλά το ποσό να διπλασιαστεί σχεδόν και να φτάσει τα 550 εκατ. ευρώ, προκειμένου να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό κενό.
Οι δανειστές πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, δεν αποδέχονται τις προτάσεις της κυβέρνησης ως έχουν, καθώς εφόσον εφαρμοστούν θα σημάνουν αυτομάτως συνολική ανώτατη άμεση φορολογική επιβάρυνση 70%.
Οι σημερινοί συντελεστές της έκτακτης εισφοράς:
12.000-20.000 – 0,7%
20.000-30.000-1,4%
30.000-50.000-2%
50.000-100.000-4%
100.000-500.000-6%
500.000 και άνω -8%
-----------
Σταθάκης: Δεν υπάρχει περίπτωση αναδρομικής έκτακτης εισφοράς
«Το “αναδρομικά” δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το θέμα το οποίο καλούμαστε να επιλύσουμε, και αυτό είναι υπαρκτό, και συζητάμε όλα τα υπαρκτά μέσα, είναι ότι το 2018 πρέπει να υπάρξει αύξηση του πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος του προγράμματος. Για το 2018, ούτε για το 2016, ούτε για τίποτα από αυτά», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης.
Ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο mega, αναφέρθηκε για το σενάριο αναδρομικής έκτακτης εισφοράς.3
«Τώρα έχουμε μηδέν πλεόνασμα, 0,5 είναι το πλεόνασμα του προϋπολογισμού, καλούμαστε να το κάνουμε 3,5% το 2018. Για το 2018, ούτε για το 2016, ούτε τίποτα», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας.
Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης είπε για την επιστροφή της τρόικας και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης: «Τώρα και τα 4 θέματα έχουν ωριμάσει. Τα 4 θέματα είναι το Ασφαλιστικό, τα Δημόσια Οικονομικά μέχρι το 2018, το Ταμείο και τα Κόκκινα Δάνεια. Και τα 4 είναι δύσκολα θέματα, άρα η τελική διαπραγμάτευση, η οποία πρέπει και να κλείσει και τα 4 θέματα, νομίζω ότι τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο το ενδιάμεσο, με τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν και νομίζω ότι με την επιστροφή, σε δύο εβδομάδες, θα υπάρξει»…
«Εγώ είμαι αισιόδοξος και βλέπω το καθολικό Πάσχα», ανέφερε σχετικά με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει με τις βασικές αρχές των προτάσεων μας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει περιθώριο βελτιώσεων.
Ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι τα capital controls θα αρθούν, αφού ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και εφόσον τα πράγματα στις τράπεζες βελτιωθούν και δώσουν στοιχεία ότι έχουν αρχίσει οι Έλληνες να επιστρέφουν τα χρήματά τους. Εξετάζεται ωστόσο, όπως αποκάλυψε το θέμα να υπάρξει άμεσα περισσότερη χαλάρωση.
Αναφερόμενος στα «κόκκινα» δάνεια ο κ. Σταθάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να μην πουληθούν τα δάνεια πρώτης κατοικίας σε ξένα Funds.
Ερωτώμενος για ενδεχόμενες μειώσεις σε συντάξεις, σημείωσε ότι 'το σχέδιό μας είναι να μην υπάρξουν μειώσεις, ούτε σε κύριες, ούτε και σε επικουρικές συντάξεις" και πρόσθεσε ότι δεν τέθηκε ποτέ θέμα οριζόντιων περικοπών στις συντάξεις.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.