Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΘ: Δεν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε με τα χρήματα για το 2016

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

«Τα δίδακτρα είναι μία λύση, αλλά δεν την αποφασίζουμε εμείς».

Κατηγορηματικές ότι «με τα χρήματα του προϋπολογισμού για το 2016 δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουμε να δουλέψουμε» είναι οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά τη σχετική ενημέρωση, που έλαβαν την προηγούμενη εβδομάδα, ότι ο τακτικός προϋπολογισμός για το 2016 θα είναι 11,9 εκατ. ευρώ, ήτοι μειωμένος κατά 20%, σε σχέση με το 2015 και με απαίτηση για πλεόνασμα 3%.

«Οι ανελαστικές δαπάνες λειτουργίας (ηλεκτρ. ρεύμα, θέρμανση, ύδρευση, καθαριότητα, φύλαξη, ενοίκια κ.λπ.) και οι συμβασιοποιημένες υποχρεώσεις ανέρχονται για το 2016 στα 18.500.000 ευρώ. Από το 2009 μέχρι και το 2016 ο τακτικός προϋπολογισμός του ΑΠΘ θα έχει μειωθεί συνολικά για το Ίδρυμα κατά 73,5% (από τα 44.700.000 ευρώ)», αναφέρεται σε ανακοίνωση, που εξέδωσαν σήμερα οι πρυτανικές Αρχές του ΑΠΘ.

«Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στον πυρήνα των υποχρεώσεων, που έχουμε αναλάβει, δηλαδή την πληρωμή των ΔΕΚΟ και των συμβάσεων, που έχουμε ήδη υπογράψει, με την έγκριση του υπουργείου και οι οποίες δεν αφορούν μόνο στο 2015, αλλά πιάνουν και το 2016. Αυτά μαζί ξεπερνούν τον προϋπολογισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής πρύτανη Έρευνας και Συντονισμού, αν. καθηγητής Θεόδωρος Λαόπουλος.

Διευκρίνισε δε, ότι «μια κάποια ανακούφιση στο οικονομικό πρόβλημα, τώρα που είναι πολύ έντονο, θα μπορούσε να προσφέρει η δυνατότητα, η πληρωμή των υποχρεώσεων προς τις ΔΕΚΟ να γίνεται με χρήση του ταμειακού υπολοίπου παρελθόντων ετών».

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής πρύτανης, αυτό έχει ξαναγίνει, δηλαδή με τη μορφή δανείου από το ταμειακό υπόλοιπο να πληρωθούν οι λογαριασμοί, όμως, αίτημα του ΑΠΘ είναι «να μας επιτρέψουν να το κάνουμε σε μόνιμη βάση, κάτι που εκτιμούμε ότι θα μας εξασφαλίσει τις πληρωμές στις ΔΕΚΟ για τα υπόλοιπα τρία χρόνια».

Εξάλλου ο κ. Λαόπουλος γνωστοποίησε ότι το ΑΠΘ αντιμετωπίζει πρόβλημα στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες θερμαίνονται με πετρέλαιο, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικοί διαγωνισμοί από την Περιφέρεια.

Όπως διευκρίνισε, στις εγκαταστάσεις του ΑΠΘ στη Θέρμη (Ανατολική Θεσσαλονίκη) βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εργασίες και αναμένεται να λειτουργήσουν οι υποδομές του φυσικού αερίου, όμως λύση αναζητείται για τη θέρμανση των μικρών περιφερειακών κτιρίων, που το ΑΠΘ νοικιάζει για τη στέγαση Σχολών, καθώς και για το Τμήμα ΤΕΦΑΑ που λειτουργεί στις Σέρρες, όπου, όπως είπε, «προσπαθούμε σε συνεργασία με τον δήμο να βρούμε μία λύση, ώστε το συντομότερο δυνατό να αγοράσουμε πετρέλαιο».

Απαντώντας στο Πρακτορείο 104,9 FM, σε ερώτηση για το κατά πόσο τα δίδακτρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση στο οικονομικό πρόβλημα του πανεπιστημίου, ο κ.Λαόπουλος είπε ότι αυτή η διοίκηση του πανεπιστημίου θεωρεί ότι αυτό «είναι μία λύση», διευκρίνισε όμως «το σχεδιασμό μιας τέτοιου είδους στρατηγικής απόφασης για προπτυχιακό επίπεδο, -το αν θα μπουν δίδακτρα η τέλος εγγραφής- είναι μια γενικότερη πολιτική απόφαση, που δεν την παίρνει το πανεπιστήμιο».

«Μακάρι να τον δώσουν στα πανεπιστήμια να το συζητήσουμε και θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη απόφαση, αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καθορίσουμε ούτε τον αριθμό των φοιτητών», είπε ο κ. Λαόπουλος, ο οποίος προσέθεσε ότι η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα πρέπει να συμφωνήσουν πως θα δίνουμε στους τωρινούς φοιτητές το ίδιο επίπεδο μόρφωσης με αυτό που είχαν πριν από πέντε χρόνια.

«Αν δεν μπορούμε να βρούμε περισσότερα λεφτά, πρέπει να έχουμε λιγότερους φοιτητές», επισήμανε ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος επικαλούμενος στοιχεία του πανεπιστημίου είπε ότι περισσότεροι φοιτητές παρακολουθούν τα μεταπτυχιακά με δίδακτρα παρά εκείνα που δεν έχουν.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.