Η σημασία της πρώιμης λογοθεραπευτικής παρέμβασης.
Το ποσοστό επιτυχίας της πρώιμης λογοθεραπευτικής παρέμβασης αγγίζει το εξαιρετικά αισιόδοξο 95%. Ακόμα και αν υπήρχε η σιγουριά ότι τα παιδιά αυτά θα μιλούσαν κάποια μέρα καθαρά και ομαλά χωρίς θεραπεία, η παρέμβαση αυτή με κανέναν τρόπο δεν βλάπτει το παιδί.
Αντιθέτως μάλιστα, του δίνει την ευκαιρία να βελτιώσει το λόγο του και άρα την αυτοεκτίμηση και την κοινωνικότητά του.
Παράγοντες επικινδυνότητας εμφάνισης τραυλισμού
Οι βασικότεροι παράγοντες που, σε συνάρτηση μεταξύ τους και όχι ο καθένας από μόνος του, καταδεικνύουν την ύπαρξη χρόνιου προβλήματος και όχι μια απλή διαταραχή, ικανή να ξεπεραστεί από μόνη της, είναι οι εξής:
1.Το οικογενειακό ιστορικό: η ύπαρξη ενός συγγενή που τραύλιζε ως παιδί ή συνεχίζει να τραυλίζει ως ενήλικος.
2. Η ηλικία κατά την έναρξη: ο τραυλισμός που εμφανίζεται πριν από τα 3 ½ χρόνια έχει αυξημένες πιθανότητες να εξαφανιστεί μόνος του.
3. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την έναρξη: παιδιά που τραυλίζουν έξι μήνες και πάνω, έχουν λιγότερες πιθανότητες να το ξεπεράσουν μόνα τους.
4. Το φύλο: Τόσο λόγω εγγενών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων, όσο και εξαιτίας διαφορετικής αντιμετώπισης από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, τα κορίτσια φαίνεται ότι ξεπερνούν ευκολότερα τον τραυλισμό από τα αγόρια.
5. Άλλοι γλωσσικοί παράγοντες: τα παιδιά που δεν κάνουν γλωσσικά λάθη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τον τραυλισμό χωρίς τη βοήθεια ειδικού.
Έναρξη του τραυλισμού
Η συνηθέστερη πρώτηεμφάνιση του τραυλισμού είναι μεταξύ 2-5 χρόνων, σε κάποιες περιπτώσεις από τους 18 μήνες, όταν, δηλαδή, έχουμε ραγδαία ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού. Η έναρξη του τραυλισμού συνήθως συμβαίνει ξαφνικά και διαγράφει κυκλικές περιόδους ύφεσης και έντασης, δηλαδή το παιδί ξεκινά μια μέρα να τραυλίζει και σιγά-σιγά ο τραυλισμός μπορεί να μειωθεί παρά πολύ ή και να σταματήσει από μόνος του, μετά από λίγο καιρό. Αυτό το είδος τραυλισμού συμβαίνει σε παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών και ονομάζεται παροδικός τραυλισμός. Στην πλειονότητα των παιδιών, τα συμπτώματα αρχόμενου τραυλισμού αλλά και της φυσιολογικής δυσχέρειας στην ομιλία θα εξαφανιστούν από μόνα τους. Υπάρχουν, ωστόσο, κι εκείνες οι περιπτώσεις που θα χρειαστούν την παρέμβαση εξειδικευμένου λογοθεραπευτή, προτού το παιδί αντιμετωπίσει κοινωνικά και συναισθηματικά εμπόδια εξαιτίας της δυσχέρειας αυτής. Αν τα επεισόδια που περιγράφηκαν παραπάνωσυμβαίνουν συχνά, μπορεί να προκαλέσουν ένταση και σ' αυτόν που μιλάει και σε εκείνον που ακούει. Επιπλέον, μπορεί ο τραυλισμός να γίνει μόνιμος (συνήθως μετά την ηλικία των 5 χρόνων). Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία για τον τραυλισμό από τη στιγμή που θα εξελιχθεί σε μόνιμος.
Τι πρέπει να γνωρίζετε
Οι έρευνες, έχουν δείξει ότι πρόκειται για διαταραχή του λόγου και της ομιλίας που μπορεί να οφείλεται σε εγγενείς αλλά και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Για το λόγο αυτό, πρόκειται για διαταραχή που απαντάται συχνότερα στα αγόρια, σε αναλογία τέσσερα προς ένασε σχέση με τα κορίτσια.
Κάποιες φορές ο τραυλισμός μπορεί να είναι αποτέλεσμα εγγενούς εγκεφαλικής βλάβης ή ανωμαλίας στη λειτουργία του εγκεφάλου. Η έρευνα του τραυλισμού έχει βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις σύγχρονες νευροαπεικονιστικές εργαστηριακές μεθόδους, οι οποίες έχουν δείξει ότι οι λογοθεραπευτικές τεχνικές εξομαλύνουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες που πυροδοτούν τον τραυλισμό.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.