Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2015

Οίκος ευγηρίας για ομοφυλόφιλους στη Σουηδία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Άνδρες στην πλειονότητα οι ένοικοί του.

Μακρά είναι η λίστα αναμονής για μια θέση στον πρώτο οίκο ευγηρίας για μέλη των ΛΟΑΤ (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσεξουαλικοί) στη Σουηδία, γεγονός που υπογραμμίζει την αυξημένη ζήτηση στέγασης ηλικιωμένων μελών της κοινότητας στη χώρα.

Το «Regnbagen» ή αλλιώς «Το σπίτι του Ουράνιου Τόξου» ξεκίνησε να λειτουργεί το 2013. Ο χώρος δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα, σύγχρονα κτιριακά συγκροτήματα σε αυτό το ήσυχο προάστειο της Στοκχόλμης, το οποίο έχει θέα στο λιμάνι της πρωτεύουσας.

Οι ένοικοί του, η πλειονότητα των οποίων είναι άνδρες, φιλοξενούνται στα 27 διαμερίσματα του κτιρίου που βρίσκονται στους ψηλότερους τρεις ορόφους ενός οκταώροφου συγκροτήματος και έχουν πρόσβαση σε κομμωτήριο και ρεφλεξολόγο. Υπάρχει επίσης μία μικρή κλινική και μία κοινόχρηστη ταράτσα.

«Κάνουμε τις ίδιες δραστηριότητες, την ίδια ζωή και αγαπάμε με τον ίδιο τρόπο. Το μόνο που διαφέρει είναι ότι μία μειονότητα ανθρώπων που είναι ομοφυλόφιλοι μπορούν να βρεθούν μαζί με ασφάλεια όταν γεράσουν», δήλωσε ο ιδρυτής του οίκου ευγηρίας Κρίστερ Φάλμαν στο Ρόιτερς.

Η Σουηδία είναι μία από τις ευρωπαϊκές χώρες με τον μεγαλύτερο σεβασμό στα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤ, σύμφωνα με την κατάταξη των ευρωπαϊκών χωρών που βασίζεται στους νομικούς δείκτες αναφοράς για την ισότητα της ΛΟΑΤ.

Πολλοί όμως από τους ενοίκους του θυμούνται μία σκοτεινή περίοδο όταν υφίσταντο κοινωνικές διακρίσεις και από την ίδια τη σουηδική νομοθεσία και κάποιοι φοβούνταν να εκφραστούν ανοιχτά στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους.

Ένας από τους πρώτους ενοίκους του «Regnbagen» ο 57χρονος Φάλμαν λέει ότι του άρεσε η ιδέα δημιουργίας ενός οίκου ευγηρίας όπου ηλικιωμένοι ομοφυλόφιλοι και αμφιφυλόφιλοι θα μπορούσαν να αποσυρθούν σε συνθήκες ηρεμίας.

«Είμαστε μία ομάδα ανθρώπων που έχει δεχτεί παρενοχλήσεις, έχουμε αντιμετωπιστεί ως εγκληματίες και έχουμε απορριφθεί από τον νόμο», είπε. «Το όλο ζήτημα ξεκίνησε μέσα μου: τι θα κάνω, ποιες είναι οι πιθανότητές μου ως ελεύθερου άνδρα αν δεν βρω κάποιον σύντροφο να συζήσω, πώς θα είναι τα γηρατειά μου;», δήλωσε ο άντρας, ο οποίος στα 57 του είναι ο νεότερος ένοικος του γηροκομείου.

Ο Λούντστεντ, ένας 75χρονος πρώην ιπτάμενος φροντιστής, ήταν ο πρώτος που έθεσε υποψηφιότητα όταν ο Φάλμαν ξεκίνησε να διαφημίζει τον χώρο. «Σκέφτηκα ότι ίσως αυτό μου ταιριάζει.Ήρθα εδώ και το είδα απ΄έξω και μου φάνηκε πολύ ελκυστικό» λέει.

Ο χώρος με τους λευκούς τοίχους που φιλοξενούν φωτογραφίες γκέι ζευγαριών να περπατούν στο δάσος, διαθέτει ένα κοινόχρηστο σαλόνι. Στον πίνακα ανακοινώσεων είναι αναρτημένο ένα διαφημιστικό φυλλάδιο για μία συναυλία του σουηδικού χορευτικού συγκροτήματος Alcazar.

Οι συνταξιούχοι ΛΟΑΤ λένε ότι δεν αντιμετωπίστηκαν εχθρικά από τους ενοίκους που ήδη κατοικούσαν στο κτιριακό συγκρότημα παρότι κάποιοι ενοχλήθηκαν που το «Regnbagen» κατέλαβε τους καλύτερους, ψηλούς ορόφους. Η λίστα αναμονής με περισσότερους από 100 υποψήφιους ενοίκους σημαίνει ότι το μέλλον για το γηροκομείο διαγράφεται ευοίωνο.

«Η λίστα υπάρχει για τη δική μας ασφάλεια. Δεν μπορούσαμε να πληρώνουμε για έναν άδειο χώρο», εξηγεί ο Φάλμαν που δηλώνει περήφανος για τη δημοφιλία του «Regnbagen» προσθέτοντας ότι ο οίκος ευγηρίας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για γηροκομεία αλλού.

Τέτοιου είδους χώροι λειτουργούν ήδη στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά ο Φάλμαν λέει ότι κατά τη γνώμη του θα μπορούσαν να συμβάλουν στην εξάλειψη των προκαταλήψεων σε χώρες όπως η Ουγκάντα και η Ρωσία, όπου τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤ υφίστανται διακρίσεις στην ίδια τους την οικογένεια, στον εργασιακό χώρο αλλά και από τον νόμο.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.