Η άρθρωση του γόνατος είναι από τις πλέον σύνθετες, γιατί ενώ αρθρούνται δύο κυρίως οστά, το μηριαίο και η κνήμη, για να μεταφέρουν το βάρος του σώματος προς το πόδι, στην πραγματικότητα η κίνηση του γόνατος ελέγχεται κι από τρίτο οστούν, την επιγονατίδα. Άρα οι παθήσεις αφορούν τρία τουλάχιστον οστά.
Σαν κατασκευή επίσης το γόνατο διαφέρει ριζικά από τις άλλες αρθρώσεις. Εκτός από τις αρθρούμενες επιφάνειες, δηλαδή τους μηριαίους κονδύλους κεντρικά και τους κνημιαίους κονδύλους περιφερικά, συνδέονται τα δύο μέρη με συνδέσμους ισχυρούς: στο πλάι τους πλάγιους (έσω-έξω) που εμποδίζουν το γόνατο να «φεύγει» στο πλάι και στο κέντρο του γόνατος τους χιαστούς, που εμποδίζουν το γόνατο να «φεύγει» εμπρός-πίσω (πρόσθιος-οπίσθιος).
Η έκταση του γόνατος επιτυγχάνεται με την δράση του τετρακεφάλου μυός, που μέσω της επιγονατίδας δημιουργεί υπομόχλιο και επιτρέπει το τέντωμα του γόνατος και το λάκτισμα.
Ανάμεσα στα δύο οστά (μηριαίο – κνήμη) παρεμβάλλονται και δύο μηνίσκοι (έσω-έξω), για να απορροφούν τους κραδασμούς και να διευκολύνουν την κίνηση χωρίς τριβές.
Η κίνηση αυτή δεν είναι μόνο κάμψη και έκταση, αλλάστη διάρκειά της επισυμβαίνει ελαφρά πρόσθια ολίσθηση του γόνατος και ελαφρά στροφή, με κέντρο τον έσω μηνίσκο. Γι΄ αυτό σε περιπτώσεις βλάβης του προσθίου χιαστού, το γόνατο «φεύγει» προς τα εμπρός κι επίσης υφίσταται πιο συχνά βλάβη ο έσω μηνίσκος.
Συνεπώς οι παθήσεις και οι κακώσεις του γόνατος αφορούν τους μηριαίους κονδύλους, τους κνημιαίους κονδύλους (κατάγματα – οστεοαρθρίτιδα), τους πλάγιους και χιαστοόυς συνδέσμους (ρήξεις), τους μηνίσκους (ρήξεις) και την επιγονατίδα (κατάγματα – αρθρίτιδα).
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.