«Δεν υπάρχει πλέον καμία προστασία για τον καταναλωτή».
Την αντίθεσή του στη ρύθμιση με την οποία η επιτρεπόμενη διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος αφήνεται στην επιλογή της βιομηχανίας, εκφράζει ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σημειώνοντας ότι το μέτρο αυτό «ευνοεί την εισαγωγή φθηνού και αμφιβόλου ποιότητας γάλακτος, που σε συνδυασμό με την κατάργηση από την προηγούμενη κυβέρνηση της υποχρέωσης αναγραφής της χώρας προέλευσης του γάλακτος δεν υπάρχει, πλέον, καμία προστασία για τον καταναλωτή».
Ο ΣΕΚ ζητά από την κυβέρνηση να μην επιτρέψει τον καθορισμό από τις βιομηχανίες της διάρκειας ζωής του γάλακτος και να επαναφέρει την υποχρέωση αναγραφής της χώρας προέλευσης, ενώ παράλληλα προτείνει σειρά μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας, όπως η στήριξη της αποκέντρωσης της παραγωγής και διάθεσης του φρέσκου γάλακτος από μικρότερες μονάδες μεταποίησης και σημεία πώλησης πλησιέστερα στον καταναλωτή, ο δραστικός περιορισμός του φαινομένου των «ελληνοποιήσεων» και η επαναφορά του ΦΠΑ στο 13% για τις χονδροειδείς ζωοτροφές (π.χ. σανά, τριφύλια).
Εν τω μεταξύ, η ΠΑΣΕΓΕΣ υποστηρίζει πως τα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία για τους αγρότες θα οδηγήσουν στον αφανισμό της πρωτογενούς παραγωγής και την πλήρη διάλυση της αγροτικής οικονομίας.
«Οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι δραματικές σε όλη τη διατροφική αλυσίδα, στους καταναλωτές, καθώς επίσης στις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.