Η πρόταση συνδέεται με εργοστάσιο λαθραίων τσιγάρων στη Χαλκιδική.
Να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης μέλη του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής προτείνει η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Κοντακτσή. Η εισαγγελική πρόταση συνδέεται με την πολύκροτη υπόθεση του εργοστασίου παρασκευής λαθραίων τσιγάρων που αποκαλύφθηκε το Σεπτέμβριο του 2010 στη Χαλκιδική.
Η εισήγηση της εισαγγελέων προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αφορά συνολικά 14 άτομα, ανάμεσά στα οποία είναι κι ο πρώην αντινομάρχης Χαλκιδικής (Οικισμού, Χωροταξίας & Κοινωνικής Πολιτικής) και σημερινός αντιπεριφερειάρχης της ίδιας περιοχής Γιάννης Γιώργος. Στον κατάλογο των προσώπων που προτείνεται να δικαστούν περιλαμβάνεται και δεύτερος πρώην αντινομάρχης της Χαλκιδικής (Τουρισμού, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής), όπως επίσης ο τότε πρόεδρος του νομαρχιακού συμβουλίου Χαλκιδικής, επτά νομαρχιακοί σύμβουλοι, ένας μηχανικός, ο τότε προϊστάμενος του τμήματος πολεοδομικών εφαρμογών Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής, ο ιδιοκτήτης του επίμαχου αγροτεμαχίου κι ο εκ των βασικών κατηγορουμένων της κεντρικής υπόθεσης.
Οι κατηγορίες για τις οποίες προτείνεται οι παραπάνω να λογοδοτήσουν ενώπιον του δικαστηρίου είναι, κατά περίπτωση, αυτές της ψευδούς βεβαίωσης, της παράβασης καθήκοντος, της παθητικής δωροδοκίας, της ηθικής αυτουργίας στις προηγούμενες πράξεις κ.ά.
Στον πυρήνα της η εισαγγελική πρόταση αφορά την άδεια που εκδόθηκε παράνομα για την εγκατάσταση του εργοστασίου (μονάδας ξηραντηρίου καπνού - μονάδας συσκευασίας και τυποποίησης τσιγάρων). Όπως περιγράφεται στην εισήγηση προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, στον σχετικό φάκελο που υποβλήθηκε δεν υπήρχαν εγκρίσεις - γνωμοδοτήσεις του ΕΟΤ, του Δασαρχείου, του Υπουργείου Πολιτισμού κ.ά. Επιπλέον, κατά την ίδια πρόταση, στις εκτός σχεδίου περιοχές του νομού Χαλκιδικής δεν επιτρέπεται η δραστηριότητα της βιοτεχνίας συσκευασίας τυποποίησης τσιγάρων και προϊόντων καπνού - ξηραντήριο καπνού, ούτε η επεξεργασία γεωργικών προϊόντων γενικότερα.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο εκ των κατηγορούμενων αντινομαρχών (Τουρισμού, Παιδείας και Ποιότητας Ζωής) φέρεται μάλιστα ότι ζήτησε και πήρε 10.000 ευρώ από τον βασικό «πρωταγωνιστή» της υπόθεσης προκειμένου να μεσολαβήσει για την έκδοση της άδειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση-γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χαλκιδικής υπέρ της εγκατάστασης της παράνομης επιχείρησης ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις των μελών που αποτελούσαν την αντιπολίτευση του συμβουλίου, οι οποίοι και την καταψήφισαν.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.