Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Ο γκουρού της Google που παίρνει 150 χάπια τη μέρα για να ξεγελάσει το θάνατο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το... σχέδιο του Ρέι Κούρτσβαϊλ για να προλάβει την αθανασία.

Θα μπορούσε κανείς να τον αποκαλέσει έναν τρελό επιστήμονα, νάρκισσο με εμμονή στην αθανασία. Πρόκειται για τον διάσημο εφευρέτη της Google, Ρέι Κούρτσβαϊλ, γνωστό και ως προφήτη, αφού πολλές προβλέψεις του, οι οποίες κατά τη διατύπωσή τους φάνταζαν τουλάχιστον αστείες, έχουν πλέον επιβεβαιωθεί.

Ο 67χρονος διευθυντής μηχανικής της Google με τα 19 διδακτορικά είναι χωρίς αμφιβολία μια ιδιοφυία. Είναι, μεταξύ άλλων, ο εφευρέτης του CCD σκάνερ και της πρώτης συσκευής μετατροπής κειμένου σε ομιλία.

Από νεαρή ακόμη ηλικία έχει αφιερώσει τη ζωή του στην τεχνολογία και πρόσφατα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 2029 οι υπολογιστές θα μπορούν να κάνουν ό,τι και οι άνθρωποι, απλώς καλύτερα! Θα μπορούν να καταλαβαίνουν τι λέμε, να μαθαίνουν από τις εμπειρίες τους, να κάνουν αστεία, να διηγούνται ιστορίες, να... φλερτάρουν.

Ο μελλοντολόγος

Ο Μπιλ Γκέιτς τον έχει χαρακτηρίσει ως «το καλύτερο πρόσωπο για την πρόβλεψη του μέλλοντος της τεχνητής νοημοσύνης». Το 1990, ο Κούρτσβαϊλ προέβλεψε πως ένας υπολογιστής θα μπορεί να νικήσει τον πρωταθλητή του σκακιού μέχρι το 1998. Το 1997 ο κορυφαίος σκακιστής Γκάρι Γκασπάροφ δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τον υπολογιστή Deep Blue της IBM.



Έχει, επίσης, προβλέψει ότι το διαδίκτυο θα αλλάξει τον κόσμο όταν ελάχιστοι ακαδημαϊκοί είχαν πρόσβαση σε αυτό, ενώ ήταν εκείνος που μίλησε για τους «κυβερνο-σοφέρ» που θα οδηγούν τα αμάξια μας. Όταν διατυπώνονταν αυτές οι φράσεις, το φαξ δεν είχε καν ανακαλυφθεί.

Ο ίδιος δέχτηκε πληθώρα επικρίσεων και χλευάστηκε για τις ιδέες του, ακόμη και από μέλη της τεχνολογικής κοινότητας. «Οι ιδέες μου δεν είναι ριζοσπαστικές πλέον. Έχω παραμείνει συνεπής. Είναι οι απόψεις του υπόλοιπου κόσμου που αλλάζουν πλέον», σημείωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Observer.



Στόχος η αθανασία

Έχοντας πίστη στη ραγδαία εξέλιξη της επιστήμης, ο Κούρτσβαϊλ καταναλώνει σε ημερήσια βάση περίπου 150 χάπια, συμπληρώματα, διατροφής και ενέσεις βιταμινών. Στόχος του είναι να συντηρήσει το σώμα του και να ζήσει αρκετά ώστε να προλάβει τις τεχνολογικές εκείνες εξελίξεις που θα μπορέσουν να του εξασφαλίσουν την αιώνια ζωή.

Μάλιστα, επειδή η διαχείριση και οργάνωση της πρόσληψής τους αποδείχθηκε μια επίπονη διαδικασία, προσέλαβε έναν «διαχειριστή χαπιών», ο οποίος έχει αναλάβει να τα βγάζει από τα μπουκαλάκια τους και να τα μοιράζει σε καθημερινές δόσεις, τις οποίες ο διευθυντής μηχανικής της Google κουβαλά σε πλαστικές σακούλες. Παράλληλα, ο Κούρτσβαϊλ περνά μία ημέρα της εβδομάδας σε ιατρική κλινική, όπου λαμβάνει ενδοφλέβιες θεραπείες μακροζωίας.



Και όλα αυτά, χωρίς να έχει ως σύμμαχό του το οικογενειακό του ιστορικό: Ο πατέρας του πέθανε στην ηλικία των 58 ετών από καρδιά, ενώ ο παππούς του έφυγε από τη ζωή σε ηλικία περίπου 40 ετών. Ο ίδιος διαγνώστηκε με αυξημένη χοληστερόλη και τύπου ΙΙ διαβήτη σε αρχικό στάδιο όταν ήταν μόλις 35 χρόνων.

Σε συνέντευξή του στα τέλη του 2013 στο καναδικό περιοδικό Maclean’s, αναφερόμενος στο γεγονός ότι λαμβάνει 150 χάπια την ημέρα, δήλωνε: «Τσεκάρω τον εαυτό μου σε τακτική βάση και λειτουργεί. Όλες μου οι μετρήσεις κυμαίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα [...]. Οι αρτηριακές εξετάσεις έχουν δείξει ότι δεν υπάρχει ίχνος αρτηριοσκλήρωσης, η οποία δημιουργείται από τη σταδιακή συσσώρευση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών. Στα τεστ βιολογικής γήρανσης φαίνεται πως είμαι νεότερος από την ηλικία μου. Μέχρι στιγμής, όλα καλά. Αλλά το πρόγραμμα αυτό δεν έχει σχεδιαστεί να διαρκέσει για πάντα. Αυτό το πρόγραμμα αποκαλείται γέφυρα ένα. Ο στόχος είναι να φτάσω στη γέφυρα δύο: τη βιοτεχνολογική επανάσταση, όπου θα μπορούμε να επαναπρογραμματίσουμε τον οργανισμό μας ώστε να μην ασθενεί».



Η γέφυρα τρία, συνεχίζει, είναι να πάμε πέρα από τη βιολογία, στην επανάσταση της νανοτεχνολογίας. «Στο σημείο αυτό, μπορούμε να έχουμε μικρά ρομπότ, αποκαλούμε νανο-ρομπότ, που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανοσοποιητικό σύστημα που αναγνωρίζει όλες τις ασθένειες και σε περίπτωση που μια νέα ασθένεια κάνει την εμφάνισή της, να μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ώστε να αντιμετωπίσει τις νέες παθογένειες».

Ο Κούρτσβαϊλ άρχισε να θέτει ο ίδιος σε εφαρμογή την πρώτη γέφυρα το 1998. Τη χρονιά αυτή αποφάσισε να αντιμετωπίσει τους φόβους του και να αντιμετωπίσει το σώμα του σαν... μηχανή. Ξεκίνησε να μελετά τις πιο πρόσφατες μελέτες επάνω στη διατροφή, υιοθέτησε τη δίαιτα Πριτίκιν, περιόρισε την πρόσληψη λίπους στο 10% των θερμίδων, έχασε αρκετά κιλά και κατάφερε να θεραπεύσει τη χοληστερόλη και τον διαβήτη. Έγραψε μάλιστα και ένα βιβλίο για την εμπειρία του με τίτλο «Η λύση του 10% για μια υγιή ζωή». Αυτό ήταν, όμως, μόνο η αρχή.



Οι άνθρωποι λένε: «Δε θέλω να ζήσω όπως ένας τυπικός 95χρονος για εκατό χρόνια». Αλλά ο στόχος δεν είναι απλώς να παρατείνεις τη ζωή. Η ιδέα είναι να παραμείνεις υγιής και ζωτικός, και να μην υπάρχει μόνο παράταση, αλλά και επέκταση ζωής, σημειώνει.

Στην επισήμανση πως οι εξελίξεις αυτές θα είναι προσβάσιμες μόνο σε όσους θα μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα που απαιτούν, ο Κούρτσβαϊλ απαντά: «Κοιτάξτε τα κινητά τηλέφωνα. Έπρεπε να ήσουν πλούσιος για να έχεις κινητό πριν από 20 χρόνια. Και είχαν το μέγεθος και το βάρος ενός τούβλου και δεν δούλευαν πολύ καλά. Σήμερα υπάρχουν επτά δισεκατομμύρια κινητά, πάνω από ένα δισεκατομμύριο smartphones, τα οποία θα είναι έξι ή επτά δισεκατομμύρια σε μερικά χρόνια. Σήμερα μπορείς να αγοράσεις ένα τηλέφωνο Android ή ένα iPhone που είναι πολύ καλύτερο σε σχέση με εκείνο που κυκλοφορούσε πριν από δύο χρόνια και στη μισή τιμή. Μόνο οι πλούσιοι μπορούν να διαθέσουν τα χρήματα σε ένα αρχικό στάδιο, όταν μάλιστα δεν λειτουργούν. Όταν όμως λειτουργούν λίγο, είναι προσιτά. Όταν λειτουργούν πολύ καλά, είναι σχεδόν δωρεάν. Αυτό θα ισχύει και για αυτές τις τεχνολογίες. Μπορούμε ήδη να το δούμε... κοιτάξτε τα φάρμακα για το AIDS - πριν από 20 χρόνια κόστιζαν 30.000 δολάρια ετησίως ανά ασθενή. Σήμερα είναι περισσότερο αποτελεσματικά και κοστίζουν 80 δολάρια ετησίως ανά ασθενή».



Επικριτές του γκουρού της τεχνητής νοημοσύνης της Google επισημαίνουν πως το πρόβλημα με τις θεωρίες του είναι πως αποτελούν «ένα περίεργο μείγμα ιδεών που είναι συμπαγείς και καλές με ιδέες που είναι... τρελές. Είναι σαν να παίρνεις πολύ καλή τροφή και περιττώματα σκύλου και να τα αναμιγνύεις όλα μαζί, με αποτέλεσμα να μην μπορείς να ξεχωρίσεις τι είναι καλό και τι όχι». Άλλοι τον αποκαλούν ιδιοφυία, αλλά εκτιμούν πως οι θεωρίες του είναι «αποτέλεσμα ναρκισσισμού που σχετίζεται με τη γήρανση».

Ο ίδιος δεν φαίνεται πάντως να επηρεάζεται από την κριτική, επιμένοντας στον στόχο του, την αθανασία. Κάθε ημέρα ζωής τον φέρνει και πιο κοντά σε αυτόν τον στόχο. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της τεχνολογικής εξέλιξης, πιστεύει πως ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα είναι κοντά...


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.