Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Πότε οι γονείς αρχίζουν να γίνονται... «sharents»

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προστατέψτε την ιδιωτική ζωή του παιδιού σας από την ανάρτηση φωτογραφιών στο διαδίκτυο.

Δεν είναι λίγοι οι σύγχρονοι γονείς που ανεβάζουν συνεχώς φωτογραφίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τις αρνητικές συνέπειες του… υπερβολικού «μοιράσματος» στο διαδικτυακό κόσμο και αναφέρουν ότι η νέα γενιά των «sharents» [από τις αγγλικές λέξεις «share» (=μοιράζομαι) και «parents» (=γονείς)] μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στα παιδιά τους.

Ειδικότερα, υποστηρίζουν ότι η ανάρτηση φωτογραφιών των παιδιών τους μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα (ντροπή) στα παιδιά μετέπειτα στη ζωή τους, οδηγώντας ακόμη και σε προβλήματα που σχετίζονται με την ιδιωτικότητα και την ασφάλειά τους.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, πάνω από τις μισές μανάδες και το ένα τρίτο των πατεράδων συζητούν θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την ανατροφή των παιδιών τους στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ σχεδόν τα τρία τέταρτα των γονέων δηλώνουν ότι τα social media τους κάνουν να νιώθουν λιγότερη μοναξιά.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποιούν πως για κάποιους, το «μοίρασμα» μπορεί να ξεπερνάει κάποια όρια.

«Όταν τα παιδιά θα είναι αρκετά μεγάλα για να αρχίσουν να χρησιμοποιούν και τα ίδια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλά από αυτά θα έχουν ήδη αποκτήσει μια ψηφιακή ταυτότητα, η οποία έχει δημιουργηθεί από τους γονείς τους» εξηγεί η ερευνήτρια από το τμήμα Παιδιατρικής του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, Sarah Clark.

«Το να μοιραζόμαστε τις χαρές και τις προκλήσεις της πατρότητας και μητρότητας και το να καταγράφουμε τη ζωή των παιδιών μας δημόσια έχει γίνει πια ένας κοινωνικός κανόνας, ένα πρότυπο. Για το λόγο αυτό θέλαμε να ερευνήσουμε περαιτέρω τα οφέλη και τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτές οι πράξεις και εμπειρίες» είπε η ίδια και συνέχισε: «Από τη μία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποδεικνύονται ιδιαίτερα χρήσιμα για τους γονείς. Από την άλλη όμως, ορισμένοι εκφράζουν ανησυχίες ότι το υπερβολικό μοίρασμα της ιδιωτικής ζωής μπορεί να ενέχει κινδύνους για την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των παιδιών».

«Οι γονείς μπορεί να μοιράζονται πληροφορίες, που θα έκαναν τα παιδιά τους να νιώσουν ντροπή ή που θα μπορούσαν να τις θεωρήσουν πολύ προσωπικές όταν μεγαλώσουν, όμως από τη στιγμή που θα δημοσιευτούν ‘εκεί έξω’ είναι δύσκολο να τις πάρει κανείς πίσω» είπε ακόμη και κατέληξε: «Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για την ιδιωτικότητα των παιδιών τους και πρέπει να σκέφτονται πολύ σοβαρά τι και πόσες πληροφορίες θα μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αφορούν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να προστατέψουν την ιδιωτικής του ζωή και τώρα και στο μέλλον».


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.