Το κουδούνι στο δημοτικό σχολείο Παραλίμνης, ένα μικρό χωριό στον νομό Πέλλας, χτυπά και ο διαπεραστικός του ήχος σημαίνει το τέλος του παιχνιδιού για τους μικρούς μαθητές. Τα παιδιά, με γοργό βήμα, κατευθύνονται προς τις αίθουσες, αφού πρώτα χαιρετήσουν τη νέα τους φίλη, που αποκαμωμένη από το παιχνίδι μαζί τους πηγαίνει κι αυτή στο… σπιτάκι της, στην αυλή του σχολείου. Η Ήρα, ένα μικρόσωμο (πρώην) αδέσποτο σκυλάκι βρήκε μια ζεστή “αγκαλιά” στο δημοτικό της Παραλίμνης, μέσω του προγράμματος υιοθεσιών σκυλιών από σχολεία, που προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών.
Συνολικά πέντε σχολεία στον νομό Πέλλας έχουν προβεί σε υιοθεσίες αδέσποτων, που κατ’ αυτόν τον τρόπο αποκτούν τη δική τους πολυμελή “οικογένεια”. Η Ήρα, σίγουρα, έχει βρει τη δική της, αφού, όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Παραλίμνης Αθανάσιος Σίσκος, τα παιδιά τη δέχθηκαν με χαρά και η υιοθεσία της έγινε αφορμή ώστε να κάνουν τα παιδιά διάφορες έρευνες και να ασχοληθούν με το θέμα της ζωοφιλίας.
Ένα διαφορετικό σχολικό πρόγραμμα
Το πρόγραμμα “υιοθέτησε ένα αδέσποτο” έχει ως στόχο, όχι μόνο τη διάσωση ενός αδέσποτου σκύλου από τους συχνά αφιλόξενους ελληνικούς δρόμους, αλλά δίνει και την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τα ζώα, αναπτύσσοντας τη συναισθηματική τους νοημοσύνη και το αίσθημα ευθύνης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών Άννα Γέργου.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο καλλιεργούνται από την πρώιμη παιδική ηλικία οι αξίες του ανθρωπισμού, της ζωοφιλίας και της ανιδιοτελούς προσφοράς, προσθέτει η κ. Γέργου, το τηλέφωνο της οποίας χτυπά αδιάκοπα από ανθρώπους, που είτε ζητούν κάποια συμβουλή είτε ζητούν βοήθεια για κάποιο αδέσποτο ζώο. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό, για τα ελληνικά δεδομένα, πρόγραμμα που αφορά την υιοθεσία αδέσποτων ζώων από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια. Το πρόγραμμα προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας και την ιδιαίτερη συμβολή του αρμόδιου αντιδημάρχου Παντελή Σπυρίδη, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εθελοντών, προσφέροντας σημαντική βοήθεια στο έργο τους. Μάλιστα, ο κ. Σπυρίδης είναι πάντα “παρών” στα περιστατικά που προκύπτουν, μαζί με τα μέλη του Συλλόγου.
Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως η προσπάθεια της Άννας Γέργου, του αντιπροέδρου του Συλλόγου Στέφανου Μαυρομάτη, της Κικής Χατζηματθαίου (σ.σ. η ταμίας του Συλλόγου), αλλά και των υπόλοιπων μελών και εθελοντών, που “επενδύουν” χρόνο, αλλά κυρίως πολλή αγάπη στα αδέσποτα ζώα, βρίσκει ανταπόκριση.
Η υιοθεσία ενός αδέσποτου σκύλου από κάποιο σχολείο ακολουθεί πιστά όσα ορίζει η σχετική νομοθεσία. Εκτός του απαραίτητου συμβολαίου υιοθεσίας, τα σκυλιά εμβολιάζονται, “τσιπάρονται” με έξοδα του Δήμου Γιαννιτσών, αλλά και στειρώνονται προκειμένου να αποφεύγεται ο πολλαπλασιασμός των αδέσποτων.
Οι υιοθεσίες σκυλιών από σχολεία του Δήμου Πέλλας δεν είναι, ωστόσο, η μόνη δράση, και με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, του Συλλόγου Ζωόφιλων Γιαννιτσών.
Στο πλαίσιο του προγράμματος “Ο Αδέσποτος”, που προωθεί ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών σε συνεργασία με τον Δήμο Πέλλας, καθηγητές και μαθητές ενημερώνονται, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, για όλα τα θέματα που αφορούν στους κανόνες και τις συνθήκες που διέπουν τη συμβίωση με τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Γέργου, τα εκπαιδευτικά αυτά προγράμματα στόχο έχουν να αναπτύξουν στα παιδιά αισθήματα υγιούς ζωοφιλίας και να τους διδάξουν την αγάπη για τα ζώα αλλά και την ευθύνη που έχουν απέναντί τους.
Όταν η Άννα Γέργου, με καταγωγή από τη Χαλκιδική, εγκαταστάθηκε μόνιμα στα Γιαννιτσά, πριν από μερικά χρόνια, η εικόνα που αντίκρισε στο τότε καταφύγιο ήταν αποκαρδιωτική, ενώ τα πεινασμένα και άρρωστα ζώα που κυκλοφορούσαν σε κεντρικά σημεία της πόλης την έκαναν, μαζί με άλλους φιλόζωους, να αναλάβουν δράση.
Σήμερα, στο Καταφύγιο αδέσποτων, που λειτουργεί σε τοποθεσία λίγο έξω από την πόλη των Γιαννιτσών, φιλοξενούνται 34 σκυλιά – πολλά έχουν ήδη υιοθετηθεί – τα οποία έχουν το σύνδρομο του εγκλεισμού και τυχόν απόπειρά τους να μείνουν έξω θα ήταν απέλπιδα καθώς δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν.
Στη σίτιση των αδέσποτων αυτών σκυλιών, και όχι μόνο, ο Σύλλογος Ζωόφιλων Γιαννιτσών έχει βρει έναν πολύτιμο σύμμαχο: τον σύλλογο “Never Walk Alone” από τη Γερμανία, που όχι μόνο παρέχει σε τακτική και συνεπή βάση, τροφές, αλλά και προωθεί εικονικές και υιοθεσίες σκυλιών. “Κάθε σκύλος έχει τη νονά ή το νονό του από τη Γερμανία!” αναφέρει η κ. Γέργου.
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.