Ερευνητές «ανέστησαν» ιό 700 ετών από περιττώματα καριμπού.
Μια ομάδα ερευνητών από το Σαν Φρανσίσκο στις ΗΠΑ κατάφεραν να «αναστήσουν» ένα ιό 700 ετών, τον οποίο ανακάλυψαν στα περιττώματα ενός καριμπού.
Οι επιστήμονες αναφέρουν, ότι η ανακάλυψή τους δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν για την «επαναφορά» στη ζωή κι άλλων ιών, προκειμένου να μελετήσουν τη βιολογία τους καθώς και τρόπους για την «εξόντωσή» τους.
Οι «νέοι» αυτοί ιοί είναι εκατοντάδων ετών και, ένας από αυτούς πιθανώς είχε μολύνει τα φυτά που έτρωγαν τα καριμπού.
«Τα ευρήματα αυτά αποδεικνύουν, ότι οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν για εντυπωσιακά μεγάλα χρονικά διαστήματα σε ένα κρύο περιβάλλον» ανέφερε ο Eric Delwart από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Blood Systems Research Institute.
Η ομάδα του ανέλυσε το ιικό γενετικό υλικό, που εντόπισαν μέσα σε στρώματα συσσωρευμένων περιττωμάτων καριμπού έως και 4.000 ετών σε ένα κομμάτι πάγου στα όρη Selwyn του Καναδά.
Τα καριμπού συγκεντρώνονται σε περιοχές, όπου υπάρχει πάγος, προκειμένου να αποφύγουν τα έντομα και τη ζέστη του καλοκαιριού.
Οι συγγραφείς της μελέτης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, κατάφεραν να απομονώσουν το πλήρες γονιδίωμα DNA ενός ιού από ένα κομμάτι πάγου 700 ετών, το οποίο συνδέθηκε με ιούς και μύκητες που μολύνουν φυτά και ένα μερικό ιικό γονιδίωμα RNA, το οποίο συνδέθηκε με έναν ιό (cripavirus) που μολύνει έντομα.
Η εμφάνιση του ιιού υλικού στα δείγματα των περιττωμάτων υποδηλώνει, ότι οι ιοί μπορεί να προήλθαν από τα φυτά, τα οποία κατανάλωσαν τα καριμπού, ή από ιπτάμενα έντομα που έλκονταν από τις… «καταθέσεις» των ζώων αυτών στο έδαφος.
Χρησιμοποιώντας μια αντίστροφη γενετική προσέγγιση, οι ερευνητές ανασύστησαν το γονιδίωμα του DNA ιού, για να επιβεβαιώσουν κατά πόσον θα μπορούσε να μολύνει φυτά.
Στη συνέχεια, τον «τοποθέτησαν» σε Nicotiana benthamiana –ένα φυτό «συγγενή» του καπνού- και κατάφεραν επιτυχώς να μολύνουν τόσο τα φύλλα που εμβολιάστηκαν με τον ιό, όσο και νέα φύλλα.
Σύμφωνα με τους συγγραφείς, τα κρυογενετικά διατηρημένα δείγματα μπορεί να διατηρήσουν αρχαίο ιικό γενετικό υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για έρευνες στις μέρες μας.
«Τα κρυογενετικά διατηρημένα δείγματα μπορεί να είναι τα αποθετήρια αρχαίων ιογενών νουκλεϊκών οξέων, τα οποία με τη σειρά τους επιτρέπουν στους μοριακούς γενετικές να “επαναφέρουν στη ζωή” ιούς, προκειμένου να μελετήσουν τη βιολογία τους» υποστηρίζουν οι ερευνητές.
«Υπό τις παρούσες κλιματικές συνθήκες (πάγοι), τα καψιδιωμένα ιογενή νουκλεϊκά οξέα μπορούν να διατηρηθούν για αιώνες» σημειώνουν οι ερευνητές και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, καθώς οι πάγοι της Αρκτικής λιώνουν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα απελευθερωθούν αρχαία μόρια στο περιβάλλον, κάποια από τα οποία θα μπορούσαν να παραμένουν μολυσματικά.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.