Το κουδούνι του σχολείου άρχισε πάλι να χτυπά… Όμως, των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν, λέει μια παροιμία. Γι’ αυτό πριν το παιδί σας μπει για τα καλά στο φορτωμένο πρόγραμμα του σχολείου, μάθετε 3 πράγματα που βελτιώνουν την απόδοση του παιδιού στο σχολείο ξεκινώντας την εφαρμογή τους από τώρα.
1. Άριστος μαθητής μόνο με πρωινό
Η ευεργετική επίδραση της λήψης πρωινού στη σχολική απόδοση είναι πλέον αποδεδειγμένη. Η συστηματική λήψη πρωινού σχετίζεται με έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, με πιο επαρκή πρόσληψη μικροθρεπτικώνσυστατικών (βιταμινών και μετάλλων) και με καλύτερο έλεγχο του βάρους. Ειδικότερα όμως, το πρωινό βοηθά τα παιδιά να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο, μεγαλύτερη ικανότητα μάθησης και μνήμης, να συμμετέχουν περισσότερο στην τάξη αλλά και να έχουν καλύτερη συγκέντρωση. Μάλιστα, ένα ισορροπημένο και πλήρες πρωινό φαίνεται να βοηθά ιδιαίτερα σε μαθήματα όπως είναι τα μαθηματικά που χρειάζεται πολύπλοκη σκέψη και πράξεις. Συν τοις άλλοις, ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό χτίζει γερό ανοσοποιητικό και κατ' επέκταση λιγότερες απουσίες κατά τη σχολική χρονιά. Παρ’ όλα αυτά, το 8 – 10% των παιδιών σχολικής ηλικίας φαίνεται να παραλείπει εντελώς το πρωινό γεύμα, ενώ στους εφήβους το ποσοστό αυτό φτάνει στο 30%.
2. Πρωινό ναι, αλλά τι είδους πρωινό;
Η πλειονότητα των μελετών αναδεικνύουν ότι πέραν από τη λήψη πρωινού γεύματος, αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο για την απόδοση του παιδιού στο σχολείου είναι και το είδος του πρωινού. Φαίνεται, λοιπόν, ότι τα παιδιά που γεμίζουν τις αποθήκες τους το πρωί με σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνη έχουν μεγαλύτερα ψυχικά και σωματικά οφέλη τόσο στο σχολείο, όσο και καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Ποια όμως είναι τα συστατικά ενός πρωινού για "γερά μυαλά"; Απαραίτητο συστατικό για τη βέλτιστη νοητική λειτουργία του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, δηλαδή πρακτικά, η κατανάλωση υδατανθράκων. Θέλουμε, όμως, σταδιακή αύξηση της γλυκόζης οπότε θα πρέπει να επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες κυρίως από τρόφιμα ολικής άλεσης που είναι αυξημένα σε φυτικές ίνεςόπως είναι τα δημητριακά πρωινού.Εκτός των άλλων, τα τρόφιμα ολικής άλεσης παρέχουν και αρκετή ποσότητα βιταμινών του συμπλέγματος Β, που είναι ο κατεξοχήν κινητήριος μοχλός των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου.Η προσθήκη λαχανικών ή φρούτων, συμπεριλαμβανομένων των χυμών φρούτων 100 τοις εκατό, παρέχει ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά όπως είναι η βιταμίνη C, Eκαι β- καροτένιο. Ενώ, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και ασβέστιο, όπως γάλα, γιαούρτι, τυρί ή αυγό ενισχύουν περαιτέρω τη σχολική απόδοση.
Από την άλλη μεριά, οφείλουμε να προσέξουμε τρόφιμα που αποτελούν κρυφές πηγές λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού όπως είναι το ψωμί του φούρνου ή ορισμένα δημητριακά. Γι’ αυτό, χρειάζεται προσοχή στις ετικέτες τροφίμων. Δεν είναι όλα τα δημητριακά ολικής άλεσης και δεν έχουν όλα την ίδια περιεκτικότητα ζάχαρης και λιπαρών. Κάντε, λοιπόν, πιο ευχάριστο το πρωινό γεύμα των παιδιών επιλέγοντας ναι μεν δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης,αλλά με γεύσεις όπως σοκολάτα, μέλι, φουντούκι ή φρούτα και συνδυάστε τα με γάλα ή γιαούρτι χαμηλών λιπαρών. Αν πάλι, η λήψη πρωινού φαντάζει στο παιδί σας μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, μην το αφήσετε να φύγετε νηστικό. Ετοιμάστε του ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, τυρί, αυγό και γαλοπούλα ή εφοδιάστε το με μπάρες δημητριακών ολική άλεσης που τρώγονται εύκολα και σαν δεκατιανό.
3. Άσκηση του σώματος για.. άσκηση του μυαλού
Βάλτε το παιδί σας σε πρόγραμμα, προσπαθώντας να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα. Η άσκηση δεν αποτελεί μόνο τρόπο καταπολέμησης της παχυσαρκίας αλλά και τρόπο αύξησης των σχολικών βαθμολογιών. Μάλιστα, μελέτες δείχνουν ότι ακόμα και το περπάτημα ή το ποδήλατο πηγαίνοντας προς το σχολείο βελτιώνει τη λεκτική ικανότητα, την απόδοση στα μαθηματικά αλλά και τη σχολική απόδοση γενικότερα. Προσπαθήστε, λοιπόν, αυτή τη χρονιά το παιδί σας να ξοδεύει λιγότερο από 2 ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή σε ηλεκτρονικά παιχνίδια αλλά και την τηλεόραση και να αφιερώνει τουλάχιστον 1 ώρα την ημέρα σε αερόβια άσκηση όπως το τρέξιμο, το ποδήλατο ή σε κάποιο οργανωμένο άθλημα.
Πηγή: http://www.boro.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.