Όλων των λογιών οι απάτες και η ασύλληπτη ευπιστία του κοσμάκη!
Δεν είναι σπάνιο ακόμα και τα πιο εξυπνοπούλια από μας να την πατάμε σε κάτι πράγματα μικρά, δηλαδή στις πλέον κοινές απάτες που τις ξέρουμε πια όλοι καλά.
Γιατί συμβαίνει άραγε αυτό;
Λίγο η απερισκεψία και η γνωστή βιασύνη με την οποία παίρνουμε ουκ ολίγες αποφάσεις στη ζωή μας, λίγο η ελαφρότητα και το αψήφιστο με τα οποία περιβάλλουμε συνήθως τέτοιες καταστάσεις, και να σου που την πατήσαμε για άλλη μια φορά!
Και βέβαια είναι και το άλλο, ότι θέλουμε να γίνουμε όλοι πλούσιοι και το θέλουμε τώρα, κάτι που μας κάνει να φαντάζουμε λουκουμάκια στους επιτήδειους. Κι έτσι βλέπουμε παντού ευκαιρίες εύκολου πλουτισμού, εταιρίες που μας χαρίζουν λέει λεφτά από την καλή τους την καρδιά και άλλα τέτοια τραγικά, που κραυγάζουν ότι πρόκειται για κομπίνες ολκής.
Αν τα παντρέψουμε αυτά με τις τεχνικές πίεσης και πειθούς που χρησιμοποιούν τα τζιμάνια οι αετονύχηδες, τότε όλοι είμαστε ευάλωτοι στις απάτες, παρά το γεγονός ότι τις περισσότερες τις ξέρουμε πια καλά…
Το email με τον νιγηριανό πρίγκιπα!
Εδώ μιλάμε για κομπίνα τόσο παλιά όσο και τα emails, λες και κυκλοφόρησε από την πρώτη στιγμή που ήρθε στη ζωή μας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο! Κι έτσι λαμβάνεις ένα mail από πρίγκιπα της Νιγηρίας ή κάποιον νόμιμο εκπρόσωπό του που θέλει να σου δώσει μια καραβιά χρημάτων να την κρατήσεις ένα διάστημα και να του την επιστρέψεις αργότερα (με το αζημίωτο για τις υπηρεσίες σου, πάντα!). Σου ζητάει λοιπόν τον τραπεζικό σου λογαριασμό για να σου μεταβιβάσει το παχυλότατο ποσό, ενώ δεν είναι καθόλου σπάνιο να πρέπει να βάλεις και ένα μικροποσό, της τάξης των εκατοντάδων ευρώ, ώστε να διευκολύνεις τις διαδικασίες. Αναρίθμητοι πραγματικά άνθρωποι την έχουν πατήσει στα μήκη και τα πλάτη της Γης, αν και η ευημερούσα Δύση έχει εδώ τον πρώτο λόγο. Ο νιγηριανός ποινικός κώδικας το πήρε κάποια στιγμή είδηση και ποινικοποίησε τις εν λόγω ηλεκτρονικές απάτες, όχι βέβαια ότι αυτό απέτρεψε τους επιτηδείους από το να ξαλαφρώνουν τον εύπιστο κόσμο στις τέσσερις γωνιές της οικουμένης. Συνεχίζεται ακόμα και σήμερα…
Η ιστοσελίδα Craigslist
Η διαβόητη ιστοσελίδα αγγελιών και δημοπρασιών φιλοξενεί τόνους απατεωνίσκων με προσφορές που κραυγάζουν απάτη, καθώς παραείναι καλές για να είναι αληθινές. Κι έτσι κάποιος βάζει αγγελία για ένα σπίτι που δεν είναι δικό του, είναι απλώς άδειο, με τη δελεαστικότατη τιμή να αναγκάζει έτσι πολλούς να καταθέτουν καπάρο για το ακίνητο, πληρώνοντας στην ουσία για κάτι που δεν υπάρχει. Την ίδια στιγμή, μπορείς να την πάθεις ακόμα κι αν είσαι εσύ ο πωλητής, καθώς σε πληρώνουν με ακάλυπτες επιταγές ή πλαστά τραπεζικά εμβάσματα, τα οποία όταν πας να τα εξαργυρώσεις ενημερώνεσαι από τον ταμία ότι δεν υπάρχει αντίστοιχος λογαριασμός! Κι έχεις χάσει και το αμάξι σου έτσι, που το πούλησες σε αγοραστή-φάντασμα. Ακόμα και πλαστά εισιτήρια για συναυλίες και παγκόσμια αθλητικά γεγονότα μπορείς να βρεις, όπως και φτηνά αεροπορικά, με τις εν λόγω κομπίνες να παραείναι πια κοινές για να τις συζητήσουμε αναλυτικότερα. Η ιστοσελίδα έχει εκδώσει ειδικό disclaimer για το τι πρέπει να προσέχεις στις ηλεκτρονικές δοσοληψίες που φιλοξενεί, όχι βέβαια ότι αυτό περιορίζει τους αετονύχηδες. Και το Craigslist δεν είναι φυσικά το μόνο, είναι απλώς το πιο γνωστό…
Γίνε πλούσιος στη στιγμή
Εδώ μιλάμε για πραγματική ηλεκτρονική μάστιγα, καθώς οι αντίστοιχες απάτες που σου εγγυώνται εύκολο και γρήγορο πλουτισμό κυκλοφορούν πια κατά χιλιάδες. Αντί να γίνεις όμως πλούσιος, καταλήγεις να χάσεις και τις λιγοστές σου οικονομίες! Οι περισσότερες τέτοιου είδους κομπίνες είναι από εταιρίες που σου ζητάνε μια μικρή αμοιβή για να δουλέψεις για λογαριασμό τους, κάτι που πρέπει φυσικά να μας ψυλλιάσει για το περίεργο του πράγματος: ποιος πρέπει να πληρώσει για να δουλέψει; Και βέβαια το κερασάκι στην τούρτα εδώ είναι η απάτη με τις επιχειρήσεις-πυραμίδες, που γράφεσαι μέλος σε μια ηλεκτρονική επιχείρηση και πρέπει κατόπιν να εγγράψεις κι άλλους για να αρχίσεις να εισπράττεις τις αρμόζουσες αμοιβές. Ο μόνος που κερδίζει είναι φυσικά ο απατεώνας που κρύβεται από πίσω, αφήνοντας ευάλωτους τόσους και τόσους ανθρώπους που επιχειρούν να δουλέψουν από το σπίτι. Κι έτσι μια νέα σειρά από κομπίνες στοχεύουν στους ανθρώπους αυτούς, που ποικίλουν από καταχώριση ηλεκτρονικών δεδομένων μέχρι και σφράγισμα φακέλων! Όλες οι εταιρίες σού ζητούν μια μικρή αμοιβή για να ξεκινήσεις, κάτι που όπως είπαμε είναι ενδεικτικό της κομπίνας που στήνεται σε βάρος σου…
Το phishing
Τι είναι το διαβόητο phishing; Λαμβάνεις ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από μια εταιρία που μοιάζει νόμιμη αναφέροντάς σου κάποιο πρόβλημα με τον λογαριασμό σου ή ότι κάποιος παραβίασε το απόρρητό σου, ζητώντας σου κατόπιν να επιβεβαιώσεις τις απόρρητες πληροφορίες σου πατώντας συνήθως σε ένα link. Όλα αυτά γίνονται μάλιστα προς όφελός σου, για να μη σου υποκλέψουν λέει οι χάκερ τον τραπεζικό λογαριασμό και να σε χρεώσουν με πλασματικές αγορές, αν και στην πραγματικότητα αυτή είναι η απάτη, να αναγκαστείς να τους παραδώσεις αμαχητί όλα αυτά που δεν θα έλεγες ούτε στον κολλητό σου: κλικάροντας το link του email, αρχίζεις πράγματι να γίνεσαι στόχος, είτε αργά-αργά, μέσω spam που συσσωρεύονται στον λογαριασμό σου, είτε κατευθείαν, μέσω ιού που φορτώνεται στο σύστημά σου και υποκλέπτει τα απόρρητα δεδομένα σου. Αν λοιπόν λάβετε αντίστοιχο email που ισχυρίζεται ότι ο τραπεζικός σας λογαριασμός έχει πρόβλημα, ακόμα κι αν μοιάζει νόμιμο και αξιόπιστο μέχρι εκεί που δεν παίρνει, αγνοήστε το ή επικοινωνήστε τουλάχιστον με την τράπεζά σας πριν αρχίσετε να μοιράζετε απλόχερα στο ίντερνετ κωδικούς ασφαλείας και άλλες απόρρητες πληροφορίες…
Απάτες με ηλικιωμένους
Οι ηλικιωμένοι μοιάζουν ιδανικός στόχος στους επιτήδειους, πιθανότατα επειδή εμπιστεύονται εύκολα τους άλλους (μεγάλωσαν εξάλλου σε άλλες εποχές) και δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις απάτες απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται. Και βέβαια η βασιλική οδός εδώ είναι κομπίνες που στοχεύουν στην εύθραυστη υγεία της τρίτης ηλικίας, τηλεφωνήματα δηλαδή που ζητούν από τον ηλικιωμένο πελάτη να επιβεβαιώσει τον λογαριασμό του (στην ασφαλιστική, για παράδειγμα), δίνοντας ταυτοχρόνως ακόμα και το pin του, υποκλέπτοντας έτσι εύκολα τα απόρρητα δεδομένα. Μια νέα απάτη που κάνει θραύση στη Δύση αφορά σε online φαρμακευτικές-φαντάσματα που είναι έτοιμες να σου πουλήσουν τα φάρμακά σου σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές από την αγορά. Και καθώς οι ηλικιωμένοι δεν χρησιμοποιούν και πολύ το ίντερνετ, το τηλέφωνο παίρνει εδώ τον πρώτο λόγο, με τις κομπίνες να μην έχουν κυριολεκτικά τέλος: από προϊόντα που κέρδισες σε τηλεμάρκετινγκ μέχρι και προϊόντα και χρήματα σε λαχειοφόρους αγορές (παρά το γεγονός ότι δεν συμμετείχες ποτέ!), με το θύμα να πρέπει να πληρώσει μια μικρή αμοιβή για να λάβει το μεγάλο δώρο…
Τουριστικές απάτες
Το ταξίδι σε μια ξένη χώρα μπορεί να αποδειχθεί μεγάλη πρόκληση, καθώς δεν είναι και λίγοι οι ντόπιοι απατεώνες που βάζουν στο στόχαστρο τους αθώους ταξιδιώτες. Πόσο μάλλον όταν το περιβάλλον είναι εντελώς άγνωστο και όλα μοιάζουν πρωτόγνωρα. Ξεκινάμε με τα «αθώα», τα ταξί δηλαδή, που δεν είναι ασυνήθιστο να υπερχρεώνουν τους τουρίστες για την κούρσα, ενώ εξίσου συχνό είναι και το φαινόμενο να «ξεχνούν» βολικά μια βαλίτσα στο πορτμπαγκάζ και πριν καλά-καλά το καταλάβεις να γίνονται καπνός. Και βέβαια είναι και αυτοί οι συνήθως πολύ ευγενικοί ντόπιοι που συχνάζουν σε τουριστικά μέρη και είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, την ίδια ώρα που σε ξαλαφρώνουν από το πορτοφόλι σου. Ένα νέο είδος τουριστικής απάτης που μπήκε πρόσφατα στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών διωκτικών αρχών είναι με ταξιτζήδες που ισχυρίζονται ότι το ξενοδοχείο που έχεις κλείσει δωμάτιο άρχισε εργασίες ανακαίνισης και είναι κλειστό, προτείνοντάς σου κατόπιν μια σαφώς ακριβότερη εναλλακτική: είναι τόσοι αυτοί που την έχουν πατήσει που η απάτη κράτησης, όπως τη λένε πια, ερευνείται πλέον εξονυχιστικά! Τα μάτια δεκατέσσερα λοιπόν γιατί ο κίνδυνος καραδοκεί διαρκώς για τον εύπιστο τουρίστα…
Μοντελο-απάτες
Εδώ έχουμε να κάνουμε με παλιά και γνωστή ιστορία, όχι βέβαια ότι αυτό την κάνει λιγότερο ζοφερή. Νεαρές κοπέλες λοιπόν, ακόμα και παιδιά, που θέλουν να γίνουν διάσημες και πλούσιες την πατάνε ακόμα με εταιρίες που τους υπόσχονται την υλοποίηση των ονείρων τους αν δώσουν φυσικά μια μικρή προκαταβολή. Το πρακτορείο μοντέλων χρειάζεται δηλαδή μια μικρή αμοιβή για να σου κλείσει την πρώτη σου δουλειά(!), καθώς έχει έξοδα για φωτογραφίσεις και τα σχετικά, και το φιλόδοξο μοντέλο δεν έχει συνήθως στο 99% των περιπτώσεων κανένα πρόβλημα να τη δώσει. Το πράγμα έχει προχωρήσει πια και δεν είναι σπάνιο να προσλαμβάνεται το νεαρό μοντέλο και να κάνει κάμποσες δουλειές για λογαριασμό του πρακτορείου χωρίς να εισπράττει ποτέ αμοιβή (ή το προσυμφωνημένο ποσό), παρά το γεγονός ότι ο πελάτης έχει πληρώσει για τις μοντελο-υπηρεσίες. Και σαν να μη φτάνουν αυτά, το πράγμα μπορεί να γίνει σαφώς πιο ζοφερό, με τις κοπέλες να πέφτουν θύματα trafficking, με τη φήμη και το χρήμα που υπόσχονται στις νεαρές γυναίκες να μεταμορφώνονται στον ζωντανό εφιάλτη της σεξουαλικής σκλαβιάς…
Επενδυτικές κομπίνες
Εδώ μιλάμε για το άγιο δισκοπότηρο της κομπίνας, την εγγυημένη απόδοση δηλαδή της επένδυσής σου και τον άμεσο πλουτισμό σου! Από τρελές αποδόσεις μέχρι και ασύλληπτα επιτόκια, οι επενδυτικοί όμιλοι-φαντάσματα και οι αετονύχηδες εκπρόσωποί τους ξαλαφρώνουν τον κόσμο από τις οικονομίες του με μόνες εγγυήσεις τον λόγο τους! Κι έτσι υπόσχονται λαγούς με πετραχήλια, όπως διπλασιασμό του κεφαλαίου σου, εξασφαλίζοντάς σου ταυτοχρόνως ακόμα και εχέγγυα ότι αν κάτι δεν πάει καλά, το ποσό που επένδυσες είναι ασφαλές και θα σου επιστραφεί μέχρι ευρώ. Και βέβαια στο κόλπο μπαίνουν και επιτήδειοι χρηματιστές, χρεώνοντας κινήσεις που δεν γίνονται ποτέ και προβαίνοντας σε αγοραπωλησίες μετοχών χωρίς την εντολή (ή τουλάχιστον την έγκριση) του πελάτη. Δεν επενδύουμε λοιπόν τις οικονομίες μας στον πρώτο τυχόντα που θα μας υποσχεθεί αυτά που θέλουμε να ακούσουμε και πάντα διπλοτσεκάρουμε τον πάροχο και τον εκπρόσωπό του…
Θρησκευτικές απάτες
Πώς είπατε; Εδώ πιάσαμε κυριολεκτικά πάτο, γιατί το να χρησιμοποιήσει κάποιος τον θεσμό της εκκλησίας και την πίστη του ανθρώπου για να βγάλει λεφτά μόνο ευγενές δεν το λες. Κι έτσι έχουμε τους εκκλησιαστικούς εράνους, που οι πιστοί είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμοι να συμβάλουν, χωρίς να ελέγχουν φυσικά ποιοι είναι αυτοί που λειτουργούν για λογαριασμό της εκκλησίας. Κι έτσι αντί για την αποπεράτωση της εκκλησίας, τα χρήματα καταλήγουν συχνά στις τσέπες των επιτήδειων…
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.