Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Υπό διωγμόν οι μητέρες στο Δημόσιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μία έγκυος υπάλληλος στο δεύτερο παιδί της και δύο συναδέλφισσές της σε περίοδο λοχείας απολύονται από το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, το οποίο είναι ανάμεσα στους 21 οργανισμούς που καταργούνται από το πολυνομοσχέδιο του Kυριάκου Μητσοτάκη.

→Από το σύνολο των εργαζομένων του ΕΙΕΑΔ που οδηγούνται στην ανεργία οι 8 ήταν κάτοχοι διδακτορικού, οι 22 μεταπτυχιακού, οι 29 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και οι περισσότεροι είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ.

Οσοι αμφέβαλλαν για τη μετατροπή του κράτους στον πιο στυγνό εργοδότη, αναθεωρούν. Μία έγκυος υπάλληλος στο δεύτερο παιδί της και δύο συναδέλφισσές της σε περίοδο λοχείας απολύονται με την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το Κοινοβούλιο. Ο φορέας στον οποίο εργάζονται, το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού (ΕΙΕΑΔ), βρίσκεται ανάμεσα στους 21 οργανισμούς που καταργούνται μέσω του πολυνομοσχεδίου και οι τρεις εργαζόμενες οδηγούνται στην ανεργία.

Στην περίπτωση που οι τρεις γυναίκες εργάζονταν στον ιδιωτικό τομέα, η νομοθεσία θα τους προστάτευε, απαγορεύοντας τις απολύσεις τους, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και για διάστημα 18 μηνών μετά τον τοκετό. Στον δημόσιο τομέα οι σχετικές διατάξεις ήταν συνδεδεμένες με την προστασία της μονιμότητας και ανάλογες περιπτώσεις γυναικών υπαλλήλων προφυλάσσονταν. Μέχρι σήμερα όμως. Η βίαιη προσαρμογή στις μνημονιακές επιταγές έχει «σπάσει» τη μονιμότητα στο Δημόσιο και ταυτόχρονα έχει συνθλίψει κάθε εργασιακό δικαίωμα.

«Ξαφνικός Θάνατος»

Οι εργαζόμενες απευθύνθηκαν έως και τον Συνήγορο του Πολίτη. Σύμφωνα με την 39χρονη έγκυο υπάλληλο (τα στοιχεία της στη διάθεση της «Εφ.Συν.»), η Ανεξάρτητη Αρχή τούς είπε πως πρόκειται για μια πρωτόγνωρη υπόθεση, καθώς «για πρώτη φορά εφαρμόζεται αυτός ο “ξαφνικός θάνατος”». Επιπλέον η νομική υπηρεσία του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΙΕΑΔ διαπιστώνει πλήθος νομικών αντιφάσεων στις εφαρμοζόμενες διατάξεις, που οδηγούν στην απόλυση τους 65 εργαζόμενους στο Ινστιτούτο.

Από το σύνολο των εργαζομένων οι 8 ήταν κάτοχοι διδακτορικού, οι 22 μεταπτυχιακού και οι 29 απόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ. Κατά κύριο λόγο, τονίζουν, είχαν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, επομένως σε περίπτωση που εργάζονταν σε ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ιδιωτικού, όπως είναι το ΕΙΕΑΔ, θα προστατεύονταν από την απόλυση, λόγω της υψηλής μοριοδότησης που θα λάμβαναν σε ενδεχόμενη ένταξή τους σε διαθεσιμότητα. Ενα καθεστώς από το οποίο θα εξαιρούνταν επιπλέον όσοι συνάδελφοί τους είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, γονείς ΑμεΑ ή μέλη μονογονεϊκών οικογενειών. «Είναι ηθικό, νομικό και πολιτικό ζήτημα. Δημιουργείται η αίσθηση ότι υπάρχουν δύο ΑΣΕΠ», υπογραμμίζει η 39χρονη υπάλληλος, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «μέγιστη αντίφαση τη στιγμή που διαβάζουμε σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων για χιλιάδες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, και κάνει λόγο ο υπουργός για εξειδικευμένο προσωπικό στο δημόσιο».

Το ΕΙΕΑΔ, μεταξύ άλλων, διαχειρίζεται προγράμματα του ΕΣΠΑ για τη διατήρηση θέσεων εργασίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα. Προγράμματα υψίστης σημασίας τη δεδομένη συγκυρία. Σε ένα από τα συγχρηματοδοτούμενα έργα που υλοποιεί «συμμετέχουν πάνω από 14.000 επιχειρήσεις και 500 εργοδοτικοί φορείς και ωφελούνται πάνω από 100.000 μισθωτοί που εργάζονται σε αυτές», σύμφωνα με κοινή επιστολή των ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, μέσω της οποίας ζητούσαν την ανεμπόδιστη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΙΕΑΔ και εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για το (τότε) ενδεχόμενο κατάργησής του. Στη δημόσια διαβούλευση το άρθρο που αναφερόταν στο ΕΙΕΑΔ, συγκέντρωσε τον αριθμό-ρεκόρ των 380 σχολίων. Ολα αρνητικά απέναντι στην κατάργησή του.

Το ΕΙΕΑΔ προβλέπεται να απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ, πλην του εξειδικευμένου προσωπικού του, το οποίο είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου του. Ανάμεσα στους υπαλλήλους του, η άποψη ότι απομακρύνονται μόνο και μόνο για να συμπληρώσουν τα «νούμερα των απολύσεων», ενισχύεται από το περιεχόμενο άρθρου που αφορά το Ερευνητικό Ινστιτούτο Δικονομικών Μελετών. Το εν λόγω Ινστιτούτο καταργείται και μετατρέπεται σε Εργαστήριο ενταγμένο στο νομικό πρόσωπο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι δύο εργαζόμενοί του οι οποίοι είχαν προσληφθεί από το 1985 (προ ΑΣΕΠ), ένα έτος μετά την ίδρυσή του, μεταφέρονται στον «στενό» δημόσιο τομέα. Οι «προς απόλυση» εργαζόμενοι, κάνουν λόγο για μια «φωτογραφική διάταξη προστασίας ημετέρων». «Το πελατειακό κράτος που θέλει να τερματίσει ο υπουργός, μάλλον ενισχύεται», καταλήγει, με νόημα, η έγκυος υπάλληλος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.