Έξι απλά βήματα που δεν πρέπει να ξεχνάτε.
Πρόσφατα η Microsoft έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση με τίτλο «2013 Microsoft Computer Safety Index» σχετικά με τη σημασία της προστασίας και της ασφάλειας των χρηστών του διαδικτύου.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ερευνητές παρατήρησαν τη συμπεριφορά 10.500 ανθρώπων από όλον τον κόσμο, για να πάρουν μια «γεύση» για το πόσο δαπανηρές μπορεί να είναι οι διαδικτυακοί κίνδυνοι, καθώς επίσης και για να προβούν σε ανάλογες συστάσεις για το πώς μπορεί να προστατευθεί κανείς καλύτερα απέναντι σε αυτούς.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση την προηγούμενη χρονιά χάθηκαν 23 δισεκατομμύρια δολάρια σε «διαδικτυακούς κινδύνους» όπως phishing, κλοπές ταυτότητας, ιοί και διαρροές δεδομένων.
Το μεγαλύτερο κόστος –και αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη απειλή- ήταν η ζημιά που έγινε στην επαγγελματική φήμη, που ανήλθε στο ποσό των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο.
Δείτε παρακάτω με ποιο τρόπο μπορείτε να προστατευθείτε από τους «κακούς του διαδικτύου», σύμφωνα με το άρθρο του Fox Van Allen στο Techlicious.
1. Αναλάβετε την ευθύνη της προσωπικής σας προβολής (κατά συνέπεια φήμης) στο διαδίκτυο
Αν δε μπορείτε να καταλάβετε πόσο σημαντικό βήμα είναι αυτό, θα σας αναφέρουμε μόνο την περίπτωση του Anthony Weiner, πρώην γερουσιαστή, η προσπάθεια του οποίου να εκλεγεί στο αξίωμα του δημάρχου της Νέας Υόρκης… πήρε την κάτω βόλτα όταν είδαν το φως της δημοσιότητας ανήθικες φωτογραφίες που φέρεται να είχε στείλει ο ίδιος σε γυναίκες. Εκείνος υποστήριξε ότι ο λογαριασμός του στο Twitter είχε χακαριστεί, ωστόσο όταν κυκλοφόρησαν σχεδόν ημίγυμνες φωτογραφίες του από το γυμναστήριο του Κογκρέσου… αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την προεκλογική εκστρατεία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft, η αποκατάσταση της «επαγγελματικής φήμης» στοίχισε στους ερωτηθέντες κατά μέσο όρο 2.600 δολάρια.
Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψει κανείς τον εαυτό του και τη φήμη του, είναι να αναλάβει την ευθύνη της προσωπικής του «παρουσίας» στο διαδικτυακό χώρο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
2. Προστατέψτε τις συσκευές σας… με ένα απλό Pin
Σκεφτείτε για μια στιγμή όλες τις προσωπικές πληροφορίες που έχετε αποθηκευμένες στο κινητό σας τηλέφωνο. Ορισμένοι διατηρούν αποθηκευμένες προσωπικές επαφές, άλλοι τραπεζικά δεδομένα, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που διαθέτουν συλλογές με γυμνές, προσωπικές τους φωτογραφίες.
Κι όμως, παρότι ο κίνδυνος να χάσουν ή να κλαπεί το κινητό τους τηλέφωνο υπάρχει, σύμφωνα με την έκθεση της Microsoft μόλις το 33% των χρηστών χρησιμοποιεί PIN για να «κλειδώνει» τη συσκευή του.
Ακόμη λιγότεροι (21%) είναι εκείνοι που χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας.
Τα νούμερα αυτά δείχνουν ότι πολλά ευαίσθητα, προσωπικά δεδομένα βρίσκονται σε κίνδυνο να πέσουν στα χέρια… του οποιουδήποτε.
Η προστασία και ασφάλεια των κινητών συσκευών είναι κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα και με μικρό κόστος.
3. Χρησιμοποιείστε «δυνατά» passwords
Σχεδόν κάθε λογαριασμός που δημιουργεί κανείς στο διαδίκτυο απαιτεί την προσθήκη ενός κωδικού ασφαλείας (password). Δεν είναι να απορεί λοιπόν κανείς που πολλοί χρήστες καταφεύγουν στην εύκολη λύση του να χρησιμοποιούν ως κωδικό το όνομα του κατοικίδιου τους, την ημερομηνία γέννησής τους ή το κλασικό «1234».
Μειώστε τις πιθανότητες να πέσετε θύματα χάκερ, αφιερώνοντας λίγο χρόνο παραπάνω για να δημιουργήσετε ένα μοναδικό, μεγάλο και δυνατό password. Επιπλέον, μην αποκαλύψετε ποτέ και για οποιοδήποτε λόγο τον κωδικό σας σε τρίτους.
4. Χρησιμοποιείστε με σύνεση και ασφάλεια τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενθαρρύνουν τους χρήστες περισσότερο από ποτέ, να μοιράζονται τα πάντα με τη διαδικτυακή κοινότητα.
Αυτό φυσικά είναι χρήσιμο για τους διαφημιστές, όμως μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους ίδιους.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσο εύκολο είναι κάποιος να «κλέψει» προσωπικές σας πληροφορίες από το Facebook και να δημιουργήσει μια «ψεύτικη» ταυτότητα; Ή ακόμη χειρότερα να παρακολουθεί τα check-ins και tags που κάνετε και κατά συνέπεια να γνωρίζει πού είστε ανά πάσα στιγμή;
Ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημαίνει ιδιωτικότητα. Σημαίνει να διατηρείτε τα προσωπικά σας δεδομένα… προσωπικά.
Φροντίστε να ελέγχετε συχνά τις ρυθμίσεις απορρήτου (privacy settings) στο Facebook, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι δεν μοιράζεστε κάτι με εκείνους που δε θέλετε, όπως για παράδειγμα το προσωπικό σας τηλέφωνο.
Ελέγξτε ακόμη το Google+, γιατί ενώ μπορεί να μην το χρησιμοποιείτε, μπορεί να φανερώνει το προσωπικό σας email… εκεί έξω.
5. Φροντίστε για την ασφάλεια των παιδιών σας
Μπορεί να νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την ασφάλεια στο διαδίκτυο, όμως είστε σίγουροι ότι το ίδιο ισχύει και για το παιδί σας;
Δοκιμάστε να «παίξετε» μαζί τους στο διαδίκτυο. Συζητήστε για το τι κάνουν όταν είναι συνδεδεμένοι σε αυτό και υπενθυμίζετέ τους ότι δεν πρέπει για κανένα λόγο να μοιράζονται προσωπικά δεδομένα και πληροφορίες.
Μπλοκάρετε τις ιστοσελίδες που δε θέλετε να χρησιμοποιούν τα παιδιά σας με τη βοήθεια ανάλογων προγραμμάτων. Φροντίστε να κάνετε το ίδιο και για τις φορητές συσκευές.
6. Προστατέψτε τα ευαίσθητα προσωπικά σας δεδομένα
Αν χρησιμοποιείτε online banking ή οποιαδήποτε άλλη μορφή διαδικτυακής συναλλαγής, θα πρέπει να είστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Μην μπαίνετε στους λογαριασμούς σας από δημόσια, ελεύθερα Wi-Fi καθώς ο κίνδυνος να πέσετε θύματα χάκερ είναι ιδιαίτερα αυξημένος.
Φροντίστε να εισάγετε το αντίστοιχο URL πληκτρολογώντας το εσείς οι ίδιοι και όχι ακολουθώντας κάποιο link μέσω email.
Από τη στιγμή που θα συνδεθείτε με τον προσωπικό σας λογαριασμό και μετά, φροντίστε οι συναλλαγές να είναι κρυπτογραφημένες (αναζητήστε το ‘https’).
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.