Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Οι παλιότερες εταιρίες στον τομέα τους που λειτουργούν μέχρι και σήμερα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όταν μια χιλιετία επιχειρηματικής δράσης δεν είναι αρκετή!

Κάθε επιχειρηματικό ξεκίνημα και δύσκολο είναι και τα ρίσκα του ενέχει, αν και εδώ θα μιλήσουμε για εμπορικά success stories που έχουν μετατραπεί σε κλασικά ορόσημα του κόσμου της οικονομίας.

Για εταιρίες-θαύματα δηλαδή που αψήφησαν πολέμους, λιμούς, σεισμούς και καταποντισμούς και κατάφεραν να γράψουν ιστορία που απλώθηκε σε περισσότερα από χίλια χρόνια δράσης!

Πώς επιβιώνεις όμως στους αιώνες και υπερπηδάς όλα τα εμπόδια, αφήνοντας την επιχειρηματική κληρονομιά σου στις πάμπολλες γενιές της οικογένειάς σου;

Ώρα να μάθουμε, με τη σημείωση πάντως πως δεν μιλάμε για τις παλιότερες εταιρίες του κόσμου, παρά μόνο για τις παλιότερες που λειτουργούν ακόμα και σήμερα σε μια σειρά από τομείς επιχειρηματικής δράσης…

Το γιαπωνέζικο ξενοδοχείο που λειτουργεί από το 705 μ.Χ.



Κατά το δεύτερο έτος της Περιόδου Κεϊούν (το 705 μ.Χ. σε δυτικούς όρους δηλαδή), ο Fujiwara Mahito ίδρυσε στους πρόποδες ενός βουνού το πανδοχείο του Nishiyama Onsen Keiunkan, το παλιότερο σήμερα ξενοδοχείο του κόσμου! Και βέβαια παραμένει σε οικογενειακά χέρια, καθώς 52 γενιές των Mahito έχουν απασχοληθεί στο τιμόνι του ξενοδοχείου.

Το Nishiyama, που είναι χτισμένο κοντά στο Όρος Φίτζι, περιβάλλεται από θερμές πηγές, που εγγυήθηκαν την επιτυχία του, αν και οι παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την εδώ και 1.300 χρόνια επιτυχία του στην άψογη εξυπηρέτηση που παρέχει.

Με τέτοια ιστορία βέβαια, το Nishiyama δεν είναι μόνο το παλιότερο ξενοδοχείο αλλά πιθανότατα και η παλιότερη επιχείρηση που παραμένει σε λειτουργία διεθνώς. Αφού, να φανταστείτε, ιδρύθηκε 225 χρόνια πριν από το Βασίλειο της Βρετανίας…

Το αυστριακό εστιατόριο που άνοιξε τις πόρτες του το 806 μ.Χ.



Λένε ότι αν ένα εστιατόριο κλείσει πέντε χρόνια ζωής, τότε έχει διαφύγει τον κίνδυνο να φαλιρίσει. Τι λένε όμως για ένα εστιατόριο που έχει κλείσει περισσότερα από 1.200 χρόνια λειτουργίας; Πιθανότατα τίποτα, καθώς το παράδειγμα του Stiftskeller στο Σάλτσμπουργκ παραμένει μοναδικό στον κόσμο.

Το εστιατόριο είναι τμήμα του βενεδικτίνικου μοναστηριού του Αγίου Πέτρου και το ξέρουμε να λειτουργεί ήδη από το 806, καθώς το αναφέρει ακόμα και ακόλουθος του Καρλομάγνου! Το Stiftskeller λειτουργεί αδιαλείπτως έκτοτε υποδεχόμενο στις μέρες μας παγκόσμιους ηγέτες, πρεσβευτές και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς. Το εστιατόριο σερβίρει παραδοσιακή αυστριακή κουζίνα…

Το ιρλανδέζικο μπαρ που σερβίρει ποτά από το 900 μ.Χ.



Το Sean’s Bar στέκει αγέρωχα στη δυτική όχθη του ποταμού που διατρέχει την ιρλανδική πόλη Άθλον από το 900, κρατώντας λεπτομερή μητρώα για κάθε ιδιοκτήτη του στα 1.100 χρόνια της ιστορίας του. Τα κιτάπια του περιλαμβάνουν ακόμα και τον μουσικό Boy George, που το πήρε στα χέρια του για ένα φεγγάρι το 1987!

Περαιτέρω αποδείξεις για τις μεσαιωνικές καταβολές του ήρθαν στη δεκαετία του 1970, όταν οι εργασίες ανακαίνισης αποκάλυψαν τμήμα του αρχικού πλίνθινου τοίχου του, ο οποίος εκτίθεται σήμερα μέσα στο μπαρ σε γυάλινη προθήκη. Όπως ξέρουμε, το μπαρ ήταν τμήμα του πανδοχείου που άνοιξε Ιρλανδός πριν από 1.100 χρόνια.

Ο τύπος είχε φτιάξει μάλιστα κεκλιμένο το πάτωμα, ώστε να κυλούν τα νερά της βροχής έξω από το μαγαζί του αλλά και να σκάει στα γέλια με τους θαμώνες που τα έτσουζαν λίγο παραπάνω και νόμιζαν πως παραπατούσαν. Στις δικές μας μέρες συχνάζουν εκεί αστέρες και λογής διασημότητες, κάνοντας το μπαρ τουριστικό πόλο έλξης…

Το γερμανικό ζυθοποιείο που φτιάχνει μπίρα από το 1040 μ.Χ.



Πάμπολλες ζυθοποιίες διαθέτουν μακρά και ζηλευτή ιστορία, αν και καμιάς η παράδοση δεν φτάνει πίσω στα χρόνια της γερμανικής Weihenstephan, που στέκεται ακόμα λίγο έξω από το Μόναχο. Μέρος του παλιού αβαείου που είχαν ιδρύσει εκεί οι βενεδικτίνοι μοναχοί το 725, το τάγμα έλαβε επισήμως άδεια το 1040 να παρασκευάζει ζύθο, όταν και άρχισε τις εργασίες της η παραδοσιακή ζυθοποιία.

Η ιστορία της βέβαια μόνο ακύμαντη δεν ήταν, καθώς μεταξύ 1085-1463 το μοναστήρι γνώρισε αρκετές τραγωδίες: κάηκε σχεδόν ολοσχερώς τέσσερις φορές, επιβίωσε από τρεις επιδημίες πανούκλας, πάμπολλους λιμούς και έναν μεγάλο σεισμό. Οι ηγούμενοι οδηγούσαν όμως με αποφασιστικότητα τη ζυθοποιία, μέχρι το 1803 τουλάχιστον, όταν έκλεισε το μοναστήρι εξαιτίας της εκκοσμίκευσης που επιβλήθηκε στη χώρα.

Το γερμανικό κράτος κράτησε ωστόσο ανοιχτό το ζυθοποιείο, κι έτσι συνεχίζει να πουλά ακόμα και σήμερα το προϊόν του αγγίζοντας τα χίλια σχεδόν χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας…

Το ιταλικό φαρμακείο της Φλωρεντίας που ιδρύθηκε το 1612



Το Santa Maria Novella της Φλωρεντίας είναι το παλιότερο γνωστό φαρμακείο του κόσμου. Αφού ξεκίνησε τη ζωή του ως τμήμα δομινικανικού μοναστηριού κατά το 1221, εκεί εκτελούσαν τις θεραπευτικές συνταγές τους οι μοναχοί με τα βοτάνια που καλλιεργούσαν στην αυλή. Το τάγμα των Δομινικανών χρησιμοποιούσε τα σκευάσματα για τη θεραπεία των αρρώστων που φιλοξενούσε στις δομές του, αν και λόγω του όρκου της πενίας που είχαν δώσει οι μοναχοί δεν άνοιξαν τις πύλες του στο κοινό παρά 400 χρόνια αργότερα (1612), όταν πια οι αλοιφές και τα μαντζούνια τους ήταν διάσημα σε όλη την ιταλική επικράτεια!

Το φαρμακείο συνεχίζει να πουλά σήμερα πολλά από τα βάλσαμα και τα ελιξίρια που φτιάχνονται με παραδοσιακό τρόπο εδώ και 400 χρόνια, πλάι βέβαια στα σύγχρονα σκευάσματα της φαρμακευτικής…


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.