Πρόεδρος ΤΕΕ: Ο κλάδος να μην επιβαρυνθεί από ένα άδικο και αναποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα.
«Οι 4.000 μηχανικοί που φεύγουν κάθε χρόνο από τη χώρα να μη γίνουν περισσότερο», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κατά την παρουσίαση αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του ΤΣΜΕΔΕ, αξιώνοντας «ο κλάδος των μηχανικών να μην επιβαρυνθεί από ένα άδικο και αναποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα».
Οι αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάστηκαν αποδεικνύουν ότι το ΤΣΜΕΔΕ με το παρόν καθεστώς είναι βιώσιμο για τα επόμενα 40 χρόνια, ενώ με βάση τις προτάσεις τις κυβέρνησης το ταμείο των μηχανικών πρόκειται να χάσει περί τα δέκα χρόνια ζωής, με ταυτόχρονη σοβαρή επιβάρυνση όλων των νέων επαγγελματιών του κλάδου. Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΤΕΕ οι μελέτες είναι στα χέρια των συναρμόδιων υπουργών, καθώς επίσης και όλων των εμπλεκομένων φορέων προκειμένου να κινηθούν προς τη σωστή κατεύθυνση.
«Αποδείξαμε με βάση την αναλογιστική μελέτη ότι το ταμείο διαθέτει την καλύτερη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους, το μεγαλύτερο αναλογικό απόθεμα και είναι πλεονασματικό κάθε χρόνο. Δεν καταλαβαίνω γιατί στο όνομα μίας δικαιότερης μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό θέλουν να μας αυξήσουν τόσο πολύ τις εισφορές, οδηγώντας ακόμα περισσότερους μηχανικούς εκτός χώρας και εκτός επαγγέλματος», διερωτήθηκε ο κ. Στασινός προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Ίσως να θέλουν να μας εξαφανίσουν. Εμείς ζητάμε κάτι δικαιότερο. Εάν κάποιος υπολογίσει τις εισφορές και τους φόρους που καλείται να πληρώσει, τότε δεν έχει νόημα να δουλεύει, αφού είναι περισσότερα από αυτά που εισπράττει» και πρόσθεσε ότι πουθενά στον κόσμο οι εισφορές και οι φόροι δεν ξεπερνούν το 50%.
«Κάναμε μία λεπτομερέστατη και συστηματική αναλογιστική μελέτη, αναλύοντας την κατάσταση του ΤΣΜΕΔΕ όπως είναι σήμερα. Το συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το ταμείο όπως είναι σήμερα, παρουσιάζει βιωσιμότητα 40 έτη. Είναι το μοναδικό ταμείο στην Ελλάδα που παρουσιάζει τέτοια βιωσιμότητα», ανέφερε απ΄ την πλευρά του ο Αλέξανδρος Ζυμπίδης, αναλογιστής, επίκουρος καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος επιμελήθηκε της μελέτης. Πρόσθεσε δε, ότι «είναι αναλογιστικό έγκλημα να γίνει οποιαδήποτε παρέμβαση στο ταμείο» επισημαίνοντας ότι «η πρόταση της κυβέρνησης είναι δομημένη λάθος». Όπως εξήγησε: «Πουθενά στον κόσμο και σε κανένα αναλογιστικό βιβλίο το σύστημα εισφορών δε συνδέεται άμεσα με το εισόδημα του ασφαλισμένου κατά τέτοιο τρόπο».
Με βάση τα τρία βασικά σενάρια βιωσιμότητας του ταμείου, το ιδανικότερο είναι αυτό το οποίο βασίζεται στην επικρατούσα κατάσταση, χωρίς την υιοθέτηση υποχρεωτικής κλιμάκωσης στην αύξηση των εισφορών. Όπως ανέφερε ο κ. Ζυμπιδης, σήμερα η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 δισ. και παρουσιάζει βιωσιμότητα 40 ετών, μέχρι το 2055. Όπως επεσήμανε, δεν υπάρχει ταμείο στην Ελλάδα με 40 έτη βιωσιμότητας, και κάλεσε την κυβέρνηση «να μην το χειρουργήσει», όπως είπε, τονίζοντας παράλληλα ότι «όλες οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις έχουν έρθει χωρίς αναλογιστική μελέτη». Όπως εξήγησε, η κυβερνητική πρόταση περικόπτει σχεδόν δέκα χρόνια ζωής από το ταμείο, ενώ είναι λίγο καλύτερη από την πρόταση του 2011, η οποία δεν υιοθετήθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ αλλά, σε κάθε περίπτωση πολύ χειρότερη από την επικρατούσα κατάσταση.
Τέλος, όπως επεσήμανε ο κ. Στασινός οι μηχανικοί θα ήταν πρόθυμοι να συζητήσουν με την κυβέρνηση τη διάθεση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ για τη διάσωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας συνολικά, ωστόσο όπως είπε αυτά δεν πρόκειται να επαρκέσουν παρά για λίγους μόνο μήνες. Όπως έκανε γνωστό οι μηχανικοί πρόκειται να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και το προσεχές διάστημα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.