Το σύμφωνο υπέγραψαν η Λουτμίλα Ογκορόντοβα και ο Κώστας Φωτάκης.
Μια νέα σελίδα στις σχέσεις Ελλάδος και Ρωσίας στον τομέα της επιστήμης και των εξειδικευμένων νέων τεχνολογιών, όπως η κβαντική, άνοιξε σήμερα στην Αθήνα με την υπογραφή σχετικού συμφώνου συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Το σύμφωνο υπέγραψαν από την πλευρά της Ρωσίας, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Λουτμίλα Ογκορόντοβα και από την ελληνική πλευρά ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.
Όπως ανακοινώθηκε, η συνεργασία στις κβαντικές τεχνολογίες περιλαμβάνει τέσσερις καινοτόμες θεματικές εφαρμογές και συγκεκριμένα, στην κβαντική νανο-ηλεκτρονική, τη νανοφωτονική, την κβαντική πληροφορία-επικοινωνία και τα μεταϋλικά.
Στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας απευθύνεται πρόσκληση σε ερευνητικά και τεχνολογικά κέντρα, σε πανεπιστήμια, ακόμη και σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιστημονικές εταιρίες, να υποβάλουν μέχρι το τέλος του προσεχούς Ιουνίου, προτάσεις στον τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Η χρηματοδότηση θα ανέλθει στο ύψος του 1 εκ. ευρώ για κάθε μία από τις τέσσερις προτάσεις και η διάρκεια υλοποίησης των προγραμμάτων θα είναι από 24 έως 36 μήνες.
Η επιστήμη μπορεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας και όχημα σύσφιξης σχέσεων μεταξύ των χωρών, ανέφεραν οι δύο υπουργοί, προσθέτοντας ότι η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας πρωτοποριακής συνεργασίας, η οποία, με εφαλτήριο τις καίριες κβαντικές τεχνολογίες, μπορεί να προχωρήσει πέρα από κοινά ερευνητικά έργα και ανταλλαγές επιστημόνων, σε από κοινού επενδύσεις και ερευνητικές υποδομές καθώς και σε αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας από ιδρύματα και εταιρίες προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης, σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.
Στην Ελλάδα, παρά τις αντίξοες συνθήκες έχουν αναπτυχθεί ερευνητικά κέντρα αριστείας διεθνώς αναγνωρισμένα στον αναδυόμενο τομέα των κβαντικών τεχνολογιών. Ο τομέας αυτός αποτελεί αιχμή για καινοτόμες εφαρμογές όπως στα συστήματα πληροφορικής επόμενης γενιάς, στην ασφάλεια και ταχύτητα τηλεπικοινωνιών, τη βελτίωση της ακρίβειας και ευαισθησίας διαγνωστικών τεχνικών, σε νέα έξυπνα υλικά, στην νανοτεχνολογία και άλλα.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.