«Σοβαρές συγκρούσεις για το νερό συμβαίνουν ήδη σε περιοχές με μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα».
«Ο άνθρακας, ήδη ευθύνεται για περίπου το 7% της απορρόφησης νερού παγκοσμίως και με αυτούς τους ρυθμούς η ποσότητα αυτή θα διπλασιαστεί στα επόμενα 20 χρόνια» καταγγέλλει η Greenpeace. Μάλιστα, όπως υπογραμμίζει η έκθεση για τις Παγκόσμιες Απειλές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η κρίση γύρω από το νερό αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή που θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης στα επόμενα 10 χρόνια.
Σύμφωνα με την διεθνή περιβαλλοντική οργάνωση, ηγετικές φυσιογνωμίες από τον χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και της κοινωνίας των πολιτών συμφωνούν ότι «η ασφάλεια του νερού είναι μία από τις πιο απτές και μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η ανθρωπότητα. Όπως επισημαίνει, οι κυβερνήσεις, τα Ηνωμένα Έθνη και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως επίσης και οι τομείς ενέργειας και νερού, ήδη αναγνωρίζουν τη μεγάλη αρπαγή του νερού από τη βιομηχανία άνθρακα, αλλά εθελοτυφλούν προτάσσοντας ψεύτικες λύσεις όπως ο ″καθαρός″ άνθρακας, η αεριοποίηση του άνθρακα και η δέσμευση και αποθήκευση του άνθρακα (CCS)».
Eιδικότερα, όσον αφορά την χώρα μας, σύμφωνα πάντα με την Greenpeace, «οι ανθρώπινες δραστηριότητες και η ακόρεστη δίψα για ανάπτυξη εξαντλούν τα υδατικά αποθέματα της χώρας με ανησυχητικά γρήγορους ρυθμούς. Τεράστιες ποσότητες ρυπαντών απορρίπτονται από ορυχεία και μονάδες πλύσεως και στοιβάζονται σε φράγματα ανθρακικής τέφρας, απειλώντας περαιτέρω τα λιγοστά και πολύτιμα υδατικά μας αποθέματα».
Ενδεικτικά αναφέρει ότι στην Ελλάδα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ ″αφανίζουν″ από το οικοσύστημα της χώρας περίπου 54 εκατ. τόνους νερό ετησίως. 2,5 τόνοι νερού χάνονται για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που παράγει ένα λιγνιτικό εργοστάσιο της ΔΕΗ. Η νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 θα καταναλώνει 8 εκατ. τόνους νερού ετησίως, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έκθεση, παγκοσμίως, οι 8.359 υφιστάμενες ανθρακικές μονάδες καταναλώνουν το νερό που χρειάζεται για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες περισσότερων από 1 δισ. ανθρώπων.
- Το 84% της ζήτησης νερού από τη βιομηχανία άνθρακα, απορροφάται κυρίως από τους πύργους ψύξης των ανθρακικών και λιγνιτικών μονάδων.
- Το υπόλοιπο 16% της ζήτησης αφορά στην διαδικασία εξόρυξης.
- Το 44% των υφιστάμενων και το 45% των προτεινόμενων ανθρακικών μονάδων βρίσκεται σε περιοχές με σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας.
- Το 25% των υφιστάμενων και των προτεινόμενων ανθρακικών μονάδων βρίσκεται σε περιοχές όπου τα υδατικά αποθέματα καταναλώνονται ταχύτερα από όσο μπορούν να αναπληρωθούν, ρισκάροντας να εξαντληθούν πλήρως.
Σύμφωνα πάντα με την οργάνωση, «σημαντική εξοικονόμηση νερού μπορεί να επιτευχθεί ακυρώνοντας σχέδια για ανθρακικές μονάδες, αντικαθιστώντας υφιστάμενες μονάδες με ΑΠΕ στις κόκκινες περιοχές και κλείνοντας μονάδες με χρόνο λειτουργίας που ξεπερνά τα 40 έτη. Αυτά τα μέτρα θα εξοικονομούσαν ποσότητες νερού ικανές να καλύψουν τις βασικές ανάγκες 500 εκατ. ανθρώπων».
«Σοβαρές συγκρούσεις για το νερό συμβαίνουν ήδη σε περιοχές με μεγάλη εξάρτηση από τον άνθρακα και προβλήματα λειψυδρίας. Η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τον άνθρακα θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας σε κάποιες από τις σημαντικότερες λεκάνες απορροής ποταμών του πλανήτη», καταλήγει η Greenpeace.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.