Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία καλύτερα και από φάρμακα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Βοηθούν στην αντιμετώπιση των πόνων στη μέση.

Καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα φάρμακα έχει ο διαλογισμός και η ψυχοθεραπεία για τους πόνους στη μέση όπως έδειξε μια νέα αμερικανική έρευνα. Τα ευρήματα πάντως είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι έχει όντως νόημα να δοκιμάσει κανείς εναλλακτικές θεραπείες (από τις οποίες, άλλωστε, μπορεί να ωφεληθεί γενικότερα, πέρα από το πρόβλημα στη μέση του).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ντάνιελ Τσέρκιν του Ινστιτούτου Ερευνών Group Health Research και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον του Σιάτλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με 342 άτομα ηλικίας 20 έως 70 ετών που υπέφεραν από πόνους στη μέση τους επί επτά έτη κατά μέσο όρο.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε τα κλασσικά φάρμακα, η δεύτερη έκανε γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία και η τρίτη διαλογισμό και γιόγκα.

Μετά από 26 εβδομάδες αξιολογήθηκε η αποτελεσματικότητα κάθε μεθόδου και προέκυψε ότι την μεγαλύτερη βελτίωση (σε ποσοστό 61%) είχαν όσοι έκαναν διαλογισμό και γιόγκα, την μικρότερη όσοι έκαναν την παραδοσιακή φαρμακευτική θεραπεία (44%) και κάπου στη μέση ήταν η ψυχοθεραπεία (58%). Μετά από ένα έτος, όσοι είχαν κάνει διαλογισμό-γιόγκα ή ψυχοθεραπεία, συνέχιζαν να έχουν λιγότερους πόνους σε σχέση με όσους είχαν ακολουθήσει την παραδοσιακή φαρμακευτική οδό.

Η διαλογιστική τεχνική που δοκιμάσθηκε -ανάμεσα στις πολλές που υπάρχουν- ήταν η «μείωση του στρες μέσω διαλογισμού επίγνωσης» (MBSR), η οποία περιλαμβάνει και ορισμένες εύκολες ασκήσεις γιόγκα. Σε αυτήν, ο άνθρωπος εστιάζει στις σκέψεις, στα συναισθήματα και στις αισθήσεις του, μαθαίνοντας να αποδέχεται τον όποιο σωματικό ή ψυχικό πόνο.

Από την πλευρά της η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία βοηθά τον άνθρωπο αφενός να αναθεωρήσει τον τρόπο που αντιμετωπίζει νοητικά τον πόνο, αφετέρου τον ωθεί να αποκτήσει νέες πιο εποικοδομητικές συμπεριφορές, π.χ. να αρχίσει να ασκείται σωματικά.

Η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει την αντίληψη ολοένα περισσότερων επιστημόνων ότι νους και σώμα αλληλοεπηρεάζονται και ότι ορισμένα τουλάχιστον προβλήματα του σώματος μπορούν να αντιμετωπισθούν πιο εύκολα με την κατάλληλη βοήθεια από το νου.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.