14 εμπειρίες ζωής που ίσως εξαφανιστούν.
Οι παρακάτω συγκλονιστικές εμπειρίες ζωής είναι διαθέσιμες στους ταξιδιώτες σήμερα. Αλλά καθεμιά από αυτές, σε διάφορους βαθμούς, απειλείται με κάποιο τρόπο, είτε από την αστικοποίηση και την αλλαγή του κλίματος είτε από την απλή ανθρώπινη αμέλεια.
Δείτε παρακάτω 14 προορισμούς ή εμπειρίες που μπορεί να εξαφανιστούν αν κάποιος δεν αναλάβει δράση άμεσα.
1. Να αγγίζεις τα χιόνια του Κιλιμάντζαρου
Μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, από το 2011 πάνω από το 85% του χιονιού και του πάγου στο ψηλότερο βουνό της Αφρικής εξαφανίστηκε και είναι μόνο θέμα χρόνου σύμφωνα με τους επιστήμονες να εξαφανιστεί και το υπόλοιπο. Η τελευταία πρόβλεψη θέτει το 2020 ως την τελευταία χρονιά που θα μπορεί να δει κανείς χιόνι στο συγκεκριμένο βουνό.
2. Να βουτάς στο Great Barrier Reef
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου στην Αυστραλία, ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα το οποίο έχει πληγεί στο 50% της έκτασής του. Οι Αρχές του Θαλάσσιου Πάρκου αναφέρουν την κλιματική αλλαγή ως μεγαλύτερη απειλή για το μεγαλύτερο καταφύγιο θαλάσσιας ζωής του κόσμου.
3. Να εξερευνήσεις την μεγαλύτερη έρημη ήπειρο του κόσμου
Το ταξίδι στην Ανταρκτική έχει περιγραφεί ως μια υπερκόσμια μια ταξιδιωτική εμπειρία που μπορεί να συγκριθεί με μια πτήση στο φεγγάρι. Προς το παρόν, αυτή παραμένει η τελευταία μεγάλη έρημη περιοχή του κόσμου. Ωστόσο, δεν μπορεί πλέον να θεωρηθεί ότι είναι άθικτη και η αλλαγή σε λίγο περισσότερο από ένα αιώνα υπήρξε δραματική. Μερικά τμήματα της Ανταρκτικής έχουν επηρεαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ μερικά είδη της Ανταρκτικής είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης, θαλάσσια τμήματα έχουν μολυνθεί για το οικονομικό όφελος και η περιοχή κινδυνεύει.
4. Να «βυθιστείς» στα ορυχεία της Potosi στη Βολιβία
Το ορυχείο Cerro Rico ήταν μία από τις κύριες πηγές του αργύρου της ισπανικής κυβέρνησης, και έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης για να βοηθήσει το ισπανικό «στέμμα» να εξοφλήσει τα χρέη της. Σήμερα αποτελεί ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ωστόσο σύμφωνα με την UNESCO, τα ορυχεία βρίσκονται «σε κίνδυνο» από το 2014 και συνιστά «επείγουσα και κατάλληλη δράση για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την αποτροπή της περαιτέρω επιδείνωσης».
5. Να περιπλανηθείς στο Everglades της Φλόριντα
Το Everglades είναι ένα τεράστιο σύστημα υγροτόπων, όπου ευδοκιμεί μια απίστευτη ποικιλία άγριας ζωής συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 350 ειδών πουλιών. Αλλά αυτό είναι επίσης σε μια θέση της λίστα της Unesco με όσα μέρη είναι σε κίνδυνο. Αυτή τη φορά, η Unesco υπογραμμίζει ότι η ρύπανση προκαλεί «ευτροφισμό, την απώλεια των θαλάσσιων οικοτόπων και την επακόλουθη μείωση των θαλάσσιων ειδών».
6. Να περπατήσεις στο Βόρειο Πόλο
Η κατάκτηση του βορρά έχει γίνει σχεδόν μια ιεροτελεστία για ορισμένους από τους πιο έμπειρους εξερευνητές του κόσμου. Ωστόσο, για τις μελλοντικές γενιές μπορεί αυτή να μην είναι δυνατή. Ο θαλάσσιος πάγος, σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις, δεν θα υπάρχει στο Βόρειο Πόλο μέχρι το καλοκαίρι του 2100.
7. Να εξερευνήσεις το Κιριμπάτι στον Ειρηνικό Ωκεανό
Το Κιριμπάτι έχει 33 μαγικά κοραλλιογενή νησιά τα οποία δυστυχώς βυθίζονται. Οι Αρχές εκεί προειδοποιούν ότι θα μπορούσαν να βυθιστούν πριν από το τέλος αυτού του αιώνα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν εκεί 100.000 κάτοικοι αλλά η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι αναπόφευκτη, και οι άνθρωποι έχουν ήδη αρχίσει να μετακινούνται στα ανοικτά της Νέας Ζηλανδίας.
8. Να δεις τον παγετώνα της Κολούμπια στην Αλάσκα
Η υποχώρηση του παγετώνα στην Αλάσκα είναι γεγονός σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς όπως φαίνεται μειώνεται δραματικά σε μέγεθος. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι θα είναι μόλις 26 μίλια μικρότερος μέχρι το 2020.
9. Να παρακολουθήσεις τις πολικές αρκούδες στην Αρκτική
Αποτελεί μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία. Όμως πιθανόν να αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο επιβίωσης αν ο θαλάσσιος πάγος στο βόρειο ημισφαίριο συνεχίζει να λιώνει με τον ίδιο ρυθμό. Το λιώσιμο των πάγων θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση για τις αρκούδες.
10. Να κάνεις σκι στην πιο τρομακτική πίστα σκι στον κόσμο
Το Kitzbuhel στην Αυστρία θεωρείται σύμφωνα με την Telegraph το θέρετρο με μια από τις πιο τρομακτικές πίστες για σκι στον κόσμο, το Streif. Αλλά οι τολμηροί σκιέρ μπορεί στο μέλλον να μην είναι σε θέση να κάνουν σκι με την «σωστή» ποσότητα χιονιού καθώς είναι ένα από τα χιονοδρομικά κέντρα χαμηλού υψομέτρου των Άλπεων το οποίο μακροπρόθεσμα ίσως αντιμετωπίσει την απειλή της ανόδου της θερμοκρασίας.
11. Να κάνεις μια βόλτα γύρω από τα ιστορικά αξιοθέατα της Βενετίας στην Ιταλία
Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες ότι η La Serenissima της Ιταλίας, η γοητευτική αυτή πόλη κανάλι από την Αδριατική, μπορεί να μην υπάρχει σε κάποια χρόνια. Η πόλη μπήκε πρόσφατα στον κατάλογο των τόπων που απειλούνται. «Τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια είχαν άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις όσον αφορά τις πλημμύρες στην πόλη. Λόγω πολλών παραγόντων έχει επηρεαστεί επίσης η ποιότητα της ζωής των κατοίκων, συμβάλλοντας σε ένα 50% της μείωσης του πληθυσμού της πόλης κατά την τελευταία δεκαετία.» αναφέρει ιστοσελίδα που ασχολείται με την εξαφάνιση περιοχών.
12. Να βλέπεις την τίγρη στην άγρια φύση
Ένα από τα πιο απειλούμενα ζώα του κόσμου είναι δυστυχώς η τίγρης. Σύμφωνα με τη WWF, υπάρχει μια τρομακτική πτώση του αριθμού του συγκεκριμένου άγριου ζώου ενώ μόνο περίπου 3.000 υπάρχουν σήμερα στην άγρια φύση. (Ένας μεγαλύτερος αριθμός, σύμφωνα με πληροφορίες, κρατείται σε αιχμαλωσία στο Τέξας).
13. Να κάνεις ηλιοθεραπεία σε μια ατόλη στις Μαλδίβες
Σε μια από τις ομορφότερες περιοχές του κόσμου δηλαδή σύμφωνα με όσους την έχουν επισκεφτεί. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας.
14. Να εξερευνήστε τα νησιά Γκαλαπάνγκος
Μπορεί να είναι μια εξαιρετικά απομακρυσμένη περιοχή, αλλά παραμένει ένας από τους πιο γνωστούς και περιζήτητους ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να βρίσκεται σε πολύ σοβαρό κίνδυνο λόγω της απειλής της ανόδου της στάθμης του νερού αλλά και της ρύπανσης και την παράνομης αλιείας που απειλεί πολλά σπάνια ζώα με εξαφάνιση.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.