Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Το Φεβρουάριο οι αυτόματοι πωλητές γάλακτος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η λειτουργία τους σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή φρέναρε από τα capital controls.

Σε λειτουργία θα τεθούν τελικά το Φεβρουάριο του 2016 οι δύο αυτόματοι πωλητές (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος, που στήνει σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός», όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός του Χρήστος Παρασχούδης.

Το κατάστημα στην Αλεξανδρούπολη έχει «κλείσει» και οι εργασίες εντός του χώρου βρίσκονται ήδη στο τελικό στάδιο, ενώ αναφορικά με τον χώρο που θα φιλοξενήσει το δεύτερο ΑΤΜ γίδινου γάλακτος στην Κομοτηνή, ο κ. Παρασχούδης υπογράμμισε: «Είμαστε μεταξύ τριών καταστημάτων και εντός της επόμενης εβδομάδας θα λάβουμε την τελική μας απόφαση και θα πέσουν οι υπογραφές».

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο αυτόματοι πωλητές (ΑΤΜ) γίδινου γάλακτος ήρθαν από το Ισραήλ και ενώ ο αρχικός σχεδιασμός αφορούσε σε λειτουργία τους στις αρχές Σεπτεμβρίου, ωστόσο τα «capital control» φρέναραν ελαφρώς τη διαδικασία.

Στόχος της πιλοτικής προσπάθειας είναι τα μηχανήματα αυτά να αποτελέσουν τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ του παραγωγού και του καταναλωτή στην ευρύτερη περιοχή, ενώ, μακροπρόθεσμα, οι άνθρωποι του συνεταιρισμού σκοπεύουν, σε συνεργασία με αγρότες και κτηνοτρόφους της Β. Ελλάδας, να προχωρήσουν στη δημιουργία μίνι-μάρκετ, μέσω των οποίων θα διανέμονται φθηνά, ποιοτικά προϊόντα, με την προστιθέμενη αξία να την καρπώνονται οι ίδιοι.

«Φιλοδοξία μας είναι να εφοδιάσουμε με παστεριωμένο γίδινο γάλα τουλάχιστον όλες τις πρωτεύουσες νομών στη Β. Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Παρασχούδης, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα μακροπρόθεσμα αφορά και σε παστερίωση και τυποποίηση και άλλων προϊόντων, όπως το γιαούρτι.

Ο συνεταιρισμός σε αριθμούς και το μεγάλο «στοίχημα»

Ο συνεταιρισμός «Θρακών Αμνός» ιδρύθηκε το 2012, έχει 160 μέλη αιγοπροβατοτρόφους, εκ των οποίων οι 60 γιδοτρόφοι, ενώ η ετήσια παραγωγή γίδινου γάλακτος ανέρχεται σε 1 εκατ. λίτρα. Μέσω των ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα πωλούνται αυτόνομα 400 λίτρα ημερησίως.

Πάντως, το μεγάλο «στοίχημα» για τους ανθρώπους του συνεταιρισμού είναι να πείσουν τους καταναλωτές να γυρίσουν «πίσω στις παραδόσεις τους και να ξεκινήσουν και πάλι την αγορά και κατανάλωση γίδινου γάλακτος».

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Παρασχούδη, μέχρι τη δεκαετία του 1980 η βοοτροφία δεν ήταν ανεπτυγμένη και η κατσίκα, που οι κτηνοτρόφοι παρομοιάζουν με την «κατσαρίδα των μηρυκαστικών» (λιτοδίαιτο ζώο και ανθεκτικό στις ασθένειες), αποτελούσε τη βασική πηγή για την προμήθεια γάλακτος.

«Ο Δίας μεγάλωσε, πίνοντας γίδινο γάλα» λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιστήμονες θεωρούν πως «το γίδινο γάλα είναι πιο υγιεινό και ανεπιφύλακτα μπορούν να το πίνουν τα παιδιά και οι μεγάλοι».

Την παστερίωση του προϊόντος θα αναλάβει η ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ, «εταιρεία με την οποία υπάρχει ήδη συνεργασία για την απορρόφηση του γάλακτος των μελών μας», όπως διευκρίνισε ο κ. Παρασχούδης, ενώ την ημερήσια τροφοδοσία των μηχανημάτων θα κάνει ο συνεταιρισμός, που θα αγοράσει φορτηγό προς αυτό τον σκοπό. Το ΑΤΜ γίδινου γάλακτος θα έχει ηλεκτρονικό πίνακα, όπου ο καταναλωτής θα μπορεί να δει την ημερομηνία παστερίωσης και λήξης.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.