Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Χωρίς συμφωνία για «κόκκινα» δάνεια και πλειστηριασμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μαραθώνια διαπραγμάτευση για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς η οποία ολοκληρώθηκε στις 5 πρωί αφού σύμφωνα με Κυβερνητικό παράγοντα ο οποίος παρακολουθεί στενά τις επαφές με την τρόικα το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να σώσει την πρώτη κατοικία της μεσαίας τάξης και όχι μόνο όσων ζουν σήμερα στο όριο της φτώχειας.

Η ίδια πηγή είπε ότι η ελληνική πρόταση για την προστασία περίπου του 60% των δανειοληπτών με «κόκκινα» στεγαστικά από πλειστηριασμούς καλύπτει ακριβώς την μεσαία τάξη και η διαπραγματευτική ομάδα δεν θα υποχωρήσει από αυτό ενώ όπως τόνισε συμφωνεί με την θέσπιση μέτρων για τους λεγόμενους επαγγελματίες κακοπληρωτές.

Στην νέα συνάντηση που θα έχουν οικονομικό επιτελείο και δανειστές στις 2 το μεσημέρι θα συζητηθούν τα δύο αυτά θέματα δηλαδή η διαχείριση των κόκκινων δανείων και το νέο πλαίσιο για τους πλειστηριασμούς. «Στα υπόλοιπα θέματα είχαμε συμφωνία» είπε η ίδια πηγή.

Ετσι λοιπόν μέχρι και την αυριανή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης η οποία θα πρέπει να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δις ευρώ και τα 10 δις ευρώ των τραπεζών θα πρέπει να λυθούν τα εξής θέματα.

Να αποφασιστεί αν και ποια κόκκινα δάνεια θα μπορούν να πωλούνται στα λεγόμενα distress funds. Τις δύο προηγούμενες μέρες οι δανειστές επέμεναν ότι στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης του μεγαλύτερου μέρους των δανείων ύψους 107 δις ευρώ θα πρέπει να πωλούνται όποια δάνεια παρουσιάζουν ενδιαφέρον . Δηλαδή και στεγαστικά δάνεια αλλά επιχειρηματικά δάνεια ανεξαρτήτως ποσού.

Η ελληνική πλευρά προκρίνει το μοντέλο Κύπρου και συζητά την πώληση μόνο επιχειρηματικών δανείων άνω του 1 εκ ευρώ.

Το ποσοστό των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων που θα καλύπτονται από πλειστηριασμό. Οι δανειστές επιμένουν σε ένα ποσοστό κάλυψης κατ ανώτερο το 25% για εισοδήματα που αντιστοιχούν σε βασικούς μισθούς ενώ η Κυβέρνηση επιμένει ότι το ποσοστό αυτό θα πρέπει να φτάσει το 60% εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Η διαχείριση των κόκκινων δανείων μετά την διευθέτηση τους . Αν δηλαδή ένα δάνειο δεν έχει συνέπεια αναγκαστικά μέτρα (δηλαδή πλειστηριασμό) αλλά ρυθμιστεί θα πρέπει να αναλάβει κάποιος την είσπραξή του.

Η τρόικα λέει ότι κάτι τέτοιο θα πρέπει να το αναλάβουν οι τράπεζες ακόμη και το δάνειο πουληθεί ενώ η Κυβέρνηση επιμένει σε ένα περιορισμένο αριθμό εισπρακτικών εταιριών που θα επιλεγούν και θα λειτουργούν με συγκεκριμένα κριτήρια.


Πηγή: http://www.enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.