Εξακόσιοι μετανάστες και πρόσφυγες έφτασαν ήδη στη Σλοβενία
Τουλάχιστον άλλοι 1.800 αναμένονται τις επόμενες ώρες.
Εξακόσιοι μετανάστες έφθασαν σήμερα το πρωί στη Σλοβενία προερχόμενοι από την Κροατία μετά το κλείσιμο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, των συνόρων της Ουγγαρίας με την Κροατία και τουλάχιστον άλλοι 1.800 αναμένονται τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, της κροατικής κυβέρνησης και του κροατικού οργανισμού σιδηροδρόμων.
«Εξακόσιοι άνθρωποι έχουν φθάσει μέχρι στιγμής, 300 στον συνοριακό σταθμό του Πετισόβτσι και 300 σε εκείνον του Γκρουσκόβιε», δήλωσε εκπρόσωπος της UNHCR, η Καρολίν βαν Μπούρεν.
Και άλλες ομάδες αναμένονται το απόγευμα γύρω στις 15:00 (16:00 ώρα Ελλάδας) στο Γκρουσκόβιε και γύρω στις 17:00 (18:00 ώρα Ελλάδας) στο Πετισόβτσι, πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς.
Ο Κροάτης υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Οστόγιτς, επιβεβαίωσε πως 600 μετανάστες έφθασαν στη διάρκεια του πρωινού στα σύνορα με τη Σλοβενία.
«Η κατάσταση όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές από τη Σερβία και τη μεταφορά τους προς τη Σλοβενία εξομαλύνεται σιγά σιγά», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός.
Ο κροατικός οργανισμός σιδηροδρόμων επιβεβαίωσε εξάλλου πως ένα τρένο που μεταφέρει 1.800 μετανάστες εγκατέλειψε την Τοβάρνικ, στα σύνορα με τη Σερβία, και αναμένεται γύρω στις 16:30 (17:30 ώρα Ελλάδας) στο Τσακόβετς, κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία.
Η Κροατία και η Σλοβενία έχουν δεχθεί να δημιουργήσουν έναν νέο διάδρομο προκειμένου οι μετανάστες να μπορέσουν να φθάσουν στη Δυτική Ευρώπη μετά το κλείσιμο από τη Βουδαπέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας των συνόρων της με την Ουκρανία απ΄όπου διήλθαν 170.000 άνθρωποι μέσα σε έναν μήνα.
--------------
Ο στρατός θα βοηθήσει την αστυνομία στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών
Δηλώσεις του πρωθυπουργού της Σλοβενίας.
Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα χρησιμοποιήσει τον στρατό για την παροχή «επιμελητειακής» βοήθειας στη διαχείριση της προσφυγικής ροής, καθώς χιλιάδες άτομα αναμένεται να διασχίσουν τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία μετά το κλείσιμο των ουγγρο-κροατικών συνόρων.
«Η προσφυγή στον στρατό δεν σημαίνει ότι υπάρχει έκτακτη κατάσταση στη Σλοβενία...Απλώς ο στρατός θα βοηθήσει την αστυνομία σε επιμελητειακό επίπεδο και με τον εξοπλισμό», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.
Τουλάχιστον 2.400 πρόσφυγες διέσχισαν σήμερα τα σύνορα της Κροατίας με τη Σλοβενία, με ενδιάμεσο προορισμό την Αυστρία. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να τριπλασιαστεί τις προσεχείς ημέρες.
Από τον στρατό ζητήθηκε «τεχνική βοήθεια, στην οποία θα περιλαμβάνεται παρακολούθηση με ελικόπτερα και η χρησιμοποίηση φορτηγών και άλλων μέσων», διευκρίνισε ο υπυοργός Εσωτερικών Μπόστιαν Σέφιτς, εξηγώντας ότι στον στρατό δεν θα μεταβιβασθούν «εξουσίες της αστυνομίας».
Η Σλοβενία ανακοίνωσε ότι διαθέτει 8.000 θέσεις προσωρινής στέγασης, που αντιστοιχούν στον αριθμό των ανθρώπων που υπολογίζεται ότι θα διασχίζουν καθημερινά τη χώρα.
Στην πράξη, πρόσφυγες διέσχισαν σήμερα τη Σλοβενία σε διάστημα λίγων ωρών, αφού καταγράφηκαν στα σύνορα, και έφθασαν στα σλοβενο-αυστριακά σύνορα, με τελικό προορισμό, για την πλειοψηφία, τη Γερμανία.
--------------
Αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ζητά η Μέρκελ
Εν όψει της της επίσκεψής της στην Τουρκία.
Για την ανάγκη αποτελεσματικής προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, έκανε και πάλι λόγο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην ευρωπαϊκή αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Μέρκελ, ενόψει της επίσκεψής της αύριο στην Κωνσταντινούπολη, τάσσεται ακόμη υπέρ του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως «ασφαλούς χώρας προέλευσης».
«Θα προχωρήσουμε πραγματικά, μόνο αν βρούμε μια πανευρωπαϊκή απάντηση στις προσφυγικές ροές. Γι’ αυτό συγκεντρώνομαι από τη μια πλευρά σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε σε εθνικό επίπεδο και από την άλλη πλευρά εργάζομαι για ευρωπαϊκές λύσεις, ιδιαίτερα για μια πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δηλώνει η κυρία Μέρκελ στη Frankfurter Allgemeine Zeitung και επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματεύεται πολύ εντατικά με την Τουρκία, με στόχο να επιτευχθεί μια «ισορροπία συμφερόντων». «Πρόκειται π.χ. για τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, η οποία, στην πρακτική της εφαρμογή έχει μια σειρά από αδυναμίες. Επιπλέον, χρειαζόμαστε μια καλύτερη συνεργασία στα ελληνοτουρκικά σύνορα», τονίζει η καγκελάριος και εξηγεί ότι ταξιδεύει στην Τουρκία προκειμένου να δώσει ώθηση σε αυτές τις συνομιλίες. «Θα πρέπει να βρούμε μια ισορροπία συμφερόντων. Δικό μας συμφέρον είναι να βάλουμε σε καλύτερη τάξη και να ελέγξουμε τη ροή των προσφύγων, το συμφέρον της Τουρκίας είναι να λάβει ελάφρυνση του βάρους της», προσθέτει.
Όπως αναφέρει η Α. Μέρκελ, σημείο εκκίνησης των συνομιλιών αποτελεί η πεποίθηση της Άγκυρας ότι η Ευρώπη έμεινε τα τελευταία πέντε χρόνια μακριά από τις συνέπειες του εμφύλιου πολέμου στη Συρία, ενώ αντιθέτως η Τουρκία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος, το οποίο, κατά την άποψη του Ταγίπ Ερντογάν, έπρεπε να έχει κατανεμηθεί καλύτερα. «Εγώ πάντως δεν συμμερίζομαι αυτή την άποψη», διευκρίνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων, η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει ότι οι συζητήσεις για τη βίζα συνδέονταν πάντα με τη συμφωνία επανεισδοχής, η οποία στο μεταξύ έχει τεθεί σε ισχύ. «Στο θέμα της βίζας υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε πιο γρήγορα, ενώ άλλα θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο», σημειώνει, αλλά φαίνεται πολύ πιο ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δοθεί στην Τουρκία το στάτους της «ασφαλούς χώρας προέλευσης». «Είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και, ως τέτοια, η μόνη η οποία δεν έχει αυτό το στάτους. Βεβαίως εξακολουθεί να μας προκαλεί ανησυχία το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή η κατάσταση των Κούρδων, παραταύτα θα το θεωρούσα λάθος να αρνηθούμε επί της αρχής στην Τουρκία αυτό το στάτους», καταλήγει.
--------------
Συμπαράσταση του Βερολίνου στους πρόσφυγες
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν απόψε τους κεντρικούς δρόμους του Βερολίνου κρατώντας κεριά, με σκοπό να σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 30 χιλιομέτρων μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού τμήματος της πόλης, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πρόσφυγες.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Ιερέα Πέτερ Κραντς από το Οικουμενικό Κέντρο του Σαρλότεμπουργκ, ο οποίος το 2003 είχε διοργανώσει ανθρώπινη αλυσίδα 100.000 ανθρώπων ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ.
--------------
Αίτημα για φράχτη στα σύνορα Γερμανίας και Αυστρίας
«Η εσωτερική μας τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο».
Η Γερμανία θα πρέπει να υψώσει έναν φράχτη στα σύνορά της με την Αυστρία προκειμένου να περιορίσει την εισροή προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών.
Ο Ράινερ Βεντ δήλωσε στην εφημερίδα Welt am Sonntag: «Αν θέλουμε σοβαρά να επιβάλουμε ελέγχους στα σύνορα, θα πρέπει να υψώσουμε έναν φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων. Υποστηρίζω αυτή την ιδέα».
Ο Βεντ εξήγησε ότι η δημιουργία ενός φράχτη κατά μήκος των γερμανικών συνόρων θα προκαλέσει μια «αλυσιδωτή αντίδραση».
«Αν κλείσουμε με αυτό τον τρόπο τα σύνορά μας, τότε και η Αυστρία θα κλείσει τα σύνορά της με τη Σλοβενία. Ακριβώς αυτή την αντίδραση χρειαζόμαστε», τόνισε.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Βεντ, οι σχεδιαζόμενες περιοχές τράνζιτ στα σύνορα της Γερμανίας δεν πρόκειται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα χωρίς τον φράχτη.
Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Αστυνομικών υπογράμμισε ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να στέλνει το μήνυμα: «Ελάτε όλοι εδώ».
«Η εσωτερική μας τάξη βρίσκεται σε κίνδυνο. Βρισκόμαστε μπροστά σε κοινωνικές αναταραχές. Κάποιος πρέπει να τραβήξει το φρένο και αυτός μπορεί να είναι μόνο η (Γερμανίδα καγκελάριος) Άγκελα Μέρκελ».
--------------
Κραυγή αγωνίας προσφύγων που ζουν σε σκηνές στη Γερμανία
«Κρυώνουμε» τονίζουν καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.
«Κρυώνουμε!»: πρόσφυγες οι οποίοι στην καλύτερη περίπτωση μένουν σε σκηνές στη Γερμανία βγάζουν μια κραυγή αγωνίας καθώς η θερμοκρασία πέφτει και ζητούν από τις αρχές να βρουν μια λύση για τους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν φτάσει στη χώρα.
«Μας λένε ότι θα κάνουν κάτι, αλλά δεν μας λένε πότε. Ίσως όταν όλοι έχουμε γίνει παγάκια!», κατήγγειλε ο Χουσέιν, ένας Αφγανός 25 ετών, που αρνήθηκε να πει το πραγματικό του όνομα και ο οποίος κοιμάται εδώ και έναν μήνα σε μια από τις μη θερμαινόμενες σκηνές που έχουν στηθεί στο Αμβούργο.
«Τη νύχτα δεν μπορούμε να μείνουμε περισσότερο από μία ώρα στη σκηνή», συνέχισε.
Στο Αμβούργο στη βόρεια Γερμανία, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, η θερμοκρασία έχει πέσει κατακόρυφα κάνοντας τις νύχτες χωρίς θέρμανση εφιάλτη. Και ο γερμανικός χειμώνας, γνωστός για τη σφοδρότητά του, δεν έχει ακόμη αρχίσει.
Στη Σαξονία, στην ανατολική Γερμανία, ο Ερυθρός Σταυρός που φροντίζει 10.000 πρόσφυγες, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι μη θερμαινόμενες σκηνές «αποτελούν ένα υγειονομικό πρόβλημα: άνθρωποι έχουν αρρωστήσει εξαιτίας του κρύου», εξήγησε ο Καλ Κράνιχ, ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης. «Μοιράσαμε τους υπνόσακους και τις κουβέρτες που είχαμε όμως δεν αρκούν».
Προς το παρόν όλοι οι πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή «μεταφέρθηκαν» σε θερμαινόμενες σκηνές, διευκρίνισε ο Κράνιχ. Όμως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρειαστεί νέοι πρόσφυγες στεγαστούν σε μέρη που δεν θερμαίνονται.
Στο Αμβούργο, όπου 4.000 από τους 30.000 πρόσφυγες κοιμούνται σε σκηνές, κάποιοι διαδήλωσαν τις προηγούμενες ημέρες καταγγέλλοντας τις επισφαλείς συνθήκες διαβίωσής τους. «Κρυώνουμε», έγραψαν σε ένα χαρτόνι.
Συνολικά στη Γερμανία τουλάχιστον 42.000 πρόσφυγες, από τους 305.000 στους οποίους παρέχουν φροντίδα τα κρατίδια, δεν έχουν σκεπή πάνω από το κεφάλι τους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εφημερίδας Die Welt.
Όμως με 800.000 ως 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που αναμένεται να δεχθεί φέτος η χώρα, το Βερολίνο είναι αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη κατάσταση, η οποία το αναγκάζει να χρησιμοποιήσει φαντασία για να αντεπεξέλθει: κατασκευή χωρών από κοντέινερ, επίταξη στρατώνων ή ακόμη και μετατροπή σε καταλύματα καταστημάτων με είδη κατασκευών και σπιτιού.
Στο Βερολίνο μια από τις αίθουσες όπου τον Ιανουάριο θα διεξαχθεί μια γεωργική έκθεση μετατράπηκε σε κέντρο υποδοχής προσφύγων, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί χίλιοι άνθρωποι.
Επίσης έχουν επιταχθεί γυμναστήρια, προκαλώντας την αγανάκτηση κάποιων γονιών, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται «για μια μόνιμη λύση».
Όμως ο πρωθυπουργός της Βάδης- Βιρτεμβέργης, μια από τις πιο πλούσιες περιοχές της Γερμανίας, ο Βίνφριντ Κρέτσμαν προειδοποίησε: «Δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε καταλύματα με ένα μαγικό ραβδί».
«Προς το παρόν διαχειριζόμαστε την κατάσταση, όμως αυτό γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο», πρόσθεσε.
--------------
Στην Κωνσταντινούπολη για το προσφυγικό η Μέρκελ
Η καγκελάριος θέλει να εδραιώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία με τη χώρα.
Την Κωνσταντινούπολη επισκέπτεται σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Τουρκίας στον περιορισμό της εισροής προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.
Η Μέρκελ θέλει να εδραιώσει την ευρωπαϊκή συμφωνία με την Τουρκία προσφέροντας στην Άγκυρα βοήθεια και πιο στενούς δεσμούς με την ΕΕ με αντάλλαγμα να ενθαρρύνει τους πρόσφυγες να παραμείνουν στο τουρκικό έδαφος.
Όμως πηγαίνοντας στην Κωνσταντινούπολη μόλις δύο εβδομάδες πριν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία, η γερμανίδα καγκελάριος κινδυνεύει να επιτρέψει στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τη σύρει στην προεκλογική εκστρατεία του κόμματός του, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών στην Ευρώπη σχετικά με την ελευθερία του λόγου στην εύθραυστη δημοκρατία της Τουρκίας.
«Έχει καταφέρει να βάλει τον εαυτό της σε μια κατάσταση όπου δεν κερδίζει κανείς», δήλωσε ο Εκίν Ντελιγκέζ, ένας γερμανός βουλευτής των Πράσινων με τουρκική καταγωγή.
«Και σε αυτή την κατάσταση η Μέρκελ εμφανίζεται επιθυμώντας τη φιλία! Ο Ερντογάν το γνωρίζει αυτό και το εκμεταλλεύεται», τόνισε ο ίδιος.
Η γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται να μη διαθέτει αρκετά διαπραγματευτικά χαρτιά για να καταφέρει να περάσει το δικό της απέναντι στην Τουρκία, κυρίως καθώς μόλις 10 ημέρες πριν είχε επαναλάβει την αντίθεσή της στην ένταξη της Άγκυρας στην ΕΕ.
Η δήλωση αυτή της Μέρκελ έγινε πριν την πρόταση της ΕΕ προς την Τουρκία ενός «σχεδίου δράσης» για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, στο οποίο περιλαμβάνεται «η ανανέωση» των ενταξιακών συνομιλιών, καθώς και το ενδεχόμενο να εκδίδονται πιο εύκολα βίζες για τους Τούρκους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.
Ο Ερντογάν και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) έχουν συμφέρον να αποφύγουν να φανεί ότι ξεπουλιούνται για να βοηθήσουν τους αχάριστους Ευρωπαίους.
Ο τούρκος πρόεδρος εκμεταλλεύεται αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσει την επιρροή του στην Ευρώπη και τη Μέρκελ. Εξάλλου την Παρασκευή κατηγόρησε και πάλι την ΕΕ για ανειλικρίνεια σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία.
Στην πραγματικότητα τόσο ο Ερντογάν όσο και η Μέρκελ γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα η Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ. Όμως και οι δύο έχουν κάτι να κερδίσουν από τη σημερινή συνάντηση:
Για τη γερμανίδα καγκελάριο η επιβεβαίωση από την Τουρκία της δέσμευσής της στο σχέδιο δράσης είναι σημαντική ώστε να περιοριστεί η εισροή προσφύγων στη χώρα της και να μειωθεί η πίεση που ασκείται στην Μέρκελ στο εσωτερικό ακόμη και από το ίδιο της το κόμμα.
Για τον τούρκο πρόεδρο, το να κερδίσει μια υπόσχεση ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ώστε οι Τούρκοι πολίτες να μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα ενδέχεται να τον ενισχύσει πολιτικά ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου. Παράλληλα η ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες» μπορεί να βοηθήσει τον τουρισμό της χώρας.
Ένας γερμανός αξιωματούχος δήλωσε την Τετάρτη ότι το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να στηρίξει την πρόταση της ΕΕ να συμπεριληφθεί η Τουρκία σε αυτό τον κατάλογο, κάτι το οποίο μέχρι τώρα η Γερμανία αντιμετώπιζε επιφυλακτικά εξαιτίας των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Άγκυρα και του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει την κουρδική μειονότητα.
Όμως η Μέρκελ δέχεται πιέσεις να μην θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα προς όφελος της ευρωπαϊκής ρεαλπολιτίκ.
«Η Μέρκελ θα πρέπει να θέσει τις αρχές πάνω από την πολιτική στις συζητήσεις της με την τουρκική κυβέρνηση», δήλωσε ο Άντριου Γκάρνερ της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία επικρίνει τον τρόπο με τον οποίο η Άγκυρα αντιμετωπίζει τους πρόσφυγες.
--------------
Στο πλευρό των προσφύγων η Θεσσαλονίκη
Συναυλία, ανοιχτή στο κοινό, με στόχο την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στην Ειδομένη διοργανώνεται σήμερα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «Περνάμε τα Σύνορα», με ευθύνη της «Πρωτοβουλίας Πολιτών Θεσσαλονίκης».
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεκίνησε στη μια το μεσημέρι και θα λήξει στις οκτώ το βράδυ, με τη συμμετοχή διαφόρων μουσικών σχημάτων και συγκροτημάτων, καλλιτεχνών, αλλά και εθελοντών που συγκεντρώνουν ήδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες.
Οι διοργανωτές απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να συνεισφέρουν στην προσπάθεια φέρνοντας ξηρά τροφή (κρουασάν, σταφίδες, φρυγανιές, μπισκότα, κ.α.) βρεφικά ειδή, κουβέρτες, αδιάβροχα και υπνόσακους, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη προσωπικής υγιεινής (σαπούνια, οδοντόβουρτσες, οδοντόκρεμες, μωρομάντηλα, χαρτί υγείας, κ.τ.λ.), παιχνίδια κ.α.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.