Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015

Στο κουρείο και πάλι οι συντάξεις εν μέσω πιέσεων για μεγαλύτερες περικοπές

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τι ισχύει με το ακατάσχετο των λογαριασμών - Κακά μαντάτα από το ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό.

Νέες περικοπές έρχονται στις συντάξεις οι οποίες μάλιστα ενδεχομένως να ξεκινήσουν από τα χαμηλά και συγκεκριμένα ακόμα και από τα 500 ευρώ! Μετά την πρώτη μείωση που υπέστησαν οι συνταξιούχοι λόγω της αύξησης των εισφορών για τον κλάδο υγείας, οι συντάξεις μπαίνουν πάλι στο κουρείο.

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος παραδέχθηκε την Παρασκευή, ότι το «μαχαίρι» στις συντάξεις θα πέσει τελικά χαμηλότερα από τα 1.500 ευρώ, αφού υποστήριξε ότι θα ληφθεί κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μην υπάρξει μείωση κάτω από τα 1.000 ευρώ (κύρια και επικουρική σύνταξη).

Οι μειώσεις θα επιβληθούν στο σύνολο του ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης. Γίνεται προσπάθεια να επιβληθούν οι μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι τελικά θα θιγούν πιθανότατα και οι κύριες συντάξεις ύψους 800 ευρώ. Το «μαχαίρι» σχεδιάζεται σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες να μπει κλιμακωτά στις σημερινές συντάξεις.

Είναι λοιπόν βέβαιο ότι οι μειώσεις έχουν κλειδώσει για όσους παίρνουν ως άθροισμα 1.000 ευρώ και πάνω, ενώ μένει να φανεί τι θα γίνει με τις χαμηλότερες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στις προγραμματικές δηλώσεις ο κ. Κατρούγκαλος πάντως, δεσμεύθηκε ότι δεν θα γίνουν οριζόντιες μειώσεις, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι θα γίνουν κλιμακωτές και ότι θα υπάρξει προστασία των μικρών συντάξεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προστατευτούν οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν έως 500 ευρώ.

Χαμηλώνουν τον πήχη για το ακατάσχετο των λογαριασμών

Στα 1.000 ευρώ, από τα 1.500 που ίσχυε προηγουμένως, μειώνεται το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου, σύμφωνα με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Τα νέα όρια ισχύουν από 19 Αυγούστου βάσει του εφαρμοστικού νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, ωστόσο με δεδομένο ότι λόγω capital controls οι κατασχέσεις έχουν παγώσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου πρακτικά θα ισχύσουν από Νοέμβριο (και αυτό αν δεν δοθεί νέα παράταση).

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική εγκύκλιο, μειώνεται, επίσης, το ακατάσχετο των καταθέσεων σε τράπεζες σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό από τα χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ σε χίλια διακόσια πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα.

Αναλυτικά:

- Το όριο του ακατάσχετου ποσού μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων των οφειλετών του Δημοσίου είναι 1.000 ευρώ από 1.500 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς

- Για ποσά άνω των 1.000 ευρώ και έως 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 50% αυτών

- Για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού

- Το ακατάσχετο ποσό στις καταθέσεις φυσικών προσώπων σε πιστωτικά ιδρύματα για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα έχει μειωθεί από1.500 ευρώ σε 1.250 ευρώ μηνιαίως.

- Εξαιρούνται της κατάσχεσης εις χείρας τρίτων οι απαιτήσεις από μισθούς, συντάξεις, καθώς και κάθε είδους ασφαλιστικά βοηθήματα που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως, αφαιρουμένων των υποχρεωτικών εισφορών, είναι μικρότερο από 1.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις που υπερβαίνει το ποσό αυτό επιτρέπεται η κατάσχεση για τα χρέη προς το Δημόσιο επί του 50% του υπερβάλλοντος ποσού των 1.000 ευρώ και μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ, ενώ για ποσά άνω των 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση επί του συνόλου του υπερβάλλοντος ποσού.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση που ο οφειλέτης του Δημοσίου λαμβάνει σύνταξη, μισθό ή ασφαλιστικό βοήθημα από δύο ή περισσότερους φορείς, για την επιβολή της κατάσχεσης, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό αυτών.

Για τις κατασχέσεις που θα επιβληθούν μετά την έναρξη ισχύος της παραπάνω διάταξης, θα πρέπει στο κατασχετήριο να προσδιορίζεται το ακριβές ποσό που κατάσχεται (όχι ποσοστό), ώστε να εφαρμόζονται οι περιορισμοί που τίθενται στον νόμο, δηλαδή το συνολικό ποσό που απομένει στον οφειλέτη να μην είναι μικρότερο από τα ανωτέρω ρητά καθορισθέντα όρια.

Υπενθυμίζεται ότι για τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν γνωστοποιήσει τον μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό τους στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης, με την οποία θα γνωστοποιείται ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός. Στην περίπτωση που υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων θα πρέπει να γνωστοποιηθεί αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Κακά μαντάτα για τις συντάξεις στην Ελλάδα από το ΔΝΤ

Μεγαλύτερο «ψαλίδι» πάντως στις συντάξεις προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι υπό την πίεση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο τρίτο μνημόνιο, τόσο η δαπάνη για τις συντάξεις όσο και για την υγεία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται, παρά τη γήρανση του πληθυσμού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του διεθνούς οργανισμού, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,5% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι 1% του ΑΕΠ και όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Oι δαπάνες για την Υγεία στην Ελλάδα αναμένεται να αυξηθούν με μέσο ρυθμό 0,8% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν ο μέσος όρος αύξησης σε 35 ανεπτυγμένες οικονομίες θα είναι 3,1% του ΑΕΠ και όταν ο μέσος όρος στις αναπτυσσόμενες οικονομίες θα κινηθεί στο 1,2% του ΑΕΠ. Η μεταβολή των δαπανών Υγείας στην Ελλάδα σε όρους καθαρής παρούσας αξίας θα κινηθεί στο 37,2% του ΑΕΠ στο διάστημα 2015-2050, όταν σε 35 αναπτυγμένες οικονομίες θα είναι στο 105,6% του ΑΕΠ και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες στο 43,2% του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από την πρόσφατη Έκθεση του ΔΝΤ, το βάρος του συνταξιοδοτικού σε όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες θα συνεχίζει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού. Συγκεκριμένα, την περίοδο 2015-2050, οι σχετιζόμενες με το δημογραφικό αυξήσεις δαπανών εκτιμάται πως σε όρους καθαρής παρούσας αξίας (NPV) θα επιβαρύνουν το χρέος, παγκοσμίως, κατά 81% του ΑΕΠ. Το σχετικό μέγεθος ήταν 71% του ΑΕΠ το 2014 και 55% του ΑΕΠ το 2011.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.