Σέλινγκ: Εκτός υπολογισμών για το έλλειμμα το κόστος υποδοχής προσφύγων
Το αυξανόμενος κόστος της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων ενδέχεται να τορπιλίσει τα δημοσιονομικά σχέδια κάποιων ευρωπαϊκών χωρών και γι’ αυτό τον λόγο οι Βρυξέλλες θα πρέπει να μην λαμβάνουν υπόψη τους αυτές τις δαπάνες όταν εξετάζουν το έλλειμμα των χωρών, δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.
«Τα βραχυπρόθεσμα κόστη είναι υψηλά, αλλά προβλέψιμα. Πιο κρίσιμης σημασίας είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις (στους προϋπολογισμούς)», δήλωσε ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.
Ο Σέλινγκ πρόσθεσε ότι πολλοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στην Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να κατασκευάσουν περισσότερα σπίτια και σχολεία. «Αμφιβάλλω ότι οι σχεδιαζόμενοι προϋπολογισμοί επαρκούν για κάτι τέτοιο», σχολίασε.
Κάποιοι οικονομολόγοι ισχυρίζονται ότι ο αυξανόμενος αριθμός προσφύγων και μεταναστών θα οδηγήσει σε αυξημένη εγχώρια ζήτηση και άρα σε υψηλότερα κέρδη από τους φόρους για τα κράτη. «Αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αυτή η ανάπτυξη χρηματοδοτείται με περισσότερες δαπάνες και μεγαλύτερα ελλείμματα», εξήγησε ο Σέλινγκ.
Ο Αυστριακός υπουργός επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να μην συμπεριλάβει αυτές τις δαπάνες στα κρατικά έξοδα που εμπίπτουν στους ευρωπαϊκούς κανόνες για το έλλειμμα.
«Θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση σχετικά με το αν τα υψηλά κόστη για τα ανθρωπιστικά μέτρα σε χώρες όπως η Γερμανία ή η Αυστρία και άλλες θα πρέπει να θεωρηθούν έκτακτα», κατέληξε ο Σέλινγκ.
--------------
Η αναποτελεσματική απάντηση στον πόλεμο φέρνει την προσφυγική κρίση
Περισσότερους από 1,2 εκατ. Σύρους έχει δεχθεί ο Λίβανος.
Αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής απάντησης στον πόλεμο της Συρίας είναι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ, η χώρα του οποίου έχει δεχθεί περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.
«Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη σήμερα είναι ένα άμεσο αποτέλεσμα της αναποτελεσματικής απάντησης (στον συριακό πόλεμο)», δήλωσε ο Σαλάμ με μια ανακοίνωση του στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός πρόσθεσε πως η χώρα του έχει δαπανήσει σχεδόν το ένα τρίτο του ΑΕΠ της για τους πρόσφυγες, γεγονός που έχει «καταστρεπτικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη» της χώρας.
Ο Λίβανος έχει δαπανήσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια για την υποστήριξη των προσφύγων τα τελευταία 4 χρόνια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ενώ το εξωτερικό χρέος της χώρας υπολογίζεται στα 70 δισεκατομμύρια δολάρια.
--------------
Για «μαζική έξοδο» προσφύγων από τη Συρία προειδοποιεί ο ΟΗΕ
«Δεν είναι οικονομικοί μετανάστες», απαντά στην Ουγγαρία.
«Δυστυχώς, μόνο όταν οι φτωχοί μπουν στους διαδρόμους των πλουσίων, τότε οι πλούσιοι αντιλαμβάνονται ότι οι φτωχοί υπάρχουν», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τονίζοντας πως ο κόσμος περίμενε πάρα πολύ καιρό για να αντιδράσει στην προσφυγική κρίση που πυροδοτήθηκε από τους πολέμους στη Συρία και από άλλα μέρη, αν και τώρα οι πλούσιες χώρες φαίνεται να αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος.
«Μέχρι να συμβεί αυτή η μαζική μετακίνηση στην Ευρώπη, δεν υπήρχε η συνειδητοποίηση στον αναπτυγμένο κόσμο πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση», υπογράμμισε. «Εάν στο παρελθόν είχαμε μια πιο μαζική υποστήριξη προς αυτές τις χώρες στον αναπτυσσόμενο κόσμο που θα την δέχονταν και θα τις προστάτευε, αυτό δεν θα συνέβαινε», σημείωσε.
Η απότομη άφιξη στην Ευρώπη δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και από άλλες χώρες, με πολλούς να εγκαταλείπουν προσφυγικούς καταυλισμούς στην Τουρκία, την Ιορδανία ή το Λίβανο, έχει προκαλέσει έντονες διαφωνίες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαδικασία και την εγκατάσταση τους.
Ενώ κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας έχουν αποδειχθεί περισσότερο φιλόξενες, οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης προβάλουν αντίσταση στα σχέδια ποσοστώσεων για την κατανομή των προσφύγων.
Για χρόνια, ο Λίβανος, η Τουρκία και η Ιορδανία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν την έλευση εκατομμυρίων προσφύγων που δραπετεύουν από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που μαίνεται επί 4,5 χρόνια.
«Οι πρόσφυγες ζουν σε ολοένα και χειρότερες συνθήκες», επισήμανε ο Γκουτέρες. «Δεν τους επιτρέπεται να εργαστούν, η μεγαλύτερη πλειοψηφία αυτών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο για αυτούς να έχουν οποιαδήποτε ελπίδα για το μέλλον», πρόσθεσε.
«Χωρίς ειρήνη στη Συρία και χωρίς μαζική υποστήριξη στις γειτονικές χώρες… διακινδυνεύουμε μια μαζική έξοδο» προσφύγων από την Τουρκία, την Ιορδανία και το Λίβανο.
Παράλληλα ο Γκουτέρες αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις κάποιων χωρών, όπως της Ουγγαρίας, ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους με προέλευση τα Βαλκάνια που καταφθάνουν στο κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οικονομικοί μετανάστες και όχι πρόσφυγες που δικαιούνται να λάβουν προστασία. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι γνήσιοι πρόσφυγες, ανέφερε.
Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν έχει συγκαλέσει την Τετάρτη συνάντηση κορυφής για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση.
Ο Γκουτέρες εκτίμησε πως οι πλούσιες χώρες φαίνεται τελικά να ξυπνάνε.
«Πιστεύω πως οι πολιτικοί ηγέτες αρχίζουν να καταλαβαίνουν…το μέγεθος του προβλήματος και την ανάγκη να δώσουμε μια πιο δυναμική απάντηση, απάντηση σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ένας από τους λόγους που οι πρόσφυγες άρχισαν να μετακινούνται σε τόσους μεγάλους αριθμούς είναι εξαιτίας της μείωσης της διεθνούς βοήθειας», τόνισε, προσθέτοντας πως η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος θα χρειαστούν δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις ροές προσφύγων.
--------------
Μουζάλας: Δεν θα κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων
Διαπιστώνει πως η Ευρώπη φαίνεται να αλλάζει την πολιτική της.
«Δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων», δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι στις προθέσεις του Υπουργείου είναι η δημιουργία ξενώνων «στο βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει για τη μετεγκατάσταση 160.000 χιλιάδων προσφύγων».
Αποτιμώντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο κ. Μουζάλας σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Αυγή» ότι «τα τελευταία δύο χρόνια κάτω από την πίεση του προβλήματος η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της, μετατρέποντάς την σε μία πιο φιλόξενη ήπειρο», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τη δημιουργία νέων χώρων φιλοξενίας στη χώρα μας, αναφέρει ότι «έχουμε ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις» και ειδικότερα σε περιοχές της Αττικής και στο Λαύριο, ενώ διαρκώς αναζητούνται νέοι χώροι.
Τέλος, ο κ. Μουζάλας κάνει γνωστό ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον UNHCR του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος, και τονίζει ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν ή να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης».
--------------
Πυρκαγιά κατέστρεψε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελβετία
Δεν αποκλείουν εμπρησμό οι αρχές.
Ολοσχερώς καταστράφηκε τα ξημερώματα από πυρκαγιά κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στην Ελβετία, αφήνοντας άστεγους τους 24 ανθρώπους που διέμεναν εκεί, οι οποίοι ωστόσο δεν έπαθαν το παραμικρό.
Περισσότεροι από 70 πυροσβέστες έδωσαν μάχη με τις φλόγες που ξέσπασαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα στο κτίριο αυτό, στο Κάλτμπρουν του Ζανκτ Γκάλεν και χρειάστηκαν δύο ώρες για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
Οι 14 από τους ενοίκους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο κτίριο κατάφεραν να βγουν από το φλεγόμενο κτίριο χωρίς να τραυματιστούν. Προσωρινά ο δήμος τους φιλοξενεί στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που στεγάζονται στο σχολείο της πόλης.
Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση αλλά τα αίτια της πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη καθοριστεί. Εκπρόσωπος των αστυνομικών αρχών διευκρίνισε ότι δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα εμπρησμού, προσθέτοντας ότι δεν είναι γνωστό ακόμη από πού ξεκίνησε η πυρκαγιά.
--------------
Πεντακόσιοι άνθρωποι διασώθηκαν σε ένα 24ωρο στη Μεσόγειο
Σε εξέλιξη η επιχείρηση Navfor Med της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επτά επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν ολοκληρωθεί, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ιταλικό λιμενικό.
Αφορούσαν συνολικά περίπου 500 ανθρώπους
«Το Σάββατο ήταν ήρεμο στο σύνολό του, όμως τώρα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα. Είχαμε την επέμβαση ενός πλοίου των Γιατρών χωρίς Σύνορα, δύο μονάδων του λιμενικού, ενός πλοίου του ιταλικού Πολεμικού ναυτικού και ενός πλοίου που ανήκει στη Navfor Med», επεσήμανε εκπρόσωπος του ιταλικού λιμενικού.
Η γερμανική φρεγάτα Werra με τη βοήθεια ενός πλοίου των Γιατρών χωρίς Σύνορα διέσωσε χθες το απόγευμα μια φουσκωτή βάρκα με 140 επιβαίνοντες, μεταξύ αυτών 42 γυναίκες και δύο παιδιά, ανέφερε φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι πρόσφυγες, που κυρίως κατάγονταν από τη Νιγηρία, τη Γκάνα, τη Σενεγάλη και τη Σιέρα Λεόνε, είχαν αναχωρήσει πριν τρεις ημέρες από τη Λιβύη και διασώθηκαν περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια των ακτών της χώρας.
Οι ιταλικές αρχές δέχθηκαν επίσης να υποδεχθούν περίπου 80 πρόσφυγες που διασώθηκαν στο πλαίσιο μιας επιχείρησης που διεξήγαγε η Μάλτα, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν να πάνε στο νησί αλλά ζήτησαν να μεταφερθούν στην Ιταλία.
Η επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Navfor Med ξεκίνησε στα τέλη Ιουνίου στη Μεσόγειο με τη συμμετοχή ενός ιταλικού αεροπλανοφόρου, τεσσάρων πλοίων, τεσσάρων αεροπλάνων και 1.318 στρατιωτών από 22 ευρωπαϊκές χώρες.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης αυτής οι Ευρωπαίοι πρόκειται να αυξήσουν την πίεση στους διακινητές προσφύγων στη Μεσόγειο από τις 7 Οκτωβρίου επεμβαίνοντας εναντίον τους, ακόμη χρησιμοποιώντας και βία, στα διεθνή ύδατα απέναντι από τη Λιβύη.
Πηγή: http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.