Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Διπλό σοκ για τους οφειλέτες Δημοσίου και Ταμείων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διπλή «παγίδα» περιμένει από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά περίπου 1 εκατ. οφειλέτες του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων , καθώς δεν είναι μόνο ότι θα αυξηθούν τα ποσά που πληρώνουν όσοι είναι στη ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά ότι από την 1η Οκτωβρίου παύει να ισχύει το «πάγωμα» των κατασχέσεων που αποφασίστηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση, λόγω των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Το «πάγωμα» έγινε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τον Ιούλιο, λίγες ημέρες αφότου η κυβέρνηση είχε προκηρύξει το δημοψήφισμα και στη συνέχεια έκλεισαν οι τράπεζες, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να τραβήξουν παρά μόνο τα 60 ευρώ αρχικά που μετά έγιναν 50 και στη συνέχεια «αυξήθηκαν» στα 420 ανά εβδομάδα, όριο που παραμένει έως και σήμερα. Επειδή λοιπόν οι πολίτες όπως και οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να κάνουην αναλήψεις ή να κινήσουν ελεύθερα μέσω τράπεζας τα κεφάλαιά τους, όπως συνέβαινε πριν για να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους , βγήκε η ΠΝΠ που έλεγε ότι έως τις 30 Σεπτεμβρίου κανένα ασφαλιστικό ταμείο και καμία εφορία δεν θα κάνει κατάσχεση των χρημάτων που είχαν ή έχουν οι οφειλέτες στους λογαριασμούς τους, όπως και ότι δεν θα γίνει καμία αναγκαστική είσπραξη «εις χείρα τρίτων» δηλαδή θα τους πάρουν χρήματα άλλων που μπαίνουν στους δικούς τους λογαριασμούς, ενώ η ίδια απόφαση πάγωνε έως το τέλος του Σεπτεμβρίου και τα αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή την αποστολή κατασχετηρίων και άλλων δικαστικών ενεργειών.

Όλα αυτά όμως τελειώνουν στις 30 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία του «παγώματος» των αναγκαστικών εισπρακτικών μέτρων και μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου, δεν διαφαίνεται το ενδεχόμενο ανανέωσης του «παγώματος» στις κατασχέσεις. Αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος που ρωτήθηκε είχε ξεχάσει ότι το πάγωμα λήγει στις 30/9 και δεν ήταν σε θέση να πει αν θα ανανεωθεί ή όχι μετά το τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με άλλη κυβερνητική πηγή, η συνέχιση της αναστολής της λήψης αναγκαστικών μέτρων δεν έχει πλέον νόημα επειδή οι τραπεζικές συναλλαγές έχουν μεν περιορισμούς αλλά λιγότερους σε σχέση με αυτούς που εφαρμόζονταν όταν αποφασίστηκε το «πάγωμα» των κατασχέσεων. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν είναι αν οι περιορισμοί είναι λιγότεροι αλλά ότι για τα ταμεία η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων έχει περιορίσει τις εισπράξεις τους από τους λογαριασμούς των οφειλετών τους οποίους δεν μπορούν να «παραβιάσουν».

Το αν θα δοθεί ή όχι νέα παράταση είναι γόρδιος δεσμός καθώς να παραμείνει η ισχύς της απόφασης τότε τα ταμεία και οι εφορίες θα περιμένουν χρήματα μόνο από όσους θέλουν να πληρώσουν χρήματα μόνο από όσους θέλουν να πληρώσουν ενώ αν δεν παραταθεί το «πάγωμα» που είναι και το πιθανότερο αν όχι το βέβαιο ενδεχόμενο, όπως τουλάχιστο λένε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, τότε θα μπορούν να κατάσχουν ότι μπαίνει στους λογαριασμούς των οφειλετών τους και επιπλέον θα αρχίσουν να αποστέλλουν κατασχετήρια που τώρα έχουν στα συρτάρια.

Σοκ Νο2

Το σοκ των μέτρων που έρχονται για τους οφειλέτες είναι διπλό καθώς από τον Οκτώβριο αλλάζουν πολλά στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Θεσπίζονται νέα κριτήρια για το ποιος μπορεί να πληρώνει περισσότερα από την αρχική του δόση, ενώ μπαίνει τόκος 5,05% ακόμη και για χρέη ως 5.000 ευρώ που οι δόσεις ήταν άτοκες.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 1 εκατ. πολίτες και επιχειρήσεις που χρωστούν στην εφορία και τα ταμεία έρχονται δύσκολες μέρες, είτε έχουν ρύθμιση και ακόμη χειρότερα αν δεν έχουν.

Στην αγορά κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή όσον αφορά τα ταμεία ανείσπρακτα χρέη 21 δις ευρώ. Από αυτά τα 14,5 δις ευρώ τα «κυνηγά» το κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών οφειλών και τα άλλα 6,5 δις είναι ακόμη στα ταμεία. Τα 14,5 δις τα χρωστούν 268.544 οφειλέτες, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες. Σε ρύθμιση μέχρι 100 δόσεις, είναι οι περισσότεροι, αλλά το θέμα είναι πόσα από αυτά έχουν εισπραχθεί ή θα εισπραχθούν τους επόμενους μήνες.

Την απάντηση τη δίνουν τα ίδια τα στοιχεία του ΚΕΑΟ που δείχνουν ότι τα χρέη αυξάνονται αντί να μειώνονται. Στο τέλος Ιουνίου του 2015 τα χρέη έφτασαν τα 14,5 δις ευρώ ενώ όταν είχαν μεταφερθεί στο ΚΕΑΟ ήταν 12,9 δις ευρώ. Αυτό δείχνει όχι μόνο το «ουκ αν λάβοις πάρα του μη έχοντος’ αλλά και ότι η γενική «αφασία» της κυβέρνησης που για επτά μήνες έψαχνε να δει αν θα σκίσει τα μνημόνια που υπέγραψε στο τέλος, πέρασε στην οικονομία και καλλιέργησε λάθος αντίληψη στους πολίτες. Τώρα η ίδια κυβέρνηση είναι που θα τους στείλει το λογαριασμό, αλλά τα λάθη συγχωρούνται συνήθως μια φορά σε όσους δεν ξέρουν τι λένε και κυρίως τι κάνουν.

100 Δόσεις

Από τον Νοέμβριο ο νόμος για τις 100 δόσεις είτε για χρέη που ρυθμίζονται στην εφορία είτε στα ταμεία, αλλάζει και πλέον τα μηνιαία ποσά θα έχουν αυξημένο επιτόκιο από 3% σε 5,05%.

Η αύξηση του επιτόκιο θα επιβαρύνει τις μηνιαίες δόσεις ως και 48 ευρώ το μήνα για χρέη μέχρι 50000 ευρώ που σημαίνει ότι σε ετήσια βάση η επιβάρυνση φτάνει στα 575 ευρώ. Για υψηλότερα χρέη η επιβάρυνση θα είναι μεγαλύτερη. Το επιτόκιο 5,05% θα ισχύσει και για όσους ρυθμίζουν χρέη μέχρι 5.000 ευρώ και βάσει του ν. 4321/15 δεν επιβαρύνονταν με επιτόκιο, ενώ από τον Νοέμβριο θα μπει και εδώ τόκος για τις υπόλοιπες δόσεις. Με άλλη διάταξη οι διευθυντές των εφοριών και των ασφαλιστικών ταμείων θα μπορούν να μειώνουν τον αριθμό των δόσεων αν κρίνουν ότι οι οφειλέτες μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους σε λιγότερες δόσεις.

Αυτή η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα οι 100 δόσεις να γίνουν 72 ή και 50 με συνέπεια την αύξηση των μηνιαίων ποσών που θα πρέπει να πληρώνουν οι οφειλέτες. Ένας οφειλέτης των 30.000 ευρώ που είναι στις 100 δόσεις και πάει στις 72, θα πληρώνει 735 ευρώ το μήνα, από 360 ευρώ που είναι η σημερινή δόση.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.